Pages

30 August 2013

Kami Mahukannya Jika Kamu Tak Mahu!

Tahu tak betapa kami amat amat memerlukan kehadiran nya?
Tahu tak betapa sukarnya kami untuk mendapatkan nya ?
Tahu tak bagaimana kami menempuh kata-kata orang setiap kali ditanya tentang nya?

Tahu tak bagaimana perasaan kami bila melihat orang lain merasai nikmat rezeki itu ?

Tak tahu kan.

Tak pernah nak ambik tahu kan.

Dan kamu.
Bila dikurniakan Allah rezeki itu mudahnya di perlakukan sedemikian rupa.

Dibuang ke tempat yang paling sejijik jijiknya.
Mengapa di situ tempat terakhirnya?
Sedih perjalanannya. Sangat sangat tidak sepatutnya.


Kami ada. Kami perlukan dia. Kalau kamu tak tahu kemana nak dibuang, berikan lah pada yang memerlukan.

Kalau kamu berada di tempat kami, pasti kamu akan menyesal dunia akhirat dengan perbuatan kamu.
Kami menanti. Sangat sangat menanti kehadirannya.
Setahun, 2 tahun, 3 tahun, malah ada yang lebih 10 tahun menanti kehadirannya.
Tapi, kamu...
Mudahnya menyingkirkan dia dari dunia ini.

Anak.
Doa kami dari bakal ibu yang menanti kehadiran kamu, syurga lah tempatmu.
Pergi dalam keadaan tiada dosa. Bersih dan suci.

Walau kami tidak pernah merasai perasaan seorang ibu, tapi kami amat terhiris dengan berita begini.
Ada yang didera.
Ada yang dibuang tanpa belas kasihan.
Sedangkan kami, saban hari, saban waktu berdoa agar mereka bersama kami.

Anak kecil yg mati pastinya menanti ibu dan bapa di pintu syurga.
Ya Allah. Moga dosa kedua ibu bapa mereka juga diampunkan.

Al-Fatihah utk anak kecil ini.



*semalam aku tgk sepintas lalu. Tak boleh nak tgk. Sedih sgt. Tidak mahu menunding jari menyalahkan mana mana pihak. Apa pun, kita berdoalah agar tiada lagi berita menyayat hati seperti ini. Merdeka kah jiwa kita selagi ada kes kes tidak berperi kemanusiaan sebegini??


Matta Fair September 2013

Rasa macam nak pegi.
Saja.
Kut2 ada yg berkenan ke.
Boleh pergi masa anniversary bln doblas.
Eh.
Bukan ada plan nak ke pantai timur ke bln seblas?
Takpe.

Mari kita redah. Naik tren pun boleh. 2 hentian je pun dari rumah.
Kalau rajin la. Dan jika incik osmet pun rajin (-_-")

Segala info klik :
Matta fair

29 August 2013

Edisi Instagram : Gmbr Makanan

Tak tau lah nak buat entry apa.
Bingung dah.
Layan gmbr instagram je lah.
Gmbr makanan.
Beribu gmbr aku kat insta tu bkn ada gmbr apa pun.
Merepek je byk nya. Haha.

Ini masak lps balik dari kg tu.
Simple.
Nasi goreng. Pastu ciken finger (ya.. i know.. makanan awet-frozen food - tak baik utk kesihatan, tp sesekali ja.. hihi). Ayam goreng kunyit (sira ngan kicap saus ABC - kan aku da ckp aku da addict ngan kicap tu), ulam salad. Abis citer. Air buat jus oren + carrot. Lama tak juicing oih.. kang gemok balik baru tahu.

Ni kat ofis smlm.
Akak2 ofis ni rajin plak nak buat rojak buah.
Nah... aku makan je. Aku kan pemalas... org buat, terus makan (T___T).

Ada yg tak tahu ini apa?
Ini adalah sago gula melaka.

Dulu aku tak suka. Rasa cam eh apa ni..apa ni?
Tapi smlm ada sorang akak ofis ni buat sendiri. Dan aku try rasa sesudu. Eh..apsal cam sedap nih. Dah bersudu2 plak aku telan. Akak tu tgk aku selera je, nah Da.. amik bawak balik katanya. Dia tapau kan susu n gula melaka. Wah... terliur plak rasa. Ada lagi dlm peti ais nih. Ptg kang nak makan. Sejuk2 sedap nih. Manessss... air gula tu tak leh buh byk. Pening kan kepala.

Edisi KL-Ipoh, Ipoh-KL, KL-Ipoh, Ipoh-KL

Adoi. Kejap je pun dah nak abis bulan Augustus ni eh.
Oh ya. Alhamdulillah, aku dah settle puasa 'wajib' utk tahun ni.
Hihi. Orang lain pun ramai dah settle tak heboh pun kan. Kuikuikuik.

Begini lah jadinya bila org jarang2 nak buat. Aku rasa ni kali kedua kot aku settle puasa wajib ni dalam bulan Syawal. 
Kali ni tekad kan juga. Lelebih lagi lps raya aku tgk berat kemain naik mencanak. Amboi.. susah2 aku turun kan, tup2 naik plak ye.
Puasa. Tak kira la walau ada jamuan raya mahu pun balik kampung.

A ah. Aku balik kg tu ari.
Empat hari keluar masuk highway.
Balik kg hari Sabtu, Ahad balik KL, Senin balik kg balik, Selasa balik KL.

Phew.

Takpe. Takpe.
Pengorbanan utk ibu :)
Dan aku bersyukur sgt sbb dpt suami yg sgt memahami. Aku rasa, kalo dulu dgn 'konon2 bakal suami' tak mungkin mereka dpt buat camni atau pun kalo dpt buat pun mungkin takde masa yg flexible gini. Juga, aku bersyukur jugak sbb dalam 5 beradik aku, aku yg tak jadi cikgu. Sbb kalo aku pun cikgu mungkin bermasalah jugak aku nak cuti flexible camni.
See, apa Allah dah aturkan utk kita mmg dah terbaik utk kita. Jadi, bersabar.

Memetik kata seorang kakak masa dia we chat kat aku last week.
Dia kata ada berkatnya kita jaga ibu kita ni baik2. Adik dia (yg juga sama date kawen ngan aku) baru je dpt 1st baby beberapa bulan lepas. Mungkin sbb dia byk berkorban utk jaga mak nya. Jadi, Allah turunkan rezeki dapat baby walau bermacam usaha dah buat termasuk gi umrah.
Ha. Kakak ni pembaca setia blog ni. Hai kak XXXX (cea.. saja rehsiakan nama beliau sbb aku tahu mesti dia tak mo namanya di reveal kan. Cea... dan dan konon bajet ada pembaca setia. Kahhh....!)
Apa pun, thanks kak.. sy hargai apa akak cerita pada sy tu.. 

Aku balik tu amik mak aku. Mak buat CT Scan kat spital Serdang Isnin tu.
Nanti bln 9, jumpa doktor, so, abang aku plak yg akan antar. Gilir2 lah kan. Lagipun derang cikgu. Lagi2 nak musim exam dah ni kan. Lagi derang susah nak cuti. Lagi plak sorang abang aku tu ngaja kat STAR (Ipoh). Lagi la susah dia nak amik cuti.

Jadi, begitu lah.
Apa pun, kalau takde apa yg menjadi keuzuran, aku nak teruskan istiqamah utk puasa sunat plak.
Moga kesihatan juga bertambah baik.
Skrang ni cuba mencari kegigihan utk joging plak.
Ayuh. Joging!

25 August 2013

Edisi Penuhkan Peti Ais Dengan Buah Kiwi

Sesi pertama slps raya

stock up. 3 pack skali beli.
AEON Big ada offer tu ari.

Nomnomonom.
Masam kiwi dia. Ptt murah. Huhu.

Cuba lah google khasiat kiwi.. then u know knpa ai obses sgt dgn makan kiwi nih.
Hihi.

24 August 2013

Meet In Jannah


**
Lupa dah. Aku copy dari FB Ustazah Bahyah ke Prof Muhaya eh?
Tp word tu bes je.. dan comel juga.. :)

23 August 2013

Hukum Memenuhi Jemputan



Hadiri jemputan; penuhi undangan
Tarikh:  Dec 06, 2009
Riwayat:  (at-Thabrani)
Kategori:  Munakahat
Hadith: 
Ibnu Mas'ud meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda maksudnya: Apabila seseorang kamu dijemput kepada jamuan makan hendaklah ia menghadirinya. Jika ia tidak berpuasa hendaklah ia makan dan jika ia berpuasa hendaklah ia berdoa untuk keberkatan yang menjemput.
Huraian Hadith: 
Hukum memenuhi jemputan ke majlis atau jamuan adalah wajib sekiranya tiada perkara-perkara maksiat di dalamnya dan tiada keuzuran syar'ie kerana ia adalah satu daripada hak-hak Muslim. Walau bagaimana pun kewajipan memenuhi undangan tersebut juga bergantung kepada syarat-syarat yang tertentu. Antaranya orang yang dijemput tidak mempunyai keuzuran yang akan menghalangnya dari menghadiri undangan tersebut dan dalam majlis tersebut tidak ada perkara mungkar seperti disediakan minuman arak, mengadakan majlis tari-menari, alunan dari alat-alat atau bunyi-bunyian yang haram dan sebagainya. Jika didapati majlis tersebut mengadakan acara yang mungkar maka gugurlah kewajipan untuk menghadiri majlis tersebut.

***
Aku bukan sentap ke sedih ke benci ke sbb orang tak datang rumah aku kalo dijemput. Takde.. aku takde hal seme tu. Biasa la tak dtg tu. Bukan seme orang ada masa. Memasing ada hal tersendiri.
Cuma yg lebih annoy bila ada certain orang ni ada perangai gini - bila orang jemput, gedikkkk tak datang..seribu satu alasan dibagi, tp bila tak ajak... buat plak cerita sana sini kata tak dijemput. Buat andaian bagai2. Hoih. Tak kuasa lah nak layan.
Tu paling aku nyampah. Masa aku kawen retu dulu dah ada kes cemni. Sblm kawen, sebokkkk sgt tanya biler biler nak kawen, macam kan nak dtg sgt lah kan. Tp bila dah bagi kad (satu sorang ni aku bagi), smpai masa, batang idung pun tak napak. Yer, majlis rumah aku disediakan sebiji bas. Oke, takpe, rumah aku ulu banat, jauh, tkpe.. Ada majlis kat PJ, pun tak datang jugak. Tu lah, jgn nak berentam sgt cakap tu lain kali.
Kang orang tak ajak, mula lah nak sok sek sok sek... cam house warming aku dulu. Mmg mostly lah org ofis aku ajak. Tp ada jugak yg tanya ke myDH, napa tak dijemput, padahal aku emel dah. Tp kan, tak segan ke tanya2 balik kalo tak dijemput. Nak kasik orang bersalah sbb tak jemput dia? Hek ele. Kang kalo ajak, nak dtg?? Pun tak dtg jugakkk..... takyah duk poyos sgt.

Sebenar cemni lah, kita kan, bila orang menjemput ni, berat tau t.jawab dia kat kita. Cam artikel kat atas tu - hukum dia wajib. Haaa... bagi aku la kan..bagi aku la..orang lain, lantak lah.. Bagi aku, aku lagi tak kesah kalo tak di invite..sbb bila dah jatuh hukum 'wajib' tu mmg kena wajib penuhi. Mmg akan ada rasa bersalah sbb tak pergi, lepas tu nak kena bagi alasan lagi kenapa tak dtg. Kan susah. Sbb tu sedaya upaya kita kena jugak la memenuhi jemputan.
Satu lagi, ngan aku simple je, katakan kalau aku invite, tp tak dapat dtg, tak payah la minta maaf bagai. Ala, aku pun kadang ada rasa 'malas lah nak pegi..jauh..buat rugi minyak n tol je'. Tp sebenarnya takde yg rugi. Yg hantar undangan pun ada balasannya, yg memenuhi undangan pun ada balasannya. Jadi, if tak dpt memenuhi undangan orang, minta maaf kat diri sendiri je yg betulnya.

Tu sbbnya, kalo org tak jemput tu, takyah nak terasa hati. Ye, mmg terkadang kita ada la terasa. Padahal kita rapat la juga dgn dia, tapi tak dijemput.. ' ala..naper dia tak jemput kita, padahal rumah dekat je..'. Tarik nafas, lapangkan minda, tenangkan hati, positif!  Cecepat maafkan je orang tu.

Lagi2 musim open house ni kan. Tujuan sebenar mengeratkan silaturahim. Tp bila kes jemput menjemput camni, ada la yang rasa sedih hati kerana tak dijemput, dah jadi menjauhkan silaturrahim plak. Tu aku pernah baca artikel yg katanya budaya open house ni tak berapa elok nak diamalkan sbb ada yg terkena jemput, ada yg tak. Bila tak dijemput dah rasa kecik ati plak. Tp nak wat cemna kan, takkan nak jemput satu Malaysia ye dok. Haha. Pepandai lah. 

Dan aku nak bagitau, mmg aku takkan buat open house masa bulan Syawal. Kalo nak buat majlis kesyukuran ke apa mmg aku pilih bkn bulan Syawal, sbb paham sajalah bulan Syawal ni kalo kt KL dan hujung minggu, mmg jalan jammed teruk. Pulak tu sana sini la open house. Lagi menambahkan beban orang utk carik alasan plak tak dpt dtg. Jadi, sapa ada ter pegi area2 KL, dan rasa nak berkunjung ke rumah, dtg je.. kita buat amalan kunjung mengunjung macam dedulu, takyah tggu open house, takyah tunggu ada lauk bbq kambing, lemang rendang baru nak datang. Hahaha.. 
Oke, sekian isu hari ni yg sama macam status di FB 2,3 ari lepas. Hahaha.

#OOTD : Friday, Syawal 16, 1434

Kah.
Lama tak letak gmbr poyo poyo kan.
Nah. Di pagi yg penuh kesejukan dan kehujanan di Kuala Lumpur ni.
Amik la sekeping gambau #ootd yg poyo.
Org kat Instagram da tgk la.
Ni jaja kat sini plak.
Motip dia - saja nak gitau, dah 16 Syawal baru dapat pakai baju ni. Patut ni pakai masa raya kedua, tp tak jalan mana. Tu pun dah terlupa ada baju ni. Mujo myDH peringatkan. Agak gedobos sbb cotton. 
Jadi, pakai la utk majlis jamuan raya dept hari ni.
Tudung den bertingkek tingkek.


Rakan kat insta kata kaler stoberi. Hihi.
Ye tak ye juga kan.

22 August 2013

Berbuka Puasa dengan Lauk Sambal Hitam Belimbing Ikan Bilis

Haaaa.....
sebagaimana aku pernah buat entry dulu kat sini.
Masa bln puasa tu ari anak buah aku dah buatkan.
Kali ni aku dapat buat sendiri. Tp belimbing tu bukan aku masak la. 
Lps raya tu ari, kt rumah mak mertua napak ada sebalang. Tp ada org punya.
Jadi, mak mertua bagi sebekas kecik (takut menantu mengidam mungkin, hikhik).

*haih..baru menulis ni pun dah rasa kecur... grrrr*

Nak tau cara sebenar cemna belimbing ni boleh jadi hitam, boleh tgk blog ini.
Dia mmg gitau step by step cemna nak rebus/sangaikan belimbing tu.
Rebus ni mmg kena rebus dlm tin, atau periuk buruk2 je.
Jangan nak buat hal buh dalam periuk vision plak. Oke, tak kelaka.

Kami orang Perak mmg tak tahu menahu la pasal sambal itam ni.
Bila dah ber famili dengan orang Pahang baru kita kenal.
Mak aku pun suka gak. Ye lah. Masam2, pastu bila nak makan plak kita buat pedas2.

Artikel berkaitan : Sinar Harian

Jadi utk berbuka smlm, buat la sambal hitam bilis nih.
Cara-cara nya senang sajork.
Tumbuk bawang besar dan cili padi (aku kan malas, aku blend (tp aku nyer food processor, tak guna byk air))
Lps tu tumbuk lak ikan bilis ngan belimbing tu kasar2 (skali lagi aku malas, aku blend je ikan bilis, tp belimbing tu tak blend).
Tumis bawang besar, cili n ikan bilis. Kalo suka garing2 biar jap ikan bilis tu.
Lps tu masuk la sambal belimbing tu.
Gaul gaul.
Kalo suka buh kicap pekat. Kalo tak suka, tak payah pun takpe. Aku buh sket (saus manis ABC tentunya).
Dah siapppp.
Tak perlu garam lagi. Sbb dia da masin. Buat pedas2 lagi sedap. Kena byk gak la taruk cili sbb belimbing tu masam. Dia lawan pedas cili tu.
Menu berbuka semalam.
Tema lauk kampung.
Tempoyak ikan patin Perak style. Haha. Sbb tempoyak Perak ada bawang n serai tp takde bunga kantan/daun kesom. Dan letak jugak timun.
Kailan ikan masin.
Sambal hitam ikan bilis.

Menu hari ni ingat nak buat spageti tapi goreng style mi. Hihi.
Hari ni puasa ke 4. Puasa wajib yer ini. Tahun ni nak cuba habis ganti awal. Kalo tidak.... nunn.. bulan Rejab plak baru aku hegeh2 nak ganti.

Edisi Post Laparoskopi : Changes

Hari ni 22 Ogos.
Genap 3 bulan dah dari date aku buat laparoskopi (sedikit ttg laparoskopi kalau ada yg masih blur apa kah menda nya - metro)
Suppose aku kna call klinik semula ni utk buat appmt. Tp tak call lagi. Tggu lah. Reda dulu hal2 raya, hal2 ganti puasa seme kan.
Kalo ikut hati, mmg malas betul nak bergantung pada ubat-ubatan.
Tapi, apa bole buat. Kalo itu ditakdirkan, siapa kita nak melawannya.
Hurm.

Nop. Bukan nak story pasal tu. (nanti mesti orang kata sabar..sabar.. mmg sabar che kak... kalo tak sabar.. lama dah ke Tanjung Rambutan sanun. 5 years oke. Bukan 5 weeks. Dan kami TTC'ian mmg ditakdir utk kuat. For me - 5 yrs, ada org lain 8 yrs, 10 yrs, malah 15yrs. Kalo kami tak sabarrrr...... )

3 bulan.
Apa perubahan yg aku buat.
A lot! Mmg a lot walau pun not 100% change kata orang kan.

Antara perubahan yg memang aku strictly buat till now :

- Pengambilan fast food :: Yerp. No more KFC, no more McD. Bukan pasal boikot memboikot. Tp sbb aku dah takmo menda2 tu menjadi satu 'mendasing' lain dalam tubuh ni. Sebut pasal boikot ni kan... Haha. Dulu mmg napak la ketara kosong McD. Sekarang tengokk... kalo kt tpt aku tu, yg McD kat Bulatan Pahang tu, mmg bole jadi jammed KL kalo orang beli drive-thro tu. Boikot la sangatttt kheeennn.... memula mmg la berkobar.. lepas tu.. hangussss.. hahahah. Tp aku tau, ada lagi yg still boikot.. tkpe..teruskan.. teruskan dengan produk lain juga yer. Berapa lama tak ambil? Sejak bulan 5 (sebelum laps). Dan maksudnya dah 4 bulan tak ambil. Kalau boleh aku nak teruskan smpai setahun. Kalo tidak pun, 6 bulan. Sbb kalo boleh lepas 6 bulan, tentu lps tu dah takde keinginan. Ala, da 34 tahun duk merasai menda tu, takkan hilangnyer nikmat dunia kalo tak makan McD or KFC tu. Semoga istiqamah yg ini. Aminnn.


- Pengambilan junk food :: No more maggi dalam kabinet. Dulu mmg stok wajib ada. Skang ni tiada. Ni pun sama. 4 bulan gak tak makan. Ada lebih satu maggi kari, dah ku bawa pulang ke kampung. No more instant2. Tp cam sardin, sos spegeti tu ada la gak aku makan. Cuma..kawal pengambilan. Takmo terlalu kerap.  3,4 bulan sekali boleh la.

- Beras basmathi / brown rice. Aku selang2 seli kan penggunaan beras ni. Brown rice sgt tak berasa. Huhu. Nasi pun hanya ambil sehari sekali atau 2 hari sekali.


- Pengambilan ice :: Ini takde pun doktor nasihat jangan minum ke apa, tp atas inisiatif sendiri. Yg ni start selepas aku operation. Kan masa tu duk minum air suam je. Jadi, aku dah rasa lebih puas minum air suam bandingkan ngan air sejuk / ais. Hari tu raya kan seme rumah pun hidang ais. Aku minum pun cicip2 dari myDH je. Masuk keta minum air masak yg bawa bekal. Lantak lah orang lain minum ais sepuas puasnya. Agak sukar jugak sbb aku bukan suka minum air panas. Kalo kat kedai tu cam hapa je nak pikir nak order air apa. Asik2 tea o suam je... Aku rasa ada perubahan gak la ni. Orang kata perut tak buncit kalo tak minum ais. Mungkin gak kot. Perut dah rasa 'flat' sket la. Takde la tersembul sana sini. Dulu nak kancing jeans pun cam payah kan. Eh. Aku dah tak pakai jeans sejak laps tu. Bukan sakit la.. tp cam seriau. Tu yg byk pakai long skirt n dress je kalo g jalan2 tu. Oh. Air gas pun mmg langsung tak sentuh. Moga istiqamah jugak yg ni. Insyaallah.


- Makan buah, makan sayur, juicing. Buah tu takde hal. Aku takde masalah utk makan epal, pisang, plum, kiwi dsbnya. Tp dulu jarang2 la. Skrg peti ais wajib ada stok buah. Kiwi dah jadi feveret. Sayur pun dulu adalah musuh utama. Makan pun sekeping dua. Sekarang wajib. Sbb doktor kata sebelum makan nasik, kena ratah sayur, so, kat rumah mmg aku buat camtu. Juicing pun buat jugak. Tapi retu masa puasa ter stop kejap. So, nati nak sambung balik. Sayur, kalo ada kesempatan beli yg organik.



- No more nasi lemak, mi, mihun utk breakfast. Yerp. Aku bawa milo kotak n cereal ke ofis. Aku tak suka makan cereal ngan susu. Sbb aku tak suka susu kosong tu. Tak lalu. Huhu. Jadi makan ngan milo. Hadkan nasi lemak, mi segala menda2 tu hanya utk weekend. Tp weekend pun kadang tak makan gak. Makan roti je. Oh. Roti pun dah bertukar to wholegrain punya roti.


- Kurangkan ayam, banyakkan ikan. Dulu aku peminat tegar ayam. Hehari pun ayam. Skrg da kurangkan. Sbb nak beli ayam organik kang makan berbulan pulak baru abis seekor sbb mana nak carik yg jual ikut part. Ayam biasa tu semua org tau lah kan. Byk bahan kimia dah dalam badan dia. Ikan pun bukan ikan dari pasar yg keras kematu tu. Ikan beli kat pasar tani. Tu pun kena tgk jugak sbb ada certain pasar tani yg jual sama macam kat pasar biasa. Sapa selalu beli ikan mmg kenal lah ikan tu segar ke tak.


- Detox. Detox. Detox :: hehari aku pastikan badan tak menyimpan segala toksin yg tak sepatutnya ada. Sebab tu kena makan menda2 berserat cam buah n sayur supaya proses detox tu lagi berjalan lancar. Cuma detox dari segi pengeluaran peluh aku belum mula. Mmg nak joging. Tapi tggu lah settle puasa seme ni dulu. Yukk...joging di Tasik TTwangsa. Hihi.


- Pengambilan supplemen. Ha, ni susah sket. Sbb aku sgt la culas. Sebenar doktor bagi vit C dua botol. Tak habis lagi.. wiii...syyy jgn bagitau doktor tau. Yer, aku susah nak makan ubat ke supplemen ke walo dia tak pahit. Gulsan pun ada kat rumah. Pun kadang2 je aku minum. Madu pun ada. Tak minum gak. Ate cena.. makan je lah buah tu byk2 tambah vit C. Haih.


- Minum air secara berdisplin. 2 liter setiap hari. Yer. Termasuk masa bulan puasa. Ini mmg napak kesan. Kulit makin moist. Dan masa bulan puasa mmg lips aku tak kering cam dedulu. Tak susah la. Air masak. 2 liter. Bukan byk pun. Mmg la aku terkucil sentiasa, tp itu la bagus. One type of detox jugak. Hihi.

So, itu je lah antaranya. Susah? Tak la susah sgt. Sbb aku ni bukan pemakan sgt. Cuma KFC, McD tu mmg kerap jugak aku makan dulu. Sebenarnya kita ni minda kita ni yg tentukan. Kalo kita tune otak kita teringin, maka teringin lah ia. Ce kalo tune otak kita - tak hingin lah aku, mmg sampai sudah ko tak teringin walo masa tu ko masuk parking Ampang Park tu terbau ayam goreng KFC tu bagai nak giler. Haha.

Jadi, harap2 badan ni semakin meningkat lah daya tahannya. Orang kata kalo kita buat cleansing body ni, dlm 3 bulan tu kira oke lah. Aku harap pun badan aku dah cleansing lah dari segala lelemak, dan makanan yg 'rubbish' yg pernah aku makan dulu. Aku buat semua ni bukan saja utk conceive tapi juga utk kesihatan tubuh badan. Oke la skg rasa. Lebih sihat dan bertenaga (ye ke bertenaga? Asik tidooooo jugakkkkk)

21 August 2013

Edisi Laksa & Nasi Ayam Goreng [Resepi]

Rentetan dari sini, ada la 2,3 rakan yg sudi berkunjung ke teratak buruk hamba.
Cewah.
Untuk menikmati makanan yg ada.
Mekasih la pada uols yg sudi gak datang. Walo kena menempuh jammed, panas, ada yg parking kat luar dan jalan jauh, ada yg sesat ke tgkt lain nak carik rumah. Hikhikhik..
Yg lelain tu toksah duk kecik hati kalo rasa diri tak dijemput.
Hari raya kot..singgah je..takde hal punya. Mmg dah annouce byk kali dalam insta, sapa nak dtg singgah je. Aku bukan buat open house bagai. Terojah je. Takde hal...
Tak datang Sabtu, Ahad pun boleh... cam Nad n family, dia datang ari Ahad. Aku buat cemni sebenarnya lagi bes sbb senang nak bersembang dgn lebih mesra.
Dulu yg aku buat housewarming tu... wohh..mmg tak sempat nak bersembang pun. Jangan kata sembang, duduk pun tak sempat. Anak buah yg dtg hari Sabtu siap cakap "igt Ucu buat cam dulu, yang melimpah ruah orang smpai tak muat tu" (T____T).

Ni laksa hari Sabtu.

Ni laksa hari Ahad. 
Byk jugak lebih. Kuah laksa aku buat ikan dia 2kg. Utk nasik ayam, ayam 3 eko. Tu lah... tak ramai sudi dtg.. uhuks..da jemput tak dtg.. tak jemput nak dtg. Adoii.. pening..pening.
Ehhh... takde lah.. hahaha.. Idakk..dak..dak.. tak sentap la aih orang tak dtg.. memasing ada hal kan.. ye..ye.. paham... takde hal lah.
Laksa tu ku bawa ke ofis hari Isnin dan selamat abis pun. Tu aku kata, takde hal lah... lagipun aku mmg suka masak2 dan  bagi orang makan nih. Walo hakikatnya bukan tau masak sgt pun. (-_-")

Nasi ayam pun berlebih (sbb aku masak lagi kali kedua, suppose takyah byk masak kali kedua tu). Jadi, melalui blog che mat gebu jugak, aku amik resepi nasi ayam goreng. Susah nak carik resepi nasi ayam goreng nih. Kalo nasi goreng ayam byk. Aku search guna keyword 'lebihan nasi ayam'. Baru jumpa.
Meh nak tepek resepi dari blog CMG nih. Sedap... aku rasa kalo org bagi nasi minyak kenduri ke nasi beriyani pun boleh kot goreng cemni.

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan nasi ayam
1 keping dada ayam, ambil isinya, hiris
3/4 cawan mix vege (karot, jagung, kacang pis)
1 biji bawang besar hiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
4 biji cendawan butang segar, hiris
1 camca besar cili kisar
1/2 camca besar sos tiram
2 -3 titik minyak bijan
Sos ikan secukup rasa
2 biji telur, dipukul sedikit
Cili merah, buang biji dan dadu kecil2, untuk hiasan
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Ayam goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar dan bawang merah hingga layu, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tambah daging ayam dan sos tiram, kacau rata, guna api sederhana.
Masukkan mix vege dan juga cendawan butang, kacau dan masak sekejap. Tolak ketepi kuali, masukkan telur dan biar sedikit mengeras, kacau hancur. Gaul rata dengan bahan2 lain.
Tambah nasi ayam dan kacau, renjiskan sos ikan secukup rasa. Masukkan minyak bijan dan kacau lagi. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun bawang dan cincangan cili merah. Hidangkan bersama ayam goreng dan ulam2man..


Ayam tu..lebihan ayam diperap yg aku buh dlm esbox. Aku goreng balik dengan tepung magic. Huhu. Sedap la sbb dia ada salut madu ngan kicap seme. Belasahhh.... Kek coklat banjir tu dak Mar yg bawa. Sedap sgt sbb coklat dia banjir melimpah. Haha.

Dan ini lah antara kengkawan yg dapat merasa air tangan che puan stoberi. Mostly mmg blogger and TTC'ian (ate..jemput kawan senaseb je le yer). Hihi. Again, maceh yer sudi dtg. 

Katalog Tupperware : 19 Ogos - 30 September 2013

Lai..lai..lai..
katalog baru sudah mari. Hihi

Apa yang menarik?

Pretty polka lunch set : RM52.50
Berry Buddy : RM33.80
(ini mmg warna yg aku tgh collect, tp takde kegunaan kot, 
dah ada pun yg ni..)

ECO bottles 500ml.
Beli satu : RM29
Beli dua : RM55
(beserta pouch berzip tu)

Mosaic keeper. Besar ni. 3.1 liter
2 biji RM62.20
Minat ni. Tp besar sgt plak.

Canister.
Rega dari RM25.40 (1.4liter) - RM62.90 (8.6 liter)

Fridge water bottle
4 biji RM159.60. Free satu bekas purples tu.
Nak beli dua biji pun boleh.

Freezer mate and modular mates.

Cuci cuci mata dgn katalog dia. Atau online katalog ni - 

Oh. Utk kesemua jenis tupperware yg ada dalam entry ini, ada diskaun lagi (harga dipaparkan tu harga katalog) sekiranya berminat nak saya beli kan. COD pun boleh (area KL n PJ shj)

20 August 2013

Edisi Tak Memasal : Megastore AA

Entah apa lah aku ni kan.
Tu ari lah. Dpt emel AA tu. Yg promo merchandise dia.
Jadi aku pun gatai2 klik2.
Skali cam eh..comey je FM nih.
Yang ni pun comey gak. Cup lid. Bole tutup mug. Hihi.
Jadi, ku beli kedua duanya. Hihi.
Walau aku bukan lah pengumpul tegar FM.
Tapi, tu lah.. suka membazir tak memasal.
Eh..jap..jap.. tak membazir.
Sbb tema dapur ku adalah merah putih. Kan itu kaler stoberi. Merah hitam pun boleh.
Bekas tupperware yg kaler merah putih hitam mmg ku da letak atas kabinet pun.
Hihihiwww..

Yg penutup mug tu tinggal kat ofis je.
Letak air masak n hirisan lemon, tutup. Hihik.

Aku beli Khamis petang.
Td tghari sampai. Myfara yg tlg panggilkan bila orang Nationwide tu smpai.. Hihik. Tenkiu Mai

Sapa nak beli pegi lah kat web Air Asia Megastore.

Pinjaman PTPTN Ingkar Disenarai Dalam CCRIS

Peminjam PTPTN ingkar disenarai dalam CCRIS - Menteri

KUALA LUMPUR 19 Ogos - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan melaksanakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) dengan kerjasama Bank Negara bagi menyenaraikan peminjam ingkar, bermula bulan ini.

Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, CCRIS merupakan sistem pangkalan data Bank Negara yang menyimpan maklumat kredit peminjam yang telah dilaporkan oleh institusi kewangan.

Menerusi pendekatan ini peminjam PTPTN yang ingkar menerima kesan seperti peminjam institusi kewangan lain, terutama membabitkan kelulusan permohonan pinjaman, kad kredit, sewa beli dan sebagainya, kata Idris.

Beliau ditemui pemberita pada majlis mesra bersama pelanggan dan sambutan Aidilfitri PTPTN, di sini Isnin.

"Institusi kewangan atau bank akan menilai dan menganalisis setiap pinjaman, baki pinjaman, rekod bayaran balik serta bilangan bulan tertunggak yang terlibat. Ini akan mempengaruhi kelulusan permohonan atau jumlah pinjaman," katanya.

Idris berkata, pelaksanaan CCRIS tidak bertujuan membebankan peminjam PTPTN sebaliknya mahu menggalakkan budaya pembayaran balik sebagai kemudahan pembiayaan pendidikan kepada generasi seterusnya.

Pada masa yang sama, beliau berkata, PTPTN merangka beberapa penyelesaian bagi membantu peminjam yang disenarai dalam CCRIS termasuk membayar keseluruhan tunggakan serta membuat komitmen bayaran secara ansuran melalui potongan gaji atau Arahan Tetap bank.

"Selain itu peminjam juga mempunyai pilihan dengan membuat penjadualan atau penstrukturan semula pinjaman mereka yang tertakluk kepada syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh PTPTN," katanya.

Sehingga 30 Jun lepas PTPTN telah meluluskan pembiayaan pendidikan kepada 2.2 juta pelajar dengan amaun keseluruhan berjumlah RM49.9 bilion.

Dalam perkembangan lain, Idris berkata Kementerian Pendidikan sedang berbincang dengan Kementerian Pengajian Tinggi Mesir agar penangguhan peperiksaan membabitkan pelajar Malaysia dilanjutkan untuk satu tempoh yang lama.

Ini kerana katanya krisis di Mesir dilihat akan mengambil masa untuk pulih. - BERNAMA

Kredit entry : UTusan

**** 
Secara kebetulan, aku mmg nak buat entry ni dan Ain pun ada buat entry berkaitan PTPTN nih.
Dah minjam.. bayo ler.. jgn la tangguh2 kan. 
Memang la.. aku pun tak berapa nak setuju bab interest tu (aku nyer, sbb bertangguh, dari 6k +++ dah jadi 10k okeh.. ha.. berapa tahun aku tangguh tu. Haha. Tp masa tu ptptn pun still bercelaru lagi, takde la kena blacklist apa seme. So, bayar je lah, nak wat cemna. Dan Alhamdulillah, settle pada 22/09/2011. Tup tup tahun 2012 dia bagi diskaun pada orang yg buat full settlement. Grrrrr.....)

Da kena masuk list CCRIS ni mmg hazab la. Any loan pun tak boleh nk buat. Lps tu mmg dah ada dalam pekeliling, sapa yg kerja govt dan tak byr langsung (tak bayar langsung berbeza dgn sedang bayar yer), mmg tak boleh naik pangkat. Apa pun, bayar lah. Walau sedikit.

Edisi Ayam Panggang Madu [Resepi]

Class kau maria kan... berayam panggang lagi.. madu plak tu...
Haha.

Sebenarnya family in law nak mai umah.
Memula plan nak masak laksa ja. Tp pak mentua tak boleh makan laksa, so decide masak nasik jugak. Tp nak mudah nasik ayam lah kan.
Aku mmg tak pakar buat nasik ayam. Ada sekali je kot aku buat. Tp kan aku ni selamba. Berani nak masak byk2 menda yg tak 'master'. Haha.
Kesudahannya, semua tawar je rasa. Aku ni mmg bangsa takut nak letak garam. Kang masinnnn.... 

Patutnya anak2 buah myDH datang nak mandi kolam. Tp smpai pun tghari, panas..derang takut demam. Hihi. Kalo anak buah aku mmg tak kesah... selamba.. pagi, petang,malam belasahhh je terjun kolam tu. Ari tu pun yg pegi Teluk Batik tu, smpai sana kul 1ptg, terus je terjun laut yg panas2 buta tu. Huhu. Aku punya family mmg tak byk do's n don't nih. Selambaaa...... sbb tu masa aku lps operate tu buah2 seme pun mak aku kasik makan, cuma nenas, air kelapa tu dia tak bagi la. Lain... boleh ajerrr.


Dulu aku pernah buat ayam tu diperap then digoreng.
Tapi aku google jmpa blog che mat gebu. Ada buat ayam panggang madu, guna magic pan.
Aku pun apa lagi kan. Try..try..try.

Tapi mungkin bahan perapan aku tak berapa pekat walo tak perap semalaman dalam peti ais. Jadi tak berasa sgt.
Tapi pun boleh lahh.....
Senang sebenarnya masak nasik ayam n laksa ni.
Tak perlu nak kecah2 dapur sbb bkn perlukan byk bahan.
Cuma nak cuci ayam tu la takes time. Abis ku basuh ngan tepung n lemon. Wah..classs..basuh ayam ngan lemon ko... dah tu..lemon tu ada dlm peti ais sejak sblm raya. Nak makan mmg dah tak sedap lah. Buat je basuh ayam. 3 eko aku beli. Tp potong 12. Jadi agak besar di situ. Entah. Mana aku reti beli ayam per ekor nih. Aku salu  beli dah siap potong by bhgn tu je. Salu kat tesco ke jusco ke. Dan ayam tu salu bersih dah. Ini.. heyy.. me dun like. Mmg kalo tak, nak beli kat tesco je, tp cemna nak pegi pepagi..kojer oii... nak masak pagi Sabtu. Pegi malam mmg dah takde dah ayam tu.

Harus la gunakan produk tupperware.
Eh. Yg termos kuah pink hijau bukan tupperware yer.
Tu kat Jusco rasanya aku beli.

Kuah laksa mmg masak dari malam sebelum tu lagi.
Ayam pun perap sesiap dah.
Cuma tgglkan sedikit utk ayam nak masuk dlm sup.
Pagi baru siapkan sup ayam, nasi ayam, kuah kicap n kuah sos merah.
Oh. Utk kicap pekat aku gunakan saus manis nih. Mmg sedap.
Nati nak try wat ayam masak kicap guna ni plak. Sure sedap.
Kuah kicap tu pun aku buat guna saus ni gak. Bes!
Jadi, meh nak tepek resepi ayam panggang madu, yg di ambil dari blog CMG nih.

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 keping peha ayam bersaiz besar
1 inci halia*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
2 camca besar madu
1 camca besar sos tiram
1/2 camca besar kicap pekat
1 camca teh lada hitam kisar
Beberapa titik minyak bijan
Sedikit mentega atau marjerin
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Peha ayam dicuci bersih, tak perlu buang kulitnya. Cucuk2 bahagian isi ayam. Kemudian lap kering dengan kitchen paper towel. Letak dalam satu bekas.
Masukkan bahan tumbuk halus, madu, kicap pekat, sos tiram, lada hitam kisar dan minyak bijan. Gaul rata terutama dibahagian antara kulit dan isi ayam. Tambah garam secukup rasa, kemudian perap 1 - 2 jam (nak sedap perap semalaman dalam peti sejuk).
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser bekas pembakar dengan sedikit mentega atau marjerin. Letak ayam yang diperap tadi. Bakar selama 40 minit atau hingga masak. Sementara itu baki bahan2 pemerap dipanaskan sedikit hingga pekat dan guna untuk menyapu pada ayam setiap kali dibalik2kan.

(aku tak taruk minyak bijan pun sbb takde. Huhu).

Resepi laksa tak yah la kan. Dah ada aku taruk dulu. Aku ni pesen masak takde sukatan2 de. Campak je ikut suka. Sbb tu aku tak suka baking yg mana semua kena ikut sukatan. If not..merasa la kek ko bantat ke apa kan. Masak ala carte cemni senang. Campak pastu rasa, rasa pastu campak. Lps tu tutup api..sudahh...

So, tu je lah.Sementelah family in law aku ni datang, aku masak byk, jadi panggil lah member2 yg ada sekitar KL ni.. jadi, sapa nak dtg, dtg...tak dtg takpe.. usah gusar susah hati nak minta maaf bagai. Bkn kenduri apa pun. Masak pun 2 jenis tu je. (tu yg org tak hirau nak dtg tu..ce kalo kambing bako.... yg tu tggu lah, kenduri kesyukuran nati... aku buat khemah tepi pool je. Sila bawa baju mandi bersama)

19 August 2013

Edisi Tingkatkan Lemak : La Cremeria

Sementara nak buat entry lain, nah amik dulu gmbr ni.
Org kat insta da tgk la.
Biasa la pe'el aku skang ni.
Masuk insta then update kat blog.
Gmbr sume srupe je. Tak kuasa nak upload download bagai dari hp. Malehhh....!

Kuikuikui.
Tgk tajuk entry.
Selalu edisi tingkatkan imuniti kan. Haha.
Tetiba ini hari tingkatkan lemak.
Lemak den bertingkek tingkek. 

Kalori? Detox? Diet?
Watevaa....... =_="


Makan dia - Jumaat masih 44kg, smlm timbang dah jadi 45.6 kg.
Memang la 'ringan'. Tp badan saiz aku ni takkan nak jadi 60kg plak.
Aku tak cakap aku 'besar' dgn saiz 44-45kg tu.
Tapi kalo 49kg tu, mmg org da kata berisi oke. Aku dah pernah rasa. Aku sendiri rasa bulat.
Jadi, kena maintain lah atau turunkan lagi supaya ada 'masa kecederaan' dan takmo up lagi smpai 49kg. Ngeri hokey. {yer...jgn la compare kan sekiranya tinggi anda bukan 150-153cm..pleasee...please..please.. berat kena seimbang dengan tinggi yer, bukan seimbang dengan rakan sebelah}

Oke lah.
Nenati smbg citer lagi.
Bye!

16 August 2013

Sujud Syukur

Sujud Syukur ialah sujud dua kali yang dilakukan untuk menyatakan rasa terima kasih atas nikmat Allah Subhanahu wa Ta‘ala, juga sujud apabila mendengar atau melihat berita yang menggembirakan dan terselamat atau terlepas dari malapetaka/bala bencana.
Sujud pertama adalah sujud taat manakala sujud ke-dua menunjukkan kesyukuran. Sujud ini hanya dilakukan di luar solat. Bacaannya boleh juga sama seperti bacaan ‘Sujud Tilawah’.

Tips Sujud Syukur

Sujud syukur ialah satu sunnah yang ditinggalkan kepada kita untuk sujud dalam menunjukkan terima kasih atas nikmat yang dilimpahkan Allah s.w.t atau atas terhindarnya seseorang dari marabahaya dan malapetaka. Bila menerima sesuatu yang baik dan menggembirakan, maka kita diajarkan untuk sujud syukur.
Firman Allah yang bermaksud :
“Dan sesiapa yang bersyukur, maka sesungguhnya faedahnya itu hanya terpulang kepada dirinya sendiri, (tetapi) sesiapa yang kufur ( tidak bersyukur)(maka tidaklah menjadi hal kepada Allah) kerana sesungguhnya Allah itu Maha Kaya lagi Maha Terpuji. (Surah Luqman : 12)
Dan juga sabda Nabi yang bermaksud :
“Dari Abu Bakrah r.a.Bahawasanya Nabi s.a.w. apabila telah datang kepadanya suatu urusan yang menyenangkan atau beliau gembira kerana sesuatu, beliau sujud ke tanah sebagai berterima kasih kepada Allah SWT.”( Diriwayatkan oleh Abu Daud dan Tirmizi)
Cara untuk melakukannya tidaklah susah sangat nak buat sujud syukur ini.. Tak sampai lima minit atau kurang lagi.

Rukun Sujud Syukur Adalah Seperti Berikut:

  • Niat
  • Takbiratul Ihram
  • Sujud (sekali sahaja)
  • Salam
Dan syaratnya sama seperti hendak sembahyang fardhu, iaitu dalam wudhu, mengadap kiblat, menutup aurat dan sebagainya. Ini maknanya, anda boleh mulakan sujud syukur, dalam duduk (macam duduk antara dua sujud).
Takbiratul ihram dan niat, terus sujud. Selepas bangun dari sujud, beri salam. Mudahkan?
Sujud syukur seperti yang dijelaskan di atas merupakan satu ibadat yang tuntutannya adalah sunat. Cara melakukannya pun mudah tetapi nilainya tinggi di sisi Allah sepertimana yang dijelaskan oleh hadis Baginda tentang kelebihan sujud syukur ini.
Dari itu, Diingatkan supaya jangan dilepaskan peluang melakukan ibadat sujud ini, walaupun ia hanya merupakan tuntutan sunat tetapi dengan melakukannya bererti kita menghidupkan sunnah Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam dan dan tidak mengabaikan ajaran Islam.
Berikut adalah ayat yang digalakkan dibaca sewaktu sujud :

Maksudnya: ”Aku sujudkan wajahku ini kepada yang menciptanya dan membentuk rupanya dan yang membuka pendengarannya dan penglihatannya. Maha Suci Allah sebaik-baik Pencipta”
Jika anda tak hafal yang ini, dan mahu mengerjakan sujud syukur, masih boleh.
Baca sahaja yang anda selalu baca waktu sujud. Ringankanlah badan kita untuk melakukan sujud syukur selalu, agar kita tidak lupa diri dengan kejayaan atau kecapaian sendiri.
Nota tambahan:
  • 1.
    Mazhab Syafie serupa dengan sujud Tilawah. Terdapat 5 rukun didalamnya iaitu: Berniat, takbiratul Ihram, sujud satu kali sahaja ,duduk selepas sujud dan memberi salam.
  • 2.
    Mazhab Hanbali pula, terdapat 3 rukun iaitu sujud, bangun dari sujud dan salam yang pertama. Takbir semasa sujud dan bangun darinya.
  • 3.
    Mazhab Hanafi dan Mazhab Maliki mereka akan terus sujud tanpa Takbir Al-Ihram dan bangun dari sujud tanpa memberi salam. Mereka akan bertakbir untuk sujud sahaja dan semasa bangun dari sujud.
  • Begitulah cara Islam mengajarkan kita bagaimana cara mensyukuri nikmat Allah Subhanahu wa Ta‘ala atau terlepas daripada bala. Di samping sunat melaksanakan sujud syukur disunatkan juga bersedekah dan melakukan solat sunat syukur. (Mughni Al-Muhtaj 1/219).
    Menurut Al-Khawarizmi pula, jika ia menggantikan tempat sujud itu dengan bersedekah atau solat dua rakaat maka itu adalah yang lebih baik.
    Menurut Imam Al-Ramli bahawa sujud syukur itu terluput waktunya jika jarak di antara sujud itu dan sebabnya terlalu lama.

    15 August 2013

    Edisi Mari Makan Kiwi

    Om nom nom nom nom.
    Dulu aku tak suka buah ni. Cam apa ni..apa ni, buah berbulu2, cam miang2 je dibuatnya tangan.
    Tapi semenjak menjak nak tingkatkan imuniti, byk gak la buah jadi feveret.

    Cam plum tu. Pun dulu aku tak suka. Skang lazaaatttt.
    Kiwi ni pun da jadi feveret.

    Sedapppp. Dah la manis. Scoop ngan sudu tu. Nak nak plak yg baru kuar dari peti ais. Nyamannnn.
    Semestinya aku beli brand Zespri.

    Manis. Dap!
    Dalam web dia, dia kata cuba lah makan utk 14hari.
    Retu aku makan dah, tp tak cukup 14 hari.
    So, pas ni nak try makan 14 hari.
    Apa akan jadi. Hihi.
    Boleh tgk benefits dia kat web Zespri.

    Tapi kan... buah buahan tempatan pun tak kurang benefits dia.
    Jadi, mari lah kita makan buah buahan utk kesihatan dan imuniti badan kita.
    Cewah!

    "Did you know... Zespri Kiwifruit can relieve the bloated feeling after heavy meals"

    *ini bukan entry meng iklankan produk kiwi ni yea. Tapi mmg sedap lah kiwi Zespri nih. Ailoike!

    Edited :
    Lupa nak letak link ini - Kiwi fruit made me pregnant
    Ha.. ini pun salah satu sebab juga aku consume dan start suka Kiwi nih.
    Apa pun, setiap buah byk khasiat nya. Insyaallah, dgn izin Allah, salah satu usaha juga :)

    Edisi Syawal 2013

    Khamis - 1 Syawal.
    Pagi, di rumah. Tunggu sedara mara datang.
    Dan juga beraya ke rumah sedara mara yg dekat dengan rumah.
    Petang - kami ke Taiping. G umah akak aku yg tak sihat tu.
    Bawak makanan semua, makan kat sana.

    Mak sedara n anak sedara yg sorang
    dajah 6, sorang dajah 5. Hikhik

    Tema kami se pamili is pink.pink.pink. (ramai kot tema pink kan tahun ni). Pagi tu aku rajin la ber shawl bagai. Masuk petang..... tudung awning sudahhh... lagi la dgn ujan lagi petang tu.. cehh...

    Pastu dari Taiping, singgah K.Kangsar. Ada la pegi 2,3 bijik rumah lagi. Misi mencarik laksa. Haha. Sedari pagi asik orang jamu mi sup lah, bihun sup lah. Laksa mana wey..laksa..
    Yg klaka ada la singgah rumah makcik aku, dah maghrib time tu. Dengan ujan renyai2 kan. Mak aku siap kata, kita singgah kejap je. Kejapppp je. Skali makcik tu kata "makan la dulu, nasi ayam ada, laksa ada". Haaa.. apa lagi.. kita pekena la semangkuk. Hahahai. Kejap katanya. Semua pun makan laksa. MyDH makan nasik ayam. Sedap oiii. Pastu g umah kazen aku lak. Pun ada laksa. Laksa beras lagik.

    Sampai umah kul 10pm. Phewww..

    Raya kedua - Jumaat.
    Penat. Pagi lepak rumah ja. Masak tuk makan tghari.
    Petang tu ada la abang aku ajak p beraya lagi. Malas. Tgk tv je lah.
    Lagipun malam tu nak bako satey. MyDH la sediakan tpt utk bako segala.
    Ada bakar sotong gak. Tp bara dah nak abis time tu. Sudahnya bakar dalam magic pan aku je. Mmg ku usung magic pan tu bawak balik kg. Hoho.

    The foods. Ha. Siap dgn spegeti. Famili aku tak ramai sgt sbb kami 3 beradik je blk kg belah sini. 2 beradik lagi tak balik. Pastu panggil gak la jiran2 (sedara mara gak) sekeliling. Kuih Kuah spegeti, by puanstoberi lah. Haha.

    Raya ketiga - Sabtu.
    Takde raya ke mana. Tapi, kami ke Teluk Batik. Haha. Memula tu abang aku cam tak sihat. Skali bangun pagi tu katanya dah oke. Nak pegi jugak. Kelam kabut siapkan barang.
    Aku tak mandi pun. Malas. Rilek2 bawah pokok kelapak je. Haha.
    Balik tu gi Lumut jap. Beli ikan bilis.
    Pastu balik. Penat sbb traffic lite byk sgt. Udah la keta byk kan.
    Singgah Mydin. Dinner kat situ ja. Sampai umah kul 9 lebih.
    Pheww...

    Gitu lah 3 ari raya yg penuh dgn pengisian.
    Lps tu lepak2 rumah je.
    Tak larat dah.
    Raya ke5 dah balik KL.

    Oh. Gambar dgn myDH ada dlm kamera. Malas nak transfer lagik. Nenati lah. Ni pun seme gmbr dr insta. Sapa dah tgk tu mesti bosan je tgk siaran ulangan. Haha. Redhooo....

    Google+ Followers

    INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign