Pages

17 January 2018

#kaptenRizqkeSabah : Kundasang

1 Disember 2017 (Jumaat).
Salam Maulidur Rasul. Dan salam Jumaat dari Kundasang.

Pagi yang indah.
Amik peluang berjalan2 sekitar homestay.
Serious best walai tokou ni.
Bleh consider pada sesapa nak berkunjung ke Kundasang.
Puncak Kinabalu is depan mata ai tell yu.




Dan Rizq tetiba gatal gatal mata! 
Mata hitam dia jadi kecik. Sbb mata putih dah berselaput tebal. Kaget jap mak dia. Ya Tuhann.. apa kena nih.
Abgnyah kata maybe kena hay fever.
Sebelah je kena. Cepat2 sapu dgn susu badan.
Lps tu nampak surut. Tp derang ni semua dah macam cemas.
So, pergi lah klinik.
Merasa lah Rizq ada rekod kat Klinik Kundasang. Haha.
Old skol sungguh lah klinik tu.
Siap doktor tu pun pakai baju putih doktor. Pastu dia yang amik ubat sendiri.
Doktor kata maybe alergi. Asal dia aktif, okay je doktor kata.
Yang lawak, doktor tanya lepas ni nak pegi mana. Ingat doktor tak bagi pegi tempat berhabuk ke apa. Rupanya doktor recommend pergi Rabbit Village. Haha.
Kiterang diagnose Rizq jadi gitu sbb alergi debunga. Kat homestay ada sepokok mangga yg tgh lebat berbunga. Dkt sgt dgn beranda homestay. Sama aras dengan Rizq berdiri. Tu yg dia tak tahan tu kot. Aiseh. Cemana nak pegi tempat yg ada musim bunga ni, kapten?? Hehehe.

Tema kiterang hijau pada hari kedua ni.



Lps gi klinik, kiterang pergi Desa Dairy Farm. Kat sini tiket masuk dah includes dalam pakej.
Dah elok dah area sini. Kalau dulu nak pergi pun melantun2 batu. Skrg dah turap elok dah.
Cuma lembu2 tu macam jauh dah. Tak berapa nampak.
Tapi, memacam makanan dah ada.
Sedapnya oreo cheesecake tu :P


Lps tu ke Poring.
Sebelum tu singgah makan dulu. Kat Poring tu gak lah.
Lunch style hidang kt depan entrance Poring tu.
Kat Poring pun kami tak bayar tiket masuk sbb dah termasuk dalam pakej.
Kami tak masuk dalam pun. Dulu dah pernah pegi. Lagipun hujan renyai2. 
Duduk kat building depan tu je.
Rizq pulak poo poo.
Oh, kat sini tak mesra baby ya. Takdak pun nursing room ka, baby room ka. Pepandai kau lah cemana nak uruskan. Cumanya toilet agak kering. So, takde lah rasa cam kotor.

Dari Poring kami balik semula ke area Kundasang. 
Singgah solat Zohor kat surau on the way tu.
Tak pergi pun Luanti. Sbb driver bawa kami ke tempat lain. Masa kami ke Sabah dulu pun kami tak pergi Luanti ni.
Driver bawa kami ke Kg Marakau. Kat sini pun ada feeding fish. Tapi, lebih menarik. Ikan lebih besar. Besar yg memang besar. Ikan tu lalu kut celah kaki kau pun rasa geli.
Bagi makan pun ada style nya.
Genggam makanan ikan, pastu bagi ikan sedut celah genggam tu.
AyahRizq taknak bagi sbb dia geli. Laaaa... tah pehapa tau.
Mak Rizq tak bagi lah ikan tu makan sbb babywearing Rizq. Tp syok lah tgk ikan besar2 tu.




Dari situ kami ke rabbit village.
Eh. Nak pergi sini jalan teruk gak. Macam nak pergi ladang lembu dulu tu. Eish. Ni kalau bawak kereta sendiri tak confident kot. Terberenti gak van kami masa nak naik bukit tu. Haishhh.
Kat sini masuk bayar sendiri. RM5/pax. Nanti dia bagi makanan sekali.
Tapi, rabbit pun dah kenyang. Taknak makan dah.
Rabbit memang byk. Rizq geli geli berani nak pegang. Hehe.


Settle - balik ke pekan Kundasang. Tu pun dah dkt kul 5. Dah nak maghrib kiranya tu.
Beli KFC untuk makan malam tu.
Kalau dulu kami makan KFC, rasa sedap sgt coleslaw, tapi kali ni coleslaw takdak. Huhuhu.
Oh. Kaknyah nak makan kepak ayam madu. Tapi dah habis. Kesiannnn... (T____T).

Settle hari kedua.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign