Pages

31 December 2013

2013 Wrap Up

Oleh kerana tiada apa yang menarik sgt pun untuk tahun ini, maka mari lah kita wrap up secara pukal saja ya. Memula aku nak buat by bulan, tp cam takde byk sgt yg berlaku kalau ikut bulan. So, kita ikut-suka-hati je lah yer

Wrap up Pasal Karier
Pasal karier ni, cam biasa. Masih duk di unit HR. Dah lebih setahun, Alhamdulillah, makin mahir dengan segala atur cara urusan kerja HR. Tahun 2013 ni rezeki myDH plak dapat APC setelah tahun 2012 aku dapat. So letak sijil sebelah2 je. Maklum la, satu ofis kekdahnya. Heehee. Alhamdulillah. Selain pada tu, oke oke saja pasal karier. Tahun ni tak banyak course luar KL. Tapi, dapat gak la fulfill 7 hari setahun tu.

Wrap up Pasal Family
Tahun ni pasal family pun statik saja. Takde any family yang menambah bilangan baik family aku mahupun mertua. Tahun ni pun takde majlis perkahwinan ke apa. Cuma awal tahun tu ari agak kelam kabut sket sbb mak warded. Banyak plan kansel berikutan mak yg tak sihat. Tp sepanjang tahun ni, Alhamdulillah kesihatan mak makin baik walau dah diagnosis ada masalah jantung. Aku pun selalu amik cuti utk uruskan appmt mak kat spital. Memula IJN, then skrg kat Hosp Serdang. Berkenaan ni aku mmg ucapkan berbanyak terima kasih utk MyDH yg buat mak aku seperti mak nya sendiri. *terharu*
Tapi ada satu ujian dalam family aku bila kakak aku sakit secara tetiba. Nak dijadikan cerita, dia jatuh sakit sehari selepas aku selesai buat operation laparoskopi. Mmg tak disangka-sangka. Tapi, apa nak buat. Ujian Allah itu pelbagai kan. Kami harus laluinya dengan tenang dan tabah.
Raya tahun ni kami sekeluarga berbaju pink. Kami 3 beradik sahaja di kampung tahun ni. Abang aku kat Johor tak balik raya. Kakak masih sakit. Disambut secara sederhana je lah.

Wrap up Pasal TTC
Tahun ni ada perubahan sket pada usaha TTC. Bulan 2 aku tekadkan hati utk call klinik Dr Hamid Arshad dan buat appoinment. Ni pun setelah aku rasa aku tak buat apa2 treatment dalam tempoh 2 tahun. Aku rasa cam, apa nak jadi la aku nih. Orang lain yg buat treatment da beranak pinak, aku je asik tangguh. So, call dapat appmt memula bulan 7, tp dipermudahkan Allah bila appmt aku di awalkan bulan 4. Dan tetiba aku di diagnosis ada cyst. Bulan 4 first jumpa doktor, bulan 5 terus operation buang cyst. Ha. Laju kan buat keputusan. Huhu. Mak pun cam tak bagi pada mulanya. Tapi, aku yakin ini mungkin satu jalan yang Allah nak permudahkan untuk aku. Dan aku selamat jalani laparoskopi di Klinik Dr Hamid. Dengan MC sebulan. Bebtul rest di rumah. Maka, ada juga history dalam perkhidmatan aku bila mana aku MC selama sebulan. Hikmah di sebalik ujian ni, aku skrg mmg amalkan pemakanan secara sihat. Alhamdulillah.

Wrap up Pasal Percutian.
Tahun ni takde bercuti sgt. Bulan 3 je pergi Genting Highland. Tapi tahun ni ada percutian family ke Kelantan n Terengganu. Lama sgt dah rasanya kami tak konvoi begini. Mmg bes la kan. Selalunya kami bercuti berdua je.
Lps tu suppose bulan Januari aku ke Vietnam, tp sebab mak tak sihat, jadi burnt tiket. Walau pahitttt rasa nya.. tapi takpe lah. Bebila kita pergi yer.

Wrap up secara keseluruhannya.
Sebagai rumusan, tahun 2013 ni bagi aku, oke oke saja. Ada pasang surutnya. Kalau tgk dari segi graph mmg ada turun naiknya. Bermula dari awal tahun dia cam menurun sket. Kelam kabut. Memacam keputusan kena buat hingga aku buat satu decision. Ye, mmg merugikan.... tapi aku rasa aku tak boleh nak cope 2,3 menda dalam satu masa. Kalau nak fokus on treatment, fokuskan itu aje. Takyah nak fokus 2,3 menda serentak. Aku perlukan kualiti bukan kuantiti.
Seterusnya dalam pertengahan tahun dah oke walau aku kena buat laparoskopi tu.
Nak masuk akhir tahun tu, makin oke. Kereta pun dah habis bayar. Dan dapat buat penambahan aset gak. Selamat datang chemerah :)
Lps tu makin oke bila plan bercuti bersama family menjadi gak akhirnya.
Walau tak banyak bercuti, tp Alhamdulillah, tahun ni gak dapat jugak aku realisasikan hajat nak makan makan kat Menara KL. Kami celebrate anniversary ke-5 (cum my birthday yang ke-34) kat situ. Hi-tea je lah pun kan. Hihi.

Tercapai kah azam tahun 2013?
Aku carik2 gak entry azam tahun 2013. Tiada! Haha. Tiada rupanya.
Bukan je entry azam. Entry wrap up tahun 2012 pun tiada.
Haha.
Jadi, aku pun tak tahu tercapai ke tak azam.
Sebetulnya aku malas nak letak azam2 ni. Dan azam pun tak semestinya pada awal tahun je kita buat kan.

Jadi, apa azam tahun 2014?
Ada la... rahsia.. haha.

Oke lah uols.. tu je lah.. sama-sama lah kita berharap tahun 2014 ini akan lebih baik dari tahun 2013. Giteww..
-google-

p/s : Gmbar kat google hari ni comel. Hihi. Nombor berjoget joget

30 December 2013

XTVT Weekend Terakhir Tahun 2013

Err. Hye!
Takde entry ni ari.
Bz la plak. Perihal opsyen ni tak abis abis. Aiyooo *lap peluh*
Ni baru 5,6 jawatan, kut kena semua jawatan mmg tak balik rumah agaknya nih.
Tapi. Itu lah kerja kan. Jangan nak merungut bagai.
Esuk ada majlis persaraan kat Kuantan. Bos cuti. Maka, daku lah yang kena pergi. Ouch. Harap2 tiada lah gelombang kedua. Kang ada plak sangkut kat Kuantan dan balik KL naik motobot (-_-")

Orait.
Jom kita cerita pasal xtvt last weekend.
Weekend terakhir di tahun 2013 kekdahnya.

Ada pelbagai pengisian jugak lah walau hakikatnya ingat nak duk rumah ja.
Mana mau nyer dok ghomah... percaya le kome.. rasanya susah nak ada duk rumah je dedua hari weekend tu.
Ate' ada je hei (hal) nye...

Sabtu.
Ke Pudu Sentral jap.
Kami naik tren je. Park keta kat Sentul Timur naik tren ke Plaza Rakyat. Tambang singgit pat kupang. Eh. Kalo PWTC yg dkt pun kurang sekupang je tambangnya. Gitu yer. Jauh lagi berbaloi la yer.

Rasa berabad aku tak jejak kaki kat sini. Last masa sebelum beli kereta lah yakni tahun 2005. Wah. Mmg hampir 10 tahun noks. Lps beli kereta mmg aku tak naik bas dah. Mmg aku driving je balik kampung (eh. rasa cam beraninya ya.. skrg rasa cam da takut kot nak drive).
Sejak dia tukar jadi UTC, tukar nama jadi Pudu Sentral. Pun tak pernah jejak.

So, ada hal di sini. Bole la jejak. 
Ada urusan kat salah satu ofis yang ada kat UTC tu. Mmg cam tercangak bangak jugak la nak carik mula tu. Signage ada tp tak membantu. Banyak ofis kerajaan situ. Tapi aku tgk cam takde orang sgt pun. PTPTN ada, Mara ada. Aku rasa instead of Mara apa seme ni better dia letak LHDN sbb LHDN ni lagi ramai kot pelanggannya. Yg cam imigresen n JPN tu takyah ckp la kan. Mmg oke la kan. Tapi takpe.. biar lah.. at least dekat kepada rakyat kekdahnya.

So, settle urusan situ, jalan2 jap kat Pudu Sentral tu. Kedai buku dia bes lah. Novel ada diskaun. Lumayan. Aku tau mana nak carik dah if stok novel aku dah habis baca semua. Ye ke boleh abis baca semua tu? Yg tebal2 melambak tak berusik lagi. 


Mmg nampak cantik. Tp pada aku, aku suka lagi konsep Terminal Bersepadu kat BTS tu. Tu lagi rasa cam waaa.. cam airport. Tu mungkin sbb situ bangunan yg mmg baru while Pudu ni kan kita dah tahu mmg 'Pudu'. So, takde la suasana cam baru kan. Cuma bau 'pudu' zaman2 aku blaja dulu tu dah takde la. Mengimbau kenangan gak ni. Kenangan jumpa pakwe. Kenangan ngejo bas. Eh. Bes la kan. Aku dulu blaja kat Melaka. Tp dari Perak biasanya aku transit kat KL. Selain dari lebih cepat, itu la masanya jumpa boipren. Eiii.. gateiii.. eiii.. Heehee. Terimbau kenangan jap.

Lps tu lepak2 jap situ, jalan kaki ke Masjid Jamek. Nak gi KL Sentral plak. Jalan kaki je. MyDH cam tak caya aku buleh jalan kaki. Hey. Sekius me, dulu ni kawasan jajahan ai tau. Tp dulu, mmg rasa kompiden jalan walau sorang. Sekarang ni walau berdua ngan suami pun rasa was was. Eii.. apa la rasa tak selamat di tpt sendiri.

Gi KL Sentral sebenarnya nak carik survey tiket keretapi. Sekali tgk, ramainya orang. Beratur amik nombor rupanya nak beli tiket. Oh. Kena buat final decision baru leh beli nih. Tak bole tanya2. Sbb orang ramai. Tak jadi beli tiket, gi makan je kat atas tu. Uh. Bukan bes sgt makan kat food court situ, tp belasah la. Asal kenyang sbb tak breakfast.

Ahad.
Masak nasik tomato. Hiwhiwhiw.


First attempt. Boleh laaaaaa.. Ingat susah nasi tomato ni. Rupanya senang je. Takyah dalca bagai. Cukup la lauk ayam n kerabu epal tu. Nanti lah nak tempek resepi. Utk aku gak supaya aku tak lupa.

So. Selamat Tahun Baru ya. Cea.. padahal esok ada entry auto publish :D

27 December 2013

Edisi Ke Penang : Nak Naik Apa?

Nak g Penang. Januari ni. Cea. Macam lama je lagi kan. Next week da masuk Januari pun.
Lama dah tak naik keretapi. Last bila tah. Tak boleh nak recall.
Jadi, nak la merasa naik keretapi.

Ingat nak la merasa naik yang ada tempat tidur tu.
Utk nak amik coach yang ada tmpt tido (sleeper berth) ni pun ada class class dia.
Yang bes Kabin Kelas Satu 2plus (ADNFB)
Yang gini

Tapi, harga. Phew.
Boleh ja sebenarnya nak pilih yang gini
Tapi cam oh.. takpe lah.
Banyak hal kan. Ni taknak tu taknak. Pastu mahal bising plak.
Mmg la. Kata nak backpack, gamble je lah patutnya.
Eh. Travel ni tak backpack sgt ya. Memacam nak hangkut.

Lagi pelbagai info pasal tren intercity ni tgk kat web dia lah yer - KTM Intercity
Harga tgk sini - fare
Tapi tu belum ditambah dengan harga katil seme ni. Tu kira harga basic dia lah.
Aku tu ari tahu harga tu bila aku saja2 try nak beli tiket online.

Plan aku, pergi naik tren.
Balik naik bas.
Gitu.
Bas dari Penang (B.Worth to KL RM34.40/adult)
Tapi bila kira kira, campur tolak darab bahagi.
Rasa cam berbaloi lagi naik kereta jeee..
Huwa huwa huwa.

Takat ni plannya begitu lah.
Mungkin bawa kereta. Tapi tak tahu chemerah atau chekotakkasut tu.
Sbb nak kena tggl kat port selama 3 hari 2 malam kan.
Ada sedikit kegusaran lah nak tinggal chemerah di situ.

Dan... yg paling menggusarkan skrg adalah berita cam gini - Amaran Angin Kencang Dan Laut Bergelora
Kena selalu check kat web Meteorologi ni lah tgk ramalan kan. Sini

Dah la kena bahan je ngan bos masa dia antar berita ikan kat Lahad Datu tu kat grup w.app kiterang.
Boleh lak la boss aku buat muka pasrah camtu.
Adoi. Doi. Doi.

Selalu lah gini tau.
Tu ari nak gi Krabi. Gini gak. Dah dkt2 sgt nak pergi nya, masa tu la memacam menda terjadi.
Walau dalam berita tu tpt aku nak pergi ni takde la disebut. Tp risau gak woh.
Mau tak risau.... 3 hari 2 malam kau....
Harap2 oke la semua kan.
Doa. Doa. Doa.
Ini juga percutian sempena anniversary kami yg mana biasanya mmg di celebrate bulan Januari kerana tak mahu bersesak2 di bulan Disember.

Batuk : Natural Remedy

Seboleh boleh, aku tak mahu ke klinik.
Kecuali kalau dah terdampar sangat, so, baru lah pergi. Ni ala-ala je. Malas. Habis2 mesti bagi antibiotik, pastu ubat cam panadol tu. Pastu aku tak abis makan. Tau dah...
MyDH memarah dah. Alah, biar lah. Aku nak jimatkan kos perubatan ofis. Mesti management suka khennn.. kohkohkoh.

Nak cuba natural remedy gak.
Google

The five best home remedies for colds, coughs and the flu

Garlic tea immune enhancer

A well-known immune system strengthener, garlic shines as an antibacterial and antiviral herb for fighting colds, coughs and the flu. One of the best ways to take advantage of garlic's healing properties is by drinking fresh garlic tea. Sweetened with a little raw honey, it's delicious and helps to heal what ails you. Peel 2 to 3 cloves of fresh garlic and lightly crush them with the side of a wide knife blade. Add them to 2 cups of water and bring to a boil. Lower the heat and simmer for another 15 minutes. Strain the garlic and allow the tea to cool to mouth temperature. Add raw honey, a tiny pinch of cayenne pepper and a squeeze of lemon juice. Drink as much as desired.

Dan aku buat la semalam. Cuma aku tak masuk cayenne pepper tu. Apakah cayenne pepper? Ni ha.
Oh. Walau aku suka pedas. Tak gamak aku nak
minum plak.. wohoo..

Ketuk garlic - rebus dengan secawan air

Bila dah suam campur dengan madu n lemon


Red onion and raw honey cough syrup

A wonderful home remedy for adults or kids suffering from a cough uses brown cane sugar, raw honey or stevia and red onions to make a soothing and tasty cough syrup. Wash, peel and slice the entire onion horizontally. Starting with the base of the onion, layer the slices in a bowl alternating with layers of raw honey or brown sugar. Stevia powder works well for this home remedy too; however, it is extremely sweet. Continue adding layers of onion and sweetener until the entire onion is reconstructed in the bowl. Cover and allow the sweetened onion to remain in the bowl on your counter for about 12-15 hours or overnight. The next day, there will be about a cup or more of sweet syrup in the bowl. The cough syrup contains a range of nutrients, vitamins and minerals from the onion and the honey to help fight infection and soothe sore throats and quiet a cough. Take a spoonful as needed. Has no onion-y taste.

Raw honey and lemon for sore throats

A mixture of fresh lemon juice and raw honey provides soothing relief for sore throats and helps stop the tickle that stimulates coughing. Raw honey -- with all its components including royal jelly, propolis and bee pollen -- is high in nutrients and enzymes which kill bacteria and viruses. The vitamin C and antioxidants found in fresh lemons boost the immune system, speeding healing. Together these two home remedies are a powerhouse for getting over a cold and sore throat. Mix the juice of 1/2 the lemon with 2 to 3 tablespoons of honey and sip throughout the day as needed.

Chicken soup antiviral

Chicken soup really does act to knock out a cold or the flu and hasten healing. As long ago as the 12th century, the Jewish physician Maimonides recommended consuming chicken soup to fight colds and flu. Take advantage of the high antioxidant properties and nutrients found in organic vegetables and chicken. Although non-organic chicken soup may relieve some cold symptoms, it also supplies the body with pesticides, growth hormones, herbicides and antibiotics that are not recommended for well being. Go organic all the way and get well quickly.

Mullein tea for coughs and congestion

Mullein tea is well-known for relieving chest congestion from coughs, colds and the flu. It acts as an expectorant, loosening trapped mucous and soothing sore throats. Make mullein tea by filling a tea ball or strainer with dried mullein herb and steeping in a cup of boiling water for 10 minutes. Sweeten with raw honey and drink as needed to relieve symptoms.


Mullein tea ni ada ke kat tpt kita?

Juicing Challenge


Jom.
Kita sesama join Juicing Challenge.
Ni simple simple ja. Bukan detox cleanse atau juice fast.
Just buat juicing setiap hari dalam tempoh 21 hari.
Bermula 11 Januari hingga 31 Januari 2014.

This is a challenge to drink at least 1 juice a day for 21 days straight.  It's not a juice fast.

The 21-day juicing challenge is about making juicing a part of your everyday lifestyle.  Not a diet or a fad, but a way of life.  I like to call it the juicy life. 

I’m here to take you on a 21-day journey to nourish your body.  One juice a day for 3 weeks...so simple but so life changing.

Oleh kerana aku juicing pun dah tak setiap hari sekarang ni, jadi aku nak join Juicing Challenge ni.
Kengkawan yang dah start juicing pun jom la join.
Lps tu kita boleh up gmbr kat instagram juga. Hashtag #allaboutjuicing
Menarik kan.

Jom, amalkan healthy life-style. Makan secara sihat, bukan secara menyekat. Watlek wakpis. Eheh!

*MyDH offer nak belikan juicer. Wow! Tapi takpe lah. Aku kalo nak beli juicer, aku nak yg slow juicer tu trus. Lagi bes. Skrang ni guna food processor. Mudah jugak sbb siap ada tempat penapis dalam tu, tetapi kadang rasa rugi pulp (serat / hampas) dia tu byk lagi kan. Sayang lak rasanya.
*Info mengenai slow juicer - ebay

Slow Juicer - Kummel

Slow Juicer - Hurom

26 December 2013

Siapa Wak Doyok?

Lepas kenal Syasya Solero, mari kita kenal Wak Doyok plak.
Fenomena gak nih.
Siapa ni? Kenapa nama dia Wak Doyok?

Kenal?
Huhu.

Aku tak la berapa mengenali dia.
Follow instagram dia pun tak.
Tapi tahu la sket sket.
(bila citer ngan myDH dia cakap pasal Kadir dan Doyok plak -_-" )

Baca sket pasal beliau kat sini - Metro

Artis pun ramai terikut trend Wak Doyok ni.
Antaranya
Wak Zizang. Huhu.

In a way, bagus gak trend fesyen camni.
Kemas je. Takde la rambut hampir nak tutup mata cam KPop tu.



Aku suh myDH pakai camni.
Tak cakap apa dia. Malas nak layan.
Dan terus memandang kaca tv -  drama Bukan Kerna Aku Tak Cinta (T___T)

**Kredit gambar : Instagram Wak Doyok

Mari Kenal Syasya Solero

Wah gitewww.. tetiba aku nak promote adik macam comel jeeee... macam cantik jeee.
Ngeee.. yg ini mustahil rakyat Malaysia tak kenal kan.
Glamer adik ni.
Syasya atau minah legoland orang panggil dia. Haha.
Kira cam aku la lambat, baru nak publish entry pasal dia. Haha.

Takde lah.
Pagi tadi la. Masa nak g kerja dengar radio Era.
Dia ada sekali ngan Johara. Wah. Glamer kau dik. Kan...?

Bagi aku, walau dia berumur 16 tahun, tapi aku rasa dia mmg ada bakat dalam berkomunikasi dengan public. Kira cam bagus la public speaking dia (eh. cam salah je term ni. Penat aku nak pikir term apa kalau orang pandai cakap depan public nih). Nak bercakap depan public ni bukan semua orang boleh yer. Itu gifted. Mmg boleh dilatih. Tapi, kalau gifted tu mmg kita nampak la ketokohan. Ce tgk aku.. kelam kelibut sbb mmg nan hado bakat nak cakap dpn orang nih. Gugup oiii...

Dan satu lagi aku rasa dia nyer tahap ke-konfiden-an atau keyakinan atau keberanian tu tinggi. Dgr cam oke je dia saing2 cakap ngan Johara tu. Tahu lah Johara ni kan. Kalau nyakat orang. Tp dia rilek je. Balas2 cakap ngan derang.

instagram syasya solero, macam cantik je

Kau mampu nak celik2 mata then publish kan utk tontonan umum macam cantik je, macam comel je.
Aku tak mampu. Takde kekuatan.
Tapi dia boleh. Lantak la apa orang nak kata kan.
Lps tu buat video satu lagi - mintak maaf (Johara plak dok ulang2 video tu - nak tergelak dibuat nya)

Walau dari satu segi mungkin ada orang tak bersetuju dengan cara dia mem-publishkan video dia, tp dari aspek lain yg kita dapat lihat adalah - tak ramai anak melayu yang ada berkeyakinan camni.
Lihat saja lah di sekolah - bila cikgu tanya - ada soalan tak? Semua diam membisu.
Termasuk la kat U kalo lecturer tanya.
Bukan la takde yg bertanya, ada. Tp yg majoritinya malas nak tanya. Atau malu nak tanya. Ha.. mostly anak melayu kita ni malu.
Nop, aku tak pula ertikan adik kita ni tak tahu malu. Biasa la anak remaja baya2 dia kan. Ada je buat camtu ngan kengkawan. Cuma.. dia ni berani je utk publishkan.

Dan dah rezki dia. Walau ada yg kecam, tp dia pulak dapat rezeki memacam. Trademark dia tu pun orang buat lagu. Orang jemput lagi featuring lagu. Kira dah dapat jadi artis la ni.
Follower instagram pun dah memang tahap artis dah - syasya solero
Lagi satu oke je aku tgk dia ni.
syasya macam cantik je,

Ko memang cantik dik.
Ko memang comel.
Bukan macam macam lagi..

Belajar rajin2 oke. Thn dpn nak SPM (ke tahun lagi satu?)
Biar pelajaran pun cemerlang.
Awak memang ada bakat.

Kredit gambar : Instagram Syasya

*jap.. nak try lah buat video camtu - mampuih ada yg muntah darah kalo aku yang dah kertu ni publish. Ngehngehngeh*

Square Shawl From SBU

Apa itu SBU?
Kalo 'instagrammer' yang aktif sure tahu lah kan SBU nih.
SBU ni stand for Sincerelybyus.
Salah satu butik tudung yg femes ames skrg nih.

Aku pun tergedik gedik la nak pergi. 
Walau tak jauh dari rumah, tapi takkan aku nak pergi ke situ semata-mata kerana nak beli beberapa helai selendang kan. Mahu hamukan myDH.

So, sementelah ai dah course kat Shah Alam, dapat lah menyelinap jap.
Berdiskusi dgn adik opis aku - dia pun bawak keta masa course tu - semak2 kat google maps - dia tulis jarak perjalanan dalam 6 minit dari hotel kiterang course tu. Wah. Ini sudah bagus.
Tamat je kelas petang tu (biasa kan ada gap masa antara course petang ngan dinner kan), terus desup pergi.
Oh. Mmg dekat je pun lah.

Rezeki kiterang, dapat parking bebetul depan kedai :)
kedai shawl sincerelybyus shah alam
kredit : Gmbr dari official web SBU

Senang je nak carik. Dia kat Padang Jawa. Landmark dia dkt JPJ. Kalau kat google maps tu dia akan nampak Pizza Hut Delivery. Ha, situ la tu. Paling senang nak tgk adalah bawah tu berhampiran dengan kedai mamak. 

Aku bukan la beli byk nau pun. Lebih kepada saja nak tgk. Tpi beli lah 2 square shawl dan cookies. Cookies? Hihi. Yerp, SBU ni pun ada jual cookies. Sedap plak tu. Cookies ni dari vendor2 yg letak kat butik ni lah. 

Kalau tgk instagram derang, mmg full house betul lah masa cuti Krismas semalam. 
Aku tak pasti derang ni boleh buat online ke tak. Tgk kat official web dia ni cam boleh.
Tapi, tak tahu. Kalo kat insta dia kata takde online lagi. So, call lah tanya cemana ya.
Antara square shawl yg ada. Gmbr from insta SBU

Takpun, kalau duk dekat tu, pergi je butik dia. Lagi best kot.
Atau kalau duk KL pun dan suami jenis mmg rajin melayan, pergi je lah sana. Tak jauh pun. Lalu Federal Highway tu je. Balik singgah ICT. Kihkihkih.

Aku ni, kalau nak meredang jauh sket ni, suami ku mmg malas nak melayan. Tu ari nak ajak gi Radiusite Rawang pun tak pergi2. Nak kata jauh, tak la jauh, pun tak pergi. Oke lah.
Lps tu skrg tgh berusaha nak ajak gi Al-Humaira Bangi plak. Nampak nya masih belum berjaya (-_-")

Weols masa beli.


Dan aiols ber selfie dengan square shawl, tp pakai gaya shawl. Gitew.


Oh. Aku juga berbangga pada owner yg buka butik2 tudung or pakaian muslimah ni. Ramai dah. Memuda lak tu. Keep up good work adik2. Takpe.. korang buka, akak jadi pembeli je yer.. hihi :)

24 December 2013

Retreat Pengukuhan Admin & HR

3 hari berkampung kat Shah Alam sanun.
Secara khususnya di Grand Bluewave Hotel.
Retreat kekdahnya.
Lama kot kami2 admin tak ber-treat. Last tahun 2007.
Aku pun masih 'hijau' masa tu.
Eh. Skrg pun hijau jugak lagi.
Baru je nak masuk 10 tahun kerja kat sini bulan 2 tahun hadapan.
Masih hijau la kan. Hihi.

So, takde apa nak cerita la sgt.
Biasa arr, retreat kan.
Yg bes jumpa kawan2 lama. Kawan2 cawangan yang biasanya cakap on d phone je.
Tapi, aku selalu gak la ke cawangan, so, kenal2 jugak la derang ni.

1st day dah kena bagi talk.
Alah, bukan la taklimat ke apa kan.
Just briefing segala kerja kita buat. Refresh la lebih kurang. Supaya EO cawangan ni buleh alert semula segala prosedur.
Me myself on Perjawatan, Personnel, Tatatertib n Pasca Perkhidmatan. Lelain tu, klik lain lah yg brief.

Malam akhir ada bbq. Yang wajib adalah - Kambing BBQ lah.
Akibat nya - rasa cam kedemaman. Adeh. Bukan makan byk pun. Sehiris 2 je pun. Selalu oke ja.
Aku pun tak tahu la.
Sebab kambing ke. Atau sebab ber aircond je 3 hari 2 malam tu kan.
Tak keluar langsung dari area hotel.
Eh. Tipu, ada kuar jap time break petang.
Gi beli tudung kat Sincerelybyus Shawl (SBU). Tu nanti aku cerita lain entry.

Jadi, meh tgk gmbr2 sket ya.
Antara gmbr ngan rerakan dari cawangan :)


Ni ex-osmet masa bujang dulu.
Skrg dia kat caw. Penang.

Presenter yang kelam kelibut

20 December 2013

Lagi Lagi Novel

Aku ni kan tak boleh kalau dengar pesta buku pesta buku ni.
Menggigil kaki tangan seme nak pergi.
Yang BBW tu ada la ngajak myDH pergi. Tapi tak hendak di layan nya. Maleh dia nak pergi. Jauh pun sket dari umah. Lagi aku kata sesak2 kat sana. Nak pergi 2,3 pagi mmg tak la. 

Aku bukan je peminat novel. Tapi aku pun minat buku2 lain - apa2 jenis lah. Asal buku. Melambak dah tatau nak letak mana. Tu tak masuk majalah In-Trend n Apartment yang aku tak pernah miss beli setiap bulan. Tu pun masa pindah ada majalah yang aku dah jual. Tp buku2, novel2 mmg takkan la jual. Kesayangan kot.

So, pergi je lah Pesta Buku 1 Malaysia ni. Ahad tu.
Kat PWTC. Kurang publisiti. Ramai tak tahu pun.
Last year pun aku pergi. Masa tu ofis suh pergi utk perasmian.
Tahun ni, kalau takde sykt2 novel tu update kat FB derang, aku pun tak tahu.
Takde banner langsung.

Pesta Buku yang ni mmg kecik je pun. Amik kat ruang legar bawah tu je.
Lain lah yang bulan 4 nyer tu. Tu mmg International kan.

Tapi, kecik pun, ada gak aku borong.

Ngeee.
Wedding breaker n 13jam A380 tu saja aku beli. Sebenarnya masa tu tengah sesi amik signature penulis (Evelyn Rose) n bergambar bersama pelakon The Wedding Breaker. Jadi drama gak. Tapi, malas aku nak beratur. So, tak payah lah. Novel E-Man Sufi - baru tu - beli sbb Bukan Kerana Aku Tak Cinta tu bes. Buku My Indo Chick - Marissa - feveret author. Kerana Dia Ratu Sehari - Adiwarna - himpunan cerpen tp diselenggara oleh my feveret author gak - Noor Suraya. Harus beli. Dan beli buku tu dapat kalendar tahun 2014. Yey. 

Ikutkan melambak lagi stok novel aku tak habis baca. Baca sekerat - rasa cam ah, tak best plak - tukar buku lain. Tp kena habiskan jugak. Rugi la tak abis.
I love you stupid - baca sekerat.
Mr Sirap Bandung - baca sekerat.
Terlerai kasih - baca sekerat.
Bila Cinta Membara - dpt free - tak baca lagi.
My precious Iris - masih ber plastik
Asam Pedas Untuk Dia - baru setat baca
Kisah Cinta Seribu Wajah - belum baca
Takdir Itu Milik Aku - masih ber plastik.

Sebenar ada aku nak beli lagi. Buku Deadly Mist ni.


Dengan ini.

Tapi myDH kata.. 'tak payahhhh'

Baik lah.
Kita simpan utk Pesta Buku thn dpn ya.. hihi
Tapi buku Mudahnya Menjemput Rezeki tu murah ja. Nanti aku nak carik kat bookstore je lah.

19 December 2013

Hal Tele-Marketer Jual Insurans

Huh! Maaf la kalau ada sesapa yg kerja sebagai tele-marketer ya. Sbb entry ini mmg ada berkaitan tele-marketer yang annoying amat. Kalau anda tele-marketer, tetapi tidak annoying, anda tidak terlibat dalam entry ini.

Banyak kali dah kot aku buat entry pasal nih.

Heiii... sumpah aku rimas hoi dengan tele-marketer yang entah dari mana dapat no phone kita ni. Sumpah mmg rimas. Boleh katakan dalam sebulan tu sure adalah 2,3 kali derang ni call. Tak jual insurans, jual kerusi urut lah, apa lah. 

Kejadian pagi tadi. Dalam kul 10.30 pagi. Sibuk hoi time tu. Tahu dah time tu peak hour utk orang kerja. Call la after 5 ke.
Biasa, mmg aku akan cakap, tolong call selepas waktu ofis. Ni dia insist gak nak bercakap. Oke, cakap. 
Sebenarnya nampak nombor semacam je tu, tau dah. Lagi2 bila kita jawab, dia sebut nama penuh kita tu. Tau dah la dari mana. 

So, aku loud speaker kan, sambil buat kerja.
Dia pun cakap2.. cerita2.. Sbb dia kata simpanan la apa la. Aku pun tanya, zakat cemna? Simpanan tetap kalau tak dikeluarkan, kena zakat kan. So, cemana?
Budak tu tak boleh jawab. Lps tu dia kata nanti dia tanya boss dia. Aku nak tamatkan je perbualan tu sebenarnya. So, aku kata, dah dpt jawapan call balik. Aku pikir dia tak call dah la sbb seolah kita tak berminat.

Tup tup.. tak smpai 5 minit call balik. Aduhai ko nih.....
Boss dia cakap.
Perempuan.
Cakap cam marah2.
Lps tu dia kata aku yang marah staff dia.

One word.
HEK ELE!!

1st place. Siapa yang call?
2nd place. Siapa yang amik masa sapa?
3rd place. Kalau aku marah, salah ke?

Aku tak marah pun. Tp kalau kenal aku, nada cakap aku mmg agak tegas. Lagi2 plak kalau berkaitan menda2 yang annoying nih. Tegas + Annoying = bunyi cam marah.

Tapi, so-called boss tu yang membebel2 cam nak marah bila aku tanya soalan zakat.
Jawab je lah. Dia tanya bank mana ada potong zakat. Aku jawab Tabung Haji ada. Dia kata sbb T. Haji ada kemudahan tu. So? Kau jawab je lah. 
Jawapan dia simple je sebenarnya. Saja aku nak trick dia supaya dia tak cakap panjang2 lagi.
Just cakap je la 'zakat simpanan kena buat sendiri la.. dari percent yang disimpan'

Itu je. Tu pun nak membebel bagai. Aku tahu. Saja aku nak trap.
Tapi, tetiba dia ending kan.
"cik memang berbudi bahasa"
Tappp.. dia letak phone.

Haha.
Cemni nak suruh kita beli insurans dgn dia. Belum guna perkhidmatan dia dah kurang sabar. Dah beli insurans dia sok, mau dia buat kita cam peminta sedekah.
As tele-marketer, kesabaran kena melebihi 100% tau biar pun di maki, di kecam, di caci. Aku tak cakap apa pun. Nak suruh terangkan pasal zakat je. Dia yg hilang sabar. Kasihan. 


Dalam bab ni aku salute tele-marketer Astro. Sbb pernah aku call dan masa tu mmg aku marah betul ngan Astro, sebaliknya mereka tak pernah tinggikan suara. Bila buat camtu, kita plak yang rasa bersalah sbb marah2. Yang ini... dah la amik masa kita, nak perli perli orang plak. Sukahati lah labuuu.....

Oke. Kat sini ada cara2 orang nak get rid dengan tele marketer ni. Mungkin boleh digunakan nanti
http://www.sodahead.com/entertainment/when-a-telemarketer-calls-you-how-do-get-rid-of-them/question-1025075/

Rupanya ramai yang kata tele-marketer dari sykt ini rude.
Boleh tgk sini - whocallsme
Blogger ni plak list kan  no talipon yg tak perlu dijawab sbb mmg telemarketer yg annoying nih
http://christopherteh.com/blog/2011/10/telemarketer/

Apa Ada Pada 14.12.13

Hari kejadian.
Sabtu.

Dimulakan dengan menghadiri wedding anak rakan ofis. Satu bahagian. Jadi, wajib lah attend. Lagipun aku tukang bawak hadiah dept. Tak dtg kang, tak smpai adiah. Huhu. Alah, dekat nau ngan rumah. Kat Kampung Pengantin Setapak sanun je. Sepelaung je dari rumah. Ce laung, ce laung.

Pergi awal wedding tu. Kul 12 dah smpai.
Balik rumah solat seme. Kul 2pm keluar balik.

Ke mana kita??

Ke sini.

Hiwhiwhiw.

Hoih. Tpt ni launch tahun 1996. Dan skrg baru lah aku jejakkan kaki buat kali pertama. Tu dia. Nama je dok KL. Ala, baru 10 thn dok KL, rilek la. Byk lagi tpt tak pergi. Hohohoi.

Jakun jap. Wah. Tinggi nyaaaa....

Oke lah. Kat entry ni aku dah kabo kata nak hi-tea kat sini kan.
Yeah. Sempena birthday cum anniversary lah.
Beli voucher groupon. Sebenar tersilap percaturan gak ni. Beli voucher dulu. Pastu baru tgk web Atmosphere 360 ni. Utk hi-tea RM58.60++ sahaja. Pastu baru aiyarkkk...
Apa tak aiyark nya. Patut takyah beli voucher ni. Sbb voucher ni includes harga Coral Aquarium, Animal Zone n Observation Deck. Kalau tgk, harga utk masuk observation deck - RM19, Coral - RM15, Animal Zone - RM9. Bila campur2 mmg harga voucher lagi murah lah patutnya kan.
Tapi aku rasa, amik hi-tea kat restoran tu pun dah cukup dah. Dah best dah. So, kalau ada yg nak merasa naik atas tu, aku suggest, amik hi-tea ni pun dah oke. Observation deck tu takde apa sgt lah. Tak berputar pun. Just tgk KL lah.

Utk info berkaitan : Menara KL
Utk info restoran berputar : Atmosphere 360


Lps tu Coral Aquarium tu? Tak masuk pun takpe ah. Kalau bawak anak2 oke kot. Mmg akurium je pun. Ada la sesket ikan. Pastu dapat masuk sekali animal zone. Sini kelakar. Masuk2 je dah nampak ulau berlingkau. Terus tak jadi masuk. Haha. Aku oke lah, mmg aku geli kat binatang tu. Tapi, alooo... myDH kesayangan pun anje angat angat.. geli gak. Ah sudah.. kalau dia berani, aku boleh la jalan blkg dia, sambil tarik baju dia. Ni dia pun geli. Hah. Sudahnya takyah masuk. Heh. Mujo beli voucher, kalau beli tiket dah rugi. Sbb tu aku kata, baik amik hi-tea je. Takyah animal zone bagai ni. Membaziaqqqq.....

Kul 3.30 baru start hi-tea. Jadi, dalam 3.20 tu baru bole beratur naik lif. Ramai orang. Sbb cuti sekolah mungkin. Jadi, kalau datang masa cuti sekolah, datang awal tau. Kalau tak, penat nak beratur.

Hi-tea mmg on weekend n Pub Holiday saja. Orang mmg ramai. Full house lah. Kebetulan ada orang buat birthday anak dia kot. Umur setahun uols dah buat kat atas tu. Fuh. Anak datuk pun. Tahu sbb dia announce guest datuk bla bla sila dtg utk cutting cake ceremony. Fuh...

Masa naik tu hujan, jadi cam kabus je nampak. Dah lelama tu baru nampak pemandangan. Kot malam lagi lawa kot. Oh. Tercapai gak hasrat nak naik atas ni. Tak dapat lunch / dinner, hi-tea pun jadi lah #cheapskate. Haha

Hi-tea pun bagai2 jugak makanan dia. Aku just amik kuetiow goreng, sedap gak. Pastu amik la sket sket makanan itu ini. Antara yang best ini. 2 kali amik. Huhu. Puding longan. Sedap ah. Nak cari resepi lah. Sbb dia tak guna susu, atas tu rasanya santan kot.

Tempat ni kan namanya revolving restaurant, jadi, mmg dia berputar selama 2 jam tu. Just nice la cukup 2 jam smpai balik kat tpt asal kita. Waktu hi-tea ni 3.30 pm - 5.30pm

Dalam kul 5 tu, tetiba kuar lagu Happy Birthday and ada orang antar kek ni. Hikhokhikhok. Ai terkujat.


Haha. Ekceli kan, masa buat reservation tu dah gitau, hari tu my birthday, sbb dalam voucher dah tulis ada complimentary kalau birthday or anniversary. Masa amik tiket naik tu, takde la aku tanya2 bila dia nak bagi apa semua. Lantak la. If ada, ada lah kan. Dia pun takde la mintak IC ke apa nak verify. Dan masa amik makanan tu, aku nampak 2 pinggan yg tulis happy birthday and 1 pinggan happy anniversary. Cuma tak tau bila dia nak bagi. Huhu.

So, ini je lah celebration anniversary ke5 cum birthday ke-34 bersama suami tersayang untuk tahun ni. Awww...

Hadiah birthday? Hikhokhikhok.

Hanya eksklusif di Instagram. Awww... #poyonya

Pekeliling : SUBSIDI YURAN TASKA DI TEMPAT KERJA SEKTOR AWAM

PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 38 TAHUN 2013 

PEMBERIAN SUBSIDI YURAN PENGASUHAN TAMAN ASUHAN 
KANAK-KANAK DI TEMPAT KERJA SEKTOR AWAM 

Boleh tgk kat web ini :


Aku qoute sket la yer, dari pekeliling tu. If nak baca penuh, boleh gi link kat atas ni. Sapa yang berkelayakan tu, boleh la cuba tanya HR memasing ya. 


PELAKSANAAN 

4. Kelayakan pendapatan bulanan isi rumah pegawai bagi tujuan pemberian 
subsidi yuran pengasuhan TASKA di tempat kerja sektor awam dinaikkan 
daripada RM3,000.00 sebulan kepada tidak melebihi RM5,000.00 sebulan. 

5. Pemberian subsidi yuran pengasuhan TASKA ini layak diberi kepada 
anak yang berumur di bawah empat (4) tahun pada tarikh anak didaftar masuk ke 
TASKA. 

6. Bagi tahun kalendar di mana umur anak genap empat (4) tahun, subsidi 
yuran pengasuhan TASKA boleh diteruskan sehingga 31 Disember tahun 
kalendar. Sebagai contoh, jika tarikh lahir anak ialah pada 
24 Oktober 2013, maka pemberian subsidi yuran pengasuhan TASKA ini adalah 
sehingga 31 Disember 2017. 

7. Kadar subsidi yang layak diberi adalah mengikut kadar yuran sebenar 
atau maksimum RM180.00 sebulan bagi seorang anak. Kadar subsidi ini 
dibayar terus kepada pengusaha TASKA oleh agensi di mana pegawai 
berkhidmat. Sekiranya yuran tersebut melebihi RM180.00, baki selebihnya 
ditanggung oleh pegawai berkenaan.

18 December 2013

Rahsia Bulan Kelahiran & Tarikh Lahir

Sebenar nak keluarkan entry birthday plak, tp tak sempat nak abiskan draf entry. Bz like a bee la plak. Amik je lah entry yg belum publish ni dulu.

Adoii.. bz sangat ni.. aduyai nya pun...

DISEMBER
Sangat setia dan pemurah.
Bersifat patriotik.
Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
Bercita-cita tinggi.
Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
Seronok bila didampingi.
Suka bercampur dengan orang.
Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
Tidak pandai berpura-pura.
Cepat marah.
Perangai yang mudah berubah-ubah.
Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
Benci pada kongkongan.
Suka berlawak.
Pandai buat lawak dan berfikiran logik

While for my other half

FEBRUARI
Berfikiran abstrak.
Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
Bijak dan pintar
Berpewatakan yang mudah berubah.
Mudah menawan orang lain.
Agak pendiam.
Pemalu dan rendah diri.
Jujur dan setia pada segalanya.
Keras hati untuk mencapai matlamat.
Tidak suka dikongkong.
Mudah memberontak apabila dikongkong.
Suka kegiatan yang lasak.
Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
Mudah mempamerkan marahnya.
Tidak suka benda yang remeh-temeh.
Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
Sangat berani dan suka memberontak.
Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
Pemerhatian yang tajam.
Suka hiburan dan sukan.
Suka benda yang bersifat seni.
Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
Belajar untuk mempamerkan emosi

Oh. Aku suka yg 'Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran'. Patut arrr tak pernah nak bagi bunga ke apa ke. Dia romantik dalaman rupanya. Hikhikhik.

Tarikh lahir lak.

Tarikh Lahir pada 6, 14 & 27
Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani. Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya. Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya.

Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24
Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya.Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama.


Kredit artikel :
Bulan kelahiran : Forum Cari
Tarikh lahir : senyumsokmo

Apa Ada Pada 13.12.13

Hey! Mengada nya lah kan buat tajuk serupa itu.
Tahu lah anniversary kan. Haha. Saja la. Seme orang suka sempena sempena kan. Jadi, aku tumpang gak  sempena itu. 13.12.13. Sempena anniversary ke-5. Cantik kan date? (ah, tetiba tingat Che Ta kawen plak. Pa citaaa??). Ye, baru tahun ke-5. Masih hijau lagi dalam alam rumah tangga. Dan masih couple. Takpe. Aturan Allah itu kan indah :)

Hari kejadian.
Aku cuti. 
Bukan la saja gedik amik sempena anniversary ke apa. Kebetulan mak ada kat rumah. Jadi, mari lah kita cuti. MyDH pun amik cuti gak. 

Mak buat laksa. Yeyyy!

Pagi tu kiterang g JPJ. Settle seme zass balik rumah. Family abang aku sampai. Dia bawak anak2 dia n anak2 buah kak ipar aku dtg rumah. Ramai. Derang nak mandi swimming pool. Sila lah anak-anak. Huhu.

Petang, baru lah let's celebrate. Hihiw.
Celebrate makan makan kat Bagan Lalang sajer.
Pun sebenarnya more to nak bawak mak gi makan sana. 
Sbb dia asyik dengar cerita kami je kan.

Kalau Bagan Lalang, yang itu itu jugak lah pilihan kami.
Pepahat goreng sambal bercili.
Sotong goreng tepong.
Ketam sambal.
Ikan bako.
Kedai Senandung Malam Bagan Lalang

Bagan Lalang

pepahat cili Bagan Lalang

Itu je lah all time feveret kami kalau ke sana. Jadi, takyah la review lagi kan. Yang itu itu jugak kang cerita nya.

Takmo la siakap 3 rasa, 4 rasa ke. Itu kedai tomyam kat sini pun melambak.
Pepahat wajib. Sbb mendalah tu susah nak dpt kat tpt lain. Nak aku masak sendiri memang tak la. Tak reti aku. Reti makan je.

Kedai Senandung Malam lah. Mana lagi. Mula tu kami plan tak cuti - kerja je Jumaat tu, jadi ingat nak call je dulu order makanan semua. Lps tu sbb cuti, jadi oke lah. Dalam kul 5pm sampai sana. Solat dulu kat surau LKIM (mmg acapkali pun kami tumpang solat kat surau LKIM ni. Selesa ) pastu baru g pilih ikan. Bagitahu nak masak apa, bagi deposit, suh dia reserved table dulu. Pastu g beli ikan segar dulu kat pasar situ. Lepak pantai yang panas menghelit. Kul 6.30 baru gi kedai balik. Sampai kedai dah siap. Tak perlu tunggu lama.
Gambar chenoteputih tak sharp sgt lah
Nak jugekkk. Poyos yos yos.
Sebenarnya kalau nak selesa mmg kena datang time orang tak cuti camni. Selalu kami datang on weekend. Orang ramai sesajo. Tapi cam tak meriah plak rasanya. Kedai seaview tu cam tutup ja. 

Lps tu kami fikir, if next time nak dtg, dari ofis petang Jumaat pun oke kot. Orang tak ramai. Sampai pun elok2 waktu makan. Tapi, on d way nak balik tu, tgk laluan kat area pekan Sepang ke pekan Salak Tinggi tu, jammed hoi. Byk tul kereta. Derang balik kampung kot kan. 
Memang takkan la nak pergi petang Jumaat lepas balik ofis. Kang ada yg kul 9 baru smpai. Huhu.

Jadi, ini lah yang ada pada 13.12.13. Bersama family lah kiranya. Sbb mak ada, abang aku pun ada kat rumah. Gitew. Simple ja. Takde candle lite dinner bagai. Hikhik.

Oh. Sempena ulangtahun ke-5 ni, doa ku semoga hubungan halal kami ini diberkati Allah, dilimpahi rahmat dan kasih sayang dari Allah SWT. Kekal bahagia hingga ke syurga. InsyaAllah. Ku mohon juga agar kami semakin redha, tabah dan sabar dengan segala ujian yang diberikan. Ajari lah kami untuk yakin yang ujian ini ada manis akhirnya nanti. Sesungguhnya hanya Engkau yang Maha Mengetahui apa terbaik untuk hamba-Mu.

17 December 2013

Edisi Renew : Lesen Memandu

Dan seterusnya renew lesen memandu.
Ni pun mudah ja sekarang ni. Tapi aku tak buat kat JPJ Mini UTC Sentul, sbb tu hari masa myDH renew pun kat situ tak boleh buat yg bergambar. Boleh yg lesen biasa yang laminate tu je . Sistem down la apa la. Jadi, malas aku nak pergi situ. Kalau renew biasa, baik buat kat pos office je kan.

Jadi, pergi ke JPJ Maju Junction. Masa tu mmg aku cuti, jadi, moh le buat kejap (buat on my anniversary tu. 13.12.13. Ngeh ngeh ngeh.)
Sistem dah oke kut skrg ni JPJ. Tak smpai 10 minit, dapat lah lesen baru, yang bergambar. Hihi

Aku nak renew untuk  tempoh 3 tahun. Sbb sebelum ni pun aku buat 3 tahun terus. Kuasa ah setiap tahun nak renew. Ini bermakna aku tak pernah renew lagi masa derang mula kuatkuasakan lesen ikut tarikh birthday tu.

Lesen aku expired 19.12.2013. Suppose sampai 19.12.2016 lah kan. Tapi, dia buat pelarasan hingga date birthday aku yang berikutnya which pada 14.12.2017. Ha. Bukan je 3 tahun, tapi 4 tahun terus. Dengan bayaran RM105. Bila kira2 balik, untung juga kan. Sbb hampir 4 tahun tu kan sepatutnya RM120. Entah. Aku pun tak tahu cemna cara derang kira. Bayar je lah.

Lps renew, aku ke Hong Leong utk amik E-Batal aku. Then balik ke JPJ utk cop batalkan hakmilik. Ini pun settle kejap je. Sokay la. Dah oke dah kot sistem dia tu.

Jadi, pengalaman aku berurusan dgn JPJ?
Hurm. Yang boleh aku katakan, tak sama dgn aku rasa puas hati cam kat JPN n Imigresen. Bukan la secara direct aku tak puas hati dengan urusan aku tu. Urusan aku oke. Tapi cam.. JPJ ni masih nampak ke-kerajaan-nya tu. Yg jaga nombor, mangai.. masa aku pergi kat JPJ Wangsa Maju tu - yg pernah aku story sini - yg ikut suka ati dia je nak tempik2 orang. 
Yg kat Maju Junction ni, oke la sket. Tapi, rasanya elok ditambahbaik la kot orang jaga kaunter tu. Bagi yg muda2 sket. Takkan takde PKP yang baru2 kot (PKP - Pegawai Khidmat Pelanggan  N17). 
Lps tu yg kat kaunter aku buat lesen tu pun, orang yg jaga dia, boleh lak pakai rantai besi silver yg besar tu. Udah aku ragu2 nak bagi salam ke tak. Nampak cam Islam.. tgk pakai rantai gitu terus aku tak jadi nak bagi salam. Cover la sket kot yer pun. Tapi yer lah, lelaki pun kan. Kalau pompuan boleh la cover ngan tudung.

Jadi, JPJ, boleh di upgrade sket la perkhidmatan ni sbb berhadapan dengan public kan. Yg jaga kaunter nombor tu, bawak2 bersabar sket. Jangan tahu nak tempik orang je kerja nya. Tempik kau je tahu, tempik kami ni, taruk pajak gantung? Aku cakap pun, sbb aku pun dlm line govt (walo tak secara direct dengan kaunter).  Tentu kau tak suka di tempik2 camtu, so orang lain pun begitu jugak.

Tips untuk renew lesen.

# tak perlu bawa gambar, sbb gambar akan di ambil kat ofis JPJ tu je terus. Tapi, JPJ tempat lain aku tak pasti la kan. Call dulu la utk kepastian. Cam aku buat kat JPJ Maju Junction, mmg dia amik gmbr kat situ je. Tp ari tu masa awal2, dia ada tulis boleh terima gmbr di scan dari IC atau bawa gmbr sendiri latar belakang putih.

# proses mudah ja. Amik nombor - tunggu nombor panggil - serahkan IC, lesen lama dan lesen asal bergambar tu. Buat bayaran dan dia isi kan segala detail. Lps tu pergi amik gmbr kat kaunter amik gambar. Tunggu sekejap - dah selesai. Kalau orang tak ramai, kurang 10 minit mmg siap.

# yang diperlukan hanya lah lesen memandu asal n IC. Takde pun nak scan ibu jari apa seme. 

Untuk gmbr lesen ni mmg muka bebudak je jadinya. Entah nape. Sbb pakai tudung bawal kot. Muahaha. Dah ah. Utk gmbr2 lesen, pasport, IC exklusif hanya di Instagram. #poyonyanakexklusifbagai #ingatretiske

Edisi Renew : Passport

Seterusnya renew passport plak.
Ni baru lagi (11.12.13)

Aku baca entry ini, konon takmo renew dah. Konon la sangat khen. Tapi, betullah, tahun 2013 ni aku tak ke mana pun. Jangan kata nak g luar, dalam Malaysia pun jarang. Kalau tidak, ada la bulan 1 tu ke Vietnam. Tp kan tak jadi. Tiket burnt gitu saje.

Kali ni renew kat UTC Sentul. Dah buat persediaan, dah tgk time buka pukul berapa, tapi tetap lah silap jugak. Hey. Kau ni mengapa. Aku rasa aku dah tgk bebetul dah. Waktu operasi 8.00 pagi - 10.00 malam. Tp bila dah sampai, dah beratur, rupanya jam 8.30pagi. Grrr... silap lagi. Tapi tak pe lah, sbb aku smpai situ dalam 7.30 pagi. Gi amik gambar dulu pastu naik beratur. Gile. Setgh jam beratur. Tersilap percaturan. Pergi masa orang Selangor cuti. So, orang ramai.

Kali ni dapat nombor 1022. Mean orang ke 22 lah kan. Agak awal la jugak nombor dipanggil apa seme. Cuma yg problem ibu jari kiri aku nih. Susah nak trace. Akak imigresen tu kata selalunya orang tua je yg ada kes cemni. Erkk.!! Haha. Ye lah, sebenar mmg prob ibu jari aku nih. Selalu masalah kalau nak keluar duit ASB ke T. Haji ke. Dulu aku igt sbb IC. Tp sebenarnya ibu jari aku la. Dah tukar IC pun gitu jugak. Tak masuk IC, buh ibu jari atas alat scan pun tak boleh jugak. Abis, takkan nak tukar ibu jari? (-_-")

Macam IC gak, kami buat je dulu. Dah bayar, kita masuk kerja. UTC Sentul buka smpai jam 10.00 malam. Jadi, balik kerja singgah amik. Masa nak amik tu, petang dalam kul 6.00. Dia tulis nombor dah habis. Aku pun tanya, kalau nombor habis, buat apa nak buka smpai malam. Dia kata sehari dalam 500 nombor keluar. Dia buka smpai malam supaya semua yg 500 tu boleh amik passport tu pada hari tu jugak. Tak perlu datang banyak kali. Katakan derang tak stop kan nombor nanti passport tak sempat nak siap. Kiterang pun cam ooooo.... 

Pengalaman berurusan dengan Imigresen ni pun aku puas hati. Orang yg kat kaunter pun oke. Bila nombor kita di panggil, dia terus ucap selamat pagi n aku pun bagi salam. Oke lah kan. Cuma kakak yg bagi nombor tu yg tak senyum langsung. Ah. Lantak la. Period mungkin.

Jadi, tips utk renew passport kali ini :
# walau katanya buka smpai jam 10.00, elok lah datang pagi sbb takut nanti nombor habis. Tapi kalau hari biasa yang bukan cuti sekolah, yg bukan ada public holiday negeri bersebelahan, mungkin smpai malam ada nombor lagi. 

#Bermula April 2013, gambar mesti berlatar kan warna putih. Sbb gmbr pasport tu dah jadi hitam putih. Jadi, bawa lah gmbr berlatarkan warna putih. Sumber : Sinar Harian

#Sehari sebelum aku renew, keluar dalam paper yg bermula Mac 2014 tak perlu bawa gambar dah. Dia amik kat sana je. Dia buat cam IC n lesen memandu la kiranya. Tapi, apa nak buat, sbb aku perlukan pasport untuk perjalanan bulan Januari 2014 (T_T).  Sumber : Kosmo

#Dah takde guna borang. Untuk yang permohonan baru just bawa salinan kad pengenalan. Utk yang renew tak perlu salinan IC. Bawa gambar dan pasport lama sahaja.

#Kalau taknak cuti pun takpe, datang awal dan kemudian bayar. Lps tu balik kerja ambik sbb ada ofis imigresen yang buka smpai jam 10.00 malam. Contoh UTC Sentul n Pudu. Boleh semak waktu operasi di sini : imi

Cerita pasport
Kali pertama
Kali kedua

Oleh kerana gambar hitam putih, muka aku jadi kembang setaman. Dah la pakai shawl. Ah. Hantam saja lah labu.

Edisi Renew : Kad Pengenalan

Selesai sudah.
Renew Kad Pengenalan (IC).
Renew Passport.
And.
Renew Driving Licence.

Dah. Tak perlu nak pikir2 lagi bila bila bila nak renew.
Alhamdulillah. Settled.

IC ni sebenarnya bukan la renew. 
Cuma nak tukar alamat. Bila dah tukar alamat, secara otomatis dapat la IC baru yg ada 2 gambar tu.
Yang ni aku buat lama dah. Bulan 10 dulu kalau tak silap.
Buat kat mini UTC Sentul.

Tips utk buat / tukar IC :

# boleh tgk web JPN utk kadar bayaran. Cam aku, tukar alamat, bayaran RM10

# kalau duduk kat area rumah yang ada JPN kat UTC, better buat situ. Sbb buka smpai malam. Orang pun tak ramai. Siap dalam masa sejam. Nak tggu pun boleh, nak balik dulu pun boleh. Aku tu ari, buat, lepas tu gi kerja. Balik kerja petang baru amik IC yang dah siap tu. Mudah kan. 

#Tak perlu lah apply online bagai. Lagi lambat ja. Tu pun nak amik kena gak pergi JPN. Buat je la terus kat office JPN. Lagi senang.

#semak waktu operasi kat link ini - JPN waktu urusan kaunter

# I.C lama dia bagi balik. Cam dulu dia amik. Cuma, dia tebok kat tpt cip tu lah. Boleh la kita buat kenangan. Hihi.

Bagi aku lah kan, pengalaman aku  berurusan dengan JPN, mmg aku puas hati. Takde sebarang masalah pun. Orang jaga kaunter oke. Orang jaga tpt amik gambar oke. Takde la bingit2 bertempik bagai kan. Semuanya smooth walau ibu jari aku ni agak bermasalah nak trace. Abisss.. takkan nak tukar ibu jari pulak khenn.. Hihi.
Jadi, sapa tak tukar IC baru tu, boleh la tukar. Tup2 kang govt kata wajib tukar semua, lagi la ramai orang nak buat.

16 December 2013

Terima Kasih, Ucapan Anda


Saya amat hargainya.
Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih.

Pada yg sudi memberikan ucapan sempena anniversary saya ke-5 (13.12.13)
Dan juga birthday saya ke 34 (14.12.13) 
Ya, mmg ramai kawan2 yg sama umur dgn saya - Azrine, Juhaida, Mya. Hihi. 


Yang tak putus2 memberi ucapan.
Baik di Instagram, Facebook, W.app dan juga blog ini.
Ini antara yang dapat di screen capture.


Aura Positif.
Yer, anniversary kali ni saya tidak lagi menulis pengharapan yang tak pasti. Bukan taknak berharap. Itu kan rahsia Allah. Dia akan bagi bila tiba waktunya. Cukup lah berdoa agar dimohon kami terus kuat dan redha dengan ujian ini. 


Dan semasa post gambar tu di instagram (dan fb) saya memang berharap takde yang wish berkaitan zuriat. Kerana saya juga mahu yakinkan diri saya. Itu kan rahsia Allah. Tapi sungguh, majoriti memang tak menyebut berkenaan zuriat. Saya gembira. Memang gembira. Terima kasih semua kerana memahami. Bila kita sebarkan aura positif, di sekeliling kita pun InsyaAllah akan terasa kesannya :)

Sekali lagi,


Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign