Pages

31 October 2014

#puanstoberikePerth : University Of Western Australia - Kings Park

21.10.2014. 
Cuaca baik juga hari ni. Alhamdulillah.
Hari ni kita pergi Univ pulak yer. University of Western Australia or singkatannya UWA.
Nak pergi sini, naik bas kat Wellington St Bus Station. Ada bus no 102 atau 107. Atau naik dari Esplanade Busport pun buleh. Kalau naik Blue Cat mmg ada stop kat Espalanade ni. Dari situ pun senang nak gi UWA ni.
Tambang $2.90 utk 2 jam. Ni hari dah bijak sket. Haha.
So, nanti dah nak sampai driver bus akan jerit - UWA. Kami pun turun. Atau pun mmg ada je student akan turun. Follow je lah. Lalu bawah terowong sket - then wow! Cantik giler universiti depa. Terus rasa nak sambung study kat sini. Please.. terus rasa nak apply HLP dan dan itu jugak. Haha

Cumanya entah mana main entrance. Besau sesangat. Cantik sesangat. Sampai myDH kata kalau org study sini mesti lah tenang je fikiran.


Lepas tu cross road. Jumpa lah swan river. Ya Allah.. mmg best betul kalau study sini. Hilang stress tgk tempat lawa2 camni. 



Tu blueboat house yg nak nak sangat aku nak ambik gambar.
Tapi, bila sampai macam gayat pulak nak pergi sampai kat pintu tu.. 
Jadi, ambik kat depan2 je.
Tak puas rasa.. geram.. tapi dah apa kes nak duduk lelama kan.
Terus tunggu bas nak balik ke city. Senang je tunggu bas. Cross je dari blueboat house ni. Naik bas tunjuk je tiket yg beli tadi since masih valid.

Kami berhenti kat Esplanade Busport then pi naik Blue Cat utk ke Barrack St. Nak pergi beli tours pulak utk hari esuknya. Kan sepatut esuknya kami dah balik petang tp AA reschedule ke pagi. So, ada masa 1 day lagi lah. Ada masa, duit pun ada lagi, so, we decide amik tour. Ingat nak amik pergi Pinnacles, tp yg tu takde hari Rabu. Yg ada pergi Wave Rock. Entah. Patut aku takyah amik pun takpe sbb bukan nak pergi sgt Wave Rock tu. Tapi entah. Terus je amik. Lantak lah. Kiterang amik dengan Aussie Perth Tours.

Lps beli tours tu terus gi makan kat D'Ancasa Restaurant. Dekat je ngan hotel Criterion. Malaysian food. Kiterang amik nasi goreng sambal belacan and tambah samosa. Harga $10.90 kalau tak silap sepinggan nasi goreng nih. Alah, takyah convert lah.. oke je lah. Kata bercuti kan. Tapi, kami share. Haha. Sbb aku mmg takkan abis lah punya. Baik share.
Lps tu naik bas ke Kings Park. Ha... kalau datang Perth, wajib tau pergi Kings Park ni sbb apalah erti ke Perth kalau tak pergi Kings Park. Gitu lah. Pergi Kings Park naik bas Transperth no. 37. Tggu je kat St George Tce tu. To be exact, tmpt yg kami turun masa memula sampai dari airport tu. Ha.. bas itu lah. Free je ke Kings Park. Aku baca ada orang naik bas, kena naik tangga. Tp aku naik bas ni elok je terus sampai ke laman kings park. Tak perlu naik tangga dah. So, naik bas no. 37 okeh.

Cantik MasyaAllah view dari atas weh. 


Ada jambatan jugak tetengah taman tu.

Katanya kalau malam pun cantik jugak. Tp kami tak dapat tgk waktu malam sbb tu hari nak pergi tu kan hujan petus. Takpe lah. Taman ni antara taman yg terbesar di dunia. Penat wes nak cover satu taman. Kami cover sebelah taman ja. Haha.

Kat sini ramai la orang melepak. Mat saleh siap baring bagai. Tp kita nak lepak baring awas sket la sbb depa bawak anjing kat sini. Tapi, being orang putih kan..depa ni cukup displin. Aku nampak depan mata aku sendiri yg anjing depa berak, pastu depa siap kaut okeh. Kaut guna kertas macam tisu tu (mungkin mmg tisu khas dia kot). Pastu korek2 tanah guna cawan plastik, mungkin buang balik najis anjing tu. Ha.. kau.. rakyat kita mampu buat camtu? Sentuh anjing mampu lah. Eh..!

Lps tu terus balik sbb nak kemas2 bag since esuk pagi kami kena check out awal pagi. Sebelum tu myDH dah deal ngan sorang brother ni utk hantar kami ke airport esuk malam nya.

Oh. Sempat lepak Stirling Garden sebelum balik.
Burung ni mmg banyak kat sana. Eh. Gagak pun byk jugak.
Spring season. Mmg byk bunga.
Suka sgt amik gmbar bunga.
Lepak bawah pokok ada bunga luruh2.
Naik blue cat and balik lah ke Mhall.
Last night at Mhall. Sedih. Sok nak balik.

Petang tu kami check out sesiap. Ambik deposit. And sempat lah bersembang dengan staff MHall yg sangat nice. Dah la nama kami sama. Hihi. Dia orang Melaka, dah ikut husband dia migrate ke Perth. Dah 10thn kat Perth. Husband dia bukak kedai makan. Tp kat Victoria Park. Tak dpt la kami pergi. Tak sempat dah pun.

Takpe. Next time maybe. Dah tukar2 no phone dengan dia. Dah jadi kawan pun. Sapa nak p Perth, buleh contact ai okeh. Haha. Tetiba jadi agen.

Cerita lain pasal Perth, klik je kat link ini - PERTH2014

Rahsia Rumah Tangga Bahagia

Setiap keluarga muslim pasti mengimpikan ketenteraman dan ketenangan dalam rumah yang mereka diami. Samada dia seorang suami, seorang isteri, ataupun sebagai seorang anak. Semua inginkan rumah mereka seperti kata orang: Baiti jannati, rumahku adalah syurgaku. Tidak semestinya rumah yang besar dan dilengkapi dengan perabot yang mewah itu tenang.

Rumah yang barokah adalah rumah yang apabila kita masuk dan berada di dalamnya kita akan merasa tenteram dan tenang. Misalnya apabila seorang suami pulang dari kerja, apabila ia masuk saja ke rumahnya, didapatinya rahah (lapang). Lelah dan kepenatannya akan hilang saat bertemu dengan isteri dan anak-anaknya. Ketenangan menyelimutinya. Manakala seorang isteri pula akan merasa senang apabila  berdiam dalam rumahnya. Karena memang seperti firman Allah Subhanahu wa Ta’ala kepada kaum hawa:


وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ
“Tetaplah kalian tinggal di rumah kalian.” (Al-Ahzab: 33)

Suasana dalam rumah juga turut mendukung timbulnya rasa senang tersebut. Anak-anak juga akan merasa senang dalam rumah mereka walaupun rumahnya kecil dan sederhana. Kerukunan dan kasih sayang sentiasa terjalin di antara anggotanya. Gambaran seperti yang kita ungkapkan tentunya menjadi keinginan setiap insan. Lalu, apakah rahsianya untuk mewujudkan baiti jannati tersebut?

Di antara faktor yang sangat penting adalah menjauhkan rumah dari para setan. Kenapa demikian? Karena setan merupakan musuh anak Adam, sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:


إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا
“Sesungguhnya setan itu adalah musuh bagi kalian maka jadikanlah dia sebagai musuh.” (Fathir: 6)

Yang namanya musuh itu sudah tentu akan berupaya mencari kesempatan untuk mencelakakan dan menghancurkan orang yang dimusuhinya. Salah satu sasaran utama setan adalah merosak sebuah keluarga, menghancurkan ikatan di antara anggota-anggotanya. Iblis akan bergembira apabila anak buahnya setan berhasil memisahkan seorang isteri dari suaminya. Sebagaimana kabar dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam:

Sesungguhnya iblis meletakkan singgahsananya di atas air lantas ia mengirim kan tentera-tenteranya. Maka yang paling dekat di antara mereka dengan iblis adalah yang paling besar fitnah yang ditimbulkannya. Datang salah seorang dari anak buah iblis menghadap iblis seraya berkata, “Aku telah melakukan ini dan itu.” Iblis menjawab, “Engkau belum melakukan apa-apa.” Lalu datang setan yang lain melaporkan, “Tidaklah aku meninggalkan dia (anak Adam yang diganggunya) hingga aku berhasil memisahkan dia dengan isterinya.” Maka iblis pun mendekatkan anak buahnya tersebut dengan dirinya dan memujinya, “Engkaulah yang terbaik.” (HR. Muslim no. 7037)

Al-Imam An-Nawawi rahimahullahu menerangkan bahwa iblis bermarkaz di lautan, dan dari situlah ia mengirim tentera-tenteranya ke penjuru bumi. Iblis memuji anak buahnya yang berhasil memisahkan suami dengan isterinya, karena kagum dengan apa yang dilakukan si anak buah dan ia dapat mencapai puncak tujuan yang dikehendaki iblis. Iblis pun merangkulnya. (Al-Minhaj, 17/154-155)

Kata Al-Imam Al-Qadhi Iyadh rahimahullahu, hadits ini menunjukkan besarnya perkara firaq (perpisahan suami dengan istrinya) dan talak, serta besarnya kemudharatan dan fitnahnya. Selain itu juga menunjukkan besarnya dosa orang yang berupaya memisahkan suami dari isterinya. Kerana dengan berbuat demikian bererti memutuskan hubungan yang Allah Subhanahu wa Ta’ala perintahkan untuk disambung, menceraiberaikan rahmah dan mawaddah yang Allah Subhanahu wa Ta’ala jadikan di dalamnya, serta merobohkan rumah yang dibangun dalam Islam. (Ikmalul Mu’lim bi Fawa’id Muslim, 8/349)

Iblis dan bala tenteranya ini berusaha menghancurkan hubungan suami dengan isterinya. Sementara suami dan isteri ini tentunya bernaung dalam sebuah rumah. Maka sudah tentunya setan tidak akan tenang jika  tidak dapat masuk ke dalam rumah tersebut. Bila setan telah berhasil mendiami sebuah rumah, nescaya ia akan menebarkan kerosakan di dalamnya, sehingga terjadilah perselisihan di antara anak-anak dan perpisahan antara suami dengan isterinya. Berubahlah mawaddah (kasih sayang) menjadi ‘adawah (permusuhan), rahmah menjadi azab.

Dengan penjelasan di atas, maka barulah kita sedar kenapa kita harus membentengi rumah kita dari setan yang terkutuk.

Di antara perkara yang boleh kita lakukan untuk membentengi rumah kita adalah:


1. Mengucapkan salam ketika masuk rumah dan banyak berzikir
2. Berzikir kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala ketika makan dan minum
3. Banyak membaca Al-Qur’an dalam rumah
4. Membaca secara khusus surah Al-Baqarah dalam rumah
5. Banyak melakukan solat sunnah/nafilah dalam rumah.
6. Membersihkan rumah dari suara setan
7. Membuang loceng dari rumah
8. Tidak menempatkan gambar dan patung berbentuk makhluk bernyawa di dalam rumah
9. Tidak memelihara anjing atau membiarkan anjing masuk ke dalam rumah 


****
Alhamdulillah, mmg dah anggap rumah sekarang "baiti jannati". Walau takde berkonsep bagai, walau takde perabot yang seragam, walau rumah tak bertanah. Tapi bila balik mmg rasa lega dan tenang.
Terima kasih Allah, atas rezeki ini :)

30 October 2014

#puanstoberikePerth : Sewa Kereta

20.10.2014 - Isnin.
Hari ni cuaca dijangka baik. Jadi, marilah kita keluar seawal mungkin.
Hari ni tak breakfast sbb nak pergi sewa kereta. Nak pi beli roti. Tp tu lah, plan dah lari abis sbb lewat mandi. Kena q nak mandi. 
Kat blkg tu kira cam info bas ni. Ada tulis berapa minit bas sampai.
Tepat ye. Kalau 10min, mmg 10min bas sampai.

Tggu Blue Cat bus kat bus stop Francis St utk ke Barrack St. Dari Barrack St pergi ke Adelaide Tce utk ke kedai sewa kereta. Jauh oke. Ada lah 15-20minit berjalan. Penat. Tp sbb sejuk je tak la terasa sgt. Lagipun ramai je orang sana duk jalan kaki.

Memula aku dah plan nak sewa kat Bayswater. Tp last minute aku sewa kat Aries. Aku kan salu camtu. Huhu. Katanya Aries ni owner dia chinese Msia. Entah lah sbb takde pun depa speak Malay. Harga kereta sewa $60 utk 24hours. So, buleh la nak hantar esuk pagi. Deposit aku guna card credit lepas tu dalam 7-10days baru dia release kan balik. Sebenarnya yg ni aku tak berapa berkenan sbb dulu masa gi HK aku bagi CC gak utk deposit hotel, tp dia release jam jam tu jugak. Why nak pegang lelama utk release. Nanti sure CC aku ada caj sbb ni dah hujung bulan. Aku ada amik GPS jugak. $10 utk GPS. Jadi, total sewa kereta $70.
Lesen memandu Msia diterima kat sini. Tapi, ada yg kata kalau lesen lama tu tak buleh sbb takde translation. Tapi, myDH buleh je guna lesen dia yg lama tu. If tak boleh, mmg aku yg kena drive since lesen aku yang baru (lesen ada cip tu). Since boleh je.. myDH yg drive. Nak drive pun mudah sbb mmg belah kanan macam kita.

Kereta sewa kami. Nissan Pulsar.
MyDH kata sedap bawak. Kereta baru.

So, berpandukan GPS kami terus ke Whiteman Park yg terletaknya Caversham Wildlife Park. Susah sket nak set kat GPS. Tapi, ambik alamat dia, Insyaallah mudah. Nak masuk Caversham ni ada 2 jalan. Satu dari Beechboro Road, satu lagi Lord Street road. Kami masuk kut Beechboro. Jauh sket ke dalam. Sunyi je.  Parking then terus masuk ke Caversham.

Tempat ni wajib lawat yer sbb best!
Huhu.
Kami nak catch farm show pukul 10pagi sbb tu dari tempat sewa kereta tu direct ke sini. If not nak gi Danish Pattisarie dulu beli roti. Takpe lah. Pergi dulu Caversham.
Farm show. Tunjuk cara 'mengetam' bulu biribiri.
Dia panggil kanak2 utk bagi anak kambing minum susu.
Dapat lah tgk show, tangkap gambar ngan wombat, tangkap gambar ngan koala.
See the picture je lah.
Hai Koala!
Ni lupa lah nama dia.
Ada anak dalam poket kanggaro tu.

Settle kat Caversham dalam kul 12.00 t.hari. Pergi ke Margerat Choc Factory. Ada coklat yg boleh rasa - free tasting. Then, beli coklat dan air coklat yg super sedap. Baca ingredient, InsyaAllah, takde yg meragukan.


Dari Choc Factory shoot ke Danish Patisserie. Makan kat situ je. Alhamdulillah.. kenyang jugak. Kedai roti ni mmg ada halal assurance. Mmg rata2 yg datang Perth akan pergi kedai nih. Type je alamat kat GPS, Insyallah sampai. Walau namanya Danish Patisserie, kedai bakery dia namanya Oscar.


Suppose dalam plan itinerary aku, lepas dari Choc Factory tu kami akan ke Araluen Botanical Garden. Nak tgk bunga ros. Pastu nak singgah fruit farm kat Raeburn. Tapi, myDH macam keberatan nak hantar kereta esuk paginya. Dia kalau buleh nak hantar petang tu jugak, before 5pm. So, aku ubah la plan.

Dari Danish Patt tu kami direct ke Belmont Forum. Nak beli corelle. Yihu. Belmont Forum ni shopping complex yg ada memacam kedai dalam nya. Beli corelle tu dalam Big W.  Big W ni ala ala macam Tesco lah. Murah2 barang dalam tu. Aku nak Corningware sebenarnya. Tp takde pulak. Diner set Corelle aku dah ada. So, ambik bakeware set je. $35 sahaja. Hiwhiw. MyDH kata ambik je lah sbb nanti mengigau pulak teringat. Eh. Melampau sgt tu. Haha.


Lps tu beli perfume kat Priceline. Murah wes. Guess tu $30 dan CKIN2U $20.
Tips : Nak beli perfume, beli kat pharmacy (yg ala ala Guardian) macam kat Chemist Warehouse ke. Mmg ada yg murah. Priceline ni pun kedai ala ala Watson lah.

Dari situ kami shoot balik ke Mhall utk simpan barang. Masa tu dalam kul 4pm. Singgah isi minyak jap. Sbb minyak tak nampak gerak sgt, kami isi 2 dolar ja. Hahah. Ada ke isi $2. Kat Perth ni, isi minyak dulu baru bayar okeh. Tp isi $2 tak naik pulak meter minyak tu. Jadi, lepas letak barang semua kat MHall, kami carik stesen minyak lagi. Isi lagi $14. Ha, baru naik balik ke takuk asal. Kena la isi jugak sbb kang kena surcaj lagi banyak pulak. Minyak sini tak tetap harga nya ya. Macam hari ni harga lain, esuk lain. Kawasan ni harga lain, kawasan yg rural sket harga lain. Tapi murah la kiranya. Kereta yg kami sewa tu guna unleaded 91 which harganya dalam $1.49 camtu seliter. Jangan lah convert. Mmg lah jadi mahal. Cuba compare dengan rate gaji kat sana. Harus kata murah kan.

Dekat2 pukul 5 kami dapat hantar kereta balik. Ye lah kan, nanti kalau nak amik semalaman, kena bayar parking lagi. Aku survey parking yg dekat2 Mhall dalam $10 (utk pukul 6ptg hingga 6 pagi).

Lps tu jalan kaki tepi Swan River yg cantik amat.
Saja amik gambar ngadap matahari.
Area Swan Bell ni tgh under construction.
Tak lawa nak ambik gambar.
Gemok mok mok!

Lepak situ, nampak lah Perth City.
Then jalan sampai lah semula ke Barrack St utk naik bas Blue Cat. Sempat jalan jalan jap kat area London Court kat Hay St. Dah nak gelap masa ni sbb dah dekat pukul 6 ptg.

Beli air mineral then balik semula lah ke Msia Hall. Malam tu makan roti yg beli kat Danish Patt. Cicah dgn instant mushroom soup yg bawak dari KL. Lazat je eh!


Cerita lain pasal Perth, klik - PERTH2014

I Want To Touch A Cat

Ha gitew.

Eh. Sebenarnya I want to keep cat. Keep ke? Simpan? Bela? Pelihara?
Wat eva. 


Mari penyekkan muka dia..
Gewam oi!
Amboi.. seronok betul jilat bulu ye.
Taknak pandang kamera pun.
Meow.. meh tgk sini.
Malas nak layan.
Tido lagi best!
Model kucing. Hikhikhik.
Sebenarnya ni kat ofis aku je. Sempena promosi hiasan dalaman tu. Ada letak skali booth kekucing ni. Boleh adopt jugak. Tapi yg adopt tu idak la kucing berbulu lebat mahupun muka penyek tu. Kucing stray yg dah cantik comel la kan.
Kalau weekend ada pertandingan kucing. Weekend ni pun ada.

Boleh tgk FB - The Official Site of Kelab Kucing Malaysia (KKM).


Aku sebenarnya teringin nak bela sekor.
Tapi yamtuan kat rumah tu macam taknak bagi.
Pujuk pujuk pun tak lepas. Pujuk lagi, dia kata "boleh nak bela, tapi nak bagi makan ke, kalau nak bersihkan berak dia ke apa ke, dan segala berkaitan dia taknak ambik tahu. Kalau awak pergi kursus ke apa, mmg dia takkan take over kucing tu bagi makan ke apa"


See.. mmg tak bagi la sebenarnya kan.

Makanya, tengok dari jauh je la yer.. sobsss....
Meoww....

29 October 2014

#puanstoberikePerth : Freemantle - Subiaco - Harbour Town

Ahad - 19 Okt 2014.

Hujan petus.... huwaaa... segala planning tergendala. Tapi, anggaplah ini hujan rahmat dari Allah SWT. Tapi hujan kat sini halus halus je. Takde la buat kita basah kuyup.

Pagi tu breakfast di Msia Hall je. Makan maggi cup yg bawak dari KL. Sambil tu myDH sembang ngan sorang indian guy dari Msia. Dia sambung belajar kat Perth. Sambil tu kerja part time. Katanya dulu dia kerja kat Maxis. Tp stress, trus datang Perth. Seronok katanya, gaji banyak. Pastu katanya rumah dia kat Msia pun ada 9 buah yg dia sewakan. Hurm. Apahal pulak rumah dah berlambak pun nak migrate ke Perth. Kecewa ke apa ni?

Jadi, lepas breakfast apa semua, keluar dan bertabah je lah berjalan dalam hujan dari MHall ke tren station yg terletak lebih kurang 10 minit jugak lah berjalan. Hadoi ha. Main hujan je kerja nya kan.

Planning asal adalah nak ke Rockingham. Nak tgk penguin di Penguin Island. Segala jalan, segala nombor bas dah tahu, tapi, apa kan daya. Hujan. Mesti tak best nak pergi tempat pulau2 nih.

Maka, tukar plan. Ke Freemantle je lah. Ingatkan ambik tiket utk Zon 2 tu lagi untung. Yg harga $4.40 tu. Tapi, tersilap perhitungan rupanya. Sbb aku igt $4.40 tu harga utk pergi dan balik. Tetapi, rupanya itu adalah harga utk 2 jam sahaja. Bila dah beli baru dtg petugas station tu bagitahu suppose ambik Family Rider. $11.40 utk 2 orang utk kemana mana sahaja tanpa ada limit time. Huwa.. rugiii..ingatkan macam tempat kita. Tiket takde time limit. Kira cam bayar $4.40 pergi balik. Untung lah kan dari $11.40. Rupanya bukan cam tu. Tsskk..
Tips : Kalau nak berjalan guna public transport masa weekend, uols amik je lah Family Rider (ini utk 2 dewasa dan 2 kanak-kanak kalau tak silap). Takyah nak hitung2 sangat. Walau nak pergi ke satu tempat macam nak ke Freemantle nih. Murah dah berbaloi. $11.40 per family, even kita berdua dgn kawan pun dah buleh jadi family. Buleh guna utk bas, tren dan juga ferry transperth (ferry di swan river).

Masa tunggu tren ada chinese guy menyapa kami. Rupanya dia Chinese dari Msia. Belajar di UWA. Buat PHD. Dia nak ke Subiaco, beli barang kat market situ. So, kami pun ikut dia. Berhenti kejap di Subiaco since tiket kami valid utk 2 jam kan. Tp tak say thanks kat chinese guy tu.. dia jalan2 terus hilang. Huhu.
Kawasan luar Subiaco Market.
Kat Subiaco ni ada market macam ala ala pasar Chowkit lah. Cuma takde ikan je. Ada pelbagai jenis buah yg tentu nya lah fresh. Ada sayur yg gemok2. Best betul lah. Tapi, aku tak berani nak ambik gambar sbb kat sini katanya diaorang tak suka kita ambik gambar. Kami pusing2 kejap pastu teruskan ke Freemantle.
TipsSubiaco Station Street Market ni buka hari Jumaat, Sabtu, Ahad sahaja. Kalau nak pergi Freemantle, buleh singgah kejap kat pasar Subiaco ni. Boleh breakfast jugak kat sini sbb ada kafe Msia. Love & Care Cafe. 

Sbb aku tak berapa nak study pasal Freemantle, keluar je tren station kat Freemantle tu, aku cam jadi blur blur ayam. Mana nak pergi. Pastu terus je ikut orang ramai2 jalan kaki ke market. Market kat Freemantle pun ada sayur2, buah semua lah. Selain tu ada jugak barang2 cenderamata macam kat CM tu. Suppose dari tren station tu ada jugak CAT Bus yg free yg buleh naik ke market. Tapi, sbb aku blur tu yg membuang masa. Keluar dari market tu hujan petus lagi. Ya Allah, sabau je lah.




Freemantle ni cantik sangat. Banyak bangunan lelama. Macam kat Penang tu. Tapi sbb hujan tak dapat nak ambik gambar bebanyak. Sedih btol.
Dari market tu, navigate kat phone carik E-Shed. Sbb kat E-Shed ni lah ada jual souvenir murah2.
Rupanya E-Shed tu sebelah tren station tu ja. Yang ni aku dah study, tp tu lah sbb blur ayam. Ditambah hujan, tu yg jadi tak perasan.  Nak pergi E-Shed kena lintas laluan keretapi.



Pergi E-Shed beli souvenir kat Megabes sebagaimana yg orang duk war warkan murah tu. Tetiba uncle owner kedai menyapa kami dalam Bahasa Melayu. Eh, tak terperanjat pun sbb semua blog dah cerita. Hihi. Mmg murah la kedai dia ni.
Dan depan kedai dia kedai Aussin. Ni Indonesia punya. Megabes tu orang kata Singaporean punya.
Lama gak kami kat situ. Orang punya la ramai kt kedai tu. Fuh.

Dah beli2 kami gi makan. Mana lagi kalau tak fish n chip. Jalan kaki sket dari E Shed tu. Ada 2 kedai yg glamer kat situ. Kaili's and Cicerellos. Kami makan kat Cicerellos. Tahu dah portion dia byk. Tahu dah mesti tak habis, tapi tetap la rasa nak amik 2 set. Satu fish n chip. Satu lagi tempura squid. Haish. Apa la nak jadi. Chips (fries) dia tu la yg banyak. Dah la tebal.



Bila order, dia akan bagi alat ni. Pastu bila order kita dah siap dia bunyi beep beep. Jadi, kita pi la amik kat kaunter pick your order tu.

Ingat nak makan kat luar. Tapi hujan petus kau.. nak makan cemana. Omputih itself pun makan kat dalam tak tahan sejuk.

Seperti dijangka - mmg lah tak habis. Chips tu lah. Yg squid - habis je. Kat sini takde sos. Ada tapi kena beli. Tp sos tomato. Yg ni dia bagi sekali tartar sauce n lemon. Eh. Sedap je makan ngan tartar sauce + lemon tu. Takyah sos pun takpe. Tapi, sbb big portion - makanya myDH pun tak abis Fish n Chip dia. Tu lah. Tamakkkk makk makk. Sebenarnya mmg sedap lah fish n chip dia. Tempura squid pun sedap.

Tapi kan, masa kami macam dah nak bangun, ada orang yg kami suspect gelandangan, tunggu kat meja kami. Dia pun tahu sure kami tak habis. Jadi, dia terus duduk bila kami bangun. Aku tak pandang pun belakang, tapi aku tahu, sure dia makan makanan kami tak habis tu. Hurm. Rezeki dia lah kan. Elok lah camtu pun. Biar lah dia makan dari membazir tu.
So, uols, sila lah share sbb mmg takkan habis. Amik je fish n chip. Yg squid tempura tu sotong goreng tepung je pun. Takyah la amik. Huhu.

Keluar dari kedai makan tu - hujan lagi. Adeh. Berlari ke bus stop. Tunggu CAT bus. Tapi, kali ni kami saja nak pusing2 Freemantle naik bas tu.
Aku tak berapa study sgt laluan bas kat Freemantle. Kalau nak tgk, buleh tgk kat sini.
Pastu stop kat station keretapi, pergi semula ke E-Shed sbb nak top up sket lagi souvenir.

Tips :
Kalau ke Freemantle naik tren - keluar je stesen, pergi ke kanan - ada bus stop CAT - naik la bas tu, free je (better ambik yg Blue Cat) - buleh pusing2 Freemantle - buleh pergi market dia naik CAT tu jugak - lepas tu berhenti di bus stop Victoria Quay utk makan Fish n Chip - then naik semula CAT bas utk ke bus stop yg dekat dengan tren station tu - jalan kaki ke E-Shed pulak. E-Shed tu belah kanan stesen je. Buleh nampak pun dari stesen tu - dah beli buleh terus balik naik tren.
E-Shed buka hari Jumaat, Sabtu n Ahad sahaja.

Balik tu terpaksa beli tiket semula sbb tiket yg beli masa pergi tu dah tak valid. Dah lebih 2 jam. Kan.. ha tu lah rugi. Singgah jap kat Subiaco market tu, beli epal n strawberry. Beratur kemain panjang masa nak bayar. Ramai sungguh shopping sini. Mungkin sbb murah dan segar kot. Buah kat sini ikut kilo.
Tips : Kalau nak singgah kat Subiaco market - keluar tren - naik tangga utk keluar dari stesen - pergi arah kiri - jalan kaki sket nampak lah market tu.


Ambik gambar takut depa ni marah.
Epal dia rangup dan sedap sungguh la.
Sayur kale pun ada. Best kalau dapat buat juice.
Banyak sculpture camni kat Perth City
Balik tu turun kat Perth Station. Pastu tah masuk kat jalan mana. Turun2 terus nampak bus stop Yellow CAT. Ha. Terus naik utk ke Harbour Town.

Harbour Town ni macam JPO lah. Ada kedai Adidas, Fila, Converse. Aku masa ni mood sedikit swing sbb tak berapa nak selesa. Jadi, langsung takde rasa nak membeli. Converse mmg best best. Boleh je beli walau convert pun still harga ratus2 la kan. Pusing2 situ kejap, naik semula Yellow Cat , turun kat bus stop William St - jalan kaki sket pergi ke bus stop blue CAT (hentian Horseshoe Bridge) utk balik ke MHall.

Malam tu makan buah je. Settle.

**Cerita lain pasal Perth, klik PERTH2014

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign