Pages

27 August 2010

~Pasal Makanan Berbuka~

Hai geng...pekabau suma. Syok nya ada yg bercuti sempena Nuzul Quran nih (yg negeri mmg cuti ari Jumaat tak kira k. Aku jeles kat org yg cuti khas ari Nuzul Quran je).
Ok, pagi tadi da menceceh. Ni nak menceceh lagi. Panjang ni aku nak ceceh smpai korang tak larat nak baca. Kui kui kui.

Kita da hampir kpd 10 mlm terakhir Ramadhan. Isk..sayu nih. Sayu..byk waktu yg aku sia2 kan. Isk.. takpe..masih ada masa ni. Tu pun aku tau peyed akan menjelma tak lama lagi. Geram je aku. Tk peyed tak buleh ke. Mandung trus ke. Eiii..geram. geram. Ok..lupakan juga.

Nak citer apa. Owhh..pasal makanan2 masa puasa. Atau lebih spesifik masa berbuka lah. Thn ni Alhamdulillah, aku jarang jarang amat ke Pasar/Bazar Ramadhan. (Tk sker oke panggil Param, tingat kat pelakon Param tu. Dah arwah pun dia kan). Setakat 17 hari ni, aku ke bazar ni adalah masa kat kg retu, pehtu balik dr kg sbb terpaksa. Masa tu dah kul 6pm. Tak kuasa la aku ketung ketang kat dapo lagi kan. Then masa kat PJ. Nak beli juadah bwk balik umah mertua. Itu je lah 3 kali. Aku sendiri kagum hoke.

Masa kat bazar kat kg aku tu, oke la. Kuih muih murah. Still 3 singgit, kuih beso gabak. Beli sambal udang petai 3inggit pun puas ati. Petai pun byk. Dah tu mmg kat kg kan. Ce kalo sini, petai tu sebijik dia leh kerat2 plak. Alahaii...very da kan. Lps tu masa balik dr kg tu, singgah bazar kat area umah aku. Lagi la hampes kelapa laut. Satu lauk pun takde menarik perhatian aku. Yelah, ko bygkan sambal ikan bilis pun pucat lembik tak bermaya aku nengok bilisnya. Alahai. Tu blum rasa, baru tgk. Aduh..aku ni kalo menda aku reti nak masak mmg aku particular dan cerewet la nak beli. Then aku takut makanan tu suma basi. Sbb dulu aku da fobia osmet aku (masa tu bujang la) beli sambal sotong. Masa nak berbuka dah berbuih. Uiihh..nyaris..kut tak mulut kita lak yg berbuih2 cam kena sawan. 
Jd masa tu terpaksa beli asam pedas ikan pari. Ni tkpe sbb org tu masak kat situ jugak. Atas api lagi ikan tu.

Masa bazar kat PJ tu ok la. Cam heaven sket. Napak la mcm nom nom nom sket. Tp mahai plak. Maklum la org PJ kekaya kekdahnya. Haha. Kuih mmg la seketui 40sen kan. Tp mangai..halus nau..Kat area umah aku ni walo tetgh KL (katanya...) masih kuih 40sen yg makan sebijik mmg kenyang dah. Tp kat satu tpt tu je la. Tu mmg warong jual kuih. Tk puasa pun dia jual. Ptg2 balik keja salu la aku beli. Kedai tu derang guna utk belakon cite Mertua vs Menantu , yg jadi kedai mak Era tu. Hihi. Sempat promote.

Tp tak kata la aku rajin masak. Aku beli juga. Cuma beli kat gerai kat opis nih. Ada la kiterang bukak 2 gerai jual lauk (unit aku gak la yg uruskan). So, beli la satu lauk situ. Kalo aku beli main dish, kang balik umah aku masak la side dish dan begitu la sebaliknya. Eh. Macam penah tulis camni. Haha.

Tapi..nak kata jugak aku rajin. Sbb boleh katakan setiap ari masak. Biar la, walo pun aku just masak ikan goreng ngan sawi tumis kicap.Ada sekali tu masak sup tulang. Lps tu aku celur mee skali. Kira buat mee sup lah. Skali tak sempat ko. Padan muka. Org dah azan aku duk numbuk cili kicap lagi. Haha. Dah la masa tu panas melenting.

Retu aku ada tepek gmbr nasik lemak kan. Ha..masa tu masak nasik lemak sotong. Pehtu ada gak aku buat bihun goreng. Aku up kan dgn bergedel. Ini tk tgkp gmbr. Nak kena sekeh ngan my dear buat la. Takan gmbr bihun pun nak amik katanya.

Then aku masak ini jugak. 
Terang sgt eh..

Ha..ini bkn masa ari keja. Ini ari Ahad lps. Tauhu sumbat kuah kcg. Nom nom nom. 

Tp kuah kacang pedas nak mampos. Napak gmbr pun tau kan. Merah giler. Dan kami laki bini sakit perut keesokkan hari nya. Haha.

Aku mmg tak sker makan tauhu cicah kuah cili tu. Biasa org jual yg tu lah. So, kasik call mak dulu tnya cena nak buat. Haha. Simple je. Campo kacang tanah yg da tumbuk (aku beli sesiap tumbuk nyer. Kat cokit byk), campo cili blender (mak aku kabo blend cili baru, kalo yg da lama simpan rasa dia lain), campo bawang goreng (byk2 pun takpe), campo gula, tmbh air sket. Buleh la trus dibuat cicah.

My dear sker rupanya makan menda ni. Idak la aku tau. Tkpe, nati buleh buat lagi sbb sng giler nak buat. Anytime sajork.

Masa tu up kan dgn kerang rebus cicah sambal kicap (mana tak sakit perut).
kerang rebus yg beli sekilo jer
Hari ni aku nak buat nasi ayam madu plak. Aku da masak sesiap sup dia pagi td. Aku da perap ayam ngan madu, kicap n sos tiram sesiap pagi tadi gak. Kasik sumbat je dlm p.ais. Kang trus goreng. Potong2 timun sayur2 dia, buat sos n kicap dia. Dah..siap.

Esuk cuti. Aku nak rileks. Malas nak masak. Da msg anak buah aku suh gitau kat mama dia (akak aku la) nak gi buka umah dia esuk. Suh masak nasik tomato. Nga nga nga. Ahad ada majlis Iftar family PJ. Lagi besh. Pepagi tu leh gi Jalan TAR. Kasik abis duit pak najib kasik. Hahahahah...

2 juta komen

ayam tu goreng pakai minyak banyak ke sket?hehehe..nmpk sedap..

hehe. ptt cari komen kat atas takde. owh..ayam tu seeloknya goreng dlm minyak yg byk, yg boleh hapus ayam tu. baru setap. tp kekda tk buat camtu pun. rugi ah minyak. so, balik2 kan je. hehe

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign