Pages

2 April 2018

#kaptenRizqkeSabah : Pulang Mari lah Pulang

Day 5 
4 Disember 2017.

Hari terakhir untuk family trip di Sabah.
Phew.
5 hari 4 malam.
Puas lah ke sana ke mari.
Pengalaman travel wif si kecik yang berusia 18 bulan (1 tahun setgh).
U know what, infant who is direct feeding; is less cranky while travelling.
Itu fakta yang saya dapat untuk anak saya - Rizq Iskandar.
Kita pun takde la nak susahkan orang utk berenti kt memana untuk top up air panas ka, nak buat susu ka, nak usung beg susu apa semua. 
Cukup masa - bagi kan ja.
Merengek ngantuk - bagi kan ja.

Rizq tido lama dalam van masa nak pergi Kudat tu.
Jauh tu kalo ikut kan perjalanannya. Tp sebab dia tido je - takde hal. Terbangun pun, bagi kan je nenen, tido balik. Hehe.
Alhamdulillah lah sangat rasanya.
Senang. Mudah.

Okay. Berbalik pada cerita Sabah.
Last day.
Flight kami petang. Dalam kul 5 lebih.
Sebab ingat boleh la jalan2 dulu ke apa sebelum tu.
Abgnyah n famili amik flight lain.
Dia balik dulu.

Kami ajak driver tu jejalan lagi.
Kalo ikutkan dia hanya pick up kiterang kat homestay and then hantar terus ke airport.
Tapi, dia kata takpe lah. Boleh la bawak pusing2 KK jap.






Menjelang tghari tu dak Rizq macam dah flat.
Dia dah moody.
Maybe sbb penat dah agaknya 5 hari di usung ke hulu ke hilir.
So, cakap dgn driver - takpe..kiterang nak pergi airport ja terus.
Masa tu baru kul 1 camtu.
Ada lebih kurang 4 jam lagi.
Kematu bontot dok kat airport tu.
Tapi dak Rizq takde la dia meragam ke apa. Okay je dia suruh kita pimpin dia kt situ. Atau dukung dia (masa ni dia tak bleh jln sendiri lagi).
Dah la before tu flight AA ada yg delay.
Kiterang pun macam delay gak. Tp takde la delay lama sgt.
And then, sbb kita premium hot seat, takde la rasa rungsing dgn orang lain yg tak sesabau nak  naik flight.
Thats why ai tell yu, if uols ada anak kecik, better lah amik hot seat premium yg dok depan skali tu. Takde merungsing. Makan pun dapat awal kalo kita dah booked sesiap makanan.

Sampai KL dalam kul 8 lebih.
Ding dong begitu begini sampai rumah kul 11 malam.
Fuh.
Cumanya, silap sket kiterang lah.
Ada anak kecik ni much better amik flight pagi.
In case delay ke apa anak masih cergas.
Pastu dia pun tak penat.

If travel lebih dari 3 hari - jangan lah nak plan apa2 utk  hari terakhir before balik. Anak dah penat. Balik je pepagi.
Kalau rasa tak puas nak jalan - habiskan sehari sebelum tu.

Hari last tak perlu dah. Peruntukan hanya untuk pergi airport dan balik.
Itu pengajaran untuk kami yg 1st time travel with infant ni.
Lepas ni tau dah lah.

Settle dah family trip tahun 2017.
Tahun 2018 tatau lagi ke mana sbb ada 2 orang anak saudara yang amik SPM.
Jadinya, kena tggu depa abis SPM la kot.
Tapi, takdak plan lagi nak kemana.
Rehat dulu lah kot since kiterang ada plan lain before cuti sekolah tu.
Moga moga menjadi lah :)

1 juta komen:

sonok Rizq jenjalan..tak pe ajar anak travel..nnti dia biasa sbb paham mak pak jenis kaki travel..hehe

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign