Pages

20 May 2016

Permudahkan Kesulitan Orang



Tak rugi pun.
Sangat tak rugi kalau kita permudahkan urusan lain.
Tak salah pun kalau ada perasaan ingin memudahkan urusan orang lain.
Tak salah juga kalau ada elemen bertimbang rasa dalam setiap tindakan yang dibuat.
Tak salah pun kalau sesekali memberikan penghargaan pada orang lain.

Terkadang ada yang terlupa.
Setiap perbuatan ada balasannya.
[bercakap untuk diri sendiri juga].

Moga kita.
Tidak lupa pada insan dalam kesulitan.
Moga kita.
Tidak lupa untuk menghargai orang yang membantu kita.
Moga kita.
Tidak menyulitkan perkara yang mudah.
Moga kita.
Tidak lupa "what comes around, goes around"

Dari Abu Hurairah ra, Nabi SAW, bersabda: “Barang siapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan pada hari kiamat. Barang siapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat. Barang siapa yang menutupi aib seorang muslim, pasti Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba Nya selama hamba Nya itu suka menolong saudaranya”. (HR. Muslim, lihat juga Kumpulan Hadits Arba’in An Nawawi hadits ke 36).

Apabila kita mengetahui bahwa sebenarnya kita mampu berbuat sesuatu untuk menolong kesulitan orang lain, maka segeralah lakukan, segeralah beri pertolongan. Terlebih lagi bila orang itu telah memintanya kepada kita. Karena pertolongan yang kita berikan, akan sangat berarti bagi orang yang sedang kesulitan. Cobalah bayangkan, bagaimana rasanya apabila kita berada di posisi orang yang meminta pertolongan pada kita, Dan sungguh Allah SWT sangat mencintai orang yang mau memberikan kebahagiaan kepada orang lain dan menghapuskan kesulitan orang lain.

[kredit artikel : Link]




Salam Nisfu Syaaban - 15 Syaaban 1437H - Ahad (petang Sabtu dah masuk).

19 May 2016

Mari Try Mobifi

Tak serik-serik lah.
Tu ari dah berkerat rotan berpatah arang dengan YES.
Sebelum tu broadband Celcom dah ku patah2 kan simcard nya (ni citer 4 tahun lepas).
Ni gedik plak nak guna mobifi.
Percaturan tanpa ada review dari memana pihak.
Ku main "lantak pi lah situ, ambik je lah"

Mobifi ni dari Digi.
Nak tgk apa ke benda plan yang ada boleh tgk link Digi ni [mobifi].
Sama lebih kurang function macam YES juga.
Device yang boleh di usung ke mana mana dan boleh di share.
Yang ni boleh share up to 10 peralatan lain (hp, laptop, tab etc).
Tapi lagi byk device share, lagi la cepat kena sedut penggunaannya.


Amik yang 10GB per month sahaja.
Cukup lah tu. Dah la ada phone 2 bijik dah. Itu pun memasing dah 2 n 3GB.
Pastu asben pun dah ada 2GB kt phone dia.
Yang ni sekadar back up semasa bertapa kat rumah 3,4 bulan sok.
Sangap kang bukak laptop tanpa internet.
Nanti tak bleh nak buat entry blog plak kan.

Baru register.
Tak tahu lagi tahap dia cemna.
Nanti baru buleh review.
Paling risau baru guna 2,3 hari dah abis qouta.
Macam terjadi dekat YES dulu.
Pehapa sungguh lah.

Yang ni kontrak 1 tahun.
Sbb existing customer Digi, ada bagi diskaun RM5 sampai 5 bulan. So, bayar RM60/mth. Tapi ada lah GST lah, device fees lah apa lah. Ding dong ding dong 70++ juga.

Gasak lah. Malas lah nak fikir2 sangat.
Layan je lah.....

Worth The Wait





18 May 2016

Miracle




16 May 2016

Rengsa

Tak suka buat entry camni.
Sebab, macam menyebarkan aura negatif.
Tak baik lah nak sebar2 aura negatif nih.
Tapi, sebab terfikir-fikir.
Bila terfikir jadi rengsa.

Kita suka bertukar-tukar cerita.
Sembang-sembang.
Share pengalaman.

Tapi, ada je orang yg jenis dia bila bercakap sure macam nak menakut-nakutkan kita.
Bukan lah menakutkan. Tapi, cara dia cakap tu macam pengalaman dia lah paling teruk sekali dalam dunia tapi dapat disettlekan. Lepas tu cam nak kata kat kita "ha... nanti kau tahu lah cemna"
Begitu.

Contoh lah. Kita tengah sembang-sembang dalam grup 2,3 orang.
Tetiba insan ni cakap "dia tak rasa lagi gini gini gini"
Sbb dalam grup tu kita je takde pengalaman cam mereka yang lain tu, jadi dia cam nak kata lah bahawa kau rasa lah nanti azabnya. Atau kau rasa lah perasaan itu nanti.

Hey kakak, makcik, adik, kawan...
Chill saja lah.
Orang lain sembang2 share, takde lah pula aku nak rasa rengsa.
Tapi, sampai turn dia ni, tak chill langsung.
Nak suruh kita "rasa" "rasa" macam dia rasa pula.
Engkau, engkau lah.
Mungkin engkau rasa menda tu sgt "pahit"
Tapi, mungkin tidak pada orang lain.

Macamana kalau aku pulak cakap
"kau pernah rasa macamana acapkali hari raya orang bertanya mana anak, bila nak ada anak?"

Nak sharing, sharing sajalah.
Takyah lah asyik "nanti kau rasa lah begitu... nanti kau rasa lah begini"
Rengsa tahu.

Rasa tak seronok sembang dengan orang camni. Rasa malas nak tanya apa-apa.
Orang lain takde pun gitu.

Satu lagi, rengsa bila dia nak kita ikut macam dia.
Jangan buat begitu, jangan buat begini.
Jangan beli yg itu, jangan beli yang ini.
Ya, tahu awak ada pengalaman.
Tapi, tu lah. Mungkin cara kita berbeza.
Mungkin kemampuan kita berbeza.
Jadi, awak dan saya.
Kau dan aku.
Takkan sama.

So, chill saja.
Nak share experience, sila share.
Jangan nak takut takut kan orang.
Jangan nak halang halang orang.
Tak chill.
Dan.
Merengsa kan.

12 May 2016

Dissapointed






Sampai hati .......

11 May 2016

Precious Pregnancy, Precious Baby


Precious Baby.


Pernah membicarakan perihal "precious pregnancy" dengan rakan2 di alam maya (yang bukan dari golongan TTC'ian).
Salah seorang - yang juga ibu mencelah "alah, semua orang pun precious pregnancy"
Malas nak berbalah panjang.
Term ini sebenarnya bukan term "precious" yang biasa.

Benar. Memang benar.
Semua wanita yang berpeluang mengandung akan mengatakan kandungan mereka "precious".
Siapa menidakkan. Itu tidak dinafikan.

Tapi, dalam hal ini, term precious ini adalah dari sudut medication term.
RE, Obgyn, Gynea akan describe kan precious pregnancy ni kepada golongan tertentu.
Boleh refer beberapa artikel (oversea) utk pemahaman lanjut.
Ini ada beberapa link utk memahamkan secara ringkas.

A PRECIOUS PREGNANCY is defined as a pregnancy conceived after 30 years of age, after infertility treatment or after one or more fetal loss.[source : link]

You might think that pregnancy advice would be the same for every woman, regardless of how her baby was conceived. But an international study shows that parents who conceive through assisted reproductive technologies may be given different advice than those who conceive naturally.
Parents who undergo assisted reproductive technologies (ART) are exposed to the same pregnancy risks as those who spontaneously conceive, but a study, published in the Oxford Journal, Human Reproduction, suggests that clinicians may manage them differently.
The study points out that mothers of ART babies may be older and are more likely to deliver their infants by cesarean and explains that the term "precious baby" was coined to refer to such pregnancies.[source : link]


Masing-masing dengan rezeki yang dah ditentukan oleh Allah.
Cepat, lambat. 
Cepat bertemu jodoh, cepat dapat kerja, cepat dapat anak etc etc.

Hari ni kat FB, ada 2,3 rakan yg berkongsi artikel. Yang berlainan isi - tapi maksudnya sama. Berkaitan infertility. Berkaitan pasangan yang menunggu cahaya mata. Berkaitan TTC.
Terima kasih pada yg prihatin.
Terima kasih kerana berusaha untuk memahami walau sebenarnya sukar.
Orang yang diuji ni, kita nampak dari luaran saja, dalaman kita tak tahu.
Bukan saja ujian takde anak. Malah semua ujian lah.
Kita takkan boleh nak rasa apa perasaan orang tu.
Even, dengan ujian yang serupa pun, kita takkan dapat memahaminya.
Lain orang, lain penerimaannya.
Cuma, kalau ujian sama tu, sedikit sebanyak ada lah rasa untuk dikongsi.
Sedikit sebanyak - takde lah tersilap tafsir bila kita letakkan term "precious pregnancy". Ye lah, takkan kita je precious, dia pun nak jugak. Hihi.
Boleh lah share segala procedure treatment berkaitan.


p/s : Ibu2 dengan "precious pregnancy" (term medic - bukan term orang2 biasa tu. Hehe), gynea akan advise utk bersalin secara elective ceaser. Ini ada ditulis dalam artikel Dr Hamid juga.

9 May 2016

Salam 1 Syaaban, Salam Hari Ibu

Ahad.
8 Mei 2016.
Salam 1 Syaaban 1437H.

Masuknya Syaaban, menandakan sebulan lagi kita  menuju Ramadhan.
Harap semua pun dah habis ganti puasa :)
Nak senang, lepas raya terus pulun ganti.
Itu lah yg saya buat 2,3 tahun kebelakangan ini.
Dan, mmg rasa lapang je bila semua "hutang"di settle terlebih awal :)

Ahad.
8 Mei 2016.
Selamat Hari Ibu
Untuk semua yang bergelar ibu. 
Dan semua rakan TTC'ian. Kerana TTC'ian juga tak pernah putus berusaha untuk menjadi ibu.
Semoga semua yg ber-TTC akan dikurniakan rezeki menjadi ibu juga suatu hari nanti.

Tiap kali tibanya hari2 begini mesti ada percanggahan pendapat.
Ai ada la post gmbr kat atas ni kat salah satu laman sosial.
Tetiba ada yg balas post ni dengan "everyday is mothers day"
Okay.
What eva...
Malas nak bertekak.
Menda ni pun dah dihurai panjang lebar oleh Jakim.
Terpulang lah pada anda.
Nak sambut, sambut.
Taknak sambut, jangan paksa orang ikut kehendak awak juga.
Asal tidak bercanggah dengan ajaran Islam. Tiada apa yg perlu dirigidkan.
Saya pun hehari call mak. Dan semalam call untuk wish "selamat hari ibu, nanti mak datang sini baru kita gi makan2"
Ai tak tahu pula kalau uols hehari call ur mom and wish "selamat hari ibu".

Okay. Okay. Takmo lah citer panjang2 menda ni.
Kita meluat, orang lain lagi lah meluat.
So.. sebulan lagi puasa ya. Ingat tu. Heheeeee :D

4 May 2016

Pentingnya Travel Insurance

Mesti semua tahu news orang meninggal di Vietnam (HCM) tu kan.
Lps tu ada sesetghnya baru tahu kepentingan insurans ketika travel esp kalau ke luar negara.
Kalau siapa biasa ambil insurans masa travel tu, sokay lah kan.
Aku pernah buat entry pasal insurans travel nih [link]
But, entry tu more to penjawat awam punya lah.
Ini adalah kerana, penjawat awam ni, di cover setahun sekali untuk insurans perjalanan peribadi.
Jadi, kalau setahun tu ada 3,4 kali ke luar negara, cariklah perjalanan paling jauh dan paling lama utk guna duit kerajaan. Hihi.

Walau cemanapun, kalau tak percuma pun, elok lah kita ambil juga travel insurans ni. Sbb kita tak tahu apa akan terjadi. Lelebih lagi di negara orang.
Travel insurance ni bukan macam life insurance yang kita kena bayar every each month ke apa.
Just utk tempoh kita berada di luar negara sahaja.
Macam aku ni, sbb dah ada kemudahan broker yang uruskan utk penjawat awam - kalau bukan percuma pun, aku guna broker kerajaan ni jugak untuk uruskan insurans tu. Senang. Semua dibuat melalui online ja.
Isi borang - scan - emel - dia hantar quotation - byr online - dapat lah sijil (dia pos / atau emelkan dulu certificate tu).
Kalau berbayar pun tidak lah mahal. Melainkan kita nak travel berbulan.
Pergi umrah tu hari pun dalam RM67 utk tempoh 13 hari.
Ke Perth pula - RM51 utk 5 hari.
Dia ikut region juga.

Dan perlindungannya pun banyak.
Memang disyorkan ambik lah travel insurans ni.
Eh. Pergi travel boleh, takkan beli insurans tak boleh. Kan?
Kalau amik insurans ni, tak perlu ambik insurans syarikat penerbangan pun. Semua ada juga dicover termasuk flight delay etc.

Selain tu, sekali lagi utk penjawat awam ni, suka lah aku nak remind lagi. 
Kita jangan lah take for granted.
Never.
Maksudnya, kau nak pergi travel (oversea lah terutamanya), tapi tak ambik kebenaran ke luar negara. Taknak isi borang. Tak dapat kebenaran dari ketua jabatan.
Jangan sesekali. Jangan.
Sebabnya, kalau terjadi sesuatu (macam kes kat HCM ni lah - nauzubillah), memang akan menjadi susah bila nak buat pencen atau claim segala yang berkaitan. Ini juga akan menjadi susah pada waris yang ditinggalkan. Pendek kata, panjang lah ceritanya. Panjang kata, tak pendek lah cerita dia. Gitu.
Jadi, isi lah borang dan hantar lah pada ketua jabatan. Tak susah mana pun. Dan takde orang yg nak jadi mak minah sebok sebok nak tahu kau nak pergi mana. Orang buat prosedur tu mesti bersebab.

Tang, insurans tu - terpulang lah. Kalau rasa kebal dan takkan berlaku something ketika di luar negara, juga tak menjadi hal kalau nak bawak balik sekiranya berlaku apa-apa, tak perlu lah ambik. Travel insurance ni tak wajib pun. Kalau tak amik, lagi gomen suka, lelebih lagi musim2 nak jimat segala ni kan.
Tapi, kalau dah free setahun sekali, better lah ambik weh.
Jadi, penting ya - kebenaran ke luar negara (esp penjawat awam) dan juga insurans.


3 May 2016

Hello May


Dah 3 hari di bulan May.
Lupa nak up masa 1hb tu hari.
Apa pun, kita dah menghampiri separuh di tahun 2016.
Semoga tahun 2016 ini baik baik sahaja untuk kita semua :)

*lebih kurang sebulan lagi nak Ramadhan :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign