Pages

12 October 2016

Imunisasi Wajib Dan Tambahan KaptenRizq

Disclaimer : 
Panggilan di FB utk Rizq adalah kaptenrizq.
Saja.

Sebab masa dia lahir tu tgh hot citer "sayangku kapten mukhriz"
So, mak selalu letak hashtag #sayangkukaptenrizq.
Terus lah lekat kaptenrizq. Hihi.


Yeah.
Orang lain dah tak pandang jadual jadual imunisasi ni kan.
Anak semua dah beso beso ye dok?
While me baru nak tempek2 mendalah ni kat blog.
Takpe lah.
Ai baru nak merasa sindrom mak mak.
Jadi, sila beri excuse seketika.



Kaptenrizq dah selesai imunisasi newborn, 1 bulan, 2 bulan dan 3 bulan.
Alhamdulillah.
Masa newborn ambik kat spital yg bersalin tu lah kan. Kat UKMSC.
Pastu vaksin 1 n 2 bulan kat KKIA.
Masa 2 bulan, kaptenrizq demam, maka kena anjakkan jadual imunisasi dia. Agak terlewat. Patut awal bulan, dah jadi tgh bulan.
So, masa 3 bulan pun dah jadi tgh bulan.
Tapi, masa 3 bulan kaptenrizq ambik vaksin kat UKMSC semula.
Sebab mak iyer malas nak gi KK dah.
Selain masa menunggu yg lama, mak malas nak meramaikan KK tu.
Uish. KK kan, mana pernah tak ramai.
Jadi, masa cucuk 2 bulan tu, mak terus cakap kat nurse mak nak tukar tempat utk ambik vaksin. Nurse pun tulis tulis kata nak tukar. Tapi, buku baby yg nipis tu dia simpan gak kt KK.
Mujur kat UKMSC takde nak guna buku baby nipis tu. Doktor tulis kat buku tebal tu terus n utk rujukan derang, derang masuk kan dalam sistem n fail terus.

Lagipun kalau check up n amik vaksin kat UKMSC ni, buleh terus jumpa specialist paed. Mudah lah nak tanya apa apa. Kalau KK tu, mmg ada jumpa doc jugak, tapi kena jumpa misi dulu. Kat sini senang, trus jumpa doc. Apa apa hal tanya je. Paed kaptenrizq adalah Assoc. Prof. Dr. Rahmah Rasat.

Check up 4 bulan Isnin lepas.
10hb 10.
Cantik date, kan? (oh happy birthday utk sahabat w.app saya - Aishah Cik Cha. Birthday dia 10.10.80)

Masa 4 bulan - takde imunisasi wajib.
Jadi, mak ambik imunisasi pneumococcal untuk kaptenrizq.
Sama macam imunisasi sebelum ni, cucuk kat peha.
Menjerit kejap je kaptenrizq. Pastu dah okay. Dah la sebelum tu dia tido. Pastu dah masuk bilik doktor, dengar kami cakap cakap ngan doktor, dia terjaga. Lepas jaga, doc check2, pastu kena inject. Hihi.
Alhamdulillah. 1 dose dah amik. Ada lagi 4 doses. Total cost termasuk consultation n GST untuk imunisasi ni RM300++
3 doses masa below 1 year. And above 1 year amik dose terakhir.
Selang 2 bulan setiap dose tu. Lepas ni masa 6 bulan plak.
Doc kata boleh cucuk sekali masa amik imunisasi wajib atau pun amik hari lain2.
Mak pikir2 kalau amik sekali masa imunisasi wajib, jimat tang consultation, tapi kesian plak kaptenrizq kena cucuk 2x. Kiri kanan.
Takpe lah. Nanti fikir.
6 bulan pun cucuk hepatitis ja. Tak la sekuat 3 serangkai tu kan. Lagipun, Alhamdulillah, kaptenrizq tak demam lps cucuk 'neumokokal' ni. Boleh kot amik sekali. Tapi kesian. Alah. Nanti kita tgk cemna.

Imunisasi 'neumokokal' ni memang tak wajib. Tapi mencegah lebih baik dari merawat, kan.
Tapi takde lah pula kita nak kata kalau dah ambik, 100% langsung tak boleh kena penyakit berkaitan tu. Dengan izin Allah juga, at least kita dah ada pelindung lah, kata orang tu.
Lagipun kaptenrizq duk rumah pengasuh yg ada jaga budak lain. Kalau kita antar anak kat pengasuh/daycare ni mmg digalakkan ambik lah vaksin ni. Kalau jaga sendiri tu takde hal sangat lah kan. Takde jumpa orang lain.


So, lepas ni imunisasi 5 bulan lak.
Tu ari doc dah tanya plan utk bagi baby makan sbb kaptenrizq dah dekat 6 bulan.
Mak kata, mak dah save dah resepi2 makanan baby.
Lps tu doc tanya nak prepare sendiri ke cemna makanan tu.
Mak kata nak prepare sendiri lah doc. Huhu
(dalam kereta ayah kaptenrizq pelik kenapa doc tanya nak prepare sendiri ke apa. Sbb dia kata makanan baby bukan buleh beli kat kedai mamak ke apa kan. Haha. Ye lah tu. Kalau tak prepare sendiri mungkin doc assume kita nak bagi cerelac ke nestum ke apa tu agaknya. Hehe. Ai 1st time mak, pulak tu dah bertahun2 tunggu, harus mak excited nak buat sendiri. Kan? Haha).

Selain "neumokokal" ni ada lain lagi vaksin pilihan.
Mak terpikir juga vaksin rotavirus. Tapi, mak terpikir juga apa yg fatwa cakap. Tapi, hari tu KKM dah buat disclaimer kata kandungan rotavirus takde guna yg tak halal. Tapi, mak dah was was pula. So, bila was was tak boleh lah kan.

kredit : here

Okay lah. Nanti kita citer2 lagi.
Tapi kalau citer pasal baby je kang, annoying pula rakan TTC yang lain sbb duk citer pasal anak je kan.
Nanti depa kata "heyy.. kau ni tak faham ke perasaan orang TTC lain, dulu kau annoy orang citer pasal anak je, skrg kau pulak buat.. kau ni mmg paku dulang paku serpih kan " Kihkihkih.
Ok ok.. nanti kita citer pasal ofis, pasal kasut, pasal shopping, pasal ayam (ayam?), pasal drama (walau tak tgk sgt sekarang sbb tido kan baby - eh, baby lagi.. memang annoyyyy sangat kauuu ni... takyah mengaku kau ex ttc lah cemni).
Eh. Drama Samudera Rindu kat TV9 tu best lah. Tgk sesekali gak. Best. Dynas jadi orang meroyan.

3 juta komen

hye..tahniah atas kelahiran chaya mata yg di tunggu selama nie.. alhamdullilah di berikan rezeki yg amat di nantikan sebelum nie :) semoga sabar and tabah dlm menjadi mak2 nie yer...hehehe

emm nak tnya psal vaksin..bkn ke benda haran tp tujuan perubatan akn jadi HALAL walaupun kita was2? ada gk rasa nak ambk vaksin tmbahan untuk ank saya (baby br 3 bln) mcm vaksin neumokokal tu..rasanya ptut ke ambk??hehehehe...sory la bila baca nie br teringt psal vaksin tmbahan..nak tnya doc ask lupa jerrr..and selalu doc gov nie akn jwp tak perlu..share skit psal vaksin neumokokal nie..tq in advance

selamat dtg ke world emak2 to kekDa, hihiii...
tergelak baca perenggan last skali tu, fighting kekDa!

dah jadi mak....cite jadi mak2 la kan..hehe
ttcian..cite ttcian la kan..hehehe
dont worry ye mummy..cite jeeee :)
seronok je baca....apa2 cite pon :D

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign