Pages

31 July 2011

~Pasal Sehari Sebelum Puasa~

Kesah sehari sebelum puasa pada tahun 2011 yakni pada 29 Syaaban 1432.
Eceh.

Pepagi da ke Tesco - nak beli barang2 basah utk sahur dan juga berbuka puasa. Kenapa harus ke Tesco sedangkan pasaraya tu agak jauh dari umah? Aku salu p Tesco Selayang instead of Ampang sbb rasa kalo ke Selayang tu rasa mcm straight je. Kalo Ampang tu tefik lite byk nau. Tak sker. Selayang tu pun bkn la Selayang sgt pun. Dkt je, lalu jalan Kuching.
Kul 8 lebih da gerak dari umah. Awal. Sbb nak rebut2 beli ayam n ikan yg elok2. Org pun tak  berapa ramai. Cea. Cara ckp mcm aku nak beli berkilo2. Padahal beli 2 ekor ikan cencaru dan 4 ketoi ayam ja. Hahaa. Bebtul wat abihkan boreh la ini olang. Bahahah.
Ikan cencaru tu aku igt nak buat cencaru sumbat, tp org yg kuarkan isi perut ikan tu sudah belah dari depan. Haiyaaa... patut belah belakang kan. Konghajooo.. ate cena?? pepandai la aku godek kan esuk. Ayam wat sahur pagi kang.
Eh. Aku tak jawab lagi kenapa gi jejauh tu sedangkan leh je beli kat Cokit. Saja. Nak redeem voucher. Hik hik. Cam iklan Tesco kat tibi tu kan, yg posmen datang tu, pehtu org tu gi Tesco pakai baju kelawar je. Tp aku idak la makai baju kelawar. (kadang aku heran gak, ada yg gigih kuar ke mall pakai baju kelawar/baju tido, mmg aku salute abis lah).

Lps tu laju2 balik KL, sbb tak bekpas lagi. Igt nak singgah mana2 mamak. Sekali my dear ajukan cadangan utk ke Restoran Kudu. Makan nasik kandaq. Waaa...da lama aku tingin nk try lps retu yg kuar kat 360 tu kan. Tp bila pegi tgk org beratur smpai ke jalan raya. So, kali ni ok. Baru 10.30pagi. Haa.. kira brunch lah.
Tp aku masih tak tahu dan tak ngerti. apa yg bes nasik kandar ni? So, esuk kalo ke Penang lagi, tak yah la kut batur pepanjang kat Nasi Kandar Beratur ke wateva tu, sbb aku ni mmg tak sker kot nasi kandar. Tp tatau la kut sbb aku amik lauk ayam goreng je. Jadi mungkin takde kenikmatan ber nasi kandar tu. Tp mana lah tau, kut di Penang aku sker ke. Tp kesimpulannya aku mmg tak sker nasi kandar la kot. Sapa suker, leh la terjah nasik kandar Kudu ni. Letak duduknya di jalan arah nak ke Sogo. Jalan tu mmg sehala. Belah kiri anda. Sebelum trafic lite simpang 4 Maju Junction tu. Tp jangan ko terjah waktu lunch  bermula 1 Ogos - 31 Ogos ni plak. Sesia saja ko masuk van mayat kang.

Seterusnya kerana waktu masih awal. Baru 11 lebih, maka ajak my dear ke Ariani. Mau carik tudung utk disuai padan dgn baju yg baru beli retu. Aku igt nak beli yg 2 layer tu, yg kain chiffon tu kan. Skali mak kau rega melampau. Lebih mahal dari baju tu. Apa kes? Mmg tidak la kan sbb bleh dpt 1 baju batik crepe okess. Tak jadi. Lagipun tak bawak baju tu skali. Nati tak reti matching. Adik SA Ariani tu  kata nati puasa ada lagi. So, takpe. Ada sale pun aku rasa tak la semurah yg gegila smpai 80% yg time aku beli tudung platinum bebanyak tu. Eh. Tak byk. 3 lai je. Bln 5 retu.

Lps tu cross je Ariani. Ha...misti la tau apa ada di seberang Ariani tu. Igt nak tgk baju melayu my dear. Tp tak byk. Org Jakel tu kata nati derang bkk canopy time bln puasa. Oke. Tgk time tu. Tu pun kena pegi awal gak. Kut tak, tade saiz kang padan la muka kan.
Lps tu tak memasal naik tingkat 5. Skali tersangkut dgn satu baju plain jenis satin. Yg aku rasa mcm cantikkkk nyer.. (pompuan kan, biasa la). Maka bila da tersangkut, apa je la kan. Ceh. Kali ni beli sendiri la. Ceh. Ceh. Ceh.
Maka baju raya ai tahun ni (setakat ini) ada 4 sudah. Bahahahhaha.
Giler! Takde lah. Kira tu bkn baju raya, tu baju nak buat basahan gi opis sajork. Maklum la, sejak mendapat badan tong gas ni, mmg byk baju tak muat. Eh. Baju biasanya muat. Kain. Kain la salu buat hal. Sbb tu aku kata tong gas. Kat pinggang da tak serupa pinggang. Udah straighttt...tu tak masuk perut yg mengambul2 kuar kan. 

Dan lps tu laju2 balik. Kang entah apa aku sambo lagi kan. Haih.
Maka itu lah citer nyer pada sehari sebelum berpuasa.

So, selamat berpuasa seme. Uols bangun kul brapa pagi  kang????
Jangan lupa waktu imsak kita di KL adalah 5.41pagi.

~Pasal Tiada Orang Ketiga~

Namun di sebalik kecemerlangannya di gawang gol, Khairul Fahmi atau lebih dikenali sebagai Apek rupa-rupanya memendam rasa berikutan badai yang melanda pertunangannya dengan Aimie Harmelia Mohd Hashumi atau Elia, 22.

Selepas pelbagai isu mengaitkan orang ketiga dalam hubungan Apek dengan tunangnya hangat diperkatakan menerusi pelbagai laman web dan blog tempatan, dia tidak lagi mampu berdiam diri.

Jiwanya bergelora berikutan pelbagai fitnah dan tohmahan dilemparkan kepadanya, Elia dan beberapa individu lain. Kelmarin, Apek tampil memberi penjelasan mengenai kemelut yang melanda dirinya.

Menerusi Metro Ahad (MA), Apek menyatakan dia kini nekad memutuskan pertunangannya dengan Elia. Ikuti luahan hati Apek dalam temubual eksklusif bersama wartawan MA, FIRDAUS SAHAT.


Terus terang, saya masih menyayanginya. Malah, perkenalan yang dibina selama dua tahun membawa kami melalui pelbagai perkara bersama. Cuma, bila keadaan menjadi bertambah keruh dan berpanjangan, saya perlu membuat keputusan muktamad.

Kini, selepas berfikir panjang dan berbincang dengan keluarga, saya mengambil keputusan yang saya rasakan sesuai bagi menjaga hati semua pihak iaitu memutuskan tali pertunangan kami.

Bacaan penuh dan kredit : MetroAhad

****
Wah. Tetiba aku bergosip di ari Ahad ni plak. Tetiba kuar kisah Khairul Fahmi  a.k.a KFCM a.k.a Apek putus tunang dlm ini blog. Hikss.
Bkn per. Smlm aku baca kat porem kata da berbaik. Alih2 pagi ni beli Metro tgk kuar citer ni. Front page. Metro katanya. Panas panas gini harus front page.
Aku beli Metro saja nak baca kisah Aleesha Farhana tu, tak ter perasan pun kisah tu. Bila da tgk baru mcm 'ehhh...'

Entah lah. Aku malas nak komen apa2. Byk da org komen memacam pun kan board2 gosip. Apa yg pasti, muda lagi kot kedua-dua ni. Pikirkan tentang karier memasing dulu lagi bagus kot.

Apa pun, igt yg terjadi ni pasti ada hikmahnya. Cuba lambat dgn cepat nyer nak napak hikmahnya.

30 July 2011

~Pasal Cik Kobi Buat Hal~

Adeh.....
Cik Kobi (refer : telefon bimbit ku) buat hal.
Bila call kadang2 dia bunyi mcm ada semut2 dlm tu.
Bunyi mcm zett zett zettttt cam tu lah.
Ada sekali tu call Mak. Skali kuar cam tu.
Suara mak kat sana jadi pecah pecah.
Aku wat loud speaker (tp tau lah full censor screen ni, nak tukar mode kemain payah)
Lps tu aku lekap je kat telinga sbb  wat loud speaker pun bkn kuat sgt, cuma tak de la bunyi semut semut tu.
Haihhhh.

Aku da la sedang berdikit2 ni.
Baju raya pun lum beli lagi (baju raya edisi santai2 la).
Henbeg tader, kasut tader, mekap2 tader.
Seme nyer bersederhana skang ni.
Semata mata percutian aku bln Okt ni.
Ye lah, percutian secara berdiri di atas kaki sendiri kekdahnya kan.
Manade org nak sponsor2. Mak bkn agent PB. eh..?? 

Aku punya la taknak bling bling dan meriah sgt raya ni sbb aku nak soping2 seme kat sana.
Smpai laki aku nak beli jam pun aku kata 'tunggu kat sana nati'
Yg perfume dia da abis pun aku kata beli kat sana gak.
Segala kalo bleh nak beli kat sana (seolah kat sini da takde menda)

Sekali tipon ni wat hal plaaakkkk...
yg membuatkan aku " terpaksa " survey2 menda baru.
Hahah.
Tp tau je lah. Dari dulu aku mengidam Galaxy Tab.
Tp aku rasa mcm dah tak ndak dah. Tkpe la. Laptop ada.
Tp tetiba tingin nak survey yg mcm dlm iklan ayam tu duk mengeram atas hp tu. Ha..bes tak? bes tak?
Mau nyer tak bes.

Sila tgk ini
Vivid. Fast. Slim.


Huwaaaa..... 
Citer byk tak guna. Leleh ailiyo je tgk kat sini
http://www.samsung.com/global/microsite/galaxys2/html/feature.html
atau kat sini.
http://www.samsung.com/my/galaxys2/feature.htmlmmg tahan je ailiyo jatuh tik tik tik nih. huwaaa

Aku rasa Samsung ni tahan lasak gak.
Cik Kobi aku ni aku campak2 je. Tp campak berlapik la. Giler ko nak campak atas simen. Tu Nokia 33 sekupang pun hancus. (tp leh kutip2 dan sambungkan semula. Haha)

Tp kalo tgk rega mmg sangap la. Kalo amik ni mmg hancus harapan nak beli Coach nati. Eh...?? Bahahah.
Cuba klik klik sini 
http://www.mobile88.com/cellphone/Samsung/Samsung-Galaxy-S-II/price.asp

Adehhh...meroyan. meroyan.
Tipon nih. Wat hal plak......! haih.

29 July 2011

~Pasal Slot Akasia : Kasih Alia~


Wah. Sebijik lagi citer baru.
Aku baru pasan lepas tgk TV3 Malaysia tepek kat FB derang.
Jadi gmbr ini pun kredit kepada TV3 nyer FB lah yer.

KASIH ALIA

Ini napak bes lagi kot dari citer yg malam tu.
Aku rasa mcm aku 'kureng' je citer Ramadhan Terakhir tu.
Tp ini mcm bes.
Jom tgk apa sinopsis nya sket
Kasih Alia mengisahkan konflik dalam keluarga yang berpoligami. Sheila Rusly sebagai isteri pertama mempunyai anak iaitu Qausar dan Yatt (kakak Qausar). Manakala Zairina Zainoordin sebagai isteri kedua. Qausar( lakonan Shaarnaz) sebagai anak bongsu kepada Shiela Rusly dan abang tiri kepada Alia ( lakonan Fida)

Kredit : nurizspace

Pelakon pun ada yg berlakon Dewa Cinta am Iqram n Yatt tu ari (tp Yatt retu berlakon sket je. Rindu nak tgk dia berlakon byk2, jadi skang leh tgk). Ko layan Da? A'ah. Tak kesah la ada Fasha ke tak. Aku mmg takde masalah utk tgk citer Fasha Sandha ni berlakon. Haha.

Pelakon bes. Citer pun cam bes.
Jadi mari kita menontonnya.

Tp arghhh.... (tarik2 wambut jap)
Aku tak bleh amik waktu WP1 bln puasa nih.
Kena maintain waktu WP2 (kiterang kalo bkn bln puasa mmg seme guna WP2, takde anjal2 de. Seme masuk kul 8pg dan balik kul 5ptg)
Bln puasa ni, kump sokongan leh amik WP1 kalo nak. Maknanya derang leh masuk kul 7.30pg dan balik 4.30ptg.
Dan bkn kump. sokongan (41 dan ke atas) takde pilih2. Wajib WP2.

Maka, faham dan haram muklam je la kalo kuar kul 5 di bln puasa ni.
Walo cam sejengkal je kot umah aku dari opis ni.
Kalo hari2 biasa, dgn jem lite lite leh smpai dlm 30min. Kalo langsung tak jem dlm 10min.
Tp kalo puasa, mmg mendapat sejam (dan mungkin lebih kalo ari Jumaat) la dlm keta.
Mana nak masak lagi, nak gi bazar lagi.
Eh. Kau masak Da?? Hahahaha.

~Pasal Selamat Menyambut Ramadhan~

Alhamdulillah.
Dah settle.
Gigih aku tak turun ikut adik2 aku ni gi jalan2 kat bawah tu di hari rehat lunch yg pjg neh.
Semata mata nak settle kan hal ni.
So, dah settle.
Satu booking trus dgn hotel tu.
Satu booking ngan Agoda. Aku tak penah booking dgn Agoda. 
Moga tiada masek elah la dgn pem booking an tersebut.
So, skang boleh tumpukan sepenuh perhatian pada bulan Ramadhan :)
(dan juga boleh start berangan utk jalan2 kat sana)

Jadi pada semua, selamat berpuasa.
Moga puasa kita pada tahun ini akan lebih memberikan manfaat terbaik dari tahun tahun sebelumnya.
Kredit : Here
p/s : Esuk pepagi nak gi Tesco lah. Beli ayam utk buat masak sahur pagi Senin tu. Motip smpai ke Tesco semata mata nak beli ayam? Sbb dpt voucher Tesco. Ngeh ngeh ngeh.

~Pasal Dapat Ke Belum~

Kling klong kling klong.
Just nak tau je.
Adiah2 yg di anta sudah diterima atau belum.

Takat ni yg respond da terima:
1. Anum - Matrade
2. Syana -Sri Hartamas
3. Aitotyati - Melaka.

Yg ni blum.
4. Khai - Melaka ?
5. Talkative - Johor ?
6. Nurul Atiqah -Shah Alam? terima dah.
7. SofiahB - Kedah ?
8. Adieyza - Putrajaya ? terima dah
9. Eka- Sarawak - ni mungkin lewat
10. Cha - Bandar Utama ? terima dah. Siap ada entry khas. Tenkiu

Tu utk GA.

Utk bkn GA-yg teka2 buah Markisa / Outstation aku retu pun aku pos skali. Deme adalah :
1. Eima - Putrajaya ?
2. AyangAizul -MidValley? terima dah

If tak respond tu, Pnstoberi andaikan semenya da diterima dgn selamat.
Alhamdulillah.

~Pasal Tema Hari Raya~

No no no.
Mukann... yg tu bukan baju raya saya.
Teehee..
Ramai yg igt tu baju raya saya dan tema saya tahun ini adalah coklat.
Sebenarnya sblm ni aku maleh nak citer pasal tema raya sbb aku lum habis ganti puasa.
Walhal sedari awal tahun da ada tema, da plan 1 family and bln 6 retu da siap pun baju raya.
Bahahahah (T__T)

So, last week da sambut raya ngan adik2 unit aku, baru leh citer.
Bahahhaaha.

Tema aku ada lah 


Jeng..jeng..jeng..


jeng..jeng..jeng..


jeng..jeng..jeng..


jeng..jeng.. jeng.

lalalalalaa..


lalalalala


lalalala..



ko ape hal pnstoberi??


nak mintak penyepak ke haper??

Muahahaha.....


oke lah..tema raya aku tahun 2011 ini adalah...



Taraaaaaa

Ha.. gitu la.. Maroon ya...maroon. Tp bukan itu la baju aku. Tu aku amik kat blog ni ha- sini

Tp aku pun thn ni mmg buat kebaya.
Baju satin kaler maroon (tp bila da siap aku tgk, eh..ini mcm merah hati je nih. Merah hati n maroon lain kan?? ke sama??)
Dan berkain songket dari warna senada.
Haha. Kebaya uolsss...muat lagi ke aku yg da macam tong gas nihh?? gerun pun ada. Takut pepagi raya pakai2, tgk tak leh nak butang uols.. ha, cenggana??? Hahaha.

Tudung pun da ready.
Masa Ariani buat sale gegila retu aku da beli yg platinum punya.
Simpannnn....raya nati baru resmi. Gigih tu aku simpan agar tak napak di pandangan mata ni.

Dan aku juga telah memaksa seluruh kaum keluarga lain memakai maroon jugak.
Kami adik beradik seme beraya di kampung aku tahun ni. So, aku mau seme napak sedondon.
Tp kau tau lah anak2 bujangan aku tu, bkn sker nak sedondon dondong neh.
Lps tu aku sound kat grup family kiterang kat FB
"takpe la kalo korang tak nak sedondon raya tahun ni, ucu nak wat apa kan..?"
Sekali ada yg jawab
"sapa kata taknak, org nak la"
Hahaha. Ate nyer, omak ea yg kata anak nya taknak sedondon.
Bahahahah

Aku rasa kaler merah/maroon ni sgt menyerlah ke dondonannya kalo pakai seme skali.
Sbb tu aku pilih kaler tu.

Eh. Igt lagi contest aku last year.
Kalo korang lum pilih lagi tema.
Leh semak sini - gambar sedondon
Ada himpunan 100 tema yg boleh dicari. Hihihi.
Ai pun dpt ilham kat contest itu jugak. Itu la gunanya ai buat contest. Bukan 'kosong' je. Hehe.

Itu saja. Tema mak maroon tahun ni.
Tema uolssss???

Hik hiksss :>

*Tp berani mati je ni nak bertema tema bagai sbb baju laki aku pun lum beli lagi. Igt nak beli hok redi made je. Skali sok da takde saiz. Fadan Huke la kan. Mendapat la sorang maroon, sorang ijau pucuk pisang. Bahahahaha.

28 July 2011

~Pasal Booking~

Pening oih.
Hotel tak booking lagi nih.
Mmg la lambat lagi.

Tp ni sebulan puasa ni laju je masa berjalan.
Kejap je da sebulan.
Lps tu da sebok raya sana sini.
Lpst tu da tiba Okt.

Nehi. Nehi. Nehi.
Kena gak booking.
Esuk booking lah.
Mmg aku plan amik 2 tpt.
Satu mebi yg agak bajet dan satu lagi tak berapa bajet tp tidak lah over bajet.
Begitu lah adanya org yg nak gi jalan2 tanpa ada agent.
Seme buat sendiri.
Tp ai loike je.
Bln 9 nati baru antar borang ke kementerian n siapkan passport my dear.
Passport aku masih valid. Ngeh ngeh ngeh.

So, itu saja.
Dari aku yg masih pening selagi hotel tak booking.

p/s : Tak de bonus ke ini tahun?? kut tak leh gak la sambar Coach barang seketoi 2 kat sana. Eh...?? Bahahaha.

~Pasal Moh Makan Durian~

Ni last Saturday tu ari. Bawak adik 2 org ni balik kampung aku. Balik ari je pun. Bertolak dari KL dlm kul 7 lebih and smpai kg dalam kul 11. Anak buah aku pun folo gak. Dia drive sorang. Smpai Tapah dia kata dia ngantuk. So, aku pun naik ngan dia sekali.

Budak bando seronok makan durian kampung ter baekk dari ladang. Huhu.

Elok plak, lps makan tghari tu hujan lebat. Maka byk la rezeki sbb angin. Jadi ada byk durian gugur. Lepas abis ujan, cpt2 pegi tgk sbb takut ada mat2 gian curik plak. Ada wehh.... air yg ditenang jgn disangka tiada buaya. Eh...??
Tu kelihatan budak bando ngan menantu mak aku tgh duk carik deyan bawah pokok.
Payung tu bkn utk melindungi kepala dari dijatuhi buah deyan, tp nyer ujan masih renyai2.

Haha. Budak bando seronok dpt kutip durian fresh fresh. Aku kata mcm konsep homestay la. Ada sesi 'pengalaman mengutip durian yg baru gugur dari pokok'. Huhu.

Dan ini lah hasilnya. Maka kami pun bawak la balik ke KL. Dan ada lagi yg mak kutip pepagi tu sesiap pun bawak balik jugak. Hasilnya keta aku smpai reni berbau perfume asli. Peninggggg.....

Bukak lagi.. makan lagi...sblm balik tu.

Alhamdulilah, smpai KL dalam 9 lebih. Ada sesapa mao ikut lagi saya balik kampung???

~Pasal Idaman Hati~

Yey!
Sukanya la hati ini.
Tp ni kira di antara kegembiraan aku lah.
Yg paling top kegembiraan adalah gi jalan2. Itu mmg tak dinafikan.

Ha kegembiraannya adalah - bila masa aku jumpa sesuatu yg muat, fit, sesuai dan sesaiz dgn aku.

Susah woh kalo ber saiz agak luar biasa ni.
Dulu lagi la. Kemain susah nak carik baju ready made ber saiz muat-muat dgn badan aku.
Ni da gomok sket ni, ok la.
Tp kadang bahagian kaki dia tu kena potong gak.
Tkpun kalo kain baju kurung, ko kena la lipat lipatkan bahagian pinggang tu. Dah tebal semacam.

Tu bila sekali jumpa yg sesuai rasa gembiranya la hai rasa hati. Hihi.
Lama dah aku carik baju camni.
Tp mana la nak ada saiz aku ni.
Tp akhirnya jumpa jugak idaman hati. Wiee..
Syok.


Ini lah dia baju yg ku idam-idamkan.
Dah lama dah. 
Skang baru bertemu.
Bes lagi sbb tangan dia da siap ber lengan. No need la inner, lagi pun baju ni dia buat lining. Kain pun jenis sejuk.
Kat In-Trend (edisi Raya) pun kata baju ni still 'in' dan masih boleh dipakai di hari raya nati. Hihi. Bes. bes.
Tak perlu alter segala. Terus terletak di badan saja. Tak sabar nak menggayakan di pagi raya ketika solat hari raya.
Usah ditanya harganya berapa, sama lebih kurang mcm kat luar sana.
Dan lebih menggembirakan tidak terkata, bila sang suami yg belanja pula.
Hihi. Tenkiu my dear!

Ops. Baju ni aku beli kat Promosi opis aku ni ha. Hari Isnin retu.
Promosi Kraf Aidilfitri.
Sapa ada kelapangan leh la jengah2.
Tp takde la byk sgt jualannya. Tp ada la, kot nak carik aksesori cantik2 tu. Kuih2 raya pun ada, leh tempah nati. Baju2 ready made pun ada. Tp byk baju pompuan lah.
Nak cuci2 mata leh la. Smpai 29hb ni.

27 July 2011

~Pasal Ramadhan Terakhir~

My dear tgh tgk drama Samarinda terbaru ni.
Ramadhan Terakhir.

Aku lum tgk bebtul lagi.
Tgk dia nyer pelakon dulu n jalan citer.
Tp pelakon aku cam tak berapa nak familiar, kecuali Isma Daniel ngan Kak Hawa tu je.

If napak cam bes, oke. ai folo.
Tp bila aku tgk time Isma Danial tanya pada pembantu rumah baru dia tu (Tasha Shila)
"ada ayah?"
lps tu pompuan tu kata,
"sejak lahir saya tak penah jumpa ayah saya"
Dan Isma Danial ter pause sekejap.
Aku da dpt agak - ni mesti Isma Daniel tu la ayah dia.
Tp mungkin salah, mungkin betul.

Mls nak letak sinopsis. Bleh gugel je.

Aku nak cakap pasal pelakon dia je.
Aku tak berapa familiar ekceli dgn Tasha Shila ni.

Dia belakon citer apa eh?
Dalam citer ni dia bertudung, jadi baik je. Kena masak nasik goreng utk tuan umah dia hehari waktu bulan puasa. Hihi :D

Lps tu yg jadi Mazni, isterinya Isma Daniel ni  Fazlina Ahmad Daud.
Seriyes, aku blur drama apa dia ni berlakon.
Nak tau pasal dia leh klik sini gak.


Ni ending misti sedih nih. Tengok tajuk pun tau.

Dan kita tgk adakah dapat menandingi citer Ramadhan thn lps.
Syurgamu Ramadhan


Oke. Oke. Yup.. ai tau... takde apa yg dapat menandingi di bln Ramadhan ni selain amal ibadat kita. Worait :)

*All images : google.

~Pasal Mohon Kembali Bersatu~

Rasanya rata rata tau pasal Jimmy Shanley ngan isteri dia ni.
Aku, walo skang ni tak la folo sgt hal2 artis ni, aku tau jugak la sesket.
Dari dia tak sebumbung ngan wife dia tu.
Pehtu dia tau wife dia pregnant.
Dia hias2 umah dia ngan barang2 baby.
Dan seterusnya wife dia bersalin.
Lps tu dia amik gmbr ngan baby dia, tanpa wife dia. Hanya ibu mertua.

So, secara 'prima-facie' je la aku tau kan. Apa disebaliknya aku tatau. Apa yg tulis kat paper, tu je lah aku tau.

Tp citer2 kat atas tu, seme dari Jimmy.
Tak pernah aku tgk Suhaila beri komen balas.

Ni pandangan aku sendiri. Yg aku pikir-pikir.
Sedari awal, aku rasa Jimmy ni mcm da gunakan title artis dia tu.
Sbb dia artis, dia leh dpt liputan memacam. So, macam meraih simpati pun ada aku tgk.
Tp aku takmo andai apa2 pun. Sbb mcm tak adil kan. Napak dia je mcm good good, and wife dia plak mcm bersalah giler. Tp dlm bersalah tu takmo lepaskan plak. Haih. Mmg ada mcm something wrong somewhere.
Bila aku citer pada kawan2 aku, ramai yg kata 'kesian la weh, Jimmy tu, wife dia yg jahat, tak balik umah apa seme'.
So, oke la. Tu pendapat dia, memasing ada pendapat sendiri.

Aku mmg takmo tulis pasal menda ni smpai la Suhaila akan beri komen balas.
So, smlm ada kat paper Metro.
Antara lain Suhaila kata
Saya sudah tidak tahan dengan sikap Jimmy yang meraih simpati mengenai krisis rumah tangga kami di media.

Bagi saya, dia tidak menjalankan tanggungjawab sebagai suami dan bapa dengan baik. Dia hanya memberikan wang nafkah kepada saya ketika saya mengandung, itupun hanya RM300 sebulan dan tidak cukup untuk menampung ubat dan pemeriksaan lain. 
Sbb tu aku kata, aku malas nak kata sapa betul sapa salah.
Sapa kesian siapa zalim kan.

Tp aku tak bleh blah yg ni. Hahah
apalagi apabila saya dikongkong dan disuruh tidur jam 9 malam dan tidak boleh melayari laman sembang sosial.
Misti dia nak main facebook tp Jimmy tak bagi (dan ajak main ngan dia). Ate, pengantin baru katanya. Tp kalo sekejap tu takpe la kan. Dia nak menuai tanaman dia kat farmville ke, masakan dia da cukup time masak kat Cafeworld ke, nati rugi la markah dia kalo tak selamatkan.  Tp mungkin Jimmy wisau, dia terleka lalu masuk tidonya jam 1pagi. (cam aku dulu masa giler kat Cafe world. Tp laki ai okeh.. dia tak kesah ponn. Hihi).
Aduhainyerrr... part tu mmg aku tak sokong la Suhaila. Tp apa kata org, leh tolerate kot.

Kita tgk lak apa kata Jimmy
Saya mengakui tidak membenarkan dia menemui rakan sebelum malam perkahwinan dan meminta Nursuhaila hanya berehat di rumah, namun dia tetap berdegil.

Tindakannya ingin bertemu rakan menyebabkan saya hilang kawalan dan menamparnya.
See, ada dia penah ckp dlm media pasal ni sebelum ni.
Giler ko, laju je naik tangan. Again. Tak bleh tolerate ke?
Cakap leklok tak bleh, apsal nak menampar nampar.
Atau, lantak pi kan dia situ. Last day kot dia jadi bujang. Pehtu ko dah jadi suami bimbing lah dia.

Apa pun, aku tgk ada misscomunication je deme ni. Dedua sama je. Lepas tu tak leh tolerate. Sorang ni degil, sorang ni naik tangan.
Deme ni tak pegi kursus kahwin ke? Ke pegi takat terpaksa sbb nak dpt selai ketas yg boleh dijadikan lesen utk nikah.
Dalam course kahwin, aku rasa setiap segmen dan setiap penceramah ada tekan kan bab komunikasi.
Sbb komunikasi la medium ter penting dalam rumah tangga. Esp, awal2 perkahwinan.

Entah. Aku bukannya good good pun nak cakap pasal hal "Semanis Kurma" ni kan. Cuma hal derang ni kita seme jadikan lah iktibar.  
Paling kesian siapa, seme tau la. Anak derang lah..Memasing nak hak penjagaan. Aduyaii..
Tolong lah weh. Korang patut bersyukur dan ber muhasabah diri tau. Allah datangkan anak tu untuk korang berbaik semula.

Ko tengok kami2 yang bertahun2 takde anak ni. Elok tak bergaduh, taknak kena halang2 main fesbuk memalam, idak juga menjadi, kome yg kawen dan dok berapa hari je sng je dpt anak. Bersyukur la wey bersyukurrrr.. tolong la.

Tp idak la aku meminta suami aku jadi camtu, baru aku leh banak kot. Idak la aku ndak laki yg gemo menampo nampo, yg laju tangan ni. Laki aku pun idak la halang2 aku nak jumpa kawan ke, nak main fesbuk ke.

Akhir kata, aku doakan derang ni kembali bersatu, demi anak tu. Tolong lah weh. Jangan la jadikan dia mangsa.
Image : Google

*p/s : Panjang giler. Ini bkn Wordless Wednesday ni, tp Essay Wednesday. Bahahahah. Aku bkn tulis waktu opis, tapi aku da sesiap draf semalam dah dan publishkan reni.

~Pasal Guru Sandaran Diserap~

Kredit : Berita Harian
Wah..berita baik utk GSTT ni.
Syoknya dpt diserap terus jadi cikgu.
Dan aku pun tumpang gembira kerana aku pernah jadi sebahagian dari mereka ini 8 tahun lalu. Eh. Lama giler dah yer. Rasa mcm baru.
Aku jadi GSTT tahun 2003. Sebaik tamat belajar trus mohon, trus dapat utk kontrak setahun. Dari Feb 2003 - Disember 2003.  Cuti sekolah pun gaji dibayar. Hihi. 

Dan kalo aku terus jadi GSTT tentu rezekinya jadi cikgu jugak kan.
Tp dah namanya dah tertulis rezeki aku bukan utk mengajar. Maka cukup setahun je aku bergelar cikgu.
Aku kata kat my dear, kalo aku terus jadi cikgu, entah kat mana kita jumpa kan.
Sbb nya, jodoh tu mmg da ditentukan sejak azali kan. Kira walo aku tak kije sini pun, aku kawen gak ngan dia.
My dear kata "jumpa awak time saya outstation ke Kuala Kangsar lah". Haha.
Ada berkemungkinan jugak. Sejarah akan bertukar kalo rezekinya aku menjadi cikgu. Hihi.

Satu pengalaman yg bes sebenarnya.
Tambahan pula mengajar kat sekolah yg kita pernah menimba ilmu selama 6 tahun di situ.

Tp cuba tgk perenggan last sekali tu -
Mereka juga harus bersedia ditempatkan di sebarang kawasan yang diperlukan mereka bertugas di seluruh negara, katanya

Takde masalah kot menda ni. Kita ikut contoh cikgu Eka kita yg jauh di Sarawak tu.  Hihi.
Ok, pada mereka2, selamat menjadi cikgu. Tugas anda mmg tugas mulia :)


p/s : Tiada WORDLESS WEDNESDAY utk minggu ni.

26 July 2011

~Pasal Kenduri Vitagen~

Kenduri Vitagen.

Ada sapa tah dtg opis.
Jual vitagen ni.
3 pack - RM11 - dpt satu bekas tu gak.

Aku memula taknak beli.
Tp tetiba my dear call tanya nak ke tak.
Dia nak belikan takpe, ai oke je.
Aku kurang sket vitagen sebenarnya sbb sker lagi Nutrigen. Hihi.

Yg bebanyak tu bkn aku nyer tu.
Adik2 unit aku ni ha.
Seme pakat borong. Deme la yg turun g beli.

Jadi, mari kita cuci usus dengan meminum Vitagen ini. HIhi

~Pasal Redeem Dan Reka~

Oke. Skang kupon ni dah bleh start redeem. Sker. Sker.
So, da bleh start design design.
Bes. Bes.

Cara nak design leh tgk kat FAQ dari ecazstudios ni.

Q1 : How do I make a FotoBook in Apple Mac computer?
It is very easy for Apple Mac user, because every Mac computer preinstall with iPhoto. iPhoto allows you to layout photo in to a book, once you done the process, save the book into PDF and login to our website, www.ecazstudios.com, click on “Redeem Groupon Voucher”, kindly follow on screen instruction.

Q2 : How do I make a FotoBook in windows?
For Windows user, kindly goto http://www.photoscape.org/ps/main/download.php download the software. Click on Page, set the margin to 40 pixels, (Remember to do this first) then change size to 3900 x 3000 pixels and , then choose your preferable layout and click save file as .jpeg. Compile all 50 pages of jpeg into a folder and zip the folder. Login to our website, www.ecazstudios.com, click on “Redeem Groupon Voucher”, kindly follow on screen instruction. or - For customer who are interested in learning “How to make a FotoBook using iPhoto”, we provide a 45 minutes workshop and every attendee will have 30 minutes per person to use our Apple Mac station to do the layout using iPhoto. Kindly call us 03-62572001 or email us at info@ecazstudios.com to register yourself a seat, seats are limited. Information about workshop - Topic: How to make a FotoBook using iPhoto. - Time: Refer to the schedule. - Use autoflow in iPhoto to layout.

Q3 : How to upload file to our website?
- You can go to our website that is www.ecazstudios.com/fotobook/voucher/groupon fill in the form than now you can now start upload your files.

Q4 : Can we extend the expiry date of the voucher redemption?
No extensions are allowed, every voucher must redeem before or on 27th August 2011 itself.

Q5 : How many pictures we can put in one FotoBook?
Actually there is no limit on the photo insertion. More photos in a page layout, the photos will look smaller. We recommend 50 to 100 photos for 50 pages FotoBook.

Q6 : How much is the delivery charges for my place for one FotoBook 50 pages?
- RM15 West Malaysia - RM25 East Malaysia

So, mari kita men design skang. Hihi.
Oh. Ni satu contoh yg aku saja terai - test - cuba
Jadi, seme gambar jalan-jalan, cuti-cuti tahun 2011 hingga bulan Julai ni akan dimasukkan dalam fotobook ni. Yay!! syukerrr... :D

~Pasal Kak-Tus~


Kaktus yg aku beli kat Cameron Highland dulu.
Yg aku kasik sorang satu ke adik2 unit aku.
Seme dapat. Dan Alhamdulillah, da 2 minggu lebih kaktus memasing masih 'segar'.

 Gelap! Zaim la ni, amik gmbr tak guna flash. Heh! Ko saja dengki ngan kiterang kan.


Cuma masalahnya skang ni adalah igt nak tukar pasu.
Sbb ada yg da sendat pasu dia.
Lps tu memasing mcm da sayang takut bila tukar dia mati.
Kalo tak tukar mcm 'menzalimi' life nature dia plak.

So, aku pun google.
Ada yg kata kena amik masa 1,2 bulan baru tukar pasu kaktus yg kita beli kat Cameron, supaya dia biasa dgn udara tpt kita.
Lps tu google lagi. Jumpa ini.
Moga dapat memberikan panduan kepada kami.
Cara-cara untuk menukar pasu kaktus.
Kredit to : porem cari
Masukkan sedikit campuran tanah dlm pasu baru.

Lilit kertas suratkhabar keliling kaktus & keluarkan pokok perlahan-lahan.

Masukkan kaktus dlm pasu baru & tambahkan tanah campuran


Lps tu, kena gi beli tanah kat nurseri gak. Carik tanah yg sesuai dgn kaktus.
Hurm. Nanti nak carik lah. Nak bela kaktus ni smpai jadi camni.
Kredit : Here

25 July 2011

~Pasal Puasa Sebelum Puasa~

Majlis makan makan sempena ari raya Kekda.
Jumaat - 22hb Julai 2011.
Tema ari raya.
Seme pompuan pakai baju kosong.
Tp Safarina cam biasa... salu lari tajuk tau.
Eta pun sama..tp dia kata dia da pakai baju kosong.

Pagi- makan dulu makaroni - yg aku kata gigih aku bangun kul 5 pagi tu kan. Huhu.
Ada kopok leko dari Abg Ajak yg balik dari outstation Tganu.

Makanan pun makanan ari raya.
Nasi impit-kuah lodeh-kuah kacang.
Sambal sotong-sambal tumis ikan bilis.
Pulut/ketupat pulut-daging itam
Kuah kari - roti jala
Nyum nyum.
Kekda wat apa? Kekda rebus ketupat. Hik hik hik.

Makan time!!

Candid Time!

Posing Time!

Ingat nak wat skali utk hari raya punya.
Tp da aku ter tonggek2 ghopa itu.
Tak payah lah haih.

Begitu. Makan2 kecil kecilan di umah unit kiterang.
Pas raya kita buat lagi yaw.
Bes. Bes.

~Pasal Dalam Perjalanan~


Dalam perjalanan kepada empunya diri.
Maaf kerana lewat melangsaikan hutang piutang ini.
Semoga selamat diterima hadiah ini.
Dan,
Sekiranya tidak menjadi permasalahan kepada saudara dan saudari
Harap diberitahu kepada pnstoberi
Bila hadiah dah sampai nanti.
Agar senang rasa di hati.

Terima kasih daun keladi,
Nati pnstoberi buat GA lagi...

~Pasal Rambut Gugur~

Kredit : Here
Eh. Pepagi Senin da citer pasal rambut gugur kan.
Haha.
Tu la tu. Ngeri plak bila tgk rambut gugur ni.
Karpet yg dlm bilik tu mmg harus disapu selalu.
Rambut sapa lagi yg gugur kan. Dah katanya duk berdua je.
Kalo rambut my dear takkan la sepanjang itu.

Tp kalo rambut gugur dalam 50-100 helai sehari kira normal kan.
Aku pun tak pasti la berapa helai sehari dia gugur. Tak kira la plak aku.
Tp kalo waktu syampu, kau kaup dari atas ke bawah tu, mmg kira mcm takut la kau tgk ada kat tgn tu. Seriyes ke ni?

Tp tidak la sebegini rupa plak melekat kat sikat
Image : google

Aku tak berapa risau sbb sedari dulu, malah dari kekecik lagi mmg rambut aku ni jenis gugur.
Lps tu plak rambut aku ni mmg jenis nipis je, makanya tak la sedar rambut ni makin sket ke apa ke.

Cuma, kalo aku potong pendek, masalah tu selesai sket la.
Skang pun idak la panjang mana, cuma mmg tahap dia sker nak gugur la tu.

Ke sbb rambut aku jenis berminyak makanya dia sker gugur.

Google, jumpa ini :

Terdapat pelbagai punca yang menyebabkan rambut gugur dengan serius. Keguguran rambut ini biasanya jelas kelihatan apabila seseorang menyikat rambut atau rambut menjadi jarang di kulit kepala.
Keguguran rambut bagi kategori ini biasanya berpunca daripada:

* Melahirkan anak
Selepas seseorang wanita melahirkan anak, pusingan rambut akan memasuki fasa berehat yang agak lama. Dalam masa itu fasa keguguran rambut akan terjadi dalam tempoh 2 hingga 3 bulan. Dalam tempoh dua hingga tiga bulan, sesetengah wanita mengalami keguguran rambut yang banyak. Dalam masa 1 hingga 6 bulan ia akan pulih.

* Penyakit tiroid
Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau pasif juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

* Demam, jangkitan dan selesema yang serius
Selepas empat minggu hingga tiga bulan demam yang serius, seseorang mungkin terkejut melihat rambut gugur dengan banyak. Namun keguguran rambut ini akan pulih seperti sediakala.

* Protein yang tidak seimbang dalam pemakanan
Amalan diet yang tidak seimbang dengan tidak memakan protein atau tabiat pemakanan abnormal.

* Ubat-ubatan
Sesetengah ubat-ubatan boleh menyebabkan keguguran rambut untuk sementara waktu. Ubat-ubatan terdiri daripada penyakit gout, artritis, kemurungan, masalah jantung, hipertensi dan ubat mencairkan darah (coagulant). Pengambilan vitamin A secara berlebihan juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

* Rawatan kanser
Sesetengah rawatan kanser akan menyebabkan sel-sel rambut terhenti membahagi yang mengakibatkan rambut menjadi nipis dan mudah terputus apabila ia keluar dari kulit kepala.

kredit : sini
****
Salu gak jumpa petua nak kasik lebat rambut. Tp tak penah terai.
Tp yg ni pun mcm bes.

Kacang hijau- Kacau hijau pula dapat membantu untuk melebatkan lagi pertumbuhan rambut anda. Caranya adalah dengan rendamkan kacang hijau semalaman. Kemudian picitkan kacang hijau yang sudah lembut tadi dan sapukan di atas kulit kepala. Biarkan selama setengah jam. Kemudian bilas rambut anda menggunakan air bersih.

Ada byk lagi. Klik sini.

Tkpe lah. Apa pun, harapnya tidak lah seriyes smpai napak kulit kepala :D

24 July 2011

~Pasal B.U.N.G.A~

Bunga oh bunga.


Ni bunga ros yg aku beli kat Cameron Highland masa aku gi retu (genap 2 minggu dah).
Yeps. Ari ni baru aku pamerkan mereka. Letak di sebelah tibi.
After 2 weeks dia masih segar bugar bagaikan ter baekk dari ladang.
Geram btul aku tgk kaler merah tu.
Kalo buleh makan, aku da ngap dah (eh. tingat 1 artis tu, umi aida ke sapa ke, yg makan 1 petal rose every each morning-utk seri wajah katanya).


Ni plak aku taruk last week. Maknanya lps 1 minggu dibawa dari CH.
Yg kaler2 ni tak berapa memberangsangkan.
Baru letak half day dia da terlentuk. Mungkin sbb panas amat pun satu hal gak tu.

So, kalo nak beli bunga dari CH, beli lah yg ori red tu. Mmg berbaloi. Tahan lama jugak.

Cena aku leh simpan elok segar bugar bunga ni walo da 2 minggu?
Aku rasa kalo taruh seminggu lagi pun dia elok begitu.
Kalo kita beli kat sana, kat ujung bunga tu dia akan balut ngan sokkaba basah.
Pehtu dia buh dlm plastik.
So, beli - bawak balik. Insyaallah, dlm keta dia tak kering sbb sokkaba tu still basah.
Pehtu laju2 kosongkan peti ais. Sumbat dia dalam tu.
Tp nyer, hati2 lah. Jgn buh dkt2 makanan. Sbb takut ada racun ke apa kat bunga tu kan.
Memula aku letak kat bahagian biasa2 tu je.
Pehtu da 1 week aku taruk kat bahagian sayur. Hihi.
Dan bunga2 tu masih segar.

Aku beli retu 2 plastik. Satu seme merah. Satu lagi kaler2.
Setengahnya aku da cabut kelopak2 dia. Buat mandi bunga.

Apsal eh. Bila aku google kata tak elok la apa la mandi bunga. Haha.
Oke la. Naik seri dan bunga ada aura 'segar' bila dicampur dalam air mandian.
Jgn la pikir bila sebut mandi bunga, kita terbayang mandi dengan jampi serapah oleh tok moh, pehtu kena mandi berkemban dalam bilik air tok moh tu, lps tu tokmoh tu yg mandikan, pehtu.. eh.. apahal?? lari konsep blog ni kang.

Tkyah jampi serapah bagai la.
Cabut sekuntum kelopak2 tu, campak dalam air nak mandi. Kolah pun takpe. Lagi lama dia berendam dalam air tu lagi aura dia keluar. Hihi (ni andaian aku je lah).

Tp oke gak. Nati da layu ni, ujung minggu aku nak gi Cokit. Beli bunga kat situ. Murah gak situ. Berapa tah. Tak hingat da aku. Kalo letak bunga segar segar dlm umah ni, aura dia lain sket kan. Mcm romantik2 gitu. Cewah.

Oke. Dah. Dah.

~Pasal Sunny Sunday~

Hepi Sunday olss..
Tp aku Sunday ni tak berapa hepi lah.
Sbb tingat esuk Monday.
Monday yg ada blues dan manic nyer kan.

Smlm satu ari takde entry, tak bkk FB.
Mak balik kg noks. Balik ari je sbb bawak kawan2 skali.
Bawak kawan2 makan deghoyan kat umah.
Dan bawak balik sini gak satu bonet penuh deghoyan.
Udah kete keme jadi kete stoberi berbau deghoyan.
Lantok kan situ.

Bangun pepagi udah ter menung nengok deghoyan yg setimbun tu.
Nak buat apa ni.
Kena gak panggil kawan2 antu deghoyan ni.
Kalo idak abih merokah (merkah) kat umah ni.
Udah la musim paneh skang ni.

Byk menda nak stori.
Tp nak kena kemas umah dulu.
Nak cuci jamban segala.

Stori pasei makan2 sempena ari raya aku Jumaat lepas kat opis pun tak up lagi.
Malahan gambau pun tk transfer.
Kang bising adik2 aku tu nanya kekda mana gamba, mana gamba.

Bila aku up status aku da raya, ada yg ckp awal nyer raya.
Ha..yer.. aku rasa aku la paling lambat.
Org lain da lama beraya.
Aku lagi seminggu nak posa baru terhegeh2 nak raya.
Apa cer??
Thn ni tak mau wat gitu dah.
Abis kena ejek ngan adik2 aku ni je. haih!
Dah tu deme sedap2 je krup krap krup krap ngunyah kerepek la, keropok la. makan asam la. haih.

So, tu je dulu utk Sunny Sunday ni.

Jap2 lagi masuk entry baru ya..

22 July 2011

~Pasal Bertukar~

Ngeh. Ngeh. Ngeh.
Bertukar.
Lama da ku pendam hasrat ini.
Nak tukar header blog bila aku da amik gambau ngan stoberi banyak2.
Sbb before ni ada segedebuk sebijik stoberi bila bkk blog ni.
Lps tu aku takde idea dah. Biar gitu je.

So, skang bertukar.
Oke tak oke?

Memula aku igt nak ikut tutorial che sue-sahabat aku yg nun jauh di Algeria tu.
Dia guna Shabby blog nyer design. Pehtu dia godek guna fotoflexi.
Tp tak bleh blah lak fotoflexi tu ngan aku nyer PC ni.
Dia mcm berat.

So, aku carik header design.
Masuk photoscape.
Godek je kat photoscape.
Itu je lah hasilnya.

Maklum, mak bkn ber background IT pandai html segala ni.
Jadi ini je la mak mampu buat yer.

~Pasal Libang Libu~

Mmg libang libu btul aku dibuatnya pagi ni.
Eh. Sblm tu.
Ada yg tatau apa itu 'libang libu'
Aku rasa kalo anak jati Perak tau kot.
Tp kalo Perak pun, bkn seme tempat loghatnya sama.
Cam aku Perak area daerah Kuala Kangsar ni mmg paham la menda lah ni apa.
Tp jarang guna.

Tp tadi aku ter keluar perkataan tu.
Da Farah siap google plak apa maksud libang libu tu. Haha.

Ate' mana tak nya. Duduk tak kena, bangun tak kena.
Nak wat keja pun resah gelisah.

Ha... begitu. Itu lah maksud libang libu.
Serba tak kena dibuat nya.

Tp libang libu biasa diguna kalo kita tgh panas. Cuaca panas tu kan.
Lps tu ko gi la floria tu kan. Tetgh panas tu. Ha.. tak ke libang libu jadi nya.

Dan buleh gak guna kalo kita nak p interview kan
Lps tu mcm neves neves. Seram sejuk. Libang libu la dibuatnya.
Tp bila da libang libu tu, tahap neves tu dah tahap 4 dah.
Kalo baru tahap 1 bkn libang libu lagi. Tu mungkin baru libang je. Haha.

Ni kalo yob2 blogger Perak tu, deme tau la apa libang libu ni.
Tp skang Yob2 tu pun jarang da aku tgk update blog (refer : Yob Samad, Yob D08)
Ate', mana pegi tah Yob yob aku ni yew.

Dahtu apa yg aku libang libu??

Haha.
Mau tau??





Aku libang libu sbb pakai girdle reni.

Hahah. Oke dah. Stop.

~Pasal Salam Pagi Jumaat~

Salam Pagi Jumaat kengkawan.
Selamat Hari Raya juga.
Eh...??!!

Haha. Ya la.. ai baru abis pose ganti. Agagagaga.

So, nak meraikan ari raya wif adik2 seunit ai.
Seme da pakai baju cantik2.
Nati bleh amik gmbr n buat untuk hari raya nati.
Hihi.

Dan pagi ni jugak ai jamu adik2 ai dgn makaroni goweng.
Gigih. 5 pagi mak da bangun noks. Bagi org lain mmg macam apa la sgt kul 5 kan. Tp mak ni selagi jarum jam tu lum cecah jam 6 pagi (dan lebih) mak tabangun nokss.

Tader gambau makaroni.
Ptg2 nati ada kot.

So, have a nice Friday and nice weekend too (^-^).....

p/s : Wa Tamat da citer Anissa. Bleh plak dia ending cenggitu. Mcm nak ada Anissa 2 je. Ceh!

21 July 2011

~Pasal Let's Pizza~

Retu tepek2 pasal bihun kan.
Reni nak tepek lagi yg bes sket. Bahaha.
Eh. Kata nak pantang fastfud.
Ah. Takpe. Kata last day pose ganti. (T__T)

Wah. Mementang gaji awal kamoo... piza hat lagik ek.
Hihi.
Ekceli da lama tak makan pija hat ni lps aku sker berulang ke Papa John.
Tkpe. Reni kita ke Pija Hat plak eh. Buka puasa di sanun :))

Wah! Bes! Nak mintak extra cheese lah!

My 'harus-makan-kalo-ke-Pizza' : Sweet & Spicy Wings. Kalo tgk rega mmg tak terlalu sbb 4 ketoi kepak tu leh dpt se ekor ayam. Haha.


Yg ni plak aku tau. Kalo aku order mmg berlandaskan nafsu.
Sbb aku tau, tak mampu dek perut nak abiskan.
Tp mcm nak nak nak
Tgk nama pun cam bes
Chocolate Valcano.
Va va va... Nom nom nom. Tulis pun leh rasa terliur. Mengong. Harus kena order. Anak dlm perut yg nak. Eh?? Hahahahah.. (gelak besau tak hengat)

~Pasal I'm Lovin It~


Tgk entry Che Bedah pasal ni.
Hurm. Hurm. Hurm.
Berjaya woh aku tak gi beli. Walau pun ini adalah feveret aku kalo beli beger kat Mekdi. Eh. Spicy Mekciken pun sker gak. Mekciken pun sker gak. Lar. Macam seme sker plak aih.
Skang plak giler dgn Cheese Mcshaker tu. Sanggup beli large meal utk dpt mendalah shake shake tu.
Oke. Jadi, walo da 2 kali dia kuar, aku tak pegi beli pun.
Suka la. Sbb berjaya tahan diri.


Tp ye lah sgt tu.
Last week, dua mlm berturut2 mentekedarah McD. Hoho.
Memula Jumaat malam - blank nak makan apa balik dari Care4 - trus belok gi drive thru kat McD AU Keramat tu. AU berapa ah? Yg attach ngan Petronas and Giant tu.
Oh. Agak melembap eh. Sbb kiterang biasa drive thru kat McD Jalan Pahang. Situ mmg tip top servis dia. Laju.
Masa tu order aku order double cheese burger n my dear- mc chicken.

Then malam esuknya - lps balik dari Floral Parade tu. Dah hampir tgh malam. Nak ke mamak pun cam takde idea dah mamak mana nak pegi. Aku bg cadangan NZ, tp my dear kata jenuh lak nak masuk sana. Ok. Ok. McD je la. Mana lagi. Hoh!
Lalu belok ke Petronas yg dkt Astro tu kan. Nak drive thru. Tp cam melembap je tgk nyer.
Masuk dlm. Tgk lagi lembap. Satu kaunter je bkk. Nak nak plak tgh q ni, pastu dia ttp camtu je kaunter tanpa notice.
Woh! Brader 2 org dpn kiterang tanya, pehtu baru dia bagi tau, satu je bkk. Ek eh. Kau tak bleh ckp ke lps last org yg order tu. Lalu kiterang tros kuar.

Kuar tu bkn mogok-majuk-tanak-makan-Mekdi-dah. Ke Ampang Park kita.
Sbb tau situ efisien. Cpt plak tu walo ramai org.

Ceh! malam pun mcm siang. Ramai org. Tau je lah. Malam minggu katanya. Dkt kul 12am time tu.
Order ayam goreng spicy for me. And GCB for my dear.

Muntah belahak dua ari berturut2 makan McD.
Lps ni harap2 takde dah la. Lps ni nak cuba tahan smpai lepas raya. Boleh tak?
Sbb aku patut 'pantang' fast food ni. Tp aku dah 'pantang tgk' plak. Acena?

Psstt.. tgk kat web McD.
Skali da kuar triple Cheeseburger la plak. Trimendeous katanya.
Limited time only.
Ceh!
Udah la dah gaji reni (attn utk Che Bedah - ahkak da gaji... hihik...)

~Pasal Durian Kampungku~

Yeah!
Musim durian kan.
As I mention on previous-prevoius entry, aku mmg tak berapa nak heran durian2 ni.
Aku makan bila aku tingin betul nak makan.
Dan kalo ada yg kat umah kampung tu, ha..tu aku makan, sbb tu dari pokok sendiri.

Ni last 2 week la ni. Before yg kiterang naik Cameron Highland tu.
Balik kampung dulu. Nak dijadikan rezeki, time kiterang balik tu, durian banyak gugur.
Mak kata sblm2 tu takde dia gugur. 
So, rezeki.
So, bila durian tu dah menggugurkan diri time aku balik, harus aku kena makan sbb nati dia kecik ati. Hihi.

 Ni my dear gi kutip sendiri kat bawah pokok. Masa tu nak ujan berangin. Jadi byk la yg gugur. Alah, dpn umah je. Siap leh dengar la duyan tu gedebuk gedebuk jatuh nyer.

 Nak tau masak ke tak.

 Acara membelah (mengopek?) durian.

Hohoho.
Call mak retu, dia kata da banyak. Tak jual pun sbb mcm murah sgt.
Jadi, igt nak balik kg minggu ni. Tp tatau lagi lah.
Ajak gak adik2 antu duyan unit aku ni. Balik ari je la kot kalo balik pun. Kasik derang makan2. Lps tu mandi sungai ke. Hurm. Bes gak tu.
Tgk la cena nati.

20 July 2011

~Pasal Wordless Wednesday #3~

Pnstoberi @Kursus Pengucapan Awam a.k.a Public Speaking
13-15 Julai 2011





Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign