Pages

31 July 2015

#syukurselalu

Selain dari lagu tema Syukur Selalu yang terjerit jerit "syukur selalu...syukur selalu" oleh Black n Dayang ni, aku mmg suka ngan tagline #syukurselalu nih. Macam mengingatkan kita. Self reminder gitew...
Lagu tu suka, tapi.. apakehey nya mcm romb che kiah segala. 

Syukur selalu.
Betul lah tu. Kena syukur selalu.
Macam iklan dia jugak. Cuma part pakcik buta nak pergi bercuti di hari raya tu potong sket lah. Hari raya nak p bercuti dia yer. Amboi. Bukan lah tak boleh. Boleh ja. Tapi, moleknya di hari raya bersama keluarga sanak saudara. Oh. Mungkin dia pergi lepas 1 Syawal la kot. Hehe.

Syukur selalu.
Kadang kita selalu tak bersyukur dengan apa yang ada.
Kita selalu pandang apa yang kita takde, dari apa yang kita ada.
Contoh cam tu ari aku merungut2 macam menyesal beli rumah area aku duk skrg tu (KSU). Kat situ macam dah packed giler. Pastu mcm crowded. Pastu macam kenapa tak beli area tempat lain la apa la.
Pastu myDH tegur "syukur la kita ada rumah kat sini dari orang lain yg beli jauh2. Kena bangun awal gi kerja, balik berjam jam. Kena hadap jammed apa semua"
Terus cam... insofffff. Dan terngiang ngiang lagu "syukur selalu.. syukur selalu" (kejadian ni pas raya yer).

Tu lah aku kata, tak bersyukur apa yg ada. 
Perjalanan hidup kita, memang Allah dah tentukan yang terbaik. 
So syukur.
Takde anak lagi, syukur sbb mesti itu perancangan terbaik untuk kita.
Takde anak, tapi rezeki lain banyak kan. Ke takde? 
Banyak kan. Malahan, terkadang sebenarnya kita dapat apa yang orang lain tak dapat. Jadi, kenapa tak reti bersyukur.
Aku selalu motivate diri aku camtu ja. 

Kita rasa susah, ada orang lagi susah.
Kita naik keta kecik, ada orang pakai motor je ha. Tu yang abang dari Penang bawak balik anak dari Sepang tu. Lagi kesian kan.
Bagi aku iklan syukur selalu tu okay lah. Famili dalam watak utama iklan tu macam terus rasa bersyukur apa yg ada bila dia tgk orang lain.
Bapak dia, bagi sedekah pada orang jual tisu.
Mak dia macam rasa syukur bila at least dia naik kereta, ada orang pakai motor dan payung guna daun pisang je naik motor.
Anak2 plak tgk budak kaki sebelah pun kuat semangat.

Kita selalu pandang orang lebih dari kita.
Sbb tu macam rasa hidup kita lah paling tak best skali. Paling tak lucky skali.
Kena selalu muhasabah.
Bersyukur dengan apa yang ada, sebab tak semua orang ada apa kita ada.
Dan bila kita ada apa yang orang lain takde, zahirkan kesyukuran dengan selalu bersedekah.
InsyaAllah... mudah mudah Allah menerima segala amalan kita.

Salam Jumaat penuh kasih sayang.
Nah ambik lagu nih walau tak suka. Hehehehe.



30 July 2015

Dari Unit HR : Bila Saya Boleh Bersara?

Wah gitewww...
Atau ayat biasa, bila kita boleh pencen awal?
Eh. Baru kerja dah fikir nak pencen.
Huhu.

Personally, mmg saya ada intention utk bersara awal. 
Kenapa, mengapa tu ada lah sebabnya kan.
Mana buleh bagitahu.
Kira long - term planning secara roughly lah kononnya.
Kononnya. Kalau dah ditakdirkan kerja sampai pencen wajib, maka... duduk la situ sampai umo namplohtahun. Haha.

Okey. Mari kita tgk cara cara nak pencen awal.

Bila saya boleh pencen awal?
Secara simple jawapannya - pada umur kita mencapai 40 tahun dah boleh pencen. Tapi..... kena lah cukup 10 tahun bekerja dalam perkhidmatan awam. Kalau masa umur 40 tahun, kita baru kerja 5 tahun.. mmg tak dapek lah dek non. Itu pun kalau takde Cuti Tanpa Gaji lah kan. Kalau ada CTG apa semua, kena lah cover balik hingga perkhidmatan tu genap 10 tahun.
Kalau umur saya genap 40 tahun, InsyaAllah jika diizinkan Allah, tempoh perkhidmatan saya adalah 15 tahun 10 bulan. Boleh pencen dah? Jawapannya boleh. Iaitu sehari selepas umur 40 tahun iaitu bermula pada 15.12.2019 saya dah boleh option utk bersara secara pilihan. Hehe.


Tapi...
Ha.. ada tapinya. Jangan seronok2 je nak pencen kan.
Oleh kerana lantikan saya adalah selepas 12 April 1991, maka pencen bulanan hanya akan dibayar apabila mencapai umur 55 tahun. Ha.. kalau pencen umur 40 tahun, ada 15 tahun kena tunggu utk dibayar ya. Rugi la kat situ kan. Kalau 15 tahun tu kita masih kerja, harus lah amount pencen bulanan tu lagi tinggi. Mana lah tahu kut dah naik pangkat JUSA masa tu (Aminnn... haha..berangan itu free bukan?)

Tapi, ganjaran/gratuiti (golden hand shake) dan juga Wang Gantian Cuti Rehat (cuti tak abis setiap tahun yang kita kumpul) dapat pada tarikh persaraan. Boleh la nak buat berteduh seketika. 

Ringkasnya seperti di bawah.

Bagaimana pengiraan pencen awal atau persaraan pilihan ni.
Ringkasnya seperti ini.

Tapi, boleh kira secara interaktif di link ini [persaraan pilihan]
Try la kira.
Kalau nak pencen awal ni masa muda ni, untuk orang yang ada buat loan rumah dengan MOF sakit sket la kan. Duit graituiti pun tak buleh tampung lagi bayar habis rumah tu. Haha.
Sebab tu, kena beli rumah awal2. Jangan duk tangguh2 dah. Ni kalau beli lambat, sampai pencen wajib pun tak abis bayar lagi. Rugi ganjaran kena potong utk bayar rumah tu.
Saya tu hari, mmg target nak habiskan potongan bayar rumah sebaik saya pencen. Alhamdulillah, Allah makbulkan. Itu pun kira dah time limit sangat sbb start bayar umo 30. Cuma tu lah, nak pencen awal tu kena banyak fikir lah unless.. ai iklan rumah tu kat mudah. Rumah tu skrg mmg dah harga melebihi 100% dari harga asal. Hiwhiwhiw. Tapi lepas tu nak berkelana kat mana?
MyDH ajak duk umah dia kat Bukit Beruntung yang takde untung tu je. Nangessss...  

Sabit tu lah, kita kena fikir bebetul. Unless... dah ada bisnes yang dah di set up sebelum nak bersara tu. Maka, option bersara awal ketika badan masih sihat (kalau diizinkan Allah umur 40 tu sihat lah), adalah yang terbaik. Memang bermacam lagi kita boleh buat untuk majukan diri dalam tempoh 20 tahun yang patut pencen wajib tu. Ke nak kerja sampai namplohtahun? Haha.

29 July 2015

Selesaikan Yang Wajib

Bila dah selesaikan yang wajib, baru lah lega :)

Alhamdulillah, tahun ni myDH turut sama berpuasa sunat bulan Syawal.
So, syok la sket ada member sesama berpuasa.
While dia puasa sunat, me buat lah puasa yang wajib.
Me memang niat puasa ganti ja. Takde la nak bersekali puasa sunat ke apa.
Takpe, prinsip me - settlekan lah yang wajib dulu.

Bermula puasa 23.7.2015. Direct terus 6 hari.
Sabtu Ahad pun gigih kami berpuasa.
Hari pertama kedua - beli je utk berbuka puasa.
Sabtu Ahad Isnin masak.

Sabtu.
MyDH request mi goreng.
Ha kau. Banyak nih sebungkus. Memang tak habis pun.
Pastu teringin lak sambal sardin. Buat lah. Buleh bawa ke sahur.
Pastu cucur udang rangup cicah sos cili thai.


Ahad.
Ikan cencaru sumbat (our favourite dish nih and oso my signature dish. Hehe).
Kailan ikan masin. Ikan tenggiri takdak - campak ikan terubuk masin. Okay ja pun di "substitute" kan, tapi, kena jejaga. Tulang berselerak. Huhu.
Gulai lemak udang n buncis. Udang tak nampak. Kacang je banyak. Bawak ke sahur.
Bubur jagung. Sebab tengahari tu terbau orang buat pengat pisang. Nak carik pisang dah tak sempat. Bubur jagung je lah penghilang rasa teringin. Tu pun beli jagung tin adabi tu. Belasah la. 
Nanti weekend ni carik pisang kat pasar tani lah. Buleh wat pengat (eh, tak pernah pernah suka pengat, tetiba nak buat kan. Haha).


Isnin.
Nasik lomak.
Yang simple, mudah, cepat dan menyelerakan.
Sampai rumah kul 6pm pun sempat lagi.
Sambal tu taruk bawang dan sket je ikan bilis .



Selasa.
Beli kat pasau malam.


Dan Alhamdulillah, selesailah yang puasa yang wajib untuk saya pada tahun ini.

Hari ni baru 13 Syawal.
Masih ada masa lagi kalau nak berpuasa dalam bulan Syawal.
Samada buat yang wajib mahupun yang sunat.

Selesaikan segala hutang kita awal2, lepas tu dah selesa dah.
Takde la tergesa2 nak membayar hutang ujung2 bulan Rejab / Syaaban nanti.
Hehe (ai tak kata orang lain ya, sbb ai pun dedulu masa muda camtu gak perangainya. Dalam 3,4 tahun ni baru lah tersedar nak ganti awal2 dalam bulan Syawal).
Buleh buat yang sunat pula lepas2 ni. InsyaAllah.


28 July 2015

Senarai Anggota Kabinet Baru (Julai 2015)

Senarai penuh anggota jemaah Menteri dan Timbalan Menteri Persekutuan berkuatkuasa 29 Julai 2015:

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan : Datuk Seri Mohd Najib Razak

Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Menteri Pengangkutan: Datuk Seri Leow Tiong Lai

Menteri Kesihatan: Datuk Seri Dr Subramaniam

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri: Datuk Mah Siew Keong
                                                                      Datuk Joseph Entulu Anak Belaun
                                                                      Datuk Seri Dr Shahidan Kassim
                                                                      Datuk Azalina Othman

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan: Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz

Menteri Pertahanan: Datuk Seri Hishammuddin Hussien

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri: Datuk Seri Mustapa Mohamed

Menteri Belia dan Sukan: Khairy Jamaluddin

Menteri Komunikasi dan Media: Mohd Salleh Keruak

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air: Datuk Seri Panglima Dr Maximus Ongkili

Menteri Pendidikan: Datuk Seri Mahadhir Khalid

Menteri KPDNKK: Datuk Hamzah Zainuddin

Menteri Sumber Asli dan Sekitar: Datuk Dr Wan Junaidi

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi: Datuk Amar Dauglas Uggah Embas

Menteri Petanian dan Industri Asas Tani: Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Menteri Kewangan II: Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah

Menteri Luar Negeri: Datuk Seri Anifah Aman

Menteri Di Pejabat Perdana Menteri: Mejar Jeneral Datuk Seri Jamil Khir Baharom

Menteri Sains Teknologi dan Inovasi: Datuk Wilfred Madius Tangau

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat: Datuk Seri Rohani Abdul Karim

Menteri Kerja Raya: Datuk Seri Fadillah Yusof

Menteri Sumber Manusia: Datuk Seri Richard Riot

Menteri Wilayah Persekutuan: Datuk Seri Tengku Adnan Mansor

Menteri Pengajian Tinggi: Datuk Seri Idris Jusoh

sumber : astro awani
***
Sebelum raya tu ari ada gak baca rumours ni. Ada yang kena, ada yang tak kena depa teka.
Rombakan besar besaran la kiranya nih.
TPM baru la kita ya.
Kami kat ofis pun ada pertukaran besar-besaran gak bebaru ni.
Hihi.

Inner / Anak Tudung Arzu

Ini cerita before hari raya. 
Nak mencari inner yang selesa.
Sebab sebelum ini, saya bukanlah pemakai anak tudung/inner.
Ha... cemna tu?
Kalau tudung/shawl yang jarang, saya terus pakai tudung Ariani yang saiz kecik tu (mini).
Nama nak pakai anak tudung memang tidak.
Ini berterusan dari saya lepas sekolah - masuk U - dan kerja.
Dah biasa dah. Dan anak rambut mmg beri kerjasama tak berselerak keluar.
Cumanya now ni, kena pakai anak tudung gak. Kena. Kena.
Masa gi jualan vendor kat PWTC tu macam tak ternampak je anak tudung yang best.

Pernah baca orang kata inner kat Arzu best.
Jadi, moh la kita pergi kejap. Kang dah raya mana nak cekau anak tudung pulak.
Sehari sebelum cuti, pergi jap KLCC waktu rehat.
Arzu scarf ni ada kat KLCC ngan MidValley je.
kredit : streetdirectory
Dulu penah lah masuk Arzu ni. Masa tu dia kat sebelah kiri Watson. Now dah pindah sebelah kanan Watson plak. Lama dah kot pindah ni. Aku ja taktau. Dedulu Arzu ni harga okay jugak lah. Now, dah boleh tahan dah harga shawl dia. Tak mampu dek non. Yang mampu hanyalah inner nya sahaja.
Tu pun memula dia kata 3 inner RM59.
Bila bayar dia jadi RM62. Aku siap eh, bukan 59? Cashier jawab "tu tak termasuk GST. Dah masuk GST RM62" Dan lepas tu cashier pandang sipi sipi je ke aku like hoi, ko takde duit takyah la beli sini. Haha. Aku je la kot terasa. Tahu la masa tu aku bawak beg pouch bodo ja. Takde bawak handbag bagai kan. Masa tu gak ada mak datin gaknya tgh bayar. Shawl yang beratus2 hinggit. Terus rasa kerdil diri ini yang hanya beli 3 keping inner tu pun tanya lagi kenapa jadi mahal. Hahahaha.
Lantak lah. Ada aku kesah. Asal kita bayar kan. Bukan curik. 
Tapi kureng sket la layanan salesgirl kat sini. Nampak cam selekeh ja mula la tak layan ja. Tak macam Charles n Keith (KLCC gak) tu, elok je layanan dia. Kalau camtu, dari taknak beli pun jadi nak beli.



Sama je kot ngan inner magic. Entah. I is donno sbb ai tak pernah ada inner magic.
Member yang ada inner magic dia kata lagi bes kain Arzu ni.
Beli 2 inner yang macam inner magic tu - biru gelap n kelabu. 
Satu lagi jenis ikat belakang. Belum pernah try lagi yang tu.

Tapi, mmg selesa bila pakai.
Takde la panas ke, rasa tersepit telinga ke.
Tu ari pakai masa raya. Boleh tgk kat gmbr raya pakai tudung biru tu. Memang elok senang nak bentuk shawl yang dipakai bersama inner tu.
Okay lah. Buleh beli lagi lah nanti.

Oh ya. Aku ada beli satu inner neck.
Ni bukan jenis ninja tu. Aku ada 3 dah yang jenis ninja tu. Beli online dari Al Humaira.
Tapi, aku tak berapa minat sbb macam susah nak pakai. Nak kena serelum abis rambut bersepah. Tak suka tau walau dalam inner ke apa ke, aku nak rambut kemas rapi.
Jadi cari inner neck macam jenis tudung Ariani tu, tapi awning dia lembut. Dapat la. Kat pasar malam ja. Selesa juga. RM10 saja. Nak carik lagi minggu depannya tu. Sekali dah takde kedai tu kat pasar malam. Sabo je lah.

27 July 2015

Shopping Di Hari Raya Ke 5


Ha... ini cerita last week.
Sebelum raya dan masa bulan puasa tak sempat nak jejak area2 ni.
Bukan tak sempat la. Tapi cam... entah.. malas kot. Eh. Tak kuasa lah nak gi jalan TAR dan sewaktunya tu. Nak carik apa. Orang pun ramai nau.

Jadi, mari lah kita pergi after orang dah habis shopping.
Heaven uols. Walau ada je orang lagi. Ai suspect, orang KL plak yang keluar membeli.
Kami ke Sogo hari raya ke5. Memang ambik cuti. Saja nak lepak rumah balik dari kampung. Tapi, bila dah keluar. Membawa lah dari tghari sampai ke petang. Tssk.

Tujuan utama ke Sogo nak carik tikar getah yang berspan tu. Apa ke namanya entah.
Dulu pernah beli kat kedai orang arab jual karpet segala kt Tesco tu.
Tak elok. Nipis. Cepat kotor.

1st time beli dulu mmg beli kat Sogo. Mmg elok pun. Senang cuci, senang kering.
So, nak beli kat Sogo.
Tapi, dari beli itu, jadi terbeli menda lain.
Tapi, mmg nak beli langsir pun. Lama dah nak beli atau buat.
Malas lah nak pi Nilai, tempah apa semua.
Beli je lah dah siap nih.
Masih ada sale.
Pastu terbeli plak lapik pinggan. Cam cantik je kan.

Kami parking di Maju Junction.
Kat situ dah ada Parkson yer.
Baru buka 1 Julai.

Parking kat bawah, terus sampai ke Parkson.
Ada sale sini. Barang jual longgok2 ja.
Tapi murah uols.
Yang penting ada correlle n corningware.

*pitam*

Pastu myDH kata dah, jom ke Sogo dulu.
Kat Sogo, beli apa semua nak tu, pergi makan. Then, tgk macam tak ramai, terus buat kad Sogo. 
Iyer uols, berbelas tahun duk KL, tak pernah ada kad Sogo. Uols berapa ratus dah dapat rebate kan. Malas nak buat, sbb jarang ke Sogo tu. Macam packed sgt lah. Tapi, kalau sesekali pergi harus beli menda yang agak pricey. So, buat lah. Lagipun free ja. 2 tahun. Pastu masa pusing utk dapat mystery gift, dapat kat 500points. Bagus.

Seterusnya balik ke Maju Junction.
Patah balik tgk Correlle. Ngeh ngeh ngeh.
Skrg tgh cleareance stock kot corak Rosetta
Kat Sogo pun ada jual jugak longgok2.

Tapi, kat Parkson ni, bukan je Correlle. Corningware 3 beradik stove top tu pun ada.

Nanges di bucu katil ni konsepnya. Bertingkat2 lagi kotak2 nya.
Kalau ikut hati tak berapa waras ni mahu dibeli.
Mujo lah myDH kata "nak buat apa lagi? kan dah ada"
Ye lah. Waras kembali lah. Tak beli lah.

Murah la hai dari aku beli online tu ari.
Yang nyaris2 aku rasa macam tertipu tu.
Ate mana daknya. Bayo dah la penuh, pastu kejap kata menda tu ada kat Shah Alam lah, pastu bila kita nak ambik, dia kata ada kat Kelantan pulak. Masa tu udah la banjir kat Kelantan dia kata tak buleh pos. Masalah banjir. Aku dah risau2 dah. Pitam lah kena tipu kan. Tapi, mujur sampai dengan selamat. Phew.

Tapi, takde la design Shadow Iris. Eh ada. Mug. Yang lelain takde.

Aku nak piring bujur untuk letak siakap stim. 
So, terjebak lah membeli piring bujur saiz besar, piring letak ikan goreng (kecik nau, seko ikan kembung buleh la), pastu mangkuk letak kari ayam ke gulai ke. Satu lagi piring kecik letak sambal belacan. Haha. Itu je lah 4 bijik yang dibeli. Corak rosetta tu lah.
MyDH kata kalau tak beli kang, tak buleh tido plak (-_-")

Dah bercampur aduk dah correlle haku. Dengan bakeware yang beli kat Perth tu entah design apa.
Tu lah.
Memang la nak sama seragamkan dengan shadow iris. Tapi, si shadow iris ni mmg susah nak carik kat mall mall sini. Masa beli set dinnerware iris nih, mmg member aku ambik dari luar. Tu yang susah tu.

Tapi takpe lah.
Asal dia petak pun okay lah. Tapi bowl tu takde petak. Set rosetta patut ada bowl petak. Belasah je lah. 

Kat Parkson pun aku buat kad. Heehee.
Tapi, parkson ni still buleh guna Bonuslink. Aku dah lama ada bonuslink. Cumanya jarang dapat point sbb takde tempat yang buleh nak dapat point. Isi minyak kat Shell pun jarang.
Masa pergi buat kad tu, orang customer service tu kata, nanti kat Maju Junction ni Parkson dia ada supermarket. Kira dia nak buat cam Jusco lah. Jusco pun ada dekat situ sekarang ni. Kat Quill Mall tu. Aku suka lagi supermarket Jusco Quill Mall sbb dia cam supermarket kat luar negara plak. Heehee.

Okay lah kan. Sekarang ni tgh nak refurbished (eh, refurbished ke refurnished?) KSU sbb dah 3 tahun dah duk kat KSU. Tapi bukan lah tukar perabot bagai. Kira cam yang soft furnishing je lah. 
Err... Rasa cam nak let go coffee table jugak. Nanti nak iklan kat mudah. Cam menyesal pun ada beli coffee table nih. Memang menyemak je rasanya. Ada sesapa nak beli? Huhuhuhu.

23 July 2015

Edisi Langkah Penjimatan [Potong Line Internet]

Ha.. skrg ni kena berjimat cermat lah uols.
Apa yang tak penting kita potong..kita potong..kita potong.
Last year, aiols dah nekad buang satu kad kredit. Jadi, settle dah satu hal.
Now, tgh berpikir utk settle kan satu lagi. Sbb dah tak berapa nak banyak. Kad kredit ni pun kekadang berguna juga. Esp kalau utk kereta lah. Cuma nak clear kan tu kemain susah nau. 

Kemudian, langkah seterusnya yang telah dibuat adalah downgrade pakej Astro.
Dari superpack yang beratus tu jadi puluh ja.
Ingat nak downgrade terus yg biasa2 ja. Tapi, takde HD pulak. Yang pakej HD paling murah dalam RM80++. Sokay lah. At least dalam 40% dah jimat.

Seterusnya penggunaan data internet.
Dah kenapa nak banyak2 line kan.

Now dah ada Umobile - 3GB. Sebelum ni Umobile ni 1GB ja. Tup tup dia upgrade jadi 3GB dengan harga yang sama. Wah. Cukup bagus. Thanks lah Umobile walau kat kampung line mmg terjejas teruk lah. Tetiba jadi "roaming". Kau dah kenapa kan. Tapi, tak kesah lah. Kat kg kami guna wifi streamyx. Abg aku siap buat password skrg nih. Hihi.

And line utama yang aku guna adalah Digi- yang ni mmg dah 3GB pun kan. Takde hal nih. Sbb penggunaan kat cikepal6 tu mmg utk w.app and IG sahaja. Ada la install FB, tapi ai kan dah aktif FB. So, takde hal lah 3GB tu kan. Dan kekadang tgk internet cari resepi ja.

Untuk penjimatan seterusnya - potong wifi YES. Ni kira satu kesilapan jugak lah aku pi sambung pakai YES lepas proton punya promo habis tu ari. Rugi. Tapi, nasib baik takde terikat dengan kontrak ke apa.
Dah la YES skrg ni pakai kejap pun dah habis. Dah kenapa kan. Aku baru pakai 2 hari kot. Dah habis dah 100% reached kredit limit. Kejadahnya. Aku tak bukak youtube apa pun. Takat buka porem ja. Takkan la abis. Pelik aih. Dah la dgn GST segala dah jadi dari RM48 terus jadi 50++.

Masa aku pergi kiosk YES kt KLCC, tanya cemna nak terminate dia kata kena pergi yg kat KL Sentral punya. Kiosk tak buleh buat. Dia kata kenapa nak terminate. Aku cakap dah mahal sbb ada GST. Dia cakap, yang lain pun ada gak.
Dia ni tak faham kot.
Yang lain, macam Digi ke Umobile ke apa seme ni, mmg sejak azali dah ada caj. Dulu kan mmg ada caj apa entah namanya tu. Tp skrg dah jadi nama GST. So,takde dah la caj yang itu. Tapi, YES ni, masa kita daftar adalah RM48 sahaja tanpa ada caj lain. Tup2 bila dah ada GST kau caj trus. Betul lah sbb skrg dah ada GST, tapi patut nya bagi tahu lah yg harga tu dah jadi RM52. Takyah mention GST lah kan sbb before ni pun kau tak kenakan caj macam operator lain tu. 
Bosan. Mahal. Dan cepat nau abis kredit limit, better terminate.
Jimat RM50++. Buleh simpan dalam tabung, nanti buleh gi Cappodicia. Eh?

Lepas ni apa lagi yang buleh kita potong lagi.
Banyak menda yg sepatutnya tak perlu tapi kita sengaja ada ada kan.
Tu yg jadi perbelanjaan mcm banyak nau.
Mana yang buleh potong kita potong. Mana yang tak penting pun potong ja.
Utama kan yang lebih utama.
Mari lah kita berjimat cermat.

Thoughtful Thursday : Patience Is Bitter


Sangat memotivasikan.
Kita yang diuji kena sangat positif bahawa Allah sangat mengetahui apa terbaik utk kita.


p/s : Puasa ganti day1 hari ni. While, myDH turut sama puasa sunat bulan Syawal.

22 July 2015

Cerita Syawal 1436

Salam 6 Syawal.
Uols mesti masih bercuti kan.
Aiols dah kerja. Cuti 3 hari ja. Cuti da tak byk tahun ni sbb dah byk guna masa gi umrah tu ari.

So, how's raya?
For me, cam biasa lah. Takde la fun at all sangat.
Lepas ayah meninggal, mmg takde la meriah sgt hari raya kami sefamili.
Disambut sederhana. Begitu.

Tahun ni turn balik kampung aiols. Rabu malam (15hb), selepas berbuka, solat maghrib apa seme, kami gerak balik kampung. Berdebar masa keluar dari Latar nak masuk Plus tu. Sbb kalau jem mmg kat situ dah slow. Bila masuk, tengok okay ja. Alhamdulillah. Perjalanan smooth. Kereta memang banyak. Tapi, takde la sampai stuck jem tak gerak. Katanya siang tu dah jem teruk kat hway. Ye lah kot. 

Hari Khamis, biasa lah - merendang lah kita.
Biasanya takde rendang ayam. Tapi, kak ipar buat rendang ayam.
Jadi, ada rendang ayam, rendang daging.


Kuah kacang kak ipar tempah kat orang. Kuah lodeh je buat sendiri. Sebelum subuh pagi raya tu mak buat.
Oh, lemang pun tempah jugak.

Juadah raya.

Memang juadah ini lah sejak aiols kecik dulu.
Tapi masa ayah ada, lemang tu tak pernah lah beli. Sure ayah yang buat semua. (T____T).

1st Syawal - Jumaat.
Kami #teamroyalblue.


Takde gambar satu famili pakai baju biru. Padahal cantik dah ni. Susah nau nak panggil ambik gambau semua.
Dah 3 kali kami pakai baju sedondon nih.
Tapi, lepas ni abang kata malas dah. 
Okay lah. Pasni kita pakai kalerful lak. 
With akak ipar.

Petang tu, ai gigih nak pergi makan laksa kat umah cousin while abang sorang lagi malas nak pergi.
Oh, kami 3 beradik ja ada kat kampung tahun ni. 2 lagi tak balik. Tup2 pergi gak sbb semorang dah siap nak pergi.

Lepas solat Jumaat, siap2 pergi. Cousin ni memang buat laksa every year. Dan laksa dia sangat lah sedap. Siap dia bagi resepi lah utk sedapkan lagi laksa. Heehee. Nanti aiols buat okeh.
Jauh tak jauh la dari rumah. Tapi kira dalam 40minit gak lah nak ke rumah dia.
So, terus la gi beraya umah sedara mara yang lain berdekatan.

With anak buah yang dah anak dara dah semuanya.
Laksa yang dicari cari.
Biru je semua.
2nd Syawal - Sabtu.
Pagi tu ai take over masak breakfast. Spegeti n sandwich. Boleh la. Senang je nak buatnya kan.

Pastu keluar gi umah kakak kat Taiping.
Akak tak sihat. Sbb tu dia tak balik kg.
Aiols ber tema kan 'setazah'. Huhu.

Ekceli bukan lah plan nak pakai jubah. Tapi nya, bila sarung je baju kebaya labuh (beli masa promosi Aidilfitri kat opis ni tu ari - kebaya labuh klasik tu. Yang labuh smpai bawah lutut tu), terus rasa hoi.. panassss.. tu yang sarung jubah ja. Senang. Simple. Dan selesa. Ai mmg suka pakai jubah hitam yang satu ni. Selesa sgt. Padahal beli murah je tu ari kat kedai2 kat Carefour tu.

Selepas gi Taiping, plan nak konvoi ke umah sedara yang lain. Nun kat Seri Iskandar.
Sapa orang Perak dan biasa jalan2 area Perak tu tahu lah betapa jauh Taiping ke Seri Iskandar tu. Dengan traffic lite nya. Nak pergi tu best la. Nak balik kang.. 

Pastu mak kata dia dah tak larat. So, kami tak join lah konvoi. Terus balik rumah.
Sempat singgah beli ikan patin sangkar. Memang ada satu kedai tepi sungai Perak tu jual ikan2 sungai nih.

3rd Syawal - Ahad.
Tak kemana. Just pepagi tu gi ambik rambutan. Musim kan? Puas lah makan durian, rambutan segala. 

Utk lunch ai masak ikan patin bakar. And also pais tempoyak ikan patin.


Ha, nanti ai sharing resepi pais tempoyak ni. Sebab, ai mmg suka. Lepas tu orang tak suka tempoyak pun buleh jadi suka makan pais tempoyak nih. Cam abang, memula dia taknak. Bila rasa eh, sedap la pulak. Terus suruh wife dia (kak ipar) buat plak. Haaa...kan... jgn memain dengan penangan pais ni.
Anak buah singgah beraya petang tu. Dia dari kg suami dia kat Raub nak balik umah mama dia kat Taiping (umah yang kiterang pi beraya semalam nya tu). Depa balik ikut Cameron Highland. 

4th Syawal - Isnin.
Ziarah kubur ayah pagi tu.
Agak semak juga. Depa ni takde gotong royong bersihkan kubur ke sebelum raya tu ari?
Masa ayah jadi ketua kg dulu, mmg ada je gotong royong bersihkan kubur. Hurm.

MyDH tolong bersihkan jugak. Kubur ayah dekat dgn kubur opah. So, senang la kami bersihkan sekali dedua.
Plan nak buat kepok baru lah kat kubur ayah. Tinggi kan sket supaya takde la rumput meliar tumbuh. Nanti lah, before raya haji ke. Dulu dah ada kepok, tapi area kubur ni macam berbukit. Bila hujan air turun, dia jadi mendap ke bawah kepok tu semua. Terus jadi cam tenggelam kepok.

Petang - balik KL.
Kereta banyak. Tapi idak la jem smpai berenti.
Cuma agak slow dekat dgn hentian Simpang Pulai, hentian Tapah.
Lepas lepas tu dah okay. 


5th Syawal - Ada di KL.
Ai pergi bershopping kat Sogo n Parkson yang baru buka kat Maju Junction tu.
Sebenarnya ambik cuti sbb nak rehat sehari kat rumah before masuk kerja.
Tapi, lain jadinya. Haha.
Nanti ai citer lain lah pasal shopping nih.
Tgh ada sale kat Parkson tu. Correlle muroooh... besttt...

Okay lah uols.
Masih dalam mood raya kan. So, selamat hari raya lagi sekali. 



p/s : Jemput lah datang rumah. Kami takde buat spesifik open house. Anytime je buleh datang. Tapi, kena call lah dulu, kang uols tersekat tak buleh masuk kat guard tu. Umah weols mmg tak boleh buat style 'sapraissss'. Heehee.

16 July 2015

Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf Zahir Batin.
Kepada semua pembaca dan pengunjung blog puanstoberi

15 July 2015

Rebat Tol Sempena Hari Raya Tahun 2015

kredit gambar :PLUS

Kredit gambar : Dikbee.com

Hari raya kali ni PLUS tak pakai konsep diskaun. Dia pakai konsep "rebat" pulak. Ke memang tiap tahun dah guna rebat. Kurang pasti pulak. Takpe lah. At least ada kan.
Kalau diskaun dia terus dapat masa kita touch keluar dari tol.
Tapi, rebat kena tebus balik lah.

Makanya, kalau kita guna highway masa tarikh2 yang dia tulis tu, makanya dapat lah rebat dan boleh redeem. Itu pun ada la TnC dia kan. 
*Kena bayar guna kad bukan cash.
*Kena guna kenderaan kelas 1. Kalau balik kampung bawak lori tak dapek lah yer.
*Lepas tu perjalanan lebih dari 100km. Kalau uols duk KL, tapi kampung di Sg Buluh, tak dapek gak lah yer. Takkan la pulak kan. Haha.
*Untuk yang guna hway Plus dan Elite sahaja ya. Pantai timur tu kena tanya LPT lah. Haha.
*Nak redeem pun ada tarikh dia. Redeem dari 15 Ogos hingga 14 November.

Mungkin la dapat untuk 30% tu.
26.50 x 30% = RM7.95
Agaknya masa nak top up nanti dapat la kot balik RM7.95

Oleh itu, aku tak buleh guna kad zing la sbb kad zing bersekali dgn kad kredit. Takde "topap-topap" ni. Dia otomatik top up bila dah kurang dari RM50. Biasanya untuk balik kg mmg aku guna kad zing tu. Tapi, kalau untuk lalu hway balik kerja, guna kad biasa.
So, strategi kami adalah guna kad TnG biasa. Utk rebat tu. Kononnya lah.
Kot tak dapat, siap kau plus. Eh. kalau dapat tu, untung juga utk guna balik dari ofis (balik ofis kami guna AKLEH n DUKE). Buleh guna dalam 2 hari gak tu. Okay what.

Tepek entry ni supaya nanti bila tiba masa nak redeem, lps tu orang kaunter tu buat tatau, kita boleh tempek balik menda ni kat depan idung dia. Haha. 

Rebat tol itu ditawarkan kepada pengguna kenderaan Kelas 1 yang membayar tol secara elektronik pada hari bukan puncak iaitu pada 13, 14, 15, 21, 22 dan 23 Julai untuk perjalanan jarak jauh melebihi 100 kilometer pada hari berkenaan.“Rebat tol sebanyak 50 peratus itu akan diberikan pada 13 dan 23 Julai sahaja, manakala pada 14 dan 22 Julai, orang ramai akan menerima rebat tol 40 peratus, sementara rebat tol 30 peratus pula akan diberikan kepada orang ramai pada 15 dan 21 Julai.“Pemberian rebat tol ini adalah salah satu daripada strategi PLUS untuk mengagihkan trafik serta menggalakkan orang ramai pulang ke kampung sebelum Aidilfitri dan kembali selepas berhari raya,” katanya. Orang ramai boleh membuat penebusan rebat tol apabila menambah nilai kad elektronik pada 15 Ogos hingga 14 November di semua pusat khidmat pelanggan PlusKredit : Harian Metro

Horlicks Ramadan Campaign : #sahurdenganhorlicks




*sticky post 48hours. Scroll down for new entry*

HoHoHo.
Tetiba la pulak kan nak ber ho ho ho bagai. Teringat dulu masa kecik kecik ada iklan Ho Ho Ho ni kan.
Pagi ini saya bersahur dengan Horlicks!
Korang pulak bagaimana?
Cewah! Ceria gitu. Tu lah. Sbb minum Horlicks sahur tadi, terus ceria.


Dah nak akhir akhir Ramadhan ni, makin malas pula kita nak masak untuk sahur kan. Jadi, minum Horlicks adalah pilihan yang tepat.  Sebab Horlicks adalah minuman yang penuh nutrisi. 
Bercerita tentang pengalaman saya berpuasa dan bersahur masa kecik-kecik dulu. Saya ni kategori malas bangun sahur sebenarnya. Hehe. Akhirnya ada pengakuan. Tapi, saya bukan jenis tidur mati susah nak bangun. Kalau mak kejut tu, terus bangun. Tapi, jangan suruh makan. Bukan taknak, tapi tak boleh masuk lah. Perut saya memang susah nak terima nasi pagi pagi tu.
Masa sekolah menengah pulak, saya duduk hostel, jadi, bersahur dalam kul 4pagi camtu. Abang dewan makan tu akan ketok2 periuk  dari dalam dining – sahur sahur sahur.
So, bangun lah kami dalam keadaan terpisat pisat. Sarung tudung gi menonong gi dewan makan. Nak taknak memang saya kena makan lah gak. Tapi, masa tu pun memang tak makan banyak. 
Sebab tu saya macam pelik tengok orang ada selera makan waktu sahur ni. Cam wah.. anda amazing.. gitu. Haha.

Masa bujang pun, saya bangun untuk minum air kosong sahaja. Sebab nak ambik berkat sahur.
Tapi, selepas bersuami, takkan saya nak biar je suami bersahur sorang kan. Suami saya pula perlu makan nasi. Jadi, saya harus bangun, panaskan nasi, panaskan lauk. Nasi, semua dah siap masak sebelum tidur. Lauk tu, kalau saya masak untuk berbuka, mmg saya lebihkan untuk sahur. Tapi, kalau dah habis, atau lauk beli (lauk beli mmg kami takkan bawa sampai sahur), saya goreng telur ke, ikan bilis ke, buat nasi goreng ke. Eh. Macam tak cukup nutrisi nih.  Eh, ada satu rahsia lagi. Kadang-kadang suami saya yang masak nasi goreng. Hihi.
Nama nak masak ayam masak lemak ke, asam pedas ke, mmg tidak lah kan.

Tapi, masalah nya waktu petang lah. Bila petang je mula nak pedih perut.  Kalau bising bising kat husband harus kena marah.  Yelah, masa sahur tak makan kan. Heheee. Eh, bukan taknak makan, tak boleh nak makan lah.
Sekarang, bila saya dah minum Horlicks ni, Alhamdulillah.. no more pedih perut pada waktu petang. Saya jadi lebih sihat mengharungi puasa seharian. Yey!

Jadi, sekiranya uols semua yang ada anak jenis susah nak makan pagi, dan hanya nak minum je, better buatkan mereka Horlicks yang lengkap dengan 23 vitamin dan mineral untuk keperluan seharian.
Eh. Bukan je untuk anak-anak, untuk uols sendiri pun boleh. Minum lah Horlicks ni supaya kita kekal sihat sepanjang bulan puasa ni. Takde la macam nak hangin je di office kan. Haha. (saya lah tu, bila pedih perut mula lah rasa nak hangin je).
Kalau anak anak jenis pemakan pun, takde masalah untuk kita selitkan secawan Horlicks panas yang penuh nutrisi ni.  Mudah je. 


Pilihan saya Horlicks Malt Coklat yang berkhasiat.


Just masukkan 3 sudu makan Horlicks coklat ke dalam mug. Nak lebih pun boleh..takde hal.


Tambahkan 170ml air panas (saya agak manja, tak boleh minum panas-panas ni. Saya jadikan minuman ni agak suam. Campur sedikit air suhu bilik. Tak panas, tak sejuk sgt. Hihi). Buleh adjust ikut citarasa masing-masing. Juga kalau suka lebih rasa susu, tambah dua sudu teh susu skim/tepung/cair ke dalam Horlicks. Saya tak berapa gemar minuman ada rasa susu yang “kuat” , so, saya lebih suka Horlicks O. Gitu. Eh, tak perlu letak gula pun dah okay tau.


Kacau sebati dan nikmatinya.



Tak susah kan. Kalau nak manja-manja dengan suami, suruh suami buat pun buleh. Oh. Satu lagi rahsia. Suami saya lagi sedap buat air dari saya tau (wah. Byk betul rahsia terkeluar dalam entry ni. Hihi)
Kalau nak buat yang sejuk pun buleh. Just tambah ais, dan goncangkan. Nikmat diminum waktu berbuka.

Serius I tell uols, Horlicks Coklat ni memang sedap dan rasa berbeza. Sedap. My husband pun cakap sedap. Tak mustahil weols akan terus stick dengan Horlicks lepas ni. Lagipun, kan Horlicks ni pun dengan nutrisi yang diperlukan terutama untuk anak-anak yang sedang membesar dengan aktif.

Pilihan saya ketika waktu sahur. Horlicks panas dan kurma.


Mengapa Horlicks di bulan Ramadan?


Berpuasa sepanjang Ramadan merupakan cabaran, lebih-lebih lagi kepada anak-anak kecil.
Untuk menyediakan mereka menghadapi hari penuh pembelajaran dan penerokaan di bulan Ramadan, adalah penting untuk mereka makan dan minum dengan baik pada waktu Sahur.
Sebagai sebahagian daripada hidangan Sahur, Horlicks mengandungi nutrien-nutrien penting seperti kalsium, protein dan multi-vitamin supaya mereka bersedia mengharungi hari mendatang.
Sekiranya anda risau anak anda mungkin kekurangan nutrien sepanjang berpuasa, Horlicks juga sesuai sebagai hidangan semasa berbuka.
Horlicks padat dengan nutrisi untuk tumbesaran. Dan amat sesuai dijadikan pilihan kita bersahur. Horlicks mengandungi 23 sumber vitamin dan mineral penting untuk khasiat sepanjang hari. Nutrisi ini pernting untuk tumbesaran yang mana dirumus khas dengan vitamin dan mineral, susu, fiber, malted barlet dan gandum. Horlicks memberikan nillai nutrisi yang diperlukan kerana ia kaya dengan serat (jadi, kurang lah pedih perut kan). 
Yang penting anak-anak akan “stay alert”  semasa di sekolah dan menjalankan pelbagai aktiviti di bulan Ramadhan. Dan tak lupa… kurang lah merengek kelaparan. 

Contest
Baru baru ini juga Horlicks dengan melancarkan kempen – Horlicks Ramadan Campaign, #SahurDenganHorlicks iaitu inisiatif untuk mendidik ibu bapa dan anak-anak kepentingan untuk mengamalkan puasa secara sihat dan mulakan hari dengan sahur penuh nutrisi.  
Selain itu kempen ini juga adalah satu usaha berterusan Horlicks untuk meningkatkan kesedaran orang awam terutama ibu bapa untuk sarapan pagi yang sihat dan bernutrisi.
Jadi, selain dari bersarapan, Horlicks juga amat sesuai di minum waktu bersahur. Kira macam permulaan hari sihat dan bernutrisi lah kan.
In support of this campaign, Horlicks juga telah berkongsi tips menarik untuk Ramadhan ini dan memperkenalkan resepi yang berguna untuk Hari Raya dan Ramadhan – untuk ibu ibu menyediakan hidangan yang cepat dan untuk anak anak.

Pada bulan puasa ni, kita boleh join contest  - Horlicks Ramadan Experience Contest. Masih berlangsung sehingga 16 Julai 2015 (sehari sebelum raya).  Hanya kongsikan pengalaman menarik anak-anak anda berpuasa.  Atau boleh juga kongsikan pengalaman sahur uols sendiri. Masuk facebook page Horlicks untuk keterangan lanjut.
Horlicks’ FB Page:


Dalam facebook page Horlicks ni bukan sahaja ada peraduan tau. Banyak tips menarik, resepi hari raya dengan Horlicks dan juga baca pengalaman Ramadhan rakan-rakan kita yang lain.   Salah satu tips yang diberikan :


Jadi, jom join. Mana tahu, uols menjadi salah seorang pemenang bertuah dan memenangi 1 Tahun Bekalan Horlicks. Ha… jimat banyak tu. Cepat lah cuba. Mana tahu, ada rezeki bulan Ramadhan ni kan. Kongsikan pengalaman anak anda.
Boleh refer pengalaman adik Ilham ni. Comey! Paling kelakar bila dia Tanya balik “sahur tu apa?” “kalau dapat tangkap orang tak puasa, Ilham nak bagi tahu mama dia”. Cerdik kan… 
Ilham’s Ramadan Memories

Atau pun uols boleh ambik gambar bersahur dengan Horlicks dan hashtag #sahurdenganHorlicks (yeah, saya pun dah join kempen hashtag ni. Hihi)

Untuk maklumat lanjut,  sila lah ke laman web Horlicks


#sahurdenganhorlicks

Soalan Favourite Masa Raya

"Bila nak kawen?"
"Bila nak ada anak?"
"Bila nak tambah anak?"

Nop. Ini bukan entry meroyan, jauh sekali nak merintih sebab dah tahun ke7 beraya takde anak. No no no ya. Jangan nak tuduh meroyan lah, topik ketinggalan zaman lah apa lah. Menda ni bukan berkaitan ketinggalan zaman ke apa ke. Ini realiti.

Entry ini saya editkan dari entry dari blog saya yang satu lagi.
Kena sesuaikan dengan tema blog lah kan.
Kat sini tema happy ceria seumpama stoberi kan.
Hihi.

Okay, berbalik pada soalan favourite masa raya.
Kan bebaru ni viral yg cakap jangan tanya soalan bila nak beranak, bila nak kawen tu.
Terima kasih pada yang prihatin dengan perkara itu.
Tapi, sebenarnya, menda tu tak cukup untuk menyedarkan orang ramai. Percaya lah.
Sbb kita akan berhadapan juga dengan mereka yang bertanya.

Itu yang buat geng TTC'ian takut menghadapi raya yer?
Saya rasa takde dah kot yang bermuram durja nak beraya ni.
Chill aje okay.

As childless couple, setiap raya pasti ada soalan tu dari saudara mara.
Memang la rasa terganggu mood raya. Terganggu mood pakai baju baru sedondon dengan famili. Mmg lah ada rasa nak sumbat sebiji ketupat yg tak buka kulit dalam mulut orang bertanya. Atau nak lagi best sumbatkan je sebatang lemang masih berbuluh tu.
Tapi, keep cool sudah. Mmg akan ada rasa getar dalam suara kita. Getar antara rasa sedih dan nak marah.

Kalau tak boleh bertahan, bangun dari tempat tu. Kalau di rumah orang kita pergi lah toilet ke. Kalau rumah sendiri, buat buat lah nak pergi ambil hidangan lain di dapur. Nanti otomatik orang tu akan perasan sendiri yang kita tak selesa dengan soalan dia.

Biar kita yang control the situation. Janganlah dari awal lagi, siap dah pikir ni.. sapa tanya aku bom kan muka. Sapa tanya aku bako kereta dia. Memang lah takkan buat menda tu semua. Giler ke hapa nak bako keta orang. Tapi bila kita otak kita fikir ayat camtu, menda tu dah jadi unsur negatif dalam diri kita. Lagi lah akan ada soalan macam tu. 

Memang, kalau baru kawen itu soalan favourite orang. Nak taknak memang kita kena hadap. Cam weols dulu, lagi lah sbb masa tu dah nak dekat setahun kan. Takde apa pun lagi. Tapi, kami selamat sbb takde la sgt orang bertanya. Ada, bukan takde. 

Tapi, belajar lah control sedari awal ni. Kita fikir yang positif. Kita cakap dalam hati kita, if ada orang bertanya aku nak senyum je. Jawab elok elok - InsyaAllah..coming soon makcik. 
Kalau dia masih tak puas hati. Masih nak kata eh, apa nak tunggu lagi bla bla bla.
Bangun dari situ. Seperti yang saya bagitahu kat atas tu. Kalau tengah suap lontong pun, tinggalkan. Cakap, maaf saya nak ke tandas kejap. 
Kalau dah 5 minit kita takde, pastu balik semula dia duk tanya lagi, baru buleh sumbat dalam mulut dia sebijik ketupat. Kau dah kenapa kan. Tak puas2 hati. Tua tak tua. Hahahahaha.

Jangan biarkan diri kita menderita kerana orang lain. Jangan biarkan entah sapa sapa rosakkan mood raya kita. Kan raya ni hari kemenangan kita. Kita mesti menang tau. Don't let other put us down.

Okay je lah uols. Rilek2 okey. 
Rezeki lain lain banyak sangat Allah dah bagi. Kita kena #syukurselalu bab yang itu.
Allah cuma lambatkan rezeki zuriat tu. Itu pun sbb Allah tahu apa terbaik untuk kita. 
Chill ya.

Oh di kesempatan ini juga saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri pada semua.
Maaf zahir batin :)

14 July 2015

Iftar di Felda Villa

Ai dah gantung kuali dari hari Jumaat last week. So, takde la gambar2 iftar dah. 
Jumaat, 10hb - buka puasa rumah mertua.
Sabtu, 11hb - beli juadah kat jalan Kuching
Ahad, 12hb - beli pais tempoyak patin kat Gobang Maju. Beli lauk lain gak kat situ.

Isnin, 13hb - Iftar di Felda Villa.
Oleh kerana mmg dah plan gantung kuali, jadi, kita carik lah kat mana bufet Ramadhan yang berpatutan. Kebetulan tgk kat Groupon ada promo bufet Felda. Seme tempat dia ada. Kat Dewan Perdana, kat Felda Villa and kat Titiwangsa tu. So, ai pilih yang Felda Villa since tak pernah lagi makan kat situ.

Maka booking lah hari Isnin. Itu pun hari Ahad dia siap call balik. Suruh gak datang. Kalau tak datang dia jual tempat kita dah booked tu. Aku cam, ye lah sure lah datang. Bukan ini yang pertama aku guna Groupon. Dah merata kot termasuk kat Restoran Berputar Menara KL tu. Depa kot yang baru 1st time buat. Aku cam nak cakap - ye lah, kalau saya tak mati, saya datang lah.
Takyah cakap la, mmg orang dah tahu. Kalau kita tak datang, dan dah booked, mmg kira burnt lah. Takkan lah kita nak refund pulok.. Tapi, ye lah. Dah kerja dia kan. 

Eh. Okay lah berbuka puasa di Felda Villa ni.
Environment pun okay.
Choice of food banyak.
Kawasan luas, food station banyak. Jadi, orang tak tertumpu satu tempat ja.
Kami dapat dekat dengan pintu masuk. Okay lah. Berangin sket.
Knowing masakan Felda D'Saji ni memang not bad la kan.
Sedap je seme pun.
Depa wat tema nama jalan kat KL.




Cam kalau jalan Bukit Bintang ada nasi Arab.


Kg Baru kuih muih.
Chow Kit buah.
Jalan Imbi kambing bakar, keoy teow goreng. Lawak myDH citer sbb masa dia tgh q tunggu kambing bakar, ada orang tu call member dia "ha, aku kat jalan imbi nih" . myDH cam eh, mana plak sini jalan Imbi. Rupanya booth tu nama jalan imbi.






Makanan terlampau banyak.
Tak ambik pun bagai2.
Segala pasta tak amik. Lemang ketupat tak amik. Kuih muih tak ambik. Roti jala tak amik. Nasi putih ngan lauk pauk tak amik. Mana nak termakan. Memang tak la kan.

Yang pasti aku cukup suka la sotong goreng tepung dia.
Dah la tempat duduk kiterang dekat dgn booth orang goreng goreng tu.
3x bangun ambik sotong tu. Hahahah.
Dia mmg live goreng terus.
Sedap weh... sotong dia lembut. Pastu terus kekenyangan tak larat makan menda lain (T____T)



Kami ambik nasi arab. Ye lah. Asyik nasi putih je kan. Nasi arab la plak.
Tapi, aku dah makan laksa sepinggan. Terus kenyang. Huhu.
Laksa sedap!
Penutup makan eskrem ngan bubur jagung. Pun sedap buq jagung dia.


Okay lah. Sesuai dengan harga (even tak guna voucher pun masih lagi diterima akal. Huhu)
Next year boleh repeat lagi.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign