Pages

28 February 2014

Sentuhan Kasih Allah

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ

Masih belum ada entry yang nak dituliskan.
Cuma,
Waktu rehat yang panjang ini, ku gunakan untuk mencari sedikit maklumat.
"Melompat" dari satu blog ke satu blog.

Dan ter masuk ke satu blog.
Pada awalnya ku terpikir, oh dia juga TTC. Sama seperti diri ku juga.
Teruskan pembacaan.
Dan.. rupanya dia diduga bukan hanya TTC.
Dia juga pernah kehilangan anak kandungnya.
Dan baru kehilangan suami.


Ya Allah, begitu berat dugaannya.

Air mata laju mengalir tanpa dapat ditahan.


Ketika itu, baru lah kita tahu, yg kita rasa dugaan kita dah berat.
Tapi, ada orang lain yang menempuhi ujian lebih berat.

Kehilangan suami yang dikasihi pada saat kita masih memerlukan dia, masih perlu bersama dia dalam susah dan senang, bukan sesuatu yang mudah....

Buat dia,
ikhlas aku doakan untuk dia terus tabah menghadapi hari hari mendatang.
Semoga Allah akan terus memberi kekuatan kepadanya dan juga si comelnya.



27 February 2014

#puanstoberisuka : Kain Cotton Online

Sebelum ni aku tak pernah lagi beli kain pasang secara online.
Sbb cam tak puas ja kan. Nak tgk sendiri, nak 'rasa' sendiri kain tu. Lembut ke keras gedegang ke cemana kan.

Tapi, kali ni aku try gak beli secara online.
Sebab memang tergoda bila tgk gambar2 kt IG dia.
Cemana aku bule jumpa online shop ni?
Bermula bila dia hantar kain ke NadiyaNissa
Pastu tengok cam cantik je kain2 dia.
Tunjuk ke adik unit aku - Ayu - pastu terus dia nak beli.
Jadi, kami pun join beli sekali.
Tapi, takde postage fee pun. Harga da includes pos.
Bes kan...

Satu lagi yang bes, service nya cepat.
Takde la kau rasa alamak, lambatnya nak dpt kain ni.
Masa yg beli ngan Ayu tu, Ayu w.app tanya pagi - dalam tgahri bank in duit semua - esuk paginya dia bagi tracking number n plingg... petang tu dah smpai. Bes kan.
Aku mmg plan nak carik cotton utk buat dress (susah nak carik tailor yang pandai jahit dress. Uhukss).
Aku beli yg ni.
RM55. 
cotton, english cotton, korean cotton

Lps tu, dia ada buat Giveaway.
Sesaja la masuk.

Sekali termenang ko.. hihihi. Gembira rasa hati. Sbb aku jarang2 join GA GA ni. Malas lagi pun.
Cam tak caya bila derang gitau menang. Hihihi.

Jadi, dia kata pilih la kain mana nak.
Aku cam eh, betul ke ni. Kang aku pilih mahal kang.
Dia kata takpe. Memana pun boleh.
Mula aku cam nak pilih yg sepasang RM90 tu. Tapi kang, agak2 la kan.. percuma kot. Jadi, setelah merambang mata, aku amik yang ni.

Tu pun jenuh. Dia announce pemenang hari Ahad. Suruh pilih kain. Kan aku kata rambang mata. Pastu tanya2 myDH yang mana lawa.
Pastu Isnin tu, derang yg ingatkan balik dah pilih ke kain.
Alo..kita ni malu la kan, kut kita yg nampak excited sgt nak dapat kain free, tapi ni derang yang tanya balik.
Jadi, Isnin malam tu baru bagi design mana yang nak.
Selasa dia hantar n Rabu smpai.

Suka nya.. terima kasih STUDIOCOTTONS.
Tengok la i.g dia. Pasti rambang mata I tell u.

Pastu tengok plak FB dia.
Lagi lahhh.... (*_*)

Tak sabar oih nak buat baju yang love love tu... #sayasuka

26 February 2014

Trip Ke Melaka 2014

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ

Huwa.. ini kejadian bila nih?
Awal bulan tu hari. Masa yg blog aku giler tu. 8 Feb 2014.
Pastu terus down, malas nak buat entry blog.

Wedding my alam maya friend's.
Hihi.
Back in 2002 - 2004. Masa tu manade facebook instagram segala.
Yg paling bes nak carik kawan (selain MIRC yang duk tanya ASL yang bukan bermaksud asal tu) adalah di forum. Aku paling aktif di forum mesra dot net. Dari situ kami berkawan, smpai lah sekarang.

Kira kawan ni tahap bebetul kawan. Bukan setakat hai hai bye bye. Cam aku, mmg ada 3,4 orang yg mmg rapat hingga sekarang. Siap jadi pengapit segala. Yang sanggup turun kampung aku masa aku tunang, kawen. Hurm. Kawan sekolah pun tak camtu kan.. eh..? Hahaha.

Yang bes tu, masa porem kan tak guna nama betul. Dan nick name itu lah kami guna sehingga sekarang. Kawan yg kawen ni namanya Jamilah. Tp kami senang panggil Hasta. Hihi.

Ohoi. Aku tak tahu lah kenapa aku boleh bertolak dari KL jam 1tghari. Bayangkanlah.
Aku bajet smpai Melaka dalam kul 2 lebih. Sejam setengah kan.
Sekali kau... 5 minit lagi dewan nak tutup yakni 3.55petang. =_=

Ini lah pertama kali dalam hidup aku buat perangai cemni.
Takmo buat dah... giler kau. Mujo pengantin tak pergi outdoor lagi.

Oleh kerana lama tak pergi Melaka, kami decide overnite terus.
Mula tu ramai yg nak overnite gak.
Tapi tak jadi.

Melaka.
Cam biasa la.
Ikan bakar. Coconut shake. Kuih Keria. Cucur Udang.
Ikan bakar. Makan kat Alai. Memula pergi kat Muara Sg Duyung tu. Pastu cam erk. Ramai giler kot. Kedai satu. Igt ada banyak kedai. Rupanya dia macam kat Jeram tu. Sebuah kedai. Tu yg terus g Alai tu. Dah tak jauh dah pun.

2x dah try nih. Dulu kedai lain. Ni kedai lain. Tapi tetap aku rasa Bagan Lalang gak best.
Entah ek. Kiterang tetap suka seafood BL lah. Tak kira kedai mana. Mmg sedap situ.




Coconut shake (CS). Wajib kot. 
Mula tu kami gi lepas kenduri. Pergh. Panas. Dengan tempat penuh. Nak beratur panjang. So, tak payah. Pergi sebelum balik je lepas check out. Awal2 lagi. Tak la ramai sgt orang. Minum situ dan tapau gak satu. Tp apsal skrg ni rasa susu sangat eh. Dulu cam bes sket.
Katanya sekarang CS Batu Berendam lagi bes eh?

Oh. Kami tido kat Explorer Hotel.
Recommended.
Bes. Tgh bandar. Easy access. Bebetul sebelah Mahkota Parade. Dan berdepan dengan Dataran Pahlawan.
Tapi takde breakfast.



No hal. Kami breakfast kat kedai perhentian kuih kampung. Dekat gak ngan hotel (naik kereta la. Jangan jalan kaki lak).


Balik tu saja ikut jalan dalam - lalu Masjid Tanah semua. Dan wajib lalu UiTM Londu. Haha. Dulu dah pernah masuk dalam. Skrg tak payah la. Pass by pun cukup. Kang menyampah laki aku kang. Apa keja nak pergi UiTM je kan.


Berhenti jap Alor Gajah. Makan cucur udang. Apsal tak rasa cam dulu dah. Tak bes.
Nasi Ayam Nadia kat stesen bas tu mana pergi? Tu lagi tempat kenangan. Lunch date situ. Kira abis haibat dah lunch nasik ayam. Hehari pun takpe katanya. Almaklum lah masa tu boipren ada keta. Huwa huwa huwa.... bongok je cite2 camni. 
Stesen bas pun dah besar. Pasar tetap sama.

Oh. Cuma tak dapat satu je. Kuih Keria kat Limbungan tu je.
Masa nak balik nampak kedai tu.
Tapi masa dari tempat kenduri kawan aku tu, tak perasan.

Sedih. Tkpe, ada rezeki kita pergi yea.

Pendek kata - bes gi Melaka kali ni. Smooth je :)

Kisah Air Asia dan Menepati Masa

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ


Oke mari celoteh sket. Lama tak bebel bebel kan. Huhu.

Tadi terbaca citer pasal Air Asia. Sebelum ni ada adik aku, si Mar dah bagi link tu kat w.app tapi aku tak bukak lagi (data plan dah nak out. APTB). Mar kata dia risau2 lepas baca citer tu sbb dia nak naik AA bulan 3 nih.
So, bila baca tu baru la cam oooo.. pasal orang tak boleh naik flight dan kena beli tiket lain.
Aku baca kat forum pun. Pastu majoriti kecam budak tu. Huhu. Sadis.
Ye lah. Punca nya masa kan. Naik flight bukan boleh buat sambil lewa, lenggang kangkung.
Kesian mmg kesian lah sbb kena beli tiket baru.
Tapi, aku rasa memana airport pun camtu. Tak boleh lewat.

Aku mmg ada pengalaman hampir tertinggal flight.
Dan ada pengalaman tertinggal flight.
Kedua dua tu dengan MAS.

Yang hampir tertinggal tu - nak pergi Kelantan - urusan kerja.
Memang seram sejuk dah. Lewat sbb tunggu sorang lagi tak smpai. Masa tu Naik ERL dr KL Sentral.
Oleh kerana lambat, dah tak boleh check in kat KL Sentral (masa tu takde lagi online check in/self check in). Maka, kami terus naik ERL ke KLIA. Smpai KLIA gi kaunter, derang macam dah tak boleh bertolak ansur. Luckily, aku pergi masa tu ngan lawyer. Lawyer tu kata dia ada kes perbicaraan kat Kelantan. So, derang bagi. But, u know la KLIA kan. Berpeluh tiak berlari nak carik pintu dia. Hoh. Mujo day trip yang tak bawak banyak barang! Smpai dalam plane orang lain pun dah senyap duduk, kita je terhegeh. Dan mmg rasa merah muka time masuk sbb orang mesti cam 'hek eleh, tggu bebudak ni rupanya jadi lambat'. Tu mujo Kelantan. If international - rasanya mmg tiada maaf bagi mu. Sudah la kena naik tren lain lagi la apa la nak ke international punya gate kan.

Yang tertinggal flight tu - pun urusan kerja - hehehee.. mmg my fault. Kihkih. Masa tu dah la dgn bos. Mujo bos super sporting. Sudah la bulan puasa. Sebabnya aku kata flight pukul 1 lebih, sebenarnya 12 lebih. Gitu lah lebih kurang. Pergi bertiga dan semua pun cam percaya je la timing aku cakap tu. Tak de la nak check tiket balik ke apa pun. Aku pun tak ingat dah. Sudahnya kena beli tiket baru (mujo bos tak suh aku yang bayo. Huhu). Dan tunggu flight petang. Dan berbuka dalam flight. Huhu (T_____T).

Itu pun satu kes gak. Sbb nampak aku ni cam proper n organised person kononnya kan (ye lah, nak pergi memana mesti ada checklist, survey, research bagai), maka kalau aku cakap tu orang percaya dah la. Kata kul 2, kul 2 lah. Takde la nak re-check ke hapa. Kompiden. Tu ari masa nak ke HK tu pun nyaris2 gak la. Tapi mujo masa masih byk, jadi tenang la sket. Bila sedar salah gate, kita boleh la lagi carik dengan tenang semua kan.  Sebab tu kena pergi awal. In case apa2 hal, senang nak tanya orang ke apa. Takde la kelam kabut.

Kesimpulannya. Masa mmg kena jaga. Naik la apa pun. Flight ke bas ke. Takkan la derang nak tunggu kita kan. Flight delay tu mmg ada terjadi. Jangan kata AA, MAS pun ada. Pernah terjadi tunggu 4 jam kat Sarawak nun akibat delay. 

Kita pun tak tahu cerita sebenar benarnya perihal budak yg gi Medan tu. Cuma, kalau nak naik flight tu, bersedia lah awal. Takpe la kaunter tak bukak pun lagi. Nak cepat - online check in - then smpai sana check in luggage je. Takde masalah. Cuma kat AA ni announcement dia cam celaru. Aku tu ari gi.. gi mana ah.. aaa gi Krabi. Ingat kot naik kat tpt international. Rupanya domestik. Pastu tempat c.in luggage pun cam pepelik. Pastu bila bawak tripod kamera tu kena masukkan tempat lain. Pendek kata - mmg rasa ah, takmo naik AA dah pasni. Tapi tak jugekkk.. itu jugak kita carik. Kalau orang semua dah bebetul boikot takde la bila nak beli masa promo tu asik kat waiting room je berejam kan. Huhu.

What u pay is what u get. Tapi tak sepatutnya la pun staff dia pun rasa 'kau bayar murah, perkhidmatan murah kau dapat' Tapi, tu lah... nak kata cemna kan.
Kita pun kalau boleh nak pilih yang selesa. Cam aku gi HK tu ari - aku naik MAS - sbb perjalanan agak lama. Dan masa harga tiket MAS sgt murah. Kalau domestik - pilih AA atau pun firefly. Malindo Air tak pernah cuba lagi. Ofis kiterang pun, pilih mana yang lebih ekonomi. So, takde la kata boikot..boikot. Entah, tak reti la aku nak boikot2 ni. Takut terjilat ludah sendiri. Eiuuuu.... cam dulu tu kan - sebok kata boikot McD. So, skrg amacam??? Tumpang gelak je lah. Eh. Tu citer lain.

Dan... tara...

Kihkihkih.
Tu aku kata - tak boleh nyer nak cakap boikot, takmo naik. Takde nyer.. harus ter naik jugak. Dah itu pun pilihan murah. Yang ni aku terpaksa gak amik walau perjalanan lama - sbb bila compare dengan MAS mmg sekali ganda harganya. No choice lah. Nak berjimat punya pasal. Yang sekali ganda tu boleh buat duit penginapan kat sana. 

Kesimpulannya - tepuk poket, tanya bajet. Haha. Oke, tak relevan. Bye. Ada rehearsal nih. HKK dah start - jom la memeriahkannya!

25 February 2014

Happy Birthday, Kekanda

Haha.
Nyampah kan?
Haha. Sesekali. Kasik can lah.

24.02.2014.
Hari lahir suami yang ke tiga puluh lima. 
Hiihi. Saja eja. Bagi tak napak besar sangat nombor tu.
Rasanya berkongsi tarikh lahir dengan ramai lagi suami kawan2 lain.
Suami Ely - ex osmet ku dulu. Suami PutriesNoora.

Sebenarnya mmg takde plan apa pun.
Takde la kata nak beli voucher groupon ke, nak plan masak2 ke.
Takde. Langsung tak pikir apa.

Kenapa ntah.
Hadiah pun takde. Huhu. Sedih.

Dah last minit baru cam teringat, alamak, nak buat apa ni. Tu pun dah malam. Ingat nak masakkan spegeti. Suh myDH bawak ke ofis. Makan ngan kengkawan dept dia. Pastu dia malas nak keluar. Nak beli barang apa semua. Sbb petang tu dah keluar ke Jusco. Tapi masa tu aku tak pikir pun nak masak2 apa semua.

Jadi, aku pun up gmbr kat instagram n FB. Tanya kat mana nak makan2 western.
Ada la 2,3 orang bagi idea. Ye lah. I'm not Hanis Zalikha mahupun Lady Yusry kot untuk beribu orang nak respond suh makan kat situ, kat sini.
Takpe, 2,3 orang pun dihargai juga.
Idea semua boleh diterima pakai.
Mungkin satu hari nati boleh digunakan :)
Terima kasih kawan2.

So, aku amik satu idea. Aku pun tak terpikir. Mujo kawan tu bagi idea. If not, jenuh perah idea. Haha.
Itu pun esoknya aku call dah tengahari. Lupaaa.. Haha. Call tghari utk reservation petang. Boleh la tu.
Thank u my adik - Eida Baharum untuk idea awak yea... :)

Kalau birthday aku bulan 12 tu, nun tinggi di puncak awan.. ngeee.. kali ni dikelilingi bunga bungaan lak.
Celebrate di Flora Kafe Ampwalk. 
Sebabnya. 
Dekat ngan ofis. Nak balik rumah pun senang.
Hari weekday ni mmg takde la nak g jejauh. Lelagi tempat yang aku tak biasa.
Yang ni kalau aku tak tahu, mmg tahap kena sekeh kepala la kot.
Sentiasa lalu (walau bukan hehari). Che Merah pun beli kat area2 situ kan.


Dia kalau ada special occasion, dia ada pakej. Siap deko2 meja bagai. Siap ada hidangan istimewa. Tapi aku tak amik hidangan tu. Aku amik ala-carte ja. Acik kan tak makan nasik memalam. Hihihihi.
Hidangan tu nasik berlauk. Antara lauk dia asam pedas, ayam goreng berempah, daging kicap.

Kami amik ala carte.

MyDH amik chicken chop. Me - mi bandung.
Juga tauhu sumbat. Pencuci mulut - Sago Gula Melaka.
Mi Bandung itu sedap.
Dan kami sangat kenyang.

Bila kita buat reservation utk special occasion ni, dia akan deco meja. Ada photographer (utk dia masuk gmbr dalam FB dia). 

Kek pun ada kalau nak. But, kiterang beli kat luar. Sbb aku teringin sgt kek ni. Lama tak makan. Kek ni mmg sedap. Kalah Secret Recipe punya. Dulu, masa duk Unit lama, asal ada befday adik2 unit, kek ni lah kami beli. Suka. 

Kami smpai kul 6. Reserved nyer kul 6.30. Tersampai awal pulek. Tp dah siap dah semua. Ala- Carte pun tak tunggu lama. Oke je. 

Great. Nice place. Nice ambient. Kita duduk je dia terus pasang lagu2 romantik gitew.
Dia ada memacam menu. Tp specialities dia malay food. Mesti orang ramai ingat kedai cemni sure western kan. Takde..dia banyak malay food :)


Oke la tempat ni. Sapa takde idea nak kemana nak celebrate birthday sang suami ke, sang isteri ke, boleh la datang sini.

Semak FB derang utk call/reservation yaw.
Mell tu mmg ramah tamah je layan kita bila kita buat reservation.
And staff kedai tu pun seme friendly.

Next time boleh dtg lagi. N cuba lelain food lak.

HARI KRAF KEBANGSAAN 2014



Ok. Ok.
HKK.

Jemput lah datang!
Lokasi : Kompleks Kraf Kuala Lumpur. Map : Here
Keterangan lanjut, klik : HKK 2014

21 February 2014

Big Bad Wolf Fireball Book Sale

Walau aku 'hantu' buku, tp ini 1st time aku ke Big Bad Wolf ni.

Dulu cakap la 24 jam tanpa henti ke apa. Takde nya aku smpai.
Sbb utama - myDH malas nak pergi sbb dia takut susah nak carik parking.



Tapi kali ni aku ajak jugak.
Sbb - nak carik buku juicing atau apa2 buku kesihatan.
Mmg tak target buku lain pun la.

Any books yg romance ke fiction ke apa, mmg malas.
Novel aku pun berlambak tak berbaca lagi.

Ni pesta buku bulan 4 ni pun aku dah tak boleh beli novel lagi.
Berpuluh. Ye, mmg berpuluh novel aku tak baca lagi kat rumah.

Yang elok ber plastik lagi pun ada.
Bila dah ada bebanyak tu aku ada penyakit lain. Penyakit baca sekerat sekerat. Dah rasa tak bes aku stop - aku amik buku lain. Tu masalah. Kalau beli satu2 oke lagi. Bes, tak bes kau kena hadap jugak. Ni bila dah banyak, tu lah bahananya.

Seterusnya.
Pasal BBW nih.
Aku beli ni saja.

Bebetul murah kan.
Dengan harga yang sama tu, kalau pergi PBAKL, dapat 3 buah novel ja.
Dengan ni dapat 8 buah buku. Paling bes buku Juicing yang ada gmbr jus tu - RM12 sajork. Eh, tu pun dapat diskaun lagi. Giler ah.
Kalau ada anak lagi la aku giler nak membeli buku anak2. Pasal buku, mmg takpe berhabis. Sbb aku dulu masa kecik pun mmg sentiasa mak ayah aku belikan buku. Itu lah pasalnya smpai sekarang aku cam ada kegilaan pada buku. Beli. Suka sangat beli. Sbb aku suka sentiasa ada bahan bacaan baru kat rumah. 

Cuma adalah aku baca kat FB dia - ada orang komplen katanya kenapa buat tengah bulan. Kesian orang berpendapatan rendah - yang takde duit.
Bila baca tu, kesian mmg kesian. Tp takkan dia nak ikut kita je kan. Ikut dia lah nak buat bila pun. Lagi pun, dia tak pernah paksa pun. Tkde pun dia kata 'hey, kau wajibbb pergiiii'. Takde kan. So, tunggu la. Nenati dia buat lagi. Lagipun seminggu kot dia buat. Ni minggu ni dah gaji pun orang govt. If tak gaji, tunggu la bebila. Orang kita ni pun satu hal jugak. Org lain pergi, beli buku omputih, kita pun nak pergi. Nampak trend la. Sebenarnya pun, murah je buku2 ni. If buku utk anak2 lagi la. RM50 aku rasa dapat pelbagai. Tp mesti orang kata 50ringgit tu memacam boleh beli. Jadi, tu lah - menda ni bukan paksaan. Sapa rasa nak pergi, pergi, takde.. nanti lain kali ada lagi. Simpan duit dari sekarang. Sok sok dia buat tgh bulan dah boleh pergi. Gitewww...


Bes lah. Nati kalau ada lagi, nak pergi.
Tips dia - datang awal2. Tak sesak. Parking pun senang. Orang pun tak ramai lagi. Lps tu tahu buku apa kita nak beli.  Lain lah mmg kita dah nawaitu 'sahaja aku dtg sini utk duduk dari jam 9pg hingga 9mlm'. Huhu.

19 February 2014

Matta Fair 2014


Haa..... nin dia.. nin dia.
Matta Fair 2014
14 hingga 16 Mac 2014.
PWTC.

Untuk sesapa yg nak carik percutian bes bes, dan berbaloi baloi. Jom g Matta Fair nih.
Yang mana tengah takde apa nak buat lah kan, yg mana cuti bersalin ke apa tu, tggu la next next nanti. Ada lagi. Jangan gusar. Sebab mendalah ni setahun ada 2x (sbb harus ada yg kata tgh berkain batik la, tgh dalam pantang la etc etc).

Dan kalau nak carik tiket cruise dengan harga buy 1 free 1 pun ini lah masanya.
Memang berbaloi.
Kiterang pun rasa cam nak je pergi lagi naik cruising (tp kapal lain la, Virgo ke, Aquarius ke) Tapi nya.. agak2 la kan. Dah kenapa kau.

Oleh kerana orang memang ramai giler dan sesak. Dan tak mahu kita jadi tension dalam tu.
Tips nya (cea..siap tips, padahal semua orang pun dah tahu)
Pergi awal. Parking pun senang. Kiterang biasanya parking kat parking bertingkat hentian putra tu atau kalau dah lewat kiterang naik tren je.
Lepas tu nak beratur beli tiket masuk lagi kan. Tp biasanya laju je beli tiket ni. Jangan gusar.
Then dari awal lagi kita dah plan mana destinasi pilihan. Sbb dalam tu sesak. Tak sempat nak pikir. Kang lagi lama pikir, lagi la padat dgn orang. Buat la beberapa pilihan, then kita terus tuju booth kita nak tu. Contohnya : nak carik tiket cruise : terus carik starcruise/travel agent yg ada offer cruise ni e.g : Huajin. Boleh gak compare kan. Kiterang tu hari terus beli kat starcruise, lps tu turun bawah baru jumpa travel agent ni. Dia ada offer bas dari KL ke Port skali dalam promo dia.

Rasa cam nak pergi gak Matta Fair ni.
Ada satu dua destinasi pilihan.
Tapi tu lah. Rasa tahun ni nak buat something yang lagi 'besar'.
Hold dulu pergi jalan-jalan boleh?
Rasa cam tak boleh je.. hahahah.
Just wait n see je lah.

Utk info lanjut, klik : Matta Fair


p/s : Dun forget jugak, Pesta Buku Antarabangsa KL - 24 April hingga 4 Mei 2014, PWTC. Yang ni pun event wajib hadir gak ni.
p/s/s : Eh. Tak patut, tak patut. Event orang lain aku promo, event ofis sendiri terabai plak. Jangan lupa Hari Kraf Kebangsaan bertempat di Kompleks Kraf Kuala Lumpur - 26 Feb hingga 10 Mac 201. Oke, yang ni nanti buat promo khas lah.

17 February 2014

Tupperware Katalog 2/2014 [17 Feb - 31 Mac 2014]


بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ


Tema bulan ini utk sayur-sayuran.
Memang kena lah ngan puanstoberi skrg ni kan.

Macam best je nih. Oke.
Kali ni katalog online pun dah ada siap harga.
Lebih mudah dah.

Juga promo utk World Water Day.
So, sapa yang suka botol kaler2 ni boleh beli.

Saya sekarang gunakan pencuci sayur tu utk cuci sayur n buah.
Memang terasa perbezaan before n after cuci tu.

Bekas 4 segi (small goody box) tu mmg comel.
Saya dah ada. Anda beli lagi?
Haha. Tp mmg hot item lah. Sure cepat abis tu.
Yang lunch box kali ini ada promo lagik.

Menda baru. Tempat letak gula atau pun susu.
Ada juga bekas kekecik kaler purple.
Cam nak je.. cam nak je.. Hihi.

Oh. Yang ni utk peminat hijau.
Saya yang tak minat hijau pun dah ada yang condimate set tu.
Tapi tu ari takda sudu dia. Untung sapa beli sekarang nih.

Lagi lagi gambar boleh klik terus : Tupperware Malaysia.


Baik lah. Saya masih lagi consultant Tupperware. Cuma tak berapa aktif cam dulu.
Tapi kalau sesapa nak beli ngan saya pun boleh lagi.
Pasti ada diskaun nya.
Just emel : idaramli2011@gmail.com atau komen di memana gambar saya di instagram (sbb saya aktif di instagram)

Happy 10th Work Anniversary!

~Bismillahirrahmanirrahim~



Semalam.
16 Februari 2014.
Genap 10 tahun bekerja di sini.
Genap 10 tahun juga menjadi penjawat awam.

Seperti mana yang aku tulis kat instagram semalam.
Masih terlalu kecil sumbangan yang diberikan berbanding pengalaman yang diperolehi.
Hurm. Bukan pengalaman je dapat. Suami pun dapat kat sini. Hihi. Jodoh kata orang kan. Tak sangka pula bertemu jodoh dengan rakan sepejabat. Tahun ke4.
Lepas tu diberikan rezeki utk naik gred juga. Tahun ke5. (Eh. Tahun 2010 la. Tahun ke6 lah).
Juga rezeki APC (ni lambat sket - tahun ke 7).


Ada lagi 25 tahun service kalau ikut yang wajib lah.
Mana tahu kut nak opsyen awal ke kan. Hihi.

Apa pun, moga pekerjaan ini sentiasa mendapat keberkatan dan mendapat keredhaan dari Allah.
Moga terus dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang baik untuk terus berkhidmat dengan organisasi ini dan kepada masyarakat secara umumnya.


17 Rabiulakhir 1435

14 February 2014

Hai semua!

Bismillahirrahmanirahim......

Miss me??

Kah kah kah. Peh-ra-san-nyewww...

Giler ah. Ai yang miss uols tau. Miss nak menulis segala semua.
Walau seminggu ditinggalkan.

Giler mmg giler.
Taktau la apa terjadi sebenarnya. Nanti lah, kita cerita lain kali apa terjadi ya.
Ini pun tak tahu la lepas ke tidak ni.
Try dulu publish.

Sadis.
Semua hilang. Iklan hilang. Follower pun hilang. Segala hilang.
Mujur dapat selamatkan semua entry.
Sebenar, boleh selamatkan semua, tp dugaan datang bertimpa timpa.
Maka, ini sajalah boleh diselamatkan.

Semoga blog ini masih dapat memberikan maklumat yang diperlukan.
Walau tak berapa nak ilmiah.
Hihi.

Orait.
Sekarang masih fobia.
Nak tempek gambar pun fobia.
Layout pun putih je ha. Nanti lah bebila baru edit2 balik.
Pheww....

Oke lah. Bye!

7 February 2014

Pandora Charm - Valentine's Collection 2014

Charm Pandora utk Valentine collection ni sangat la 'omnomnom'.
Sbb dia macam sweet sangat kan. Love love, pastu kaler pink pulak.
MyDH kata kena ada charm batu batu gak.
Baru 'nampak' sket.
Cam Mastura pakai tu katanya.
(Mastura - Bukan Kerana Aku Tak Cinta).
Oh. Baru 'nampak' sket yer... suh beliau belanja sebijk dua lagi charm ni kang. Huhu.

Aku suka la pulak tgk charm FANCY PINK SPARKLING HEARTS SPACER
Adehh.. kena carik gak time nak ke KLCC nih.
Dapat tambah sejibik pun jadi lah kan. Huhu.
Tu hari ingat nak tambah sebijik dua masa bonus.
Tapi dah melayang ke juicer tu hari (T___T)
So, cemna? Sadissss.....

Nah cuci cuci mata dulu.
Ni Pandora Inspired kot. Kredit Charms Addict.
Yang aku suka tu dia tulis space in my heart.





Giler ah kalau dapat buat penuh camtu (T____T)

6 February 2014

Baju Raya 2014

Well.....
Biasa lah.... Haha.
Baru Rabiulakhir dah cerita pasal baju raya. Haha.

Tahun ni tak ragu ragu nak cakap pasal raya.
Sbb dah settle ganti puasa. 
Hiwhiwhiw.

Tapi, ini kira lambat la ni.
Sbb bila aku kata baru nak g beli kain, ada orang dah siap tempah.
Wow! Advance.
Puasa dah abis ganti kewww??
Hahaha. Matik la buat statement camtu. Satgi orang tu balas 'puasa ganti sudah, puasa enam sudah, skrg buat puasa sunat setiap hari Senin n Khamis'
Mahu terduduk tepi ceruk dibuatnya. Kahkahkah.

So,
Cemna baju raya tahun 2014 ni?
Kalau last year sana sini ber peplum (not include me, sbb ai awal2 kat ofis dah ber peplum)
Tapi rasanya fesyen kurung moden - plain - jadi pilihan.

Aku plan nak buat dress.
Yang ala-ala begini.
Maklum la, orang tinggi tak cukup kan, nak beli yang dah siap, mmg asyik kena alter saja.


idea fesyen raya 2014

Lepas tu terfikir, baju kurung moden pun nice jugak

idea baju raya 2014


baju raya, baju raya 2014, fesyen raya



Ayo.. takdak idea dah ni. Kain dah beli tu hari kat Jakel.
Kena hantar tempah dah ni. 

Kurung moden? Ke dress? Ke kurung moden?
Aiyark.
Tahun ni turn raya belah mertua. Vogue ber dress bagai kang, duduk berpeluh tiak di rumah plak saja kang. Jalan2 sekitar kampung saja kalau ada pun. Nak lagi bes kena pulak musim ujan kan.. syok sangat la kalau ber dress kan... hahahahaa. Entah. 

So, uols... apa fesyen tahun ini?

Dan kaler apa?
Tahun ni kaler cam tema futuristik. Tengok saja lah AJL pun tema futuristik. Kiterang nyer HKK pun tema itu jugak. Jadi, beli lah kaler yg futuristik yaw. Hihi.

Edisi First Time Ke Chinta Saloon

6 Februari 2014 / 6 Rabiulakhir 1435

Ada kelapangan sket, aku tgk2 komen yang mana aku nak buat kunjungan balas dari yg rajin drop komen kat sini. Biarpun, aku dah jarang amat balas komen skrg ni, ada juga masih sudi menitipkan tinggalan jejak di sini. Terharu juga rasa. Bukan malas. Tapi, skrg a lil bit bz. Dengan interview segala.
Dan, maaf juga jika kebelakangan ni aku jarang membuat kunjungan balas dan meninggalkan komen. Aduiii... rasa bersalah bila orang drop komen dan kita pula tak jenguk rumah orang tu.
Takpe, pelan2 sy akan jejak yea.

Baik, bila tgk komen baru perasan ada yg bertanya. Tu salon chinta ke masa aku up entry cuti Thaipusam tu hari.
A ah la..aku belum cerita pasal ni.

Yerp. Tu hari aku buat creambath kat Chinta Saloon.
Creambath n potong rambut skali.


chinta saloon, chinta salon, fasha sandha punya salon

Yerp. Yg Fasha Sandha punya tu.
Tapi takde pun puan Fasha nyer tu. Hihi.

Aku gi ngan member aku. Siapa lagi. Si Dee lah. Gal's day out katanya.
Masa tu yg hari Jumaat cuti Thaipusam. So, Dee pick kat KSU.
Dee pun buat creambath n potong rambut.

Owh. Sila gugel apa kebenda creambath ni. Sbb takut org igt tu mandian ke apa kan. Hihi. Mmg ada bath bath tp dia bukan mandi. Creambath ni kat Indon mmg glamer. Kat sini, ada la tapi tak berapa nak meluas.

Lama gak la melepak situ.
Memula gunting rambut. Pastu cuci. Dan lepas tu creambath. 
Dia nyer hairstylist tu 2 orang je time tu. So, aku buat dulu. Pastu baru Dee buat.
Buat creambath + hair cut - RM100. Kalau creambath je RM80 tak silap aku. 
Utk muslimah ni dia ada la buat cam tirai. Tp bila nak cuci tu kena gak lalu tpt org tgh menunggu.
Dan tempat tu boleh gak orang lalu belakang kita.

Selain tu, oke la. Selalunya kita g saloon bukan Bumiputera kan.
Creambath tu buat selalu baru best. Tp 'parok' la kalau nak buat selalu kan. Huhu.

p/s : Tahun lps aku ada pergi salon muslimah yg mmg bebtul muslimah. Lelaki pun not allowed. Asben aku terpaksa tunggu bawah masa tu. Tapi, skrg entah ada ke tidak lagi kedai tu. Kat area Danau Kota tu. Sebelah Fest City tu. Aku lalu lalang cam dah tak napak plak banner kedai tu. Kedai tu mmg bagus. Sambil potong rambut pun dia buka bacaan ayat Al-Quran.

5 February 2014

Edisi Camouflage Long Skirt

kredit : Here
kredit : Here
Haha.
Sebenar nya aku tak berapa nak berkenan design camo nih.
Seluar ke apa ke. Mmg takde rasa nak beli pun.
Walau arwah ayah ku dahulu bekas askar, tp aku takde plak rasa ke-askar-ian dalam jiwa nih. Hihi.

Tapi, bila napak skirt Camouflage ni, eh, cam bes plak.
MyDH pun kata oke.
Jadi. Beli. Haha.
Masa tu gi kat Busana Bazaar depan bangunan Mara yg baru tu.
RM30.

Cuma cemana nak disuai pakai kan yer.

camo skirt
kredit : Here
Gini oke kut kan. Lagipun aku suka pakai cardigan. Pastu aku baru beli hi-cut sneaker. Hihihi.
Tapi kalau bertudung, lagi plak shawl, tak serabut ke nengoknya?

Gini pun oke kan. Sweet ja. Boleh dipertimbangkan.
skirt design askar
kredit : Here
Masa tu ada gak dia jual kaler camni.

kredit : here
Takpe. Nati kita mix n match kan yer.
Hihihi. Hi cut sneaker pun dah ada. Beli murah2. Online sajork. Sbb aku bukan reti nak pakai kasut sgt. Asyik bersandal saja.
Hujung mggu ni Insyaallah ke Melaka jap.. jadi boleh la pakai gi jalan2 cari Coconut Shake. Hihiw.

UMobile : Harap Inilah Terakhir

Memang ingat hari ni nak WW je. Tp sbb masih rasa jengkel, masih rasa rengsa, mari lah kita membebel.
Yer, masih tak abis lagi cerita aku dengan UMobile nih.
Pening aku. Sungguh. Aku pun tak reti nak cakap cemna lagi.
Kalau korang belum terjebak, sila lah jangan terjebak ngan UMobile yg memeningkan ini.
Kalau dah terambik satu, i.e ambil talian telefon, ambik je lah yang tu. Jangan lah gatal nak guna bband dia ke apa. Kalau tidak kita yang pening dibuatnya sbb banyak sgt akaun dengan dia. Dulu aku ngan celcom pun pakai bband dgn phone gak, takde plak jadi camni.
Lps tu bila dah pakai pakej tu jangan la nak downgrade ke upgrade ke. Pun pening jugak.
U mobile coverage, u mobile data plan, u mobile review
Gambar hiasan : Kredit soya cincau
Sebagaimana aku pernah  bebelkan sebelum ni, UMobile dah guna ejen kutipan hutang.
So, dia akan call. 
Masalahnya, dah takde hutang pun call jugak.

Aku tanya member yg guna, dia kata takde pun UMobile call. Tapi ada gak orang lain kata, ada jugak yg dia call.
Okeh. Pelik di situ.
Kemuncaknya aku mmg geram betul bila sekali lagi ejen tu call 24 Jan 2014 yang lepas.
Aku bagitahu due bill aku 7 Feb, kenapa call. Belum due lagi.
Dia kata dia just nak peringatkan. 
Hoi. Hangin betul lah aku.
Setiap bulan pulak ingatkan aku suruh bayar. Dah kenapa.

Terus la aku emel customer service dia. Mohon penjelasan kenapa la asyik nak ganggu. Geram betul haku lah. Bukan kali ni je, bulan bulan sebelum pun ada call. Mintak bayar, mintak bayar. Padahal belum due. Jadi, aku dah sangat menyampah. Sbb bulan sebelum tu pun pernah call - aku tanya bill mana, dia gitau akaun semasa. Jadi, sbb tu lah bila call lagi bulan Januari ni aku dah hangin. Dah kenapa kau??

Jadi, derang reply emel kata ejen kutipan tu call sbb aku ada hutang lagi RM54.00 masa terminate bband lama bulan Oktober 2013 (aku terminate pakej RM68 dan tukar kepada pakej RM40)

Aku reply balik emel, aku cakap yg call tu bagitahu suruh bayar yang terkini bukan yang hutang. Dia tak mention langsung hutang sekian sekian nombor. Masa tu aku just cakap due aku 7hb apahal nak call - dia jawab nak peringatkan. Ha, takde langsung dia mention pasal hutang bulan Oktober. 
Dan pada 17.12.2013, aku pernah jugak terima msg dari ejen kutipan hutang ni yang menuntut RM33.85 - ada entry di sini siap dengan kronologi nya juga - UMobile menjengkelkan. Pun disitu dia nak peringatkan utk buat bayaran.
Ini bermakna bukan dia tuntut RM54.00 tu. Apa hal hari ni baru nak kata aku ada hutang RM54?

Oke. Ada 2 pelik di sini. Satu, masa ejen tu call dia suruh peringat bayar akaun semasa bukan bayaran tertunggak. Aku dah tulis dalam emel byk kali orang tu call sbb nak bagi peringatan. Tp yg reply emel tu tetap lah kata sbb akaun tertunggak tu. Heyyyy.......!!!
Kedua - aku dah terminate, kenapa boleh tertunggak sedangkan kalau kita terminate mesti lah di kontra dengan advance fee masa bulan pertama dulu. 
Kalau pun betul tertunggak, kenapa yg caller tu tak cakap pun itu hutang. Ini dia kata semasa. 

Tak kuasa dah aku nak emel2 lagi derang. Tak paham bahasa pun yer. Orang dah gitau - tetap gak kata hutang..hutang.. apa kebenda entah. Aku tulis melayu, yang jawab pun melayu. Takkan tak pepaham lagi. 

broadband u mobile ok ke?
Gambar hiasan. Ni tahun 2010 punya. 

Meluat sungguh rasanya. Dan menyesal betul kerana meletakkan harapan awal2 tu hari.
Dan aku dah terminate pun bband UMobile bulan lepas. Settle. Menyampah rasa. Sejak aku tukar mmg aku bagi free je ke dia RM40 sebulan sbb aku tak guna langsung pun. Bukan sengaja taknak guna. Tetapi mmg internet dia langsung tak boleh nak surf pun. Kalau lembap tu boleh la terima sket. Ni langsung tak boleh nak connect. Gambar google tu pun tak keluar okeh. Apa guna? Dia tak boleh alasankan sbb amik pakej murah internet langsung tak dpt. Abis.. nak kena pakai yg patratus ringgit plak sebulan? Banyak la cantik muka u kan.

Oke. Tak mengapa.  Aku akan ke centre dia. Settle kan lah apa menda yg ada lagi tu. Betul ke hutang tu. Kalau hutang, sure lah masa aku terminate bband tu hari dia tahu aku ada hutang. Sbb aku bagi nombor IC aku suruh dia tgk akaun aku. Mesti la budak kaunter bagitahu eh, kak, ada hutang lagi ni. Aku bayar la. Bukan 5ribu pun. 54ringgit je pun. Yang cam nak runtuh dunia asyik call aku kenapa. Bagitahu lah aku ada hutang. Ni tak..dok kata peringatan bayaran. 

Now ni, aku nak switch nombor 018 tu ke line lain. Tak tahu line apa lagi nak pakai dah. Celcom pun aku menyampah sbb cam mahal. Maxis pun dengarnya cam leceh gak. Digi aku pakai ni oke gak la, tp bila buat call mahal gak. Internet apa semua oke ja. Tapi aku malas la nak sampai 2 akaun utk satu syarikat. Nanti pening lagi camni.

Jadi, buat lah pilihan yang betul ya. UMobile ni coverage KL oke lah (tp aku tinggal di KL ya - yg mmg ber poskod 51000, Kuala Lumpur - pun hazab jugak). Luar KL mmg la lagi hazab kau nak dpt internet dia kecuali bandar2 besar.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign