Pages

22 July 2013

Edisi Ke Pasar Tani

To  be truth, sejak duk KL, mmg tak pernah kot ke memana pasar tani. Dari bujang smpai la dah kawen. Bila dah kawen, rumah plak dkt ngan Chowkit, maka ke pasar cokit je lah jawabnya. Mmg la sesak dan padat dan hazab nak parking, tp biasa kami pergi seawal pagi. Kurang sket la kesesakan dan kehazaban tu.

But, bila dah memacam penyakit singgah ni - yg its cost me costly tu - terpaksa la beralih kepada pemakanan yg sihat dan segar. Dulu kerap makan ayam (bukan beli kat Chowkit, tp beli kat pasaraya cam Tesco, Jusco sbb dia da siap potong, sng nak carik bahagian kegemaran). Skrg da kena kurangkan ayam dan banyakkan makan ikan. Ikan pun kalo kat pasar mmg tahap keras beku punya. Ko tgk mata dia mmg elok putih kat pasar tu, bawa balik rumah, tinggal sat dlm sinki sementara nak basuh pun da memerah dah mata. Mmg derang simpan lama. Pastu plak kita simpan lagi dlm fridge.

But, apa pilihan yg ada.
Cuma, sebelum puasa tu ari saja plan nak ke pasar tani. Nak tgk ikan2 yg ada. Kadang ikan2 tu segar juga. Harga a bit berbeza la dari Chowkit. Hah. Chowkit tu kepala ikan pun dapat 5ringgit ja. 

Kredit : Google

Skrg ni tiap2 minggu plak kami ke Pasar Tani. Hihi. Bes plak membeli belah kat pasar tani. Tak sesak sgt. Lagipun tolong bumiputera meniaga kan. Yg bes lagi bila beli ikan kat p.tani derang akan bersihkan bebetul ikan tu. Senang kerja. Balik cuci jer. Ai suka tu. 

Minggu pertama ke Pasar Tani jalan Kuching tu. Entah apa lah namanya tpt tu. Dkt masjid tu. Oke la situ. Ada 2 gerai yg jual ikan. Nampak ikan dia agak segar. Tgk kat lori yg bawak ikan tu alamat Kuala Selangor. So, mungkin ada ikan yg mmg bebtul naik dari laut. Masa tu yg beli siakap bagai tu.

Then kami try ke P.Tani Gombak plak sbb rasa cam dkt sket ngan rumah. Tapi... tak berapa bes plak. Sanggup tu kiterang dari Gombak tu ke jln kuching balik. Hihi. Jadi, mggu kedua pun beli ikan kat p.tani jalan kuching. Pulak tu 2 minggu berturut2 beli ikan siakap. 

Mggu ni kami try ke Danau Kota plak. Pasar ni ari Ahad. Kalo Gombak n jln kuching tu hari Sabtu. Oh. Ini bes. Byk gerai yg jual ikan. Jual sayur pun byk. Parking pun takde la susah sgt. Dekat pun dekat jugak ngan rumah. Mungkin kat sini la jadi pilihan utama kot. 

Yg bes nyer bila dah ke selalu ke pasar or pasar tani kita buleh tahu perubahan harga pasaran tu. Cam 2 mggu tu, siakap RM20/kilo, mggu ni jadi RM22/kilo. Sotong n udang last week agak mahal. Mggu ni dah oke. Yg besar sket pun RM20/kilo.

Makanan laut ni mmg main puluh2 je kan sekilo. Sbb tu la org still beli ayam. Nak boikot cemna. Ce kabo. Kami yg makan berdua oke la beli ikan. Kalo org famili ramai... Jenis ada anak2 remaja yg mmg suka makan tu, takkan nak beli ikan siakap seekor kan. Sotong tu sekilo sekali masak je. Kami siap setgh kilo bule 2x masak. Dari part situ, aku rasa, walo ayam dikatakan mahal, masih untung. Seekor ayam baru belas2 ringgit kan.. boleh gak la 2x masak. Sbb tu, kat gerai ayam aku tgk ramai je masih beli ayam. Ye,betul.. kita nak boikot supaya pemborong turunkan harga. Masalahnya kalo boikot, takkan nak derang nak beli ikan berkilo2 plak. Ikan bilis pun dah naik rega tau. Yg siap berkopek (yg kononnya dari Pangkor) tu hari tu baru RM45/kilo. Aku pegi tgk mggu ni RM60/kilo. Glup. Sbb tu dia tak berani nak tulis in kg. Dia tulis RM6-100gram. Aduyai 100gram tu byk mana wes... jeruk asam pak ali buleh la main gram2 camtu. Yg murah sket ada la, tp liat kematu lah...kuasa. Aku mmg beli ikan bilis siap kopek tu sbb aku malas. Haha. Stok ikan bilis salunya aku beli bila ada outstation ke Sabah ke, Langkawi ke, kursus kat Pangkor ke. Tp la ni dah habis stok. Tpaksa beli kat sini. Tu yg terasa mahal tuh.

Apa pun, aku suka ke pasar tani. Tp bulan puasa ni takde dah la kot gi. Sbb next weekend balik kampung, pastu weekend b4 raya tu tinggal berapa hari je pun nak puasa kan. Pastu nak balik raya dah. Lepas raya lah kita sambung semula misi ke pasar tani. Ngeee.....

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign