Pages

30 June 2015

Maksud Bacaan Dalam Solat : Iftitah

Bila up entry semalam, terfikir pula nak buat entry maksud bacaan dalam solat.
Review balik lah.
Bila faham makna, buleh lebih kusyuk solat kita.
InsyaAllah.

Kita mulakan dengan bacaan Iftitah dulu.


Kredit : Here

Allah Maha Besar dan Segala puji bagi Allah dengan sebanyaknya.
Maha Suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Allah yang menjadikan langit dan bumi.
Dengan berlurus hati sebagai seorang Islam dan tidak lah aku dari kalangan orang yang menyekutukan Allah.
Sesungguhnya sembahyangku, ibadahku, hidupku dan matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan aku diperintahkan untuk tidak menyekutukanNya dan aku daripada golongan muslimin.

Berbelanja di Segi Fresh

1st time beli barang di Segi Fresh.
Huhu.
Tu yang jakun nak buat entry.

Tau dah ada sebijik Segi berhampiran rumah.
Area Batu Caves tu.
Tapi, tak pernah lah rasa nak singgah. Tahu area mana, cuma tak pernah ambik tahu pun exact location dia.

Pastu tu ari, Mimi upload kat IG kata murah kat situ.
Tu yang try pergi.
Ahad lepas try ke sana. Tu pun siap nak carik guna GPS. Haha.
Tapi, belum sempat guna, dah nampak. 
Pastu dapat parking kat depan kedai. Bagus.
Gambar google. Iproperty punya kot. Huhu.

Ooo.. dia macam NSK, Ong Tai Kim tu lah pattern nya.
Barang basah okay lah beli di situ.
Ayam, ikan semua pun ada. 
Okay lah jugak.

Harga pun buleh tahan.
Buleh la pergi kalau nak beli barang basah tu.
Cuma tu hari, mungkin sbb hari Ahad, lps tu puasa pulak kan, troli, bakul pun semua abis. Siap nak kena tggu lps orang bayar plak (T_____T).

Aku beli ayam, sotong, udang, isi kerang, pastu sayur, telur, bahan bahan buat kuey tiow, buah mangga, air aiskrim soda total dalam RM50.
Tapi ayam, sotong, udang tu tahap tahap makan berdua lah. Idak la tahap kilo2 tu kan.
Tapi, kira okay lah. Takde lah rasa cam mahal melampau. Dapat banyak gak lah barang kan.

Kami beli monthly groceries ni tak menentu.
Tapi, yg selalu Tesco lah. Pastu kalau nak top up sesket, pi beli kat AEON.
Kengkadang balik kerja singgah Ong Tai Kim ja. Eh. Ongtaikim ni pun best gak. Sbb dia macam tahu orang akan singgah balik kerja waktu petang, jadi, barang mmg byk waktu tu. Sayur ke apa seme banyak je. Best gak lah.

Nanti buleh la pergi lagi Segi ni kalau nak beli barang basah.
Eh. Mangga kat situ pun best. Sedap.

29 June 2015

Solatku Ibadahku Hidupku Matiku




27 June 2015

Nak Kemana Sebenarnya Ni

Siapa grab free seat Air Asia tu ari?


Aiols tak grab pun. Lagipun date untuk next year yang makan tahun punya. Huhu.
Aiols mmg lah tak berapa nak gemar konsep beli 'siang siang' sangat nih.
Sbb aiols ada perangai tak sesabau nak pergi berjalan. Gitu.
Paling2 buleh tunggu 6 bulan.  Atau paling lama pernah buat - booking bulan 3, pergi bulan 10. Tu pun buat buat tak perasan je bila nak pergi. Dia punya perasaan libang libu tu susah nak diperkatakan. 
Jadi, mmg tak pernah beli utk date yang sekian tempoh menunggu nya punya la panjang.

Ada yang dapat free seats?

Dulu.. dulu lah.. ai pernah dapat free seat nih.
Mmg 0 fare. Tp idak lah bermaksud free sesaja kan.
Kena la bayar segala surcaj dia tu.
Tapi, mmg murah lah.
But, unfortunately tiket tu terpaksa di burnt.
Masa tu bongok jugak lah. Ku beli segala meals bagai kan.
Itu lah dia 1st tiket flight ku burnt. Ke Vietnam masa tu. 
Tapi, idak la sedih nau nau. Vietnam je pun. Lain la Cappadocia ke, Kuekenhof ke. 
Tu mmg menangis bukan di bucu katil lagi dah, mmg bucu swimming pool 3 hari 3 malam lah.

Now, ku tgh organize family trip utk hujung tahun.
As i told before [dalam entry Gempa Bumi Sabah], weols decide nak pergi Sabah pada mulanya. Kota Kinabalu n Kundasang. Ku dah contact 2,3 orang agen kat sana. Minta quotation apa seme. Since ini adalah family trip dan pergi lebih dari 10 orang, mmg ku harap agen je. Kalau tidak mmg susah lah nanti. Jadi melambatkan perjalanan.
Tak lama pun. Selang 2,3 hari lepas ber contact contact dgn agen2 kat sana, tup tup Jumaat tu kejadian gempa bumi. Kat Ranau pulak. Memang semua taknak lah walau nanti dah bulan 12 mmg takde apa dah la kot.

Jadi, mula lah tercari carik tempat lain.
Sarawak? Tak mahu. Aku pun baru pergi awal tahun tu ari kan [entry : Cuti Cuti Sarawak 2015]
Pastu abg aku cakap Brunei. Aku google blog orang pergi Brunei. Macam....macam... errr... macam takpe lah, cari tempat lain dulu.
Pastu ku suggest naik cruise ja. Sbb abang ku sorang lagi ajak p Phuket. Aku cakap better naik cruise, then nanti buleh ke Krabi n ke Phuket sekali.
Tiket buleh beli masa Matta Fair bulan 9 sok. Dapat murah sket.
Macam depa bersetuju. Tapi need further discussion. Cewah.

Bila ada promo AA nih, kengkawan w.app grup mesra kata depa nak pi Vietnam. Next year.
Jadi, terus ku suggest Vietnam kat family.
Depa macam setuju.
Tapi, aku macam rasa best lagi Bandung.
Entah.
Tengok cemana nanti.
Balik raya nanti diskas. Then terus collect tambang flight.
Lagi lama, lagi mahal nanti. Pastu tercari cari lagi nak pergi mana.
Dah la bulan 12 kan. Cuti sekolah tu. 
Kalau travel berdua, seboleh aku mmg elak bulan 12 biarpun tu date anniversary kami. That's why kami selalu celebrate anniv bulan 1. Takmo bertembung dgn cuti sekolah.

Tapi, family trip ni 2 tahun sekali. So, kenalah gak harung kan.
Last 2 year kami buat trip pantai timur [entry : Kelantan Terengganu 2013]
Buat 2 tahun sekali, sbb depa pun ada trip dgn family mertua gak.
Family mertua aku ni takpe. Depa tak kesah pun bulan berapa. Tu ari depa gi Langkawi masa kami pergi umrah. So, tak dapat join.

Since then, no travel planning for next year.
Kot la. Haha.
Bukan buleh percaya sangat dgn diri aku ni. Haha.
Sbb ada menda lagi penting untuk di settlekan.
Kena. Have to. Takde tangguh tangguh lagi dah.
Asyik nak berjalan je. Sampai sudah tak terbuat nanti.



26 June 2015

Tazkirah Ramadhan [9 Ramadhan]

Pagi tadi berkesempatan menghadiri majlis ilmu.
Sebenarnya setiap minggu dari sebelum puasa dah ada majlis tazkirah setiap pagi Jumaat ni.
Tapi, asyik lah ada kerja je nak diselesaikan.
Pagi ni, Alhamdulillah, lega sket. Maka buleh lah join majlis bacaan Yasin, Tahlil dan seterusnya tazkirah.

Okay, mari kita sharing is caring sedikit intipati dari tazkirah tu.

5 Keistimewaan Berpuasa di Bulan Ramadan
1. Mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah
2. Ikan ikan berdoa memohon keampunan untuk orang yang berpuasa
3. Allah telah persiapkan syurga
4. Syaitan telah diikat untuk tidak mengganggu orang berpuasa [kalau ada yang buat kejahatan tu, bukan dari syaitan, tapi disebabkan dek hawa nafsu]
5. Allah ampunkan segala dosa pada malam akhir Ramadhan [dan keesokkannya kita bergembira menyambut hari raya]

Jadi, begitu lah. 
Bila di google memang ada artikel berkaitan.
Boleh tgk web ini [link : mutiarapublic.com] untuk ulasan lanjut.

Sama-sama lah kita menjadikan Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan sebelumnya :)


25 June 2015

Mencari Air Purifier

Dah pulak.
Lepas satu. Satu. Ada je benda nak carik. Maklum lah bonus dah masuk kan.
Macam lah bonus dapat 5 bulan gaji kan. Hahaha.

Dulu, tak rasa pun kepentingan air purifier ni.
Tapi, lepas kena selsema yang susah nak hilang nih, terus rasa perlu air purifier untuk menyedut segala kotoran di udara dalam rumah.
Ha. Gitu.
Lagi pulak bila duduk mansion atas kayangan nih.
Pulak tu dekat dgn highway, mmg rasa perlu lah mendalah air purifier nih.
Tu ari, masa jumpa doktor yang masa selsema tu, doc check. Dia tanya pernah ada history lelah kah? Ah sudah. Adakah dia dgr something dari stethoscope beliau? Huhu.

Tu ari budak Coway yang datang servis water filter pernah lah promote ke myDH pasal air purifier nih (kalau budak Coway datang servis, mmg myDH entertain). Tapi, macam endah tak endah ja. Kau tahu lah Coway ni seme pun nak ber sewa-beli konsepnya. Boleh la beli cash. Tapi, better lagi sewa beli sbb dia ada pakej servis setiap 2 bln sekali selama 5 tahun (water filter nih lah). Kalau beli segedebuk gitu, mesti kita culas nak servis berkala tu. Pastu sekali panggil servis tu RM400. Haaa... 
Coway byk lah air purifier nih. Bermacam jenis. Jangan ditanya lah. Harus depa suka je nak terangkan.
Aku macam berkenan gak yg comel nih. Petite gitu. Since water filter aku pun jenis petite tu. Ye lah, tuan rumahnya pun petite juga kan. Hikhik
Samsung ni pun smart. Tapi entah berapa lak harganya.
Tapi yang glamer adalah panasonic kan.
Atau sharp.

Harga ada memacam.
Mengikut berapa keluasan yang dia boleh menarik udara tu.

Kena survey lagi nih.
Sekarang nak raya nih, senang nak survey since kedai elektrik biasanya bagi sale hari raya. 
Kena study lagi nih nak pakai jenis cemna and apa keperluannya.
Uols ada cadangan?

Puasa Day 1 - Day 7

Puasa tahun ni, hajat hati konon macam tak mo lah pi jaja gambar masakan sebelum berbuka kat IG. Tapi, tak boleh jugak.  Kadang update, kadang tak.
Takpe lah. Meh kita share apa ai masak untuk berbuka (dan sahur) 1st week Ramadhan ni yerp.


Daging masak kicap.

Ini untuk sahur hari pertama - hari Khamis tu.
Masak sedari malam. Pagi tu panaskan je.
Simple sangat daging masak kicap ni. Ai mmg sker daging kicap pekat2 camni.
Tak suka jenis berkuah tu.
Cara dia :
Blend bawang besar, bawang putih, halia. Tumiskan. Masuklah bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih (taknak pun takpe). Pastu masuk cili blender. Masakkan seketika, masuk kicap pekat, kicap manis, sos tiram. Kalau nampak pekat sangat, tambah air. Masuk daging. Biar sampai daging empuk. Letak garam, gula sesedap rasa (sbb kicap tu dah ada rasa masin n manis).

Kalau malas nak tunggu daging empuk lama sgt, beli lah bahagian "daging lembut" atau kalau nak lagi best bahagian "batang pinang". Aku selalu beli daging kat pasar tani dan beli bahagian daging lembut tu ja. Lembut, senang empuk dan still rasa fresh.

Seterusnya buka puasa hari pertama.
Malas nak masak beria. Ku masak bihun goreng ja.
Iftar Day 1 (Khamis 18.6.2015)

Buka puasa hari kedua.
Malas masak. Beli nasi kerabu. Dan kuih muih.
Ku pangkah dah ni. Kuih melampau mahal.
Agar2 tu alahai. Malas nak kata lah. Dulu 5 RM2 besar lah gak. Boleh potong dua. Now, 6 RM2 tapi sedeyhhh. Popia 70sen. Memang pangkah.

Iftar Day 2 (Jumaat 19.6.2015)
Buka puasa hari ketiga.
Kemain masak nasi tomato bagai.
Tapi, kali ni ai buat puree tomato sendiri. Nanti bebilah ai share resepi buat tomato puree ni.
Pastu buat puding jagung. Ha. Puas makan. Takyah nak merungut kecik la apa la.
Lama dah tak buat puding jagung ni. Bukan apa, malas nak kacau bila dia dah sampai tahap likat tu. Pastu nak basuh periuk dia pun payah jugak.
But, now aku try guna induction cooker, set kan agak slow kepanasan dia, pastu guna corningware. Takde lah teruk sgt nak kacau since kepanasan sekata tak macam dapur gas, pastu senang nak cuci guna corningware. Bagus. Berbaloi beli.


Iftar Day 3 (Sabtu - 20.6.2015)
Buka puasa keempat.
Ketam cili bertelur, petola tumis air, daging goreng kunyit. Tapi ketam tak berapa fresh. Tak sedap jadinya. Tapi,buleh ja makan. Rezeki Allah. Alhamdulillah :)
Pagi tu pergi pasar tani, jadi terus beli kuih frozen.
Goreng otak otak frozen. Sedap.

Iftar Day 4 (Ahad - 21.6.2015)

Buka puasa kelima.
Simple. 
Cencaru sumbat, sup sawi.
Kuih - karipap frozen. Pun beli dari pasar tani. Puas hati sbb isi penuh padat.

Iftar Day 5 (Isnin - 22.6.2015)

Buka puasa keenam.
Kobis masak lemak, ikan kembong bakar.
Ada murtabak. Ada orang bagi ke MyDH.
Now, ofis kiterang ada buka bazar gak jual jual makanan berbuka ni.
So, ada la jual lauk, kuih, murtabak.
Rajin la bebudak seunit aku ni turun. Tapi, aku cam biasa. Malas. Kang turun jadi taktau nak beli apa.
Better balik rumah dan masak. Sementara rajin ni kannnn....

Iftar Day 6 (Selasa - 23.6.2015)
Buka puasa ketujuh.
Nasi lomak buah bidara, daun selasih ku lurut kan.
Gitu.
Up dengan ayam goreng serai. Kuih frozen otak otak.
Simple. Dan sonang.

Iftar Day 7 (Rabu - 24.6.2015)
Jadi, begitu lah masakan dan menu buka puasa untuk minggu pertama. Kot buleh dapat idea kat uols utk buat menu iftar kan.

Seminggu dah berlalu. Ada lagi 3 minggu di bulan yang mulia ini.
Moga kita makin istiqamah dalam memperbaiki amalan kita di bulan Ramadhan ini sehingga lah bulan seterusnya.

24 June 2015

Jualan Vendor Di Sana Sini

Menariknya lah hai dekat dekat nak raya ni kan.
Jualan di sana sini.

Nanti ada Vendeur Festival.
Kat Matrade.

Memang tunggu yang ni. 
Sebab macam best. Tu ari pun dapat beli yang best best masa VF.
Lagipun cam selesa sket. Letak kereta mudah. 
Tapi tu lah, plan nak balik kampung minggu tu.
Hurm.
Tapi, dia sampai kul 2pagi.

Lepas tu ada MoodRepublik lak.
Kat PWTC
Ini 11, 12 dan 13 July.
Date dah okay.
But, venue tu macam malas nak pergi.
Mmg lagi mudah dan dekat dgn rumah.
Tapi, bila pikir PWTC.. hurm.. dengan sempit2 dalam tu.
Sbb pernah pergi yang festival apa ntah. Mmg walkway dia sangat sempit.
Terus jadi tak kuasa.
Tapi tak tau lah yang ini.
Sampai kul 5pagi nih. Kemain.
Tgk lah. If tak pergi yangVF tu, try gi yang ini lah.


Then yang ni pun dekat ngan rumah gak.
Yang ni lama sket.
Minggu ni pun dah buleh pergi.


Santai Lebaran Fiesta.
Kat Istana Budaya je.

Actually, bukan nak carik apa pun kat vendor nih.
Just nak carik shawl. Pastu cuci2 mata lah.
If ada blouse n long skirt ke. Dress ke.
Hihi.

Eh. Kat office aiols pun ada lah.
Tapi, bukan lah jualan vendor.
Nanti lah aiols shout out kan.

Course Lantikan Baru

15 - 17 Jun tu ari kami buat course lantikan baru.
Tempat cam biasa lah. 3km dari opis ja.
Haha.

Hotel The Zone lah. Mana lagi.
Acapkali sungguh lah aku ke situ.

Ni bukan induksi. Induksi tu kira yg formal, ada exam segala kan.
Itu mmg keperluan dari JPA. Induksi khusus. Induksi umum. Sekarang panggil apa ntah. Ada nama lain.
Ni kami buat ala ala orientasi je lah.
Kenal2 lantikan baru.
Ramai kali ni. Lebih 50 orang.

Ini adalah lantikan baru yang kami buka iklan before aku gi umrah tu ari. Dalam bulan Mac tu. Sekejap je dah lantik. Yeah. Aku ada buat penambahbaikan sket. So, tu yg agak cepat lah dia nyer proses saringan tu.
Sebelum aku gi umrah, aku dah siapkan kriteria shortlisted, so that 2 minggu aku pergi tu depa buat shorlisted je lah. Bila aku balik dan masuk kerja tgh bulan April tu, siap dah calon shortlisted.
Dalam bulan 5 interview. Then dah lantik bulan 6 ni.
Alhamdulillah lah. Walau ada gak la macam hectic before nak lantik nih.

So, kursus.
Me myself urus setia lah. Urus setia yang handle kursus mmg adalah. Tu unit Latihan.
Aku cam urus setia bahagian perjawatan lah.
Cerita2 pasal office, bagitahu tentang peraturan. Bawa ke IKN, Rawang [ni institut latihan - Institut Kraf Negara]. Ada talk dari JPA. Begitu lah.

3 hari 2 malam.
3 hari 2 malam gak lah aku pun duk berkampung dalam hotel sampai kena batuk n selsema tu. Haish. Tak kuat betul antibodi nih.

Layan gegambau.
Masa pendaftaran di office. Sesi ni aku bagi briefing dulu.
Lepas tu baru pergi hotel.
Pemandangan dari bilik hotel.
Pemandangan malam. Dari swimming pool
Talk dari wakil JPA.
Last day. Sesiap utk grup photo.
Say cheeseeeee... grup photo.
Taktau motip apa. Ai selit je lah tumpang depa
bergambar. Hiwhiwhiw.

23 June 2015

1st MC in 2015

Collapsed jugak akhirnya.
Sebenarnya dah rasa seram sejuk masa dari hotel last week.
Masa tu ada course lantikan baru [belum cerita, nanti lah cerita].
Terlebih makan kambing pun iyer gak kot.
Makan kambing tu takpe. Takde masalah kat badan ni.
Tapi sebab ber aircond 24jam selama 3 hari tu terus dia jadi ting tong.
Aiyarkkk.

Mula tu bertahan je.
Tekak luka. Dapat makan aiskrim vanilla [kebetulan course buat lawatan ke IKN Rawang, depa jamu eskrem vanilla], Alhamdulillah, beransur pulih.
Tapi, kena serangan batuk n selsema pulak.
Hari Ahad tu mmg 'hidung berlari' lah [running nose].
MyDH dah ajak gi klinik. Malas plak rasa. Sbb malas nak tunggu kat klinik berejam.
Nak rest ja.
Pastu pergi kedai arab, beli madu. Tapi duk gatai beli madu + habbatus sauda.
Blerghhh... nak meluek dibuatnya. Bau pun dah tak boleh blah.
Mmg tak termakan lah.
Baik lah beli yang madu semata. Gatai lagi pi beli yang campur2 tu.

Isnin yakni semalam pergi klinik gak lah akhirnya.
1st time pergi klinik dekat ngan rumah ja.
Selalu pi klinik Reddy.
Dulu guna panel, situ lah terdekat.

Sekarang ofis dah guna AIA - memana klinik yg panel AIA dah buleh pergi.
Mujo klinik Al Ikhwan ni terima kad AIA merah tu.
Baguih gak la pi klinik orang Islam ni kan.
Dekat plastik ubat pun siap ada hadis.
"bersabarlah dalam menghadapi penyakit sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa"


Dapat MC 1 hari. 1st MC in 2015. 
Dan kali kedua guna kad AIA tu :)

p/s : Badan dah tak immune, dah lama tak juicing nih. Bila nak start balik entah. Malas sungguh rasa. Haish.... 

22 June 2015

Wajah Baru Blog Puanstoberi

Bagi tepukan sket
Cewah!
Wajah baru blog kata nyer..
Omey tak? Omey tak?

Hihiw.

Ai nekad untuk melakukan transformasi pada blog ai.
Tapi, ai is risau jugak takut ilang cam tempoh hari.
Berbulan lamanya smpai ai buat baru yang ni.
Lalu kehilangan semua follower.
(skrg semua silent follower je dah. Tapi, takpe lah. Aiols menulis bukan kerana follower. Cewah gitu. Aiols menulis utk memberi 'something' kepada orang lain. Samada menjadi rujukan atau pun berkongsi cerita. Gitu).
So, aiols pun google lah. Mana nak carik blog designer nih.
Ai mmg google yer. Tak ambik testimoni orang.
Sbb ai pernah lah buat, tgk orang yang pernah buat dgn dia, testimoni cam best, tp bila ai buat, eh, end result tidak memuaskan sepenuhnya.
Lain orang lain taste kan.
Jadi, kita carik sendiri.
Jumpa lah 2,3.

Mostly sbb yang buat pun muda muda, jadi dia cam ala ala remaja jadi themenya.
Ai takmo camtu. Dah kertu2 ni takmo la byk sgt graphic2, lagi apa nama tu doodle. Ha, doodle bagai tu kan. Ai nak ala ala matang, tapi tetap cute. Kahhh.. mengada sangat kan.
Takde la. Lain orang lain taste. 

Ai tgk adik ni buleh buat. Ai go thro' hampir ke semua portfolio beliau.
Haaaa... 
Dan ai puas hati. Ai pilih dia.
Dan jadik lah sebegini.




Ai pun takde nak rushing2 sgt. So, ai biarkan je dia buat. Pastu tak perasan pun dia dah buat. Bila refresh komen tgk ada orang komen kata blog dah lain. Eh, trus lelaju ai view blog. 
Wah. Akak suka.. akak suka.

Tgk blog berwajah baru terus tak depressed. Haha ( Masa tu kan entry latest kan berkaitan dgn depressed lah apa lah).

Okeh. Ai tempah kat siapa?
Ai tempah kat adik ni
MaisarahSidi.com
Klik link tu, akan membawa kepada portfolio adik nih.

Banyak dah orang tempah kat dia.
Dia ada memacam pakej. Dr simple sampai lah yg memacam ada.
Ai amik pakej 3.
Dan ini link portfolio utk blog ni 
Tapi, adik ni ingat aiols sker kaler merah. Tak la Sarah, akk mmg suka strawberry, tapi takde la suka merah sgt. Akak suker purple. Tapi, takkan nak letak background purple kan. Sangat lah tidak sesuai. Haha. Merah pun okay. Yang ni mmg sukalah!

Dah siap tu dia tanya, akak nak chat box?
Hihi.
Tapi, ai taknak. Malas lah. Dah kertu2 ni takyah la kot chat box bagai nih.
Blog puanstoberi dah ada banner skrg.
Aww.

Pastu dah ada ruangan "+follow" and "dashboard" atas sekali.
Cuma, Sarah kata nanti kat sidebar tu kurangkan sket sbb dah meleret ke bawah. Jadi, lambat loading.
Okeh, yg tu nanti akak alter sendiri yerp.

Best.
Ai puas hati.
Jadi, sapa nak tempah kat sarah ni lelaju contact ke dia okeh.

20 June 2015

Panduan Membeli Dress

Hehe. Tajuk takde kaitan ngan entry sebenarnya.
Taktau nak buh tajuk apa. Hehe.
Takde aih orang nak berpandu pandu if nak beli dress nih.

Panduannya - beli ikut saiz, sudehh.

Takde lah kan. Tergolong dalam saiz katik mmg lah sukar nak beli dress/jubah homemade ready made nih. Okay. Takmo lah sebut katik kan. Cam sadis nau. Teringat ayam katik.
kredit : mykeledek.com. Pinjam ye mykeledek.
Okay, kita sebut bahasa international sket lah - golongan petite.
Payah weh nak carik dress/jubah yang sesuai.
Kalau kat Msia mmg aku tak pernah jumpa lah.
Semua kena alter bahagian kaki.
Harus. Kena. Mmg byk inci lah kena buang.
Rata-rata dress esp dress ala ala muslimah dress mmg start 56inch ke atas.

Tu berkaitan dgn labuh.
Tak kira lagi lebar dia.
Kadang saiz S pun aku tak buleh pakai. Kena XS.
Tapi, kat Madinah / Mekah, beli jubah saiz S, mmg just nice je dgn ketinggian aku.
Ha.. tu nak kata aku beli saiz kekanak lah tu.
No yer. Ini saiz dewasa.
Mmg saiz S tak perlu lagi nak alter labuhnya.
Just nice.

Orait. Selingan. Meh kita tempek shopping tips golongan petite. Mana yg mematuhi syariat sebagai muslimah, kita ikut. Yang tak patuh, jangan ikut. Gitew.

Itu berkaitan saiz.
Satu lagi berkaitan dress/jubah ni adalah harga.
Rata rata mmg atas 100.
Aku mmg minat dress. Jadi, mmg byk dah la aku beli. Dari yang online seller biasa, Lazada, Poplook sampai lah beli masa Vendeur Festival VF kat Matrade tu ari.

Dan cam biasa, semua tu kena alter. Hantar kedai RM8 sepasang nak alter.
Biasanya ai bwk blk kg dan suh kak ipar alter. Tp kena bersabar lah sket since kena tggu balik kg - alter - baru buleh melaram kan.
Kalau atas 100 tu kain sedap, aku mmg no hal.

Aku pernah beli kat VF. Online seller juga dia ni. Lupa dah apa ntah nama nya. Tapi, jenis fabrik, lace dia gunakan mmg aku rasa berbaloi. And yes, mmg itu dress favourite aku. Ada skali tu aku dah pakai, pastu basuh, pastu nxt weeknya ada kenduri aku pakai lagi. Then myDH tegur - eh, bkn baru ke pakai baju ni. Sedap. Kain jenis satin berat. Jatuh je. Pastu tebal. Tapi tak panas. Banyak kali dah aku bawak utk kenduri. Takde la rasa rengsa apa. Memang sedap.
Satu lagi sbb kain dia agak tebal, takde la nampak underware line sgt (tapi, harus kena pakai kain di dalam ya.. any dress pun jangan tak pakai kain dalam). 

Dress dia simple je. Plain, tapi dia tambah lace kat tepi, dari atas sampai bawah . Then kat tangan dari bahu smpai ke hujung (lace tu aku tanya kak ipar aku, sbb dia menjahit gak, dia kata mahal jugak lace tu, itu yang aku rasa mmg berbaloi dress tu).
Masa tu tak silap dia letak 140, tp dapat 120 camtu lah. Aku suka.
Nak tunjuk gambar tak tahu mana aku letak gmbr masa pakai dress tu. 

Pernah beli gak dress yg amik saiz. Custom made katanya. Mmg harga 170 camtu lah. Ke 150. Sekali sampai sedih tgk kainnya. Rasa cam nak nangis ja. Pastu pulak still labuh.
Tak lama pastu pergi Kenanga. Ku tgk melambak baju paten ala ala gitu yg jual murah2 ja. Tak sampai seratus pun. 50 je kot. Aku dah cam.. eh, dia ni beli baju kat sini pastu alter ke cemna nih. Huwaaa.. sedih banget. Mmg takde dah la aku nak beli kalau camtu.

Moralnya, kalau nak beli dress better pergi tgk secara fizikal.
Mana yang ada butik, pergi je terus butik dia.
Bila tgk tahu lah kain tu jenis cemana. Jatuh ke. Fabrik takat2 jual murah2 kat Nagoya Jakel tu ke. Aku dah serik. No more lah beli terus online walau aku selalu rasa macam cantiknya la hai. Only if below than 100 mungkin consider. Tu pun tak berapa nak percaya jugak.

Nak tempah dress pun satu hal juga.
Tempat yg biasa aku tempah baju kat Medan Mara tu tak buat plak dress.
Tapi, nampak sebelah kedai dia ada buat.
Nanti nak tnya.
Aku ada sepasang lagi kain tak buat baju.
Ingat nak buat dress. 
Kalau tak tanya kat Medan Mara tu, nak tanya kat tailor yg biasa aku hantar kat Kuala Kangsar tu je. Auntie tu pun jahit cantik. Aku mmg dah berpuluh tahun hantar baju kat dia. Even baju raya tahun ni kat dia. Aku mmg serasi dgn dia. Tapi, mak selalu cam bebising, sbb dia amik harga macam harga tailor kat Medan Mara KL nih. Muhehehe.

Jadi, mmg itu lah masalahnya org petite ni kan.
Masalah negara. Rasa nak bukak butik jual baju orang petite je. Hihi.
Tapi, yg best satu je lah. If baju ala ala korea kpop tu mmg sesuai kat orang petite.

Teringat ada skali tu mmbr aku duk kirim jugak baju ala ala kpop ni bila dia tgk aku beli.
Skali tak muat kt dia. Tu lah... aku dah cakap dah.. baju ni seme kekecik. Even ko biasa pakai S pun kena ambik one size bigger supaya sesuai dgn kita yg bertudung nih. Ni tak.. ambik juga saiz S. Kannn.

Tapi, dah kertu ni sesuai lagi ke nak berpakaian kpop bagai.
 *berjalan perlahan sambil angkat dress yang labuh dan nyanyi lagu gwiyomi..gwiyomi..

19 June 2015

Bantuan Khas Kewangan 2015

Ada pekeliling baru kita boleh cerita.
Ceee.. mementang duk HR kan. 
Mmg la kena tunggu Pekeliling, baru leh cerita.


Sebenarnya aku pun terlibat secara langsung gak lah. Hari ni cam hectic sket sbb mendalah ni lah.
Lelagi sbb ada staff baru masuk pada 15.6.2015 tu ari.
Jadi, kita kena trace depa ni sambung service ke tidak.
Sbb katakan depa pernah kerja sebagai N17 di jabatan lama depa, then dia masuk sini as E27, jadi, agensi baru, which is jabatan kami lah yang kena bayar.
Sbb dia dah tulis sesiap dalam Pekeliling :
"Pembayaran BKK ini adalah menjadi tanggungan jabatan di mana pegawai berkhidmat pada bulan pembayaran."
Wah, setiba tiba jimat jabatan lama orang tu. Ngeee.
Takpe lah. Duit kerajaan jugok. Ye dop...

So, ini lah bonus raya kita nampaknya.
As expected. Dgn keadaan ekonomi kita yang macam ala ala je kan.
Mmg takdok lah nak bermewah mewah bagai.
Itu pun, dapat banyak ni pun ramai cong ceng cong ceng.
Ada ke kata "apasal org gomen je dapat bonus raya? GST tu pun semua bayar"
Dah kenapa kau? Sebelum ni takde GST pun kami dapat juga. Malahan terkadang setgh bulan gaji. Dah ingat GST tu je satu satunya medium bayaran bonus pulak.
Abis camtu, buleh la jugak orang tak dapat BRIM claim camtu gak kan?
Apsal semua orang bayar GST tapi ada orang pendapatan sampai beribu ribu sebulan tapi sbb takde slip gaji, takde nama dalam LHDN, tup tup dapat gak BRIM? 
Elleehhhhh.....
Depa untung takpe.. kita tak boleh.. nak biar orang lain rugi je.. 

Rezeki la yob, yong.
Rezqi ni (bulan Ramadhan, kena eja ala ala Arob sket), datang pelbagai bentuk.
Kali ni rezqi penjawat awam. Rezqi uols pulak nanti ada la dalam bentuk lain pula.
Takyah nak pertikai kata kami penjawat awam pemalas la apa ala, tapi dapat jugak bonus. Uols kena baca pekeliling tu baru tahu sapa yang layak sapa tak. 
Sapa yang kena tindakan tatatertib mmg tak dapat.
Apakebenda la melarat2 camtu. Kata je penjawat awam pemalas, tapi bila buka iklan jawatan kosong mintak beribu jugak mohon.. 
Ellleeehhhhhh....

Okay lah. Aku nak up Pekeliling ni je.
Tetengok aku pulak yang melarat larat.
Full pekeliling : Link [Bantuan Khas Kewangan Tahun 2015]

kredit : Mrjocko

18 June 2015

Homemade Kuih Raya 2015

Hai uols.
Selamat berpuasa.
Meh ai nak jamu mata dgn kuih raya homemade.
Kalau berminat buleh order yerp.
Area KL aiols buleh terus COD dalam minggu akhir before raya tu.
Ni kakak ipar aiols yang buat sendiri.
Memang tetiap tahun beliau buat,
tapi tahun ni baru aiols nak iklankan di blog aiols.

SEGI SEGI CINTA
RM25.00 - 50 BIJI

TABUR TABUR ARABIAN
RM27.00 - 50 BIJI

PETAK PETAK OAT
RM25.00 - 50 BIJI

JARI JARI MINION
RM25.00 - 50 BIJI

PECAH PECAH RANGUP
RM26.00 - 50 BIJI


*Yang ni mmg aiols recommend. Sedap.
Tu ari kak ipar bagi tester berebut2 kami laki bini.
Hiwhiw. Yang ni pun aiols nak beli 3,4 balang.

KOKO KOKO MICKEY
RM22.00 - 50 BIJI

BULAT BULAT OREO
RM27.00 - 50 BIJI

KOKO KOKO FANTASI
RM25.00 - 50 BIJI

Mostly berasaskan coklat dan kacang.
Paling sedap yang pecah pecah rangup tu. Mmg recommended lah.


Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign