Pages

31 March 2009

~HAsiL TanGKapAn~

Ini adalah tikar mengkuang. Kecil shj.
Kegunaan : tpt hidang makanan bila aku ngan my dear nak makan dpn tv. huhu. selama ni pakai sokkaba je..kesian kan??

Ini adalah batik dari kain jaquard (slalu org kata satin).
Kegunaan : buat baju kurung la pakai gi opis ari Khamis. Ini sebenarnya taknak beli tapi dah si clerk aku kata lawa..lawa..aku beli gak. My dear kata cantik. Entah ek.. ada sesapa nak beli dari puanstoberi??? ahaks!

Ini adalah Brooch.
Kegunaan : bagi pada bonda dan bonda mertua. Aku sker tul beli menda seakan/sama untuk bonda2 ku ini. Ini lain sket. Kalo thn lepas sebijik sebentuk beg aku beli utk derang. Haha.


3 eko rama-rama 3 serangkai. Huhu. Ini adalah dokoh yer.
Kegunaan : Pakai di ari raya bersama kebaya. (walhal ari ni beli esuknya aku dh pakai..takyah tunggu raya la)


Gambar ini 2 dalam 1 yer kawan2. Tgk yg atas tu dulu yakni gelang tgn tu. Itu adalah dari my dear.Ai loike..haha. Pepel karer lagi. Utk dipakai di hari raya gak, tp aku dh belasah 2 kali.
Dan kemudian tgk plak kain songket di bwh nya. Itu utk aku gak. Utk ari raya jugak. Kain shj. Dan lepas ni harus ke Nagoya / Jakel utk cari kain kosong buat baju. Ini utk raya ke 2.





Gambar2 di atas menunjukkan hasil tangkapan aku masa ari kraf thn ni.
Dh berakhir semlm.
Thn ni aku tak teruja sgt la nak besoping2 bagai.
Mak aku pun dh kata takmo baju batik lagi. Takmo menda2 kraf ni. So..takde la. Thn lepas aku beli baju batik n beg letak telekung utk mak aku. Tp beli gak la. Brooch tu.
Rega aku tak letak la. Tp suma tu buleh thn le rega dia sbb dpt rega staff kan. Tawar abis-abisan lah.
Tak byk berbanding thn lepas beratus gak aku abis. Thn ni below RM500 je. Ok la tu.
Alamak..ada lagi satu.Tudung. Tudung bawal yg jahit sulam tgn tu which last year rega dia cecah 80inggit. Thn ni dpt RM35. Kaler peach.Lupa dh amik gambo. Tgkp gambo yg ni pun my dear dh sesibuk, kang dia tgk aku selongkar tudung lagi la byk soklannya.
Pnstoberi: Pakai dan hiasilah..diri dan kehidupan..dgn kraf buatan Malaysia. Haha.. Itu petikan lagu Kraf kami yer.

24 March 2009

~Bebel Aje~

Saja aku bebel kan kat sini. Lama dh menda ni. Tp aku sonok baca derang nyer respond masa pi kenduri aku. Ni respond dr Dee. Dia pengapit aku masa aku kawen retu.Aku godek2 balik emel aku bulan 12 dulu. Seb baik aku tak dustbinkan thrash emel ni lagi.
To Dee - thanks jadi pengapit ai retu. And to Fiza n Hana..ai terharu tau korang dtg. Rasa nak peluk2 n lompat2 masa napak korang tu. Seb baik ai pengantin masa tu. Terpaksa control lah.
Ni citer Dee -

Smlm gi rumah reen ngan Fiza n Hana.
Start journey around 8 am. Bes betul sepanjang perjalanan tu, berborak2 je.
Sampai tak terperasan la exit Jelapang tu.
Aku n hana mmg over kompiden, sbb kami dh penah gi.
Hana duk carik bangunan besa kt exit, aku lak carik R&R tmpt kitorg tuka baju masa gi majlis tunang reen tu ari.
Aku igt kn kt R&R kuala kangsar, tpi bile smpai R&R Kuala Kangsar, nmpk macam bukan R&R yg kitorg maksudkn.
Hana lak duk mention yg dia igt ade satu bangunan besa sblm exit, tpi tak jumpe lgi bangunan tu.
Terus kitorg kol reen, rupe nye mmg kitorg dh terlepas. terpaksa exit kt changkat jering n u turn balik masuk exit Kuala Kangsar.
Smpai rumah reen ngam2 12.30, ngam2 gak la majlis dh nk mula.
aku pun mula la memainkn peranan yg tak seberapa sebagai pengapit :)
kami seme dpt mkn kt meja pengantin, termasuk skalik hana n fiza.
makanan maveles. ade udang cucuk kt nenas, ayam golek, desert pun sedap.
Reen nmpk matured bile dimakeup. Tak nmpk la mcm ciken litel, nmpk mcm puan ciken dh.
theme kaler kuning n pepel. Bilik kaler pepel, baju reen kaler kuning.
nice baju dia, kaler pun nice. bukan shocking kuning la, kuning air yg lembut. suke tgk reen pakai kuning tu.
makeup pun tak cair dek peluh panas tgh hari tu... reen maintain je...
aku tak amik gmbr la, hp tertinggal kt dlm kete. tunggu gmbr dr hp hana la.
rupe2nye photographer reen tu kawan skolah aku, tergagap la jugak nk menjawap bile kawan aku tu tanye kenal reen dr mane... hehe...
around pukul 2, tak lama lepas majlis makan beradap tu abis, kitorg pun balik.
sekian je la report. alhamdulillah la, majlis belah reen nmpk nye berjalan lancar, deejay pun main lagu yg bes2.
Lan pun selambe je, siap masuk semak lgi jumpe kawan2 kraf. Mak reen nmpk tersenyum je sepanjang majlis. Congrats to reen n lan!

Ni le gambo mereka yg buat aku terharu~huhu~mereka ni ku kenali bermula dari porem tapi hingga kini kami seakan kawan rapat utk berkongsi suka duka. I love u all lah..mmuah!



Ini lak citer dari rakan aku sedari form 1. Aku amik dr sini. Tp aku nak tempek gak dlm blog aku citer dia. Aku baru baca 2,3 ari lepas. Lawak pun ada. Alang@ Zawi. So sorry dear sbb masa ko SMS aku tnya kat mana umah asben aku tu. Aku tgh mekap masa tu. Mekap plak lama giler. 2 jam ko. Dh tu sian ko aku tak dpt bergambo ngan ko. Aku kelam kabut masa tu sbb dh lambat. Tp sebenarnya..buleh aje kalo kita nak bergambo. Tp takpe. Nati ko kawen aku menyelit gak utk amik gambo yer.


Hari Ahad aku pergi ke majlis bertandang Ida ke rumah pengantin lelaki kat PJS4... Aku dah konpem ngan Azni nak pegi sekali....Isma pun aku ajak join sekali...... Tp minah tuh takleh pegi ler plak....kena keje.... Azni pun kensel pegi, dia ada emergency kena blk Perak.... Hmmmm cam nih takleh ler aku nak pegi....si Shaha hahahaha....nih tak konpem2 pun nak pegi ke dak... Kalo aku tak pegi, ishhhh.....tak sanggup...kawan aku kawen....mesti pegi gak.... Dah ler last week aku tak bleh pegi kenduri dia kat Lasah sbb Kimi pun kawen....tak leh jadi...kena pi gak....
Kalo aku naik teksi...aku tak tau kt mana....sbb aku takder kad kawen....so, takder peta...Aku ada alamat rumah jer.... Silap2 nanti ngan teksi2 sekali sesat.....pas tuh nak balik plak camner!!! Maka aku pun ajak Abed pegi....hehehehe!!!! Sian Abed, takper lah sekali sekala menyusahkan hidup dia...... Tang mana ler PJS4 nih..... Sebelum pegi sempat lah aku carik peta...tak jauh dr Bandar Sunway..... Aku ingat lagi Ida ader cakap dekat ngan area Tmn Medan..... Ikut Jln Klang lama lah...kalo ikut Pantai tang mana nak exit....kang lagik sesat larat... Abed sampai rumah aku dgn jayanya...maklumler, sebelum nih kalo ke rumah aku mesti aku dok sebelah dia time dia drive.... Kali nih sampai jua..siap sampai dpn pintu....hehehehe!!! Abed berjaya carik peta ke PJS4.... Dlm peta nmpk cam senang, tp jalan kat situ simpang sior weh.... Selalu gi ngan Bedah ke rumah Wancu...mmg agak fenin jln2 nya.... Nk print peta, takder printer plak kat rumah.....so, tulis jer lah belok kanan kiri ngan nama jln.....
Hmmm mmg betul sesat larat kalo takder peta nih... Masuk PJS2 pening tengok rumah2 amatlah padat....tp tak gak jmpa jln menuju ke PJS4.... Masuk plak PJS3....tak jumpa gak..... Last2 tanya makcik jual pisang goreng.... Indon rupanya makcik nih... Dia cakap..... "Terus nnt jmpa sama itu Petronas"... Adeh makcik nih kiri ke kanan.......dah sah2 lepas gerai dia ada simpang.... Takper ikut instinct maka belok ke kanan.... Hmmm jumpa pun Petronas, tp pas nih kiri ke kanan..... Ok masuk kiri, cis dead end...patah balik....masuk kanan.... Nezy dok tepon aku tanya kat mana...dia dah sampai ngan Harry... Dia pun bagi instruction kata jmpa Petronas terus jer....nnt jmpa signboard tulih PJS4.....adehhhh....kiri ke kanan!!! Tak menjawab soalan langsung minah nih..... At last jumpa gak kitorang signboard tuh... Byk plak nampak khemah...tp yg nih dewan, kata kat rumah... Tema warna purple.... Ok, sah bukan sbb kat rumah Ida dh warna purple.... Manalah lorong 1** nih..... Baik tanya kat bebudak yg lepak2 nih..... Hampeh tul!!! main2 plak deme.... ader lah sorang jer bg instruction yg bleh agak dipercayai..... Huh!!! Nasib baik aku nmpk signboard kecik kat tiang.....rasa cam ternampak ada nama Ida... okeh turun keta sebab dah terlajak ke depan.... Konpem makcik betul!!!! Tp kat mana nk parking nih, kawasan mmg sempit....nasib baik ader brader nak chow..... Hani pun tepon aku kata dia pun agak2 sesat....masa nak parking aku nmpk kancil.... Muka cam Hani, tp versi besar sket....hehehe!!!
Huuuuu.....ader silat rupanya.... Apsal muka pengantin pompuan nih lain jer.....tak mcm kawan aku pon...... Tgk pengantin lelaki..ok..betul kawan aku..hehehehe!!! Hani pun sampai tak lama pas tuh.... Konpem ler wanita yg aku nmpk tadi adalah dia.....kui!!!kui!!.... Lama giler tak jumpa....semenjak habis sekolah...... Hehehehe......mmg bulat ko Hani...bak kata ko masa chatting ngan aku.... Jumpa Nezy.......tp minah nih dah nak blah sbb dia dh lama sampai... Sibuknya pengantin pompuan, nak salam pun tak sempat....apa lagi nak bergambar....sempat babai jer lah.... Anyway....Selamat Pengantin Baru my pren.....semoga bahagia hendaknya.... Huhuhu!!! Aku plak tah bila...asyik bergaduh jer......mmmm alahai!!!!

Aku tak dpt amik gambo ngan Zawi@Alang ni masa aku kawen retu jadi aku tempek gambo masa aku pi beraya umah Azfa (2008). Ni pun aku plagiat dr blog si zawi ni gak. Haha. Mintak ampun yer cik alang. Aku doakan gak ko bertemu "my dear" ko. Aminnn

23 March 2009

~BirthDay~

Ini cerita lama.Sebulan dh. Berlaku 24 Feb yg lepas. Kan..genap sebulan dh.
Tah. Aku lupa ke apa nak citer ek.
Tkpe la, sementara tunggu my dear ni aku citer n upload la gambo2 sempena befday beliau retu.
Thn ni aku tak bagi adiah pun.Cuma...aku buat suprise ajerk. (thn lepas aku bg apa ek? owhhh.. t-shirt - yg aku beli sepasang sama ngan aku gak tu. Yg satu utk pompuan,satu utk lelaki)
Seminggu sblm tu aku dh tempah cupcakes kat kakak opis aku ni. Dia mmg pandai buat cupcakes. Design dia kakak tu wat sendiri.Aku cuma suh tulis 'happy birthday my dear je".
Sgt cute cupcakes ni.
RM30 utk 16biji. Aku rasa rega sebenar adalah RM2 utk sebiji cupcakes ni tp dia bagi diskaun la agaknya. (thank u la kak Par, susah tul akak nak gitau rega dia ek.Smpai dh amik kek ni pun still tak bg tau rega.hehe)

Pepagi befday my dear tu aku dh pakat ngan kakak2 dept dia suh dia jgn duk kat meja dia.
Konon aku nak taruk atas meja dia la.
Tp..tah cemna masa aku naik bwk kotak kek tu dia dh ada kat tpt kakak2 tu.
Aku pun kasik je la.Terperanjat gak dia.Huhu.
Terus la akak2 tu suh posing2 smbil suap2 kek.Ceh!
Mementang KP,TKP suma takde.Amik kesempatan kat atas tu.
Derang ni suma dept org2 "atas" je. Mmg takde org la. Jd sng la nak snap gambo ke wateva. Takde la kak nap-kak nap yg kepochi kepoh.

Mudah bagi cupcakes ni. Kat dept my dear masa tu ada 2 org je akak2 PA tu, jd kasik derang sorang sebijik.Takde la susah2 nak potong ke wateva ke kan. Lepas tu aku kasik org kat dept aku tu,4 org.Emm..bagus.

Aku bagi kad je kat my dear. Entah..pening nak carik adiah. Dia pun tak kesah takde adiah. Tp aku kesah gak takde adiah,tp seminggu lepas aku dh belikan samting..kira cam adiah la tu. Haha.

Jum layanz gambau yg dh sebulan ter perap dlm PC aku nih.




16 biji kek yg cute mute-syg rasa nak makan


Nyampah lak rasa. Haha

Gelak ajer aku ni-tak gelak tak sah gamaknya kalo amik gambo


Kek yg bertulis dear jd mangsa dulu dan my dear pun amik la kek tu. Huhu


Tu la kad dia. Dia tertanya2 bila masa aku beli kad tu. Haha. Rahsia ler.......

Pnstoberi: Errr..ari ni genap 100 hari aku nikah ngan my dear. Moga ikatan ini akan berkekalan hingga ke 100 tahun lagi..dan lebih tepatnya hingga ke akhir hayat kami. Aminn

~gaMbaU saHaja~

Pandangan dari atas-panggung terbuka tpt perasmian HKK - masa ni Menteri tgh makan-kitaorg sakan bergambo pulak

Habsah-aku (err..tudung apsal ter kedepan sgt tu) - Kak Lin
Bergaya dgn uniform usherette

Lepas perasmian HKK-Dengan bebudak koir (eh..apsal aku napak cam peknen je tu. Haha)
- Mai si operator, Rinie-org kuat aku nih n Kak Lin-


Lagi gambo lepas HKK -Napak berisi kan aku



Tgh tunggu pak Menteri makan-kita bergambo la dulu
(Dua di belakang - Nanie, Wanie. Dua di depan - Habsah, Aku ler)


20 March 2009

~TaG : Cute Blogger Award~

Rasa tag ni dh berzaman.
Baru bc blog ini adik yg bernama whiteangel.
Baru napak tag dia.
Dia tag ke aku ke ah?? Ye la kut. Ada puan stoberi lain ker ah?
Lantak la..tgh boring tunggu my dear akak buat je la ye angel.
kalo ada puan stoberi lain pun harap maap la.
Dah la ni tag 14 thn yg lampau.tgk tahun tu. 2008.
org lain dh lama buat aku baru nak terkedek2 buat.

Muahahah.

Nak tag org lain pun rasa sengal jek.

Akak buat yer angel. yer? yer? huhu


Award dari angel.


syarat2 sepeti di bawah:-
1. Copy badge “2008 Cute’s 3logger Award” di bawah2. (done!)


2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda (done!)
Ini award diberi oleh angel iaitu mama kepada pontel.Beliau adalah adik saya di porem mesra dot net .

3.Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya

Nak 10 je ke? Ala, nati kalo nxt tag mintak 50 ek. Muahahah..giler berlagak dah la buat tag berkurun abad nyer.
Pertama - Fakta utama - puan stoberi adalah wanita
Kedua - Fakta sebenar - keja gomen
Ketiga - Fakta tak tipu nyer - Graduan UiTM Melaka
Keempat - Fakta betul - kawen agak lambat iaitu genap sethn nak umo 30. haha.
Kelima - Fakta sungguh2 - Anak jati Perak-mak ayah org Perak.
Keenam - Hobi lak yer - Baca majalah dan skang ni suka makan. Risau lah!
Ketujuh - minat lak - Minat giler abis ngan stoberi. Tak kira la buah stoberi ke, peralatan berbentuk stoberi ker. Pendek kata kalo ia berkaitan dgn stoberi mcm dh sinonim ngan puanstoberi (angel..akak jwb komen angel cemana org buleh suka stoberi walo ia masam.. sbb stoberi ni sweet tau..simbol "love" hahaha...akak memandai je tu)
Kelapan - kesukaan - suka makan laksa dan suka masak2 walo tak pandai masak
Kesembilan - kegemaran - menulis - tak kira la tulis blog ke tulis apa2 je lah. Dulu masa kat uitm suka tulis surat kat bf - giler berlambak - boleh katakan hehari dpt surat dan mengepos surat (jiwang giler je bunyinya kan? hahaha)
Kesepuluh - Suka/Fakta/Hobi - melancong eh..cam poyo sgt tu. Emm..berjalan2 la. Maksudnya gi bercuti kat memana la. Walo pun hnya ke PD utk mandi laut shj. Sgt suka dan tak terasa penat pun.

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.
haha. ni kan tag berkurun abad, jd aku rasa kengkawan aku dh buat pun dh.
Ayang..ko nak wat tak tag ni..kalo rajin ko buat ek.

5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan“anda telah di tag - sila layari blog ______ untuk mendapatkan award anda”.
Yelah..yelah..

19 March 2009

~HaRI kRaf KebangSaaN~


Takde entry pepanjang.
Just nak ajak korang2 yg ada sekitar KL ni utk ke Kompleks Kraf KL.

Acara Tahunan Kitorang.

HARI KRAF KEBANGSAAN

utk keterangan lanjut cuba kowang tgk sini


10 pagi - 9 mlm


Ada menda la kat hari kraf ni yer??
Ada jualan produk2 kraf.
Ada batik.
Ada bahan dari rotan.
Dari buluh, dari kayu dan sebagainya.

Kalo korang rasa nak jalan2 ujung minggu ni,meh la dtg.

Dan kalo rasa nak brg rega staff price leh la dtg masa opis hour aku. Aku leh la assist. Nak kata dpt muwah tu tak la sgt, tp ada la kurang sket.
Okeh..jum soping barang kraf...
Sok sok aku upload gambo aku di hari perasmian td yer.
Pnstoberi : Tgh dok pikir apa la aku nak belikan utk mak dan mother in law aku ni yer. Thn lepas dua2 derang aku bg beg utk buh telekung tu. Gembira rasa tatkali melihat mereka membimbit beg tu.

17 March 2009

~peNAT~

Penat.
Baru je baik dr demam.
Dh ke hulu hilir.
Takpe,esuk dan lusa ajer penat.
Tulat,tungging terbalik penat ala kadar je kut. Hopefully ler.
Khamis perasmian.
Maka kena berdiri.kena menyengih la smpai ke pak TPM balik.

Naper puanstoberi penat?
Penat sbb opis buat kenduri event beso.
Amat tak larat rasa.
Kalo buat event ni kompem la penat jadinya.
Ni pun tulis blog dh pukul 6 lebey.
Tunggu my dear amik keta kat parking yg jauh sebatu tu.
Biasa la, bila ada event kompem kitaorg yg penuh berbudi bahasa ni akan dipaksarela utk memparking di tpt2 yg jauh utk memberi peluang kepada pengunjung event ni.
Esuk parking kat KLCC lak.Aku tak kesah.
My dear anto aku dulu.lps tu dia parking.lps tu ada shuttle la amik suma org yg parking tu.

Mlm ni my dear kena keja plak.
Smlm aku tak bg dia pegi. Haha. Saja. Bukan ada buat apa kat opis dia tu.
TP reni bagi kan je lah.
Opis aku...opis dia gak kan.
Apa lah aku ni.

Oklah..can cin cau la dulu.
Esuk2 aku promote event yg berlaku di opis ni yer.
Pnstoberi : Naseb la seopis...Tahu la gak kenapa dia balik lmbt,apa dia buat. Haha

16 March 2009

~Urinary tract infection~

Cewah.Kemahin okeh tajuk dia.
Cam kat buku2 ensaikolopedia lak.
haha.
Weyyy...aku demam tak kebah selama 3 ari.
Lalu..aku pun dikerah oleh doktor utk menjalani ujian darah.
katanya takut ada penyakit lain, kerana kalo demam makan ubat mesti leh kebah (ate' idak le dia kata kebah, tp term tu lebey kuang la)
Setelah darah diambil didapati aku takde kena penyakit denggi ke chikungunya tu ke tp ada sedikit ketidakseimbang dlm darah aku.
Jd nya doktor menyuruh buat urine test plak.
Dan keputusannya ada infenction dlm urine aku.
Tu yg aku search internet maka terjumpa dlm ini. Tapi, aku tak la rasa infection aku terlampau teruk. Mungkin ada dlm 1,2 % shj kut. (sekadar menyedapkan hati). Aku tak de la sgt simptom2 yg disebutkan ini. Cumanya dulu, aku jarang nak buang air masa tgh tido, tp bila 2 minggu lepas cam kerap je terjaga malam. Ngompol ek? HUhu. (tetiba tingat kat member aku zuzila org muor tu)






Simptom-simptom



For bladder infections
Frequent urination along with the feeling of having to urinate even though there may be very little urine to pass.
Nocturia: Need to urinate during the night.
Urethritis: Discomfort or pain at the urethral meatus or a burning sensation throughout the urethra with urination (dysuria).
Pain in the midline suprapubic region.
Pyuria: Pus in the urine or discharge from the urethra.
Hematuria: Blood in urine.
Pyrexia: Mild fever
Cloudy and foul-smelling urine
Increased confusion and associated falls are common presentations to Emergency Departments for elderly patients with UTI.
Some urinary tract infections are asymptomatic.
Protein found in the urine.

ni gambo bakteria tu. Naseb la agak "cumil". Kalo la gambo dia bergergaji2 ke, bentuk bintang ke, harus aku cuak gak.



Doktor kata mcm ada darah la dlm urine tu. Lantas antibiotik diberi. Kaler oren, besau giler. Rasa cam nak pengsan telan ubat tu. Tp telan gak la. Nak baik kan.

Dan setelah seminggu rest, masuk shj opis dihujani dgn soklan "akur je lah tu". Rasa hampir 40 org gak la tanya. Emmm..masin mulut mereka tu nati, tercapai gak hajat aku. Aminnn. Huhu. Korang..sabar la yer. Kalo korang ternanti2 berita baik, apatah kami suami isteri. Kami tak plan2 pun. Kalo ada rezeki dapatlah. Jd, doakanlah kami yer.

Bila sakit ni, baru la tau cemna nikmat kesihatan, nikmat rezeki. Aku mmg rasa lapar sgt. Tp makanan tak leh masuk. Kalo makan mesti termuntah. Dh lama sebenarnya aku tak sakit teruk camni. Sian my dear, dia la kena jaga. Ari pertama aku demam dia siap cuti. Dia la masak nasik suma. Aku tak leh buat. Pening kepala. Lepas tu ter bangun tengah malam-muntah. Kalo citer kat org mesti org pikir aku pregnant punya lah. Tp aku dh check sendiri, lepas tu kan dh wat urine test tu mmg confirm tak pregnant. Muntah tu mebi sbb angin-takde makanan masuk dlm perut.

Alhamdullillah, hari ni dh beransur baik dh. Makan pun ok dh. Naseb tak lama.

To my dear, thanks jg syg tu ari. Maaf le..syg awak ni mmg jrg sakit tp kalo sekali sakit..perghh.. mcm bebudak kan. Sowiii...Once again..terima kasih.Love u lah!

Pnstoberi : Dh sakit baru tahu nikmat kesihatan itu kan. Tu la..ada hikmah Tuhan bagi kita sakit sekali sekala ni.

5 March 2009

~AkUr Je la..~

Dlm tempoh awal2 perkahwinan ni kan,soklan apakah fav org tnya kat kita as newly wed?
Ala,suma org tau kan..tak lain tak bukan.
"ada isi dah?"
dan ada yg bertnya secara direct-"dh pregnant ker?"
Takyah nak lari2 lah.Ini mmg soklan faveret lah. Kira cam top question of the..the..the apa-apa lah.
Soklan feveret lain adalah "dok mana skang?"
Itu tak kesah sgt tp soklan top question tu mmg kena melayaninya secara penuh berhemah dan bersabar. kalo tak bersabar harus la jawapan kepada dh ada isi ke belum tu dijawab dgn
"dh!..isi taik" owh..sungguh tak sopan kan jawapan aku tu. Makanya aku akur je la.

Aku..takkan la tatau. Mulut cam hampeh je kan.

Lps tu kan masa aku cuti 2 ari lepas, ada yg tanya "pi check ker?"
hahaha.spekulasi sungguh mereka ini kan
Aku nak je layan spekulasi mereka tu, tp sian pulak kan.
takkan tak buleh cuti kan. Owh..mereka ini. Aku akur je la.

Tah. Kita kena akur menda ini adalah custom budaya dlm life org melayu.
ada yg kata sbb kita slalu sibuk hal org, maka akan ada org sibuk kan hal kita gak.
Emm..jap aku ingat. Takde..takde..aku tak penah sibuk tanya org dh mengandung ke tak pada newly wed. Aku tak penah tnya ada isi ke blum. Aku mmg dari masa blaja lagi mmg tak suka tul sibuk2 ni.

Juwita..ko ingat tak masa takde air kat blok Balqis tu. Yg kita terpisat2 bangun dari tido bila satu floor dh kecuh bwk baldi nak pi amik air kat surau ke mana tah. Dan kita yg terpisat2 tu terus pi bukak paip bomba floor tu. Tunggu air keruh tu clear lepas mandi dan terus pi kelas. Haha. Takde sibuk2, kecuh2. Steady je mcm takde apa2 berlaku.

Apa connecting citer air takde kat blok aku dengan pertanyaan org tu. Tah. Lantak la.. Aku rasa mcm ada connection tp bila baca mcm takde. Ikut korang yer, kalo rasa ada connection, ada la. Kalo takde..makna aku la yg bengong blur tu. Haha. Akur je la...

Jd...aku dh akur dengan pertanyaan feveret tu. Dan aku mula nak fhm perasaan org yg takde anak dh bertahun2 kawen tu.

Stress kan? Sama stress nye macam masa aku blum kawen dulu.

Tak abis2 dihurung dihujani dengan soklan "bila nak kawen?" dan lepas dh bertunang dihujani lak soklan "bila nak kenduri" dan bila aku dh bagi kad pada setiap orang makhluk kat opis ni tak smpai 2/3 pun yg dtg biarpun satu bas disediakan ke umah aku. Tkpe..akur je lah. Aku paham suma org ada komitmen. Tp apa yg aku nak ckp..lenkali toksah la sesibuk seolah2 mengatakan "cikstoberi..sy akan menghadiri kenduri anda" jadi oleh kerana aku ni giler babeng kan ramai yg kena "smash" balik lepas aku balik bercuti lepas kawen tu. Aku dr awal dh aim org2 yg sibuk tnya bila kenduri tu dan ada yg antaranya buleh jln menyimpang ke lain bila napak aku. Hahahaha. Moralnya..jgn le cam sibuk2.. dan aku...
akur jelah.

Dan kerana keakuran tu, aku rasa aku pun nak follow la tabiat menanya ni. Seronok gak per tgk org2 terkulat2 marah nak bagi jawapan ni. Haha. Akur je la...

Aku nak tempek gambo ni. Takde kena mengena ngan tajuk. Korang akur je la yer.....

pnstoberi: Mcm tu la manusia, soklan demi soklan akan ditanya, takkan habis smpai bebila. Akur je la....

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign