Pages

13 April 2016

Pengalaman Temuduga HLP

**Ini adalah entry yang sekian lama dok dalam draft. Tidak dipublish.
Sengaja tunggu result dia keluar baru nak publish.
Result nya --- ending entry kita bagitahu. Haha

*******
Ini adalah temuduga HLP di bawah JPA.
Bukan di bawah KPM atau lelain.
Selalunya kalau google blog pasal HLP ni, sure terjumpa cerita HLP under KPM which cikgu cikgi kita yg bercerita. Yang HLP under JPA jarang jumpa. Ada tu ada. Tapi lg byk yg citer dari KPM.

Okeh. Mungkin sama, mungkin tidak dengan KPM tu. Takpe. Depa cikgu, ni kita citer HLP bukan cikgu plak. Orang2 keja pejabat.

So, meh citer pengalaman temuduga HLP.
Lps antar application bulan 9 tu ari, makanya dalam bulan 11 dapatlah keputusan samada berjaya temuduga atau tidak.
Aku rasa, rata rata orang hantar permohonan, InsyaAllah dipanggil. As long kau menepati semua syarat diperlukan. Cukup markah LNPT dia nak, cukup ada semua tandatangan KJ, dan settle kan proposal paper yang diminta, InsyaAllah lah, ada peluang untuk temuduga.

Sebelum gi temuduga ada kena amik exam online. Alah, bukan exam apa pun. Just penilaian diri tu. Cam soalannya "anda lebih tenang jika membuat kerja secara bersendirian - ya, tidak". Dekat nak 200 soalannya. Kena settle dalam 45minit camtu kalau tak silap. Lupa dah.


So, dapat temuduga. Dah la bertahun tak temuduga.
Oleh kerana 1st time temuduga HLP, kite tak buleh nak bayang cemna keadaan dia. Cari kat blog pun asyik terjumpa citer cikgu cikgi (KPM) punya. Ada jugak la yg under JPA. Tapi tak banyak. At least ada jugak lah.

25.11.2015 tarikh temuduga.
Di SMK Presint 5 Putrajaya. Sekolah ya anak-anak. Sebelum tu, dah riki dulu mana letak duduknya sekolah ni sbb tak berapa biasa area Putrajaya.
MyDH antar. Dalam kul 7pagi keluar rumah since register antara jam 8.15-8.45pg. 
So, bajet sampai sebelum register lah kan. Hujan plak masa tu.
Sampai je depan pagar sekolah tgk kereta dah berderet. Orang plak dah berpayung-payung. Abis cemna nih. Mula la nak gabra kan.
Guard sekolah tu tak bagi masuk. Ye lah, mana ada parking banyak kat dalam. So, mintak kat guard tu untuk drop kat lobi. Lobi lak bukan lah luas cam lobi hotel kan. Bila kita turun, berderet plak kereta nunggu. Aku dah la tak siap pakai kasut apa lagi. Just pakai sandal dulu. Cissss sangat tau. Ingat sampai sana, parking, baru la siap pakai kasut apa seme. Ni dah hujan, terus jadi kelam kabut.

Terus gi tempat register. Tgk tgk orang dah ramaiiii. Awal nya depa semua ni. Lagi bertambah gigil dibuat nya. Aku tak la suspect seramai ini. Tapi, mmg ramai sungguh lah.
Masa sign tu, nama kita dah ikut grup. Aku grup 3. Tapi aku cam blur blur sbb terdengar orang sebelah grup 5. Lepas tu bila dah duduk, jd cam eh, aku grup 5 ke grup 3. Grup 3 kot. Cam bongok plak kan.
Lepas tu dah la saiko. Tgk kiri kanan orang dok baca baca. Apa menda depa baca ni. Huwaa.. Lps tu lagi saiko bila tgk depa ni mostly kenal antara satu sama lain. Maklum lah PTD kan. Harus kenal. Tapi lantak lah.
Lepas tu tetiba ujan lebat. Angin plak tu. Org duk tepi dewan dah nak basah. Terpaksa plak injak kerusi. Aduyai.. memacam hal lah kan.

Tak lama, dalam kul 8.45 tu urusetia bagi taklimat sket then dibahagikan ikut grup utk naik ke tempat temuduga. Dalam taklimat siap urusetia mention surat2 dari "orang berkepentingan" tidak diambil kira ya. Ada jugak kan nak pakai kabel. Belajar je pun. Hurm. Memacam.
Last sekali dipanggil adalah grup 3. Siap dia tanya ada sapa mengandung ke apa. Sbb kita naik tingkat 4, tingkat paling atas katanya. Sapa mengandung pelan pelan lah jalan kata urusetia. Ceh. Ingat kot dia nak suh buat kat bawah ke apa. Haha. Pastu ada sorang tu, mungkin bos bos dia la kot, kata semalam ada orang baru lepas bersalin pun dtg. Ceaser pulak tu. Patut tak payah datang, nanti kalau jadi apa-apa dah salah kan kita katanya. Idak la camtu kan. Tingkat 4 weyy... mengah mendaki. 

Ada 6 grup semuanya. Satu grup tu dalam 30 orang. Dan bilik temuduga utk setiap grup tu ada dari A sampai F. Utk coursework akan masuk 2 orang sekali. Tempoh masa dalam setgh jam. Kalau utk orang buat research, sorang je masuk. Masa 45minit. So, menunggu lagi lah. Sambil tu sembang2 ngan calon lain.

Aku nyer turn kira dalam batch yg ketiga. Dalam kul 11 masuk.
Masuk dengan sorang lelaki dari MOSTI. Gred 48 dia. PTD dah tentu lah kan.
Panel interviewer 3 orang. 2 perempuan which urusetia kata ada title "doktor" dan sorang lagi lelaki, mebi dari JPA itself. Yang doktor tu mebi lecturer lah kot.
Aku tgk yg sorang perempuan tu nice. Sorang lagi muka agak ketat. Yang lelaki, biasa je lah.
Soalan pertama kenalkan diri dan kenapa kita nak HLP nih. Yang tengah tanya. Yang nampak nice tu. Jawab je lah. Berkaitan diri n bagitahu kenapa nak HLP. Siap dia cam terkejut bila aku gitau aku pernah buat master dulu secara part time tapi aku leave. Hihi.
Pastu soalan kedua macam nak provoke kita. Dia tgk jawatan n dia kata macam lain bidang dari jawatan. Tak rasa rugi ke dia kata. Ini adalah soalan reverse psychology namanya. Tapi, haruslah aku ada jawapan dah kan. Lepas tu yg muka agak ketat saiko lagi. Dia saiko berkaitan dengan famili plak.
Tips : Memang panel akan bagi soalan saiko. Dia tgk jawatan kita, dia tanya kenapa ambik bidang lain. Kalau dah sama bidang, dah sama jawatan dia saiko kut lain plak. Bila ada anak dia saiko gini, bila takde anak dia saiko gitu. Pepandai lah kita saiko dia balik. Haha.


Seterusnya soalan berkaitan proposal. Yang ini markah tinggi.
Yang lelaki tu tanya. Dia kata proposal aku macam umum. 
Jadi, ada tak kajian kes atau permasalahan yg aku nak tumpu dalam course ni.

Yang ni pun aku jawab dgn confident.
Tips : If ambik jurusan yg agak "umum" macam management, HR, admin, sila lah bersedia dengan satu kajian/research. Just rangka2 tajuk cemtu ja. Yang ni mmg aku dah ready since aku rasa mmg dia akan tanya berkaitan research. So, aku dah carik dalam 10 tajuk. Tapi, macam tajuk integriti, motivasi pekerja, training apa semua tu macam cliche sgt kan. So, aku pilih tajuk yg macam lain sket la kononya. Aku kata aku nak tumpu pada pengurusan kewangan awam esp dalam bantuan kerajaan kepada IKS. Sbb ia ada kaitan dengan jabatan aku.
Jadi, ready ya dengan satu kajian kita nak buat walau kita amik coursework. Lain lah kalau kita nak amik course aeroangkasa ke apa. Itu mmg dah specific.

Last soalan - soalan umum.
Huwa. Yang ni aku blur. Dia tanya soalan senang. Which mmg aku dah ready pun mendalah tu. Dah ada dalam nota aku. Utk soalan umum, aku ready tentang - TPPA (mmg ada grup lain dapat soalan ni), NBOS, GTP, ETP, RMK-11.
So, soalan umum aku pasal GTP. Tapi dia tanya apa yg anda tahu berkaitan "Prog Transformasi Kerajaan". Sbb dia cakap melayu terus aku blur jap. Seriyes blur. Dalam 2,3 saat baru aku teringat pasal NKRA. Aku cakap ada 8 key utama (rupanya 7 ja). Aku sebut pun dalam 3,4 camtu. Bila aku nak sambung dia kata - dah dah..cukup. Haha. Wey..blur.
Yang calon sorang lagi tu dapat soalan "bila hari Inovasi dimulakan" camtu lah lebih kurang. Pastu soalan dia takde lah umum cam aku.
Ingat kot dia tanya pasal jabatan aku ja. Rupanya dia tanya GTP je. Hiiii... kenapa blur.. kenapa???

Itu je lah.
Takde la stress nau.
Sekejap je rasa bila dalam tu.
Dia tak minta pun bawa salinan sijil asal apa semua. Tapi, tak salah pun bawa. Memang panel ada minta nak tengok, tapi kalau tak bawa pun takpe. Aku bawak, tapi calon sorang lagi yg masuk ngan aku tak  bawak. Tak pe je (harus dia saiko, matik lah tak bawak sijil katanya dalam hati. Hehe).
Sila lah jawab dengan penuh confident. Harus bersedia dengan soalan umum. Harus bersedia untuk di saiko. Harus bersedia dengan apa isi kandungan subjek kita nak ambik. Harus ada satu bidang yg kita nak tumpukan kalau kita ambik course yg umum.

Last sekali - pray.
Dapat, Alhamdulillah. Tak dapat, next year kita cuba lagi :)


****
Result : tidak berjaya.
Takpe lah. Takde rezeki lah tu kan.
Nanti cuba lagi.

5 juta komen

Tak pe, Allah bagi rezeki kot lain pulop :-)

baru2 ni saya pun ada gi interview gak.
tak berjaya. sedih sikit tapi tiada yang Allah jadikan itu sia sia.
kan?

selamat mencuba lagi untuk kita berdua :)

cuba lagi tau next time,,
inshaAllah pasti ada hikmah...

cuba lg... tptiap tahun syarat makin ketat. hihihi...

NHHAS :
Tak boleh apply dah.
Prosedur jabatan - dah ada orang dapat - tak boleh apply selagi dia tak habis.

But then,its okay.. dah ada Rizq Iskandar skrg ni pun rezeki terbaik dah Allah bagi selepas 7 tahun menanti :)

Hihihihihi :D

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign