Pages

13 June 2018

Cerita Ramadan 2018

Dulu dulu setiap hari masa bulan puasa rajin je update.
Paling2 citer pasal masak apa masa berbuka.
Sekarang mmg maleh dah la.
Lagi2 plak dengan kehadiran pelbagai socmed ni kan.
Semua pun senang update kt IG/FB.

So, meh la kita lump sum kan sekali story masa bulan puasa ni.
Puasa kali ni Rizq da masuk 2 tahun.
Da boleh nego dah. Tapi kadang tu idak juga. Dah nak berbuka tu lah dia ttiba "nak syuyu..dok.. dok..nak syusyu" (dia suruh mak dia duduk kt sofa depant tv tu, dia nak susu. Yerp. Dia belum wean off lagi. Huhuhuhu).

Balik kerja sempat masak.
Balik kul 4.30pm. Tapi thn ni jammed sangat lah teruk. Pastu setiap petang masa bulan puasa ni, boleh katakan mesti hujan. Mesti. Tatau kenapa. Jadi, makin lah teruk jammed tu.
Dari office ke rumah pengasuh sejam. Memang kena sejam. Padahal tak sampai 10km pun jaraknya. Tp dari rumah pengasuh ke rumah dalam setgh jam. Sbb kiterang naik DUKE. Have to. Sbb kalau masuk dalam taman tu kena tempuh 2 bazar Ramadan. Sesak namatey. Takkuasa.

Ni masa weekend. Bihun sup tulang.
Puding laici.
Rizq suka sgt bihun sup tu.
Sampai pun paling awal jam 6pm. Paling lewat 6.15 camtu.
Solat Asar apa semua, terus zass gi dapo.
Masak.
Memang seminggu sekali je beli.
Selainnya masak.
Kenapa boleh rajin?
Sbb kalau nak pi bazar pun tatau nak beli apa.
Sesak tu jangan citer lah.
Dak Rizq kalau pegi dia nak berjalan. Taknak di dukung. Tau lah bazar Ramadan ni cemna kan. Semua pun tepi jalan raya. Kereta moto berdesup desup lalu. Tak tahu lah bila nak sediakan kemudahan bazar yang selesa, teratur dan tak sesak. Memang mimpi lah. Berubah lah berapa kali pun kerajaan, menda2 camni still lah duk takuk tu jugak. Hurm.

Ni masa balik kerja. Sempat la buat siakap stim.
Senang. Sayo semua dah dalam tu.

Biasanya masak dalam 2 jenis tu sempat lah. Alah, yang simple2 je. Macam tomyam ka, sambal udang ke. Gitu lah. Ada lah letak dalam FB hasil2 masakan tu (pastu tak mendapat like yang banyak. Orang tak suka lah tewww. Hahaha).

Oh ya. Tu hari kiterang pi pasar kat Pasir Penambang tu lagi. Kiterang mmg suka pi sana. Ada la dalam 2 bulan sekali, pegi lah sana. Nak carik ikan segar. Dak Rizq suka ikan. Dia panggil "fish".  Pegi lepas gaji tu. 26hb Mei. Memang ramai lah orang. Biasa kami sampai dalam tgahari kul 12 tu da tak ramai orang. Tapi kali ni penuh lagi pasar tu. Ye lah, bulan puasa lagi kan. Pastu dah gaji. Mmg ramai n tahu ramai je orang KL datang. Ada yang bawak box ikan tu. Siap kami jumpa jiran jugak kat pasar tu. Haha.

Habis dekat 200 gak la membeli barang2 basah tu. Geram woh tengok hasil laut yang segar tu. Ketam pun beli gak walau baru je lagi makan. Sbb dia simpan dalam akuarium. Elok je tengah berenang2 ketam tu. Kiterang memang tak beli ikan kat Chow Kit dah sekarang. Samada beli kt pasar tani atau pegi terus Kuala Selangor ni beli stock bebanyak. Taknak lah Chow Kit. Terdesak sangat boleh. Takmau dah beli ikan frozen yang lama. Banyak yang tak elok dari yang elok nya. Plus - kawasan tu still la basah kembang lantainya dan nampak messy. Again - still duk takuk tu jugak lah perihal kebersihan ni. Buat lah pasar yang baru pun. Still lah cam tu gak.

Citer lain. Berbuka di rumah mentua. Masa tu sekali dgn celebrate birthday Rizq. Sponsor nasi dagang. Kakak office ni buatkan. Sedap weh nasi dagang dia. Buat 20pax. Lauk dia bagi lauk ayam n ikan tongkol. Hai nak belanja ni pun payah jugak. Haha. Pitam tau. Kita nak bagi orang rest je takyah masak2. So, order la makanan berat. Tapi, depa masak2 gak. Dan tak abis. Dan mak mentua kata penat je dia masak. Haha. Adoi. Kita dah cakap byk kali jangan masak bebanyak sbb ada makanan berat. Tu lah. Ni dengan tomyam tulang nya, dengan tempoyak ikan bilisnya, ada asam pedas lah.Tapi tu lah. Mak mak memang gitu kan. Hiks.


Depa ni suka nau tempoyak. Setiap masa, in all event, mesti ada tempoyak. Tak kesah lah tempoyak apa pun. Tapi, wajib ada masakan berasaskan tempoyak. Semua boleh cicah dgn tempoyak. Lemang, cucur ikan bilis pun cicah tempoyak. Memang obses giler. Suppose kami orang Perak yang gitu. Tapi, Pahang lagi more hardcore obses dia rupanya. Masa 1st time beraya kat kg asben, mmg terkejut tgk ada tempoyak atas meja juadah raya. Terus pelik. Pastu depa kata cicah ngan lemang. Aiols dah macam "whattt??!!". Haha. Its okay lah. Tu depa punya feveret. Respect aja. Next time, dah tau - kalau nak sponsor, bagi ja duit, suh derang masak sbb derang tak pandai nak makan menu yang special n lain2 sket ni. Ahaks. Kalau family aiols, lagi seronok kalau kata takyah masak. Kalau kata jom makan luar, pun okay je. Takpe. Ikut kan je lah. Memana lah. Hehe.

Oh. Ada majlis berbuka puasa kt office juga.
Hari Ahad. 3hb  Jun.
Ada masak secara gotong royong jugak. Tp kiterang tak join. Ada byk hal lagi pagi tu. Dtg dalam kul 4 and tunggu berbuka. Best gak la sbb makan secara bersila beramai ramai kat bawah. So, rasa lapang n tak sesak.


Fokus kat baby kt blkg Rizq tu.
Geram sgt tau. Umo 6 bln.
Sedap betul peluk dia. 

Berkesempatan juga belanja rakan HR dept bubur lambuk. Beli kat Bubur Lambuk Pak Hassan. Antara bubur lambuk yang ter sedap di Kg Baru. Murah pun murah. Still RM2 utk bekas yg tinggi tu. Sesekali berkongsi sedikit rezeki dari Allah :)




Shopping raya.
Kiterang shopping kat Sogo ja. Masa tu blum GST 0% lagi. Memang beli baju bajan dak Rizq ja. Utk kiterang ada lah selai sorang seluar jeans. Baju Rizq pun ada beli gak kat Padini. Masa gi JPO tu. Cukup lah dah tu. 
Kuih2 raya tak banyak pun beli. Haha. Selamba. Lagi pun kiterang raya kat KL tahun ni. Mak datang KL. Klasss kan mak aiols. Raya di bando.
Kuih raya tu beli kat Perniagaan Zainab Jaya. Sbb nak carik kuih kapit nutella badam tu. Masa beli kt Simpang Renggam tu sedap sgt kuih kapit tu. Sebotol aiols ja hadap sorang. Tak bagi pun kat org lain termasuk husben. Haha. Tu yg carik jugak kat sini. Naseb mmg ada branch dia kat KL. Nun sampai ke PPR Desa Rejang tu halanya. Crowded giler kan area PPR ni. Mmg rasa nak mintak hampun je nak pegi. Tapi, dek kerana kuih kapit ku gigih juga. Agak murah jugak lah kuih raya kat sini compared to yg kat luar. Ye lah masa ada promosi kt office ni, semua kuih atas RM30 ja. Hurm.

Collect duit ghayer ngan top mgt.
Hari Selasa (12 Jun) ada perhimpunan. Pastu sesi bermaafan ngan bos2 besaq. Bersekali dapat duit ghayer utk anak2.
Merasa lah dak Rizq duit ghayer. Ada yang kata bila Ida dah dapat, Lan tak bleh dapat dah. Ada juga yang bagi je dedua orang pun. Alhamdulillah. Terima kasih. Hihi.


Itu je lah cerita bulan Ramadan tahun ini.
Sedar tak sedar, kejap je dah sebulan.
Puasa yang ke3 untuk dak Rizq.
Umur baru 2 tahun. Tapi puasa n raya dah 3x.
Untung la.. hihi.

Okay, sapa nak duit raya meh la beraya di KL. Hihi.


Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign