Pages

14 August 2013

Raya Edisi TTC : Anak Saya Masih Dengan Allah

Masa hari raya tu ari ada aku up status kat FB lebih kurang tajuk entry ni.
Dan, status itu juga mendapat likes tertinggi (dalam carta status aku lah).
Entah ek. Aku tak pernah terfikir pun nak cakap camtu.
Tak pernah plan. Tak pernah dapat idea pun nak cakap camtu.

Cerita sebenarnya begini.

Hari raya pertama tu datang la family pakcik aku (adik ayah tapi lain mak, tp kira pakcik betul gak la sbb sebapa kan). Tak ramai pun family dia ni. Mereka datang satu kereta. Ada la anak2 dia, cucu dia semua.
Datang rumah kami, biasa2 je lah. Sembang semua. Takde pun derang tanya2 pasal anak.
Sokay lah.

Pastu derang nak ke rumah sedara lagi satu. Dkt je pun ngan rumah aku. Kira macam depan rumah je. Abang aku ajak pegi sekali. Pegi reramai lagi bes katanya. Memula aku cam malas. MyDH oke je. Jadi, jom lah. Yg famili pakcik aku ni dah pegi dulu lah. Masa masuk rumah sedara aku tu lah pakcik ni bertanya. Soalan lebih kurang begini :

"Eh, mana yg dipimpin, takde ke?"
Pakcik aku ni jenis lantang suara dia kan. Aku cam errr apa aku nak jawab nih. Aku dengar wife dia (makcik aku lah) dok kata cam slow "eh, dia kan takde anak lagi"
Aku cam jawab "ah, apa dia?"
"Anak la.. anak kamu mana?"
Oke. Tarik nafas, tenang, jangan sakit hati, aura positif.
"Anak saya? Anak saya masih dengan Allah"
Lantas aku terus ke dapur, salam ngan tuan rumah.
Annoying? Memang la. Tp cecepat hapuskan rasa tu.
Derang bukan buleh masuk dalam 'kasut' kita. Buat pe kita nak sakit hati. Hari raya kot. Ceria ceria sudah. Bila dah jawab camtu orang tersenyap. Cuba lah.
Tapi aku gunakan jawapan tu utk orang2 yg bersuara lantang je lah.
Utk hari raya kali ni, ada 2 kali gak lah aku gunakan tu.

Kalo yg jenis makcik2 yg bebaik tu, aku cerita lah, aku operation tu ari. 
Kira jawapan tu tgk keadaan lah.
Jangan kita plak sakitkan hati orang. Lagi lah tak baik.

Selain dari tu, takde soklan maut. Lagipun aku bukan berjalan raya sgt pun. Tp entah sebok apa aku pun tak tahu lah masa raya tu.

Behave ourself. Keep calm. Tarik nafas. Berikan jawapan yg tak menyakitkan hati orang. Dan hati kita pun tak sakit jugak. Lepas bagi jawapan tu hilangkan semua rasa yang negatif. Enjoy hari raya. 


Ini kali kelima kami - 2009 (rumah aku), 2010 (kampung DH), 2011 (rumah aku), 2012 (kampung DH), 2013 (rumah aku). Takpe lah. Nak wat cena. Orang tetap akan bertanya. Itu memang pasti. Bukan je kita TTC yg kena, yg belum kawen tu lagi lah kesian kan. Lagi, yg ada anak sorang pun kena jugak. Pendek kata, orang ni mmg suka bertanya. Layan je. Yang penting, pujuk lah hati, jangan ada sekelumit rasa benci dan sedih hati dengan soalan tu. Cuba lah. Mmg sukar, tp bila berjaya, lapang rasa dada. 


Hey TTCian... kita kan kuat.. stay strong.. Jangan sedih dengan apa Allah dah tentukan utk kita. Takkan dengan soalan2 'mana anak?', 'takde baby lagi?' dan lelain tu buat kita terus rasa down. Hey... banyak lagi menda kita ada (yg mereka bertanya tu takde pun).  Jadi, happy okeh...


Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign