Pages

24 November 2016

PP Bil 10 Tahun 2016 : Bayaran Khas Tahun 2016




Saja nak tempek sini.
Sama macam yang lepas2 juga TnC nya.
Yang penting nak tahu tarikh pembayaran, kan?
Dibayar pada 3 Januari 2017.

*belum dapat, tapi da advance beli barang dulu. Hihi.

22 November 2016

Vaksin Pneumococcal

Dah lama nak buat entry ni utk kawan kita Yana2605.
Dia tanya dalam entry ini

hye..tahniah atas kelahiran chaya mata yg di tunggu selama nie.. alhamdullilah di berikan rezeki yg amat di nantikan sebelum nie  semoga sabar and tabah dlm menjadi mak2 nie yer...hehehe
emm nak tnya psal vaksin..bkn ke benda haran tp tujuan perubatan akn jadi HALAL walaupun kita was2? ada gk rasa nak ambk vaksin tmbahan untuk ank saya (baby br 3 bln) mcm vaksin neumokokal tu..rasanya ptut ke ambk??hehehehe...sory la bila baca nie br teringt psal vaksin tmbahan..nak tnya doc ask lupa jerrr..and selalu doc gov nie akn jwp tak perlu..share skit psal vaksin neumokokal nie..tq in advance

Saya pun tidak lah berpengetahuan luas sgt tentang neumokokal ni, tapi kita sama sama belajar n sama sama sharing eh :)

Secara ringkas berkaitan penyakit pnuemonia (kredit Pa Ma)

Adakah anak kerap diserang batuk, demam dan selesema? Apabila ini berlaku, sudah tentu si kecil kurang selera makan dan enggan minum susu. Ada kalanya susu yang diminum tersedak disebabkan batuk.

Ia mungkin situasi biasa, tetapi jika masalah kesihatan itu berlarutan lebih tiga hari, cepatlah bertindak! Ini kerana jika dibiarkan, paru-paru anak anda mungkin dijangkiti virus yang mengakibatkan anak anda mengalami pneumonia.

Secara umumnya jangkitan paru-paru adalah berkaitan penyakit pneumonia. Pneumonia merujuk kepada jangkitan kuman pada paru-paru yang membuatkan seseorang itu sukar bernafas. Ia berlaku disebabkan saluran udara pada paru-paru dipenuhi nanah dan lendir yang menyebabkan sistem pernafasan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Keadaan ini jika dibiarkan berterusan akan mengakibatkan oksigen tidak sampai ke dalam darah dan sel tubuh. Ini akan menyebabkan kanak-kanak mengalami kekurangan oksigen yang menyebabkan dia sukar bernafas yang membahayakan nyawa si manja anda.

Pneumonia terjadi kerana jangkitan bakteria, virus, fungus dan parasit. Secara umum antara bakteria yang menyebabkan pneumonia adalah ‘Streptococcus pneumoniae’, ‘Haemophilus influenzae’, ‘Chlamydia trachomatis’,’Mycoplasma pneumoniae’ dan ‘Legionella pneumophila’. Jangkitan kuman atau virus yang menyebabkan jangkitan di hidung , batuk, selsema dan berterusan pada paru-paru.

Pencegahan Awal
Pneumonia adalah masalah jangkitan paru-paru yang sangat biasa di kalangan kanak-kanak Malaysia. Jangkitan paru-paru kerap dialami oleh kanak-kanak berusia di bawah 5 tahun.

Kira-kira 60 peratus punca utama kebanyakan kanak-kanak dimasukkan ke wad di Malaysia. Pada awalnya kanak-kanak akan mengalami keradangan paru-paru (bronkitis) sebelum bertukar menjadi lebih kronik iaitu pneumonia. Pneumonia mungkin sukar dikesan pada kanak-kanak yang aktif, tetapi secara umum boleh dikesan menerusi perubahan sifat kanak-kanak itu iaitu meragam, tidak mahu minum susu dan tidak aktif.

Bagi kanak-kanak yang aktif, mungkin sedikit sukar mengesan gejala ini tetapi jika dia batuk berpanjangan selama tiga hari, lesu, muntah, nafas berbunyi dan mengalami kekurangan air (dehidrasi) segera dapatkan pemeriksaan lanjut dengan pegawai perubatan berdekatan. ibu bapa sepatutnya menyedari risiko pneumonia.

Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut. Kanak-kanak yang berisiko mendapat penyakit ini ialah mereka yang dijaga oleh pengasuh di taska, ‘day care’ iaitu dalam kelompok yang ramai dan keluarga yang besar dengan rumah yang sempit.  Pada masa yang sama persekitaran dibiarkan tidak bersih dan perkongsian bekas makanan dan minuman yang menyebabkan penyakit disebar dengan mudah.

Dalam pada itu, bagi bayi yang berusia satu hingga tiga bulan sepatutnya sihat dan tidak ada sebab bayi ini mengalami demam. Namun jika tetap mengalami demam, bayi harus menjalani pemeriksaan imunisasinya.

Jangkitan kuman paru-paru boleh menjadi sangat serius dalam masa yang singkat terutamanya di kalangan kanak-kanak kecil. Kanak-kanak boleh mengalami kekurangan air (dehidrasi) atau kekurangan oksigen.

Kanak-kanak yang mengalami tanda-tanda berikut perlu dimasukkan ke hospital iaitu pernafasan laju, sukar untuk bernafas , bibir menjadi biru, batuk berdarah dan tidak boleh makan atau minum atau tidak kencing. Jangkitan kuman ini boleh membahayakan nyawa.

Simptom
1. Demam panas
2. Batuk dengan atau tanpa kahak
3. Sakit dada
4. Tiada selera makan, tidak mahu makan
5. Rasa tidak sihat, sering merengek
6. Pernafasan laju atau susah bernafas
7. Muntah atau cirit-birit

Rawatan
Kanak-kanak yang mengalami jangkitan kuman ini disebabkan oleh bakteria, antibiotik akan diberi oleh doktor. Bagaimanapun, jika jangkitan kuman di paru-paru ini berlarutan atau menjadi kritikal, anak anda perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan oksigen, antibiotik dan sokongan perubatan yang lain.

Dalam pada itu, pencegahan awal untuk mengelak jangkitan kuman boleh dilakukan seperti amalan kebersihan diri, persekitaran yang baik dan meneruskan penyusuan susu ibu. Alternatif lain pencegahan awal ibu bapa boleh mendapatkan vaksin melalui hospital swasta untuk meningkatkan imun anak anda.

Vaksin seperti vaksin batuk kokol (pertussis) dan demam campak (measles), Vaksin influenza dan Vaksin pneumococcal merupakan pengambilan imunisasi boleh mencegah jangkitan kuman di paru-paru.

♦ Beza batuk biasa dan batuk pneumonia
Batuk biasa Bunyinya ‘tidak dalam’ berbanding batuk akibat pneumonia.

♦ Batuk pneumonia
Bunyinya ‘dalam’ dan kerap terjadi waktu malam sehingga ke pagi. Kahak berhimpun kerana lebih kerap batuk di sebelah malam.

5 Tip Mudah
1. Mesti ada termometer untuk mengukur suhu badan anak.
2. Dapatkan puting botol susu jenis Y-Cut iaitu susu keluar apabila dihisap oleh anak kecil. Jenis ini membantu mengelak anak kecil tersedak susu.
3. Pastikan persekitaran taska bersih dan tidak terlalu ramai kanak-kanak.
4. Dapatkan rawatan doktor jika demam, selesema dan batuk tidak pulih selepas tiga hari.

5. Teruskan penyusuan susu ibu untuk meningkatkan antibodinya.

Sedikit info berkaitan dose n vaksin pneumococcal ni (kredit : vitamin-cerdik)

Cara terbaik untuk melindungi daripada penyakit pneumococcal ialah melalui vaksinasi. Kini terdapat 2 jenis vaksin pneumococcal untuk kanak-kanak iaitu:
Pneumoccocal Conjugate Vaccine 10-valent (PCV10)(Synflorix) – melindungi kanak-kanak dari 10 jenis bakteria pneumokokus.
Pneumococcal Conjugate Vaccine 13-valent (PCV13) (Prevenar) – melindungi kanak-kanak dari 13 jenis bakteria pneumokokus.
Vaksin Pneumococcal ini boleh diberi bermula seawal usia 2 bulan. Maklumat lanjut pemberian vaksin adalah seperti berikut:

Umur Sebelum 6 bulan – 4 kali suntikan (selang 2 bulan setiap satu suntikan) sehingga umur 12 bulan
Umur Selepas 6 bulan – 3 kali suntikan sehingga umur 12 bulan

Umur Selepas 2 tahun – 1 @ 2 kali suntikan

Boleh baca artikel berkaitan kat blog vitamin-cerdik ni. Senang nak faham :)

Untuk KaptenRizq, dia dah settle 1st dose (one week after amik vaksin tu dia batuk, selsema n demam sehari, mak dah risau2 takut adverse effect ke. Tanya 3,4 doc. Hihi. Tapi bukan. Maybe sebab dia berjangkit dari anak2 lain kat umah nenek asuh dia).
2nd dose next month. Kaptenrizq ambil vaksik neumokokal jenis Prevenar tu.
Berkaitan kos pula - berbeza mengikut tempat dan  jenis vaksin kita ambil. Tu ari masa kapten kena selsema, doktor kat Alam Medic kata klinik dia buat dalam RM100++ je. So, sapa nak amik, boleh consider kat klinik biasa juga. And tanya doc vaksin tu jenis apa.

Utk soklan was was, halal haram dalam pengambilan vaksin (berkaitan vaksin rotavirus), maaf saya tak dapat jawab buat masa ni. And tak dapat juga bagi pendapat. Menda berkaitan halal haram was was ni better lah kita tanya pada yang pakar untuk menjawabnya :)

18 November 2016

Baby Cook vs Blender Cili

Awat tajuk len maciam je nih?
Haha.
Sapa fwen ngan kitew kat FB tahu lah ianya berkaitan dengan apa.
Hiwhiwhiw.

Okay lah.
Next month kan kapten dah boleh introduce solid food.
So, as young new mom, mesti lah mak teruja kan.
Please excuse lah kalau nampak teruja cum poyo cum excited mak nih yerp.
Tu ari masa check up/vaksin 5 bulan pun, mak dah tanya paed, blh bagi sebelum 6 bulan tak? Ngee. Tapi paed kata, tunggu lah cukup 6 bulan.
Baek (memang lah teruja, tapi apa apa hal better kita consult ngan pakar dulu kan. Lagipun mak nak exclusive bf lagi).

Dah teruja harus lah mak riki riki baby food processor.
Naseb la dak Rizq dapat mak yg maleh ni kan.
Semua nak campak2 je. Kuasa sgt nak rebus ke kukus ke secara manual. Nak goreng ikan bilis pun macam malas tak sempat sekarang, lagi nak tunggu mengukus etc etc.
Memula mak riki ni.

Memang hampir2 nak order dah kat Lazada.
Tapi, sbb ada online rev kan, so, mak tunggu dulu kot dpt harga murah.
Dalam tunggu punya tunggu tu, mak pegi riki brand lain.
And dapatkan review dari kengkawan yg guna brand tu.
Semua pun bagi good review.
Alah. Cemana ni. Tu lah masalah nya kalau tunggu punya tunggu kan. Dari nak harga murah je terus fuh lap peluh.
Mak tgk ada IG seller yg jual pada harga yg agak boleh tahan. Murah dari harga pasaran.
Tapi, mak nak tunggu online rev Lazada.
So, masa tu tgk, lagi murah.
Dan boleh COD (mmg mak suka COD je barang).
Apa lagi.. zas zas zas. Pejam mata mak beli.


Dan semalam sampai.
Wah. Mak is teruja. Jangan wiken ni mak dah try cukup.
Kalau try mak la makan puri buah tu yer.

Jarang ada review kat blog pasal Beaba Babycook nih.
Takpe. Nanti mak dah guna, mak review okeh.
Oh. Uols yg tgh riki riki baby food processor, buleh invest beli nih.
Memacam buleh buat uols.
Berbaloi lah dengan harga orang kata tu (walo harga nya lebih mahai dari periuk Noxxa).

Tapi, ikut uols lah kan.
Nak guna blender cili pun boleh (kawan kat opis ni kata "kak, sy guna blender cili je kak.. takde nak beli2 baru.. dah elok besau dah anak sy skrg". Haha.. ini lawak.. )
Mak ni tak rajin nak stim atau rebus tempat lain, blend tempat lain.
Mak sebenarnya ada je food processor yg buleh blend baby food nih.
Plus, mak juga ada slow juicer (ni buat juice buleh lah, makanan bayi takde kena mengena).
Dan mak punya bread maker pun sekarang dah berehat senang lenang dalam kotak.
Haha.
Harap harap cikmerah Beaba ni tak lah menjadi seperti mereka. Kan?

Sekarang mak tgh kumpul resepi2 solid food nih.
Nak bagi makan apa dulu kat kapten nih?
Apa agaknya dia suka ya?
Kena makan byk sayur. Bagi kuat, sihat dan membesar bagai juara.
Huhu.
Ke bagi ciskek stoberi?
Haha.
Ada yg feedback pulak - kalau bagi ciskek umur 5 thn nati dah cucuk ubat diabetes. Hoh! Takkan lah aku giler nak bagi ciskek pulak kau nih. Agak gak lah. Takde la aku tahap bongok camtu (T___T).
Ye lah. Orang byk pengalaman harus lah nak bagi free advise kat kita yg new mom ni. Kadang tu yg selama lama ni tak pernah pernah drop komen n bertegur sapa pun turut join bagi komen. Hehe. Korang pun teruja tengok mak teruja yer.
Ye lah. Ye lah. Thank u, thank u uols :)

17 November 2016

Check Up Rizq 5 Bulan

Lately ni susah sket nak update blog secara kerap.
Busy. 
Tapi takpe. Nak jot down juga beberapa memory.
Check up 5 bulan.
Please excuse lah sindrom mak_mak_baru_jadi_mak ni yer. Check up pun nak buat entry.
15hb November.
Dak Rizq dah masuk 5 bulan 15 hari actually.
Dia mmg terlewat amik vaksin sebab masa 2 bulan tu dah injak date since dia demam masa tu. Jadi, terus la injak injak smpai sekarang.

Amik vaksin di UKMSC. Tempat check up mak masa pregnant dulu gak.
Tah. Dah selesa kat situ.
Sampai 2 bulan je check up n inject kat KK.
Lepas tu tak kuasa. Orang ramai. Dah la KK situ kat bawahnya pasar dan juga UTC. Boleh bayang lah hazabnya nak parking. Ingat dulu masa kaptenrizq kena jaundice. Bulan puasa. Kebetulan pula tapak bazar ramadhan keliling bangunan tu, makanya parking jadi terhad. Memang la payah (T___T). Tak buleh nak ingat lah. Rasa cam ... aiyoo..why kena datang sini? why? why? memang tak selesa. 
Pulak tu kan KKIA ni mmg sekali ngan KK - rasa mcm fragile sgt sbb terdedah ngan orang yg batuk demam selsema kat situ.
Kat UKMSC ni, mmg takde la orang datang situ nak amik ubat batuk demam. Sbb dah nama pun specialist - sure lah yg jenis sakit2 yg kena jumpa pakar je kan. Lepas tu orang tak ramai. Mak pun tak rungsing sbb ayah nya akan turunkan kat lobi. 
Mak nak tempat selesa ja. Tak serabut otak. Parking kt sini, kalau pagi pun susah juga, tapi boleh la selit2. Yang penting takde bau pasar! Dan toilet UKMSC bersih. Toilet KK tu... ish. Toksah citer lah. Tapi, takde lah mak berpatah arang ngan KK tu. If kena pergi pun, pegi je. But not for regularly lah. 

Doktor dah tanya preparation nak bagi dak Rizq makan bulan depan.
Hihi.
Doktor tak tahu, mak dah teruja nih.
[Ni mana babycook mak order tak sampai2 lagi ni. Lazada niiii.... ]
Siap mak tanya doktor, kalau bagi sebelum 6 bulan ni boleh tak?
Doktor kata, takpe..bagi je 6 bulan nanti. Biar dia minum susu dulu.
Mak tanya gak boleh dak bawak dak Rizq gi swimming pool. Tu lah, semua menda dah ready tapi tak try lagi bawak ke kolam. Doktor kata takut dia pool tu tak berapa bersih je lah. Takpe. Kita try kejap je nanti weekend ni okay. Kalau tak hujan 

Oh. Berat dak Rizq tak berapa cantik. Naik sket je dari bulan lepas.
Orang kalau tgk dak Rizq, orang kata beso. Acik acik yg tgk dia kat umah nenek asuh dia pun selalu tegur, tak macam baby 5 bulan. Tapi bila timbang - ringan.
Mak pun kompius weh. Memang dia cam tegap n bertubuh sket. Sbb tu nampak 'berat' gaknya. Alhamdulillah lah, berkat bf secara exklusif. Cuma tu lah, mungkin juga mak nya kurang makan - tu yg dia berat naik slowly je. 
Takpe lah nak. Takkan nak obes obes sangat. Kat grup FB tu mmg ramai je tunjuk anak deme sado sado. Yang baya2 dak Rizq pun ramai dah 8kg. Yg lahir ringan dari Rizq pun semua dah potong berat Rizq tang korner. Dulu masa kena jaundice kat HKL, dak Rizq la antara baby yg berat kat wad tu. Masa mandi ramai2 tu, tgk seme orang pegang baby haluih ja. Sekarang, tertinggal jauh di belakang. 

Inject - Alhamdulillah tak demam.
Nanges hek hek hek sket je. Pastu bawak keluar, bagi susu.
Dah la nursing room dia takde sofa plak. Deme nak renovate gamaknya. Biasa ada sofa, kipas semua. Kali ni bilik tu kosong. Heh!
Naseb mak pakai baju selamba selak. Hihi.

Next month - inject 6 bulan n 2nd dose pneumococcal. Mak tak tahu nak amik sekali gus atau asing2. Bulan depan macam byk nak cuti. Tu lah tu.
Takpe. Kita tgk cemna. Sian plak dia kena cucuk 2x kan.

16 November 2016

#kaptenrizqfirstvacation : Mission Accomplished

Alhamdulillah.
Mission mak bawak kaptenrizq pergi bercuti accomplished.
Kaptenrizq behave n calm je ♡❤❤

Tapi.. tapi..tapi..heh tunggu. Mak citer yang mak geram dulu. Geram tau! Geram!
5 n 6 November mak bawak kaptenrizq pergi vaccay.
Tak jauh pun. Melaka jer.
Mula nak gi PD. Tp kan tu ari kecoh2 kata ombak besar lah apa lah. Terus cam ngeri pulak sbb rasa cam nak duk Avillion / Avilion Admiral Cove. Semua tu pun dkt ngan laut. Avilion lagi la atas laut kan. So, tukar gi Melaka.

Melaka - booking guna Agoda. Cam biasa lah.
Ambik Swiss Garden. Berapa tah dapat masa tu. Lupa plak. Dalam 200++ lah. Tak sampai 3ratus. 
Baca review semua nampak cam best je. Cuma depa kata lif je lah masalah sbb lama nak tunggu.
(ni agoda dah emel emel suh anta review. Jap ye..jap..mmg mak nak review. Ko tunggu. Ko tunggu).

Sekali pegi - hahhhhh.. tobat lahum. Memang tobat lahum. Orang pun ramai. Melaka ni, cuti tak cuti dah sama je kalau wiken.
Swiss Garden ni ada 2. Satu hotel and satu residence.
Kami duk yg residence.
Ha. Yang residence ni agak pening.
Suppose parking kat 3A, tapi penuh. Naik 3B. Bila sampai 3B carik lah kat mana nak check in. Tak jumpa! Hoih. Satu hapa signage pun haram takde.
Masuk mall dia. The Shore (actually swiss garden ni bersambung dengan Mall).
Dalam mall tu tanya kaunter pertanyaan. Jumpa lah lobi hotel utk check in.
Naseb lah orang kaunter baik je. Sejuk sket hati kite ni.
Dia kata bawak keta naik tgkt 4. Nanti ada lif direct je ke bilik.
Ah ye. Dah parking kat tingkat 4 - naik lif - ter pegi tower lain.
Haruuu.. Naik sampai tgkt 25 - flash card kat pintu - pintu tak blh buka.
Aiyoo. Dengan beg beg, dengan stroller yg ada kapten dalam tu, turun balik. Turun - masuk mall - nampak dia tulis (lift to tower 2  - which residence swiss garden kat tower 2 tu lah). Masuk situ.. humang aiii.. orang tgh beratur nak naik sky tower. Ya hampun!
Turun balik ke 3A. Lagi ramai. Rupanya mmg naik kat 3A utk naik ke bilik2 kita.
Yang kami ter naik  memula tu - tower 3. Rumah orang. Haiya.. tuan rumah tu tak kuar masa kami dok flash2 card tu. "aiya..u buat apa ma dekat rumah saya"
Ramainya orang kemain nak tunggu lif.
Lif ada brapa tah, tapi yg blh naik dalam 3. Ramai umat berebut nak naik. Kami ni ngan stroller apa lagi. Heh!
Dah la masa tu lapar giler. Buleh plak tak bawak any foods. Selama lama ni kalo nak gi mana mesti bawak jajan ke apa. Sbb ni kompiden sambung ngan mall, kengkonon nanti sampai nak makan/beli kat mall tu lah. Sekali! Padan muka kau!

Kapten yang rilek2 ja.
Mak dia plak rasa nak hangin ngan hotel ni.

Dapat naik bilik pun dah kul 4 lebih. Pitam!
Mujur sesangat lah kaptenrizq tak crancky. Tak meragam langsung.
Tolak dia ke hulu ke hilir, dia rilex je.
Bilik hotel okay lah. Takde apa yang nak dikomplen. Cuma tak dapat view Kg Morten. Dapat view bandar. Nun jauh sanun nampak laut meluas.

View bando je.

Yang terang tu stadium.

Nampak la river cruise tu lalu lalang.

Tapi, lif - memang buat tobat lahum takmo pegi dah.
Tu nak naik lps check in takpe lah lagi sbb orang dtg sket sket. Nak check out balik kau boleh bayang cemna bila ramai na umat duduk sini. Semua turun masa yg sama dekat2 kul 12 tu (takkan nak turun awal sesudah subuh pula).

Ha.. kami tingkat 25. Memang takde harapan nak kosong lah nak turun.
Jadi, kami naik dulu. Entah naik tingkat 30 berapa entah, dah penuh pack.
Masa tu kaptenrizq ada lah hek hek sket. Stroller dia pun kena angkat rapat ke dinding dah. Lps tu ingat asben simpan barang kat keta, while me gi check out. Turun kat G tak jumpa plak lobi hotel ni. Yang ada lobi The Shore. Kau dah kenapaaaa?
Eh.. Aku naik balik, tgu kat parking. Rupanya kereta parking pun jauh dari lif tu.

Eh. Mmg takmo dah pegi. Takmo. Takmo.
Unless weekday aku boleh consider. Tu pun tgk keadaan.
Ingat dah check out nak la naik sky tower.
Dah keadaan lif yg camtu, terus tak kuasa lah haih. Esuk esuk lah kita pegi.

Taktau naper, tapi gi memana hotel sure nak order ni.
Hihi. Naseb cepat dia antar ke bilik.

Oh. Kami juga dabel date dengan acikDa n cikYein. Hihi.
Depa mai menginap kat hotel ni juga setelah depa tau kapten nak dtg Melaka. Ololo.. susah susah je tau. Dah la bilik depa trip bila pasang fridge. Naseb la bilik depa. Kalau bilik mak, mak bagi markah 0 terus kat hotel ni.

[cerita acikDa - sini ]

Kami dinner kat bilik ja mlm tu. Memang takde la ikan ikan bako dah ada dak kapten ni kan. Lagi plak orang ramai sesaja.
Eh. Takde plak gambau dinner kat bilik. AcikDa n CikYein tapaukan nasik lemak n mi bandung. Hihi. Naseb bilik besar boleh la kelah kelah kat bawah tu. While dak kapten lena tido dah.
Pastu ada roti cicah susu cair + kaya. Eh. Sedap plak rasanya. Hihi.


Sebenar nak bawak kaptenrizq swimming gak. Mak dah siap beli pelampung ngan baju mandi n diapers utk swim dah tapi hujan. Tak dapek la nak bawak turun kolam. Eh. Kolam kat umah ada tak penah nak turun, kat hotel jugak nak pegi kan. Huhu.

Utk residence, breakfast takde, so, acikDa n CikYein bawa kami kat Roti Canai Kayu Arang. Jangan tnya kat mana, tak tahu. Tapi mmg viral n kerap masuk tivi dah tempat ni. Punya la ramai umat. Pulak tu hujan renyai2. Kat situ pun, kapten tak crancky. Dia membebel (bahasa dia), pastu terlelap dalam dakapan. Senang. Hihi.

Melaka kau - kat mana tempat je takde orang. Hari Ahad tu ingat nak beli kuih keria limbungan tu. Hurmmm... orang beratur cam ulau kena palu dah. Takpe lah. Bukan tak pernah makan pun.
Last last singgah Alor Gajah. Beli cuq udang n lunch kat situ.
Ehe. Bukan last last (sbb macam dengar tak plan nak pergi kan), mmg nak pergi Alor Gajah pun. Asben dok cakap kat kaptenrizq "ibu setiap kali dtg Melaka, mmg dia wajib singgah Alor Gajah ni pun.. tempat kenangan dia belajar"
Haha.

Tau takpe.

Apa pun, mission accomplished. Kaptenrizq senang bawak berjalan. Behave.
Next vaccay - PD. Family gathering. Tapi tak tentu lagi. If tak ramai join maybe cancel. Kalau cancel, mak tahu dah pergi mana pulak.
Hihi. Hihi. Hihi.
Nampaknya mak blh riki2 tiket utk next year ni. Kita try bawak kapten ikut udara pula :D

p/s : AcikDa, thnk u bagi kaptenrizq bagi adiah yang berharga tu. Memula ingat kad nak masuk otel sbb buh dalam sampul hotel tu. Hihihi. Terima kasih bebanyak. Pelaburan tu :)

10 November 2016

Tukar Car Seat

Nak cari car seat baru.
Nak cari car seat baru.
Hehe.
Poyos lah si mak kapten ni kan. Haha.
Ehem. Excuse me. Ini adalah entry sindrom mak mak. Ehem.

Tu ari kami beli car seat utk kaptenrizq yg newborn punya.
Sebenarnya mendalah tu can be as car seat, carrier and buh kat stroller jugak.
Banyak function lah kiranya.
Masa tu mmg beli yang pakej stroller n car seat. Cam gini.

kapten punya kaler black tu.
Travel system namanya. 
Stroller dia tak boleh nak facing kita.
So, ini lah kegunaan carrier / car seat tu. Boleh letak kat stroller. And nati dia facing lah kita. Sesuai utk newborn. Dia akan jadi gini.
Konon masa tu tak pe lah, kita buat car seat, pastu nak jalan2 angkat car seat tu, letak kat stroller.

Iyo lah sangattt.
Cam kuasa pulak kan. Nak cabut, lepas jadi car seat buh kat stroller pulak. Ini pun ayah dia peluh2 nak pasang memula tu. Haha. Jenuh tgk diagram kat manual. 
Jadinya, stroller guna je yg biasa tu. 
Car seat tu, terus jadi car seat.
And sekarang, kapten hampir tak muat dah dok dalam tu.
Tak boleh nak guna buckle dah.

Kena lah carik lain. Kiterang tu ari, mmg aim akan carik lain lepas kapten dah tak muat. So, yg tu simpan utk adik kapten boleh bagi orang. Huhu. Baru guna 3,4 bulan je kot. Masih elok lagi jangka hayatnya.



Kapten tak kesah bila masukkan dalam car seat. Nyengih je dia. Dia lagi suka kot sbb dia lagi senang nak tgk ibu dia.
But kalo dia nak nyusu or tido, dia rengsa la sket. 
Angkat dulu then masukkan balik. Masa balik kampung1st time umo dia 2 bulan lebih, lama dia tido dalam tu.
Kita lak risau2 takut dia lenguh ke apa tido duduk camtu.
Tapi dia okay je :D

Last week. Gi Melaka.
Nanti mak kapten buat entry pasal
gi Melaka ni okay.

Sekarang kena beli car seat baru utk kapten.

Tgh riki2. Dulu ms pregnant riki2 yang siap dengan isofix [what is isofix]. Masa kat expo baby mmg byk depa promote car seat yg ada isofix ni. Tapi kalau dah isofix mmg kami anak beranak je lah dalam kereta sbb mmg dah fix. Sapa rajin nak bukak2 menda camtu. Lagi tak kuasa. Tapi isofix ni senang sbb takyah pakai seatbelt utk lock dia. 

Selain tu kena tgk juga harness dia cemna, berapa level recline etc etc. Sbb kami selalu balik kg, and menda2 camni kena ambik kira supaya kapten leh selesa duk dlm tu.

Suka yang ni.Graco Size4Me 65 Harris
Smart nampak nya. Tp quite bulky. Takde isofix. Guna seatbelt.
Best sbb ada buckle kat dada tu.



Tp Zutto ni pun cam best. Jarang dgr. Made in Japan.

Boleh pakai sampai 7thn.
Tgk lah cemna. Hujung2 tahun ni byk tempat yg ada diskaun. Tu yang best.



Ni ada sedikit info yang bagus utk car seat. Sharing is caring.
Kredit : Cozy Baby

7 Kesalahan Biasa Menggunakan Car Seat{0}

Setiap ibu bapa pasti mengutamakan keselamatan anak-anak. Dalam realiti dunia moden zaman ini, ibu bapa mempunyai pelbagai urusan yang memerlukan ibu bapa menggunakan kereta dan kerap kali perlu membawa anak bersama. Antara pilihan yang bijak adalah ibu bapa menggunakan kerusi bayi atau ‘car seat’. Namun, ramai yang kerap kali melakukan kesilapan ini dalam menggunakan ‘car seat‘:

1. Menggunakan car seat yang usang

Ramai yang terlalu berkira untuk membeli ‘car seat‘ yang berkualiti. Tidak dinafikan, harga ‘car seat‘ baru yang berkualiti agak mahal. Jadi, ramai ibu bapa yang sekadar membeli car seat terpakai yang sudah agak usang. Namun, tanpa disedari, tindakan ini membahayakan keselamatan anak anda. Jenama-jenama car seat berkualiti biasanya mempunyai jangka hayat sekitar 7-9 tahun. Namun, anda digalakkan menukar car seat seawal jangka hayatnya 5 tahun lagi. Car seat yang usang biasanya lebih rapuh dan tali pinggang keselamatannya juga sudah tidak kuat. Jangan gadaikan keselamatan anak anda dengan wang ringgit!
(takpe lah beli yg mahal sket sbb berbaloi pun.. bukan pakai setahun 2 kan)

2. Tidak ‘mengunci’ car seat pada kerusi kereta

Setiap car seat biasanya mempunyai sistem keselamatan yang membolehkannya dikunci dengan kemas kepada kerusi dalam kenderaan. Namun, ada segelintir ibu bapa yang sekadar meletakkan car seat tanpa menguncinya. Tindakan ini membahayakan keselamatan anak andai kereta hilang kawalan atau berhenti secara mengejut, inersia car seat tersebut akan mengakibatkan car seat dan anak kita turut terpelanting daripada kereta.
(apatah lagi men-terbalik-kan car seat tu. Suppose letak kat kaki, jadi kat kepala, yang kepala pulak jadi kaki. Eh. Kisah benar ni. Ada orang pernah buat camni. Terus menggelusur baby tu ke bawah. Baby 2 bulan. Nyaris la takde apa. Udah la emak nya letakkan dalam posisi forward facing)

3. Pemilihan posisi car seat yang tidak sesuai

Ramai ibu bapa suka untuk meletakkan anak menghadap ke hadapan (front facing). Mungkin dengan cara ini, anak-anak dapat melihat ke arah jalan dan lebih terhibur dan memudahkan ibu bapa. Namun, tindakan ini berupaya mengakibatkan kecederaan (malah kematian) jika kemalangan berlaku. Leher bayi dan anak kecil adalah lembut dan kepala mereka jua lebih besar berbanding dewasa. Impak yang kuat akan berpotensi menyebabkan leher mereka patah jika mereka duduk menghadap ke hadapan. Anda digalakkan meletakkan car seat ke belakang (rear facing).
(utk baby letak lah rear facing. Dia bukan nak tgk luar sgt pun. Dia lagi suka tgk muka mak nya. Kalo letak forward facing kita pun tak susah nak agah2 dia)

4. Pemilihan saiz car seat yang tidak sesuai

Baca dan fahami arahan yang dikeluarkan oleh pengeluar car seat anda. Biasanya ada disisipkan di dalam bungkusan atau dilekatkan di car seat. Setiap car seat mempunyai tempoh umur yang bersesuaian yang dicadangkan. Pastikan anak anda menggunakan car seat yang sesuai dengan umur mereka. Car seat bayi (bawah 2 tahun) adalah berbeza dengan anak kecil (2-8 tahun) yang seterusnya berbeza dengan ‘booster car seats‘ yang sesuai untuk anak-anak berumur 8 tahun ke atas.

5. Tali pinggang car seat yang longgar

Sentiasa cermat untuk memastikan tali pinggang car seat dipasang kemas ke badan anak anda sebelum memulakan perjalanan. Sepertimana orang dewasa terdedah kepada bahaya jika tidak memakai tali pinggang keledar, perkara ini lebih penting bagi anak-anak kecil.

6. Baju anak terlalu tebal

Untuk perjalanan yang jauh di dalam kereta berhawa dingin, ibu bapa biasanya memakaikan jaket untuk anak-anak kekal hangat sepanjang perjalanan. Namun, jaket yang tebal mengakibatkan ada ruang antara badan dan tali pinggang car seat anak, berpotensi menyebabkan anak tidak kemas ‘dikunci’ di dalam car seat. Sebaiknya, pakaikan dahulu tali pinggang car seat kepada badan anak anda dengan hanya pakaian nipis, kemudian, barulah pakaikan jaket atau selimut di atas tali pinggang tersebut.

7. Meletakkan car seat di tempat duduk hadapan (sebelah pemandu)

Car seat yang diletakkan di hadapan mungkin memudahkan tugas ibu bapa yang terpaksa berseorangan memandu kereta bersama anak kecil. Anak-anak juga mungkin lebih gembira kerana dapat melihat jalanraya. Namun, ini berupaya membahayakan anak-anak jika berlaku kemalangan. Kebanyakan kereta moden dilengkapi beg udara di bahagian hadapannya. Jika berlaku kemalangan, beg udara ini akan mengembung dengan kadar halaju yang tinggi mengakibatkan momentum yang kuat kepada anak, berkemungkinan mencederakan atau berpotensi menjadikan anak lemas.
(kereta moden yg ada airbag juga dilengkapi dengan sistem lock air bag, jadi takde masalah rasanya kalau nak letak sebelah pemandu. Buat rear facing then jangan lupa utk lock air bag tu)

Kesimpulannya, menggunakan car seat adalah cara yang paling selamat untuk membawa anak anda di dalam kereta, dengan syarat ianya digunakan dengan cara yang betul dan cermat.

4 November 2016

Kalau Tak Plan Mesti Jadi

Semalam - 3 November 2016 ada course kat Dorsett Putrajaya.
Course berkaitan HR lah. Byk kali dah ci ngelat takmo pegi course lepas masuk kerja ni, ini kali lah kita kena pergi lah. Hihi.

1st time being there.
Mula cam celah mana lah hotel Dorsett ni.
Depa dok kata area masjid besi tu je.
Ye lah, area situ, tapi kat mana.
Pergi ngan driver ofis, so takde la risau2 sgt.
Dah la pagi tu, sebelum pergi, masuk ofis jap. Lif ofis rosak - hujan - jammed.
Lewat sket lah sampai Putrajaya nya.

Rupanya hotel Dorsett ni celah2 pejabat kerajaan tu.
Takde signage langsung nak menghala ke hotel tu.
Dia kalau dari masjid besi tu, kena la tgk belah kanan. Nanti nampak lah "Dorsett"

Pulak tu hujan, driver nak carik lah lobby.
Skali drop off point je yg ada. Kereta ke apa tak blh masuk.
Hah. Berlari lah kau dalam hujan nak masuk hotel tu.
Huk aloh!
Bawah hotel ni ada supermarket Hero.
Kira hotel dan shopping complex lah konsep nya.
Ada Toys R Us segala.

Tapi, kira selesa jugak lah hotel ni.
Apa apa hal kita tanya surau dulu sbb nati waktu break kudapan pagi tu kita ada "urusan rasmi".
Tanya pekerja situ, dia tunjuk lah. Oh. Lega. Sama aras je dgn bilik kursus.
Tak perlu nak pergi tempat lain.
Alhamdullilah. Dipermudahkan utk 1st time pump on the go ni. Huhu.
Surau pun wangi je lagi. Maklum lah. Baru lagi kan.
Yang best masa second session pumping waktu zohor tu, ramai lak plak dari jabatan lain yg dok pump skali. Siap blh sembang2. Hihi.
Dah la ada sorang tu pam dia sama brand. Siap dia gitau nanti carik spare part gini gini utk senang masuk dalam storage bottle lain apa semua. Hihi. Best lah.
Seronok plak pump secara berjemaah camni.

Gini lah daily routine EBM mom kan. 
Mujur dah beli bag yg sesuai bawak gi course. Sebelum ni guna bagpack Alegra. Macam susah sket lah nak bawak kalau ada meeting ke course ke. Ha.. ni senang.

Dalam tu blh sumbat ice pack, double electric pump, muat semua.
Suka lah GABAG ni.
Ice pack pun okay je tak cair sgt smpai petang.
Kira sejuk je lah (lagi pun cuaca smlm mmg mendung n kat hotel sejuk giler).



Okay, back to the title.
"kalau tak plan mesti jadi"
Citer punya panjang, isi utama masih tak masuk lagi. Hihi.
Ni sebenarnya sbb nak jumpa kawan aku sorang ni.


Yang baru balik dari Taiwan ni.
Baru tak baru lah. Berapa lama dah dia balik. Before aku deliver lagi.
And dia nak jumpa utk pass gift utk dak Rizq.
Bila dia napak status aku kat FB yg aku kata aku kat Dorsett terus dia w.app.
Dia keja area area situ gak. So, senang dia drop by jap.
Dia nak jumpa and pass adiah tu.
Senang camni. Kalau plan plan harus entah tahun bila plak nak jumpa kan.
Jumpa dia jap kat lobi.

Oh ya.
Makan sedap juga kat Dorsett ni.
Ok lah gak.
Pastry dia sedap!


Aunty Sue.. Aunty Sue..
Maceh bagi kapten reindeer ni.
Kapten shuke sbb boleh gigit gigit tinger ngan tanduk iyer.
Hihi.


2 November 2016

Petua Kurangkan Rambut Gugur

Normal lettew kan.
Orang lepas bersalin mostly la akan ada problem ni.

And for me, memang prob ni jadi double disebabkan memang jenis rambut rontok senang gugur. Sebelum pregnant pun memang gitu.
Yang paling best masa pregnant. Takde rambut gugur. Wiie.
Tapi, sekarang.
Nah.. penuh tangan masa syampoo.
Dah la rambut memang sket dan nipis. Kang langsung tinggal sehelai dua je kang.
Lagi satu, risau sungguh takut si kapten tertelan rambut since dia semua pun nak masuk mulut skrg ni.

Meh kita tanya kat babycenter masalah kita ni. Postpartum hair loss namanya :

Many new moms are surprised to find themselves shedding more hair than usual in the first few months after giving birth, but it's perfectly normal. And there's no need to panic: You won't go bald. In fact, your hair should be back to normal by your baby's first birthday. (setahun?? woi mak.. lama tu)

Here's what's going on. Normally, about 85 to 95 percent of the hair on your head is growing and the other 5 to 15 percent is in a resting stage. After the resting period, this hair falls out — often while you're brushing or shampooing it — and is replaced by new growth. An average woman sheds about 100 hairs a day.

During pregnancy, increased levels of estrogen prolong the growing stage. There are fewer hairs in the resting stage and fewer falling out each day, so you have thicker, more luxuriant tresses.

After you give birth, your estrogen levels take a tumble and a lot more hair follicles enter the resting stage. Soon you'll have more hair coming out in the shower or on the brush. This unusual shedding will taper off and your hair will be back to its pre-pregnancy thickness about six to 12 months after you give birth.

By the way, not all women notice dramatic changes in their hair during pregnancy or the postpartum period. Among those who do, it tends to be more obvious among women with longer hair.

**
So, normal. Tapi, jenuh.
Tsk.
Jumpa petua ini. Di sini [notawanita]

Nampak senang2 je petua ni.
Nanti nak try.

6 Cara Atasi Masalah Rambut Gugur

1) Minyak Lavender – Selain membantu mengatasi masalah rambut gugur, minyak lavender juga dapat membantu merawat rambut yang rosak. Apa yang perlu anda lakukan adalah, sapukan sedikit minyak lavender pada rambut dan urut bahagian kulit kepala secara perlahan. Amalkan sekurang-kurangnya dua kali sebulan. Minyak Lavender akan membantu menggalakkan pertumbuhan rambut.

2) Minyak Kelapa dan Minyak Zaitun – Kedua-dua minyak ini memang cukup terkenal dengan khasiatnya yang tersendiri. Untuk mengatasi masalah rambut gugur, anda perlu campurkan satu sudu minyak zaitun dan satu sudu minyak kelapa. Kemudian sapukan ke seluruh bahagian rambut bermula dari kulit kepala. Urut bahagian kulit kepada secara perlahan. Tutup dengan shower cap dan biarkan untuk lebih kurang lima jam kemudian basuh rambut seperti biasa dengan menggunakan syampu.

3) Makanan Tinggi Protein – Rambut memerlukan protein untuk tumbuh dengan lebat, subur dan sihat. Bila kita mengamalkan makanan yang tinggi kandungan protein, rambut bukan sahaja yang tumbuh dengan lebat tetapi dapat juga mengelak dari berlakunya kerosakan rambut.

4) Santan Kelapa – Petua tradisional yang kerap digunakan untuk perawatan rambut adalah dengan menggunakan santan. Apa yang perlu anda lakukan adalah ambil santan yang pekat dan lumurkan ke seluruh bahagian rambut dan kulit kepala. Urut kulit kepala untuk seketika dan biarkan selama sejam sebelum membasuh rambut seperti biasa. Amalkan petua ini dua kali seminggu untuk melihat hasilnya. Penggunaan santan kelapa bukan sahaja akan melebatkan rambut tetapi ia juga akan membuat rambut kelihatan lebih bersinar dan hitam.

5) Yogurt – Selain santan, yogurt juga boleh digunakan untuk mengatasi masalah rambut gugur dan rosak. Anda hanya perlu melumurkan yogurt ke atas seluruh bahagian rambut seperti masker rambut. Biarkan selama sejam dua sebelum anda membasuh rambut seperti biasa. Amalkan sekurang-kurangnya dua ke tiga kali seminggu.

6) Kacang Hijau – Selain elok untuk kulit muka, kacang hijau juga boleh digunakan untuk merawat rambut. Anda perlu mengambil secawan kacang hijau dan merendamkannnya terlebih dahulu. Rendam semalaman. Tapis kacang hijau tersebut dan ambil airnya. Sapukan air kacang hijau pada seluruh bahagian kulit kepala dan urut perlahan. Amalkan tiga kali seminggu untuk hasil yang berkesan.

1 November 2016

1hb November 2016 / 1 Safar 1438H


Kejap je dah masuk November.
*cliche*
Kejap je dah nak hujung tahun.
*cliche*


Rizq Iskandar is 5 months today.
Alhamdulillah.
Terus membesar dengan sihat (dan berat. Huhu).
Sebulan lagi dah boleh introduce solid food.
Yeah!


Dan hari ni juga masuk 1 Safar 1438H.
Bila nak start ganti puasa ni cheqqq??

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign