Pages

26 December 2018

Hashtag : Phone Masuk Jamban

Haha.
Tak sopan nya tajuk.
Uols pernah ada pengalaman tipon masuk jamban?
Ha.... kakak dah ada pengalaman tu.

Pengalaman handphone masuk jamban.
Atau secara khususnya - handphone masuk jamban RnR
Atau nak lebih exaggerate - handphone Iphone masuk jamban RnR.

Serius weh.
Mesti uols akan tanya " cemna boleh jatuh???"
Cukup lah sekadar jawapannya "cuai"
Ya. Kakak lah cuai.

Tapi, sebenarnya ada bermacam hint jugak lah. Kiranya rentetan sebelum kes tipon masuk jamban tu.
Malam sebelum kejadian tu, charger iphone tu dah hilang tanpa dapat dikesan.
Jenuh carik. Tak jumpa.
Masa tu kakak kat hotel. Nun di JB. Ada meeting (nanti lah kakak story yg ini).
Kakak pergi meting then masa tu bilik kiterang ada problem sket. Ayaq toilet tak bleh flush. Naseb kakak sefamili tak mem"berry" lagi tau. Cisss sangat.
So, tukar bilik. Masa tukar bilik tu kakak takde. Kakak dalam meeting. Ayah Rizq la usung semua barang. Tak jauh pun usung, selang 2 bilik ja.

Semua barang ayah Rizq kata dia dah bawak.
Tp, dia tak nampak charger iphone. Yang dia nampak dan perasan adalah charger Vivo. Kakak pelik sbb sebelum pergi meeting mmg kakak caj phone. Kakak ingat sgt sbb masa tu dah bateri tinggal 2% ja. Cepat drain sbb guna maps utk carik hotel. Nak pergi meeting kena la charge. Dan dah naik 50% masa tu. Mustahil kakak tak caj.

Malam tu, balik meeting nak caj semula phone, baru perasan charger tu takde 
Check balik kt bilik tu - takde.
Pagi tu minta housekeeping carik kan pun takde.
Guano? Hurm.. takpe lah. Charger je pun kan.
So, on d way nak balik - beli lain.

Masa nak balik KL, hujan dan jem jugak. Maklum lah. Long weekend kan.
Pastu kami decide nak masuk ikut LEKAS (exit Senawang).
Sebenarnya sebelum ni kami tak pernah nak ikut LEKAS lah walo jem cemna pun. Abis2 kami akan exit kat Nilai yang nak pergi airport tu then masuk Putrajaya.
Tapi, kali ni macam nak lalu ikut LEKAS. 
Jadi, lalu lah. Dah masuk maghrib masa nak masuk ke LEKAS ni.
Pastu kakak pulak sebenarnya nak ke toilet dari Pagoh lagi.
Tapi tahan sbb tgk RnR ramai bebeno orang.

Mulanya nak tahan je sampai Petronas Semenyih nanti.
Tapi, entah cemana rasa boleh la kot berenti kat RnR.
Maka stop lah kejap dkt RnR Berenang.
And here is the rest of the story.
Kat RnR Beranang tu lah handphone kakak meluncur laju ke dalam lubang jamban. Grrrr.. geram sbb kecuaian sendiri!

Kakak pi letak phone tu kat poket belakang.
So, boleh imagine, dari Pagoh tahan nak terkucil. Dgn hujan sejuk aircond apa semua. Bergegas2 lah masuk toilet. Dan terlupa perihal akan telefon kat dalam poket tu. Gedebuk la dia melompat dalam mangkuk tandas tu. Kakak nampak tapi tak sempat nak ambik dia dah meluncur laju.

Kakak dah cam ala..ala... terus keluar dari toilet n pegi kt kereta.
Kebetulan masa tu ada uncle cleaner (India). Kami minta tlg dia. Kan derang ni ada penyepit panjang tu. Try guna tu. Tak boleh. Memula tu nampak je phone tu dah terlungkup dalam lubang tu. Pastu uncle tu cuba seluk. Ya.. baik dia. Cuba sgt nak membantu.
Tapi, tak dapat. 2x dia cuba seluk. Memang tak dapat.
(kami terus bagi sedikit sagu hati kat dia. Terharu juga sbb ayah Rizq yang pergi bagi. Masa tu uncle tu tgh makan - rupanya dia nak makan, tapi berenti sbb nak tolong kakak- Uncle tu kata takpe..takpe. Ayah Rizq kata "untuk kita, mungkin takde rezeki tapi, ini ada rezeki utk uncle makan nanti". Nyata. masyarakat kita masih ada hati dan perasaan untuk saling membantu orang dalam kesusahan)

Area tu tak ramai orang, tapi bila dah kami huru hara orang pun cam apahal..apa hal.
Haha.
Ada sorang akak tu siap cakap "Takpe.. tu ari adik saya terjatuh kunci kereta"
Aku pun hah?
Dapat balik tak? aku cam bangang je tanya. Kompom la tak dapat, kan?
Tak dapat la akak tu kata.
Kita pun cam - ada la kelegaan. Kunci keta oi. Ko boleh bayang? Fuh. Malam dan tetiba kunci keta kita jatuh dalam lubang jamban. 
Hey.. tak boleh bayang kot. Nauzubillah...

Kat luar toilet pun ada cam supervisor kepada cleaner tu.
Dia kata toilet RnR ni jauh ke dalam.
Memang susah nak dpt.
Dah memacam menda jatuh dalam tu.
Cincin lah gelang lah, jam lah.

So..okay.
Takde rezeki dgn phone tu.
Naseb la bukan iphone X ka XS ka. 
Tapinya, kakak baru guna 2 bulan kot.
Tu kakak tak hiba sangat. Yang hiba, gambar kat Johor tu tak sempat nak transfer lagi ke FB. Aduhaiii.. tu macam hiba.
Lps tu kakak fikir nanti orang jumpa cemana. Nanti orang buleh buka segala FB, IG kakak.

Tapi, mak kakak kata "takkan ada orang nak ambik dalam lubang taik tu" (mak ada skali).
Ayah Rizq pun kata "mustahil lah. Dah rosak pun phone tu"
Ye lah. Kakak doa doa lah agar phone tu rosak terus. Dan tak boleh guna lagi dah. Haha.
Rasanya saat ni dia dah terkambus dah. Kesian nya dia.. (T____T).

Esuknya terus ke centre utk amik phone baru dan sim card.
Ambik apanya... beli phone baru lah oii. Dgn sim card baru.
Tukar pakej trus. Naseb lah dah terminate broadband Digi awal bulan tu ari.

Hi. Apa lah naseb entah lah.
Kisah hitam 22 Disember. Lebih kurang seminggu selepas birthday ke 39. Rupanya nak bagi hadiah kepada diri sendiri. Kihkihkih.
Pengajaran lah tu.
Pengajaran agar tak cuai.
Tak kelam kabut.
Tak kata la nanti Allah lebih gantikan yang lebih baik. InsyaAllah lah kalau gitu.
Tapi, mungkin juga kifarah atas dosa2 yang lalu. Haha.
Adoi!!

Mujur masa kelam kabut nak dapatkan phone tu, Rizq okay ja duk dalam keta ngan opah dia.
Pastu cuba la tanya dia "phone ibu mana?"
Nanti dia jawab "suk amban"
Hahaha.

Jadinya #phonesukamban :D

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign