Pages

19 July 2013

Edisi Cerita Lif


Isu lif tgh hot skang nih kan.
Mmg pilu lah cerita budak yg tersepit kat lif tu kan.
Aku tgk sana sini orang fwd kat FB je. Smlm bz dgn intebiu.
Pastu baca kat OnDScene.

Tak boleh nak bayangkan cara budak tu meninggal. 
Tapi tu lah, kita kalo terperangkap dlm lif, yg utama2 nya jangan panik.

Keduanya, yg paling penting jugak, jgn la cecuba nak panjat ke apa.
Tau lah kalo lif rosak ni kan. Tetiba dibuatnya pintu tertutup.
Tertutup takpe lagi kan. Dibuatnya dia meluru turun ke bawah.
Ya Allah... nauzubillah... 
Dalam kes budak tu, aku tak pasti ada ke tak dia tulis samada lif tu turun balik ke apa ke bila dah tutup tu. Tapi, apa pun, Al Fatihah utk arwah. Budak. Mungkin dia tak tahu peri bahaya nya lif tu.

Sebenarnya pagi semalam, masa nak g kerja, aku pun ada cerita dgn lif kat rumah aku. Masa ni mmg taktau langsung perihal cerita budak tersepit nih (kalau tahu lagi lah panik kot).
Semalam ada intebiu. Jadi, pergi awal sbb pendaftaran jam 7.45pg. Kena prepare lah apa apa dulu. So, tak ramai lagi lah yg naik lif bila kuar dalam kul 7.00 pg tu. Awal lagi kan.
Dari tgkt 4 ke G tu tak la lama mana kan.
Biasanya kami turun tangga je. Smlm pun myDH dah ajak turun tangga. Tp aku nak turun lif sbb aku kata tak ramai orang lagi.
Sekali ha, dkt2 nak sampai G tu, dia boleh cam terhentak. Cemna nak cakap eh. Dia cam zup ke bawah, terhenjut camtu. Lepas tu yg tulis G tu, anak panah still ke bawah. Suppose smpai G dia stop je lah kan. Ya Allah. Aku mmg dah panik dah. MyDH rilek lagi (mmg la kena rilek, kalo dedua panik haru lah). Ingat mmg pintu tak boleh bukak dah. Tapi, Alhamdulillah, terbuka.


Ya Allah... walo sesaat dua kejadian tu, tp tetap panik weyy... lif kan..  apa je buleh berlaku.

Terus terbayang kes perempuan kat TLDM Lumut tu. Yg tu sgt kesian. Dah la dia dalam lif sengsorang. Pastu tetiba lif tu menjunam. Kalo tak silap dia pregnant kan.
Tu aku cakap kat myDH, kita jarang dgr org mati terperangkap dalam lif, tp kalo lif rosak, terjatuh camtu mmg la mintak dijauhkan.

Lif rumah aku tu, kalo masuk mmg org kata tahap PPR lah. Sbb dia buh plywood keliling lif tu. Sbbnya dia nak elak lif tu calar balar. Org masih angkat barang. Kontraktor angkat simen batu bata segala. Tp patutnya dah buleh buka dah plywood tu. Dah setahun kot org masuk. Smpai bila nak rupa tu.
Oleh kerana org angkut barang gak, lif pun salu problem. Tp cepat la di baiki. Eh. Dah byr maintenance memahal, kau mahu buat lelambat, mau orang berpiket kat dpn ofis mgt tu kan.

Lif ni kan, nak kata tak buat penyelenggaraan pun tak buleh juga.
Kadang ni attitude penduduk la. Kalo tahap kencing berak dalam lif tu apa cerita. Tinggalkan plastik sampah dalam lif. Sangat teruk perangai camtu.
Tu tak masuk lagi yg usung basikal, motor dan kalau buleh pun kereta kancil pun nak bawak masuk gamaknya kalo muat. Mana la tak nya lif tu rosak. 
Tahun lps ke bila ke tah, ada pegawai DOSH datang ofis bg ceramah keselamatan. Dia citer la dia salu pegi buat lawatan utk check lif ni. Dia kata kalo gi tgk lif rumah PPR mmg la hazab. Bau mmg tengik la. Tpi kalo lif2 kondo mewah, ha itu bagus katanya.

Tapi tu lah, dia bukan kira tahap PPR ke kondo mewah ke. Mentaliti manusia ni. Apsal lak duk PPR kena kotor, duk tpt mewah kena bersih. Bukan semua tempat ke kita kena bersih?


Sama la tpt aku tu. Walo bukan la tahap kondo mewah tapi kadang tu ada gak mentaliti kepala hotak kat kepala lutut. Merokok dalam lif (habis bau rokok melekat kat tudung. Bodo sgt), bawak baju basah2 lps mandi pool kat dalam lif. Tu dlm lif, pastu kat area luar pun sama lah. Kadang ada je si bongok yg buang sampah merata. Haihhhh.......

Eh. Panjang plak terbebel. Hihi.
Oke lah. Jumpa lagi lain rancangan. :D

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign