Pages

10 January 2017

Beli Car Seat Dak Rizq

Ye. Citer dak Rizq lagi.
Iyo lah. Baco yo lah yo.. nanti kito cito lain plak.

Car seat kedua dak Rizq.
Wah. Kemain ko. Umur baru 7 bulan dah 2 car seat.
Hiwhiw.
Dulu guna carrier car seat. Entah masa tu konon cam nak carrier yg blh jadi car seat, yg boleh jadi stroller itu ini begitu begini, last last malas nak bukak letak. Padan lah sangat. Pastu pakai pun tak lama, dah kena tukar.

Spti yg penah citer sebelum ni, kaptenRizq is dun have any prob utk duk dalam car seat.
Kecuali dia nak feeding, mmg kena angkat lah (tak advisable utk bf baby dalam kereta bergerak sebenarnya).
Nak tido takpe. Dia boleh lelap je dalam tu.
Mudah.

Tu yang kami pun seronok je nak carik car seat.
Riki riki lama dah.
Mula nak carik yg jenis isofix.
Pastu ada orang kata sweet cherry (SC) ada jenis isofix yang murah.
Dah siap riki warehouse SC ni, siap call kata nak dtg. Tapi tak jadi.
Lagipun bila dah baca baca review, tak confident plak rasa.
Pergi Happikido. Survey lagi.
Tapi, masa pergi Happikido ni, lain di carik, lain plak dapat.
Bahaya betul lah Happikido nih. 

So, ada satu yg kami berkenan. Sbb rear facing buleh recline 3 level. And level baring tu memang sebagaimana kami nak. KaptenRizq pun rilek je duk dalam tu masa test tu. 
Cumanya masa tu hanya ada display stock. Dia suh bagi no fon. Bila dah sampai dia akan call katanya. Tapi sampai ke sudah tak call. Never mind. Mungkin dia igt kami serebeh serabai camni takde nya bebtul nak beli.

Takpe. Apa ada hal.
Terus ke distributor ku carik.
PM kat FB dia, tanya ada tak stock yang kami nak tu n tanya price.
Ada diskaun. Bagus.
Last Saturday terus pergi.
Tempat tu pun area2 PJ. AyahRizq biasa la area situ, tapi exact location tu dia pun cam tatau. Tak guna waze just terus guna nav kat kereta ja. Sampai lah warehouse tu.
Terus tanya brand kami nak.
Memang ada. Tanya sket2 je lah sbb memang dah survey lama dah pun kan.
Test letak dak Rizq dalam tu pun diam je dia. Hihi.
Lama jugak lah kat warehouse tu.
Settle bayar terus pasangkan dalam kereta.

Yang bagus pergi distributor ni derang boleh advise apa yg patut.
Pastu bila pasang pun, memang dah tentu tentu dari yg pakar kan.
Dia ajar lah pasang cemana apa semua.
Luckily, car seat ni mmg isofix juga. Tapi tak dipanggil isofix. Dia panggil latch (US). Isofix ni biasa ada mendalah panjang kat bawah tu.



Kalau nak rear facing, kita pusing kan lah car seat tu agaknya. Agaknya lah. Aku pun tak berapa mahir sbb tak pernah tanya bebtul berkaitan isofix ni.
Tapi kalau latch takde menda panjang2 tu.
Lagi tak semak.
Memang mudah.
And brand kiterang beli ni 2in1. Boleh latch (pada kereta yg ada isofix) dan juga boleh guna seat belt biasa. Dan seat belt pun takde semak sbb dia pasang ikut bawah.

Yer. Menepati semua kriteria aku nak. Puas hati.
Ada latch, tak bulky, buleh extend, boleh recline, harness pun elok. Dan yg penting kaptenRizq selesa. Ibu pun gumbira.
Dan ini kaptenRizq yg duk dalam nya. Bila up gmbr ni kat FB, ada yg ingat Rizq duk depan, ada yg ingat buat forward facing. Hihi.
No no no.
Ni rear facing lah kawan kawan. 


Sbb tak dapat kurang harga, makanya ayahRizq mintak memacam kat tokey dia.
Haha.
Limau pun dia mintak. Ye lah. Kata dekat raya cine dah kan.
Lantak. Tapi takde limau lagi. Dengan topi construction tu pun tokey tu bagi. Haha.
Paper bag mintak gak. Pastu dapat mug, tabung, buku nota. 
Thank u ya.. 

Tapi, best lah gi warehouse sini. Toilet pun bersih. Siap ada tempat nappy changing. Rizq siap tukar diapers lah kat sini. Sbb lepas tu kami terus nak gi kenduri. Hihi.
Tempatnya adalah GBS Marketing Sdn Bhd. Kat PJ.
Barang mainan pun ada gak.
Nak beli online pun boleh. Web derang [growingkidz]
Lega hati mak dah. Car seat ni pun baru. Keluaran Sept 2016.  Penting gak utk tahu date ni sbb car seat pun ada expired dia.

Kalau nak beli car seat, it is advisable utk dapatkan review2. Dan juga aspek2 yg kita perlu beri perhatian :

Those are the statistics. Here are a few steps you can take on the way to keeping your children safe:

**All car seats sold in the U.S. are required to meet or exceed Federal and ASTM Safety Standards.
**Car seats should also be NCAP crash tested, the industry benchmark for evaluating seat performance in the event of a severe accident.
**Parent Central at SaferCar.gov provides excellent reviews on all U.S. car seats. The site also rates each car seat based on its ease of use – an important consideration, given the above statistic that 73% of car seats are used incorrectly.
**For all-in-one seats and convertibles that transition to boosters, you can also check booster seat ratings at the Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).
**Third-party review sites, like Consumer Reports, also offer unbiased comfort and safety reviews.

All that said, we’ll add one more layer to the equation – four additional considerations before purchasing a car seat:

**Extended Rear-Facing: You may have heard a lot about rear-facing versus front-facing car seats. Let’s cut to the chase: without a doubt, rear-facing is the safest way for your children to ride. Consider purchasing a seat that rear-faces to 40+ pounds. Remember, just because your child hits the minimum required to front-face (1+ year and 20+ pounds), doesn’t mean she should. Rear-facing saves lives.
**Extended Front-Facing: As with the transition from rear- to front-facing, your child will likely hit the minimum height and weight required to transition to a booster before he’s actually ready, physically and developmentally. Choose a seat with a high front-facing weight limit (up to 70 pounds) and only transition to a booster when your child outgrows her car seat.
**Check the expiration date: Some car seats have a 5-year life, which means they’ll likely expire before your child has the chance to outgrow them. If you’re buying an extended-use or all-in-one car seat, choose one with an 8-, 10-, or 12-year lifespan.
**Never buy used: It’s tempting to spring for a deal on a used seat, but you should know that age, wear, and accidents (even just a teeny, tiny fender bender) can compromise a car seat’s safety features. Unless you are 110% sure of a seat’s history – never been in an accident, never left in a spot where the sun shines brightly, etc. – don’t risk your child’s safety for a discount.

2 juta komen

TQ for this entry...amna pun pakai car carier. sikit hari lagi dah x muat... hehehhe... mmg berhajat nak beli car seat. akan di usha-usha tempat ni....

boleh boleh.. try la gi GBS ni. blh tanya2 kat FB dia. Laju derang jawab. Eh. Nina takde FB eh? hihi. :D

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign