Pages

13 July 2018

Rizq Ke Klinik Dr Nadir II


Sesapa yg duk KL n ada anak kecik mesti familiar ngan klinik Dr Nadir ni kan.
Actually nama dia klinik Wangsa.
Tapi, org duk panggil klinik Dr Nadir jugak.
Ini kali ke3 sebenarnya Rizq pergi sini.
Yang 1st n 2nd ada cerita dalam blog, tapi belum publish. Takpe, lps ni publish. Nanti dia masuk dalam citer last year lah.

Okay. 12 Julai 2018.
Sekali lagi terpaksa pergi klinik Dr Nadir ni.
Sebelum tu, hari Selasa dah pergi klinik lain. Klinik area rumah lah. Masa tu Rizq selsema ja. Doktor bagi ubat titis n ubat selsema.
Tapi, bila hari Rabu dia jadi batuk plak.
Tu yg decide better pergi klinik Dr Nadir je lah.
Call tanya ada dak Dr Nadir hari Khamis tu. Klinik kata ada.
So, pepagi dah pergi. Klinik buka jam 8.30pagi.
Tapi, sampai je orang dah ramai menunggu. Belum buka pun lagi kliniknya dah ada orang duk depan pintu.

Buka je pintu, berebut orang q. Haha.
Kiterang dapat no. 7.
Semua yang pergi bawa anak. Klinik ni da jadi macam klinik pakar kekanak. Walhal dia klinik GP biasa je pun. Penuh la bebudak dalam tu. 

Hurm. Lepas2 raya ni mmg jadi musim anak batuk n selsema lah.
Ye lah. Dengan persekitaran yg terdedah kita bawa anak ke sana sini.
Dengan makanan yg takde sekat2.

Dekat kul 10 gak la baru kiterang dapat masuk.
Kali ni doktor kata tak boleh nak sedut kahak dah. Sbb dah besar. Baby boleh lah.
Pastu doktor kata neb kan je.
Kena lah satu kali neb.
Meraung cam hapa lah mamat kecik tu.
Settle, nampak dia lega sket.
Masuk kereta terus tidoq.
Penat gaknya bersilat nak melepaskan diri dari neb tu. Haha.
Mak n ayah pun EL je lah.
Tak sampai hati pulak nak antar dia ke rumah nenek bila tgk lena dia tido.
Memang lena betul pun.
Angkat bawak masuk dlm rumah pun tido. Smpai kul 2 baru bangun. Huhu.

Rizq jarang batuk. Selsema tu ada lah jugak. Tp, takde la sampai nak kena bawa ke klinik. Biasanya dalam 2,3 hari hilang. Takde pun sampai hingus pekat tu. Semua cam cair ja. 
Last dia batuk, bulan 9 last year. Dekat setahun jugak lah.
Tapi, kali ni kena jugak.
Hurm.
Salah mak Rizq jugak.
Konon macam taknak la rigid sangat bagi dia makan.
Try la bagi air kotak strawberry yang UHT tu. Sbb kadang ada bagi fresh milk coklat - dia okay. Yang tu pasteur. Tapi air UHT dia tak boleh agaknya. Lepas dari tu dia mula selsema.
Pastu ada bagi juga 2,3 ketul donut big apple yg kekecik tu.
Pun, rupanya tak boleh. Tu yg lagi menjadi jadi naik batuk hapa.
Bagus lah. Lepas ni beringat lah taknak bagi tu semua.
Menda2 manis ni mmg merendahkan immune dia.

Oh ya. Skrg mak Rizq ada misi utk Rizq.
#misi12kg nama dia.
Tu la.. tu ari yg masa gi klinik sblm klinik Dr Nadir tu. Doktor situ bagi ceramah sket kat kiterang pasal berat anak ni. Taktau la apa mimpi doktor tu. Siap kata doktor prince court tu tak tau lah hapa lah. Apa dia merepek2 tatau lah. Tapi, ada part yg kita boleh cuba. So, kita cuba tgk. Doktor tu kata kalo konsisten ikut cara tu, dalam 2 minggu nampak perubahan. Okay.. lets try.
Mak ikut tips dalam ni ja - buku anak kurang berat
Since ini mmg dari KKM. Tapi omit la bab dia suruh letak majerin n milo tu. Ganti lah dengan unsalted butter and cocoa drink.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign