Pages

30 March 2015

Sembang Kosong : Selamat Tinggal Mac

Assalamualaikum.
Lama tak tulis secara suka suka. Cara sembang2 kosong kan.
Hari ni rasa nak jot down ikut apa terpikir kat kepala ni.
Kalau entry bebel2 camni, orang tak suka. Pastu orang tak baca sangat. So, buleh la nak luahkan perasaan ke apa ke. Sbb orang tak rajin punya nak baca. Lagi2 plak kalau takde gambar. Tulisan semata, lagi orang skip. Hihi.

Okeh. Hari ni monday. 30 Mac 2015. Ramai sahabat2 ku bufday bulan ni. 3 orang sahabat paling tersayang - Juwita, Zatul n Zirah. Nak kata bff tu, mmg bff. Tapi, boleh dikatakan mereka ni sahabat kesayangan dunia akhirat ku. Ku doakan moga sentiasa berada dalam rahmat Allah. Kebetulan, sahabat2 ku ini memasing ada 3 cahaya mata. Alhamdulillah dengan rezeki mereka.

Sebenarnya kat ofis agak 'hectic'. Tahu je lah kan kami tgh ada Hari Kraf Kebangsaan. Huru di sana, hara di sini. Khemah serata ofis. Tu hari aku sempat lah bawak satu grup lawatan dari SPRM. Penat kaki cheq weh. Dah la ber high heel. Ye lah, penampilan kena jaga juga kan. Takkan nak pakai selipar sandal tu bawak lawatan. Isk. Ada orang tak kesah, tapi, aku mmg takde lah. Tak kena dgn jiwa aku nak "asbol" nih. Sesuai dgn keadaan kata orang tu. Tahun ni HKK besar sket sbb kami gabungkan dengan Promosi Kerja Kahwin. Orang akan tanya kenapa gabung, dulu buat asing2. Sbb tahun ni HKK delay. Sbb nak bagi laluan pada usahawan yang terlibat dgn banjir tu hari pulih balik dan ada masa utk buat produk utk dijual/dipamer. So, bila dah delay, kita sekali kan lah.

Tu tak kesah lah kan sbb aku tak terlibat sgt secara langsung. Yang terlibat secara langsung ni, yang borang permohonan kerja tu. Hari ni last. Banyak tak banyak, banyak jugak lah. Biasa lah. Ramai yang takde kerja sekarang kan. Ada yang sampai ada master pun takde kerja jugak. Dah habis degree, buat master terus, lps tu dah susah nak dapat kerja. Entah aku pun tak tahu nak ckp cemna. Tapi, kalau tanya aku, lepas degree better carik kerja dulu. Lps tu baru buat master. Tu kalau ada semangat juang yang tinggi lah. Aku tu ari tewas di tgh jalan sbb kan aku malas. Haha. Malas aku weh. Nak buat assignment semua masa weekend. Pastu cam susah je aku nak bercuti bagai. Nak pikir exam lah, presentation lah. Ambik waktu ofis buat assignment lah. Eh. Takpe, takpe. Dah try cukup lah. Pendek kata, mmg aku pemalas. Full stop.

Lagi 2 hari GST akan di apply eh? Aku selalu gak la update kat FB pendapat aku pasal GST ni. Dalam pada tu tak sesabau juga aku nak tgk cemna gaya nya kerajaan kita apply kan mendalah GST nih. Ala, sekarang tak GST pun orang dah letakkan GST tu. Smlm tgk kat roti ikan bilis, harga tanpa GST 90sen, bila GST 95sen. Aku pun tak faham apa dia nak sampaikan. Apakah dari sekarang harganya dah 95sen? Atau pun sbb roti tu expired date dia 5 April, maka sapa beli sebelum 1hb, harganya 90sen, lps 1hb, dia jadi 95sen. Apa ke menda entah. Pening hoi! Mengarut dah aku rasa. Tapi, takpe. Katanya utk rakyat kan segala GST ni kan. Baik lah. Kita tgk dah lihat. Kalau LRT masih ada problem, kalau komuter tak dtg on time, kalau jalan raya pun buat tayar kereta nak kena balancing sbb asyik gedeguk termasuk lubang, mmg takde dah la aku nak keluar mengundi nanti. Eh. semacam ter bagitahu pula sebelum ni aku undi apa. Haha. Pastu lepas GST ni tolong masukkan bas free kaler purple tu kat Jalan Conlay ni. Baru lah mudah orang naik pengangkutan awam. Takde lah jadi jem cam hapa je kalau petang Jumaat dan hari hujan kat KL nih. Ni bas awam, bas free ada tempat masuk, ada tempat tak masuk. Tempat lain buat GST, bukan saja penduduk tempatan dapat faedah, tourist pun dapat. Tempat kita?? Tunggu dan lihat ya.

Then, genap 1 week lagi before aku on leave. Berhibernasi jap. Ada yang tahu, ada yang tak tahu. Mmg aku tak heboh2 kan pun. Mana yang tahu tu tahu lah. Perasaan tu ada memacam. Bukan mudah sebenarnya. Dalam tempoh "hibernate" ni rasanya aku nak de-activate semua laman sosial aku seketika. Seiring lah dengan tempoh hibernate ni. Tinggalkan kejap menda2 ni kan. Facebook - deactivate. Blog - private jap. Walau kesannya akan ada pada status nufnang. Takde la status "geli geli" (glitterati) tu dah. Takpe lah. Kejap je pun. Cuma nya, insta mmg tak bleh wat pe lah kan. Mmg private, tp tak boleh la nak buat utk kita sorang je tgk. Ke boleh? Itu pun dah 2k lebih gambar aku dah. Aku takmo dia lebih dari 2k. Tu ari aku dah delete berlambak lambak. Now, cecah balik 2k. Haish. Entah gmbr apa ntah. Takes time juga ya nak delete tu. Sampai abis bateri dibuatnya.

Yang ni pun, aku dah plan dgn assistant, apa yang dia perlu buat sepanjang aku 'berhibernasi' tu. Lps tu nanti dah boleh shortlisted utk intebiu. Tu kalau tak kena 'kacau' lah plan tu. Kadang tu aku dah buat elok2 dah, pastu nanti tetiba frust. Last month ada aku frust gegila. Mmg esoknya aku terus tak datang kerja. EL terus. Sakit kepala. Naseb lah. Tahu kan cemana rasa frust bila menda kita dah buat elok2, dah pernah diskas, tup2 bila diskas sekali lagi cakap cam lain. Phew.... sabau je lah hati ni. Dari aku menyampah2 tambah dosa menyampah, baik aku duk umah - tido. Eh. tu utk orang yang banyak cuti cam aku lah. Kalau kau ada cuti 2,3 hari tak yah la bebuat frust. Setakat yang aku EL tu, cuti aku masih ada 45 hari utk tahun ni. **angkat kening macam nak kata 'kau hado cuti banyak tu?' ** Haha. Eh, tu pun aku dah bawak utk GCR pencen 12 hari uols. If not, lagi banyak. Mihmihmih.

Itu saja lah yang aku nak bebel kan.
Nenati kita bebel lain lah.
Utk yang dah hantar borang permohonan, gud luck di ucapkan. Moga dapat panggilan temuduga dan boleh kita jumpa di bilik temuduga nanti (eh, bukan ya, ai bukan penemuduga - ai tukang jaga pintu ja). Haha.

*takde kaitan entry ni dgn tajuk kan. Aku buat entry dulu, pastu baru carik tajuk, lps tu takde tajuk yg sesuai. Belasah je lah tajuk tu.

26 March 2015

Sharing Is Caring : Tips Hantar Borang Mohon Kerja

Oleh kerana saya terlibat secara langsung dalam proses pengambilan dan pelantikan anggota kerja baru, mari lah saya share kan beberapa tips yang mungkin boleh digunakan.
Kalau mohon kerja jabatan kerajaan, saya rasa boleh la gunakan tips ni. Esp jabatan kerajaan yang masih gunakan kaedah hantar borang secara pos ni. Kenapa kami buat cemni? Sbb rasa lebih senang nak shortlist sbb dah tentu dapat tgk bukti segala sijil semua. Takpe, takat ni kami masih boleh handle. Dan kali ni aiols and team dah buat penambahbaikan.

Boleh katakan tiap tahun ada buka iklan.
Dan setiap kali itu lah aiols dengan my team akan tertimbun dengan ribuan borang permohonan.
Oh. Kali ni tak macam dulu nampaknya.
Mungkin sbb dalam iklan ada kami tuliskan taraf jawatan adalah tetap/kontrak.
So, orang nampak kontrak tu macam ala, takyah la. Kontrak kot. Gitu lah kot.
Tapi, tetap lah menimbun.

Hari Selasa

Hari Rabu

Jadi, bila dah biasa datang menimbun nimbun ni kenalah kita buat shortlisted bebetul.
Tahun ni aiols buat sedikit penambahbaikan di mana masa buka sampul lagi kita dah sort out.
Contoh dulu, buka sampul terus key in.
Now tidak. Kita dah ada kriteria samada nak proses key in terus atau tidak.
Maknanya kita dah ada sort kan mana yang terus boleh key in atau tidak.
So, bila dah buat camni, mmg ramai lah tak di sort out untuk di key-in. 
Ada yang tak ambik cop pengesahan - put aside
Takde salinan IC - put aside.
Takde salinan SPM etc etc etc - put aside.
Hey. Yang penting IC, Sijil Lahir, PMR, SPM and Sijil Tamat Sekolah. And Dip/Ijazah (tgk apa jawatan kita mintak). Tebal cam buku talipon pun, kalau takde ni semua, takyah la weh. Membaziaq duit pos je ye.

Kami ada checklist. Bila dah buka sampul, kita stapler senarai checklist tu. Kalau semua bertanda  ✔ baru lah kami proceed itu key in. Kira ini dah masuk dalam shortlisted pertama lah. Kira kalau dah di key in ada peluang dah la utk dipanggil interview. Tapi, lps tu ada lah kriteria lain yang telah ditetapkan ya.

Tak proses ini tidaklah maksudnya kami reject terus cam ah kau pergi masuk kotak sana dan lupus.
No no no. Kami tetap akan key in tapi keutamaan pada yang lengkap semua permohonannya. In case ada calon tak sesuai atau tak menepati kehendak baru kami pergi cari semula borang2 yang tak lengkap. Jadi, peluang nak panggil interview tu dah tipis lah kan.

Sebenarnya salah siapa?
Kita jangan anggap, ala, takpe, tak amik cop je.. takkan tu pun nak berkira.
Ini bukan kes berkira tak berkira. Tetapi, don't take for granted ya.
Cuba tgk kat atas tu. Beribu permohonan tiba. Dan yang lain okay je ikut arahan.

Antara yang tidak diproses

Orang lain boleh follow the guidelines, kenapa tidak kita kan?
Jadi, tips nya :

1) Isi lah borang dengan lengkap. Semua dokumen diperlukan disertakan sekali. 
2) Patuhi semua guidelines yang diberikan. Jangan take for granted dengan mengandaikan takpe lah, tak perasan kot ni. Jangan ada rasa begitu.
3) Pilih jawatan bersesuaian dengan kelayakan akademi. Esp jawatan penolong pegawai atau pegawai. Ada yang kelayakan Diploma Asuhan Kanak-kanak contohnya. Tapi mohon Pereka. Atau pun, ada diploma akauntan tapi mohon jawatan Penolong Jurutera. Jauh sangat tu dik.
4) Double check sebelum hantar borang. Pastikan semua ada. Pastikan tidak terhantar dokumen asal. Ada ya. Terhantar IC original. Call balik kita dan minta kita pos. Tu lah. Jangan cuai. Satu lagi jangan lah hantar salah borang. Kali ni kami dapat borang Majlis Peperiksaan ke apa ke ntah. Mungkin sbb tarikh tutup nya sama, so dia dah confuse. Yang tu dia buat alamat sini, yang sini dia buat alamat sana. Reject lah dik oi.. Tu lah, nak mintak lagi sana sini. Jadi, double check sebelum hantar tu. Tak kira lah kau orang OCD atau tak, dalam mintak kerja ni mmg kita kena jadi orang yang terlebih OCD. Check la semula borang2 tu. Puluh2 kali pun takpe.

Ada beberapa hari lagi sebelum tarikh tutup 30hb nih.
Dan my team sedang bertungkus lumus key in borang yang lengkap.
Dan seterusnya proses shortlisted.
Pemilihan calon untuk temuduga.
Temuduga.
Dan paling akhir surat tawaran.

I'll be away for 2 weeks masa depa tgh uruskan ni.
Tapi, segala perancangan dah dibuat utk adik2 ai yang berdedikasi ni.
So, bila ai dah masuk kerja, InsyaAllah yang dishortlist dah settle.

Kalau takde apa aral, target ai bulan Mei interview dan sebelum puasa nak hantar surat tawaran. Tu target ai lah buat masa ni. Moga tercapai lah. InsyaAllah.

25 March 2015

Kenapa Ada Rasa Meluat?

Pernah tak rasa macam meluat? Meluat yang mmg tahap meluat sangat.
Meluat ni ikut definisi kat DBP :
1. berasa hendak muntah, me­loya, meluah; 2. sangat benci, menyampah

Ha, kiranya meluat ni lebih atas dari benci dan menyampah.


Satu perasaan yang tak sepatut ada pada kita kan.
Tapi, apa nak buat. Kita manusia pun ada hati dan perasaan kan.
Lalu aku google "hindarkan rasa benci dan meluat pada orang"
Terus la tgk satu persatu yg keluar.
Dan dari artikel ini agak bagus.
Aku cedok sket lah.
Utk full article klik [link : halaqah]

Perasaan menyampah sering melanda kita dan perasaan ini memang tidak selesa. Sukar juga untuk menceritakan rasa ini. Macam nampak sampah, malah lebih teruk dari itu. Meluat, benci, marah, rasa macam nak muntah....berbagai rasa tak selesa yang membentuk rasa menyampah. Nampak muka orang yang kita menyampah, perasaan jadi terganggu. Melakukan kerja yang kita tidak suka, perasaan terganggu. Ia boleh membunuh mood. Bila kita rasa menyampah, yang lebih susah adalah diri sendiri sedangkan orang yang kita menyampah terus hidup seperti biasa. Kerja yang kita tidak suka juga tidak akan selesai. Lebih banyak rugi daripada untungnya. Jadi, jika dilanda rasa menyampah, tindakan bijak ialah merawat rasa menyampah itu, jangan sampai ia membunuh keceriaan. Membiarkannya memusnahkan keceriaan umpama membawa membawa atau mengusung orang atau beban kerja tersebut dalam hati dan fikiran. Ia akan mengikut ikut kita ke mana-mana. 

Sampah di minda dan hati
Untuk memudahkan kita menanggapi masalah ini, saya suka mengaitkan rasa menyampah ini dengan sampah. Sampah ialah benda yang telah kehilangan fungsi asal. Apa yang kita panggil ‘sampah’ hari ini, suatu masa dahulu kita panggil dengan berbagai nama dan kita menyimpannya atas berbagai kegunaan khusus. Kertas pembalut makanan pernah berjasa melindungi makanan yang kita makan dari kekotoran supaya makanan tersebut tidak membahayakan kesihatan kita. Setelah habis fungsinya, ia pun bernama sampah. Suatu masa dahulu apa yang kita panggil ‘bunga’ menjadi perhiasan yang menyejukkan mata memandang tetapi akhirnya apabila telah layu ia dibuang dan dipanggil sampah. Dalam perkataan lain, sampah adalah apa yang ‘tidak berguna’, ‘kotor’ atau ‘menyemakkan’ di mata kita. Tempat yang layak untuk sampah ialah dalam tong sampah. 

Apabila kita menyampah kepada seseorang, sedar atau tidak, minda dan hati kita melabelkan orang itu sebagai ‘kotor’, ‘tak berguna atau ‘menyemak’. Apabila dia dianggap tak berguna, maka kita pun memasukkan dia dalam ‘tong sampah’ minda dan hati. semakin ramai orang atau perkara yang kita menyampah, hakikatnya kita menjadikan minda dan hati kita sebagai tong sampah besar! Andai dibiarkan minda dan hati akan ‘reput’ dan busuk sehingga menutup atau menenggelamkan perasaan positif yang lain. Sebab itu, bila kita menyampah terhadap seseorang, kita buta kepada kebaikannya dan jasanya dilupakan begitu saja!
Mengapa kita biarkan rasa ini dalam minda dan hati sedangkan Allah, Tuhan yang Maha Pencipta segalanya mencipta setiap sesuatu ada sebab dan peranan tertentu. Dia tidak menciptakan sesuatu sia-sia! 

Kenapa menyampah?
Renungkan siapakah orang yang kita menyampah melihatnya. Perhatikan dengan jujur, adakah orang lain juga menyampah terhadap orang ini? Renungkan juga apakah perkara-perkara yang kita menyampah melakukannya. Perhatikan dengan jujur, adakah orang lain juga menyampah terhadap pekerjaan ini? Adakah sebab yang wajar untuk kita menyampah melihatnya? 

Hadiahkan Doa Dengan Penuh Kasih Sayang
Seperti perasaan negatif yang lain, memang bukan mudah untuk mengikis rasa menyampah dalam sekelip mata. Bergantunglah kepada Allah. Dia pernah menciptakan kita dari tiada kepada ada. Dia juga yang menciptakan hati yang merasa dan akal yang berfikir. Maka semudah itu jugalah Dia membantu kita menangani rasa menyampah ini.

Berdoalah untuk diri sendiri supaya perasaan kita sentiasa terpelihara. Doakan juga orang yang kita menyampah dengan penuh kejujuran. Adakalanya dalam kita mendoakan orang lain pun, tanpa sedar kita masih membawa perasaan menyampah tersebut. Contohnya, kita mendoakan “Ya Allah, lembutkanlah hatinya...” secara tak sedar secara muktamad kita melihatnya sebagai seorang yang keras hati dan lupa ada kemungkinan yang keras hati sebenarnya adalah diri kita sendiri. Saya tidak bermaksud untuk mengatakan doa terseut salah, tetapi sekadar untuk renungan betapa dalam doa yang paling indah pun kita masih terpenjara dalam persepsi yang negatif tentang diri orang lain. “Ya Allah, semoga dia akan berubah...” adalah doa yang baik dan indah untuk orang lain. Namun secara halus, ia menggambarkan persepsi bahawa orang yang didoakan itu perlu berubah sehingga si tukang doa mungkin terlupa bahawa dirinya lebih perlu berubah.

******
Kesimpulannya, perasan meluat ni mmg tak baik dan tak patut ada dalam diri kita.
Even, ada orang yang kita rasa sangat me-meluat-kan.
Kita kena redha. Malah doakan je lah agar dia tak lagi jadi seorang yang meluat.
Tapi, pelik lah. Kenapa ada manusia macam tu ya.
Pelik!

Wordless Wednesday : AisKrim Butterfly

Comel kan.
Eskrem batepelai.
Sedap. Masam masam manis.

24 March 2015

Pre-Loved Novel Untuk Di Let Go

Tu hari dah let it go kereta kesayangan.
Ni nak let go novel pulak.

Asyik kerja me letttt goooo je ni. Dah kenapa? Haha.

Actually ni dah lama ku up kat IG dan page novel terpakai kat FB.
Ada yang dah dibeli dan selamat sampai ke penerima pun.
Dan ada lagi yang masih available.


Mr Sirap Bandung
The Wedding Breaker
Mr Pai Epal
Terlerai Kasih (baca tak sampai half)
Uda & Dara
13 Jam A380 
My Precious Iris
I Love You Stupid
Atas Nama Cinta
Kasih Antara Kita
Rahsia Cinta Sofia
Ros Biru Untuk Dia
Kopi Ladyku
Sesaat Cukup Bagiku (best!)
Si Mangkuk Tingkat (best!) 
Sweet Sour  (best!)
Setia Hujung Nyawa
Akulah Cinderalla Itu
Alang Rebus Tak Empuk
Kabus Kasih
Senafas Rindu
Sayangku Latifah
Seindah Rindu
Kerana Dia Cinta
Rindu Semalam
Rindu Yang Pergi

So, sapa berkenan nak beli boleh la emel atau kalau ada no w.app ai, w.app je lah.
Nanti ai bagi harga.
Kot nak ambik kombo ke apa ke.

Sekarang nak simpan koleksi penulis favourite je.
Iaitu Noor Suraya, Anis Ayuni, Siti Rosmizah n Norhayati Berahim.
Oh. Marissa pun tak jual. Dan E-Man Sufi (novel Bukan Kerana Aku Tak Cinta) pun tak jual.

Selain dari itu, mmg nak let go.

20 March 2015

Bye Kesayanganku.

Entry khas untuk kesayanganku. Sbb kat sini je boleh pahatkan segala kenangan. Pahat halanya.
Ini lah kesayangannya.
Gambar last dengan kesayangan. Sobss.

Cik kelabu. Atau cik kotak kasut (ni kengkawan yg panggil masa memula beli dulu).
18.1.2005 till 18.3.2015. Oh. Aku pun tak perasan tarikh 18hb tu sama.
Sedih kan berpisah dengan sesuatu yang kita sayang apatah lagi sesuatu yang ada sentimental value (bak kata Kiki Peugeot Steering lock dulu, tapi idak la pula pernah aku nak men-nyetering-lock kan orang).

Kesayangan sangat.
Maklumlah, harta pertama atas nama sendiri.
Bila nak update pengisytiharan harta pun rasa cam wah..bestnya dah ada reta sendiri. Gitu. Haha.

Dan lebih menjadi kesayangan sbb ianya adalah hadiah dari arwah ayah.
Masa ni aku baru kerja setahun.
Tapi, sebab aku bebising susah nak balik kg naik bas, so, amik keputusan nak beli kereta.
Aku ingat lagi, last aku balik kg, naik Transnasional kat Pudu Raya. Lepas tu bas lambat. Delay. Katanya bas tak cukup sbb angkut budak2 PLKN (masa tu PLKN baru nak mula kalau tak silap. Depa tak de bas khas lagi). Boleh lak camtu. Tau je lah Pudu Raya masa tu. Bukan selesa cam sekarang kan. Lama tunggu. Berdiri. Pastu renyahnya rasa. Dan itu lah akhir aku naik bas ke kg. Lepas tu terus ayah belikan kereta ni. Bukan la dia bagi gedebuk cash nah amik duit ni gi beli kereta. Ayah bagi downpayment yg buat aku bayar bulan2 dalam 300 lebih ja. Eh. Masa tu kereta mahal lagi kan. Persona pun rasa tak mampu milik. Pastu masa tu belum ada Saga BLM ke, Myvi ke. Ada pun Kancil, Kelisa dan adik beradik dia tu lah. Kancil ayah aku mmg tak bagi sbb aku drive sengsorang lalu ikut hway. Katanya bahaya keta kecik. Pastu ada gak la aku nak kelisa. In fact ayah aku yg pergi survey. Tapi, tak jadi pulak nak ambik Kelisa. Ter minat kotak kasut ni plak. Tapi, masa tu kereta agak tinggi harganya takde pulak orang bebising. Oh. Masa tu takde FB lagi (",)

Lebih yang buat aku sedih dan sayang sangat kereta ni, lepas 5 bulan aku pakai kereta ni, ayah meninggal *sebak*. Mujur sempat la bawak ayah  naik kereta ni. Hantar mak ayah ke airport nak gi umrah. Mmg aku jarang jot down pasal ayah meninggal. Sbb aku tak suka nak ingat. Dan mmg aku tak pernah ingat exact date ayah meninggal. Yang aku tahu bulan 5. Sbb aku tak mahu sedih bila sampai kat tarikh tu. Ayah meninggal mengejut. Sbb tu aku terkesan sgt. Dan sampai sekarang aku macam tak boleh terima. Tapi, aku percaya setiap kejadian ada hikmahNya. Cuma, aku masih tak nampak/ taktau apa hikmahnya. Takpe. Allah Maha Mengetahui. Al-Fatihah utk arwah ayah *sebak lagi*

Okeh. Okeh. Takmo citer pasal tu. Sambung. Dengan kereta ni lah aku ke hulu hilir dari aku bujang sampai dah kawen. Sebelum kawen mmg setiap bulan balik kg dengan dia lah. Single lady driver katanya. Laju tak la laju sgt. Tapi dalam 120-140 tu mmg biasa lah. Sorang pulak tu kan. Aku sampai kg 3 jam. MyDH skrg bawak 4 jam (T____T). Kesayangan aku ni gak tahu macam2 citer aku. Haha. Ye lah, pergi dating apa, semua lah dgn dia kan. Selamba pergi antar bf (ex lah sekarang ni) balik, pastu balik KL sengsorang. Malam pulak tu. Eii.. mujur takde apa2 tau. (i know u reading this, my ex. Hahaha).

Lps tu jalan2 ngan kawan. Sampai lah ke Bukit Tinggi, PD, Melaka bagai. Dah kawen pun masih lagi gi jalan2 ngan kengkawan bawak dia jugak. Eh. Merata lah. Cuma, rasanya dia tak pernah pergi Johor lagi. Betul tak. Rasanya betul. Kalau belah selatan, paling jauh dia bawak ke Melaka. Kalau Pantai Timur - Pahang. Utara dia jejak sampai Padang Besar malahan Wang Klian. Huhu.

Citer pasal kesayangan kotak kasut aku ni byk kat blog lama. Masa guna blogdrive. Aku pun dah tak ingat apa ntah nama blog aku tu. Senang sgt bawak dia ni. Ringan je. Pastu senang nak selit2. Orang kata tak pick up. Eh, okey je la. Nak pick up gi mana pun. Keta skrg enjin turbo pun tak guna jugekk...
145537km. Byk la sbb tiap bulan kg.

Kesayangan ni tak penah mengada ngada rosak teruk. Eh, ada ada. Sekali tu, masa aku blaja kat UM. Merasa lah seharian dia tido kat UM. Sbb rosak dan tak buleh jalan. Siap pomen yang datang amik. Muehehehe. Pastu dia ni pulak sangat sensitif, jangan la cakap eh, lawa la keta tu, best jugak kan. Esuk lusa sure menangis menitik2 air mata (leaking la tu). Mmg aku perasan. Tp masa beli che merah dia macam redha. Huhu.

Beliau juga free xciden dan free saman. Eh eh. Jap.. saman tak free. Ada skali kena. Wah. Not bad jugak ya. Sepanjang aku drive balik KL-Ipoh tu, takde kena pun. Walau kadang ternampak jugak abang polis bawah flyover. Aku terkena skali je. Kat jalan dalam. Exciden pun takde. Tapi, ada kena cium sket la bontot dia dek teksi kt jalan sultan ismail. Haih. Geram tul rasanya ngan makcik bawak teksi tu. Masa tu berenti kat traffic lite. Dia pi sondol. Mula tu takde apa la kan. Tup2 dia pi report polis. Tah pehapa tah. Kau yg langgar kau la kena bayar saman kan langgar keta orang. Tp aku tak claim insurans apa pun. Ms tu dalam setahun kot aku guna. Dan sampai la skrg kesan tu ada kat bumper. Tahan woh kesayangan aku nih. Rilek je dia takde apa pun.

Masa beli che merah aku mmg tak niat nak jual. Sayang. Nak pakai dua dua kononnya. Tapi, mmg tak guna la. Jarang bawak. Dah aku ngan asben satu ofis.

Lama aku amik keputusan utk  Let it go, let it go .. Can't hold it back anymore
Beli che merah bulan 11 tahun 2013 n now baru aku let go beliau. Setahun lebih kan. Itu pun sbb mmg kami totally tak gunakan dia dah. Pastu nanti lagi langsung tak buleh nak jual. Takde harga. Plus parking kat umah aku mmg hazab. Kesian juga dia. Dr tak bergerak, elok lah kami Let it go, let it go .... Can't hold it back anymore ....

Mula aku cakap kt MyDH saya taknak pergi masa jual dia nanti. Tapi, tak boleh plak. Owner kena bagi thumbprint. Sbb skrg ni terus direct sistem JPJ katanya. Takkan nak suh myDH kerat thumbprint dan bawa ke kedai tu kan. Terpaksa lah. Sedih sgt. Dah la masa tu orang kedai tu nak antar kami balik dgn kereta tu. Sekali pintu belakang tak boleh buka. Kedua dua nya. Dia merajuk okeh. Mmg la pintu belakang tu prob. Tp buleh je kalau nak buka dari dalam. Ni tak boleh langsung. Huhuhu... Sedihnya *sebak lagi*

Sapa tak sedih kan. Itu lah sedikit tanda kenangan dari arwah ayah. Tapi, aku macam dapat rasakan yang ayah aku pun setuju dengan keputusan ni. Mcm terngiang2 ayah cakap "jual je.. tak guna pun kan". Tu yang aku kuatkan hati utk jual. Lagipun duit yang dapat ni, aku nak buat something yang berfaedah. Tidak utk beli menda bukan bukan. Muga dapat rahmat dariNya. Harap yang membelinya dapat jaga dia sebaik mungkin.


Bye cikAtoz kesayangan. Genap 10 tahun 2 bulan kita bersama. Terima kasih atas khidmat yang diberikan. Moga kita bertemu lagi satu hari nanti. Love you. Forever.

19 March 2015

Novel Melayu Paling Termahal

Buat masa ini lah kot.
Tak tahu kot ada yang lebih dari ni.



Tgk kat grup FB yang jual pre-loved novel.
Mmg rata rata jual dgn harga ini.
Tgk kat Mudah pun ada yg jual RM300.
Pre-loved ke baru ke tak ketahuan lah. Tp rasanya pre-loved ni.

Jap. Jap. Aku tak boleh nak hadam nih.
Ada yang sanggup beli eh sampai beratus.
Pitam patplohkali ya.
Kalau dgn harga tu buleh gi tiket pergi Krabi pergi balik utk 2 orang.
Simpan sket lagi buleh beli tiket gi Perth. Hukss.

Mmg tak percaya, tp mmg ada yg beli.

Tapi tu lah. Minat kita menjurus kepada bercuti.
Minat orang menjurus kepada membaca novel.
Eh. Aku pun minat juga. Minat je la. Tapi takde la kot lagi nak beli novel 'limited' edition beratus nih. Hihi.

Tgk kat blog author dia [link : Acik Lana].
Rupanya buku ni dulu mmg limited edition. Takde jual kat kedai.
Wah. Manyak untung kan. Naik hingga 10 kali ganda u.


17 March 2015

Organizing Ideas : Simpan Topi

Sedang mencarik idea cemna nak letak 'cap' bagi kemas dan tak makan ruang.
Husben aiols takde la banyak nau cap nya.
Tapi ada la.
Now, beliau kata nak beli cap pulak instead of baju "I love" tu kalau pergi memana. Nak buat koleksi katanya. Tu ari ada juga dia kata nak kumpul jersi jugak. Sukahati. Ai okay sajork.

Dapat idea begini.

kredit : housedressing


Menarik tak?
DIY saja.

Guna ini


Dan cangkuk saja kat hanger.
Atau kalau malas, buleh beli hanger yg siap ada bulat2 tu. Yang orang2 jual shawl ni pun ada jual jugak. Lepas tu kemain mahal. Mesti la costly pulak kan.
Tapi, kat mana ada jual shower curtain hook ni.

Kat kedai DIY ada la kut.

Bukan je cap buleh sangkut ni.
Handbag pun buleh ni.

Wala. Nak pergi carik shower curtain hook lelaju.

Downgrade Pakej Astro

Superpack to Value Pack.
At last!
Lama dah berfikir fikir.
Ini kali kita tukar lah.

Lagipun, semenjak dua menjak ni selalu je Astro ni buka semua channel dia - bagi tgk free. Bebaru ni 2 bulan kot dia bagi free. Sebelum ni pun ada.
Aish. Kita bayar memahal nak tgk semua, tup tup selalu je ada free.
Pastu pulak setiap they so called 'rancangan realiti' semua pun hadiah ratus ratus ribu dan kalau dihimpunkan semua, nilainya mmg hampir jutaan. Ke mmg dah berjuta? Mana dapat duit tu? kita lah yang bagi. Heh.
Oh. No. No more. No more. No more.

Simply je kita bagi duit ke dia. Walhal kita bukan tgk pun semua channel. Beratus channel sampai tak tertengok. Yang abgcik aku la, dia siap cakap "takde citer best lah Asto ni". Ya hampun, dah ada beratus channel buleh kata takde citer best. Kalau camtu, mmg dah kena terminate je le. Tapi dia tak nak pulak terminate. Katanya anak2 dia nak tgk sport lah, korea la, cartoon lah.
Best, mmg la best, tekan dari no 101 smpai 999 - buleh katakan semua lah ada. Tapi, bukan tiap hari pun tgk. Lagi lah kita yang kerja sampai petang ni kan. Abis awal buka tv pukul 6ptg. Tapi, jarang. Pastu weekend, kadang takde kat rumah. So, sudah lah tu bayar seratus lebih tu. Cukup. Cukup. Cukup sudah.

Tapi, hampeh juga Astro ni. Orang nak downgrade pun kena caj juga.
Terhapa sangat. Switch fee katanya. RM10 (bahagian bawah skali dkt bil nih. Ni bil latest weols.


Dan satu lagi, if nak downgrade/tukar pakej, kita kena call dia lepas kita settle buat bayaran bulan tu.
Sbb biasanya bil dah keluar awal bulan.
Jadi, kalau awal bulan kita call kata nak downgrade, dia suruh tunggu jugak bulan depan. Sbb bil dah keluar. Bukan buleh jam jam tu kita nak downgrade, jam jam tu dia potong.

Now dah takde la SuperPack. Bermula 1 Mac tu hari. No more ESPN bagai, HBO bagai. Tengok je lah channel yang ada kat Nilai pack tu. Termasuk jugak Indon punya pelangi apa ntah tu. Yg tu taknak, tp dah termasuk dalam pakej. Lantak lah dia situ.
Kami downgrade ke Nilai Pack. Dalam RM83/month. [link : value pack]


Penjimatan dalam 40% tu. 
Kalau buleh nak je ambik yg family pack tu je. Yang RM39.95 tu.
Tapi, rugi plak takde HD punya siaran kan. Nak maintain HD, kena jugak la amik Nilai Pack tu.

Boleh la tu. Okay lah dari bayar dkt nak 2ratus.
Ini kang dah GST ni kang dia naik lagi.
Padahal last year 2x kot dia naik.
Dah melampau sampau dah astro ni.

Better lah kita review balik.
Kalau nak try2 beli ikut apa yg kita nak buleh tgk sini. Tapi, biasanya lagi mahal pulak jadinya. Huhu. [link : Astro Shop] Atau amik je Njoi tu.

Oh ya, sekarang ni kalau terminate Astro dia suruh antar balik dekoder eh?
Piring ni antar sekali ke?
Aku tu ari tak kena antar pun. Siap aku jual kat apek "suratkabar lama" tu. Dia beli lima hinggit. Muehehehe.

p/s : Katanya bulan Jun 2015 Astro dah ada pesaing yer. Bagus lah tu. Mesti ramai yang terminate nanti tu. Yang aku dah downgrade ni tak pasti pulak cemna nih. Ada kontrak semula ke cemna ntah. Apa pun, mmg aku dah lega banyak tak perlu bayar ratus2 dah.
Link [Saluran Digital RTM]

16 March 2015

Iklan Jawatan Kosong

Rasanya sejak ai duduk di HR dr tahun 2012, mmg every year ada iklan jawatan kosong nih.
Phew!

Dulu mereka pernah buat direct dgn Job Malaysia sbb nak taknak lambakan application form. Tapi, kite rasa macam sedikit renyah sbb nak kena pi amik raw data kat office Job M'sia etc etc.

So, now weols stick dulu la dgn cara konvensional. Guna borang yang di download dari portal rasmi. Memang la result nya nanti beribu application yang sampai (rasanya belas ribu kot kali ni), tapi okay lah kot. Puas hati sket. 
Alah, nak cepat key-in tu mudah ja. Sapa yang hantar borang tak penuhi syarat, tak amik cop pengesahan kat sijil and tak ikuti semua arahan yang kita tetapkan, mmg kita tak proses.
So, kalau nak di proses, dan masuk dalam list shortlisted, sila lah ikut arahan yang telah ditetapkan.

Orait. Ini adalah jawatannya.


Borang dan syarat lain boleh didapati di portal kami [link : jawatan kosong]
Tarikh tutup permohonan : 30 Mac 2015 (Isnin).

If tak boleh masuk ke atau tak boleh download borang ke apa, feel free to contact me.
Emel : idaramli2011@gmail.com.
Nanti kami akan bantu.
Atau boleh terus telefon office.

Good luck (utk applicants dan juga utk diri sendiri yang nak 'berperang' dengan borang)

13 March 2015

Weekend Activities

Happy weekend uols.
Weekend ni kat KL ada memacam jenis xtvt.

Ada Matta Fair kat PWTC



Ada Hot Air Balloon kat Putrajaya


Ada Festival Kasut kat KL Convention Centre (KLCC)
Yang ni memula aku ingat kat PWTC. Sbb biasanya mmg Festival Kasut ni kat PWTC. Rupanya tahun ni dia buat kat KLCC.



Nak pergi yang mana?
Ai tak pergi semua. Banyak urusan nak di settle kan nih.
Nak hantar tempah baju raya, nak beli barang keperluan, nak pergi jemputan wedding, nak balik rumah mertua. Eh. Mmg penuh lah weekend nih.

Matta Fair tu mmg best. Ini lah masa nak carik tiket dan penginapan murah2. Domestic dan juga luar negara. Nak carik pakej cruise pun ini lah masanya. Tp ai nak tggu Matta Fair yang September nanti. Tungguuuu.... Hihi.

Menjaga Solat




Motivasi untuk diri kita untuk menjaga solat 
dan solat di awal waktu.


12 March 2015

Majlis Bacaan Yasin dan Kenduri Doa Selamat

A ah la kan.
Terlupa nak di blog kan pulak. Lebih 1 week dah nih.

Majlis bacaan Yasin dan kenduri doa selamat juga tahlil.
Buat kat rumah kampung.
1.3.2015.
Takde la menjemput ramai nau orang. 
Pagi tu dalam kul 10 majlis bacaan Yasin oleh kaum wanita. Ni mmg ada team dia. Jadi, mak jemput team ni lah. Ramai juga team ni, dalam 30 orang camtu.

Lepas tu ada jamuan sket. Makan kuih. Lepas tu kakak sepupu duk depan rumah sedekah mi goreng satu bekas besau.
Pastu sebelum jamuan makan tengahari, diteruskan dengan tahlil untuk arwah ayah. Yang ni pulak team lelaki.
Kiterang guna catering tapi ada 2,3 lauk jugak lah masak sendiri.
Yang masak sendiri - sambal sotong, peria tumis dengan udang kering, ikan masin (top up gak dengan ikan masin terubuk aku beli kat Sarawak tu ari. Habis licin lah. Hihi).


Menu yang katering buat daging masak taucu, gulai lemak ikan masin dengan nanas, ikan keli sambal, ikan goreng, pecal dgn ulam+sambal belacan. Pecal tu sedap. Daging masak taucu biasanya aku tak suka. Tp ni sedap. Eh. Yang masak utk katering ni pun actually kawan sekolah rendah aku. Kawan sepermainan pun yang dulu nya masuk tali air sesama, mandi sungai sesama. Skrg dia pandai masak dah. Mewarisi arwah ayah dia pun. Dulu masa aku kawen pun ayah dia lah masak. Ni kalau buat bersungguh ni ada harapan buleh menempa nama nih. Cewah.


Ikan keli pun best!. Dan itu lah yang terlaris. Ingat nak makan lewat sket. Tetengok ikan keli dah nak abis. Pergi selamatkan dulu. Huhu. Buwok pangai tuan umah nih.

Pasang satu khemah depan umah.
Lepas tu ada kuih2 orang bagi. Tempah pun ada. Kak ipar buat puding cendol. Popcorn. Entahnya. Rajin nau kak ipar aku tu buat popcorn segala. Pastu kiterang buat asam pear camni.


Laris kau. Memula orang macam eh apa ni, apa ni. Sekali bila rasa semua nak lagi.
Kiterang beli pear hijau tu sekotak dari KL (Chowkit lah mana lagi). Patut buah lai kuning tu. Itu pun sedap gak. Tp takde plak buah lai yang itu masa beli. Yang pear ni pun buleh lah. Yang asam tu, blend kan asam kulit limau tu pastu gaul2 lah dengan buah tu. Cis. Aku tgh taip, aku plak kecur liur. Haha.
Try lah uols. Dengan epal hijau pun buleh, dengan buah lai kuning tu buleh, dengan buah oren pun buleh, tp oren susah la sket sbb ada kulit kan. Kalau rajin buang kulit dia.

Oh. Ptg sebelum hari kenduri tu sempat ikut kak ipar gi petik peria ngan timun.
Kat kebun kawan dia. Bila tunjuk kat IG orang ingat kebun kiterang. Tak lah. Hihi.
Tapi, kebun kiterang ada kat situ jugak la. Kebun sawit la tapi. Hihi.



Saujana mata memandang kan.
Best giler kot kalau dapat buat kobun camni.
Tapi, kena konstret lah. Tak buleh la kau nak malas2. Lepas tu mmg kena full time.
Jadi, option bersara awal? Dah cukup 10 tahun nih. Pastu buat kobun sayur?
Haha. Gigih nau tu.



Tokei kebun tu sedekah peria utk buat masak masa kenduri.
Pastu ambik timun. Eh. Baru tingat, nak bawak balik KL timun ni sebenarnya. Nak buat juice. Lupa lah pulak nak ambik dari peti ais tu hari. Huhu.

Apa pun, Alhamdulillah. Semua dah selesai dan berjalan lancar. 
Moga urusan kami juga nanti dipermudahkan. InsyaAllah :)

11 March 2015

Ini Memang Lawak

Ni duk viral kt FB 2,3 hari lepas.
Anak sapa la luhur sangat bagi alasan datang lambat tu.
Tunjuk kat asben, dia pun gelak.
Sbb nya kiterang kalau g kerja tu selalu la nampak bebudak masuk lewat ke sekolah, pastu nampak cam depa ni ada tulis buku kan.
Tu yang macam kiterang ter - imagine ada budak tulis alasan camtu.


Mesti dia dah sesiap, pastu tunggu ayah dia lama sangat kat toilet.
Geram sangat. Sampai sekolah terus tulis alasan

"ayah berak lambat"


Muahahaha.

10 March 2015

Thanks MyS2 and Welcome CikApple6

Samsung Galaxy S2.
Keluaran tahun 2011. Dalam bulan Jun 2011 kalau tak silap dia launch kat Malaysia. Tgk kat blog soyacincau  nih.
Aku start guna lepas raya tahun 2011. Dalam bulan 8, 9 camtu lah.
Masa tu beli terus sekali pakej dengan umobile.
Semenjak itu lah aku jadi pengguna S2 sehinggalah aku downgrade kan pakej umobile dan sehingga lah tahun ni.

Lama jugak kan. Tahun 2011 till 2015. Kurang lebih dekat 4 tahun jugak lah.
Tahan telefon Samsung nih.
Jatuh berapa kali dah. 
Pastu dah usung ke sana ke mari berapa kali dah.
Dah merata tempat jugak la dia pergi. 
Aku mmg byk guna dia je lah untuk ambik gambar kalau travel tu.
Gambar mmg cantik S2 nih.
Ada jugak gambar dari S2 ni je yang aku masukkan dalam photobook.
Pendek kata mmg aku puas hati dengan myS2 nih.

Takde masalah.
Tak pernah pun hantar kedai.
Bateri pun tak pernah tukar.

Cuma, lately ni dia selalu macam "hang". Pastu kalau nak call pun macam tetiba dia senyap je.
Tu yang aku rasa dah cukup "haul" dah talipon nih.
Gambar byk sgt pun ye gak kot.
Dengan gambar dari w.app lah apa lah.

MyS2 ni mmg aku guna utk w.app n instagram je pun. Takde lain.
Sbb yang lelain kat myNote10 tu. Itu besau sket kan. Nak tgk FB ke apa ke semua situ.
Lagi satu myNote10 ni tersangat lah berguna bila kat luar.

Cam tu hari masa tgh ada hari sukan kat Melaka tu.
Tetiba boss (big boss lak tu) nak tgk dokumen dan suruh emel ke KSU. Dia suh balik KL jam jam tu gak. Takkan la kan. Jadi, solutionnya suh assisstant gi ofis, emel ke aku then terus la tunjuk ke dia.
Settle, takyah nak carik pc ke laptop bagai.
Pastu terus je emel. Lps tu cam senang lah nak buat kerja ofis dengan note nih. Jadi, mendalah ni penting jugak.

Dengan S2 ni pun kira cam dah balik modal lah guna lebih 3 tahun kan.
Okay dah tu.
Jadi, mari lah kita survey phone apa jadi pilihan.
Mula nya nak sejenis jugak. S5 ke.
Lps tu fikir2, tak yah la kot. Beli memurah cukup.
Pastu fikir lagi. Nak yang boleh ambik gambar cantik. Supaya nanti kalau jejalan, ambik gambar buleh masuk dalam photobook. 
Fikir lagi dan lagi dan lagi.
Kesudahannya.

Welcome cik Apple6.
5.3.2015
Ihiks. Amik pakej dgn DIGI sbb ai is existing customer Digi. Itu pun bukan selalu ada stock budak epal ni. Nak yg kaler silver pun dah abis stock.
Susah juga sbb dah biasa jadi android user ni kan.
Tetiba nak jadi iOS user plak.
Ihiks.
But, still android user jugak sbb mynote10 tu android.
Semoga bertahan lah 3,4 tahun jugak ya :)

9 March 2015

Organizing Ideas : Gantung Cling Wrap

Aku suka baca dan ambik tips dari blog ni [link : I heart organizing].
Kadang tu ada jugak yang boleh apply kan kat rumah kita.
Latest ni Jennifer bagi idea buat food wrap storage.
Best gak.
Rasa nak buat lah nanti.


Jadi, takde la kotak wrap ni letak merata kan.
Kalau taknak gantung kat pintu kabinet ni, aku rasa buleh juga gantung kat tepi dinding dapur.
Tapi, nampak agak messy pula nanti dapur.
Dan aku rasa pakai hook biasa tu pun buleh dah ni.
Cuma masalah mana nak carik kayu panjang camtu ya.
Kedai DIY ada ke. Ke kena carik kat kedai hardware.

Yang Jennifer ni rajin. Siap dia balut kotak tu. Siap cat balik kayu tu.

p/s : Ai sebenarnya dalam misi nak mengurangkan barang dalam kabinet/almari/wardrobe. Termasuk lah mengurangkan tupperware yang berlonggok yang ai dah beli. Rerasa kalau jual pre-loved tupperware ada orang nak beli tak? Haha.

6 March 2015

Solat Sunat Taubat

Solat Sunat Taubat dilakukan selepas seseorang itu melakukan dosa dan kesalahan atau perlanggaran hukum-hukum agama atau berasa dirinya bersalah dan berdosa kepada Allah SWT. kemudian menyesali atas perbuatan itu dan ingin kembali semula ke jalan Allah (bertaubat).
.
Rasulullah SAW. telah bersabda: “Sesiapa yang pernah melakukan perbuatan dosa, bersegeralah berwuduk kemudian dirikan solat dan mohonlah keampunan kepada Allah SWT., Allah pasti akan menerima permohonannya itu. Kemudian bacalah ayat ini:
“Mereka yang pernah mengerjakan perbuatan dosa atau telah berbuat dosa terhadap dirinya sendiri lalu mereka bersegera mengingati Allah dengan memohon keampunan Ilahi terhadap dosa yang dilakukan itu. Siapakah yang akan mengampuni segala dosa, selain Allah? Kemudian itu mereka berasa insaf dan sedar serta tidak akan mengulangi perbuatan itu lagi, maka mereka akan diberi pahala dan ganjaran syurga yang di bawahnya mengalir sungai-sungai dan disitulah tempat mereka selamanya.”  (HR Abu Daud, Nasa’I, Ibnu Majah dan Baihaqi.)
.
Solat Taubat boleh dilakukan dua, empat atau enam rakaat pada bila-bila masa yang dikehendaki, tetapi lebih afdal pada waktu tengah malam dimana suasananya lebih sunyi dan tenang.






Kredit : Shafiqolbu

5 March 2015

Tukar Gas Setahun Sekali

Uols tukar gas (memasak) berapa tahun sekali?
Ada orang kata dia tukar gas hampir 2 tahun sekali.

Maknanya, aku tukar gas setahun sekali ni normal lah, kan?
Utk orang yg part-time housewife dan duduk berdua rasanya mmg standard lah ni.


Ya. Semenjak duk KSU kami gunakan khidmat Gas Petronas Home Delivery saja.
Sebabnya kat area sini tak banyak kedai jual gas petronas.
Rata2 gas kuning (shell). Pastu ada gas brand Mira (?). Tahpehapalahntah.

Dulu masa memula gas habis, merata carik. Pastu siap nak kena order dulu lah bagai kalau nak gas Petronas. Eh. Menyusahkan saja lah.
Then, google - pastu try call 1 - 300 - 888 - 427


Senang.
Rasanya harga mahal sket kot dari beli kedai.
Sebab dulu masa duk rumah lama, pakcik tu hantar tak sampai lah harga camni. Rasanya lah. Entah. Tak ingat. Tapi, alah, kalau pakai setahun, berbaloi sangat. Lebih kurang 2ringgit lebih je sebulan. Kihkihkih. Jimat giler. Oh. I pakai tabung 12kg tu ja. Kalau guna 14kg mahu hampir 2 tahun kot.



Beli direct ni harga pun standard. Memana kau duduk pun ini lah harganya.
Duduk rumah tinggi ke rendah ke, mmg ini harganya. Sbb dah termasuk RM3 caj untuk penghantaran. Mudah, kan?

Tong gas dia pun cantik. Bersih (ini pun aku ambil kira sbb tak suka tong gas cam selekeh2 tu).
Lepas tu kalau dah biasa guna perkhidmatan ni, kalau call 1-300 tu, terus dia tahu siapa caller sbb mmg nama kita dah direkodkan. Rasanya boleh dapat mesra point skali kot. Tak tahu lah yang itu sbb tugas meng-call ni tugas myDH. 

Aiols mmg guna ni je. Takde kuasa lah ai nak call kedai ke apa hantar.
Tapi, dia tak boleh hantar memalam buta.
Dulu suruh hantar 7.30ptg buleh lagi.
Now, dia kata sampai pukul 5 je pulak.
Okay lah. Takpe lah. Bisa di atur tu.
Kalau nak baca detail pasal gas petronas home delivery ni klik [link]

Sebenarnya pun, kalau takde gas, takde lah aku susah hati libang libu bagai.
Tu hari tgh rebus jagung. Pastu tetiba gas habis.
Pastu alih je lah  kat dapur induction.
Mujur lah tgh rebus jagung.
Kalau tgh goreng mi, hazab jugak lah sbb manade kuali besar kalau nak guna kat induction cooker. Induction cooker ni guna frying pan. Takkan nak goreng mi dalam frying pan. Bersembur2 lah mi terkeluar kang.

Huhu. Ini pun salah satu sebab jugak lah gas aku setahun sekali je tukar.
Aku guna induction cooker jugak. Kalau takat masak megi ke, buat sup2/goreng sayur ke, buat kari ayam ke, boleh je guna induction. Aku guna gas utk masakan yang guna magic pan tu, atau goreng2 mi ke mihun ke nasik goreng je. 
Tapi, guna induction pun aku tgk elektrik tak byk pun.

Ke sebenarnya, mmg aku yang malas masak?
Haha.
*sama statement kat instagram*
*bukan iklan berbayar promote Petronas*

4 March 2015

Perkhidmatan BSN Ipoh (HQ) Memuaskan Hati

Kalau memang dah bagus, kita cakap bagus.
Bukan yang tak bagus je kita nak cerita.

Okey, ni pengalaman aku ke BSN Perak (Ibu Pejabat Negeri).
Letaknya kat Ipoh la kan.
Entry ni sememangnya untuk BSN Ipoh sahaja, bukan utk lelain BSN. 
Sbb? Ada sebabnya ya. Jap lagi kita story.
Now kita cerita penghargaan utk BSN Ipoh ni dulu.

kredit gambar : beautifulipoh
Last Monday (2.3.2015) aku ke BSN Ipoh atas satu urusan. Ini pertama kali lah pun aku ke sana. Walau duk di Perak, tapi tak pernah la nak g BSN tu. Nak buat ke hapa pun kan. Tapi okay la sini, parking pun senang gak. Ada je belakang2 tu.
Mulanya aku diberitahu, urusan aku ni perlu bawa mak bersama. Tu yang ambik cuti dan bawak mak sekali. 

Masa baru sampai dan nak naik ke kaunter pun dah puas hati dah sebenarnya.
Polis bantuan yang jaga situ, nampak je mak aku dia dah suruh naik lif. Sbb mak aku bertongkat. Jadi, dia tahu la sakit lutut nak naik tangga ke kaunter. 
Masa nak tunggu lif pun, ada staff yang menyapa. Nak kemana? Kalau nak ke kaunter, tingkat 2, katanya.

Jadi, naik lif, pergi tingkat 2 (namanya je tingkat 2, kalau naik tangga satu tingkat je).
Pergi kaunter. Tanya kakak bertugas kat depan skali tu.
Dia explain pun baik je. Sampai dia yang isi kan borang. Sbb ada la urusan nak tukar tukar dokumen la apa la. Jadi, dia tolong.

Lepas tu, dia kata suppose tak perlu pun bawak mak ni. Kiterang pun cam eh?
Aku pun cakap la, tu ari saya call no BSN HQ (KL) - no kat laman web tu la kan - dia kata kalau nak buat transaction keluar duit ke apa ke, mesti bawa mak. Dan bawa ke centre. Kalau branch, takut takde duit. Aku cam haiyo.. bank kot, takkan takde duit.

Sbb tu aku kata, aku tak mahu bagi pujian dan penghargaan pada BSN lain. Operator yang bagi penerangan ke aku tu pun tahpehapa je. Banyak kali dia cakap, mmg kena bawa mak. Kalau mak tak larat, sakit tak boleh bangun sekali pun, pihak BSN yang akan datang rumah. Amboi. Jadi, tu yang kami bawa mak. If not, dah settle kat KL je lah kan.
Dah la memula aku call satu nombor, dia suruh call nombor lain, dah call dia suruh call balik nombor memula tu. Dah aku cam nak marah baru dia tanya nak cakap pasal urusan apa. Dah cakap tu yang dia kata kena bawa mak ke centre la apa la.

So, bila aku cerita pasal branch takde duit ke kakak bertugas tu, dia kata kena call cawangan, bagitahu nak keluar berapa. Buleh je dik nak keluar duit kat cawangan tu katanya, tapi kena call dulu lah. Sbb branch ni ada limit berapa sehari yang dia buleh keluarkan. So, depa ni kena dapat approval la kalau nak keluar lebih. Tp perempuan yang bagi info ke aku tu ari, macam tak galakkan pergi branch la. Senang2 pergi centre je katanya. 

Dah isi borang semua, ambik nombor. Oh. Canggih kiosk ambik nombor kat BSN ni ek. Siap kena masukkan IC bagai. Haha. Tp lepas tu rupanya silap yg kiterang buat tu sbb kami nyer urusan tak melibatkan akaun. Ada juga staff yang membantu. So, okay la kan.

Pastu kaunter yang aku berurusan tu pun mudah je. Elok je layan. Lupa plak nama adik tu.
Dan pegawai depa pun okay juga. 

So, secara keseluruhan mmg aku berpuas hati.
Thumbs up untuk BSN Ipoh.
Keep it up good work.
Kekalkan begitu. Pelanggan pun senang hati je rasa.

Apa yang kami kesalkan adalah kesilapan info yang diberikan oleh operator yang jawab call aku. If tak tahu nak bagi info, suruh je lah aku ke HQ di jalan Ampang tu. Dekat je pun dengan ofis. Kalau tak, aku buleh settlekan urusan tu di KL sahaja. Tu pun naseb mmg kami ada urusan di Ipoh. Kalau tidak, sesia kan. Dengan aku cuti nya lagi. Takpe lah kan. Dah selesai pun urusannya.

3 March 2015

Hello Mac!

Dah 3hb Mac baru nak buat entry Hello Mac.
Bulan satu sudah.
Bulan dua pun sudah.

Ayat cliche semua orang pun - cepat nya la masa berlalu.
Mmg betul pun kan.

Dan jangan lupa, sekarang kita pun dah masuk Jamadilawal.


Hari ni berasamaan 12 Jamadilawal.
Lepas tu Jamadilakhir, Rejab, Syaaban dan Ramadhan.

Dah nak puasa uols.
Sesapa lum abis ganti tu lekas2 la berbuat demikian.
Kang tetau je dah ujung Syaaban.
[ewah..mentang lah dia dah settle kan masa bulan Syawal tu ari kan. Eksen.. kalau tidak, dia pun terhegeh jugak. Huhu]

Apa pun, semoga setiap bulan yang telah tinggalkan dan akan lalui membawa kebaikan untuk kita semua.

p/s : Bulan ni ofis kami busy lah dengan acara tahunan kami - 
Hari Kraf Kebangsaan (26 Mac - 6 April 2015)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign