Pages

29 November 2013

Edisi Groupon : Hi-Tea

Lama giler tak ber Groupon ni rasanya.
Sbb tu hari ada barang tak smpai lah. Pastu aku tak pergi lah. Smpai expired voucher tu (T___T).
Jadi, lps tu, aku akan beli apa yg aku mmg rasa perlu je. Takmo yg rasa nak suka2 je. Membaziaqqqq....

Tapi, oleh krn bulan depan (Dec) ada double celebration, harus kena carik gak la voucher.
Nak carik dinner kat hotel lah kononnya. Anniversary katanyeee. Walau takde la nak candle light dinner bagai, makan kat hotel pun jadi lah.. (tu pun guna voucher - cheapskate. Muahahaha)

Carik punya carik. Jumpa satu yg bes.
Tapi kena lunch plak. On dat day aku ada jemputan kenduri. Jadi tak boleh lah lunch.
Jadi, carik lagi.


Yey! Jumpa. Tu pun deal yg dah hampir2 tamat waktu nak beli nya. Mujur sempat beli. 
Bes nih uols. Sapa2 nak celebrate anniversary boleh beli ni. Cam aku ni, harap nak beli kalau takde voucher ni mmg takkan la. Mahal kot. Hi-tea pun tahap ratus2 dah. Ni dgn voucher ni dpt makan, dapat masuk observation deck (lama dah aku teringin nak naik) and dapat masuk blue coral n animal zone (ni tak bes pun kot). Okey lah tu kan. Lagipun, kalau nak tahu, aku tak pernah naik pun KL Tower nih. Eh. Bukan saja naik, gi area tu pun tak pernah. Kata je dok KL nak 10thn ha.... (-_-)


Check it out!


Sapa nak beli sempat lagi ni. Deal end tgh mlm ni.


Ni baru betul2 hi-tea kan sbb tpt nya high :P


p/s : Maybank2u problem hari ni sbb da website dia tukar interface kot. Berdebo dibuatnya sbb lama aku tunggu nak buat payment. Last2 keluar lain macam je. Terus aku cancel. Bayar guna CC (lps ni harus tuntut balik dari myDH. Blanja la... kata befday.... ngeeee )

Edisi Skirt Labuh : Soalan Dini

Sementara nak kuarkan entry East Coast, meh la kita sembang - sembang jap.
Tu hari Dik Dini ada tanya :

Mixed-family in da house.... said...
kak, akak beli skirt kt mana? online ke? rasa macam skrg nak ubah fesyen sikit arhhh, byk pakai seluar je...nak lah jugak berskirt...hehehehhe...tapi saya suka shoping online...kalau akak ada kedai online yg best2, share eh. TQ

Oraitz. Sebenarnya mmg aku dah addict tengok skirt. Tengok je cam nak beli. Nak beli je cam tengok skirt. Begitu lah. Kalau jejalan memang aku dah tak pakai seluar jeans dah. Sejak operation tu ari lah. Ada takde pun, khakis tu ada la. Tu pun tak berapa nak selesa. Now selesa dgn skirt labuh saja. Atau pun dress.

Jawapan utk Dini. 

Kalau skirt ni akak jarang beli online. Selain dari akak suka nak rasa material dia camna, akak juga kena tgk saiz. Maklum lah... saiz comel2 (hak tuiii) nih susah sket. Kang ada yg kena potong tang bawah kaki tu. Jadi, jalan mudah, beli kat kedai saja. Ala, selalu je ada kat booth2 skrg ni org jual skirt kan. Kalau KL ni, nak lagi bes, Kenanga (KWC) lah. Lagiiii besttttt.... Murah2 ja. Kadang RM50 dapat 2 pasang. Yg camtu siap bule bawak g ofis jugak. Pakai ngan blouse. 

Lagi satu jenis akk suka pakai yg cam kembang2 skit tu. Takde la kembang payung plak. Kang angin terangkat plak kain tu cam Marilyn Monroe kan. Hiwhiwhiw.

google.
Kalau kembang2 tu camni la lebih kurang.
kredit : Here
Yang biasa akak gayakan dengan cardigan. Pakai t-shirt lengan pendek pun buleh dah. Sarung cardigan. Pakai shawl. Dah oke dah. Tapi yg ni agak kasual. Jadi mmg tak bawak ke ofis lah. Yang ni murah. Kat Wakaf Che Yeh tu ari RM18 saja :)

Kalau nak bawak pergi ofis hok gini oke
Lycra, skirt labuh, skirt lycra
kredit : Here

Itu lah skirt2 yg akak selalu beli. Dan mmg jarang beli online. Kalau dress tu, ada la online. Cuma tu lah.. mostly kena potong la tang kaki  bawah tu sbb tak cukup inci. Hiwwhiwi.. Kalau cam Dini oke kut nak beli online sbb stdkan.. boleh google je long skirt. Macam gmbr atas ni pun rasanya online shop jual skirt gak nih.

Tapi kan, cuma satu lah kan. Kalau berdress labuh  ni, better pakai kain tebal dalam tu. Buat cam kain dalam lah kiranya. Sbb dress ni jarang walau ada lining dia. Tu ari, tunggu tren kat PWTC. Ada sorang tu pakai dress (Zalora rasanya), jarang wehhh... aku plak rasa termalu bila myDH cakap, jarang la skirt dia tu. Adoi... jadi, berhati2 ya.. dari bersopan, terus lain plak jadinya.

Bicara Bersama Ustaz Don


Kali kedua Ustaz Don datang ke ofis kami.
Kali pertama bulan 3 tu hari.
Ni dgn kerjasama Pusat Pungutan Zakat Wilayah. Ye lah, dah nak akhir tahun ni kan. Sapa yg tak potong gaji bulan2 tu, ayuh la kita ke PPZ atau lelain pusat zakat untuk menunaikan zakat pendapatan kita :)
Cemana nak kira boleh tgk web PPZ. Amik kaedah 'tolakan' tu. Nanti dia akan kira kan.


Oraitz. Ustaz Don. Sejam je la dia bagi ceramah. Macam tak cukup.
Tajuknya Hijrah Satu Pengorbanan.

Tapi ustaz cerita pasal solat. Yang aku rasakan pengisiannya amat bagus.
Rupanya banyak lagi 'compang camping' dalam solat ni sebenarnya.
Tapi tu lah ustaz kata, walau kita ni kadang sah ke tak sah solat, Allah itu Maha Pemurah, tetap Dia bagi apa kita minta kan. Hurm.
Rasa cam nak pergi je kem solat yg dianjurkan ni.

Ustaz tanya, bila last baca buku berkaitan solat.
Huhu.
Aku baru beli buku Ensiklopedia Solat masa Pesta Buku tu hari. Tp tu lah. Beli je lah kan. Selak2 jap. Pastu, terbiar sepi. Apa lah nak jadi.
Memula ustaz Don duk atas pentas depan. Dia rasa cam jauh sgt. Mintak nak duk kat 'royal box' tu. Jadi, kami dah jadi depan idung dia ja. Huhu

Lagi gambar ada kat FB Ustaz Don. Oh ya. Ustaz Don kan bawah pengurusan anak syarikat KUIS. So, orang KUIS tu bagitahu kalau FB yang Ustaz Don Daniyal (original), tu bukan Ustaz Don punya. Yang Ustaz Don saja pun bukan jugak. Kalau nak yang betul FB dia - Ustaz Don Daniyal Don Biyajid : Solat & Selawat Tour. Jadi, situ adalah xtvt berkaitan Ustaz Don.

28 November 2013

Mari Catching Fire

Mihmihmih.

Walau terlewat lebih seminggu.
Takpe lah. Dari takde langsung.
Twin seat lagiii... saja..gedik dik dik.. padahal sama je. Pastu kena tmbh lagi 2 hinggit (*___*)

Dulu cinema fav kat BTS.
Sekarang dah kena ubah location lah sbb rumah pun dah berubah lokasi.

Rasa cam nak tgk Penanggal gak.
Cam best jer.
Marathon movie kang baru tahu. Huhu.
Lps tu citer Paku pun cam bes. Tapi, dengar berita Johan nak kawen ngan Lana terus rasa cam... ah, takyah tgk lah. :P

East Coast Trip : Selesai Sudah.

Hye!
Eh.
Ada ke patut hye kan?
Oke. Assalamualaikum. "Waalaikumsalam"


Tamat dah percutian pantai timur. 4 hari 3 malam.

Alhamdulillah. Berjalan lancar. Kami tak terkena hujan pun masa kat sana. Eh. Ada la kot. Tapi tu pun sekejap. Malam. 
Sebelum pergi ada sembang2 dgn kengkawan ofis.

Kata kawan yg asal Kelantan "hujan kak... mak mertua saya kata asyik hujan je"
Ditokok pula kawan yg berasal dari Terengganu "hujan tak berhenti henti. Bukan macam kat sini. San tu hujan dia, hujannn je" Wah punya panjang dia nak gambarkan hujannnn tu yea. Ni exaggerate ke nak takut aku ni?? Saje le tew nak kasik aku cemas.

Takpe. Mmg ada risau. Tp sbb kan aku ni mmg kaki 'jalan/travel' kata orang tu, hujan panas sanggup ku redah la.Cewah. Begitu. Tapi, kali ni trip family kan. Payah sket la kalau hujan ke apa. Cuma, aku pegang prinsip ini saja 'kalau Allah nak bagi kita mudah, maka dipermudahkan lah urusan percutian kita. Tak usah la gusar sangat'
Sbb before this, aku pernah pergi Cameron Highland musim hujan. Bila smpai atas tu, Alhamdulillah... cuaca baik, memanco manco matahari ha. Begitu juga aku ke Sabah (Kundasang) dulu. Boleh tahan la time tu musim hujan. Tapi, aku dapat pergi lah semua tempat tanpa halangan. 
Jadi, kesimpulannya, kalau kita dah plan, pergi saja. Tak usah gusar dengan cakap2 orang tu. Sebelum pergi tu kita banyak2 doa agar Allah permudahkan percutian kita. Insyaallah...semuanya smooth.

Jadi, nanti nanti la kita cerita panjang.
Trip kami dari KL - Kuantan (bukan jalan2 kat Kuantan, tp gi umah mak sedara kat Felda Bukit Kuantan) - Kuala Terengganu (hamukan abang aku sbb jauh giler) - duduk KT 2 malam - Kota Bharu (1 malam) - stay kat Wakaf Che Yeh (Homestay) - gerak balik ikut Grik. 
Phew. Lebih 1000km semua tu. Jadi, bebetul genap 1 week terus che merah kena servis kat Perak. Hiwhiwhiw.

Maka, dengan ini aku kagum pada sesapa yg selalu ulang alik dari area Pantai Timur ke KL mahupun ke area Utara. Tu tak masuk kalau jammed lagi kan. Aku rasa aku surrrender awal2 dah. Tp tak tahu la nanti ter transfer ke cawangan sana. Mana lah tahu kan.. Brrrr.... (T____T)

26 November 2013

Keranamu, 9763

Nombor apakah?
Yerp. No 9763 sgt dkt dgn aku. Dan famili aku.

Actually tu nombor askar arwah ayah.
Kereta arwah ayah dulu pun mmg beli khas nombor tu.
Dan bila aku beli kereta 9 thn lepas pun, aku mmg booking nombor tu gak.
While, adik beradik aku, termasuk aku, semua pun no phone hujung ada nombor tu. Eh. Semua ke. Abang aku no. 2 tak. Entah ek. Bukan la taksub sgt dgn nombor tu. Tp mungkin tu saja cara buat kami rasa 'dekat' dengan arwah yg dah lama pergi (tahun 2005). 

Tapi, kali ni nombor ni jugak la buat aku pening kepala.
Hai la 9763.


Tapi bukan pasal nombor ni. Pasal JPJ lah. Time ni lah nak buat mySikap lah my itu lah my ini lah. Hah. Kan dah masalah terus.

Grrr...
Dah kenapa ada orang lain minat nombor ni gak.
Frust nonggeng!

Nak booking, tengok2 dah ada orang beli dulu.
Sedihnya bukan kepalang. Tahap rasa taknak makan minum.

Dan time tu lah yang sistem down. Nombor pendaftaran jadi slow. Suppose seminggu je abjad dah berubah. Ni dah kena tggu 2 minggu. Rasa nak menangis.... (T____T)
Pulak tu sekarang, kalau tak melalui tender, kena tggu abjad tu berubah dulu baru boleh beli. Dulu rasanya cam takpe. Tah, aku pun tak ingat. Yang aku ingat, aku g JPJ, salesman kereta tu ikut skali, then aku bayar RM300 sbb nombor aku nak tu tak masuk dalam list kat tv yang dipamerkan kat JPJ tu. Tapi tu duluuuuuu... cerita 9 tahun lalu. Mana kan sama dengan sekarang kan.

Dan, akhirnya tak dapat la aku mengekalkan no 9763 tu. Cuma aku amik nombor yg sama dgn no phone aku satu lagi. Walau hati tak berapa puas. Tapi, oke je lah. Redhaaa... mujo hati ni dah belajar utk redha dengan sesuatu. Kira cam hati dah kebal la kan. Ujian hampir 5 tahun boleh redha, takkan hal camni nak bermuram durja kannnn...

Apa pun, walau tak dapat nombor tu. Walau tak dapat nak abadi kan kenangan, di hati aku, mmg ayah selalu ada... 

Al-Fatihah utk arwah.....

**
Nombor ni unik sebenarnya. Google google tgk ada orang buat analisis pasal  nombor nih. Dulu arwah ayah kata dia suka sbb 9 x 7 = 63. Lagi cerita pasal 9763 dan nombor lain - numberaday

25 November 2013

Preve vs Almera









Carian gambar : Google Image

Ramai yg selalu compare Preve vs Almera.
Apakah kelebihan mereka?
Dan apakah kekurangan mereka?
Kalau rajin dan tak buzy, akan ada di entry akan datang (",)

22 November 2013

22 Mei - 22 Nov : 6 Bulan

6 bulan berlalu. Dari tarikh operation laps.
Alhamdulillah... kesihatan juga bertambah baik.

Sesungguhnya mmg ada hikmah apa yg berlaku kan.
Walau masih belum ada peluang utk 'rezeki' yang satu itu, tapi ada hikmah yang lain nya.

Antaranya - corak pemakanan aku mmg berubah. Walau tak la 100% kata orang tu, tapi ada la.
No more fast food - more vege & fruits - juicing

No more fast food.
Yeah! I'm free from fast food for 6 months! (sebenarnya lebih sbb aku start tak makan dari awal May).
Tp myDH selalu la nyakat2 kata jom la makan McD, KFC.. tapi bila aku cam serius kata jom la.. dia pulak kata takyah la.. Ye lah, sayang kot, dah lama tak makan, pastu tetiba nak makan plak. MyDH kata cam kita dah berpuasa seharian la, tup2 petang sebelum waktu berbuka dah nak berbuka pula. Sayang kan.

Memetik artikel dari web ini
I know sometimes it is inevitable and we have to eat fast food for convenience, time, travel, financial reasons, etc. And their are some fast food restaurant chains that have a few healthier options, but for the most part, it is all JUNK. For your own health’s sake, try to limit your )and your family’s) fast food consumption.

"You would have to walk 7 hours straight to burn off a Super Sized Coke, fries and Big Mac.
Eating a McDonald’s chicken sandwich will give you about 2/3 of the recommended daily amount of sodium.
The processed fat in fast food promotes endothelial dysfunction for up to 5 hours after eating the meal. (Endothelial dysfunction is connected to erectile dysfunction)"
(kredit article : Here)

kredit : Here

Cuma, lepas ni aku nak try, free from processed food cam Maggi lak. Maggi, walau pun takde stok dah kat rumah, tp aku salu cingelat makan kat kedai mamak. Then sardin. Teringin sandwic, cemana nak makan kalo takde sardin. Tapi cuma minimakan lah pengambilannya. Tak boleh selalu.

More vege and juicing. Rajin tak rajin aku akan pastikan once a week wajib buat juicing. Kalau rajin setiap hari. Kadang 2 hari sekali. Tapi kena pastikan sayur/buah di basuh bebetul. Kalau boleh sayur organik. Juicing ni penting utk detoks la sebenarnya.

Dan yang lebih utama, dalam tempoh 6 bulan ni, Alhamdulillah... berat badan mmg maintain. Itu yang utama. Dari berat sebelum operation 49kg sekarang maintain 45-46kg. Kalau buleh nak buat smpai 40kg. Tapi kang kurus sgt plak. Aku rasa mmg just nice je dah 45kg tu. Maintain.

Takpe lah.. sekarang ni belajar utk redha. Allah lebih tahu. Dia akan bagi pada waktu yang terbaik utk kita. Insyaallah...

Oh lupa. Satu lagi. Aku masih belum 'berani' nak ber seluar jeans. Bolehh??? Haha. Lebih dari orang bersalin secara ceaser kot.. tah.. aku rasa cam ngilu je.. so, skrg byk pakai dress ngan skirt labuh. Tapi oke la kan.. mmg trend skrg pakai skirt. Hihi.

21 November 2013

Tab vs Note






Busyyyyyyyyy...
Saja je la letak gmbr nih.
Sekian.

20 November 2013

WW : Tanda Cinta


19 November 2013

Lega Dalam Gusar

Legaaaaa......
Satu hal settle.
Alhamdulillah. Walau ada menda tak menjadi seperti aku nak, tapi.. redha lah. Mungkin ada hikmah di sebaliknya. Allah jadikan sesuatu itu mesti bersebab kan.... *mood pasrah sebenarnya*

Dia kan. Kalau datang satu. Memang lepas tu bertimpa timpa menda kita nak pikir dan nak kena buat.
Kalau takde tu. Takde la. Smooth je.

Sekarang ni udah la busy dengan pekeliling baru yg penambahbaikan skim perkhidmatan tu (ceaa... org J senyum la.. seolah naik pangkat tu. Esp J17.. )
Lps tu dengan 6k permohonan jawatan kosong tu.
Lps tu, aku dah jarang post gmbr kat instagram sbb kan UMobile aku yg "bagus" sgt tu dah barred talian aku. So, sunyi sepi instagram. Lantakkkk...... Line DiGi plak da smpai limit. Elok lah tu. Lps tu, kalau dah unbarred pun, sim kad tu mana aku nak sumbatkan entah sbb talipon yg aku letak sim card tu aku dah jual. Muahahaha. Dah la no TAC dari Maybank kat situ. Haihhh.. bijakk..bijakkkk...

Then. Itinerary trip Pantai Timur tu lak. Takat ni dah settle lah. Cuma nak top up memana kedai makan yg bes lagi. Kut2 ada option. 
Tapi, nak pergi tu mmg bes (3 kereta la kot, sbb abg kat Ipoh pun join. If not, 2 kereta ja), cuma skrg ni tahu saja lah. Mendung sesajooo....... mendung takpe. Harap2 jangan banjir la sana. Amin. Amin. Amin. 

Tu lah dulu. Tu yang dikatakan lega... dalam gusar.

See u when i see u.
Tata!

18 November 2013

Katalog Tupperware : 11 Nov - 31 Disember 2013

Lambat plak release katalog ni. Buzy..zibi..buzy.

Bulan ni tema Krismas. Tapi bagi aku, bulan ni tema aku adalah menahan diri dari tengok bekas kaler purple. Phew *lap peluh*. Byk tul set purple ni. Rasa cam arghh... kena tahan sbb aku baru order Correlle, tp taktau selama mana boleh bertahan nih. Ah..kenapa plak kau keluarkan set purple time nih?? mengapa? Dah ah. Jom lah cuci mata.


Eco Bottle : RM90 utk 4 bijik tu. Each 750ml
Dan free lagi sebijik kaler putih.

OMG! Modular Mates Set : RM197.70
Boleh beli Freezermate 3.3liter(2 bijik) dengan harga RM97.80 atau
Freezermate 1.3liter (2 bijik) dengan harga RM49.80
Oke. Tarik flower petals, nak beli, taknak..nak beli, taknak..

Dan set one touch.
Juga purple.
OMG! *pengsan*

Macam comel jeeee...
Small Clearmates : RM63.90
Christmas Tumblers Gift : RM58.80

Aku rasa cam nak je ni walau utk kids sebenarnya ni.
Cukup la utk lunch aku nih
RM28.00 (2 biji)

Oke. Ni utk sapa2 yg nak cukupkan liter minum air masak setiap hari.
Cam aku, mmg aku bawak fridge water bottle tu everyday ke ofis.
Bekas tu 2liter. RM41.00
Takpun, kalau taknak 2liter, ada yg 1.5liter (RM56.50)
Siap dapat pouch 

Ni pun cantik. Tp sbb aku dah ada, jadi boleh abaikan.
Large square round RM76.80 (4 biji)

Bekas beras ni dah naik sket rega dia.
RM295.00


Itu lah antara menarik bulan nih.
Kalau ada berkenan, nak beli dgn pnstoberi pun boleh.
Tu harga katalog, ai bagi harga diskaun lagi.
Tapi kat FB pun ramai yg jual lagi murah2. Huhu.

Masalah Sistem di JPJ

Ambil langkah atasi masalah mySIKAP

Putrajaya: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengenal pasti wujud gangguan pada sistem pengkomputeran mySIKAP yang menyebabkan proses urus niaga menjadi perlahan sehingga mengakibatkan pelanggan terpaksa menunggu lama untuk menyelesaikan urusan masing-masing.

Ketua Pengarahnya Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, perkara berkenaan menyebabkan pejabat JPJ menjadi sesak sehingga menimbulkan kegelisahan serta rasa tidak puas hati di kalangan orang ramai apabila berurusan di pejabat JPJ. Berikutan itu, beliau berkata, JPJ memahami masalah berkenaan dan memberi perhatian serius dengan mengambil langkah jangka pendek dan jangka panjang bagi menyelesaikan isu itu. “Antara langkah yang diambil ialah dengan membuka kaunter perkhidmatan di semua pejabat JPJ di seluruh negara pada hujung minggu; Jumaat dan Sabtu bagi Kedah, Kelantan dan Terengganu serta Sabtu dan Ahad bagi negeri lain.

“Langkah ini sudah diambil sejak dua minggu yang lalu dan akan diteruskan sehingga sistem mySIKAP stabil,” katanya dalam kenyataan, semalam. Ismail berkata, inisiatif lain turut diambil ialah dengan menubuhkan bilik gerakan yang beroperasi setiap hari bagi memantau prestasi sistem serta menerima aduan daripada semua pejabat JPJ untuk tindakan penyelesaian serta-merta. “Selain itu, kami mengarahkan vendor yang bertanggungjawab ke atas pembangunan semula sistem ini untuk meningkatkan keupayaan kerangka utama daripada 415 mips kepada 1200 mips bagi menampung keperluan sistem JPJ. “Pada masa sama, JPJ bercadang untuk melantik panel bebas bagi mengkaji secara menyeluruh isu dan masalah yang berbangkit daripada migrasi sistem SIKAP kepada mySIKAP supaya penyelesaian jangka panjang yang konkrit dapat diambil,” katanya. Beliau berkata, panel bebas berkenaan akan melihat sama ada vendor dilantik melaksanakan pembangunan sistem mengikut keperluan dan spesifikasi yang ditetapkan oleh JPJ.

Kredit : Metro
Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/16 

*****
Haaa....saja aku nak selitkan cerita pasal masalah JPJ ni kat blog aku ni. Saja. Buat kenangan. Sebab, secara tak langsung, aku pun turut terlibat dalam ini gambar. Grrrr.... geram btul. No pendaftaran kereta baharu pun jadi lambat sbb dek system yg down ni. Betul la mencabarkan kesabaran. Rupanya sbb MySikap ni lah ye.

Dah kenapa time ni plak dia nak bermasalah kan.. bulan ni jugak la dia nak ber mySikap segala. Tapi aku rasa, ada ramai jugak rakan lelain terlibat. Tak kira lah apa urusan pun, semua ter kena.

Aku ada pergi JPJ masa weekend (last week, tapi tak ter settle jugak masalah aku). Skali ada pelanggan tu kena tempik dgn kakak yg jaga kaunter situ. Kesian plak aku tgk org tu terkulat-kulat. Aku suspect kakak tu berhangin sbb dia kena kerja hari minggu (masa tu minggu pertama yg JPJ buka Sabtu Ahad). Wah. Hangin kau je kau tahu. Hangin kami yang datang - tapi - system -asyik - down ni nak letak mana? Letak pajak gantung?. Aku dah rasa cam nak emel jeeee kat JPJ. Memalukan penjawat awam betul. Kot yer pun kawan tu tak faham, cakap leklok tak buleh ke? Nak tempik2, nak jerkah2 orang kenapa? Kau dibayar kot kalau kerja Sabtu Ahad ni. Ke kerja Lillahitaala je takde OT? Takkan la kan........


Aku byk lagi plak urusan kat JPJ ni. Dengan E-Batal aku yg aku tak amik lagi kat bank, pastu nak bawak ke JPJ. Pastu lesen memandu yang dah nak expired. Harus la kena pergi cepat2 gak ni. Udah la sistem asik down. Aku nak buat lesen baru yg ada gambar tu. Tak kiraaaa........

15 November 2013

Tarikh Cuti Umum Tahun 2014

Wah. Pagi tadi beria tarikh penting dalam Islam kan.
Sekarang tarikh cuti umum tahun 2014 plak.
Untuk memudahkan rujukan kata nyew.. kot nak plan cuti.
Hiwhiwhiw.

cuti, cuti am, cuti tahun 2014

cuti am kuala lumpur

cuti am kuala lumpur, cuti hari raya
Sumber :: kabinet.gov.my

Aiols rajin untuk meng-list kan semula cuti yang mana cuti utk orang Key Ell ya.
Tapi kalau ada ter silap date ke ter silap hari tu.. gitau lah.. main catit je nih.

1 Januari (Rabu) - Tahun Baru
14 Januari (Selasa) - Maulidur Rasul
17 Januari (Jumaat) - Thaipusam
31 Januari (Jumaat) &1 Feb (Sabtu) - Tahun Baru Cina
1 Feb (Sabtu) - Hari Wilayah (eh.. cemna ni yea.. kira tak cuti ke cemna ni. Rugi la bila ada 2 cuti bersekali pada hari Sabtu nih)
1 Mei (Khamis) - Hari Pekerja
13 Mei (Selasa) - Wesak
7 Jun (Sabtu) - Hari Keputeraan YDPA
28 & 29 Julai - Hari Raya
31 Ogos (Ahad) - Hari Kebangsaan
16 Sept (Selasa) - Hari Malaysia
5 Okt (Ahad) - Raya Haji
23 Okt (Khamis) - Deepavali
25 Okt (Sabtu) - Awal Muharram
25 Dis (Khamis) - Krismas


So, any plan for next year?? (tapi bulan Januari mmg aku ada plan dah.. bulan2 berikut.. masih belum..)

Tarikh Penting Dalam Kalendar Islam Bagi Tahun 2014

tarikh hari raya 2014, tarikh cuti dalam Islam, kalendar 2014
Sumber : Islam.Gov.My

*Puasa 29 Jun 2014 (Ahad)
*Hari Raya Puasa 28 Julai 2014 (Isnin)
Jadi, bila nak tempah baju raya? Bulan dua lah. Haha. Melampau kan.. tapi takpe.. ai dah habis ganti puasa.. boleh pikir dah nak tempah bila (tema kaler dan baju jenis apa pun dah ada..kihkihkih). Wah.. sesekali ganti puasa awal terus belagak kan..orang lain tu tetiap tahun ganti awal takde bising pun... choiii sangattttt...

Apa pun, mohon doa dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki oleh Allah.....

14 November 2013

Coz I'm Not Born To Be A Teacher

Last week ke last 2 week ke salah sorang sahabat menulis status di FB yang katanya ada orang suggest gaji cikgu dibayar half je masa cuti sekolah sebulan nih.
(-_-")

Aku dah cam.. eh, kenapa? Tak pernah langsung aku terpikir camtu kot.
Mungkin la pada orang tu, yg cikgu ni seolah cam Cuti Bergaji Penuh kot masa cuti sekolah tu.
Kalau camtu, dah kita kerja dari jam 8pg hingga 5ptg ni, dan mereka (cikgu) kerja dari jam 7.00pagi lepas tu boleh balik (kalau takde kelas tambahan apa la) sebelum jam 5.00petang, pun tak sama juga dengan jumlah jam kita kerja kan. Kenapa tak suruh potong je gaji derang ikut jam cam kita kerja?


Secara jujur aku pun kadang terselit juga perasaan 'jeles' kat cikgu cikgi ni.
Masakan tidak. Kita yg kerja govt lain nih (aku compare dengan kerja kerajaan je dulu ye), KUP pun kena tggu 15 tahun. Hari tu la baru keluar Pekeliling KUP Time-based 13 tahun. Itu pun utk kump Pelaksana. Kump gred 40 ke atas, mmg tak dapek la den nolong. Tapi cikgu, tak kira gred apa pun, 10 tahun dapat KUP naik gred. Jadi, kawan2 aku yg gred 41, genap 10 tahun dapat gred 44 dah.. best betul! Lps tu ada pulak term 'Guru Cemerlang' yang dapat KUP dalam tempoh 5 tahun sahaja. (sumber : MOE). Betapa beruntung nya cikgu kan.
Itu tak kira insentif bagai2 lagi. Yang cikgu Maths, dapat insentif, cikgu BI dapat.. ni pun dengarnya nak naik lagi insentif.

Tapi, bila aku pikir2 balik... pikir2 balik... pikir2 balik...
Takpe la derang cepat naik pangkat pun.
Takpe la derang dapat insentif bagai bagai pun.
Sebab... I'm not born to be a teacher.

Ye lah. Aku rasa aku tak sanggup nak ulang satu perkara yang sama dari hari pertama bekerja smpai umur 60 tahun kot. Mula dari Januari hingga lah Disember. Tahun lepas dah buat menda tu. Tahun ni buat lagi. Sediakan rekod persediaan mengajar, nak tanda buku, nak buat test, exam bla bla bla. Tu tak kira nak gunting2 kertas, kad manila la apa la utk hias kelas, nak buat latihan sukan (panassss...mmg tak kuasa), nak mesyuarat PIBG lah, nak hari kantin lah dan segala mak neka lagi lah. Kalau sekolah menengah lagi pening. Nak control budak sekarang bukan senang wey... kalau perangai macam comel je..macam comel je tu tak pe lagi. Keluar yg perangai macam macam je..macam macam je..lagi pitam. Akhir tahun ni aku tgk rakan2 aku yang cikgu mengeluh nak key-in apa ke benda ntah secara online tapi system down. Betapa tensionnya kan. Alangkan kita yg nak buat LNPT/SKT guna sistem HRMIS tu pun kita dah malas.. ni kan plak menda yg remeh temeh ni. 


Takyah la suruh aku cuba mengajar ke apa. Sbb nak proof kan bahawa kerja derang ni tak susah. Haha. Takyah suruh. Aku pernah jadi. Memang la tak lama. Setahun je. Tp setahun tu sama je la apa yg cikgu lain buat. Sukan, bawa budak pergi pertandingan pantun, pancaragam, PIBG, mesyuarat panitia. 

Cukup la tu. Nak kata susah senang tu, terpulang pada kita. Sebenarnya minat dan 'born to be' tu kena ada. Aku rasa aku mmg bukan born to be utk jadi cikgu. Jadi, walau aku tak la rasa susah mengajar ni tapi aku rasa aku mmg tak boleh nak jadi cikgu. Aku rasa aku tak sesuai utk kerja yg aku kena hadap menda yg sama setiap tahun. Kalo 10 tahun? 20 tahun?. Nak tunggu pencen?. Pitam! Baik duk dalam pejabat ni weh. Takpe la kena maki ngan orang kata lembap nak naikkan pangkat orang ke apa. Asal seleso membeso kan badan. Kihkihkih (abis... duk melepap je dalam ekon, peluh langsung tak keluar).

Dah la. Biar lah derang bercuti dengan gaji penuh tu. Derang tu nak dapat cuti rehat pun susah. Cuti yang derang panggil Cuti Rehat Khas (CRK) tu pun ada 7 hari setahun. Pulak tu tak boleh di carry forward cam kita ni. Boleh bawa ke Gantian Cuti Rehat (GCR), tp kesian la kot..7 hari je. Cam kita ni boleh bawa ke GCR separuh dari peruntukan Cuti Rehat kita (yang mana2 rata Cuti Rehat adalah start 20-22 hari setahun). Siap boleh juga carry forward next year kalau tak abis cuti rehat tu. Aku pun dari start kerja hingga sekarang mmg simpan utk GCR dalam 10 hari setahun.

Berkenaan Cuti Rehat ni jugak, aku rasa kalau aku jadi cikgu, dalam delima aku nak bercuti sbb aku jenis orang yang tak suka bercuti dalam keadaan crowded nih. Kalau cuti sekolah, hotel crowded, tempat peranginan crowded, nak kena booking seawal mungkin, semua tpt jadi peak-season. Haih. Tak suka..tak suka.. Tapi aku ada je member cikgu, tau2 dah bercuti ke luar negara, waktu tak cuti sekolah. Eh. Senang plak. Mungkin G.Besar/Penyelia dia oke kot. Better la aku kerja sekarang ni. Nak cuti, boleh plan bukan peak-season. Rasa nak gi Cameron Highland ke, pergi je hari weekday. Seleso acik nak kutip stoberi ha.. tgk je kereta berjujut turun ari Ahad tu. Acik rilek je baru nak naik start bercuti. Ko dapat kalau ko cikgu?? Tak dapek la.. dan mungkin kalau jadi cikgu, ada rasa 'tak sampai hati' nak bercuti waktu sepatutnya kita mengajar kan. Responsibility mungkin. Kesian kang ada cikgu kena ganti kelas kita lak kan dan kita amboi..sedapnya bercuti.

Aku tidak menulis ni kerana ada conflict of interest sbb adik beradik aku semua cikgu. Yerp.. mmg dulu parents aku nak sgt aku jadi cikgu supaya kelima lima anak mereka dpt title 'cikgu'. Tpi aku tak rasa aku cenderung ke arah ke-cikgu-an tu. Dah course masa study pun sah sah takde harapan nak jadi cikgu. Ada la gak 2,3 kali amik exam KPLI yang bagai bagai tu (padahal soklan exam PTD lagi senang). Dan mmg aku tak harap sgt pun cikgu tu.. saja... dan akhirnya akur cikgu bukan lah kerjaya ku.

Jadi, bila dipikir pikir, tak perlu lah kita nak jeles menjeles ngan rezeki cikgu ni.
Dia, rezeki dia.
Kita, ada lah rezeki kita.
Bukan kah rezeki tu datang dalam pelbagai bentuk?

p/s : Tahniah utk anak2 yg dpt keputusan cemerlang dalam UPSR. Anak buah acik dapat 3A 2B. Punah harapan acik nak bawak dia g USS (cea..sebenarnya makcik dia ni yg nak sgt pegi USS tu. Huhu. Tp still boleh consider kot. Tggu result PMR abang dia lak).

Bersederhana Dalam Makan Dan Minum

Rasa macam dah pernah taruk kat blog.
Ke kat instagram.
Entah la.
Tapi ni ada kaitan dgn entry diet smlm. Aku tak masukkan cerita pasal senaman sbb itu cerita pasal jenis2 diet yang ada.

Selain dari jaga makan, senaman pun pun di lupa jangan.
Tapi.. sebenar yang penting pemakanan lah yang paling kena jaga.
Kalau asik bersenammmmm je... tapi makan macam nak giler pun tak boleh jugak.
Pendek kata bersederhana lah.
Bersenam bersederhana.
Makan bersederhana. 


Sebiji burger, nak bakar balik kalori tu 2 jam 10 minit.
Sanggup nak berlari 2 jam?
Aku tak... sbb aku tahu aku tak berdisplin.

Jadi, aku pilih jaga pemakanan. Dan healthy life style. 
Tapi tidak la aku rigid sgt jaga pemakanan. Sbb tu aku suka cara pemakanan Kevin Zahri tu. Simple je. Betul lah dia mmg rajin bersenam. Tp kita pun, takkan mentekedarah je kan, mesti ada secara tak langsung kita exercise. Exercise ni tak semestinya kau wajib joging 10km sehari, atau pergi gym pagi petang siang malam (ofis aku ni ada je gym, tp sekali pun aku tak pernah pergi - malas! Haha). Yang penting seimbang dan sederhana.

Tak sempat (atau malas) nak joging, aku just turun naik tangga (rumah tgkt 4). Turun tangga mmg dah jadi kewajipan kami suami isteri setiap pagi setiap kali nak pergi kerja. No more lif (alasan sebenarnya - malas nak tunggu lif pepagi tu). Kalau kerja cikgu tu lagi untung. Kalau sekolah takat 2,3 tingkat tu mana ada lif, jadi nak taknak kita akan ada turun naik tangga. Exercise juga tu.

Atau kengkadang boleh jugak swimming (tak la swimming sangat sebenarnya, aku mana reti berenang - berjalan dalam air ja. Haha. Dalam 45-1 hour. Bersyukur tang ni sbb ada kemudahan swimming pool).
Selain dari tu.. exercise kat pasar tani atau pasar malam atau parking jauh bila pergi pasar.. pun dikira keluar peluh. Dan ada jugak org lain yg amalkan menari. Zumba la apa la. Boleh la. Asal jgn mendera diri sudehh.. Kalau aku yang pemalas ni mmg simple ja. Takde nak rigid2 ni. Orang lain aku tak tau.. itu hal orang lah.

Sebenarnya asas nya mudah - bersederhana.. Dalam semua hal kita kena bersederhana termasuk makan dan minum ni. Memang dah ada pun dalam Al-Quran.


Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat ibadat (atau mengerjakan sembahyang), dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau-lampau sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampaui batas.
Kredit : PMO

So, bersederhana lah kita dalam setiap hal. Dan kembali ke ajaran Islam. Insyaallah.. semuanya oke.. 
Ayuh...! healthy lifestyle!!

*berat terkini : 45 - 46kg (aku nak maintain ni dan tak mahu terlepas smpai 48kg - ngeri! Ngeri la dengan ketinggian yg 4 kaki 11 inci nih. Korang lain la.. seme ketinggian model. Huhu)

13 November 2013

Tak Berapa Nak WW : Diet Saya, Diet Anda


Diet, makan,




Terpulang la pada kita nak ikut yang mana satu. 
Tak semestinya yg kita buat tu betul dan orang buat tu salah.

Dan tak semestinya orang buat tu betul dan kita salah.
Yang penting, berpada pada dan bersederhana.

Aku akui skrg mmg aku jaga makan tapi takde diet tertentu bagai. Aku ikut macam Tip Mudah Diet Malaysia by Kevin ni je. Abis cerita....

Diet Kevin Zahri

Kredit : Instagram Kevin Zahri

WW : Sentuhan Kasih Sayang

google


Selamat berpuasa kepada yang berpuasa sunat 9 & 10 Muharam :)

11 November 2013

Pening Dengan UMobile Nih : Menyesal!

Phew!
UMobile ni suka nau mem-barred kan line orang yea.
Dah tu kang, nak un-barred satu hal. Cam dulu tu. Dah bayar pun amik masa 3,4 hari nak unbarred balik. Hanginnn je aku lah.

Dia barred kita cam kita tak bayar gayanya.

Cuba perhati bil aku tu. Apa ke hal kau barred line aku??
Kalau nak kata aku tak bayar, mustahil lah sbb due bayaran aku adalah 8 Disember.
Tu hari lah. Tetau dah hilang logo H+ kat phone aku. Jenuh la aku on off phone sbb ingat sbb talipon ke apa kan. Dah tak buleh gak, aku call operator dia. Skali bes btul dia cakap..dah kena barred. Aku terus rasa   cam kepalahotak kau..haaaa...
Katanya dia barred sebab penggunaan melebihi RM150.00 sebab kredit limit aku adalah RM150.00. Dah bila pulak aku guna smpai lebih RM150.00 nih. Tak pernah dibuat oiii.....

Ha...tu yang peningkan kepala aku tu. Aku tak boleh nak access sbb bil tak sampai. So, bila dia dah emel baru aku dpt tgk (ni pun satu hal..berpuluh kali aku suruh tukar alamat..tetaaaaappp alamat salah tu jugak).



Haha.
Kelakar kan. Semua zero, zero, zero.
Jadi, celah mana datangnya lebih RM150 tu?

Sebenarnya jumlah tu adalah datangnya dari pakej lama + pakej baru.
Pakej lama bil aku berjumlah RM141.00.  Aku terminate pakej ni akhir minggu Oktober. Dan aku tukar pakej baru. Jadi, jumlah bil utk pakej baru adalah RM33.91
Lps tu di campur stamp duty, service tax bagai menjadi RM185.95
Dan oleh kerana jumlah telah melebihi RM150, maka dia barred hatta data plan yang aku guna aku tak lebih, dan voice call aku pun tak lebih.

Jadi, bila dah barred, aku tak boleh guna data plan aku eventho' bulan November ni data plan aku tak exceed limit lagi. Padahal, aku dibenarkan utk bayar before 8 December. Cerdik tak cerdik? Jadi, siapa yang untung? Haha. Mereka lah untung sbb data limit tu dah kita bayar sesiap. Even kita tak guna, bil tu dah tentu banyak itu kena bayar. Jadi, sekiranya aku bayar (bil yg di barred ni) pada 1 December, ini bermakna aku tidak menggunakan plan mahu pun talian telefon pada bulan November nih (mungkin ada la 2,3 hari sebelum di barred itu). Dan seterusnya mereka kaut duit aku free gitulah kerana data-plan ni mmg kena bayar samada kau guna atau tak guna. Best kan? Memang best!

Haha. Korang baca pun pening, aku lagi la pening sbb dah terjerumus dengan TnC yang agak kelakar lagi mengelirukan. Yang aku paham, kalau barred line ni kita dah guna lebih penggunaan. Atau tak bayar. Bukannya includes service tax, stamp duty advance fees segala tu. Kalau termasuk itu, memang lah lebih RM150.00. Bila aku call tu hari, buleh plak operator tu kata boleh je nak tmbh kredit limit. Haha. Kelakar.. itu bukan masalah dia sbb kita akan tmbh kredit limit kalau rasa tak cukup kredit limit tu utk call atau penggunaan internet.

Kelakar nih... Rasa nak ketawa... rasa nak menangis pun ada. Huhuhuuu... (T_____T) Cemna lah aku buleh terjebak dengan menda2 remeh temeh camni nih.

Ni skrg mmg no 018 aku di barred lah. Aku pun dah naik menyampah. Aku geram. Aku jual terus talipon yg aku guna utk 018 tu. Habis cerita. Tapi cam aku cakap kat atas tu lah. Siapa yg rugi sekarang. Aku lah. Next month, even aku tak guna talian ke data plan ke aku tetap kena bayar. 

Kesilapan terbesar. Suppose aku bukan tukar plan, tapi terminated terus. Dan, penyesalan terbesar aku adalah bila aku dah tak boleh nak terminate sekarang sbb bila aku tukar pakej ni dia kembali kontrak 2 tahun. Itu pun masa aku tukar pakej tu budak kaunter yg register kan tu pun tak pasti samada ada kontrak atau tak. Sudahnya ada jugak. Sungguh la aku tak paham. Sumpah. Dan aku terpaksa berdepan dengan terma dan syarat mengarut ni 2 tahun lagi. Nak marah pun dah tak boleh sbb kebodohan dan kesilapan aku sendiri. Ini lah yang orang kata penyesalan tiada gunanya.

Mmg aku ada rasa cam taknak je bayar. Biar lantak situ. Tapi kang dan dan la dtg surat LOD lawyer lah itu lah ini lah yg lagi buat remeh. Heyyy..!! mmg kalau fikir, mmg menyesal tak sudah lah aku tak terminate tu. Mmg menyesal... tapi.. nasik pun dah jadi bubur.... Keluar air mata darah pun, ini jugak aku kena hadap 2 tahun lagi. Takpe.. makan la duit tu walau aku tak guna pun..makan..makan.... sila kan..... nak cakap tak halal kang, satu hal kat akhirat huruf U kaler oren tu kejar aku lak..eihh..tak kuasa.. lantak la..tp harap cepat la "BERJAYA" Umobile ni....


p/s : Tu hari aku bising pasal Astro, ni plak UMobile. Sebenarnya ada satu lagi sykt.. tp aku tak boleh nak buat entry pasal tu. Tp tggu lah, bila semuanya settle, akan ada jugak entry tu kot.. haii.. pening.. peningg.... sbb tu aku pernah buat status 'menda paling menyakitkan hati adalah kita terpaksa terima bukan pilihan kita di sbb kan terikat dengan terma dan syarat syarikat'

8 November 2013

Bil Astro Naik : Kita Tiada Pilihan

Tu hari seme dah heboh bil astro naik harga.
Tapi takde kesempatan nak buat entry lagi.
Mmg pening kepala memikirkan nya. Sakit hati pun ada.
Sbb pikir kenapa la buat kita cam ni.

Ada yg feedback. Taknak bayar, boleh terminate/downgrade/ etc etc.

Ye lah sangat tu. Sangat sangat yer.
Macam kan tak tahu semua menda berkaitan dengan telekomunikasi ni ada kontrak. Dan rata rata 2 tahun kontraknya. Be it la bil talipon ke broadband ke apa ke. Semua nak buat syarat paksa-rela. Ye lah. Konon je macam pengguna ada pilihan. Tp cakap boleh la. Dah mmg kita nak perkhidmatan dia. So, kita have to. And have to guna smpai 2 tahun, walau belum cukup 2 tahun kita dah tak hendak perkhidmatan tu.

Aku geram bukan takat Astro, tapi Umobile jugak. Ye, aku akui dulu aku satisfied dgn service dia. Bband laju (kalo kat KL lah..tpt lain I dunno). Skrg dah hampeh. Langsung tak boleh connect pun ada. Jadi, aku nak downgrade kan lah pakej dia. Utk line phone aku d.grade dari 5GB ke 1GB sahaja. Nak buat apa pun kalau data plan aku guna hanya utk insta / w.app sahaja. Jadi, d.grade. Bila dah d.grade, itu pun nak kedarah duit orang. Pakej lama (5GB) tu aku attach 2 tahun. Settle dah pun 2 tahun tu. Dah d.grade ni, patutnya tak perlu la kontrak 2 tahun lagi sbb dah retain customer. Takkkk.. dia buat juga 2 tahun. Maksudnya, dengan plan baru ni pun nak taknak ko kena amik jugak 2 tahun. Kata lah ko nak terminate sblm 2 tahun, mampuih la ko bayar balik total baki bil 2 tahun tu. Senang kan nak cepat kaya dengan mencekik darah orang. Tu aku kata - paksa rela utk terima term n condition mereka nih.. Bila cakap pasal ni aku rasa hangin je. Aku tak kesah pun nak d.grade sbb aku ada pakai satu lagi nombor. Tp bila dah jadi camni, aku rasa aku dah buat keputusan bodoh. Suppose aku terminate je. Ni satu hal nak tggu smpai 2015. Hiiii.... mmg rasa geram jeeee... 

Lps tu Astro pulak buat hal cemni. Orang kata, kita ada pilihan. Terminate, atau amik pakej lain.
Hoi! tak tahu ke Astro ni pun ada kontrak 2 tahun.
Haaaa... aku pasang masa rumah baru. Dan maksudnya kurang lebih setahun lah guna. Ada setahun lagi. Jadi, sila bagitahu celah mana aku buleh terminate?
kredit : Astro

Dengan antara alasan utk tambahan channel, dan boleh tgk 64 siaran langsung FIFA 2014 next year aku mmg rasa tak buleh nak terima. Tapi apa daya kita? Ada daya? Takde kan. So, telan... mamah je lah.. naik harga.. naik lah....



kredit : Astro

Orang kata lagi - dah kau tak mampu nak bayar, amik pakej sport buat pe?

Ooo.. gitu.. bukan masalah mampu tak mampu oi. Dah masa tu pun kononnya superpack tu dah cukup murah.. kalau tak amik sport pakej pun, pakej lain tu lebih kurang harganya, jadi diberi pilihan ambik je termasuk pakej sukan (masa ni pakej termasuk PVR).

Masalah nya sekarang, naik harga dekat nak RM10 dengan notis 1bulan (ala.. even takde notis pun, org yg masih ada kontrak cam aku ni, ada kuasa ke kata taknak bayar?). Suppose, kalau pengguna dah sign kontrak utk beberapa tahun, dah tak buleh simply2 naikkan harga. Tapi nak buat cemna, kat TnC mmg akan ada terma yg mengatakan harga mmg boleh naik. Takyah baca pun tahu. Patut tak buleh nak ada term camtu, tapi siapa kita nak kata tak boleh - konsep dia 'take it or leave it' kan. Ko taknak accept terma tu, kau berambus carik sykt lain..atau kau pakai lah arial tulang ikan tu. Yang kadang2 gmbr pun jadi bintik2 atau pun gambar yang senget2 muka orang berlakon ter tarik2 ke tepi.

Patutnya utk orang yg masih ada kontrak ni, bagi lah habiskan kontrak tu dulu. Sbb ni dah macam terpaksa. Nak terminate dah tak boleh. Katakan org tu amik pakej super pack pada Sept 2012. Maka, tak perlu lah kau tambahkan channel lain dalam pakej dia. Biarlah dia habiskan kontrak selama 2 tahun tu dengan harga yg dia install pada Sept 2012. Tak boleh ke gitu? Mmg la tak boleh kan. Kang cemna nak bayar gaji pekerja, duit setelit, duit nak beli rancangan, duit tambah channel, duit itu duit ini.... 

64 siaran langsung utk FIFA.. aku rasa 10 pun tak tentu laki aku tgk.
Skrg ni pun aku 'paksa' dia tgk sport tu sbb aku tahu, yg mahal mmg channel sport tu.
Rasa nak terminate je sport tu.. tggu lah habis kontrak nati (see.. kita mmg nak terminate tp kita takde pilihan. Sedih btul. Tapi mereka paksa pulak kita bayar sampai abis kontrak. Lantak kau lah situ ko menonton ke tidak.. itu kau punya pasal)

Jadi, utk Astro ni, apa daya kita? Akur je lah naik 8ringgit. Apa lagi nak buat? Nak doa solat hajat agar tak dinaikkan? Harapan laaa..... harapannn... tggu je la bila ujung bulan nih.  

Phewww... 8 ringgit yer.. bkn 8sen.. besar nilai tu.. takpe lah.. ada 1 year lagi, pasni kita review balik pakej apa nak. 

(keratan akhbar 6 Disember 2012 : Astro Untung 3.1 bilion)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign