Pages

31 August 2010

~Pasal Nekad kah Aku?~

Ahad ari tu tgk paper ada kuar iklan yg aku tunggu2 selama ni.
Aku gunting iklan tu then bawak ke opis.
Masuk web yg diberikan ini then tetiba ter register.
Persoalannya..nekadkah aku kali ini?
Dulu mmg aku penah d/load borang dia.
Tp tak pernah ter hantar. Makna aku belum nekad.
Tp kali ni derang guna sistem online application.

Aku masih ada masa utk berpikir sbb dari tarikh online tu dia bagi seminggu untuk hantar segala dokumen yg diperlukan atau kita antar dokumen tu secara online gak. Dan aku pun blum bayar processing fee dia. Tp aku tak scan lagi suma dokumen2 yg dia nak. Umm..nati mintak tulung Faizullah lah. Dik..nati tulung kak long scan suma dokumen tu yer. Hik hik.

It's been long time since I'm graduated thn 2003. 7 years. Takkan aku tak nekad lagi?
Itu juga antara harapan arwah ayahanda yg tercinta sebelum dia meninggal dunia dulu.
Kalo dulu aku meng alasan kan aku perlu bina keluarga dulu.
Dan lps tu aku bertangguh sbb aku takut pregnant trus lepas kawen.
Tp suma tu dah berlalu. Masa takkan menunggu kita.

Sebagaimana aku nekad membeli rumah awal thn lalu, aku rasa aku perlu nekad juga utk buat keputusan ni. Utk permulaan tahun 2011. Sbb semua akan bermula Januari 2011.
Aku perlu ingat bahawa cita-cita aku masih belum terlaksana dan takkan terlaksana sekiranya aku tak buat keputusan ini.
Sampai bila harus nak tunggu. Umur pun makin meningkat.

Financial? Mungkin salah satu faktor juga, tp aku buleh terai utk amik loan ofis or loan MARA. Utk amik loan ofis dia akan consider jika aku amik course berkaitan dgn kerja. Dan bleh terus dijadikan biasiswa. Tp kalo biasiswa, kena la ada kontrak certain years dgn tpt keja skang. So, cena dgn cecita aku? 

Byk menda kena ambil kira. Tp tak salah kan aku mencuba. Minat tak pernah jd constraint sbb minat utk belajar tak pernah luput dlm diri aku. Kalo buleh aku nak capai ke peringkat tertinggi. Lantak la walo sebenarnya aku keja hanya di thp gred 41/44 shj. At least aku ada sesuatu yg org lain jarang-jarang ada.

Aku harus nekad. Dan kengkawan lain pun da beri kan galakan. Kat fb suma kata ok je kalo nak sambung. Ummm....mungkin aku boleh amik kesempatan di bulan Ramadhan ni utk mohon kepada Allah SWT untuk buat keputusan terbaik.

Pada masa ini, nekad aku adalah 75:25 yg mana 75 adalah untuk aku nekad nak sambung.  So, apa kata kengkawan lain? (haha..mmg takde la kan org nak bagi view kat blog aku ni..huaaa...menguap). Oh ya, course pilihan aku - Master In Public Administration.

~Pasal Tudung Syria~

Ahad retu gi  jalan TAR.
Antara tudung faling femes yg dijual thn ni adalah tudung syria.
Dah lama wujudnya pesen tudung syria ni kan.
Aku rasa lebih kurang kewujudan tudung ekin awning tu ler.

Aku ok je bertudung awning. Dan aku antara ter awal ke opis pakai tudung awning tu.
Feedback dr kengkawan pun opis kata bentuk muka aku sesuai pakai tudung tu.
So, ok la kan.
Selain mudah dikenakan (tk perlu nak pakai anak tudung), dia juga mudah disuaikan samada ngan t-shirt, blouse, jubah mahupun baju kurung.
Tp aku agak cerewet dlm memilih tudung awning ni.
Harus kena jenis yg tak panas, tak kasar fabrik dia dan kena elok tergantung kat belakang.
Bukan jenis kejung je.
Tak la kata aku hanya beli di Ariani walo mmg mostly stok tudung awning aku dari sana.
Tp ada gak aku beli kat Ratu (terpengaruh ngan citer Bunian Nora Danish dulu).

Walo ada yg kata 'alah..sama je Ariani dgn yg jual longgok2 tu'.  Terpulang la kan. Lagipun bukan mahal pun tudung Ariani tu. Dulu yer thp ratus2. Skang da ok dah. Kalo rega yg jual longgok tu pun hampir cecah 30inggit, why not kita beli je kat Ariani yg mmg diketahui kualitinya sbb rega dia pun sama je.

Tp smlm masa gi jalan TAR tu org ramai sgt kat Ariani. So, tk dpt nak celah masuk.
So, beli je kat kedai sederet dgn Ariani tu. Namanya Ariana. Haha. Ok, tak lawak.
Kedai HAJARA. Pun kena pandai pilih gak la. Ada yg rasa fabrik dia kasar. Tp ada yg lembut, yg bila pakai elok terletak. Murah pun murah.

Lps tu masa gi buka puasa umah Kak Yong aku retu, dia kasik tudung syria. Aku terai. Sblm ni my dear mcm tak kasik aku beli sbb dia kata tak sesuai oih ngan muka aku.  Aku pun tk berani nak terai sbb tgk ramai yg tak sesuai pakai tudung ni. Tudung ni bahaya. Tk suma muka sesuai. Nati jd melepek je dahi. Haha.

Tp aku try, my dear kata ok. Walo dia gelak. ha..tau dah..sure klaka muka. Tp suma kata ok. Sokay la kan.
Aku buleh pakai la. Tp takmo pakai selalu. Nati rambut dpn melepek. Haha.

So nyer masa gi jalan TAR tu aku sambar gak la sepasang 2 syria ni. Anak tudung dia aku beli 2 jenis. Satu mmg lycra nyer. Satu cotton. Lps tu beli selendang panjang lycra gak utk pakai skali ngan anak tudung tu. Walo mmg mcm klaka tp kira ok la.

Tp cena ah farah adeeba ni pakai cantik je. Owh. Mmg la sbb dia mmg cantik. Pakai apa pun cantik. Aku ni hadooo... 

Cantik kan dia. Ni suma aku amik kat web Najjah tu. Cantik2 gak tudung dia. Nak gi jamu mata jap.

30 August 2010

~Selamat Hari Merdeka ke 53~

Aku da tulis elok2 pagi td.
Aku da ejas bebaik siap dgn nama PM dari yg pertama smpai la yg skang.
Aku da masukkan gmbr baekk punya.
Tup2 bila aku nak publish dia mcm hang gitu.

Hangin. Hangin. Hangin.

Aku tatau pasal. Aku guna mozila masa tu dan dia mcm giler. So, ni bukak kat IE.

So, aku ucapkan lah Selamat Hari Merdeka pada suma rakyat Malaysia.
Dengan ucapan cliche - Merdeka kah kita?

Esuk ada budak opis aku termasuk clerk aku jd petugas khalayak kat Stadium Putra.
Yg kena pilih adalah dari staff baru keja kurang dr 3 tahun.
So, aku terkecuali. Hak hak hak.

Petugas Khalayak ni bukan yg buat persembahan tu.
Tp just meramaikan majlis katanya.
Sian kena bangun sesubuh buta. Kul 5 da kena kumpul kat opis.
Tkpe la kan. Seb bek mgt bek ati nak kasik nasi lemak ayam rempah (tssk..terliur) utk sahur secara berjemaah dlm bas. Hihi.

Ok. Once again. Selamat Hari Raya Merdeka

28 August 2010

~Pasal Drama di Bulan Puasa~


Bulan2 puasa ni, oleh krn lps keja trus berdesup balik umah, jd byk la drama2 'sabun opera' melayu yg buleh di follow. Huhu.
Memula ptg balik keja harus la tgk ini. 



Ekceli mmg aku tak tgk sgt la. Dgr dari dapur je la. Laki aku je yg duk tgk. Dulu aku sker bangat tgk Mia ni. Skang udah tak berapa plak. Tp dia mmg comel. Dan aku masih berharap agar aku dikurniakan daughter yg comel dan bijak mcm dia.

Oleh krn umah kami ni kecil je, hik hik, kami berbuka adalah di dpn tv. So, sambil berbuka smbil menonton tv kekdahnya. Jadi kami truskan dgn menonton Geng Bas Sekolah Surau di Astro Oasis. Citer ni dari ari Selasa - Sabtu kul 7.30mlm. Bes sbb lawak oih citer ni.

Then da solat segala, kita layan plak ini. 

Tp kadang2 aku ter miss sbb ter tido. Ngua hua hua. Citer ni pun bes jugak.

Lps tu pepagi masa sahur, layan Nurkasih..hahahha..takde makna. aku kan da kata aku tk sker citer tu sbb byk adegan hingus meleleh je. Haha. Nangis la..sesket nangis..sesket nangis. Cengeng! Ada org kata movie dia bes. Sapa die hard fan dia sila la pegi yer. Pehapa tah Mesia nih, kalo citer tu laku je kat tv sure jadi Da Movie kat wayang, lps tu kalo citer tu laku je kat wayang, sure ada The Series plak kat tv. Ok, lupakan.

Pepagi kul 5.30pg aku tgk Qalesya musim baru. Ekceli ini ulangan dia. Yg bebetul kul 9.00pm kat Astro Prima. Ari Senin smpai Khamis. Eh. Btul ke? Btul kut. 

Pelakon Geng Surau dan Qalesya. Source : Utusan
Citer ni menarik. Ada sesuatu yg cuba disampaikan. Cuma mcm yg penah ada org tulis kat paper tu lah (rujukan : Berita Harian). Citer ni mcm menunjukkan sesuatu yg tak baik plak kat sekolah tu. Dia salu tunjuk bebudak laki bergaduh la, budak pompuan tarik budak lelaki lah. Dia tak buat secara direct, tp kat blkg pelakon2. Kira mcm background lah. Apa salahnya kalo dia buat background budak tgh baca buku ke, main bola sepak ke. One more thing mcm da terpengaruh sinentron Indon. Citer ada budak pompuan yg hazabbbbb nakal dia smpai geram kita tgk dan ada sorang budak pompuan Angel (Qalesya la tu) yg terima je segala kehazaban budak pompuan nakal tu.


So, itu antara drama yg kira aku akan tgk. Aku ni mmg tak berapa kesah dgn tv. Tp my dear mmg sker la tgk tv.

Tp aku ada 2 drama yg mmg aku takkan tgk la walo sekejap. Satu - Tudung Ekpress. Dua - Isabella.

Sebab : Tudung Ekspress aku rasa..tah..tgk tajuk pun mcm tak berapa nak kena. Kenapa harus tudung ada ekpress dan tak ekpress. Tudung tu adalah salah satu pakaian yg menutup aurat perempuan. Kenapa harus diekploitasi kan dlm bentuk tajuk sesebuah drama. Apa yg ingin disampaikan?. Aku tak boleh komen pjg lebar sbb aku tak tgk. Dan aku takkan tgk hanya kerana aku nak bagi komen2. Lantak la. Cuma aku komen at a glance berdasarkan tajuk dan promo iklan2 yg disiarkan. Biar la org kata don't judge its book by its cover. Aku tatau kebetulan atau apa, tp tajuk drama kat Astro salu mcm tak sensitip. Contoh : Datang Bulan (walo dlm citer tu ada antu nama dia Bulan yg sker hisap darah peyed), Jgn Main Belakang. 

Isabella tu ada satu sebab je. Sbb Rosyam Noor jadi org muda yg baru  nak bercinta. Haha. Aku cukup tak berkenan oih bila mana pelakon2 ni asal boleh je. Kadang da tua bangka belakon jd budak sekolah. Pakai suar ijau yg mmg tak sesuai..please la. Lps tu yg jadi mak kadang tu thp nenek. Yg jadi mak tp sebenarnya boleh thp kakak pada si anak. Yg jadi nenek tp muka muda beria. Haha. Tolong lah. Hazab aku nak nengoknya. 

So, itu je la nak bebel di hari cuti nih. 

Wiken ni heaven sbb ptg nati Insyaallah berbuka umah kakak. Aku request nasi ayam tomato. Nom nom nom. Esuk plak umah mertua. Ni aku tak request lah. Kalo mak aku, aku buleh la rengek2 request nak makan itu ini. Umah mertua ko jgn byk ckp. Hadap je apa yg ada. Lagipun esuk berbuka ramai2. Plan nak buat puding jagung je sbb esuk ramai sure suma bawa memcm juadah.

27 August 2010

~Pasal Nasi Ayam Madu~

Auummm..nom nom nom. 
Hehe. My 1st attempt.
Mudah je rupanya buat nasik ayam kan.
Nati boleh la buat lagi.
Nasi ayam, nasi lemak mmg sng la nak masak. Lauk satu je tp kenyang  nya berpanjangan.
Alhamdulillah.

Nak tgk rupa nasi ayam tersebut??
Nah amik



Eh. mcm kat kedai je tu. Takkan makan pakai pinggan plastik kantin sekolah tu jer. Muahaha.

Ok lah. Tu bukan. Tu kat kedai Nasi Ayam Ownn. Kat Keramat sanun. Yg dkt petrol pump Esso, seberang jalannya adalah laluan Putra-LRT. Memang setap. Tp rega agak mahal sket yakni RM5. (ke biasa rega tu, sbb retu kat opis aku ada sorang budak mai komplen kat aku sbb rega  nasi ayam dia kena 5inggit. Dia kata kalo dia makan kat PV lagi murah. Owhh..ok.ok. Kenapa dia komplen kat aku? sbb aku incharge pasal cafe).

Ok, ni la rupa paras nasi ayam aku yg buat tadi.
nasi ayam madu che puan stoberi

Ni smlm la. Tetiba rasa nak terai buat nasi ayam. Cam biasa la harus aku mekik2 dulu kat FB. Then google. Amik resepi. Then ptg tu lelaju p JJ. Nak beli ayam segala. Trus berbuka kat JJ. Igt nak berbuka kat KFC. Skali tgk penuh. Penuh tu satu hal. Kaunter pun ada 2 je. Pehtu lembap plak. So, p kat food court je. Beli air tp  makan nasi beriani. Dpt kat opis. Kelab Sukan plak bagi. So, makan tu jelah.
Lps makan suma tu trus beli ayam, daun pandan, mentega, sup bunjut (tkde sup bunjut Adabi plak kat JJ ni, terpaksa beli Mak Siti- kureng la. Tak bau kuat cam Adabi), kiub ayam, sos tiram n sos cili thai. Bahan2 lain ada kat umah.

So, pagi td lps sahur trus buat sup ayam tu n perap ayam ngan sos tiram,kicap (aku guna kicap mee yg pekat tu) n madu. Masuk peti ais sesiap. Sbb aku tau ptg Jumaat sure jem gilak. Kang mana nak sempat nak sejukkan kuah sup la, perap ayam la.

Dan naseb baik aku buat suma tu dulu. Sbb tadi mmg cukup2 masa je siap suma trus azan. Alhamdulillah.

Balik umah trus basuh beras, masukkan kuah sup ayam, campur ngan mentega sket, buh serbuk kunyit sket utk kesan kuning, campak jugak kulit kayu manis, ketuk halia n koyak2 kan daun pandan. Then masak cam biasa. Bau dia..mangaii..bikin perut bergelodak. Sedap tul  bau dia.

Sementara tu aku goreng ayam yang da perap tu. Goreng kejap je sbb ayam kan da masak masa buat sup tu. 

Lps tu buat sambal cili - aku tumbuk cili padi, bawang putih, halia (byk tul guna halia, tp angin tak kuar gak), buh garam sket. Then aku campur ngan sos cili thai. Taruk air masak sket. Mmg mantopppp...sbb sos cili thai tu dia tak berapa pedas. So, bila buh cili padi baru lah perghhh...besstt..

Lps tu potong la sayur2 dia. Smlm gi JJ tgk salad adalah beso kalo nak beli. Tk pyh. Kang buat busuk dlm peti ais je. Bkn makan sgt pun. So, pikir kat umah ada kobis, so kasik hiris kobis je. Sedap juga.

Tomato pun takdak sbb kiterang tak sker tomato. So, ganti dgn carrot. Bes. Aku mmg sker ratah carrot. Lps tu timun.

Hasilnya ini.

ayam terlampau itam plak dlm gambar.
Upss..sup tak masuk gmbr. Tgh dipanaskan masa tu. Utk sup - tumis bwg putih n halia yg ditumbuk (see..halia lagik). Aku tak buh bwg merah pun sbb ikut resepi aku takde pun bwg merah. Tp ada gak resepi yg tumbuk skali bwg merah. Ok je. Aku pun kalo masak sup mmg tumis skali bwg merah. Dah tumis suma masuk la air. Gelegak sket masuk ayam. Lps tu campak kiub ayam. Nak buh bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis suma tu pun buleh.

Lps da masak sup buleh la angkat ayam utk diperapkan.


So, jadi la nasik ayam. Kira 80% jadi la. Cuma kuah kicap ada kureng sket. Dlm resepi dia kata mayang bawang putih, tumis kejap then masuk kicap dan sedikit kuah sup tu. Tp tak menjadi. Kena perbaiki neh.
Yg lelain adalah bes...my dear pun kata ok (ok je..tak sedap ke???).

Yey! misi berjaya.

~Pasal Makanan Berbuka~

Hai geng...pekabau suma. Syok nya ada yg bercuti sempena Nuzul Quran nih (yg negeri mmg cuti ari Jumaat tak kira k. Aku jeles kat org yg cuti khas ari Nuzul Quran je).
Ok, pagi tadi da menceceh. Ni nak menceceh lagi. Panjang ni aku nak ceceh smpai korang tak larat nak baca. Kui kui kui.

Kita da hampir kpd 10 mlm terakhir Ramadhan. Isk..sayu nih. Sayu..byk waktu yg aku sia2 kan. Isk.. takpe..masih ada masa ni. Tu pun aku tau peyed akan menjelma tak lama lagi. Geram je aku. Tk peyed tak buleh ke. Mandung trus ke. Eiii..geram. geram. Ok..lupakan juga.

Nak citer apa. Owhh..pasal makanan2 masa puasa. Atau lebih spesifik masa berbuka lah. Thn ni Alhamdulillah, aku jarang jarang amat ke Pasar/Bazar Ramadhan. (Tk sker oke panggil Param, tingat kat pelakon Param tu. Dah arwah pun dia kan). Setakat 17 hari ni, aku ke bazar ni adalah masa kat kg retu, pehtu balik dr kg sbb terpaksa. Masa tu dah kul 6pm. Tak kuasa la aku ketung ketang kat dapo lagi kan. Then masa kat PJ. Nak beli juadah bwk balik umah mertua. Itu je lah 3 kali. Aku sendiri kagum hoke.

Masa kat bazar kat kg aku tu, oke la. Kuih muih murah. Still 3 singgit, kuih beso gabak. Beli sambal udang petai 3inggit pun puas ati. Petai pun byk. Dah tu mmg kat kg kan. Ce kalo sini, petai tu sebijik dia leh kerat2 plak. Alahaii...very da kan. Lps tu masa balik dr kg tu, singgah bazar kat area umah aku. Lagi la hampes kelapa laut. Satu lauk pun takde menarik perhatian aku. Yelah, ko bygkan sambal ikan bilis pun pucat lembik tak bermaya aku nengok bilisnya. Alahai. Tu blum rasa, baru tgk. Aduh..aku ni kalo menda aku reti nak masak mmg aku particular dan cerewet la nak beli. Then aku takut makanan tu suma basi. Sbb dulu aku da fobia osmet aku (masa tu bujang la) beli sambal sotong. Masa nak berbuka dah berbuih. Uiihh..nyaris..kut tak mulut kita lak yg berbuih2 cam kena sawan. 
Jd masa tu terpaksa beli asam pedas ikan pari. Ni tkpe sbb org tu masak kat situ jugak. Atas api lagi ikan tu.

Masa bazar kat PJ tu ok la. Cam heaven sket. Napak la mcm nom nom nom sket. Tp mahai plak. Maklum la org PJ kekaya kekdahnya. Haha. Kuih mmg la seketui 40sen kan. Tp mangai..halus nau..Kat area umah aku ni walo tetgh KL (katanya...) masih kuih 40sen yg makan sebijik mmg kenyang dah. Tp kat satu tpt tu je la. Tu mmg warong jual kuih. Tk puasa pun dia jual. Ptg2 balik keja salu la aku beli. Kedai tu derang guna utk belakon cite Mertua vs Menantu , yg jadi kedai mak Era tu. Hihi. Sempat promote.

Tp tak kata la aku rajin masak. Aku beli juga. Cuma beli kat gerai kat opis nih. Ada la kiterang bukak 2 gerai jual lauk (unit aku gak la yg uruskan). So, beli la satu lauk situ. Kalo aku beli main dish, kang balik umah aku masak la side dish dan begitu la sebaliknya. Eh. Macam penah tulis camni. Haha.

Tapi..nak kata jugak aku rajin. Sbb boleh katakan setiap ari masak. Biar la, walo pun aku just masak ikan goreng ngan sawi tumis kicap.Ada sekali tu masak sup tulang. Lps tu aku celur mee skali. Kira buat mee sup lah. Skali tak sempat ko. Padan muka. Org dah azan aku duk numbuk cili kicap lagi. Haha. Dah la masa tu panas melenting.

Retu aku ada tepek gmbr nasik lemak kan. Ha..masa tu masak nasik lemak sotong. Pehtu ada gak aku buat bihun goreng. Aku up kan dgn bergedel. Ini tk tgkp gmbr. Nak kena sekeh ngan my dear buat la. Takan gmbr bihun pun nak amik katanya.

Then aku masak ini jugak. 
Terang sgt eh..

Ha..ini bkn masa ari keja. Ini ari Ahad lps. Tauhu sumbat kuah kcg. Nom nom nom. 

Tp kuah kacang pedas nak mampos. Napak gmbr pun tau kan. Merah giler. Dan kami laki bini sakit perut keesokkan hari nya. Haha.

Aku mmg tak sker makan tauhu cicah kuah cili tu. Biasa org jual yg tu lah. So, kasik call mak dulu tnya cena nak buat. Haha. Simple je. Campo kacang tanah yg da tumbuk (aku beli sesiap tumbuk nyer. Kat cokit byk), campo cili blender (mak aku kabo blend cili baru, kalo yg da lama simpan rasa dia lain), campo bawang goreng (byk2 pun takpe), campo gula, tmbh air sket. Buleh la trus dibuat cicah.

My dear sker rupanya makan menda ni. Idak la aku tau. Tkpe, nati buleh buat lagi sbb sng giler nak buat. Anytime sajork.

Masa tu up kan dgn kerang rebus cicah sambal kicap (mana tak sakit perut).
kerang rebus yg beli sekilo jer
Hari ni aku nak buat nasi ayam madu plak. Aku da masak sesiap sup dia pagi td. Aku da perap ayam ngan madu, kicap n sos tiram sesiap pagi tadi gak. Kasik sumbat je dlm p.ais. Kang trus goreng. Potong2 timun sayur2 dia, buat sos n kicap dia. Dah..siap.

Esuk cuti. Aku nak rileks. Malas nak masak. Da msg anak buah aku suh gitau kat mama dia (akak aku la) nak gi buka umah dia esuk. Suh masak nasik tomato. Nga nga nga. Ahad ada majlis Iftar family PJ. Lagi besh. Pepagi tu leh gi Jalan TAR. Kasik abis duit pak najib kasik. Hahahahah...

~Pasal Hari Ini~

Hari ini hari Jumaat (Penghulu segala hari).

Hari ini 17 Ramadhan (makin menghampiri 10 Ramadhan terakhir. tssk..tskk..)

Hari ini hari Nuzul Quran (hari ayat Al-Quran pertama diturunkan)

Hari ini Selangor, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang (wah..suma negeri yg mula dgn P), Kelantan n Terengganu (wahh..ni extent ari Ahad nih) bercuti. (Aku org Perak, aci tak kalo cuti jugak. Ngeh ngeh ngeh.)

Hari ini nak try masak nasi ayam madu (moga-moga menjadi).

Hari ini dapat download zikir munajat Ustaz Badrul Amin ngan Akhil Hay (sgt seronok sbb da lama nak download tp tertangguh2, takde la asik dengo lagu waka waka ajer).

Itu dulu utk hari ini. Kejap lagi rehat sambung lagi menceceh.

26 August 2010

~Pasal Tajuk Popular Ari Ni~

Dekat innit pun rata-rata buat entry pasal ni.
Sejak ptg semalam.
Dkt dashboard aku pun, blogger yg berkhidmat untuk negara pun tulis pasal tajuk itu jugak.
Hehe. Suma org seronok dan gembira dgn berita itu kan.
Berita pemberian bantuan kewangan raya/duit raya/bonus raya or wateva its name lah.

Dan.

Harus la tidak terkecuali cik puan stoberi jugak.
RM500 wes sapa mao kasik.
Ko mao kasik?? Haha. Tidak semudah itu yer nak memberi wang setgh ribu sesenang kepada sesiapa saja.
Lelebih lagi kalo sekiranya anda suami isteri bekerja Kerajaan. Harus la kegembiraan berganda. Haha. Tak perlu nak share2. Ko ada duit ko, aku ada duit aku. MuAhaAha...!!

Jadi, kita sbg penjawat awam, kakitangan awam, pekerja kerajaan, government servant dan apa saja la panggilannya, bersyukur apa yg kita terima ini.

Mmg ia sedikit sebyk memberi impak pada harga barang-barang.
Tp kita sbg pengguna pepandai la menimbal balik.
Kalo kuih karipap tu kecik cinonet dia jual 50sen sebijik usah la beli.
Tak mati de kalo tak makan karipap tu.

Then, berbelanja la secara berhemah.
Ikut kemampuan. Jgn tgk cik minah tu pakai beg LV ko pun sibuk2 nak masuk butik LV kat KLCC tu, tak mau kalah. Ko tatau cik minah tu keja apa, tentah CEO sykt mana sdgkan ko hanya keja errr...keja biasa2 la. Bukan CEO.

Seelok2nya berbelanja mcm org gred 17, walopun kita sebenarnya dah berjawatan JUSA A.
Kan boleh menyimpan dan tak la tertekan sgt bila berbelanja.

Tapiiiii....kalo mampu..tak salah. Biarpun ko gred 17, tapi mampu utk berbelanja spti JUSA A. Cumanya jgn membebel2 ujung bulan duit tak cukup lah, bonus raya tak cukup lah.

Kalo aku mudah - ukur baju badan sendiri. Aku tak penah mimpi pun nak ber henbag kan LV monogram ke momogram ke apa suma tu. Kalo ada lebih beli lebih, takde kalo duk dendiam. Takyah nak bergolok gadai sbb nak kan sesuatu yg sebenarnya bukan kemampuan kita. Bukan sbb cik minah tu pakai beg2 branded, baju2 branded, kasut2 branded, jam branded, sependa branded ko pun nak gak lawan.

Aku berckp ni bukan apa. Ada gak aku terjumpa kes2 mcm ni. Tp terpencil lah. Kes ikut-ikut nih. Atau mungkin sebenarnya org tu nak lawan2. Mcm aku kata tadi lah. Dia napak cik minah pakai LV, dia pun nak pakai LV tp lagi besar baldi punya.

Apa aku merepek ni labuuuuu?? Dah la. Kerajaan dah bagi duit raya pun lagi nak ngulor. Tak berkat duit tu baru ko tau kan????

Oh. Entry ini tidak ada kaitan dgn sesapa saja. Kang ada plak anta surat layang ke print entry ni ke kata aku ngata sekian sekian org. Takde makna okeh. Tu aku ckp utk sedarkan diri aku sendiri gak supaya ukur baju badan sendiri. Sbb gaji aku pun bukan sebanyak gaji CEO syarikat2 gergasi. (Ehh...!! motip???)Nah amik beg LV nih. Aku korek2 gmbr kat google. Google imej skang bes oih. Byk2 gmbr kuar kalo kita search image. Ai loikeeee.... (smbil klik icon 'like')

25 August 2010

~Pasal Epal Besar~


Ngeh ngeh.
Sedap dap dap.
Nom nom nom.

Berbanding JCO aku adalah lebih menggemari Epal Besar ni.

Kami laki bini mmg sker la makan donut Epal Besar nih.
Kalo mcm terliur tingin tu lelaju la pi Jusco AU2.

My feveret ever is chocoholic.
My dear lak sker..err... entah. Yang alien tu pun dia sker. Suma leh telan lah dia.

Td gi kat web dia.
Saja main2 vote donut kegemaran.
So, aku adalah semestinya vote chocoholic.

Bila tgk result.

Eh. chocoholic tak menjadi feveret org lain.

Ramai pilih say cheese.
Sedap eh yg tu. Aku tak penah rasa lagi ni sbb dia napak tak tempting utk selera aku.
Aku kalo pilih mmg yg cekelat je la.

Apsal org tak suka chocoholic tu.
Sedap giler wes.
Full of chocolate. Atas mmg penuh la coklat. Then kat dlm pun filing wif chocolate gak. Bayangkan la masa gigit donut tu dia nyer cekelat melimpah2 keluar dari donut dan kadang kalo tak berhati2 leh menitik kat baju mahupun tudung. Heh!!!. Ekekekeke. Harus kena ada tisu nak lap mulut. Hik hik.

Sedap wes... tsskk...tggu la nati nak pi beli lah.
Skang tak la craving sgt.

So, donut mana menjadi pilihan korang??

(sumber gambar : Big Apple)

**update : sbb skang ni kan tgh 'hangat' pasal halal haram ni kan. So, aku da check kat web JAKIM. Search Big Apple then akan kuar Big Apple InterAsia Sdn Bhd. Ini adalah sykt Big Apple. Jadi jgn ragu2 sbb dia mmg ada pengesahan Halal till 15/02/2013. Boleh klik sini. Nak carik sykt lain pun buleh - JAKIM

~Pasal Pay Day~

Gaji.
Tanpa (atau pun belum) ber bonus utk Hari Raya.
Tapi tak kesah lah. Ada ke tak.
Kalo ada pun, buat barang2 naik rega je. Lagi menyusahkan.
Tp tak kata la aku tak sker kalo takde bonus.
Ada tu Alhamdullillah. Takde pun pepandai la bajet.
Kita bukan keja semata2 pikir bonus bonus bonus.
Dapat sket belanja sket. Dapat byk boleh la berbelanja lebih sket.

Jadi utk bulan ni kita kena ber bajet sket yer.
Kena asing siap2 duit raya, duit kuih raya dan sebagainya.
Oihh..baru smlm tulis mcm dah insap.
Ari ni tgk kembali semula ber degar degar ckp pasal raya. Aduhh...apa nak jadi nih.

Dah. Nak tgk maybank2u jap. Byk menda nak diagihkan nih.
Ada yg tak bayo PTPTN ni kang....huhuhuuuu.

Eh. Takde lagi ke lagu raya kat radio??

**update : pagi buat entry, ptg sblm balik berderet plak blogger buat entry kata kakitangan kerajaan dpt bonus raya RM500. Alhamdulillah. Harap2 jangan la tetiba kuih raya naik rega.

24 August 2010

~Pasal 15 Ramadhan~

Ramadhan telah meninggalkan kita separuh perjalanannya.
Renung dan fikirkan apakah kita telah mengambil peluang mengisi separuh Ramadhan ini dengan ibadat-ibadat yang dijanjikan begitu besar fadhilatnya oleh Allah SWT.
Mengapakah kita lebih mengambil peluang untuk memesan kuih raya, mengira berapa duit raya yang perlu ditukar, berapa pasang baju yang perlu dilaram di hari raya, beg tangan baru, tudung yg harus disuaikan dgn baju, kasut dan sebagainya.
Oh. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.

Apa yg aku tulis kat atas tu utk kesedaran diri aku sendiri.
Tuhan....kenapakah aku masih belum mampu utk bangun di sepertiga malam untuk bangun bertahajud kepada Mu. Memohon agar di perkenan hajat yang amat2 aku perlukan. Sedangkan bulan ini lah bulan terbaik utk aku memohon keampunan dan memohon agar hajat untuk aku memiliki zuriat dikabulkan.

*****

Separuh Ramadhan ini juga menemukan kita pelbagai tragedi.
Dimulakan dengan kejadian di petang 3 Ramadhan. Petang Jumaat yg penuh mulia. Kita dikejutkan dgn berita ribut di kawasan gerai menjual juadah Ramadhan. Dan yang terkorban adalah peniaga makanan yg amat digemari dan paling dicari oleh org ramai utk berbuka iaitu Murtabak dan Cendol. Al-Fatihah utk mereka.

Kemudian sehari selepas dikejutkan pula dgn berita seorang suami yang menetak isterinya hingga mati serta mencederakan anaknya sblm dia ditembak mati. Al-Fatihah juga untuk mereka.

Kemudian diteruskan dengan berita pembuangan bayi saban hari tak pernah putus. Setiap hari ada je kes mayat bayi dijumpai. Berkenaan ini mmg dah luluh hati aku. Tak tau di mana nilai kewarasan bagi pelaku nyer. Seolah-olah jalan yg dipilih itu adalah yg terbaik utk mereka.

Lagi berita kanak-kanak mati akibat mercun meletup di sebuah rumah. Tercampak sampai atas pokok. Dipercayai angkara bapanya yang simpan mercun2 tu.

Seterusnya menjadi berita utama penghujung separuh Ramadhan - bapa menyembelih leher anak berumur 3 tahun. Mendengar berita tu aku rasa mcm tatau nak kata apa. Nak menangis pun ada.

Mana yg berkenaan tetak, sembelih adalah kerana si bapa tidak waras. Kehabisan ubat lalu isteri menjadi mangsa. Pikiran tak menentu lalu anak disembelih hidup-hidup.

Tu tak masuk kes2 melemparkan cat merah & arak ke surau akibat ditegur bermain mercun serta kebiadapan segelintir penduduk yg berjiran dgn negara kita di Kedutaan Malaysia.

Tuhan...begitu byk tragedi sepanjang bulan puasa ni.

Dan membuat aku terpikir satu.

Petanda akhir zaman.

~Pasal Result PTK~


Haha.
Manyak syok ah.
1st time ber result kan TH.
Hahahaha.

Puas ati aku kan.

Tp rasa2 ada tak ber mulut longkang yg kata
"patut la dia tak amik exam tu. Dia tau dia nak dpt 41"

Hello..excuse me.
Sapa yg ckp camtu atau ada niat nak ckp mcm tu, meh aku terangkan.

Exam ni bila - ujung bln 4 kan? Masa aku bising2 nak cuti gi Perlis tu kan. Ada kat entry sini
Aku intebiu pun bln 4.
Dpt jawatan baru bln 6.
Takkan la ms bulan 4 da siap sedia tau dpt jawatan baru kan. Tak masuk akal.

Tp kan, ada gak yg ckp camni kat my dear :
"ha..ni hang la tak bagi bini hang amik exam"
Dah la masa tu dlm lif. Seb bek tak ramai org.
Tp my dear bagi sedas gak kat org tu.
"dia mmg malas nak amik sbb result duk tang tu gak. Dh langgar dinding dah"
Ngeh! pandai gak laki aku ni mem fire org eh.

Dah tu. 3 ke 4 kali tah aku amik duk dpt aras 3 je. Baik takyah pegi.
Dah la berhari hari PTK skang nih. Maleh aku aih.
Jadi dia amik result yg 1st aku amik dulu. Thn 2007. Aras 3.
Tp skang da terbatal lah. Itu jawatan lama. Da tak terpakai. Ngeh ngeh ngeh

Jadi skang puas ati. Aku kembali dlm tempoh percubaan.
Sethn la aku freeze tak amik PTK. Buat soklan je skang nih.
Yaih..syiokkk..

~Pasal Post Entry~

Kebetulan sungguh.
Kedua-dua blogger nih meng post kan pasal menu yg sama.
Cuma sorang buat beef, sorang buat seafood.

Ce tengok.

Comel kan?
Haha. Cam mengong je aku ni. Org buat entry yg sama pun buleh kata comel.

Dah. Tu je nak ckp. Sambung buat keja.

23 August 2010

~Pasal Jakarta~

Sori...ngak abis lagi cerita di Seberang ya. Ngeh ngeh.
Pasal Bandung sudah abis ya. Pasal Makanannya, pasal sopingnya, pasal hotelnya.
Sekarang kita cerita pasal Jakarta pula ya.

Suasana di Jakarta yang macet. macet. macet.
Derang ni jugak byk bank. Memacam bank ada.

Pemandangan biasa di sana. Peniaga2 menjual bermacam
menda untuk meneruskan kelangsungan hidup
di tengah tengah kesesakan jem.
Biasanya paper, air, makanan ringan
dan tak lupa permainan kanak-kanak termasuk 'kolam mandi'.
Haha. Tak percaya?? sila lah ke sana.
Kak Julie pun tingin nak beli kolam mandi tu.

Agak2 kalo kita buat mcm ni masa bulan puasa ni jual makanan ringan mesti untung kan? Hehe. Lps tu kena tarik masuk trak DBKL. Ngeh ngeh ngeh.

Kami ke Jakarta pada ari terakhir sblm berlepas pulang ke tanahair - 3 Ogos 2010.
Seawal pagi dari Bandung utk mengelakkan macet. Bertolak dlm jam 8.00 pg dgn keadaan mcm da tghari. Kan sana sejam lmbt dari Malaysia, tp cuaca dia mcm lagi dah tengahari dari Malaysia.

Owh. Sekali lagi terpaksa hadap perjalanan selama 3 jam. Memasing tido dlm bas. Aku tido kejap je walo malam sebelum tu aku bkn lena sgt tido kat Hotel Cemerlang Gemilang Terbilang tu. Huhu.

Smpai Jakarta lebih kuang jam 11.00 pg. Jemmm...kali ni baru napak keta, teksi, bas dan bajaj ke bajai tah.

Destinasi kami adalah Tanah Abang. Pegi ke shopping mall yg amat besar. Ada 8 tgkt kalo tak silap. Aku lupa dah. Lps tu setiap tgkt tu ada 3 blok. Tp masa kat sini 2 jam. Oh. Mmg padat la sini sbb dia ada jugak utk pemborong2 (derang panggil pedagang). Kalo kat tpt pemborong tu tak buleh la beli selai 2. Kena beli in bulk. Tp kalo kat atas2 tu da ok.

Kat sini la aku kata tak puas tu. Sbb kejap sgt. Kat sini every each floor (floor = lantai, kat sana mmg panggil lantai bukan tingkat mcm kat sini) ada pengkhususan dia. Let's say tgkt 5 tu utk barangan muslim/muslimah. Jadi suma pakaian solat, jubah dan lain la floor tu. Murah murah plak tu. Aku smpat beli baju ala2 Raihan tu utk ayah mertua n abg aku. Murah banget. 35,000 IDR shj. Shawl utk adik2 unit aku. Shawl pun murah banget. 10,000 IDR je. Tp balik sini menyesal2 kenapa tak beli byk2 utk dijadikan cenderamata pada kawan2. Huhu.

Jubah2 mmg cantik2, vouge2, murah2 la kat sini. Itu yg buat aku nak pegi lagi tu.

Kawan2 lain suma dah mcm serik je nak ke situ. Tp aku rasa nak pegi lagi. Aku nak dok seharian dalam tu. Dari baru bukak smpai la tutup. Haha. Derang yg lelain rasa serik sbb derang duk berpusing carik jalan keluar. Huhu. Mmg la crowded. Tp bila da bersoping ilang la rasa crowded tu. Tp mmg sgt crowded sbb kedai2 adalah sgt kecil. Pulak tu kalo kita nak berjalan sure mcm kena bergesel bahu ngan org lah. Umm..apasal derang sker buat kedai sempit2, crowded2 ni kan.

Kiterang sempat makan kat food court dia.
Dee ngan Sham makan nasik lauk ikan bakar.
Me makan spegeti. Haha.
Tetiba ber Western plak ye kamo cik puan stoberi.

Aku namo dah makan nasik. Gi amik spegeti ngan ayam kat...kat mana tah. Texas Chicken ke apa tah. Tp kat fast food lah. Lps tu baru cam terpikir. Alamak..! makan ayam neh. Dee kata kat Jakarta kena berhati2 sbb tatau kehalalan n keharaman dia. Umm...tkpe lah. Masa makan tu tak ragu ragu mahupun garu garu. So, belasah.

Lps abis kat Tanah Abang gi plak Mangga Dua. Mangga Dua ni mcm mall kita kat sini lah. Mcm kat BB Plaza tu la. Ada jual beg2 branded nih. LV suma tu ada la. Tak la ori, tp gempak jugak lah. Cantik2 juga. Ada yg mmg elok, ada yg longgok2. Aku tgkp gak satu. Buat nak gi meting. Tp Burberry lah. Tak kuwasa la nak ber LV LV bagai sbb org sure kata bukan ori gak. Lain lah aku Tok Ti kan. Hik hik.

Ada gak DVD kat sini. Dee beli lah DVD kat sini. Baju2 suma pun ada. Tpt ni tak crowded sgt. Tp tak la heaven mcm Tanah Abang n Pasar Baru.

Lps tu terus balik ke airport. Jem truk kat sana. Kiterang pun gerak dlm kul 5. Mmg time derang kuar opis kan. Mcm kita gak la.

Jadi utk Jakarta smpat gi 2 tpt je. Tu yg rasa mcm tak puas je. So, nak pegi lagi. Nak pegi lagi. Cena ni?? Tiket singgit AA retu tak sempat nak rebut. Tggu je lah lagi ada sale AA nati. Eh. Kata taknak naik AA lagi.. hehe. Owh..naik KLM by Deustch nyer flight pun ok gak. Mmg murah dia nyer tiket. Naik pun kat KLIA. Dia flight transit. Umm...akan dipertimbangkan. Ngeh ngeh ngeh.

So, dah cover cerita di Jakarta and Bandung. Ada lagi satu entry ttg keseluruhan trip ini. Hi hi hi. Melambak entry kan. Tu baru pegi Jakarta n Bandung. Kalo tour Europe cam Dee entah lah berapa byk entry gamaknya. Tentah setahun tak abes. Nga nga nga.

~Pasal Promosi Kraf Aidilfitri~

Sempena Promosi Kraf Aidilfitri 2010 yang sedang berlangsung di Kompleks Kraf Kuala Lumpur, pelbagai aktiviti menarik disediakan. Antaranya ialah;

* Jualan
o Produk Kraf
o Produk/ Perkhidmatan Aidilfitri
* Pameran Bingkisan Lebaran
* Demonstrasi & Interaktif
o Produk Kraf
o Masakan & pembuatan Kuih Tradisional Aidilfitri (Harian & Hujung Minggu)
* Interaktif Kraf
* Persembahan Kesenian
* Lawatan Berpandu Berkumpulan

ACARA MENARIK

* Mantai Aidilfitri
* Pertandingan Marhaban

semua dijemput hadir

****
Cam biasa. Acapkali ada promosi kat opis aku ni, sure la aku promote kan.
Kali ni Promosi Kraf Aidilfitri plak.
Dari 20hb lepas till 31 Ogos nih. 10.00 pago till 6.00 ptg.
Cam biasa lah. Ada jual2 produk kraf.
Baju2 batik pun ada. Yg ready made pun ada. Rega?? umm...lumayan gak la. Batik kain pasang blum siap pun dah tentu atas RM100, kalo da siap buleh agak sendiri la berapa.

Baju melayu pun ada. Tp tak byk la.
Tudung2 awning ke, tudung syria tu pun ada.
Brooch, dokoh, pending segala aksesori pun ada.

Aku baru je berkesempatan round2 tadi. Takde beli apa pun.
Just ini je.
Hehe. Tah biskut apa tah nama dia. Tp aku sker.
Patut nak beli yg camni gak tp yg ada coklat dan coklat putih (ke susu tah. Ada badam tgh dia). Napak sedap lah. Masa memula tnya tu takde la nak beli.
Sekali bila pusing balik dah abis. Huk huk. Sedey. Tp tak pe lah. Ai redha jer.
Rega ok gak la. 50bijik nih RM22. Kedai lain yg coklat suma RM25 camtu.

Ini bukan utk raya. Tp utk di ngap malam lepas berbuka.
Beli ini jugak.

Pun utk di ngap lepas berbuka.

Ok korang. Pada sesapa nak cuci2 mata taknak bersesak2 kat Jalan TAR tu boleh la datang. Kut nak carik sampin ke kan. Paking sng, tpt selesa. Ber air cond suma. Eh. Ada persembahan artis jugak kalo ari minggu. Dan ari minggu juga ada demo masak lemang n bubur lambuk. Untung2 leh dpt bubur lambuk pree. Ngeh ngeh ngeh.

Oh. Tak lupa ada demo buat kuih bahulu, kuih lapis Sarawak, ketupat, tempeyek/tumpi and kuih goyang/ros. Buleh beli terus. Tumpi yg aku beli kat atas tu pun dari demo lah. Dia masak tang tu jugak.

Tapi..aku harus nak jalan TAR gak. Mana leh. Tpt wajib tuh. Hi hi hi.

22 August 2010

~Pasal Banci~

Nyanyi dulu -

Banci Penduduk dan Perumahan
Maklumat anda semua sangat diperlukan
Di bandar atau juga di desa
Kita jayakanlah untuk Negara
Mari kita semua bekerjasama

Huhu.

Rumah korang dah dibanci?
Ari ni last kan?
Rumah aku dah dibanci tp aku sbg penduduk aku belum dibanci.
I mean, rumah aku dah ditepek dgn mendalah ni.


Aku tgk date dia 3 Ogos 2010.
Mean dia dtg masa aku kat Bandung.
My dear pun tatau bila masa dia dtg.
Mebi masa kiterang gi keja.

So, skang ni kira aku blum dibanci lah kan?
Aku nak emel lah kata aku blum dibanci.

Dia kata :
Jika Rumah Anda Belum Dilawati oleh Pembanci
Sila hubungi 1-800-88-7828 atau emel ke banci2010@stats.gov.my.
Tulis bebetul - BANCI. bukan BENCI.

Cemana dia boleh tempek kad tu tanpa membanci responden?
Ummm.
Umah aku ok la dia tempek jugak kat pintu.
Kawan aku plak lagi la dia kata, kad tu dia letak je kat porch keta.
Ek eh. Apa tak buleh ke bersopan sket. Letak dlm post box ke.
Derang ni....duk suh kita beri kerjasama, yg derang tu main ikut dan tu buleh plak yer.

Makna dia tak jugak mendapat maklumat yg tepat la bila dia tempek je tnpa bertanya soklan2 kat aku?
atau adakah pembanci hanya membanci maklumat dari org sebelah.
Ok, aku mmg tak 'mesra' dgn org sebelah yg skang.
Lain lah yg dulu dulu.
Ini kang kalo dia tnya kat org sebelah pasal kerja mesti org sebelah kata aku ni kerani atau dia kata 'sy pun tatau la. Dia kuar 7.30 pg, balik plak tak tentu masa'.
Cemana??

Ok. Aku dah emel. Nak tggu jawapan dari derang.
Utk maklumat boleh masuk web ini - Banci. Dan kalo nak lagu dia pun buleh di web ini- banci juga. Ngeh ngeh ngeh

21 August 2010

~Pasal Raya - Shopping~

Kali ini ke Mid Valley pula.
Ngeh ngeh.Uruf2 ni aku amik kat sanun. Hehe. Comey je aku napak. Mmg leh amik sbb dia buat mcm book mark tu. Lps tu bakang dia ada la promo2 kedai kat MV yg buat sale. Hik hik

Tk plan pun dari awal benarnya nak gi MV neh. Bangun tido trus je ajak my dear. Dia duk tnya la nak beli apa. Tp aku dok la rahsia rahsia. Last2 aku gitau gak aku nak beli menda aku tak dpt masa gi Sogo retu. Ngeh ngeh.

Jadi ber pergian lah kami berdua an. Syok oih. Dah la cuaca tak panas. Mendung jer.
Tp biasa la MV nih. Apa yg paling suck skali bila touch je mesin nak amik tiket paking tu.
Ya....mencari paking ada lah horibble, teribble dan pelbagai bel bel lagi lah kat sini. Masa tu da kul 12 lebey. My dear siap ckp "apa derang ni kul 9 dah smpai ke?". Hehe.

Tp untuk mengelak rasa bel bel bel tu sila lah berdoa sebegini:
"Lailahaillah ant'. Subhana kainni kuttu minazzolimin"
Insyaallah, di permudahkan segala urusan oleh Nya.

Lebih stgh jam gak berpusing. Tak lama lps tu napak sorang pompuan dok tolak troli letak tepi tiang. My dear kata "dia ni nak kuar nih". Trus bagi signal tanda nak masuk paking tu.
Umm..mmg rezeki kami lah. Sbb takde org yg menunggu pun.

Tp kan sdg elok my dear nak wat reverse paking, ada keta xtrail baik punya cilok nak masuk paking tu. Ewah ewah. Nasib baik ada sorang auntie tgh berjalan tunjuk keta kami nak masuk. Ewah ewah. Kiterang da tawaf bwh ni berapa lama baru dpt, ko suka suki nak masuk. Ko tau sendiri la apa akibat dan kesannya kalo ko bwk masuk gak xtrail ko tu. Apa ko ingat ko kontraktor/engineer ko leh buat kami yg pakai keta mini ni sesuka ati. (Motip nak kata org bawak xtrail adalah kontraktor/engineer?? Sbb engineer opis aku pakai xtrail. Heh!!)

Memula ke money changer dulu. Sbb bajet aku adalah dari tukaran di Money Changer. Ini duit aku bwk gi Bandung dulu. Aku ada tukar duit USD. Tp tak guna. So, kasik jual balik. Bila jual balik sudah kehilangan lebih kurang RM9.50. Oh...rugi..rugi.

Lps tukar lelaju ke tpt idaman. Trus je carik apa diinginkan. Tp hampa. Apsal takde?? Why? Why? Patut la kat Sogo retu dia kat last piece. Oh. Mungkinkah limited edition. Jadi dia buat 2,3 ketoi je. Oh. Sedih. Oh.

Lalu ke option seterusnya yakni CR. CR dan Sembonia kan sefamili. CR2 cucu dia, Carlo Rino mak dia dan Sembonia adalah opahnya. Wah. Pepandai aku bagi susur galur salasilah kajian sejarah kat mereka. Ngeh ngeh. Macam ada yg ter minat jgk.

Tp pegi ke Metrojaya dulu. Kut ada yg tempting dan lebih menarik. Dan kut ada barang idamanku dalam tu. Pun hampa. Umm..memula igt nak amik je la CR kaler putih. My dear kata ok dah. Dpt 20% off lagi. Tp being me yg tak puas2 ni kan, igt nak beli kat butik CR gak la sbb nati dpt beg. Ngeh ngeh.

Tp..tingat nak tgk kat JJ plak. So, pegi JJ. My dear memula tnya dgn bunyi ber prasangka "eh. nak pegi JJ mana?" Aku jwb JJ ujung sana la. Dia lupa dlm ni ada JJ (ke dia tatau. Mustahil. Sbb dulu nak kawen pun beli brg mekap kat JJ sini la). Mujur katanya. Sbb dia igt aku nak ajak JJ Taman Maluri or AU2 or Wangsa Maju. Haish..tak akan la.

Kat JJ mmg ada CR serta mak dia si Sembonia tu. Tp takde jugak yg jenis ku idamkan tu. Oh. Sedih. Mau termimpi2 neh. Tp tkpe lah. Kat JJ mmg ada sale CR (gegila weh..smpai 50%. Sapa peminat CR sila lah lelaju ke sana). Lantas trus membuat pilihan. Lantas trus membeli. Lantas rasa seronok sbb dpt half dari apa di bajetkan dan besar jugak, sng nak bawak pi meting. Lantas rasa nak beli wallet plak. Tp wallet CR adalah tidak memberangsangkan di sana. Lantas bayar dulu.


Apa ni..beli beg memahal takde plastik ni. Eh. Mungkin tak mahal la bagi org lain yg bergaji besar. Bagi aku yg gaji sederhana ni rasa mahal la. Beli beg CR pun mampu sethn skali je. Tahun 2008, tu pun beg hantaran, pehtu thn 2009 dan tahun ni skali. Lelain pakai beg yg ada sale longgok2 kat JJ tu cukup. Huhu.

JJ kan takde plastik beg ari Sabtu. Tp aku da bwk sesiap beg recycle tu.

Memula igt nak mintak paper bag ke dari SA tu. Tp beli beg yg da dpt diskaun lagi mau bising2. Lagipun da dpt ini.
Ada 10. Cukup la utk anak2 buah aku. Ngeh ngeh ngeh. Eh. Utk anak buah belah laki aku blum ada sampul. Tkpe. Nati sure ada soping soping lagi kan. Ngeh ngeh ngeh.

Sbb bajet td ada lagi, lps tu kembali ke Sembonia. Ngeh ngeh. Takde apa yg aku idamkan tu pun takpe.
Yey! kali ni dpt paper bag dan kotak skali. Sapa biasa pegi Sembonia ni tau la mendalah apa aku beli. Sbb paper beg kecik kaler putih. Paper beg beso kaler itam. Jadi aku dapat paper bag putih beserta kotak. Ngeh ngeh.

Ok dah. Puas ati.

Apa lagi tak lengkap eh. Owh..tudung...coming..ke Jalan TAR pula. Dan semestinya harus bersyukur sbb thn ni tak perlu ke Sogo utk membeli baju kasual. Ngehehe.

Umm..nxt week sure penuh KL ari Jumaat sbb org Selangor cuti Nuzul Quran. Samat memenuhkan KL yer org2 Selangor. Ngeh ngeh ngeh.

20 August 2010

~Pasal Lirik - Demi Matahari~

Demi Matahari

Album : Di Pintu Langit
Munsyid : Snada
http://liriknasyid.com


Demi matahari dan sinarnya di pagi hari
Demi bulan apabila ia mengiringi
Demi siang hari bila menampakkan dirinya
Demi malam apabila ia menutupi

Demi langit beserta seluruh binaannya
Demi bumi serta yang ada di hamparannya
Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya

Allah, Subhanallah … Allah, Subhanallah
Allah, Subhanallah … Allah, Subahanallah

Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketaqwaan
Beruntung bagi yang mensucikan-Nya
Merugi bagi yang mengotori-Nya ... Subhanallah

Cipt. : M. Lukman Nunasyim (Maroji : QS Asy-Syamsy)
Music Arr. : Ari Wibowo
Vocal Director : Erwin Yahya/Ikhsan Nur Ramadhan

~Pasal Raya - Baju raya~

Baru kejap td pegi Ampang Park.
Ngeh ngeh.
Memula ingat saja nak tengok2 saja.
Ngeh ngeh.
Tapi dah ter berkenan satu baju.
Ngeh ngeh.
Baju kurung moden polos warna firus.
Ngeh ngeh.
Ada jahitan manik yg kemas di bahagian leher.
Ngeh ngeh.
Memula jalan2 ke kedai lain dulu kut ada yg lebih cantik.
Ngeh ngeh.
Tp bila dah jatuh cinta pandangan pertama.
Semua dilihat tak kenan belaka.
Ngeh ngeh.
Lalu terbeli lah baju tu jua.
Untuk di pakai di hari raya kedua.
Ngeh ngeh.
Nati boleh ke Jalan TAR pula.
Untuk mencari gandingan tudungnya.

Haha. Puas ati ku. Sbb retu baju raya baru ada sepasang. Konon yang lain nak beli kat Bandung. Tp kan tak sempat. So, terpaksa beli kat sini pula.

Baru leh duk senyap-senyap sbb da complete. Sudah ada baju raya pertama, raya kedua dan raya ketiga pun da ada t-shirt n jeans sedondong kedondong dgn my dear. Ngeh ngeh

Umm..beraya di kampung mertua - harus la ber penampilan menarik sepanjang masa. Tak gitu Kak Long Ina??... Ngeh ngeh ngeh.

19 August 2010

~Pasal Iftar 190810~

Puasa ke 9.
Umm..btul kata Puan (bos aku la). Dia kata walo pun kita dpt balik awal, tp kalo nawaitu kita tu tak berapa betul, ada byk jugak halangan nak smpai umah awal. Kut la kalo nawaitu dia "nak balik cpt nih, nyampah dah duk kat opis"
Kenapa aku kata betul. Sbb mggu ni aku da tak berebut2 nak on de dot punch kad. Lagipun tak kuasa la nak berebut2 punch, tggu lif dan berhimpit2 dlm lif.
Td kuar dlm 5.10pm camtu. Dan Alhamdulillah. Dah tak jem truk. Mungkin org pun tak ghairah sgt berbuka kat umah sgt kut. Ramai yg berbuka di luar. Smpai umah pun tkde la smpai lebih sejam. Sblm kul 6 dah smpai. Dah 2 ari aku terai. Umm..esuk tak leh la kut. Sbb esuk tipikal Friday @ KL. Jemmmm...

Ok. Thari tadi entah kenapa aku tingin nak goreng bihun. Nak yg goreng sendiri. Namo beli. Tp cemna, bihun tak rendam lagi. Call my dear kut2 dia ada kuar ke apa ke. Buleh la dia singgah rumah rendamkan bihun. Skali dia kata tak kuar plak. Emm...takpe lah. Esuk je la. Ada jugak aku mekik2 kat fb kata nak masak bihun. Ramai la reply kata rendam dlm air suam la apa la. Tp aku rasa esuk la je. Ari ni beli aje lah lauk.

So, nak turun beli lauk. Tp ada keja plak nak buat utk meting Isnin nih. Kirim kat Rinie daging masak itam. Skali takde la plak. Haihh..cena?? Malasnya nak pegi Bazar Ramadhan.

Masa tu da kul 3 lebey. Pikir punya pikir. Dpt idea. Buat nasik lemak sudah. Lagipun aku plan nak masak sambal sotong. Tu yg nak beli lauk lain sejenis. Hoho.

Jadi balik umah, singgah kedai beli timun jap. Then 'bersilat' la di dapur. Tung tang tung tang. Sejam siappp...ngeh ngeh ngeh. Suka suka.

Jadi ini la lauk2 dia.

Goreng ikan bilis ngan kacang, Sambal sotong, ayam goreng Ayamas 4 ketui & ulam timun. Nom nom nom

Nasik lemak yg tak lemak langsung. Takpe..baguzz utk kesihatan. Santan pun santan kotak je. Ngeh ngeh.

Ada kuih karipap n popia. Beli yg frozen kat bekas boss yg dtg opis td. Seb bek my dear jumpa dia. Laku nih. Tk smpat dia naik opis da abis.



Jadi kesimpulannya, walo kita ni tak haibat ber kelentung kelentang di dapur, kita kena kretip dan cpt mencari 2nd option kalo 1st option da out. Ngeh ngeh.

Done. Utk esuk plak. Nak goreng mihun, bergedil n buat bubur jagung. Mlm sket baru masak nasik ngan lauk..err..sadin kut. Huhu :))

~Pasal Dua Kali Lima~

Kejadian mlm semlm.

Dkt care4. Eh. Smlm care4 ni bikin havoc je tau. Tgh syok2 beli brg tetiba alarm berbunyik. Aku risau jugak ada kebakaran ke. Tp tgk suma org buat 'no hen' je so, aku pun buat 'no hen' jugak la. Tetiba dtg org keja kat situ yg mcm supervisor la kut dia kata "ketepi..ketepi" Owh..tetiba aku jadi kalut. Igt kut mmg ada kebakaran ke apa la. Rerupanya pintu rolling shutter tu nak tertutup dari atas. Mungkin bila alarm tu berbunyi otomatik la pintu tu tertutup. Mungkin supaya kalo ada kebakaran dia tak cpt merebak.

Pihak pengurusan care4, buleh tak lain kali buat annoucement kalo ada bunyi2 yg mencemaskan ni. Mengkalo ada kebakaran bebtul cemna?? Ckp la "tuan puan pelanggan dihormati, harap bertenang kerana tiada sebarang kecelakaan berlaku, sila awasi kepala anda kerana pintu roller shutter akan tertutup secara otomatik". Ha..buleh tak??buleh tak?? mana la kita tau roller shutter tu nak trun dari atas tu. Mmg dia turun slow je. Mengkalo la shutter tu rosak plak. Lalu terhempas atas memana kepala customer cena?? Harap menda2 ni jgn la diambil mudah. Udah la memcm citer pasal care4 ni dah kuar.

Ok, back to d stori - ingat dulu kat blog 'sebelah' aku tu ada citer pasal org yg aku delete dr fren list bila dia kata aku emo sbb dia tnya kat aku pasal anak. Ha..buleh plak terjumpa lak dgn dia smlm. Ter 'suet suet' bila napak aku. Abis takkan nak buat sombong. Aku kalo ramai org buleh je aku angkat tgn je. Tak kuasa aku nak pegi ke dia. Tp dah takde org..pegi je la. Masa tu dia dgn wife kat kedai makan. Katanya baru lps berbuka. Aik dah kul 9 lebih baru nak berbuka. Ok. Wat eva.

Then biasa la salam2 suma. Aku pun salam ngan wife dia (sbb mmg aku kenal la wife dia kan). Wife dia tnya la apa kabar. Lps tu trus tanya "takde lagi ker?". Eii..eii..eii..eii...
Aku jawab la..takde..tu yg buleh kuar memlm ni. Kalo ikut giler aku buleh je jawab "takde apa? baju raya? kasut raya? atau kuih raya?". Sbb retu ada budak cawangan call aku tnya camtu la lebey kuang, aku jawab mcm tu la. Fadan muka. Nak tnya..sila tnya direct "eh. ko tak mengandung lagi?". Atau nak lagi bes "eh. apsal ko tak mengandung lagi ni. Ko tak pandai 'main' yer" (soklan ni aku penah kena weh...tingat tingat lagi. Tp takpe..bumi ini bulat. Ko ingat tu..!!)

Menyampah tak? Aku tnya org yg se naseb dgn aku sahaja. Menyampah tak? Sbb kawan lama ko tak jumpa lps tu soklan kedua dia tnya adalah dah beranak ke belum?. Menyampah tak?

Keterlaluan tak kalo aku kata menda camni la yg membuatkan lebih ramai org yg buang anak. Ha. ko pikirlah sendiri apa relevannya. Mcm Wardina ckp dlm MHI pagi td (aku smpat tgk MHI smpai kul 7.30pg b4 gi keja) org sekeliling juga menyumbang kpd kes pembuangan bayi ni. Memula aku mcm marah. Apa hal kita lak dipertanggungjawabkan. Lps tu aku pikir, betul jugak. Sbb nya : kes2 dlm kain ni mmg org suka amat.

Ye lah. Kalo dah lama tak jumpa bkn tak buleh tnya pasal keja ke, pasal kawan2 lain ke, pasal nak raya ke, baju raya dah beli ke belum ke. Adeeeh...

Jadi aku simpulkan 2 x 5, 5 x 2. Bagus la tu.

18 August 2010

~Pasal Puasa ke Seminggu~

Hancus ayat!. Ada ke term puasa ke seminggu. Belasah.
Umm..da 1 week puasa.

Tp reni mcm me lembik sket lah.
Ada kursus penggubal soklan PTK seharian nih.
Uhhh..kursus di bulan puasa mmg mengujakan. Menguja?? Menguji kut.
Dah la kursus dgn 'otai-otai'.
Rasa kerdil diri ini yg sememangnya kerdil. Eh. Ye ke kerdil. Dulu buleh la kut. Skang ni...
Ni kali ke2 aku jd penggubal soklan. Yg 1st dulu thn 2008.
Ada sapa nak soklan bocor? Ngeh ngeh ngeh.. ini soklan functional lah. Mana sama ngan jabatan lain.

Pulak tu pikir memcm nih. Lusa da start promosi Aidilfitri kat opis nih.
Sapa nak datang sila lah yer. Aku pun tatau apa yg dijual.
Nati da start nati aku gitau apa yg ada.

Ok lah..awat rasa penat sgt nih?? Adakah sbb makan megi je sahur tadi??

Nak balik. Suma da turun. Tp aku saja malas sbb nati ber himpit2 dlm lif. Tak suka.

Bye bye bye

~Pasal Bufet dan Tupai~

image googled : tupai

Apa kaitan bufet Ramadhan dan Tupai?
Adakah ada bufet Ramadhan yg bermenu kan Tupai? Erkkk...

Yesza...akhirnya kami ber bufet di Restoran Tupai Tupai di Jalan Bukit Petaling berhampiran DBP sanun. Ngeh ngeh ngeh. RM38.00 utk minggu pertama Ramadhan (dh abis la smlm). Lps tu RM45.00Kuar opis dlm kul 5.30pm. Konon mcm velagak la leh smpai dlm kul 6pm. Jalan mmg clear. Tk la jem truk. Skali tersalah jalan la plak. Tk naik flyover baru kat Hang Tuah tu. My dear kata tkpe, nati kat dpn leh selak ke kanan. Sekali da takde. Jalan tu dah kena tutup. So, terus ke dpn harus la masuk Sg. Besi balik. Tp my dear terambil jalan nak ke hway Seremban. Hoh! giler ko. Mau berbuka di Seremban ni kang. Laju2 call GPS bergerak aku yakni shbt ku yg ariff ttg jalan2 kat KL neh - Dee. Beliau kata masuk balik jalan nak pi MV tu tp amik yg dia tulis Jln Tun Razak. Puh..lega. Kalo tak mungkin kami bukan ke Tupai Tupai, tp ke Petai Petai. Ngeh ngeh ngeh.

So, smpai sana dlm kul 6.30. Sebuah lagi keta which kononnya follow incik Atoz da smpai dulu. Ngeh ngeh. Bagus oih sini. Dia susun leklok je keta. Keta kecik ngan keta kecik. Keta beso ngan keta beso. Mungkin dia nak jimatkan space. Camni ha.

Napak comel je keta keta seragam camni. Hik hik

Lepak2 dlu amik gmbr bagai. Memula kami booked nak duk bersila. Skali tpt tu kecik. Tk muat utk beramai2. Tk sudah2 bergambar mcm org jakun. Muehehe. Lps tu dlm kul 7 baru boleh amik makanan. Apa lagi kasik serbu lah. Makanan adalah byk. So, tatau nak pilih apa. Aku just makan ini dahulu. Butter prawn harus la wajib amik. Ada ayam pandan, ayam lemon. Suma amik. Ini lak my dear. Sekali hadap je. Maksimum. Then tak makan lelain dah. Rugi tul. La..awak amik telur dadar, itu saya pun boleh goreng kat umah bang oiii.. hu hu...

Tp kat sini jgn la anggap nak layanan mcm kat Satay Station which kalo kat sini nati ada org antarkan air 2 jag. Dah abis dia tukar tnya lagi nak air apa. Kat sini ko serbu la beramai2. Tp air dia byk. Memcm ada. Limau, mangga, oren, sirap, milo ais, teh ais suma adalah.

Kiterang makan smpai perut da sebu. Padat oih. Konon nak makan nasik putih la sbb memula aku amik nasik goreng sket je. Tp da cannot go oih. Ratah je ikan pari bakar.

Overall, ok la. Menu byk sekali. Udang pun mcm2 jenis udang. Ayam pun mcm2 jenis ayam. Ada western- sedap mash potato dia. Lamb chop pun sdp black pepper dia. Laksa Asam, Laksa Johor, Mee Kari suma ada. Laksa sedap dan pedas.

Kalo korang jenis tak kesah berbuka dlm keadaan org ramai2, hiruk pikuk, lps tu nati ada org lalu blkang kerusi ko smbil bawak lauk dan nyaris tak terlungkup atas kepala, boleh la berbuka kat sini. No hal lah.

Tpt solat pun ok. Tk campur laki pompuan. Selesa. Telekung pun ada. Napak bersih. Aku napak kawan2 aku pakai la. Aku mmg ada je spare telekung dlm keta.

Kalo tnya aku..kalo org nak blanja buleh la aku pegi. Hi hi. Tp nak pegi lagi sekali tak la kut. Kita terai tpt lain la plak.

So, cam biasa. Food review harus ada gambar. Kami pergi ber10. Dlm gmbr ni ada lapan je. Shahrir tatau pi mana tah. Amik makanan la kut. Sorang lagi yg tukang amik gmbr lah.

Kebanyakan satu dept la. Ada sorang tu je. Hik hik. Tp biasa la itu org. Harus ada setiap kali ada trip dgn adik2 aku ni. Mmg da mcm adik dept aku gak. Dept mana tah budak tu. Hu hu

Ini belum buka lagi. Tgk tu..gosip je derang ni tau.


Ini da lepas berbuka. Tgk..sapa tak abis makanan dia denda 100gm = RM10. Merata ceruk dia letak weh. Lantak kome..makan la kasik abis apa yg ada dlm pinggan tu. Motip aku nak buat gigi camtu tatau la. Pehtu yg bwh tu sebenar gmbr aku pegang duit2. Konon nak buat mcm yg org salu tgkp gmbr then tag org lain dlm fb tu. Apa tu...jutawan MLM eh? Tak jadi la pulokk...tak napak duit... Kutip duit la nak pi bayo.

Sekarang sudah ada seekor kumbang lagi dlm unit kami. Yg gantikan tpt aku. Tp ini org ha..mmg la tatau nak ckp apa kat dia. Asik tergelak je dibuat nya dgn kehadiran dia ke unit kiterang.

Apapun enjoy. Sekali sekala berbuka ramai2 camni. Syok lah.

17 August 2010

~Pasal Bufet Ramadhan (2)~

picture kredit : budiey.com

Retu da ada entry menceceh pasal bufet Ramadhan.
So, yg ni yg 2nd version lah.
Hasil dari pencarian di merata2 tpt dapat lah kami satu tempat.
Tak buleh la buat review lagi sbb, Insyaallah petang ni baru nak pegi.

Kami da buat survey dari satu tempat ke satu tempat.
Berbufet di hotel adalah tidak prefer sgt. Sbb suma nak rega bwh 50 and then kalo kat restoran tu rasa mcm santai sket kan. So, cari la dari satu tpt ke satu tempat.
Antara yg kami survey adalah :

1) Restoran Intai -Intai.
Makanan mmg napak tempting. Promosi pun boleh tahan. Bertema kan Nuansa Tradisi Ramadan 2010. Pulak tu dari 1-7 Ramadhan dpt RM39.90 nett (hari ni last day dia) dan utk seterusnya dari 8 - 28 Ramadhan dia jadi RM48.00nett. Rega dah ok dan tpt pun ok. So, clerk aku pun call lah. Rupanya dia nak deposit. Owhh...baru ku tahu lah. Sbb selama ni pegi memana just booking je. Tak penah mintak deposit. Mungkin sbb kali ni kami pergi seramai 10 org, so mebi dia takut nati kita tak jadi. Satay Station thn lps takde plak mintak deposit. AKu pi Cititel dulu ngan Hana, Dee n Kak Julie pun takde gak.
Jadi bukan masalah nak byr deposit tu. Masalah nya deposit kena bank-in kat RHB Bank. So, agak payah la nak carik RHB area opis aku ni. Transfer guna Maybank2u? Emmm..tak pe lah. Syusah syusah je. Nak makan pun syusah. Tkpe. Next time kita meng-intai okeh.

2) Restoran Cerana
Oleh krn da ada restoran yg mintak deposit, so, yg ditugaskan meng call trus tanya ada deposit ke tak. Cerana nyer bufet not bad jugak. Rega baru RM49.50 nett. Tgk promosi memacam warung ada. Menarik. Kena gak deposit - 50% deposit dan dibayar ke CIMB. Ini mcm takde masalah. Tp ahli2 yg nak turut serta kata carik dulu yg lain. Eh. Ke aku yg suh carik lain? ngegehehehe.

3) Kelab Tasik Putrajaya
Tempat menarik la kan. Rega RM50 nett. Untuk 10 org pun dia nak deposit yg dibayar melalui CIMB. Ok. KIV dulu.

4) Taman Ekuestrian Putrajaya (ini tgk kat facebook dia)
Ini paling di shortlisted. RM45 nett. Tgk web dia pun, tpt cam selesa. Kalo 10 org, byr utk 9 org shj. Deposit 50%. Tp bila tnya pasal bank dia tatau nak jawab. So, dia call balik utk dptkan jawapan. Sekali dia kata tak buleh nak bank-in. Kena hanto pi kat Kelab tu. Haaa??? kalo dah pegi, baik pegi mkn trus. Ko ingat dkt blkg umah aku ke Taman Ekuestrian Putrajaya. So, kami sebulat suara reject lah. Tp tak lama tu, org tu call balik clerk aku dan kata tkpe la, tkyah byr deposit pun takpe, tp kena confirm dtg lah. Umm..tkpe lah. Dh lambat. Sbb masa tu kami da ada decision. Sekali lagi aku nak kata- ada ke nak deposit suh anta ke tpt tu. Iskk.isk..isk..

5) Taman Warisan Putrajaya.
Ini paling nak tergelak. Bufet ok je la. RM33.00 bersih dgn lebih 33 jenis masakan. Dia buat dari 16 Ogos till 8 September. Ini tak main deposit deposit. Bayar penuh sehari sebelum. Atau pun kalo buleh 3 ari sebelum. Ngehehehehe. Ni mesti dia buat rolling beli bhn masakan dgn duit kita tu. Ngehehehehe.

So, itu antara info2 yg kiterang dpt dan mebi boleh korang jadikan panduan kut2 nak berbuka dgn rakan2 seopis. Utk hotel haibat2 takde la dlm list kami. Tp ada satu la aku tau. Hotel sblh opis aku ni ha. RM98nett. Ok la tu. Tk smpai pun RM100 lagi kan. Muehehe. Nak murah sket injak ke dpn sket. Jumpa RSM - RM70 tak silap aku. Muehehehe.

Jadi kemanakah kami pergi petang ini???

Nantikan entry nya esuk hari.. ngeh ngeh ngeh.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign