Pages

11 May 2016

Precious Pregnancy, Precious Baby


Precious Baby.


Pernah membicarakan perihal "precious pregnancy" dengan rakan2 di alam maya (yang bukan dari golongan TTC'ian).
Salah seorang - yang juga ibu mencelah "alah, semua orang pun precious pregnancy"
Malas nak berbalah panjang.
Term ini sebenarnya bukan term "precious" yang biasa.

Benar. Memang benar.
Semua wanita yang berpeluang mengandung akan mengatakan kandungan mereka "precious".
Siapa menidakkan. Itu tidak dinafikan.

Tapi, dalam hal ini, term precious ini adalah dari sudut medication term.
RE, Obgyn, Gynea akan describe kan precious pregnancy ni kepada golongan tertentu.
Boleh refer beberapa artikel (oversea) utk pemahaman lanjut.
Ini ada beberapa link utk memahamkan secara ringkas.

A PRECIOUS PREGNANCY is defined as a pregnancy conceived after 30 years of age, after infertility treatment or after one or more fetal loss.[source : link]

You might think that pregnancy advice would be the same for every woman, regardless of how her baby was conceived. But an international study shows that parents who conceive through assisted reproductive technologies may be given different advice than those who conceive naturally.
Parents who undergo assisted reproductive technologies (ART) are exposed to the same pregnancy risks as those who spontaneously conceive, but a study, published in the Oxford Journal, Human Reproduction, suggests that clinicians may manage them differently.
The study points out that mothers of ART babies may be older and are more likely to deliver their infants by cesarean and explains that the term "precious baby" was coined to refer to such pregnancies.[source : link]


Masing-masing dengan rezeki yang dah ditentukan oleh Allah.
Cepat, lambat. 
Cepat bertemu jodoh, cepat dapat kerja, cepat dapat anak etc etc.

Hari ni kat FB, ada 2,3 rakan yg berkongsi artikel. Yang berlainan isi - tapi maksudnya sama. Berkaitan infertility. Berkaitan pasangan yang menunggu cahaya mata. Berkaitan TTC.
Terima kasih pada yg prihatin.
Terima kasih kerana berusaha untuk memahami walau sebenarnya sukar.
Orang yang diuji ni, kita nampak dari luaran saja, dalaman kita tak tahu.
Bukan saja ujian takde anak. Malah semua ujian lah.
Kita takkan boleh nak rasa apa perasaan orang tu.
Even, dengan ujian yang serupa pun, kita takkan dapat memahaminya.
Lain orang, lain penerimaannya.
Cuma, kalau ujian sama tu, sedikit sebanyak ada lah rasa untuk dikongsi.
Sedikit sebanyak - takde lah tersilap tafsir bila kita letakkan term "precious pregnancy". Ye lah, takkan kita je precious, dia pun nak jugak. Hihi.
Boleh lah share segala procedure treatment berkaitan.


p/s : Ibu2 dengan "precious pregnancy" (term medic - bukan term orang2 biasa tu. Hehe), gynea akan advise utk bersalin secara elective ceaser. Ini ada ditulis dalam artikel Dr Hamid juga.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign