Pages

30 June 2010

~Pasal Cari Pasal~

Huhu.
Lately tajuk aku da bermula dgn pasal...
Rasa mcm bes plak nak tulis tajuk dgn 'pasal'.
Dah ada ke org buat?
Kalo ada tu..kira mcm satu kebetulan lah yer.
Takde niat pun nak tiru ke apa..tp takat tak penah jumpa lagi la plak (yelah..da aku kawan pun ada 2,3 ketul je dlm alam blog ni kan)

Dulu aku ada buat tajuk mula dgn puanstoberi dan bla bla bla..
Tak buleh blah plak aku ngan tajuk gitu.
Bila search puanstoberi sng sgt ter keluar kat gugel tu.
Eh. Ter bajet glamer plak mcm org salu nak gugel keywords pnstoberi.
Haha. Konon la..

Ok..skang kita guna pasal plak dpn nya ya.
Sbb kalo org tnya entry aku sure ada ckp mcm ni, contoh la ni....
"ala...yg pasal madu tu.." Ha..jadi skang trus tulis kat tajuk. Sng. Huhu
Skali lagi bajet cam ramai org nak baca blog aku ni smpai org buat tajuk perbualan.
Waka waka eh eh.

So, suma mula dgn 'pasal' ya.
So, pasal cari pasal.
Ok?? Boleh??
Kalo boleh kita kasik kiss sket...

kopipes : here

~Pasal kes buli~

Kaki buli MTD disingkir


NAIM


KUALA LUMPUR — Seorang pelajar tingkatan lima Maktab Tentera Diraja (MTD) yang disyaki terlibat mengakibatkan kematian Mohammad Naim Mustaqim Mohamad Sobri, 16, dipercayai dibuli dan didera di maktab itu Rabu lalu, disingkir serta-merta daripada pengajiannya.

Empat lagi rakannya digantung pengajian sehingga siasatan kes selesai.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, keputusan dibuat untuk menyingkirkan pelajar itu dibuat serta-merta selepas siasatan mendapati pelajar tersebut membuli dengan niat sejak awal tahun ini.

“Pihak maktab membuat keputusan untuk menyingkir pelajar tersebut serta-merta.

Kes saman sivil juga akan dikenakan. Dia akan berdepan tindakan daripada tentera, kami (kementerian) dan polis,” katanya selepas majlis penyerahan sijil kepada petugas Pameran dan Persidangan Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA 2010) di sini semalam.

Sementara itu, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Datuk Seri Abu Bakar Abdullah yang juga Pengerusi MTD, berkata kementerian menyerahkan siasatan kes berkenaan kepada polis.

Katanya, sebelum ini maktab itu pernah mengambil tindakan terhadap pelajar yang melanggar peraturan MTD seperti terlibat dalam kes buli, dengan mengasingkan pelajar itu atau terus menyingkirkannya dari maktab.

Source : kosmo

Ni berita smlm. Tk smpat nak buat entry. Insyaallah cerita berkenaan arwah Naim ni akan aku tempek dlm blog nih. Agar aku dpt ikuti perkembangan dia.

Dan...bersyukur juga sbb suspect cpt diambil tindakan. Moga ia menjadi pengajaran pada yang lain. Da kena buang sekolah...mana sekolah yg nak terima lagi. Tk boleh ckp lelebih sbb kes ni masih kes polis. Apa pun yg salah tetap salah. Mengambil nyawa org mmg sesuatu yg mmg tak boleh diterima dgn akal yg waras. Ujung mggu ni aku balik kg, kalo mak dia da balik dari Baling, boleh la aku ziarah sekejap.

Hari ni genap seminggu dari tarikh kejadian. Moga arwah ditempatkan org yang beriman. Al-Fatihah.

29 June 2010

~Pasal Ulat~

Ada nak tanya korang nih. Tp last skali kang baru tanya.

Skang ni cuba korang bayangkan....
Ko gi satu event nih.
Event yg ada makan2.
Sblm makan tu ada taklimat/seminar/course yg dari kul 8am smpai tepat2 kul 1pm.
Oleh kerana bgn lambat, ko cuma alas perut dgn air milo je kat umah.
Pendaftaran tepat kul 8 nih. So..trus gi daftar. Malang plak sbb nak jimat cost tkde kudakapan kudapan kul 10 cam biasa.
So..nak tggu kul 1 mmg melapar giler lah.
Sambil2 tu telan la gula2 berangin yg urusetia bagi utk hilangkan mengantuk tu.
Tepat kul 1, urusetia pun kata "dijemput suma hadirin menikmati jamuan tengahari di dewan bla..bla..bla..."
So, lelaju la pi. Kena beratur plak. Tkpe..sabar lagi walo perut nyanyi lagu 'waka waka eh eh'.
So, smpai turn kita. Wahh..lauk bes bangat nih.
So, amik..dan makan. DUduk plak meja yg 10 org. Ada antaranya ko kenal, ada antaranya mmg tak kenal sbb dari latar belakang yang berlainan atau mungkin opis berlainan.
Semangat makan sbb sedari pagi tak makan kan. Nak pitam pun ada.
Makan..makan..makan..nom nom nom..

Tup2 kan..sket lagi nasik nak abis, ko napak ulat...ha..U.L.A.T
kalo ulat camni ok lagi.Tp kalo ulat camni..ko lalu nak makan ??


Ha..ulat segar tau..bkn ulat yg dah mati semasa dimasak bersama masakan lain. Tp takde la besar mcm gambar kat atas tu. Dia kecik je. Eiii...

Mmg tak la nak sambung makan kan. Kalo buleh aku rasa korang pun sure meluekkkk kat situ.
But then, persoalannya....
Kalo jadi camtu, korang wat apa?
a) Wat bodo je..terus makan smpai abis
b) Berenti trus.
c) Trus bangun smbil kata ada ulat oih dalam makanan ni..jgn makan.
d) Basuh tgn. Diam je bila org tanya kenapa berenti.

Wiie.... geli..geli.. bila igt aku nak termuntah.
Ha..kena kat aku la pada satu event bebaru nih (bukan kenduri kawen dan bukan kat opis aku).
Ulat tu segar bugar plak. Aku suspect ulat pada acar la sbb menda tu tak masak kan. Atau ulat berengga lalat (uweekkk....rasa nak terkeluar suma isi prut ha). Mungkin sbb derang tak tutup makanan tu. Telur lalat akan menetas menjadi larva dalam tempoh 8 hingga 20 jam. Eiii.. aku geli..geli.. Cuba baca ini :

Kitaran hidup lalat rumah melibatkan empat peringkat iaitu peringkat telur, larva, pupa atau kepompong dan lalat dewasa. Cuaca yang panas dan lembap merupakan keadaan yang sangat sesuai untuk pembiakan lalat rumah. Biasanya masa untuk satu kitaran hidup lalat adalah antara tujuh hingga sepuloh hari.
Telur lalat berwarna putih dengan panjang 1.2mm. Seekor lalat betina boleh menghasilkan sehingga 500 biji telur dalam tempoh masa empat hingga lima hari. Telur ini akan menetas menjadi larva dalam tempoh antara 8 hingga 20 jam.
Saiz larva adalah 3 hingga 9mm berwarna putih kekuningan. Pada peringkat ini larva akan makan ditempat pembiakan atau najis ayam sebelum bertukar menjadi kepompong yang berwarna coklat kehitaman.
Lalat rumah akan menetas daripada kepompong menjadi lalat dewasa. Pada kebiasaannya lalat dewasa akan terbang antara 1 hingga 2 km tetapi lalat dewasa ini juga boleh terbang hingga 20km. Lalat dewasa biasanya hidup selama 15 hingga 25 hari. Lalat ini tidak aktif pada waktu malam dan biasanya akan hinggap di dinding atau siling rumah, di dahan-dahan kayu atau kandang ternakan.
Populasi lalat rumah yang banyak akan menyebabkan gangguan kepada manusia, ia juga boleh menjadi agen pembawa penyakit kepada manusia seperti penyakit yang disebabkan oleh bacteria atau virus.
Sumber : sini

Tp... Alhamdulillah..tiada sebarang effect jadi pada aku walo aku da pikir memacam. Aku pikir nati ulat tu bertelur dlm perut la, nati dia buat sarang dlm usus la..(ok, melampau). Aku agak2 sbb aku slalu minum madu. Tp bila ckp ngan my dear dia tak berapa nak percaya. Yelah..bkn aku kata semata2 kerana madu. Semuanya mmg izin Allah..tp sbb aku makan madu tu pun membantu mencegah pertumbuhan bakteria.

Dan akan juga perasan bila mana satu opis ni sakit perut retu, aku tak kena.
Tp betul per madu mencegah penyakit (dgn izin Allah).

Diriwayatkan oleh Abu Sa'id al-Khudri r.a: "Seorang lelaki datang kepada Nabi Muhammad s.a.w lalu berkata: 'Sesungguhnya saudaraku sakit perut(cirit-birit)'. Rasulullah s.a.w bersabda: 'Berilah dia minuman madu'. Kemudian, dia memberi saudaranya minum madu. Lalu dia datang semula dan berkata: 'Saya telah pun memberi minum dia dengan madu tetapi penyakit bukan berkurangan melainkan bertambah.' Rasulullah s.a.w menyuruhnya agar meneruskan meminum air madu sehingga tiga kali lagi. Kemudian, lelaki itu datang sekali lagi. Rasulullah s.a.w masih menyuruhnya meneruskan meminum air madu tetapi lelaki itu menjawab,'Saya telah memberinya minuman madu tetapi sakitnya masih bertambah.' Lalu Rasullullah s.a.w berkata:'Allah benar dan perut saudaramu itu yang berbohong.' Kemudian Rasulullah s.a.w sendiri memberi minum madu kepada lelaki tersebut dan akhirnya sembuh.

So, kira ko buleh la makan ulat... huhuhu

28 June 2010

~Pasal...Farewell Kak Sal~

Baru je tadi ne.
Kak Sal, our bos nak pindah p IKN.
So, buat la makan2 ala farewell utk dia. Dgn sesi pemberian adiah.
Ku order Papa Johns sbb derang tak penah rasa lagi.


Ok, ai loike dgn deliberi PJ ini sbb cpt, lps tu tak sesat. Yelah..ada skali tu piza ke mekdi ke tah..sesat ke barat halanya.
Tong2 la duit sesama kami yg seramai 9 org ni. Makanya dpt la makan 3 bijik piza berlainan jenis, breadstix, wedges.
Dan sumanya nom nom nom.

Super Papa's


Texas Heat (paling bes dan recommended utk org yg sker 'heat'-'heat' neh) &
seafood apa tah.


All of us. Ya Allah..semua brg sumbat dlm pantry aku neh. Hoho.


Makan..makan..makan.. Eh. perasan tak suma org dlm unit aku ni bulat2. Ekekek.

Eh. ini majlis farewell kan.. asal aku je salu interprame. ok, kasik laluan pada org diraikan. Ok..aku akui mmg aku kecoh. Menyampah dgn diri sendiri.


See...org amik gmbr pun aku nak kecoh..kecoh btulll....



So, utk Kak Sal, semoga gembira di tempat baru. Terima kasih atas segala yg diberikan selama 2 tahun setengah ni. We'll miss you Kak Sal!!!

~Cerita Pasal Moving Out!~


We're moving.
Giler malas nak kemas.
Tp kena kemas jugak. Kotak da berlonggok menanti.
So..babai lah..nak kemas2 nih (sbb tu smpat nak buat entry).
Ni bila da kat tpt baru sure lama tak bley online nih.
Eh. Tak. Ku duk tpt yg mmg ada line da. Alhamdulillah.

Haa....sapa amik stapler aku nih...sila pulangkan..aku nak masuk kotak dah ni.

26 June 2010

~Pasal FB : Mari Teropong~

Aku ada sesuatu lah nak citer pasal FB nih.
Tp tak buleh citer kat sini.
So, citer kat umah sebelah lah ya.
Kat sini ramai da teropong. Bila ramai da teropong makin ramai la kang internet bergerak, tipon karats suma. Tk sanggup den.
Jadi jum gi umah sebelah.

~Puspanita & MIHAS~

Minggu lps 2 ari berturut2 join xtvt Puspanita. Waa..Puspanita kekdahnya. Tkpe..puspanita ok, tp jgn puspakom sudah.

So, ari Khamis aku dah war2 kat status fb kata nak pi Hari Anggun Wanita (ke Wanita Anggun ke tah). Lebey kuang la tu kan. Ni anjuran Puspanita KPKK. So, join juga ada..ngeh ngeh. Ai loike je Anggun2 ni kan. Ala, setgh ari je pun nyer. Ada bengkel mcm tu la. Ada ceramah pasal imej, cemana nak mekap, bwk h/bag suma. Yg mekap tu Sendayu Tinggi la bagi talk n pasal beg tu Alfio Raldo kasik talk. Dan tak semena-mena aku leh register jd dealer AR tu. Betui la...terpehapa tul. Tp takpe lah. Seploh inggit utk seumur idup. Aku bkn per..kang smpai katalog ke aku bkn aku suh org lain beli, aku je la yg membeli. Tp ok per. Aku penah beli h/bag AR nih. Lama da, dlm thn 2007 gitu, elok lg smpai skang. Tkde la sopak2 mcm beg2 slalu beli kat JJ tu. (Iyer, thp saya beli h/bag di JJ je. Sogo-tak suka sbb kalo beli je slalu cpt rosak. Tk kira yg berlonggok2 bila ada sale tu atau yg masih belum dilonggokkan lagi). Jadi, sapa nak beli h/bag sila gitau saya yer. Waka waka eh eh.

Abis dlm kul 1 camtu. So, tk lama pun. Ada sedikit gmbr je. Kualiti kurang memuaskan sbb aku zoom je. Tk kuasa la nak bangun pi amik gmbr. Lepas tu da la hampagas. Dlm 10 org yg pi ni seorang pun tak dpt lucky draw yg ada 35 adiah. Mmg la tak bertuah pnya org. Eh. Pasal muka aku ada shine camtu? Result dari Simplysiti la tu. Waka waka eh eh (my dear kata..ala..tu flash tu.. huhu)

Ok, sila tgk gmbr bwh tu. Itu org Sendayu Tinggi pilih je participant utk jd model make up dia. Dia buat smokey eyes okeh. Smokey eyes..tkde pun org kata mata cam hantu ke apa ke. Terhapa sungguh la org tak phm apa itu smokey eyes nih.

Dan esuknya aku gedik2 nak ke MIHAS plak. Ini ala2 rombongan che kiah la. Anjuran opis aku plak. Ate... asik aku je yg bwk org yg datang lawatan masa event opis aku, nak la plak jd ahli rombongan kan. Salu je aku bwk puspanita la, budak sekolah la. Tp kat MIHAS ni takde de lawatan berpandu cam kiterang. Ko jalan la sendiri kan. Dah tu ini kan Trade Exhibition, so sendiri jalan je lah. Thn ni MIHAS buat kat Matrade Jalan Duta nun. Lagipun aku tak penah lagi ke Matrade ni, so lagi gedik2 nak pi. Salu takat Mahkamah tu je kan.

Sebelum pegi. Tunggu bas dari opis kat Rawang mai amik.
Ni je dari HQ. Eh. ada lagi. Tp tak masuk gmbr.


Gi waktu lunch ari Jumaat. Yg ari Jumaat ni dia tak bkk lagi utk public. Siap rules n regulation da tulis tak leh pakai casual-jeans n t-shirt tak boleh. Ini mcm dibuka utk sykt2, kena pakai office attire. So, ada registration suma, dpt gudie bag. Yay! suka.

Masuk je ada byk booth. Khemah besau ada 4. Tak terpegi la kan suma booth. Kalo pameran produk halal ni sure la majoriti dia FOOD kan. So, ada memacam la gerai. Kena thn napsu je. Maklum la gaji baru je di bank-in kan. Bahaya nih. Tp aku takde la beli hapa. Cuma terbeli ini.

Eh. mcm kenal je gmbr kat desktop PC bakang tu. Blog p.n.s.t.o.b.e.r.i lah. Waka waka eh eh.

Huhu. Aku da naik syiok pakai ini brand. Jadi beli jelah sementelah dia kasik diskaun. Kalo kat Watson rega dia rm29.90, so kat sini dpt 26.90. So, kasik beli sajork. Dah value 4 money tu amik je. Aku ni salu beli brg kosmetik ni kat Watson je. Kalo ada diskaun tu aku beli trus walo tak abis lagi brg2. Saja buat stok. Iyer..sy ni rakyat marhaein..beli kosmetik kat Watson je..mimpi je nak beli kat kaunter tu kan. Tskkkk... Waka waka eh eh. Ok..ke laut plak citer nyer. Dari MIHAS ke Watson.

Lagi tak beli apa pun. Just beli perencah nasik goreng ADABI. Then jus limau kasturi (kiterang berdua sker air limau kasturi asam boi neh. Eh. dah lama tk pi pasar malam yg ada jual air sedap neh). Beli jugak kerepek ubi yg dia buat dlm bekas mcm Mister Potato tu. Tp sedap weh. Rangup giler kerepek dia. Mmg boleh lawan la. Sekali hadap trus abis.

Then kul 2.30ptg tggu bas nak balik opis. Eluk kuar khemah je ujan lebat hamat. Berlari2 la ahli romb che kiah ni nak naik bas. Tp ada je petugas2 yg stenby payung. Tkpe ah. Lari saja.

Jadi itu je lah citer nya pasal Puspanita dan Mihas.

Sebhgn ahli rombongan. Yg lain dah terpisah2.
Ate..takkan nak jalan berderet mcm kekanak sekolah kekdahnya kan.


Ni nak balik dah. Dah angin2 ribut2 pun leh tgkp gambar.
Ehehehe. Derang pun layan je aku neh.
Keh keh keh. Deme tatau aku ni blogger tak berapa nak tegar.
So, sure kena amik gmbr semua acara. Haha.


Dpt gudie bag. Dlm dia ada perencah soto 2 botol.
Mee segera jenama apa tah. Kopi segera pun jenama apa tah. Bes. Bes.

25 June 2010

~Pay Day!~


Hari mendapat gaji bermakna hari membayar juga - Pay Day.
Smlm da gaji kan kalo gomen. So, hari seterusnya adalah hari membayar itu ini. Yelah..mcm org selalu kata, besar periuknya makin besar la keraknya (tp ku guna rice cooker, so tanak nasik takde kerak eh).
Dan bulan ni Alhamdulillah, dgn offer baru retu maknanya gaji pun adala sedikit ganjakan. Plus dgn sedikit increment. Sebenarnya kiterang baru dpt pelarasan gaji. Ekceli kalo jawatan lama, increment me bulan 1, so..ada la pelarasan di situ (err...motip bagitau segalak nih..mau la pas ni ada yg anta komen suh blanja. Ai tak kesah..1st come 1st serve okeh).

Sebenarnya nak jelaskan pasal kenaikan pangkat, kenaikan gaji dsb. nya nih.
Sbb ramai yg kata "wahh..naik pangkat eh"
Takde la..me sebenarnya mmg la kira mcm naik pangkat, but then me adalah tukar jawatan. Me lantikan baru. Isi borang keja kosong, interview, buat assignment suma lah mcm org2 yg nak mintak jawatan tu. Meaning kalo dulu me dgn gred 27, skang ni 41. Gitu.

Kalo naik pangkat kat gomen ni ada satu term iaitu Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL). Ha..yg ni baru btul2 punya naik pangkat. Bila dpt KPSL ni kita akan jadi "kanan". Kenaikan pangkat kanan ni gred dia akan ke no. genap. Contoh dari 27 ke 32, dari 32 ke 38. Dan naik plak ke 41. Tp kalo dr 32 pun buleh trus naik ke 41. Nak dpt KPSL ni harus kena lulus exam PTK at least aras 3 (me 3 x amik exam PTK, 3 kali lah dok aras 3 je. Baik Umum atau Khusus. Tu sbb hok last skali retu me taknak pegi. Rupanya ada hikmah jugak la bila tak pegi dan dapat lantikan baru. Hehe).
Bila dpt KPSL takde kena ulang tempoh percubaan atau apa2 lah..terus je keja cam biasa. Gaji pun banyak. Sbb dia melintang. Err..cemna nak terangkan yer. Camni..let say lah dulu gaji me kat P1T10, kalo dpt KPSL gaji me akan melintang ke P2T11. Memang masyuk lah.. (utk rujukan sila klik SINI-jadual gaji govt) Itu baru betul naik pangkat dan naik gaji.

Tp kalo lantikan baru takde melintang2 nih dan takde kanan2 de. Ko pegi la duduk kat jadual gaji P1 dan T nya adalah yg terhampir dgn gaji masa ko gred lama. Ha..paham ke tak nih. Cemni la, let say me dulu gaji P1T10, dgn lantikan baru gaji me akan P1T4. Tak lari jauh pun. Pangkat tu mmg la naik dan gaji pun naik la. Sket je. Ye lah..mmg Alhamdulillah (hai..kena ckp, kang ada kata tak bersyukur plak. Blog ai kan da di teropong oleh ramai kenalan..so..ckp kena bertapis je. Nak cakap tak pakai tapis ai kena pi blog sebelah. Hehehhh..haihhh).
Untuk lantikan baru jugak, dia kena ulang balik tempoh percubaan. CUma dikecualikan dari induksi (umum dan khusus), exam dan BTN. Tp kalo lantikan baru dari 17 ke 27, kena gak induksi dan exam sbb derang ni dari kump. sokongan 2 ke sokongan 1. Tp tempoh percubaan dan pengesahan jawatan still setahun walo da dikecualikan dari suma tu.

Me ada nak citer pasal KPSL nih..tp kat blog sebelah lah. P n C. Eceh..giler...! Mana leh citer sini nati derang sepah2 kan citer aku tu. Tau2 da jadi bahan dah. Lalalalala.

Tu lah tu.. saja je nulis pasal2 ni petang2 kala nih. Eh..baru tingat, byk lagi utang piutang tak dilangsaikan. Anyone..sapa nak dibelanja nih..cpt2 sementara stok masih ada. Me nak blanja Papa John's je nih or Big Apple. Lelain da tak pandang. Haha. Velagak giler ko yer.

Ok dah..nak maybank2u jap. Tata..

PnStoberi : ingat..jgn boros..itu pesan arwah ayah yg aku igt smpai skang.

~Keywords ari ni~

Diambil dari analytics Nuffnang.
Keywords ari ni adalah berkaitan dgn entry aku smlm.
Ari ni baca paper pun sedihnya la hai.
Apa pun..mungkin ada 'sesuatu' yang ingin Tuhan tunjukkan.
Al-Fatihah sekali lagi utk Allahyarham.

24 June 2010

Pelajar Tingkatan 4 MTD mati dipercayai akibat dibuli senior

Berita Harian Online | Pelajar Tingkatan 4 MTD mati dipercayai akibat dibuli senior

Al-fatihah utk arwah.
Aku masih terkejut dan tak percaya.
Arwah pernah jadi anak murid aku masa dia darjah 3.
Salah seorang pelajar harapan sekolah.
Masa darjah 6 dia adalah Ketua Pengawas.
Pelajar yg cerdik.
Dgn keputusan UPSR yang bagus, dia dapat sekolah terbaik kat Ipoh - Anderson.
Tp demi sebuah persahabatan, dia tak nak berpisah dgn best friendnya, dia pindah ke sekolah asrama biasa di Kuala Kangsar.
Masa form 3, result PMR dia bagus. So, dia takleh la nak follow best friend dia yg resultnya itu bikin pecah rekod family tu. Huhu. Best friend dia ke sek. teknik Perlis, dia ke MTD.

Dan best friendnya adalah anak buah aku.
Makanya mmg aku kenal arwah ni. Se kampung dgn aku (arwah dikebumikan di Baling Kedah, kg ayah dia)
Arwah ni mmg seorang yang baik dan hormat org tua. Rajin. Masa wedding aku dia la meringan tulang bantu.
Till now dia still panggil aku cikgu walo sekejap je aku jd cikgu dia.
Selalu jugak dtg umah aku. Main PS2 dgn anak buah aku.
Pendek kata mmg bff anak buah aku tu la.
Buat jahat sesama..buat baik sesama. Yelah..budak lelaki baru nak beso kan. Siap p pekan naik moto takde lesen berdua (dan anak buah aku kantoi kat ayah dia..terjumpa kat pekan. Apa lagi..mengamuk la ayahnya iaitu abg aku la)

Memula aku tak pasan status Acap, anak buah aku ni. Yelah..bebudak skang ni punya short form kan.
Muhammad Asyraf - tidakkkkkkk,,,,kwn baik aq dh pergi.......aq ingt rye ne leh la jmpe die,,,,tpe die dh meninggal,,,,,AQ X PERCAYE DIE DAH MENINGGAL,,,,,,,,,,,,,,,

Anak buah aku ni skang kat Perlis, so aku igt kawan dia kat Perlis sana lah. Kebetulan plak bila tgk status member2 byk citer pasal org meninggal (yelah..nak puasa ni mmg ramai org meninggal). So, aku pun citer2 la dgn my dear. Skali dpt SMS dari kak ipar aku (mak si Acap ni lah). Gigil2 aku baca. Aku plak yg tak percaya.

Anak buah aku tak dpt terima sbb dia dah lama tak jumpa member baik dia tu. Derang tak jumpa masa cuti sekolah retu sbb MTD tak sama cutinya dgn sekolah biasa. So, ari raya (which anak buah aku tulis 'rye' aku igt dia tulis utk 'ari'. Hemm..bebudak nih..terasa tua plak bila aku tak phm s/form derang ni. Haishh) baru derang plan nak jumpa. Raya pun tak jauh lagi kan.

Betul. Kalo sakit ke accident ke aku pasti leh terima tp kalo disyaki kes buli, mmg aku pun tak boleh terima. Apa dosa dia?? kenapa buat org macam tu adik2 harapan negara? Bukankah korang nati akan jadi pemimpin dalam tentera. Kenapa mesti ada subjek "buli" dalam kehidupan derang di asrama? Tau tau korang dah meragut nyawa seorang anak harapan keluarga dan seharusnya dia akan menjadi seorang yang berguna suatu hari nati.

Kakcik citer derang gitau parents dia yg arwah jatuh katil. Ramai cikgu dr kg aku yg mengajar dia pegi ke Baling utk hadiri majlis pengkebumian dia. Baling tu kg ayah dia kalo tak silap. Dr cikgu2 yg pegi tu dapat tau mata arwah pun mcm lebam. Hemm..jatuh katil mata lebam?? pikir kan lah sendiri.

Aku harap pihak berkenaan siasat la betul2. Jgn kata nak tubuhkan j.kuasa itu ini tp in d end of d day, kes tutup mcm tu je. Nak2 plak parents arwah org kampung dan hanya keja kg. Tolong lah... jgn kes ikan besar je kita nak siasat ke akar umbi tp kes mengambil nyawa org ni dibuang gitu shj. Tp aku yakin...kalau pun "abg2 senior" tu terlepas, derang takkan aman hidupnya. Seumur hidup la dihantui bayangan menakutkan. Biar... biar la..lepas di dunia, tk semestinya lepas di akhirat.

Aku penah citer ngan my dear- Naim ni baik btul dgn Acap, nak tunggu derang masuk universiti nati..sure baik juga, tukar2 citer pasal awek plak. Sekali..takat umo 16 thn je lah persahabatan derang.

Utk arwah Naim, cikgu doakan Naim ditempatkan di kalangan org2 beriman. Naim budak baik juga anak yang baik. Utk Acap..kita doakan yg terbaik utk dia ya. Mmg mcm mimpi..tp sedikit sebanyak menyedarkan kita yg perjalanan hidup kita Tuhan yang tentukan. Kita cuma merancang. Walo Acap da rancang raya nati nak jumpa dia..tp itulah yg dah tertulis utk dia. Allah yg Maha Mengetahui.

Al-Fatihah utk arwah.Gambar arwah masa wedding aku. Ini la jejaka2 yg byk membantu masa wedding aku tu. Yg duduk 2 dpn tu adalah bff anak buah aku yg sgt ringan tulang. Yg berdiri tu suma anak buah aku. Sumanya da jadi jejaka terhangat di pasaran dah. Hehe. Anak buah aku yg kawan rapat dgn arwah tu yg paling ujung kanan


** Update : Berita RTM Semasa 11 Malam- bedah siasat dibuat di PPUKM. Dan dipercayai disuruh tekan tubi oleh seniornya. Ya Allah..kesiannya. Cemna la smpai sesak napas budak tu disebabkan tekan tubi. Ya Allah....

***Update : kuar muka dpn Berita Harian. Menyayat hati.. dan Paper Utusan ada cerita lebih sket macamana derang buli tu. Dah suruh tekan tubi, kena tendang plak bila dia tak larat bangun. Tuhannn...aku tak dpt bayangkan cemna kesengsaraan dia masa tu.

21 June 2010

~Hatiku Dipenjara~

Keh keh keh.
Tajuk tak boleh BLAH!
Macam tajuk lagu kekdahnya.
Tp aku cuma nak menyatakan kehibaan jer.
Ada bc / dgr berita pasal Penjara Pudu (tembok) dia nak dirobohkan?
Mlm ni..kul 10 kang.
Aku tetiba rasa mcm hiba jer.
Eh. Apa hal lak nak hiba? Ada kena mengena ke pun? Penah kena penjara? Atau ada sedara mara jiran atau tetangga kena penjara?
Tidak la kan. Tah..aku rasa mcm sayang je bila nak kena roboh bangunan bersejarah tu.
Tembok tu ada lukisan yg dilukis oleh banduan.

Sedikit info mengenai Penjara Pudu :
  • Mural sepanjang 384 meter mencatatkan rekod sebagai yang terpanjang di dunia.
  • Bangunan penempatan utama mengandungi 240 bilik menyerupai Penjara Kandy di Bogambia iaitu berbentuk X dan dibina setinggi tiga tingkat.
  • Dahulunya dikenali sebagai Pudu Goal, terletak di Jalan Hang Tuah yang mula dibina pada tahun 1891 di atas tanah seluas 10 hektar.
  • Blok D yang menempatkan bilik akhir dan bilik gantung yang menyaksikan 180 pesalah menjalani hukuman gantung sampai mati di situ dari tahun 1960 hingga 1993.
  • Reka bentuk untuk dapur penjara adalah menyerupai dapur "pauper hospital" dan mengandungi sebuah stor dan bilik timbang.
  • Pada tahun 1985 penjara ini juga mencatatkan bilangan banduan yang tertinggi iaitu seramai 6,550 orang pada satu masa yang menyebabkan kesesakan dan memaksa banduan tidur secara bergilir-gilir.
Dan mlm ni temboknya akan mula dirobohkan. Sayang nya rasa. Satu lagi sejarah hanya akan tinggal kenangan.

Rasa mcm rugi plak dulu masa dia bukak tu aku tak pegi. Masa tu aku kat mana eh. UiTM ke da keja. Aku mcm sker jugak nak tgk menda2 yg ada rahsia tersendiri nih. Kalo tgk menda2 camni slalu aku terpikir "cemna?? cemna??" Yelah..cemna derang tido, cemna derang makan, cemna derang dok dlm tu. Emm.. aku penah pi kat Penjara Kajang tu. Tp tu tak heavy sgt. Just Penjara utk org2 dadah je aku pi tu. Sbb masa tu ada course Pengurusan Stor. So, pi buat lawatan kat stor penjara tu. Jadi trus la derang bagi masuk. Tp idak la kami ke sel2 Penjara tu. Cuma tgk tpt derang buat2 kraf, menjahit suma tu je. Apa giler ke nak pi kat sel2 tu. Itu pun bila napak kami2 ni derang suma tgk je. Takut pun ada. Kesian pun ada.

Apa pun..kekadang..demi pembangunan, ada yg harus dikorbankan. Lagipun tanah ni pun akan dibangunkan oleh UDA. Dan aku terpikir jugak, kalo nati ada pembangunan atas tu, lets say la nak buat kondo adakah korang sanggup beli? Kalo aku..idak la kan. Hikss..

Sumber :
http://kualalumpurcityguide.com/149/pudu-prison-kuala-lumpur-penjara-pudu/

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=507288

http://www.prison.gov.my/pride/index.php?view=article&catid=37%3Awarta-sejarah&id=318%3Apenjara-pudu-dalam-kenangan&option=com_content&Itemid=75

~KB-PLC-PJ-BMC-PJ-KB~

Apa menda lak uruf2 berterabur tu.
Itu perhentian2 yg ku pegi pada Sabtu retu.
Giler ah.

Bermula dari PLC. PLC is stand for Pandan Lake Club.
Menghadiri wedding. Ai loike je gi wedding kat Club neh. Tk peluh2 tiak.
Hehe. Sgt memilih okeh. Hehe.
Wedding Dik Riena kita. Beliau adalah kawan yg dikenali dari porem mesra dot net dulu. Huh! Lama giler da tak masuk itu porem. Dulu sbb asik 'hang' je, so maleh da masuk. Dulu siap moderator, skang udah kena lucut jawatan lah tu. Ramai juga kawan aku dpt dari porem tersebut. Eh. Nati nak buat entry khas la kan pasal porem nih. Wujud lagi ke porem ni persoalannya?. Heh!
Ok, ini si pengantin. (My goshhh.. aku tau aku gemuk giler. Sila jgn igt aku mengandung yer. Mcm penyakit beguk pun ada aku tgk muka tu. GIlerr..tak jadi nak masuk fb gmbr nih). Masuk2 je ballroom tu pengantin tgh karaoke. Memula ingat silap wedding kah, siap tgk kat gudie. Okeh betul dah nama. So, makan2 dulu baru jumpa pengantin. Aku sengih je dari jauh dan pengantin sudah kenal aku. "Kak Reennn..." katanya. Heehe. 1st time okeh jumpa beliau nih. Walo lama da kenal kat porem tu, tp kat wedding tu la 1st time jumpa. Tp mustahil lah beliau tak kenal aku. Udah bertempek gmbr aku kat fb, blog ni takkan tak kenal. So, jumpa kejap, amik gmbr trus laju2 ke PJ plak. Ada wedding sblh umah PIL. So, makan kat sana plak.

Makanan kat sini mmg marvelous. Nasik minyak, ayam masak merah, acar mmg sedappp.. Jarang aku ckp lauk kenduri sedap tp yg ini mmg sedap. Tp takde gmbr lah. Kuawasa la kan nak snap2. Nati org kata aku jakun ke apa. Sbb jiran sebelah umah so, dpt tapau. Suka..suka..

Dlm kul 5 laju2 ke BMC lak. BMC - Bandar Mahkota Cheras. Umah akak amik barangan yg dikirim oleh bonda. Akak aku balik kg, so, mak kirim bagai2 dari kg. Ada durian, kuah durian, tempoyak. Makan dulu kuah durian mak aku buat. Cicah ngan roti. Aku tatau tpt lain panggil apa kuah durian ni. Serawa ker? Skali tgk durian mak aku kasik byk giler. So, trus decide antar balik PJ. Patah balik la ke PJ. Adehh.. dah tu kalo simpan kat umah pun mau suma merekah tu kang.

Just antar buah2 tu suma, solat jap, then laju2 la balik. Tp sempat nyinggah pasar malam. Aku sker pasar mlm PJ ni sbb ada CD. Huhu. Ok, nati citer beli CD apa yer.

Balik umah badan dah lekit2, angkat segala durian, trus bukak durian. Ceh..gaya mcm suka beno makan durian. Aku mmg tak gemar la durian. Tp sbb ni dah lama tak makan, ok la. Aku makan. Lagi satu aku boleh makan kalo pokok kat dusun umah kg aku je. Durian lain, mmg aku tak ghairah pun nak makan. Eh. Takde la dusun sgt umah aku tu, sekadar ada keliling2 umah je. Dulu bff aku si Juwita tu kata aku tak makan sbb umah aku mmg ada durian. Sbb dia suka amat durian. Aku rasa ada betul nyer. Sbb dulu Kak Cik aku antu durian, tp bila dia dok kg, dah tak makan dah. Sbb rasa sentiasa ada kut. Tah.. apa pun mmg aku tak ghairah dgn buah berduri tu. Nak kata tak boleh makan tu tak la. Ok je. Tp sila pelik kalo ada org tak makan durian, tp boleh makan tempoyak. Atau sebaliknya. Heh!

So, itu la citer hentian2 aku. Penat mmg penat la. Tp no hal je. Ari Ahad tu melepak je kat umah. Siap masak tempoyak lagi. Once again, mcm fail je rasa. Pekat giler plak. Weyyy...!! ini bikin malu anak Perak je ni. Tak pass pass masak tempoyak nih. Kenapa?? Why?? Why??

18 June 2010

~Waka waka eh eh~

Aku bukan la peminat mati keras World Cup nih.
Dek kerana da ada laki ni buat2 minat la kan.
Tp idak la dangkal sgt smpai tatau ada FIFA 2010 kat Afrika Selatan sana kan.

So..meriah kan sama.
But then, aku bukan lah golongan yg ber ASTRO. Eh. Tipu! ada Astero tp takde ESPN, sport suma tu lah. Aada canel katon je. Hehe. yelah.. aku amik pakej variety tu. Yg ada Discovery, Katon ngan MTV suma tu. Ini sbb dulu dari bujang-bujangan aku da pakai ini pakej. Jadi da kawen tak kuwasa juga la nak nambah2 canel. Lagipun bukan tgk sgt pun. 4 thn skali je lah kalo nak tgk beria pun. Lagipun siaran tak berbayar katanya dapat hak penyiaran. Jadi kami pun (my dear la secara khususnya) rasa seronok lah. Boleh la sama ber waka waka.
Namun..indah khabar dari rupa. Tskk.. perlawanan yg bes2 tak disiarkan. Cuba baca ini :

Tak bohong kaki bola

RTM bukan penipu. Kami sudah memaklumkan kepada masyarakat lebih awal mengenai perlawanan yang akan disiarkan sepanjang Piala Dunia. Kami lakukan promosi menerusi siaran radio RTM, TV1 dan TV2 serta iklan di akhbar. Tapi mungkin ramai peminat tidak tahu kerana mereka tidak mengikuti perkembangan,” kata Ibrahim.

“Kami hanya mendapat hak siaran berlesen untuk 35 perlawanan, 24 daripadanya disiarkan secara langsung, manakala 11 lagi siaran ulangan. Bagi mengatasi isu ini, kami memohon kepada peminat bola sepak agar merujuk kepada promosi di radio RTM, TV1 dan TV2 untuk mengetahui perlawanan mana yang kami siarkan.

“Kami mohon maaf atas kesulitan yang timbul, terutama bagi peminat pasukan tertentu kerana tidak dapat menyaksikan pasukan kesayangan mereka beraksi. “Kami tiada hak memilih perlawanan mana yang mahu disiarkan, sebaliknya ketika undian dilakukan di Astro, kami tidak bernasib baik kerana banyak perlawanan berkualiti tidak dapat kami siarkan,” katanya sambil memberi jaminan RTM tidak akan terlepas siaran separuh akhir dan akhir Piala Dunia.

Bacaan selanjutnya di Metro

Aku pun maleh nak komen lelebih. Biar lah peminat bola yg ulas. Tp dulu jaman2 Astro masih tak ramai mampu milik aku tgk every each time pandang tivi ada je lawan bola. Ingat lagi masa tawon 2002, masa tu aku dtg dari Melaka ke KL utk dating. Eh..silap..utk apa tah..tp couple2 lah. Napak kat tivi ada bola. Sbb masa tu bf ku juga sker tgk bola kan. Sanggup benti jap kat kedai yg ada pasang bola. Ha..gitu. Skang apasal macam 'sunyi' je. Yg lelebih adalah mereka2 mem promote jer. Jadi lahhhh....

So, mlm ni ada pasukan feveret nk lawan nih. Aku rasa takde siarannya kat tivi free aku nih. So..tak dapek la nak tgk. Pasukan feveret aku England. Sebab?? Sbb jersi dia cantik. Kalo putih tu putih betul dan kalo merah, merah betul lah.

Ini jersi rasmi mereka ya tahun ini.

Tp kalo dpt yg ini aku sker. My dear..sila belikan utk saya. Ewah...arahan napak.. keh keh keh.

Aku juga tatau dan tak kenal pemain England nih. Saja kasik gempak. Abis..takkan aku nak amik Algeria sbg pasukan feveret aku. Hehe. (eh. terbatuk plak che sue kita) Jadi aku gugel list nama mereka.

England – 2010 FIFA World Cup squad

Goalkeepers:

Robert Green; David James; Joe Hart

Defenders:

Stephen Warnock; Matthew Upson; John Terry; Glen Johnson; Rio Ferdinand (now ruled out through injury, has been replaced by Michael Dawson); Ledley King; Ashley Cole; Jamie Carragher

Midfielders:

Shaun Wright-Phillips; James Milner; Aaron Lennon; Frank Lampard; Steven Gerrard; Joe Cole; Michael Carrick; Gareth Barry

Forwards:

Wayne Rooney; Emile Heskey; Jermain Defoe; Peter Crouch

~Tak berusaha kah?~

Series..tujuan aku menulis2 terutama pasal anak tu bukan utk meminta simpati.
Tp.. aku tahu ramai di luar sana sensitif dgn hati dan perasaan org mcm kami.
Walo kami slalu di 'smash' (cikgu..pinjam ayat eh..ehehe).
Tp ada lagi insan yang support kami.
Utk kawan2 itu..aku mmg ucapkan terima kasih.
Utk rakan senaseb yg amat2 memahami - che sue n cikgu, percaya lah..walo kita slalu di smash tp ramai rakan2 mendoakan agar ada pelangi utk kita satu hari nati.
Maaf la..jadi hari2 pulak cerita ni. Tp sebab ada kesinambungan dari citer smlm.

Secara kebetulan shbt aku yg jauh di Algeria sanun, CHE SUE pun kena jugak.

Bila bukak fb ptg ni (yelah..opis aku kena block fb)
Terus napak line atas skali dlm wall tu ada status my pren ever since kanak2 dolu.
Okeh..aku nak menangis tgk status dia yg dibalas oleh lebih kurang 50++ komen.

See ada je yang men sappot. Terima kasih sangat2 sbb memahami dan dapat menyelami hati kami.

Aku paling touching bab ni. Rasa nak mengalir air mata. Terharu sangat..
Sekali lagi, aku bkn nak kan simpati..tp sedikit pengertian mcm ni adalah sgt membantu aku dan aku rasa kawan2 lain pun mcm tu jugak.
Tp ada jugak terselit org lain yg kena lagi trok. Contoh Ayang yg lagi sempoi kena kata 'eh, ko da gemuk'. Tah la..aku tak paham org cemni. Gemuk ke kurus ada amik nasik umah korang ke? Ada anak ke takde anak ada mintak duit pampers kat korang ke?. Merancang anak ke tak merancang ada mintak pil perancang kat korang ke? Pelik oih.
Dan aku berdoa sangat2 satu hari nati aku tak la jadi camni. Mana tau kut2 satu hari bila da selesa berada di atas terlupa plak kejadian di bawah. Biasanya org2 yang cakap org tu derang da rasa diri derang selesa dan perfect.

PnStoberi : terima kasih sangat2.

~Muzik Retro Terbaik~

Apakah ini tanda-tanda diri semakin matang?
Bila tiba-tiba minat stesen radio yg memainkan lagu2 Retro je.
Cena??
Kalo dulu pilihan utama Era fm atau Hitz Fm.
Skang sudah mula menerima stesen ini.

Emmm....zaman dah berubah.
Sila - sila lah buat perangai yang matang juga ya.

PnStoberi : Mengalami perubahan sedikit demi sedikit. Alhamdulillah...

17 June 2010

~Tolong saya...~

untuk jawab soalan yang diberikan oleh kawan saya di muka buku.

abistu bila nk ada anak sendirik?

Sbb nya saya da pening nak pikirkan jawapan.
Soalan dia mcm soalan yang tanya.. abis tu bila nak beli kereta??
Kalo mcm tu saya ada la jawapan.
Yg ni bebetul buat saya buntu lah.
Saya ada jawab jugaklah kat muka buku tu..tp saya nak tau kut2 ada jawapan lain.

Ini jawapan saya kat mukabuku :
Sila la tanya kepada Tuhan Yang Maha Esa. Sbb hanya Dia yang Maha MEngetahui. Sy tak berani nak cakap lebih2 sbb saya seorang yg percaya apa yang ditentukan oleh Nya..org lain saya tatau la sbb selalu je tanya pada saya soalan yang semuanya ketetentuan Tuhan.

Terima kasih atas bantuan anda.

*oleh yang demikian ada entry di blog sebelah*

~update: bila aku jawab mcm atas tu, beliau kata aku EMO dan takut aku MERANCANG. Haha. Sukati la aku nak emo ke apa. Kalo ko tak tanya soklan tu aku tak emo lah, selama ni ada aku emo? Ada ? Piraahh... asik nak jaga hal dalam kain org je tak sudah..

*ok, org emo ada smbg entry emo kat blog sebelah*

PnStoberi : maaf la lagi skali pasal yg sama..lantak lah..!

16 June 2010

~Jom makan nasik lemak~

Sedapnya la hai bau nasik lemak waktu bukak tutup rice cooker tu.
Nom nom nom.
Tingin nak makan nasik lemak lak utk dinner mlm ni.
Wah..ini citer fresh from oven lah. Hehe. Baru je tadi menikmati nasik lemak.
Lauknya sambal sotong, ayam goreng ayamas n ikan terubuk masin sarawak.
Fuh...!! lega bila dapat menikmati nasik lemak buatan sendiri.

Lps ni kalo memekak2 kata badan cam tong gas sila baling puncher trus. Aku izinkan. Haha.

Ok, ini gmbr kejadian. Haha. Jarang2 amat aku up gmbr aku makan2, masak2 kan. Sbb aku bkn jenis pemakan. So, jarang2 ada gmbr gitu dlm blog nih. Huhu.

Nasik lemaknya. Daun pandan tu ekceli da kering dalam esbox. Ku rendam kejap pehtu ku masuk je dlm nasik tu. Bau nya tatapp ada.. uih uih..nom nom nom...

Dan ini my dear nyer portion. Upssie.. timun lupa nak beli. So, takde ulam.

Ok. Itu saja. Lenkali kita makan lagi yer. Nom nom nom....

~I'm Lovin It~

Beli Mc Value Lunch semata-mata nak gelas nih.
Hehe.
Last year pun aku da beli. Tp masa tu dapat kaler putih je.
So, nak kaler lain2 lagi.
Glass dia sama je macam yg last year tu.
Cuma ada tulis FIFA 2010 je. Ada yg tnya ni gelas kaca ke plastik. Ini gelas kaca yer. Berat jugak.


Nati nak beli kaler lain plak lah. Minggu ni kaler apa plak yer.. meh kita masuk web Mekdonel ini. Klik sini - Mekdonel . Minggu ini gelas kaler ijo..dun like green..so, nak tggu esuk (17hb) pepel karer... suker..sukerr...wiken ni buleh beli. Yey!!!

15 June 2010

~Award utk Follower~

To all my beloved follower -
Thank you coz follow me.
Walau pun blog ini mmg tak glamer,
tp korang follow juga tanpa ada ayat 'i'll follow you, follow me back'.
Terima kasih juga kerana sudi follow dgn ikhlas sbb ada di antaranya saya tak kenal
dan mereka tidak meminta utk di kenali oleh saya.
Saya tgk ada juga blog2 yg umo nya sebaya dgn saya tapi ada beratus2 follower.
Tp saya tak kisah. Saya menulis bukan kerana nama [relevannya?].
Oklah..sekali lagi terima kasih korang. Saya sangat hargai korang.

Walo org lain dah ada ratus2, malahan ribu2 follower,
saya baru je 45org, saya tetap rasa terharu jugak lah.
Ada juga org sudi 'ikut' citer pehapa saya ni.
(juga utk SR yg setia..tenkiu juga..ai know u haa... termasuk la yg suka jadi talipon karat tu,
yg suka jaja2 citer dlm blog saya ni kat org lain tu, saya ucapkan terima kasih juga.
At least bagi kesempatan kat saya utk saya rasa 'glam'. muahahahah)
Eh. saya rasa nak berikan adiah misteri utk follower ke 50 lah. Ok..kita tggu siapa yg kena.

Utk korang yg dah sedia follow pun ada adiah la.
So, terima lah award tak seberapa dari puanstoberi nih.
Kalo kita jumpa bebtul nati, sila tuntut stoberi or cake stoberi or air stoberi pun buleh la.
Saya belanja ya. Hehe



Dan ini lah follower nyer hingga ke saat saya menulis entry ini.
Once again..T.E.R.I.M.A K.A.S.I.H
ryn
mia liana
Asma
budak merah jambu
Agrobio Solutions
LyNn HaMzAh
izza nimy
~pearl_pink~
fiverul
eyza
Anif®
kinakoyu@mama_adam09
ieda
thesweetlittlecat
ejamaria
curupieracutiez
Jawa a.k.a USERMODE
kk
eija (iniblogeija)
fYZa
ejaa
Bella
Okid
suffer8zine

acit
D'Rainbow Cookies
ida
INSPIRASI RAWATAN KOMPUTER
kekucingkatz
Irtiyah
PuRpLeLiCiOUs LoVe
atyn slumber !
razel azul
cikCha
kekucingkatz
AyangAizul
Nila Pendita
escadagurl21
mrskojiwami
azriani
Che Sue
zat yg arif
aNgeL pUTiH
itayanin

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign