Pages

12 May 2017

Kapten Rizq Kena Nursing Strike!

Menangisss....
Hanya Allah yang tahu sekiranya mak mak fully bf ni kena lalui fasa baby nursing strike.
Kalau tak kena, Alhamdulillah.
Tapi kalau pernah kena...
Seksanya rasa.

Mak kena 2x dah ni.
Memula kena masa dak Rizq umo 5 bulan tak silap.
Dia kena selsema (skrg, dia dah lama tak selsema, Alhamdulillah).
Pastu dia cam strike.
Maybe hidung tersumbat tak selesa ke ntah la.
Tapi, naseb sekejap. Dalam 2 hari cam tu ja.
Lepas tu dah okay.

Now, dah nak masuk setahun ni plak kena.
Baru lagi kena. 2 ari lepas.
Masa cuti wesak day.
Mak nak jot down sini supaya nanti kalau teringat, boleh tgk balik.
Kisahnya hari wesak tu, mak masakkan pasta utk dak Rizq.
Jadi, pagi tu makan pasta. Okay lah. Dia suka. Siap buh cheese. Dak Rizq memang suka cheese. Nasik buh cheese pun dia suka.
Bagi makan pasta tu lps dia bangun tido. Dlm kul 10 camtu.
Pastu dia mandi.
Masa nak mandi gosok gigi dia sket.
Alhamdulillah, dia tak susah nak gosok gigi.
Senang je buka buka mulut dia.
Pastu dia golek2 jap, bagi susu then dia tido.

Petang tu lps zohor, kami keluar.
Nak pergi potong rambut. Rambut mak dan rambut dak Rizq jugak.
So, dalam kereta ada nak feeding dia. Dia cam taknak. Tp okay lah. Maybe kenyang ke apa ke kan. Pastu dah abis potong rambut pun, still dia cam tak mintak susu.
Sampai lah ke malam.
Bagi dia makan baki pasta. Panaskan.
Tp dia taknak.
Nak bagi susu pun taknak.
Dah kenapa. Kan?
Pastu try bagi roti. Okay. Dia makan. Banyak.
Lapar agaknya. Sbb mak tak bagi nasik.

Bila nak tido, dia taknak menyusu.
Biasa, dia akan menyusu sblm tido. Be it dah kenyang ke apa ke, susu mesti nak sblm tido.
Tapi, kali ni taknak. Eh. Pelik ni.
Jadi, ayahnya pujuk2 bagi dia tido. Dah nak lena tu, bagi susu baru dia nak.
Malam tu sekali je bangun utk susu.
Pagi esuknya bangun kul 5 pagi. Nak bagi susu, menjerit2 taknak. Ah sudah.
Kenapa agaknya.
Ingat sakit perut ke apa. Sbb tak makan nasik kan. Kut angin ke.
Bubur nasik dah masak. Sbb mmg nak buat bekal dia. Jadi, terus bagi dia makan bubur. Kul 6 pagi - makan bubur nasik. Habis semangkok. Memang lapar rupanya.
Tapi, susu still takmo.
Tapi, mak tak la risau sgt sbb dia makan nasik dan minum air masak banyak. Lagipun dak Rizq da pandai guna botol ber straw.
Memula mak n ayah Rizq dah nak EL. Tapi, buat apa pun nak EL sbb Rizq sihat je, kan? Cuma dia taknak minum susu. Kat rumah nenek asuh dia menyusu botol.
So, kami masuk kerja lewat. Dengan harapan balik ptg ambik dia, dia dah okay.

Balik tu, biasa nya dalam kereta dia akan terus mintak susu.
Ni tak. Bagi takmo. Bagi takmo.
Sahih!
Ini nursing strike ni (selain dari fikir apa2 yg mistik. Huhu).
Bila dia da mamai2 baru dia nak.
Sampai lah ke malam camtu.
Cuma dia nak,bila dia dah mamai.
Tgh mlm bangun, Alhamdulillah, minum. Kena bagi waktu mamai.

Pagi ni, nampak mcm dah okay sket.
Puas mak fikir, apa penyebab nursing strike kali ni.
Memula ingat dia tak sedap perut.
Tapi, dah berak dah apa semua pun.
Pastu ingat kot teething ke. Walau sebelum ni 6 btg yg tumbuh dia steady takdak apa. Takdak demam ke meragam merengek ke.
Ke sebab potong rambut. Macam tak logik. Tp mungkin boleh jadi.
Pastu baru mak teringat.
Gosok gigi.
Yes.
Maybe itu penyebabnya.
Sbb ada macam berus tu terkena lidah dia.
Maybe lidah dia ada rasa lain.
Dan dia refuse nak feeding.
Adoiii...

Risau sungguh mak tau.
Heharap hari ni takde lah dia begitu dah.

Ibu ibu yang fully bf, kalau ttiba baby refuse utk bf, itu bukan bermakna derang tak mo nyusu atau susu kita tak sedap ke apa. Itu adalah nursing strike. Biasanya tak lama. Jangan stress. Rilek (walo mak sendiri stress smpai dah ter marah si kecik dia. Kesian sgt lah kat dia. Huhu).
Teruskan bf. Dan doa. Doa ibu kan mustajab :)


***Edited **
Sbb ada yang komen, kata maybe pregnant.
Jawapan nya : No, I'm not pregnant. Thanks for concerning :)

Sedikit info berkaitan nursing strike. [kredit : llli]

A baby who is truly ready to wean will almost always do so gradually, over a period of weeks or months. If your baby or toddler has been breastfeeding well and suddenly refuses to nurse, it is probably what is called a "nursing strike" rather than a signal that it's time to wean. Nursing strikes can be frightening and upsetting to both you and your baby, but they are almost always temporary. Most nursing strikes are over, with the baby back to breastfeeding, within two to four days. (If your baby is a newborn please see our FAQ on Getting a Newborn Back to the Breast)

Nursing strikes happen for many reasons. They are almost always a temporary reaction to an external factor, although sometimes their cause is never determined. Here are some of the most common triggers of nursing strikes:

*You've changed your deodorant, soap, perfume, lotion, etc. and you smell "different" to your baby.
*You've been under stress (such as having extra company, traveling, moving, dealing with a family crisis).
*Your baby or toddler has an illness or injury that makes nursing uncomfortable (an ear infection, a stuffy nose, thrush, a cut in the mouth).
*Your baby has sore gums from teething.
*You've recently changed your nursing patterns (started a new job, left the baby with a sitter more than usual, put off nursing because of being busy, etc.).
*You reacted strongly when your baby bit you, and the baby was frightened.

Getting over the nursing strike and getting your baby back to the breast takes patience and persistence. Get medical attention if an illness or injury seems to have caused the strike. See if you can get some extra help with your household chores and older children so that you can spent lots of time with the baby. Try to relax and concentrate on making breastfeeding a pleasant experience. Stop and comfort your baby if he or she gets upset when you try to nurse. Remember that your baby isn't rejecting you, and that breastfeeding will almost always get back to normal with a little time.

Extra cuddling, stroking, and skin-to-skin contact with the baby can help you re-establish closeness. Some babies are more willing to nurse when they are sleepy. Sometimes it helps if you are rocking or walking around (in which case a sling or cloth carrier can be useful.) Try nursing in a quiet room with the lights dimmed to avoid distractions. You can also try to stimulate your let-down and get your milk flowing before offering the breast so the baby gets an immediate reward.

You will probably need to express your milk to avoid feeling uncomfortably full, as well as to keep up your milk supply (especially important in a nursing strike that continues for more than a day or two). You can feed the baby your milk with a cup, eye-dropper, feeding syringe, or spoon. Avoid bottles: they can cause nipple confusion.

Selain dari itu sini pun boleh baca

1 juta komen:

akk pernah lh jd macam tu.. baby tak nak menyusu, then find out sebenarnya dia nk dapat adik. mungkin sbb kita awal ngandung so rasa susu mungkin berubah.. better find out. ntah2 maknye nk dpt baby lagi;hiks!!

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign