Pages

30 January 2015

#puanstoberikeKuching : Kuching to Kuala Lumpur

12 Januari 2015.
Tamat lah sudah percutian di Kuching, Sarawak.
Lepas ni nak ke mana pulak ya. 
Till April, kami hold dulu kot any percutian.
Lepas tu buleh plan balik. Rasa cam nak p Singapore lah. Ye, jgn gelak. Saya tak pernah pegi Singapore lagi (T____T).

Oraits. Lepas breakfast, naik bilik kemas2 jap pastu dalam kul 9 lebih check out.
Amik teksi yang ada depan hotel tu je lah.
Jadi, pepaham lah kan rate dia.
Mula tanya kat kaunter tu katanya RM30/person.

Terus rasa nak pitam dengar. Haha.
Pastu gi tanya.
Rupanya RM30 satu teksi. Teksi yang besar macam keta Exora tu. Tp bukan Exora, entah apa namanya. Lupa plak. Kalau teksi kecik Iswara tu dalam 20 camtu lah kot.

RM30 tu pun mahal sebenarnya kan. Sbb tu hari masa hotel 360 pick up dari airport baru RM12 utk dua orang. Satu van tu. Huhu.
Tapi, dah kau duduk di Pullman kan. Takkan lah nak kira rate macam butik hotel 360.

Jadi, pasrah je lah. Bayar.
Sampai airport dalam kul 10.
Terus check in kat kiosk check in tu sbb tak buat web check in. 

Flight kul 12.30
Lepak2 jap pastu masuk boarding. Alhamdulillah takde delay apa.
Kali ni tgk movie "What We Did On Our Holiday"


Mula aku dah duduk kat tepi tingkap. Tapinya rosak pulak mendalah skrin aku tu.
Jadi, tukau tempat duduk ngan myDH. Dia bukan nak tgk pun. Dia nak tido je kan.

Pastu yang duduk hujung tu sorang perempuan. Agaknya student U camtu lah.
Sure dia suspect aku nak tukar sebab aku jeles myDH duk sebelah dia.
Takde makna  ya adik. Ai tukar sbb ai nak tengok movie.

Tapi tak sempat habis lah. Kejap2 announcement la, iklan la, apa la.
Pastu nak landing tu, aku cam pening. Eh. Apa hal. Agaknya minum coke masa makan nasik tu. Aku rasa cam teringin plak nak minum coke. Jadi, mintak la air coke. Patut mintak jus oren je. Mengong terus pening.

Landed safely as scheduled.
Ambik beg - naik ERL (terus masuk ERL yang nak p KLIA2 sbb kang penuh pulak kat KLIA2 tu. Baik naik dulu. Mmg ramai pun buat camtu) - pastu amik kereta kat Putrajaya Sentral - parking fee RM14.


Sampai rumah belum pukul 5. Sebbaik. Sbb kalau kul 5 harus la jammed kan. Tapi tak jammed lah sbb kan masa tu 1st day buka sekolah. Ramai masih cuti. Malam baru lah unpack segala menda yang dibeli. Unpack kotak kek lapis semua tu.

Ha! Aku ada cerita pasal kek lapis aku yang dihantar ke hotel tu kan.
Cerita nya begini.
Kami order dulu kek lapis 2 hari sebelum balik. Dia bagi kertas, so kita tick la kat kertas tu. Aku ambik 10 kek dan dapat 1 free. Maknanya 11 kek lah patut dapat kan. Ada 2 jenis kek yang kuantitinya 2.
So, bila sampai hotel, aku pun percaya lah ada 11 kek aku dalam tu.
Tup tup bila balik KL, dah bukak kotak tu, tgk ada 9 je.

Ha. Ayok. Ayok.
2 lagi tu yang aku ambik sama jenis tu lah. Kompem dia tak perasan yang aku tanda kat kuantiti tu 2 bagi setiap 2 jenis kek tu. Cis.

Terus myDH call jam jam tu jugak.
Jadi, myDH bagi gmbr w.app apa yang kami dapat. Serta resit sekali.


So, dia check katanya mmg salah derang. Kek yang lagi 2 tu derang tak masukkan.
Makanya, dia kata dia akan pos laju lagi 2 bijik tu.
Ha..kan dah susah.
Derang pos FOC lah. Kami cakap, kami nak cepat sbb kek tu kiriman orang (padahal tak pun, itu just nak bagi ke orang je).

Apa pun, salute jugak lah. Cepat juga depa hantar. Kami call malam kami sampai KL tu (Isnin). Selasa dia pos, Rabu dapat. Sokay lah kan. Tp cam leceh la.
Moralnya, kalau nak beli kek - terus je pilih - terus bayar - terus pack - dah, habis citer. Takyah la hantar hotel bagai. Kadang yg dia pack tu pun kita tak tahu kondisi nya kan. Dalam kes aku ni, Alhamdulillah lah, semua kek tu elok.

29 January 2015

#puanstoberikeKuching : Hotel Di Kuching

Okay, ter banyak pulak entry pasal Kuching nih. Pergi pun 4 hari je. Patut tak payah nak citer pepanjang. Bukan pergi Amsterdam pun kan. Hiwhiw.

Kami di Kuching, stay 2 hotel berbeza utk 3 malam di sana.
Hotel pertama 360 Xpress City Center [link : 360] untuk satu malam.
Budget Boutique hotel saja. Kalau tak kesah takde tingkap, buleh duk sini. Aku cam rimas sket. Tapi, dek kerana satu malam je, so okay saja lah. No hal.
Ada airport transfer. Kalau booking dengan Agoda atau lelain - call hotel untuk request. Jangan emel. Aku memula emel - tapi takde reply. So, terus aku call. Kalau direct booking dgn hotel dapat harga murah utk airport transfer. RM2.99/person. Kalau tidak jadi RM5.99/person.
Aku booking thro Agoda. Sbb masa tu compare booking direct kat web dia, booking kat Agoda lagi murah, so booking dgn Agoda. Aku dapat harga RM97 per nite. Berbaloi kan.
Okay lah 360 ni. Dia cam rumah kedai je pun. Memula tu aku cam kompius kat mana nak naik bilik nih. Rupanya nak naik lif tu, kena touch kan kad bilik tu. Baru lah lif tu aktif. Aiyark. Kampungvillage sgt kan. Tau lah ada hotel buat style gitu. Tapi, tak la suspect hotel bajet nih canggih nau security nya. Padahal orang buleh je naik ikut tangga kan. Setingkat je pun. Motip?
Tapi, aku suspect sure derang nampak kat CCTV kiterang keluar dari lif pastu melilau carik lif lain. Haha. Bengong.

Satu je yang tak best. Toilet takde paip air. Susah nak cebok. Tapi, paip macam tempat amik wudhu ada pulak.



Takde paip. Apatah lagi hose. Tskk.. Ai is dun like.
Gambar camni mmg trade mark ke apa?
Kelihatan sipi2 myDH yang malas nak layan. (T___T)

TV besau la gak. Takde la halus cam butik hotel aku pernah duk kat Taiping dulu. Itu lagi cinonet bilik nya. Pastu kat tv tu ada tunjuk keadaan kat luar. Sbb takde tingkap kan. Jadi, kita buleh tahu lah hujan ke, dah malam ke. Camtu lah. 
Hotel takde breakfast. So, pepandai lah carik makan. Kami pagi tu nak check out, jadi makan biskut je dulu. Tkde hal.
Kalau nak pergi waterfront / tugu kucing tu buleh je jalan kaki. Kurang dari 10minit lah berjalan kaki.

Nampak Pullman dari hotel 360 tu.

Then, hari kedua kami stay di Pullman untuk 2 malam. 

Sengaja lah amik hotel best sket kan. Takmo lah Riverside sbb kalau outstation mmg harus duk situ. 
Yang ni aku booking direct dgn Pullman [link : Pullman]
Masa tu ada special offer. Murah banget dia offer tu. Maka harus grab. Buleh katakan disc dalam 40% dari harga sebenar. Ha..gitu. 
Tips : Kadang2 booking direct dengan hotel lagi murah kalau booking kat agoda etc tu. Sebelum booking tgk dulu web dia - kadangkala ada special offer yg harga murah.

Pullman kata kau. Takkan tak best kot. Kan?
Lengkap semua. Iron board.
Kau nak ber yoga pun buleh ha.
Dumbbell pun ado.
Ni kalau kata buat course kat sini mmg best kot.
Lengkap!
Bathroom biasa lah.
Bathtub.
Shower. Biasa lah ni kan.
Yang penting toilet ada hose paip.
puanstoberi bagi 5bintang terus.
Complimentary. Settle situ jugak.
Takyah bawak balik. Buat nyemak je.
Eh, yang body lotion bawak balik. Hihi.
Peti ais see through.
Ha kau, penimbang pun ada.
So, masa booking tu aku request la nak ada decoration bilik sket. Sbb nak celebrate 6th anniversary katanya.

Tips : Kalau booking direct dgn hotel - minta la complimentary kat hotel utk buat deco sket. Kata je utk anniversary. Depa pun bukan nak tanya "Miss, is it ur anniversary today?". Huhu.


Yang best Pullman bagi early check in. Kul 9 pagi dah check in. Huwaa.. ni kalau tak gi memana mmg sedap lepak bilik dah. Terperanjat jugak la sbb kat semenanjung ni jgn harap nak bagi early check in eventho' hari biasa, bilik dah siap ke apa. Never. Aku tak pernah dapat pun. Abis2 pun kul 2.00 tu buleh la. Kalau awal lagi mesti dia kata belum siap. Ini hari Sabtu pulak tu. Jadi, puanstoberi bagi lagi 5bintang untuk early check in utk Pullman nih. 

Seterusnya kredit untuk makan pagi. Ye lah, makan pagi je lah yg ai makan. Dinner apa idak la kan. Makan pagi best. Pelbagai pilihan makanan. Mi kolok segala ada.
Best. puanstoberi suka. Puanstoberi bagi 5 bintang! Haha. Padahal puanstoberi bukan kesah sgt pun pasal makan nih. Tapi, dari segi rasa tu idak la 5 bintang sgt. Cuma, dari segi pelbagai pilihan dan tempat makan yang cosy, bersih, pinggan yang cantik, layanan staff. 


Suka giler dia design cawan dia nih.
Mana nak carik eh?
Mi kolok yang rasa megi goreng. Sedap. Ai is suka.

Actually bawah Pullman ni pun ada macam mall. Tapi kami tak sempat masuk.
Dari Pullman ni nak ke tempat makan topspot ni hanya kurang 5 minit jalan kaki. Dekat nau. Bawah pullman je kiranya. Pastu nak ke waterfront pun tak jauh. 

OOTD. Mana nak balik KL.
Hey! Debab giler dah kenapa?
Ruang lobi yang luas giler.

So, memang best lah. Sila lah duk Pullman. Pastu kedai kek lapis pun okay je nak hantar kek kalau kat sini. In fact kedai kek lapis Dayang Salhah pun ada buka kafe kat mall bawah hotel ni. Tapi tak tau la dia jual ke kek lapis situ. Tak pergi. Tak sempat.

Jadi, Pullman ni mmg I recommend!

28 January 2015

#puanstoberikeKuching : Makan Makan Di Kuching

Kami di Kuching takde la orang kata tu JJCM sangat pun.
Sbb satu, sewa kereta dengan driver. Jadi, cam terhad sket lah. Kalau sendiri tu senang lah kan. Keduanya, cuaca pun tak berapa baik. Jadi, cam terbatas lah sket pergerakan tu. 

JJCM kami adalah :
#Topspot
Rasa ramai yang tahu Topspot ni kan. Letaknya di atas roof top UTC. Senang je nak pergi dia. Buleh dikatakan tengah2 jugak lah. Dekat dgn hotel Tune. Dan paling dkt - hotel Pullman. Huhu.
Landmarknya - UTC. Cari UTC, pastu naik lif terus sampai roof top. Tanya je le kat guard situ mana lif nak naik. Tp lif kecik. Orang ramai. Nak cepat naik tangga. Huhu.
Hari pertama sampai kami dah dinner kat sana. Hari Jumaat malam. Ramai jugak. Kami sampai dalam kul 6 lebih camtu lah. Lepas jalan2 kat waterfront, kami terus ke situ. Kalau ikutkan jalan kaki dari hotel 360 tu jauh jugak la. Tapi idak la sampai 10minit. Buleh la nak jalan kaki.
Hari pertama kami makan kat kedai no. 25. 


Makan udang galah - buat masak cili. Pepahat - masak black pepper. Ikan siakap bakar. Sayur midin goreng belacan. Total makan - RM66 utk kami berdua. Minum lak RM10. Air buah sana RM5 satu. Huhu.

Sayur midin. Pucuk paku la kiranya kalau kat sini.
Udang galah yang sedap. 
Pepahat kat sini sedap lah.
Beza dgn pepahat kat Semenanjung yg ada rasa macam pasir
bila kunyah tu. Sedap. Seriyes.
Kureng sket. Takyah order lah ikan bakar.
Hari ketiga pun kami dinner sekali lagi kat Topspot. Kali ni ke gerai no. 6. Sbb orang kata no. 6 n no. 25 yang best. Tapi, is kureng la sket no. 6. Ke aku silap ni. Bukan no. 6. Aiseh. Bila aku google. Rupanya no. 10 yang orang recommend. Cis. Kali ni kena RM60. Okay lah kan harga.
Kali ni ambik.

Pepahat masak cili. Kering sgt dia masak.
Kureng sedap. Tp still pepahat tu rasa sedap.
Haha. Apahal jadi cemni.
Ini udang galah masak butter. Dah jadi rasa macam
kuih raya pun ada. Failed!
Sotong goreng tepung. Okeh. Ni sedap la gak.
Topspot ni mmg lah kedai makanan cina. Ramai je melayu makan. But... but.. sila ambil maklum, bukan prinsip aku untuk jadikan alasan "ada orang melayu makan, jadi kita makan". Bukan macam tu ya. Prinsip nya adalah - rata rata kedai ni ada letak tanda halal. Halal dari Jbtn Agama Swak. Mmg aku google pasal tempat ni dan dulu katanya pernah kena rush sbb letak tanda halal palsu. Now, takkan la depa berani lagi kan. Lagipun, bawah ni UTC kot, pejabat kerajaan. So, kami tak was was. Lagi pun kedai no. 25 tu owner dia (owner la kot sbb pegang duit kan) pakai baju kebaya nyonya siap. Cemni lah, kalau kau rasa taknak makan, itu terpulang, tapi, jangan la bebuat tanya "eh, tu kedai cina ya, kami tu hari makan kedai muslim". Mungkin pada kau pertanyaan tu just tanya, tp pada yang ditanya mungkin jadi humiliate. Sbb dah sah sah la kau pernah pergi, dan tahu la tempat tu mmg kedai cina kan. Mustahil tak nampak.

Menda ni simple je. If was was, nak carik halal jakim - sila kan. Tapi, kalau orang tu dah pergi makan - sila hormati, tak bermakna orang tu pun tak sensitif bab halal haram. Simple. Kan?

Then seterusnya kami makan.
#COC - Coffee O Corner.
Jangan tanya landmark. Jangan tanya kat mana.
Ai is tak tahu. Dak Amirul tu yang bawa. Kita minum sini buleh kak? Aku tgk nama kedai. Eh. COC. Eh, boleh sangat. Sbb kat forum pun selalu orang suggest.

Laksa Sarawak - Mi Kolok Sapi - Teh C Special.
Review- kureng sket la laksa sarawak tu sbb bihun dia cam keras. Kuah okay dah. Bihun cam kurang lama celur.

#Bimmers
Ini pun Amirul yang bawak. Taktau kat mana. Sini pun best. Banyak makanan. Konsep dia cam ada gerai2 dalam kedai. Jadi, kita order je lah. Baru nak order pisang goreng cheese. Dah habis.
Apa ke nama kuih ni. Lupa la pulak.
Teh C special lagi. Hihiw.
Teh + Susu + Gula apung (gula melaka la kot)
Try lah buat. Kompom tak jadi. Huhu.
Kepak ayam. Sedap la pulak.
Itu je lah kedai makan yang sempat di tuju.
Tak sempat nak pergi makan ayam pansuh ke ayam penyet ke ayam bakar ke.
Ingat petang hari kedua tu nak pergi ke My Village Barok Bistro. Tapi tu lah. Dah balik hotel - penat - malas dah nak keluar balik. Nak pergi situ kena naik sampan ke seberang sungai dari Water front tu. Dah malam mmg tak arr nak naik sampan tu.  Dan mmg tak sempat pun naik sampan. Naik cruise pun tak sempat. 

Jadi, itu je lah yang kami makan masa kat sana.
Macam tak sempat masa je nak pergi sana sini. Kena duk seminggu baru okay kut. Ke transfer sana terus. Eh? 
*mujur bos tak baca blog ni, kut tak mau kena tukar baru haru. Hihi.

27 January 2015

#puanstoberikeKuching : Jalan-Jalan Hari Ketiga

Okay dah masuk hari ketiga - 11 Jan 2015.
Oh. Malam sebelum nya kami jalan2 di waterfront.

Eh. Meriah juga malam minggu di situ. Tgk orang busking. Tgk orang main apa tah yg ada cahaya bila campak kat atas langit tu. Pastu tgk orang beratur panjang beli keropok lekor. Memula kami pelik apa la orang jual ni yg ramai sgt orang ni. Rupanya keropok lekor. Pastu esuknya tnya kat Mirul tu - dia kata mmg orang sini suka keropok lekor. Sbb susah nak jumpa. Dia pun suka. Aku cakap, kalau camtu kami buleh jadi pengedar, then dia jual kat Kuching. Huhu.

Okeyh. Hari ketiga di Kuching.
Mirul sampai awal kat hotel. Kul 8.30 dah tunggu. Time tu kami tgh breakfast lagi.

Lps tu terus ke Semenggoh. Nak tgk orang utan katanya.
Agak jauh ke dalam juga tempat ni. Bayar kat depan, lepas tu kena naik kereta sampai atas. Jauh juga. Kalau jalan kaki mmg termengah dan peluh tiak la. Jadi, kalau dgn driver, suruh je depa antar sampai atas. Sbb kat atas tu nanti pun ada parking.
Dari parking kena jalan kaki sket pastu masuk trail dalam hutan untuk ke tempat yang nak tgk orang utan makan tu. Ada time dia. Pagi dan petang. Jadi, kalau nak gi sini tak yah high heel bagai lah.




Tapi, hampa kecewa dukalara sbb incik orang utan tak muncul. Muehehe. Rugi bayar RM5 tau. Skrg kat Sarawak musim buah. Dia if musim buah, mmg susah dia nak keluar. Jadi, bertabah lah. Jenuh la orang nak bagi makan tu panggil. Idak nya dia keluar. Orang tu kata buleh dtg lagi sekali petang. Eh. Idak la kuasa. Ai anggap sedekah je le tiket masuk RM5 per person tu yer.

Lps tu kami sebenarnya nak ke Rumah Panjang Annah Rais. 
Tapi, tak tahu pulak kat mana. Amirul tu kata tempat tu jauh. Plus tempat tu byk penduduk bukan muslim. Banyak "oink oink" katanya.
Aku plak cam baca blog2 orang takde pulak orang kata gitu.
Tgk kat web ni macam okay je kan [link : long house]. I don't know lah.
Jadi, tak pergi lah. Lagipun entah mana mana je kan.

Pastu terus ke Muzium Kucing. Ha. Ni baru betul muzium yang ada kucing2 tu. Bukan la kucing betul pun. Hal hal berkaitan dengan kucing lah. Letaknya di bawah DBKU. Dgn signage apa nya takde. Ingat masuk ofis dah tadi. Tp mmg bawah ofis tu lah. Masuk free. Just bayar duit kamera je RM3.

Lps tu pergi pasar pagi Kubah Ria (patut pergi sini dulu sbb dah tghari orang dah pack2 dah pun). Tp beli ikan masin kat dalam pasar tu je. Minum cendol jap kat food court situ.



Dari situ terus pergi Perkampungan Budaya. Pun buleh tahan jauh lah.
Hari ni tak lunch sbb dah breakfast kat hotel. Plus dah minum, makan sket2 kat Kubah Ria tu.
Bayaran masuk Sarawak Village Culture nih RM60/person. Mahal kan?. Mmg mahal. Aku memula tu ingat nak cakap aku outstation kat Cawangan je. Kot dapat la diskaun ke apa. Tapi, dak Mirul tu dah mintak duit sbb dia nak bayarkan kat kaunter. Aku suspect dia dapat tips la tu. Seolah bawa pelancong kan. Okay lah. Malas lah nak tanya lelebih. Ikut kan je lah. Lagipun budak Mirul ni okay.

Masuk situ, memula tak hujan - mendung je. Pastu hujan. Renyai2.
Pastu mula lah rasa panas giler. Haih. Ai is not selesa. 
Masuk setiap rumah kat situ. Boleh la. Takde la best ke apa.
Dia macam rumah Mini Malaysia kat Melaka tu. Pastu tempat pun cam tak terjaga je. Tgk orang ramai je, tapi takkan la tak boleh buat penyelenggaraan sket.

Orang kata datang sini mesti tgk show dia. Show dia dua kali. Pagi n petang. Pagi tu dalam kul 11 kot. Petang kul 3.30pm. 
Show menari2 kebudayaan Sarawak lah.



Best ke? Buleh la. Takde la "berahi' sgt pun. Sbb kami kan dah biasa tgk menari nari ni. Kata pun kerja office kebudayaan kan.. Kat ofis aku ni pun kalau ada perasmian apa2 sure la ada menari2 lebih kurang camni. Yang menyumpit tu je la yang takde kan. Huhu. Tapi, kalau dah masuk, tengok le.


Dia bagi passport ni, cop lah kat setiap rumah kita pergi. Ada berapa rumah tah. 10 kot. Tak ingat. Aku bukan fokus sgt sbb panas melengas lepas hujan tu. Rimas sungguh la rasa.






So, my review - if nak pergi, pergi lah. Kalau taknak pun, tak rugi. Itu bagi aku lah. Ada orang rasa seronok dan suka. Takde masalah pun kalau nak pergi. Okay je. Pengalaman kan naik rumah tinggi2 tu.
RM60 per person buleh katakan agak mahal. Kalau dua orang dah RM120. Buleh beli memacam lagi tu. Belanja kat Serikin, byk menda buleh dapat tau. Huhu.


Dari SVC tu kami balik ke Kuching. Dah petang pun.
Singgah minum kat Bimmers. Ini pun salah satu tempat makan yg glamer jugak.
Ingat nak try pisang cheese. Dah habis pulak. Oh. Ai is sedih. Jadi, makan kepak ayam n kuih apa entah. Macam kuih koci. Tp macam kuih tepung pelita pun ada. Minum air teh C sekali lagi.

Lepas tu Mirul hantar balik hotel. 
Lepak2 jap. Rehat solat apa semua keluar carik makan.
Pergi TopSpot lagi. Hiwhiw. 
Udang galah la lagi. Hiwhiw.
Lps tu balik hotel. Ambik kek lapis kat receptionist.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign