Pages

8 November 2018

#kaptenRizqkeTaiping : Lake Garden and Zoo Taiping

Last weekend, Rizq balik kampung.
Tapi, masa tu opah Rizq ada kat Taiping. Rumah maklong Rizq.
So, dari KL kita terus ke Taiping.
Tidur satu malam rumah "malom" Rizq then terus bawa opah balik ke kampung semula.
Rizq panggil maklong dia "malom"
Haha.

Masa tu kebetulan pula baby Fayyad ada.
Baby Fayyad ni adalah anak kepada anak maklong Rizq.
Maklong Rizq opah kepada Fayyad.
Maklong Rizq pula adik beradik dgn mak Rizq.
Jadi mak Rizq pun opah kepada Fayyad lah.
Dan Rizq pangkat pakcik kepada baby Fayyad. 
Pakcik kecik!
Tgk pakcik kecik buat muka annoying. Haha

Meriah la rumah tu.
Petang tu kami pergi Lake Garden.
Lama tak jejak sini.
Main bailon.
Sewa. Murah sini. RM2 je utk saiz kecik tu.
(ayahcik dia kata next time buat sendiri ja, main kt kg).



Dia ngamuk taknak amik gmbr sbb nak main





Kemain seronok la budak kecik tu.
Baby Fayyad pun seronok jugak.
Terkais kais kaki dia macam nak jalan jugak.
Hihi.

Malam tu pulak kiterang makan Pizza Kayu Api.

Kat area rumah maklong ja.
Pizza ni memang dia buat sendiri.
Masuk dalam kebok ke apa ntah nak panggil.
Dalam seminit dah masak.







Kedai ni macam viral jugak lah.
Nama kedai nya CHACIBOR.

Kalau pegi Taiping sila lah try.
Masuk je FB dia. 
Service laju. Tapi big portion. Kalau uols bukan sejenis pemakan macam akak, sila jangan order mengikut hawa nafsu.
Nice ambient juga.
Sambil makan, lagu P.Ramlee menjadi halwa telinga.
Makanan2 lain pun not bad juga. Tapau kat opah Rizq kuewtiow goreng. Pun sedap. Dia guna mi kuewtiow kecik2 tu. 

Esuknya sebelum balik, pegi Zoo Taiping.






Hurm.
Tak menarik lah zoo ni.
Naseb je masuk murah.
Tiket RM16 utk dewasa. Kalau ada sorang dalam famili kita alamat Taiping/Selama, ada diskaun 20% - dapatlah RM11.

Kiterang naik tram tu ja pusing semua tempat.


Lepas tram tu turunkan semua orang, kiterang pegi tempat dekat2 situ ja.
Tgk gajah, zirafah, badak.




Nak pegi jejauh dah tak kuasa.
Rizq pun tak fun. Satu sebab kul 11 tu waktu tidur dia.
Pastu kan dia bukan konsep petting zoo.
Tak menarik lah jadinya.
At least kalau dia buat satu area utk petting zoo pun takpe.
Letak la rabbit ka, rusa ka utk bebudak bagi makan.
Makanan tu bayar lah.
Mesti bebudak suka.

Tgk ramai ja bebudak tadika buat rombongan.
Depa kena upgrade la sket jadikan lebih attractive. Kot tak nanti melingkup ja.
Sekarang org suka konsep petting zoo macam Farm In The City, Gambang apa semua tu. 
Ye lah, buleh je la ada tiger apa semua tu. Tu takkan nak letak dekat pulak kan. Tapi, boleh la selit sket utk education. "Edu" apa nak panggil tatau lah.
Cam Gambang tu - memang dia ada haiwan2 liar apa semua. Tp dia ada satu kawasan which bebudak bleh bagi makan rabbit, kambing, rusa. 
Pastu ada show binatang apa semua.
Ni takdak.

Sedih.
Ye lah. Nama pun zoo kan. Zoo je lah.
Kuasa dah lah nak pegi aih.
Baik makan cendol. Haha.

So, itu lah.
Best Taiping ni.
Rasa nak beli sebijik rumah, buat homestay. Dah pencen, duduk sana.

1 juta komen:

Asalam..follow blog anda ya

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign