Pages

31 May 2010

~Mansion di atas kayangan: Option~

Lama tak tulis pasal mansion ku itu kan. Perkembangan skang..ok..treasury pun da byr 1st phase. La ni da smpai invois utk 2nd phase. Moga2 cecpt le derang byr. Ari tu ada poblem sket tang perjanjian..trus kena interest.. adehh..adehh.. ok nati aku citer pasal perjanjian tu yer.
Skang ni nak citer pasal 'option'.
Ada insan yg tanya "ko beli la umah tinggi2 ni..esuk dah tua, lif takde penat nak naik tangga, baru ko tau nak beli umah bawah".
Bukan mudah untuk memuaskan hati semua org yg tatau apa sebenarnya dalam hati kita. Dan bukan mudah nak bertikam lidah pada mereka yg anggap pendapat mereka harus diterima bulat2.
Keputusan aku beli umah ni bkn keputusan yg aku pikir dlm jangkamasa 2,3 ari.
Aku da pikir sejak aku masuk keja. Tp masa tu aku blum stable. Aku juga masih tercari2 kat mana tpt aku harus set-up life aku.
So, bila aku da buat keputusan ni makna aku da buat keputusan terbaik utk aku. Aku tekankan sekali lagi, utk AKU. Bukan kamu, awak, engko dan mereka.

Dalam membuat satu keputusan kita tak boleh tamak.
Sbg contoh : "saya nak carik rumah yg berharga bawah 100k, yg duduknya di atas tanah, 2 tingkat dgn 4 bilik tidur, 2 bilik air, 1 bilik stor, dan lokasinya adalah di kawasan segitiga emas di KL yg mana 10 minit je kalo nak pegi opis saya. Oh. Rumah tersebut juga mesti rumah baru. Diulangi... RUMAH BARU ye..bukan 2nd hand".
Ha..dapat?? dapat?? umah berantu dapat la kut..itu pun org akan mcm "eh..ko brani beli umah murah camtu..eii..takut..takutt".

Jadi setelah ditimbang tara dlm hal pembelian rumah ni, perkara pertama yg perlu aku pertimbangkan adalah : rumah di sekitar KL atau ceruk ujung tanjung sanun?.
Jadi perkara kedua selepas itu. Sekiranya umah di KL, jarak perjalanan ke opis dah jimat. Begitu juga minyak keta dan juga masa. Kalo umah ujung tanjung..ko hadap la jem baghdad pegi balik opis .
Oleh kerana aku pun org merantau, dan rantau punya rantau terus tercampak tetgh KL ni sure la aku rasa susah kalo aku nak carik umah di ujung tanjung. Dah selama2 ni nak pi SOGO pun amik masa kurang 10minit, nak ke opis bangun pagi kul 7 pun buleh rileks lagi, nak gi tgk wayang pun leh balik umah dulu dr opis, makan2 baru pi balik BTS [bukan Bandar Tasek Selatan] tu. Lepas tu pikir juga aku nak further Master nati di UM. Mana mungkin aku nak duk ujung tanjung. So, haruslah pilihan ku adalah umah di area2 KL jugak.
So, bila da ada keputusan nak duk di area2 KL, haruslah kita buat pilihan lagi [tak abis2 pilihan..ingat aku main bohhh..beli je..]
Nak umah baru or umah yg dibeli dari org. Makna umah 2nd la tu. Aku tak la kata kesah nak duk umah 2nd, ater..kata umah 1st harus la kalo buleh nak carik umah baru.
Jadi bila da ada keputusan nak umah baru, harus la ko korbankan perasaan ko nak umah ada tanah, ada taman astokana ker apa ke di sekeliling nya kan. Ater..aku ni gaji idak la byk mana. Ha..takat2 kondo tak berapa nak mewah tu dapat la utk loan aku ni kan.

Jadi..begitu lah aku dlm membuat keputusan.
Apa nak kira pulak smpai tua pegi nya. Tu pun kalo idup smpai ke tua..kalo tidak..smpai ke tua pulak tak ber harta ke asik ingat camtu jer. Aku tgk klik aku sorang tu ok je duk umah flat. Smpai anak da form 1 dah. Pehtu abg aku dulu ni ha..ok je duk flat sini..takde pun aku tgk otak dia tepu. Ni kat flat aku ni berapa ramai makcik2, malahan nenek2 pun ada. Ok je...
Aku tau life mcm tkde kalo duk apmt ke kondo ni. Yelah..balik umah trus masuk umah sendiri..dah..tatau apa dah. Tp itu kita yg buat..kalo rasa nak bertegur sapa ngan jejiran takde masalah. Bwk la anak gi mandi kat pool ke apa ke, dpt la beramah mesra ngan jiran2. Lagi satu aku ni bkn jenis homely type which every wiken mesti ada kat umah. Skang ni pun every wiken pun kesana kemari. Tkde la aku rasa ruang lingkup aku dlm umah kotak tu je. Tp tatau la ada anak sok cemna kan. Tp harus ku usung jugak anak2 berjalan2 ke sana ke mari.

Aku pun idak la plan duk situ smpai tahap osteoporosis, smpai tahap lutut dah gigil2 bila nak naik tangga tu kan.
Aku pun ada plan. Nati da duk situ dlm 10-15 thn ke, aku beli la umah ujung tanjung [aku sker area Bangi..tatau naper, tp mcm bes je area situ]. Masa tu mungkin la aku da takde perasaan nak karoke ke, shopping gegila ker. Dah tak kesah nak bgn subuh2 buta utk travel 10km pegi, 10km balik. Ni kisahnya pada masa skang. Aku nak duk kat KL. So, apa kes ko nak betah2..aku ada mintak duit down payment kat ko?? ada?? ada?? wahh..marah la pulekk..
Bukan la..aku tau akan ada mulut2 busuk ni akan ckp "rugi ko beli umah takde tanah ni..nak kena bayar maintenance la apa la.."
Eh..ada aku minta duit ko?? ada aku mintak pendapat ko?? takde kan?? kalo takde, takyah byk bunyi. Ko dah duk ujung tanjung ko duk la..takyah nak libat2 kan org lain. Kalo betul nak duk ujung tanjung, lama dah kami laki bini pindah Bukit yg tak pernah nak Untung tu. Umah incik suami ada kat situ. Tkde org duduk pun. Apa tah..
Aku dah kata kat dia kalo nak bercucuk tanam tu..umah kg aku tu, da nama aku..tk cukup lagik..ada tanah, tak la luas..ada la sekangkang kera, tu kalo nak buat tanam semula getah ke kelapa sawit ke buleh aja.Ko nak join??? Ha..aku bkn nak berlagak, tp aku rasa geram je dgn org yg nak sama masuk dlm buat keputusan umah tangga aku. Derang ni ingat aku ni bodoh je gamaknya dlm buat decision.
Dah..mula malas nak meroyan dlm ni..nak buat dlm blog sebelah..tp lantak pi lah..baca je lah. Aku bkn cakap sesapa..saja aku nak meroyan tetiba. Haha.

PnStoberi : konon mcm bes...!!

30 May 2010

~Permata Yang Dinanti : Kenapa? Jeles ke?~

Kenapa?
Mengkalo ai pregnant dulu u jadi susah ke?
U jeles eh kalo ai pregnant??

**Bacaan seterusnya di blog sebelah..ayoh! kita ke sana**
Eh. ibu ai panggil plak. Dia suh tgk cara2 memasak "tempoyak masak".
Ala, yg tumbuk cili padi, kunyit, garam segala tu. Lps da lumat suma tu masukkan ikan bilis sedikit. Tumbuk jgn sampai hancur, masuk plak serai 2,3 batang. Ketuk sket2 dlm lesung batu tu. Then gaul dgn tempoyak. Pastu masuk piuk, masak la. Tp awas, bila dah menggelegak tempoyak tersebut akan meletup2 mcm gunung berapi. Dan mungkin boleh membuat dapur anda berbau tempoyak kalo ianya meletus ke dinding dapur. Huhu. Sakit oih jari aku. Kena letupan tempoyak tadi. Kacau sehingga ia likat.
La..sudah tulis resepi plak. Ngehh..ok, jum gi umah sebelah...!!

29 May 2010

~Kisah Jaja & Din~

Sapa penah baca novel ini??
Me baru start baca smlm n ari ni da separuh buku dibaca. Mungkin malam ni khatam abis kut. Hehe.
Da lama beli, tp baru sempat nak baca. Beli masa kat Pesta Buku bln 4 retu.

Aku mcm org2 lain juga, minat baca novel. Kalo dulu masa bujang, sebuah buku yg range rega bwh 30inggit ku boleh abis baca dlm 2 ari je. Now ni, dgn terleka fesbuking bagai nak baca dlm masa 2 ari tu da sedikit susah la.

Tp nyer kalo buku by Noor Suraya (Kak Su)..kompem buleh bc cpt je. Aku suka. Ini novelis paling aku minat dan suma buku hasil tulisannya aku da beli dan simpan. Eh. Ada satu aku tak beli- Tanah Adriyanna. But then aku da pinjam kat akak opis, dan da baca. Nak beli juga tp buku2 lama ni payah nak carik dah.

Dulu Kak Su jd penulis novel CESB. Macam buku Keranamu Ain, Biru Ungu Cinta, Rindunya Kian Membara, Nyanyian Tanjung Sepi, Tanah Adriyanna suma dari CESB. Then Kak Su join Jemari Seni. Kat situ la start dgn Surat Ungu Utk Nuha kalo tak silap aku. Lps tu dia buat 3-in-1 novel dgn penulis2 lain. Pun aku ada suma. Ada satu lagi buku dgn Jemari Seni. Lupa lak dah. Tp aku beli masa Pesta Buku last year. Citer kat Ladang Teh Cameron. Aiyarkk..lupa tajuk. Dahlia apa ke tah.

Satu yg bes sbb buku2 dia mcm berkesinambungan. Watak2 dlm novel terdahulu biasanya akan ada dlm novelnya. Mcm buku Jaja & Din ni, ada watak dari novel Nyanyian Tanjung Sepi - bapak tebal novel ni, da jadi koleksi aku pun. Ai loike. Tp tak bermakna kalo tak baca buku terdahulu jd tak paham plak nak baca novel Kak Su yg lain ni. Ok je. Tp kalo penah baca novel terdahulu satu bonus la..buleh tau sapa Dr. Aqmar, lps tu tau la asal usul mak dan bapa Jaja ni.

Satu lagi yg aku sker adalah Surat Ungu Utk Nuha. Mmg bes gilak! Masa ni akak opis yg juga hantu novel tolong order trus pada jemariseni. So, aku dpt buku tu by post lah. Ada sign Kak Su n oso terselit kain perca ungu. Suka..suka..udah la aku ni purple fan kan.

Buku Jaja & Din ni kalo tgk cover mmg rasa mcm 'eh..novel org tua ke bebudak ni'. Tp sbb dulu aku da follow blog Kak Su ni, so, aku tau ianya adalah novel 'org tua'. Hehe. Biasa Kak Su akan tulis skit2 dlm blog dia dulu b4 kuar novel dia.

Suka aku baca sbb novel ni kisah dia 'lari' sket la dari tema novel cinta yg biasa2 tu. Eh, tp mmg slalu buku Kak Su novel dia lain la dari novel yg slalu kita baca yg mana heroin sure digambarkan hensem banget..heroin putih melepak2, cantik2, koman2 pun iras2 Maya Karin kan. Kalo novel Kak Su dia akan gambarkan hero 'biasa2' je. Tak caya baca la Surat Ungu Utk Nuha tu.

Dan dalam Jaja & Din ni, watak Jaja-heroin, ok Kak Su gambarkan orgnya cantik..tp dia buat kisah perempuan yg nak mengurat/meminang lelaki iaitu Din-hero. Bes..aku sker. [berapa kali dah aku tulis suka ni].

Oklah nak smbg baca ni. Bes..

**update 30 Mei 2010**
Selesai pun akhirnya. Bersemangat membaca di bawah sinaran lilin. Walo rasa mcm nak sakit mata tapi ku selesaikan juga.
Eh. Ko ingat ini novel ke nak kata bawah sinaran lilin bagai. Oit..betul arr..smlm umah kat kg ni tetiba terputus bekalan letrik sejak kul 7 ptg. Telefon TnB dia kata ada kabel putus. Mungkin sbb ptg tu ujan melebat giler. Aku tnya lama ke nak baiki dia kata lama. Mmg lama. Kul 2.30pg baru ada letrik. Cdgn nak gi shopping kat TF lps Maghrib pun terpaksa dibatalkan. So, dah tak leh me-online, dah tak buleh me-Jangan Lupa Lirik serta me-cekerama, aku pun gigih la baca novel dgn sinaran lilin. Hehe.

Memang bes! 2 thumbs up utk Kak Su utk novel ini. Bukan sekadar novel, tp diselitkan unsur2 dakwah disitu.
Tetiba terpikir tentang "hidup secara zuhud". Cemana kalo my dear kata "sayang, marilah kita hidup secara zuhud". Tiada tv hatta stesen tv berbayar juga, tiada peti ais [pitammmss], tiada juga mesin basuh. Tidur pun atas lembek je [kalo baca novel sure ada perkataan lembek ni. Lembek ni apa?? mcm 'toto' la kut ek].
Zuhud ni boleh diertikan sebagai satu kehidupan yang tidak mementingkan keduniaan, tidak mementingkan material dan mengutamakan/mengejar kehidupan akhirat yang lebih bersifat abadi.

Tp nyer bila masuk bab Din hadiahkan Jaja anting-anting, aku pun tanya my dear
"abg..abg tak penah tingin ke nak beli 'org' anting2". Dlm samar2 cahaya lilin, my dear pun menjawab.
"eh..nak bakpe..awak kan pakai tudung..mana org napak"
Aku mcm nak gelak pun ada. Napaknya bukan 50% buleh jadi mcm Din, 20% pun lum tentu. Din bagi kat Jaja anting2 tu sbb dia nak dia sorang je tgk isteri dia cantik, bukan untuk tontonan org lain.
Tp aku tak salahkan my dear yg berpikiran camtu. Me myself pun sama. Bkn per, sejak kecik kita da dibudayakan mcm tu. Kalo nak gi jalan2, mesti amik baju jalan. Utk apa..utk org tgk. Cantik..cun. [ok, pas ni sila pakai suar katok ngan baju blok Balqis masa thn 1998 kat UiTM dulu tu je pi KLCC].
Ya, kami masih byk kekhilafan yg harus diperbetulkan.
Lepas tu masuk bab 'hutang' solat Jaja. Dibantu oleh suaminya utk kira berapa hari dia tinggal solat. Mangai...2 thn tanpa henti qada setiap kali selepas solat baru buleh cover. So..disini mmg aku tetiba rasa insaf. Rasa mau qada kan setiap solat aku yg mana ditinggalkan secara sengaja dan tidak sengaja [rasa byk yg 'sengaja' :( ]. Juga sekali lagi aku berazam [sbb byk kali da berazam yg satu ini] nak mengerjakan solat sebaik shj masuk waktu. Yg ini mmg asik coiii je. Walo kat opis, aku bukan jenis 'solat pakej' [pepaham sudah yer solat pakej tu apa], tp mmg asik je ter solat ujung waktu esp Asar. Tuhan..Ampunkan lah dosa aku.
Sbb tu aku kata, buku ni bukan sekadar novel yg membawa kita ke alam percintaan yg indah2, yg asyik masyuk, tp membuat kita tersedar kekhilafan kita. Moga ada 'markah' utk Kak Su di situ nati.
Ending cerita ini pun bes. Kesimpulannya, ini lah novel paling aku suka selain Surat Ungu Untuk Nuha.

kalo nak tau lanjut leh masuk blog Kak Su - http://noorsuraya.blogdrive.com/

Ni plak web Jemari Seni - http://www.jemariseni.com

28 May 2010

~PnStoberi sudah..korang dah??~

Huhu.
Ini pun kira da terlewat.
Kalo tak rasanya bulan 3 hari tu pun sudah.
Huhu.

Sudah apa nya la..
Sudah tempah baju raya!!!.
Kui kui kui.

Iyer..saya tahu bln puasa pun lambat lagi.
Ganti puasa pun saya tak abis lagi.
Tp sebukkk nak buat baju raya dah.
Hehe.

Yelah..org tak pandai jahit kan. Terpaksa la berebut2 utk menempah.
Kang lambat tailor da tak amik.

Baju me beli masa HKK retu. Crepe batik. Mmg every year sejak keja kraf ni kalo raya sure pakaian dari produk kraf la. Hehe. Tk batik, songket [buat kain je]. Huhu. Kan da slalu nyanyi 'pakai dan hiasi lah, diri dan kehidupan dgn kraf buatan Malaysia'...

Thn ni tema kami suami isteri putih gading. .Yelah dulu masa nikah tak pakai baju putih kan. So, sudah teringin skang. Baju my dear lum tempah. Dia cam biasak la. Tempah di Nusy sajork. Me plak udah menerai beberapa kedai kat MARA tu, yg Pasar Rakyat tu tp masih belum ketemukan yg 'sedap' dipakai.

So, nyer balik kg, antar kat tailor yg biasa sejak dari zaman blaja kat uitm dulu. Selain 'sedap', jahitannya juga kemas. Bila pakai baju yg ditempah dari tailor mesti kawan2 kata cantik jahitan dia. Siap ada yg nak mintak tolong tempahkan.

Cumanya..rega tak buleh blah. Da lebey kuang sama rega kat KL. Sbb tu dulu aku beralih arah kat MARA. Tup2 hasilnya tidak kena plak dgn citarasa ku. So, nyer kembali ke sana la.

Agaknya nyonya itu tau aku dari KL dan slalu antar kain2 yg 'susah nak jahit', dia slalu tekan rega. Geram gak..tp sbb da 'sedap' katanya. Hantar jugak la. Td tempah baju kurung moden, tgn sleeve-puff, kain duyung rega dia RM88. Kalo kat MARA, kat p.rakyat tu akak tu retu kata RM65. Kalo kat kedai2 luar tu plak range dari RM90. Bukan kah lebey kuang rega kat KL. Tp oleh kerana ini baju raya dan kain crepe batik, makanya tak berani la aku nak taruk risiko disitu.

Siap dlm bln dpn. Umpphh..bahaya jugak ni selain keinginan aku meluap2 nak pakai kang, aku risau jugak bln 9 sok dia tak muat. Risiko wes..sapa suh aku buat baju ikut shape n kain duyung. Nati tak muat nak masuk kat bontot baru tau. Huhu. So, bln puasa nati harap ada penurunan berat badan yer.

Beraya di kampung mertua harus lah bergaya lebih. Haha [motipppp???!!]

Jadi sudah ada sepasang. Sepasang lagi nak tgk kat Bandung nati. Eh...!! Haha.
Tp takde hal da skang ni sbb badan aku da saiz normal da. Beli yg da siap pun buleh dah. Dulu ye lah. Saiz S pun tak buleh pakai. Skang terus lompat saiz M gamaknya. Huhu. Mampat cam tong gas!!

Contoh baju tu nati. Nom nom nom. Gambar taken di sini - baju

PnStoberi : bila nak smbg ganti puasa ni??

26 May 2010

~Tahniah~

Sehingga hari ini masih tak putus2 org mengucapkan tahniah.
Thanks frens..!!
Kejayaan ini sedikit sebanyak dari doa korang juga.

Bila aku terima tawaran ni pada masa skang, baru aku tersedar.
Baru aku dapat jawapan pada persoalan 'kenapa', 'kenapa' aku masa aku tak dpt jawatan tu sedikit masa lalu.

*sila ke rumah satu lagi utk bacaan seterusnya* (oh..sila check emel, anda telah dijemput utk ke blog baru yg tak best itu. Huhu)

~sudah create~

Satu blog baru menambah blog2 sampah di alam maya ni. Huhu.
Yang di privasi kan. Xklusif for members only
Blum ada entry tp akan dirasmikan pada bila2 masa shj.

Jadi selepas ini segala2 yg berunsurkan luahan hati/perasaan, pendapat, nak komen org, ketidakpuashatian akan dislotkan dlm blog sampah tersebut.

Pada kekawan yg masih nak baca blog tu sila lah emel kpd saya dgn meletakkan tajuk emel sbg "saya bukan kak nap".
Haha. Takde lah. Apa kes nak tulis mcm tu kan.
Ok, yg bebtul nyer. Sapa rasa mcm nak baca blog baru tu sila emel yer.
Serius takde apa yg menarik dlm tu.
Cuma citer2 mengarut je nati. Kalo taknak baca pun takpe. Ai tak kecik ati. Hehe.
Sbb nyer saya malas tul nak wat p.word entry da pas ni. Utk tidak menyusahkan mana2 pihak utk mintak p.word ke saya, saya pun create la blog baru. Ehehehe.

Eh. Kalo blog private dia tak kan kuar update kat dashboard kan. So, utk tidak menyusahkan anda yg nak tgk ada update ke tidak saya akan tulis summary lah dlm blog ini. Haha. Ayat ni mcm perasan ada org nak baca blog saya. Hehe. Maaf la yer. Asik nak perasan je keja nya.

Jadinyer, dgn kehadiran blog tersebut, sedikit sebyk akan menyebabkan kurang la saya menceceh entah apa2 dlm ni. Yg pasti entry mengarut yg org perasan diperkatakan ttg dirinya/kawannya tentu tak dpt di 'salin keras' kan. Saya berlapang dada mengenai perkara tersebut. Ngehhh...

Ok..jumpa di sana ya...!! Bu byeee...

24 May 2010

~Not privacy anymore~

Tetiba rasa mcm da tak privacy lagi.
Tetiba mcm nak create satu blog yg khusus utk menda2 private n confidential.
Tetiba mcm nak tukar nama blog agar org tak dpt detect dah.
Tetiba mcm rasa apahal plak nak tukar2.
Tetiba mcm perasan je konon ramai nak baca blog aku yg tak ber faedah ni.

Aku rasa aku nak create blog baru yg di 'lock'.
Access by authorized person only.
Ni banyak menda bersarang dlm paler tp tak dpt diluahkan sbb dulu ms kat blogdrive buleh tulis sesuka ati sbb tak ramai hidu blog aku.
Skang da tak buleh..cannot..cannot...dun ever la nak tulis sesuka hati nati pitam plak sbb tetiba tgk isi kandungan tetiba di format kan dlm versi 'salinan keras'. Ha..cena?? sapa mao jawab. Ahkak jugekkkk...!!

Juga malas nak encrypted word la text la [versi entry guna p.word tu la]. Pastu rasa mcm tak selamat juga. Mcm terbayang2 ada org leh bc jugak.

Tunggu la..akan buat juga nati. Sbb da rasa makin tak privacy.
So, kalo da buat satu lagi blog mebi kurang la update dlm ni dan kurang la menceceh bukan2 dlm ni.
And for sure blog tu kena masuk by invitation juga p.word.
Lps tu kalo ada yg follow pun tatau aku da apdet ke blum [motip nak private kan pehtu nak ada follower plak..giler kuasa sungguh kau ini p.u.a.n.sto.beri]
Leceh giler kan. Tp tak kesah la.
Sapa nak baca sila lah hantar emel ke aku nati [tp yg sememangnya aku trust akan ada la invitation]. Dan bebudak opis..maaf yer..never jugak la ahkak nak bagi.. nak baca boleh..meh dtg tpt ahkak ni..ahkak buka kan yoo... Huhu.

So, boleh la yer ahkak buat camtu.. [haha.. pasan ramai sgt la nak bc blog aku ni..pirahhh]

PnStoberi : syok woihhh...

23 May 2010

~Simplysiti~

Rasanya ramai juga yg da try produk ni kan.
Me pun da try. Hehe. Being me yg Alhamdulillah, tkde masalah sgt ngan kulit muka ni, buleh je belasah pakai apa2 pun. Kulit da kental ni. Hehe.
Takat ni da 3 minggu lebih pakai yg starter/travel pack tu. Ok, tkde masalah.
Me guna range C Bright nih.

Dlm starter pack tu ada cleansing foam, simply 5 cream n radiance dual serum.
Bes..paling me suka adalah simply 5 cream. Mempercepatkan proses me nak gi keja. Serius. Sblm ni kan me penah citer me tempek 4,5 jenis menda kat muka sblm pakai compact powder, but then dgn simply 5 cream dia da ada suma include foundation. Sebab dia ada suma iaitu : Protects, Smoothens, Brightens, Firms & Covers. Bila taruk compact powder pun muka flawless je. Itu muka me la yg me ckp jenis kental. Cam iklan dia tu la, jimat masa jimat duit. Hehe.

Oh ya, me beli jugak lipstick sbb lipstick me da abis. Lipstick hantaran tu. Ai loike kaler dia tp kalo nak beli sebatang makan smpai beratus...pikir2 jugak la dgn me yg cuma penjawat awam nih. :) Nama dia lipstick jerat percintaan.



Me da decide nak tukar pakai Simplysiti ni bila produk Loreal me abis suma. Skang byk lagi Loreal tu. So, takkan nak buang gitu je. Huiii..idak la teman wehh...kalo sekupang 2 takpe, ini kumpul2 suma range Loreal tu buleh belanja family makan sifud kat bagan lalang [motip nak bezakan kosmetik ngan sifud.. huhu].

Harga lebih kurang sama ngan Loreal. Me mmg pakai produk Loreal dari skin care nyer smpai kosmetik. So, pasni harus la tukar suma. Eh. Simply Soft Loose Powder tu bes woh. Tepek2 je muka kat span dia. Dia nyer blusher pun sama. Tepek2 je kat muka span dia. Dah la cumil je packaging dia. Mmg ai loike lah.

Harap2 produk ini berkekalan lah. Jgn jd cam produk2 artis lain tu. Kejapan je kat pasaran. But then tidak la rasanya utk Simplysiti ni sbb dia da masuk dalam Watson, biasa produk lain tu duk kat booth2 yg sama dgn losyen mustajab suma tu kan ato kena beli by dealer. Huhu.

Kesimpulannya me mmg buleh pakai la produk ni. Tp me malas nak komen lebih2 pasal tanda 'Halal' tu. Ada jugak yg me baca komennya kata betul ke produk tu 'halal'. Eh, kalo u'ol pakai lipstik Estee Lauder, kosmetik MAC, perfume DKNY or setidak-tidaknya Maybelline, adakah u'ol pasti ianya halal. Hah!. Lain la kalo pakai Syurah or Safi ke apa tu kan. Tu pun tak tentu lagi. So, namo ckp lebih2 pasal ni sbb skang me pun pakai Loreal yg sah2 takde tanda halal tp yakin je bhw sumanya berasas dari benda halal. Wallahu'alam.

Kalo tau keterangan lanjut pasal product dia sila lah masuk web dia - simplysiti

Eh. Geli tak ttiba bahasakan diri sbg 'me'. Saje gatai..hik hik.

PnStoberi : pakai bedak sejuk pun buleh

~Shahir Menang~

Kan..spti dijangka..mesti lah menang.. ai undi banyak tau.
Muahahahah.
Nati ada yg cakap 'ha...kau undi Reen?'.
Heh! manade. Kuasa la aku nak menghabiskan duwit nak Afundi2 nih. Dulu ada la aku Afundi. Masa time Mawi [haha. kantoi peminat Mawi- dulu la..] Dan skali masa Mila menang tu, tp aku tak undi Mila, aku undi sapa tu, yg laki kawan ngan Mila tu. Sekali tu SMS aku kena tendang. Dia kata lebey kuang' maaf undian anda tak sah'. Haha. Adakah Juara telah dirancang ? [ketika itu].


Dan semalam pun mcm juara terancang jugak. Tp tak kesah la kan. Udah kuar pastu masuk balik. Pastu menang.


Adakah aku mengikuti AF musim 8 ini?
Jawapannya antara Ya dan Tidak.
Ya kerana aku kerap juga menonton Diari AF. Boleh dikatakan lepas slot Akasia tu trus kiterang tukar chanel lah.
Tp tidak sbb aku tak penah tgk konsert mingguan. Kira mcm takde la harus kena tgk konsert tu. Takmo kuar umah, takmo tgk Majalah 3 ke, cekerama ke kan. Dulu masa Mawi tu [again...haihh] mmg la every week aku ke umah abg aku utk tgk AF. Masa tu umah sewa masih takde lagi astro. Huhu.
Sebab apa aku tgk Diari tu. Dari diari tu kita leh tgk perangai budak2 yg masuk AF nih. Mmg kadang thp meluat la sbb nangis2 la, yg kadang2 napak cam berlakon. Just nak tgk utk tahu apa yg berlaku. Tidak la kang nati kita kutuk2 kita takde point. Hentam keromo gitu je. Tgk tidak tp kutuk je.
Cuma satu je aku nak komen, ttg diari ke apa ke yg derang duk dlm kotak/bilik tu, pastu cakap2 ttg lagu2 yg derang dapat ke apa ke. Tu cam kat church plak yg ada tpt utk mengaku ngan paderi derang kalo ada buat salah tu.
Tp peserta final thn ni suara boleh thn dan yg penting pemilihan lagu mmg sesuai dgn setiap peserta tu. Maksud aku pemilihan lagu derang sendiri tu. Yg diciptakan khas utk derang. Cemana leh kata sesuai sbb aku tgk diari, buleh tau la perwatakan derang. Cam yg bawak lagu jazz tu. Sapa Maulana ke Daus ke tah tu. Tu mmg sesuai. Yg Iwan tu pun seswai lagu tuk dia yg cam hepi2 tu.
Tahniah jugak la utk Pengetua dia. Ok la. Not bad.

Tahniah to Shahir. Ramai yg sker dgn muka tulus2 dia tu. Hehe. Mungkin leh jadi pelakon la lps nih. Hehe.



22 May 2010

~PnStoberi & Hadiah Percutian~

Wah. Tetiba hadiah percutian katanya.
Bkn utk aku, tp hadiah utk my dear.
Kira mcm blanja sbb berita gembira tu la.
Haha.
Ok, tipu je. Aku mmg lama dah plan nak pi bercuti ke tpt yg satu ini.
Utk anibesari yg ke-2. Tp tgk tiket baik MAS, Air-Asia mmg thp beribu lah. Plak tu anibesari aku kan masa cuti sekolah. Peak-Season tu. Baik air-ticket, baik hotel suma yg kaler merah je la. Yg maknanya no diskaun - diskaun nih.
Tup2 Air-Asia buat promo 0 ringgit tu kan.
Nak dpt yg 0 ringgit tu mmg payah la kan.
Dgn susah nak masuk nya. Bila da dpt plak..hang tetiba, masuk balik da naik dah rega.
But then, rega dia tak la beribu kan.
So, dpt rega ini.
Ini pun setelah berhempas pulas 2,3 ari, siap tersilap masuk statement date cc smpai kena blok. Huhu. Yelah..ini 1st time aku berurusniaga guna cc online. Aku mmg nya fobia nak bayar2 guna cc ni. Mmg ortodoks sket la sbb aku mcm takut duit ilang 'tgh jalan'. Haha. Bayar Maybank2u mmg biasa tp transfer duit mmg tak la kan. Usaha aku carik mesin ATM. Takut aku.. huhu.

Ok sesangat dah aku rasa ni walo tak dpt yg 0 ringgit nyer.

Dpt la bajet within 1000 utk travel n accomodation [haha. motip bkn termasuk shopping??.]

So, kemana kita bah???

Yeah.. sini bah...

Jadi lps ni nak wat itinarary n bajet di sana pulak. Kalo gi KK je takde apa menarik sgt rasanya. Sbb penah pg outstation tido kat KK tu. Takde apa sgt. Abis2 beli udang kering. Huhu. So, rasa nak pi Kundasang lah. Mao carik info pasal Kundasang nih. Kat KK ada member la yg keja cawangan sana. So, sng sket la nak mintak tolong ke apa ke.

Walo lambat lagi, walo setgh tahun lagi, plan kena buat la. Saving lagik sbb kena start saving balik pun after bulan 8 nati. Wii...tak sabar utk tunggu bulan 8 ni -rombongan che kiah-

Ok, kawan2 cpt2 booking tiket. Esuk da abis da promo dia. Huhu.

PnStoberi : sementara berdua

21 May 2010

~PnStoberi & Akhirnya Kini Pasti!~

As per my updated in facebook just now.
Ada yg tertanya2. Ada yg kata mcm tau.
Ini continous dr previous entry yg h.a.p.p.y itu [tak rajin nak link kan semula].
Mana yg tau tu...mmg la pengikut setia blog aku sejak lagi blogdrive, sbb dia tau kegembiraan, kesedihan dlm idup aku. To Za.. akak sgt appreciate sbb Za mmg 'alert' je dgn berita2 akak. Love u dik..
So, this is the answer...


Mmg la mcm 'eleh..dpt 41 pun nak kecoh'. But as aku ckp kat atas tu, sapa yg follow aku sejak dr blogdrive mmg la tau naper pasal menda ni pun aku kecoh.
Mmg ada yg kawan aku da 44 pun, malahan tentah ada yg dah 52 kut [macam..takkan la kut..tp buh kan je].
Di ptg Jumaat yg mulia, aku terima surat ni masa tgh diskas dgn bos dlm bilik dia. Eluk ada clerk dia antar sbb mmg kena melalui bos la kan. Trus dia bkk la sbb ada seal 'sulit'. Then dia bkk je terus dia kata 'tahniah'. Siap trus hulur tgn kat aku. Aku memula blur je. Then after beberapa second baru otak aku leh nak bertindak balas. So...
Mungkin ada hikmah di sebaliknya.
Mungkin dulu mmg bukan rezeki aku.
Tuhan Maha Mengetahui.. sememangnya dulu mmg sudah tertulis bkn rezeki aku.
Dan Tuhan juga Maha Mengetahui kenapa sekarang baru ada rezeki aku.
Sbb juga utk memberikan aku sedikit kegembiraan kerana tidak mahu aku berduka kerana nasib masih tidak menyebelahi aku utk 'rezeki' yg satu lagi.
Owh ya. Penempatan masih di tempat yang sama dan berkuatkuasa 1 Jun 2010.
Terima kasih Ya Allah atas rezeki ini.
Dan terima kasih kawan2 yg sentiasa mendoakan rezeki terbaik utk saya.
Dan terima kasih utk semua yang terlibat.
Alhamdullillah.

PnStoberi : berkat kesabaran.

20 May 2010

~Martha Stewart mai opis~

Kenal tak beliau ini? Aku pun tau sket2 je pasal beliau ni.
Beliau ini akan berkunjung ke opis ku pada esuk hari.
Bukak emel pagi2 Selasa retu ada emel dari Dept. Corp. Comm. Nak mintak petugas sambutan dan protokol utk lawatan beliau ini.
Ok je la kalo nak bertugas pun. Martha Stewart nih. Mana tau kut dpt majalah dia ker. Huhu. Ini adalah xtvt bertugas smbil minum air namanya.

PnStoberi : sila layari http://www.marthastewart.com/

~PnStoberi & Buku Biodata~

Sapa ada angkat tangan laju-laju.
Aku rasa mcm suma org penah buat buku biodata nih or else penah tulis la buku biodata kawan2.
Apa-apa aja lah dlm buku tu.
Me myself ada buku ni sejak sekolah rendah lagik.
Tp rasa yg rajin buat buku biodata ni budak pompuan.
Lelaki idak la rasanya.
Selain buku otograp, buku biodata ni pun semacam buku wajib ada.
Beli buku tebal2, balut cantik2, lps tu pas sorang demi sorang.
Nak2 yg tahun2 akhir sekolah tu kan [tak tahun akhir pun adooo...].
Aku ada simpan ni buku biodata ni. Tp kat mana aku letak dah. Harus balik kg ni aku nak carik balik. Sayang oih.
Antara buku biodata paling aku sayang adalah yg berbalut pembalut adiah garfield dan satu lagi pembalut kaler kelabu ada love-love [waaa..byk ghopanya buku biodata aku yer].

Selain gmbr comot kat sekolah, buku biodata ni pun salah satu menda yg memorable lah.
Kalo tgk buku ni otomatik tingat zaman sekolah.
Raya 2 thn lepas gi umah Azfa, skulmet dari form 1 - form 5.
Dia bwk kuar buku biodata dia. Hahaha...berair2 mata bila baca balik.
Artis kegemaran : Yusry KRU. Kira abis best tu. Kadang ada yg tulis penyanyi omputih, dgn harapan org akan kata 'wow! terer english dia nih' . Haha.
Lps tu ada makanan kegemaran. yg paling tak buleh blah bila ada yg tulis - yang halal. Seyes aku mencik tau sapa tulis camni. Cam malas je nak tulis. Kalo aku sure tulis Laksa la. Dulu kini dan selamanya.
Masa form 5 tu mmg stok suma buat lah buku ni kat aspuri tu. Bersusun buku nak ditulis. Mana nak baca buku, mana nak buat add maths yg tk penah2 dpt jalan penyelesaiannya tu, mana nak tulis buku biodata lagik.
Kalo yg stok rajin tu mmg lawa la buku biodata org jadinya. Dgn tampal2 nyer. Dgn gambo artis2 kesayangan, siap lirik bagai. Haha. Ok..aku nak tergelak bila bayangkan.
So, sapa nak buat buku biodata saya..silakan..
Nama :
Nama gelaran :
Nama Ibu : Nama Bapa:
Hobi :
Cita-cita :
Makanan Kegemaran :
Minuman Kegemaran :
Artis kegemaran :
Drama kesukaan :
Motto : [ok..ini lagi tak buleh blah..mcm2 motto kuar].
Lagi apa tah..tak ingat dah aku. Rasa skang ada lagi budak sekolah wat camni di zaman2 facebook nih.

PnStoberi : tetiba teringat buku biodata.

~H.A.P.P.Y~


mode : happy.
Insya-Allah. Moga rezeki menyebelahi ku kali ini.
Mungkin takde rezeki yg 'satu' itu, didatangnya pula rezeki 'satu' ini.
Jika satu ketika dulu aku pernah berhiba kerana 'satu' ini,
mungkin ini lah masanya utk aku tersenyum kembali.
Sekiranya benar...Alhamdullilah..


PnStoberi : sentiasa bersyukur.

19 May 2010

~PnStoberi & s.h.a.h.i.r~


YEAH..

AFUNDI SHAHIR KE 32999

HIK HIK HIK


PnStoberi : layan ker??? hee..he..heee

16 May 2010

~PnStoberi & Air Limau Asam Boi~

Hehe. Td pasal ABC. Skang pasal air limau asam boi plak. Tskk..ttiba mcm ter liur plak bila tulis.

Ok. Ini pula feveret kami suami isteri. Slalu kalo pi pasar malam wajib cari air ini. Slalu utk dptkan yg sedap [jenama pasar malam] ni adalah kat pasar malam kat cheras. Kat mana ke tah. Tp dekat2 dgn tasik permaisuri tu. Dkt ngan padang bola. Yg pasar malam nya ari Sabtu. Itu mmg sedap. Harus beli 2, tk buleh share2. Huhu. Lps tu gi lepak Tasik Permaisuri, beli sengkuang tu. Nom nom nom.

Tp skang ni oleh krn aku da ada multipurpose blender tu aku dah leh wat sendiri la ini air limau asam boi. [skali lagi mcm ter liur bila tulis..caisss]. Smlm da buat. Aku up kan jadi air epal limau asam boi. Blend epal hijau, blend limau kasturi [sila buang bijik dan blend skali kulit]. Lps tu campur semula epal n air limau, gula sket dan taruk la 2-3 biji asam boi dan blend suma tu skali. Biji asam boi takkan ter blend, tp rasanya ttp ada. Kalo nak lebih kick, taruk secubit garam. Lps tu taruk ais ketul. Mak aiii...terangkat kaki tgn suma. Cumanya aku terbubuh 2 biji epal utk sorang minum. Dia jadi pekat giler.. tp apa adahal. Khasiat tuh. Huhu.

Jumpa gmbr ini beserta resepinya. Owh..dia masak gula ngan asam boi. Ok, nati i'll try lah buat camtu plak. Ada lagi tu limau n epal. Nikmatnya kalo minum tgahri panas tuh..tsskk...setappp..




AIR ASAMBOI KASTURI

bahan bahannya.

5 biji limau kasturi..belah dua,buang bijinya

4 camca makan gula pasir

5 biji asam boi

Cara caranya.

Asam boi dan gula dimasak dengan satu cawan air hingga gula larut

Kisar limau kasturi dengan kulitnya sekali sampai hancur

Campurkan bahan bahan di atas kedalam jug,masukkan ketulan ais kedalamnya...siap.

PnStoberi : mudah dgn adanya blender tu

~PnStoberi & ABC~

sumber : http://mindheartbodysoul.blogspot.com/2009/09/minuman-campur-aduk-part-1-abc-ais.html


Minuman paling best in da world tatkala musim panas nih.
Mlm minggu retu panas amat. Jadi mcm teringin minuman paling best nih. Bukan suma kedai ada jual ABC nih. Carik kat kedai deret bawah flat 17 tgkt tu takde [sapa kata kedai makan kat Kg. Baru ni suma makanan ada ].
Lps tu gi kat area lain plak. Ada. Besar2 dia tulis A B C. Duduk jap. Tp takde org nak amik order. Ada sorang assistant kedai tu. Napak sibuk benar. Aik..tk napak kah kami tercogok kat kerusi nih. Dpn meja kaunter tu plak. At least ko ckp la "kejap ye dik". Ok, takpe. Tunggu kejap. Then dtg org dr dapur antar air kat meja dpn kami. Pun buat tatau je kat kami. Ok, mebi dia hanya "org dapur". Tunggu punya tunggu, takde juga org amik order walhal org tak la ramai. Yg ada satu meja family yg aku rasa order dah diamik, satu lagi da siap makan, satu lagi meja couple je.

So, what the hell la kan ko taknak amik order aku. Aku kalo gi kedai ni aku bagi masa dlm 5 minit je, dan bergantung kpd keadaan kedai. Kalo kedai tu mmg betul2 sibuk, tu aku consider. Tp kalo kedai tu hanya tenang je, mmg aku
bagi je.

Jadi, aku pun.. "jom la bang..tak payah la ABC". Aku pun blah je dari kedai tu. Ok, tak kesah la aku nak takat nak beli ABC ke apa [dia pun tatau aku nak order ABC je kan] tp aku ni duduk kat area tu. Besar tau kesan nya sbb nati aku mmg takkan promote kedai tu pada kawan2/ org lain yg suka nau tanya kat aku 'kedai mana bes kat KB?'. Atau kiterang mmg takkan la beli kat kedai tu lagi. Sudahnya gi sebelah, kedai yg kami panggil ketapi sbb susunannya macam dlm ketapi. Kedai tu mmg biasa kiterang gi. Dr jaman deting2 dulu lagi dah. Uh huhuhu..hihowww... Jadi order kat situ je. Dapat..tp tak la sesedap mana. Tp ok la dari takde dan tidak menyakitkan hati dr tunggu org nak amik order kan.

Aku ni mmg kepantangan yo kalo org lambat amik order. Byk kedai da aku buat camtu. Aku bgn je. Padan muka ko. Ingat kedai ko sorang je ada. Tmbh2 lagi kalo org kedai tu buat2 tak napak. Mmg kono la ekau. Cubo la ekau contohi sket kodai mamak tu. Bulum duduk lagi dio da tercogat dpn kito dgn kertas dan pen nya. Lps tu kalo da duduk pun, slagi dia tak napak air ke apa ke atas meja kita sure akan datang tnya "da order?" "sudah order ke?" Cemno la nak maju cemni.

Org yg skali skala dtg bersantai makan mmg ok la kut ko nak amik order lambat. Tp bagi aku yg duduk kat sini, yg masak pun 2,3 kali je seminggu, mmg ku pangkah besar2 la kedai ekau yo. Maaf lah. Aku taknak lah jatuh kan reputasi kodai ekau kek blog aku ni, tp kalo org tnya aku nati mmg aku ckp la kedai ekau tu tak suka layan pelanggan.

Ok, sudah ke lain.

Persoalannya skang, kat mana la aku nak dapatkan ABC best in town ah? Jumpa gmbr ini.



source :
http://cdahalai.blogspot.com/2009/02/abcair-batu-campur.html

Mmg napak "Ya Allah..sedapnya..." bila baca blog beliau ni katanya nun kat Shah Alam. Huhu. Kalo mengidam mmg ku tarik my dear. Tp skang hanya gatal nak makan je. Jd tak perlu la kut aku ke sana. Cuma kat KL ni, mana ABC paling sedap nih????

Waaa..nak ABC..nak ABC...

PnStoberi : Memang tk pandai nak buat ABC

14 May 2010

~7 Things to Stop Doing Now on Facebook~

copy from Yahoo

Rasa mmg da byk do's n dont's yg slalu kita bc tentang facebook ni. So, reni aku nak tempek plak yg aku dpt dari yahoo. Sbg peringatan jugak kan.

7 Things to Stop Doing Now on Facebook
by Consumer Reports Magazine
Wednesday, May 12, 2010

Using a Weak Password

Avoid simple names or words you can find in a dictionary, even with numbers tacked on the end. Instead, mix upper- and lower-case letters, numbers, and symbols. A password should have at least eight characters. One good technique is to insert numbers or symbols in the middle of a word, such as this variant on the word "houses": hO27usEs!

(ok lepas ni sila buat password sebegini : sAyASuKaMaKan9753%$$1TaPisAyAMaLaSMaSaK. Kompem lps tu nak masuk balik pun sure tak boleh. huhu)

Leaving Your Full Birth Date in Your Profile

It's an ideal target for identity thieves, who could use it to obtain more information about you and potentially gain access to your bank or credit card account. If you've already entered a birth date, go to your profile page and click on the Info tab, then on Edit Information. Under the Basic Information section, choose to show only the month and day or no birthday at all.

(ok..bagus juga tu. org tak buleh detect la umur kita..tua ke muda.. awww)


Overlooking Useful Privacy Controls

For almost everything in your Facebook profile, you can limit access to only your friends, friends of friends, or yourself. Restrict access to photos, birth date, religious views, and family information, among other things. You can give only certain people or groups access to items such as photos, or block particular people from seeing them. Consider leaving out contact info, such as phone number and address, since you probably don't want anyone to have access to that information anyway.

(sememangnya. Restrict only to friends only)


Posting Your Child's Name in a Caption

Don't use a child's name in photo tags or captions. If someone else does, delete it by clicking on Remove Tag. If your child isn't on Facebook and someone includes his or her name in a caption, ask that person to remove the name.


Mentioning That You'll Be Away From Home

That's like putting a "no one's home" sign on your door. Wait until you get home to tell everyone how awesome your vacation was and be vague about the date of any trip.

(kadang-kadang terlepas pandang tentang satu ini..)

Letting Search Engines Find You

To help prevent strangers from accessing your page, go to the Search section of Facebook's privacy controls and select Only Friends for Facebook search results. Be sure the box for public search results isn't checked.

(sure..!!)

Permitting Youngsters to Use Facebook Unsupervised

Facebook limits its members to ages 13 and over, but children younger than that do use it. If you have a young child or teenager on Facebook, the best way to provide oversight is to become one of their online friends. Use your e-mail address as the contact for their account so that you receive their notifications and monitor their activities. "What they think is nothing can actually be pretty serious," says Charles Pavelites, a supervisory special agent at the Internet Crime Complaint Center. For example, a child who posts the comment "Mom will be home soon, I need to do the dishes" every day at the same time is revealing too much about the parents' regular comings and goings.

And satu lagi nak tambah.
Jgn simply add sesapa yg kita tak kenal [and oso org yg kita kenal tp takmo dia tau pasal kita. hoho]. Ini aku mmg jaga sgt la. Ada berpuluh da friend req aku tak approve esp dari org ofis. Jgn terasa yer aku nak ckp, aku bkn taknak add, tp pada yg slalu dpn bijik mata aku ni takyah la kut add add, kita da sememangnya kawan kan. Korang pun tetiap hari tgk aku dan tau perihal aku ni. Perihal aku cuti ke balik kg ke mengandung ke tak ke..so..tak perlu la kut kan. Better kita ber friends di dalam alam realiti lagi bagus kan. Aku pun tak giler la nak list of friends smpai beribu2 camtu. Dan kawan2 lama pun tk semua aku add. Aku add bila aku tgk derang aktif dan slalu respond komen kawan2 lain. Kalo ko add aku pehtu ko snyap, aku tk penah tgk korang berbalas komen ngan kawan lain, mmg aku tak approve jugak. what for?? lagi2 kalo dulu mmg tak rapat dgn aku.
kebanyakan friend list aku adalah kawan yg aku kenal dr alam maya ni such as kawan kat mesra dot net dulu, kawan blogger. Lelain tu mmg bbtul aku kenal dan mmg tak kesah derang tau pasal aku [err..ada jugak da ter add, nak remove kang jd isu plak. Tp kan sorang aku da remove dah. Hoho..nyibuk sgt kan..nyibuk tu tak pe jugak. menyampai2 tu mmg buat aku tak selesa la. Udahnya better aku remove sblm dia jaja apa tah lagi citer aku kang. Kuasa mak noks nak jadikan kawan dlm facebook tu. Tak seswaii]

Hoh!! giler sombong nadanya kan. Tp itu sempadan privacy aku. So, terpulang la kan. Do I Concern??? Lalalallala

PnStoberi : tak kesampaian juga nak ke final badminton kita yer

12 May 2010

~Permata Yang Dinanti : Usaha~

Dalam menanti permata ni aku pikirkan balik, apa usaha aku buat skang nih??
Btul..mmg banyak menda aku da praktikkan..tp buleh dikira mcm hangat2 tahi ayam je.

Sungguh..org kata Jamu Mak Dara bagus, lekas2 aku beli. Makan.
Tp seminggu 2, tahan la..pehtu dah lupa, dah lupa langsung la tak makan. Smpai skang ada lagi. 40 bijik pun tak abis2.
Pastu family mertua kasik akar apa tah, makan la kami suami isteri setiap pagi. Pun culas2 jugak. Bila ingat makan, tk ingat takde la.
Lepas tu teman mak berubat secara tradisional. Aku pun turut la sama mintak ubat. Tp bila da berkemiyan2 bagai aku buat 2 mlm je. Lps tu aku taknak dah. Aku rasa mcm...apsal nak berasap2 bagai nih.
Dan lps tu ada org opis yg balik umrah kasik kurma kering. Cadang nak blend la. Tp smpai skang, rasa dkt 2 bulan dah, terperuk dlm peti ais tu.
Madu plak..beli dah. 60inggit tu. Bila da dpt, ada je kat dapur. Bkk penutup dia pun blum. Konon nak makan dgn kulit kayu manis la. Tk buat jugak.
Lps tu siap beli termometer. Nak buat BBT. Tersalah beli plak. Takde smpai 3 titik perpuluhan. Dah dibiarkan sepi. Nak beli lain mmg idak la kan. Asik lupa je.
Pendek kata mmg aku tak berdisplin lah dlm usaha aku nih.

Aku mula berpikir bila BFF aku di alam maya, si aishah yg keja LKIM tu menyarankan aku suh makan spirulina ngan jeli gamat. Aku kata aku ni bab makan2 tu mmg tak displin jadi aku malas.

Tp bila pikir2 balik, utk mendapatkan sesuatu yg kita inginkan kita kena berusaha.
Dulu masa blaja aku berusaha keras utk dptkan result terbaik. Aku akan pastikan every each sem aku kena DL or at least tidak tergelincir dr 3pointer. Utk itu aku akan pastikan carry mark kuiz, test, assigment aku berada dlm thp yg baik, yg dpt membantu aku pada final exam.
Utk berjaya aku kena study. Kena bgn pagi2 sebelum subuh utk study. Pegi library study sengsorang kat situ.
Tidak lupa sentiasa mengaji, sentiasa membuat solat hajat.
Dan hasilnya aku dpt apa yg aku nak.

Tp skang..kenapa aku tak berusaha gigih mcm tu.
Aku nak anak kan?? dan aku ni da tergolong dlm golongan "istimewa" yg tak spti org lain yg masih diambang bulan madu lps tu trus tak dtg bulan. Aku kena usaha.usaha dan usaha.
Kena slalu buat solat hajat. kena byk mendekatkan diri pada Tuhan. Kena displin bab makanan2 tambahan.
Kenapa aku tak buat camtu. Mungkin sbb aku rasa aku blum berada dlm "masa kecederaan". Mcm ada opismet aku ckp "blum terdesak..mmg camtu".

Aku akui ini lah kelemahan aku. Aku akan cuba perbaiki sedaya upaya aku. Kalo aku tak berusaha lebih gigih apa yg aku nak takkan mudah aku dapati.

Dan setelah melihat makhluk Tuhan paling comel ini lagi aku rasa nak gigih berusaha. Dia ni dah jadi idola aku la plak. Huhu.
Gmbr kredit to : fan page mia sara nasuha [amani adamaya]

PnStoberi : usaha tangga kejayaan

10 May 2010

~Permata Yang Dinanti : Perasan & Perasaan~

Rasa entry ini juga nati memerlukan p/word utk meneruskan bacaan. Maaf shbt2 suma. Mmg agak menyusahkan. Buat masa dan ketika ini sy masih paranoid dgn pembaca-dlm-diam-cum-informer-tak-bergaji dlm opis sy ini. Walau da lama menda tu berlalu. Tp dun worry. Pada yg saya da kenal..sy akan bagi p/word tu. Tetapi TIDAK sama sekali utk org seopis biar pun thp buleh cemolot dgn sy [errr..termasuk suami ku kah? Haha].

Dan andai kata la informer tak bergaji tu ter hack pulak each entry ber p/word ni kan, aku harap sgt agar beliau tak la membuat onar mcm ari tu. Laju2 pi citer kat org suh bkk blog ni dan kata "eh. ko tau, pnstoberi itu bercerita pasal engkau dlm blog dia. Betulkah engkau yg dia katakan tu". Ha..takmo lah aku. Tp beliau kena tau jugak. Perbuatan dia mcm tu tlh memberi income pada aku. Lg slalu dia masuk, lg ramai yg dia bagi tau, lg byk duit masuk dlm blog aku ni. So, aku dpt jugak untung, engkau... masuk angin kuar asap. Ini blog aku, luahan ati aku dan aku tk penah rasa "dendam" pd org2 yg aku rasa sakitkan hati aku. Tp kalo ada yg jd informer itulah yg akan memburukkan keadaan. Aku harap manusia tu sedar perbuatan dia yg "busuk" tu.
Ok. Dah. Jum start.

Klik dan masukkan password

9 May 2010

~PnStoberi & Menu Lunch~

Aku jarang2 kan upload aku masak apa, makan apa. Hurrmm..
Tak reti sebenarnya. Tak reti nak citer2 dan tak reti masak pun ye jugak. Buat malu je kan takat nak tepek gmbr telur goreng. Huhu.
Abis2 pun aku slalu tepek gmbr masak laksa. Haha.
Pasal makan pun jarang sbb aku ni mmg sejak azali lah bkn pemakan org nya. Paling tk buleh dipanggil utk pengacara jalan2 carik makan atau pun warong kita. Tak reti tau nak cakap " sedap giler lah makanan tu, makanan ni" kalo ckp pun mcm ala-ala je. Mak aku pun slalu kata aku ni mmg tak suka makan.

So, reni saja la nak buh masakan di ari minggu nih. Cam aku ckp, masakan mmg ala-ala je. Tp taruk je la kan.
Dimulakan dgn sambal tumis udang n petai.



Diselangi dgn sayur kacang buncis + taugeh goreng kicap.


Up dgn telur goreng. Aku mmg tak reti makan 2 lauk. So, kena jadikan 3 juga. Memula ingat nak goreng ikan, tp takyah la. Simpan esuk shj.

Lps tu minuman grape juice. Bkn blend sndiri. [umah aku ada memcm jenis kordial disebabkan incik suami suka banget minum air manis. AKu da ckp byk kali da nati diabetes, tp dia taknak dengar. So, degil..bia situ lah, sendiri sakit nati sendiri tanggung. Aku minum sekali sekali je. Selebihnya aku minum air mineral or air masak]

Pencuci mulut. Buah mangga. Smlm 3 bijik da blend. Mak nak rasa air mangga blend sendiri. So, da tak larat nak buat air je, kasik makan lah. Ada bijik kat situ n khas utk aku. [incik suami pelik aku suka nau makan bijik mangga nih. Bkn makan bijik mangga la, suka makan mangga2 yg tinggal kat bijik tu. Sedap lah].

Ok. Itu shj. Jumpa lagi di lain rancangan.

PnStoberi : tatau apa motip nak tempek gmbr nih.

~PnStoberi di Wedding Kulai & Sentul~

Ke Kulai Johor on d 1st Mei.
Kan..hampir seluruh semenanjung aku pusing dlm 3 wiken nih.
Cuma Kelantan n Terengganu je tak lalu.
Lain2 suma lalu.
Nak ke Perlis, lalu Perak, Penang n Kedah.
Pehtu ke Pahang.
Then ke Johor, lalu N9 n Melaka.
Phew..

Kali ini ke Johor gi ikut rombongan utk ke rumah pengantin. Mcm menghantar pengantin lah. Tp tidak juga lah sbb pengantin dan beberapa ahli keluarganya da pegi dulu utk nikah. So, kami 1 bas dtg kemudian lah.
Ini adalah majlis perkahwinan adik kepada kak ipar aku. Oh. Family kami mmg rapat dgn family belah akak ipar aku ni. Aku pun slalu je bertandang [jika ada urusan lah] ke umah parents kak ipar aku nih. Retu ke Perlis pun kiterang suma tido umah adik kak ipar aku ni lah. So, agak merapat di situ which aku da kenal suma adik beradik kak ipar aku ni. Jd takde la rasa cam janggal ke apa kan.
Bertolak dr Sentul lebey kuang 7.30 camtu. Tup2 kan elok smpai Seremban perkara tak diduga telah terjadi. Elok2 baru nak warm up atas bas tu ttiba terdgr satu letupan. Owh. Mujur juga bas tak laju. Mujur juga bas duk di laluan kiri shj. Bayangkan kalo bas laju dan duk di lane kanan. Giler. [kenapa eh? bila je kita ditimpa bencana ke apa mesti kita ada ckp "naseb baik / mujur"] Itu maknanya Tuhan masih beri kita peluang kan. Emm..muhasabah sket. Huhu.
Dan once again naseb baik juga bas tu tayarnya meletup kat hentian Seremban. 2 kali jugak aku ke tandas Petronas tu. Pulak tu smpat la kami makan nasik lemak yg dibekalkan oleh tuan rumah. Huhu. Ini benarnya dlm plan mao makan kat hentian Pagoh ke mana tah.-kak ipar aku a.k.a ketua rombongan
-bas walo bas sekolah tp selesa. Siap ada tv flat screen dpn dan di tgh2. Ate' tgk dvd je la aku. huhu.
-tu dia..ttiba jem menghala Seremban n Melaka. Gileww..
-Tayar yg pecah.
-Madear yg makan sik lemak.

2 jam stuck di situ menantikan org w/shop tukarkan tayar. Uihh...haiii...
Smpai Kulai dlm kul 3 lebey. Prut masing2 da lapa trus makan lah. Makanan adalah sedap. Daging masak apa tah. Tp sedap. Aku da tak larat la nak pi amik gmbr dkt2. Ini mmg hampas la jadinya sbb cuma zoom dr tpt duduk je. Huhu. Tp pelamin adalah me lawa. Kerusi itu aku sker. Dulu tk smpat nak pakai sbb masa aku kawen dia baru nak start pesen camtu. Rasa mawi yg start pakai camtu dulu. Mawi adalah kawen seminggu slps aku [motip nak kaitkan dgn perkahwinan Mawi??]
Dan lps tu trus balik. Tk singgah memana. Mula mcm nak singgah la Ayer Itam ke mana ke. Namun hanya tinggal impian sbb mcm da lewat. Jd trus balik. Singgah solat kat hentian Machap rasanya [eh. hentian ni mmg byk lalat ek? Tp bagus gak sbb f.court dia pakai air-cond. Ngeh].
Lps tu berenti makan kat..alah hentian mana tah. Sblm hentian jejantas air keroh tu. Yg ada gerai Tu Dia Pak Tam tu. Bes jugak hentian ni. Napak cam bes je makanan2 dia.
Smpai umah dlm pukul 10 lebey camtu. Ok. Pengalaman pergi makan kenduri sejauh 300++km. Pegi-makan-balik. Huhu.

Then minggu ini di Sentul la plak. Majlis menyambut menantu. Kat Dewan Komuniti Sentu. Ini ada byk la gak gmbr but then aku suh anak buah aku je amik. Tema hijau. Walo panas tp selesa sbb kami dpt rileks kat bilik VIP yg dikhaskan utk family nak berehat. Lama gak la melepak. Dari kul 12 smpai kul 2 camtu. Then balik lah sbb aku nak kena keja plak malam tu.

So, apa pun Selamat Pengantin Baru utk Firdaus n Norizah. Pasangan ini juga sepejabat spti kami. Hihoww.

PnStoberi : Goodie Box dia cantik

~Yogurt Or Yugort Drink?~

Mana 1 jadi pilihan?
This one?

or

this one?

[sumber gmbr dari web rasmi nestle].

For me, sy mmg memilih yogurt drink coz sy tak buleh masuk la yogurt. Tatau la pasal walo sy ni penggemar menda2 yg masam2. Maybe sbb susu tu kut.

Ok, saya mmg penggemar yogurt drink. Sy jd kan yogurt drink ni penambah kalsium saya. Saya cemas sungguh la bila tgk iklan Anlene yg lebih kurang gini bunyi dia tu " tahukah anda, tulang mula mereput [eh..ye ker mereput dia kata..apa2 la..lebey kuang la maksud dia kan] bila umur mencecah 30. Erk..umur sy sket lagi 31 nih. Maknanya sudah 1 year la tulang saya mereput. Alamakk...

Minum susu? Eiiww... sy buleh makan produk yg berasaskan susu tp minum susu adalah no no no utk saya. Dulu saya minum Anlene. Tp dgn milo. Dan tidak juga untuk Anlene yg perisa coklat tu sbb dia still terasa susu.

Last week sy beli susu kotak, sekotak besar. Konon saya nak tambah pada carrot yg saya blend. Konon mcm carrot susu yg lebih berkhasiat dan lemak. Sekali.. Rasa macam nak meluek balik. Ha. Padan muka sbb beli susu kotak yg besar. But, my dear minum rilek je. Skang susu tu masih ada dalam p.ais. Setiap pagi saya paksa diri saya minum. Tp setengah cawan je. Eiii..bau dia cukup la.

Saya suka yogurt drink so, saya da try setiap brand mcm Nestle Bliss, Liteyo by Nutrigen, Fruit Nation by Nutrigent, Dutch Lady. Nestle Bliss n Dutch Lady rasa susu byk, rasa buah sket. Sya tak suka. Paling sy suka adalah Liteyo. Sbb dia rasa buah byk, rasa susu sket. Setappp.. nom nom nom. Selain itu packaging dia pun cantik walo mcm nak nipu je, ttiba kurus tang tengah sure la isi tak byk. Tp takpe. Ai tetap loike.

Selain tu kalo cultured milk pun sy suka nutrigen dari yg lelain. Vitagen pun rasa susu byk. Nestle tatau, tk pernah try. Kadang2 kalo jemu yogurt drink sy beli cultured milk. Mudah. Sekali teguk je setiap pagi dan Insyallah proses penghadaman anda berjalan lancar. Semuanya akan lawas je. Sesapa ada masalah pembuangan, sila la minum cultured drink sure semuanya okeh. Huhu. Eh. Yg iklan saya minum dua tu dah lama takde yer. Yakult kan. Pehapa tah. Tetiba saya minum dua. Dua apa? Dua baldi? Dua sedut? Lenkali ckp biar terang okeh.

Sedikit info ttg kebaikan nestle bliss.


Saya godek juga untuk liteyo, tp sukar pulak. Ada gmbr tu je lah. Tp dkt botol Liteyo tu dia tulis "add colagen". {Collagen is a type of protein. Fibrous in nature, it connects and supports other bodily tissues, such as skin, bone, tendons, muscles, and cartilage. It also supports the internal organs and is even present in teeth. There are more than 25 types of collagens that naturally occur in the body} Huhu.

Eh. Rasa lain plak entry nih. Owh. Patut la guna saya sbg kata ganti diri. Haha.

PnStoberi : Pemakanan untuk kesihatan

6 May 2010

~PnStoberi & Oh Juwita~



kredit to : http://selangor2u.com/muzik/video-lagu-dan-lirik-oh-juwita-nubhan-af


Ok. Lagu jingle tv3 utk cerita2 bulan Mei. Sgt best kan. Ingatkan band Indonesia. Rupanya Nubhan. Tp ok la. Nice n simple song. Ai loike.. Lepas tu tajuk dia adalah sempena nama BFF ku. Ai loike again.

Jd mari kita mainkan lagu ini bersama.

Nubhan – Oh Juwita

Duhai Juwita
Sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini

Duhai Juwita
Masihkah hancur hatimu
Setelah patah ditinggalkan kekasihmu
Agar aku yang akan selalu temani mengusap tangismu

Chorus
Akulah lelaki yang bisa mencintamu
Hingga nanti aku akan mati
Akulah lelaki yang bisa menjagamu
Hingga nanti akhir nafasku ini

Duhai Juwita sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini

Tak akan ada lagi
Lelaki yang bisa
Mencintamu seperti ku

~PnStoberi & Amani Adamaya~

Dari aku stress, stress baik aku tgk gmbr ini budak cumillll banget.
Dgn suara serak2 dia tu.
"Mama..Uncle Dani telefon Mama ya"
"Macamana Amani tau?"
"Mama cakap i u i u"

Sungguh masa ni rasa nak meleleh air liur sbb rasa dia comel sgt cakap mcm tu. Abis my dear aku cubit2 sbb geram.
Dan sungguh kalo buleh aku mao anak perempuan yg comel dan petah macam ni.

Nama dah la sedap - Mia Sara Nasuha.
Laju2 aku carik gmbr dia.


Kredit to : http://www.rindok.com/blog/mia-sara-nasuha-amani-drama-adamaya-tv3/

Comel giler kan. Aku tak la sker sgt tgk Adamaya tu, tp dek budak tecik ni, aku tgk gak la. Makhluk Tuhan paling comel nih. Mia Sara, auntie sgt adore you tauuu... kalo auntie jumpa you mmg auntie dukung2, siyom2 you [tp dia tak suka kena kiss kalo pakai lipstic- dlm episod smlm ada Lisa {Maya} ckp camtu]

Dan kalo nak tgk lagi gmbr2 dia leh la jd fan page dia kat sini : http://www.facebook.com/pages/kami-peminat-adik-mia-sara-amani/116614191693749

Lepas tu bila bc artikel ni pun rasa mcm "alahai..." Yelah bebudak kan. Mana dia tau berlakon ke apa. Tp suka la. Bijak nih. Gerammmm...

Mia meragam ditengking Lisa

Oleh Hartati Hassan Basri

GARA-GARA ditengking Lisa Surihani, penggambaran drama bersiri Adamaya di kondominium Villa Wangsamas, Wangsa Maju, baru-baru ini berdepan sedikit masalah apabila pelakon cilik, Mia Sara Nasuha Muhammad Ridhuan, 4, bertukar 'mood' menjadi meragam.
Ini menyebabkan babak 'close-up' membabitkan Mia yang memegang watak Armani, membuka laci terpaksa diulang berkali-kali. Anak bongsu daripada empat beradik itu nampak begitu berhati-hati, mungkin bimbang kalau-kalau dia 'dimarahi' lagi. Ayah Mia, Muhammad Ridhuan Muhammad Saleh, 35, yang menemaninya sepanjang penggambaran, cuba membantu menenangkan Mia tetapi tidak berjaya. Lalu, Lisa yang memegang watak Maya, jadi serba salah dan cuba mengambil hatinya dengan bergurau senda. Selepas Lisa membawa Mia pergi ke kedai membeli coklat, barulah Mia berani dekat semula dengan Lisa.


Dalam babak sebelum itu, Armani sedang bermain dalam bilik ibunya. Dia kemudian terjumpa gambar Maya bersama lelaki lain ketika menyelongkar laci ibunya. Tiba-tiba Maya masuk dan terus marah apabila melihat Armani memegang gambarnya bersama kekasihnya, Dani (Faizal Yusup).


"Apa ni? Kenapa sepah-sepah, nak kena ya?" tengking Maya kepada Armani. Lisa akui serba salah melakonkan babak itu kerana tidak sampai hati memarahi budak sekecil Mia. Bagaimanapun, kerana tuntutan wataknya dalam Adamaya, Lisa cuba melaksanakannya sebaik mungkin.

Bacaan seterusnya di sini : source

PnStoberi : Citer biasa tp tarikan pelakon generasi baru yg hebat. Sama cam Asmaradana.

~PnStoberi & S.T.R.E.S.S

http://www.wethechange.com/become-more-efficient-by-paying-attention-to-stress/

Keadaan PnStoberi [bukan gmbr sebenar].
Stress giler skang!
http://www.zazzle.com/quit_your_job_tshirt-235831487684356624


Ada tak korang terdetik rasa nak quit dr keja korang skang?
Aku ada. Dr dulu lg. Tp bila aku suarakan pendapat tersebut mesti org akan kata ayat cliche ni "rugi wei..ko dah keja kerajaan. Berapa ramai yg nak keja ttiba ko nak benti". Dan skang lagi rasa susah sbb aku da "terikat" dgn loan MOF.
Tp sapa yg penah amik management bab motivation sure tau pasal level of satisfaction in the job. Nati aku google kan pasal level tu. Dan ianya berkaitan kenapa aku stress jugak.
Aku nak suarakan rasa ati dlm blog pun susah. Nati ada informer bongok tak bergaji yg sepah2kan citer aku. Nak buat p/word entry aku malas. Ni pun membuatkan aku bertambah stress. Dgn collegue yg asik nak jaga tepi kain org. Tah pehapa tah.

PnStoberi : Pening.

5 May 2010

~PnStoberi ke nih?~

Sebagaimana aku da komen pada org meng tag gmbr ni yg aku nak lemas-pitam tgk gmbr ni. Mmg nak pitam sbb aku takde dlm simpanan gmbr yg ni. So, bila tgk balik rasa nak pitam. Haha. Udah berair2 mata la tgk.
Kan slalu skang ni ramai yg buat entry gmbr lelama kat blog kan. Sbb ada kengkawan yg rajin scan-aplod gmbr so..buleh la jadi bahan ketawa beramai2. Lepas tu tak senyum plak tu. Hua hua hua.
Ini aku rasa masa form 1 yakni 17 tahun yg lampau. Dlm thn 1992 la kalo tak silap. Buleh katakan suma dalam gmbr tu da berkeluarga pun masing-masing. Da berjaya dlm karier masing-masing.
Che Sue.... ko da buat aku dan rakan2 aku ketawa bagai nak rak. Hahaha.
Giler ah. Ngan muka berminyak2, ngan baju berkilau2 dia. Tp tetappp dgn kaler feveret dia. Purple. [aku rasa masa tu ada tema purple ngan merah kut].Tudung pun kemain lagi berikat camtu. *pitam*. Aku izinkan kalo korang nak gelakkan gmbr aku ni sbb aku pun smpai berair mata ketawa tgk diri aku sndiri. Muahahahaha.
Tp adakah 17 thn lagi gmbr ini pun akan jadi bahan gelak tawa???. Mungkin.. huhu. Ok, lps ni kalo nak amik gmbr ramai2 kena pastikan muka tak berminyak2. Baju yg buleh in bila2 thn pun. Hua hua hua.

PnStoberi : itulah keistimewaan fb.

4 May 2010

~Apsal Tak Buleh Guna Maybank Card~

Di TESCO?

Ha..aku rasa mcm nak pangkah je dah pasaraya TESCO ni. Sbb dia tk buleh pakai maybank card. Aku tatau la kut kad lama je tak buleh. Kut kad baru yg gmbr buah ceri mcm ni buleh aku tatau la. Tp maybank kad lama yg kuning itam tu masih diterima okeh di pasaraya2 besar yg lain. Bukan je pasaraya besar. Kedai jual kain kat Nilai 3 tu pun leh accept [tp kena belian 100 above la]. Persoalannya kenapa Tesco still tak buleh terima Maybank Card.

Tp kan..bkn nyer Maybank Card dia tak terima. Kad kredit dia terima, tp bila masuk dlm mesin dia tu dia tak leh baca plak. Eh. Ingat kad aku da cecah kredit limit ? Tidak la kan. Aku mmg jarang2 guna kad kredit. Try satu kad, lambat..tak buleh baca. Aku kasik lagi satu kad, pun tak buleh. So, maknanya apa. Mesin dia la.

Aku suspect mesin dia la. Sbb mesin dia style lain je. Skang aku tgk kebanyakan pasaraya pakai mesin mcm ni. Even kat opis aku pun pakai yg ni bila ada function2 tu. Yg buleh masuk bankcard, kad kredit pun sama. Aku kalo kat Jusco mmg guna Maybank Card. So, masukkan p.word saja. Sonang. Tp ada skali tu aku ter blur kejap. Masuk p.word salah. So, dia reject. Aku mcm "eh. apasal plak..rasa da masuk p.word btul". Beberapa saat aku terkesima kat situ [haha. terkesima katanya]. Lps tu baru tingat. "Eh. p.word salah" Muehehehe. Lps tu mcm ter malu kat org blakang. Hi howww...

Jadi lps ni malas dah la pi Tesco. Unless aku mmg ada cash ratus2 dlm purse. Tu pun smlm seb bek ada cash genap2 dgn rega brg aku beli. Cisss...!! marah ni marah. Sbb aku nak jimatkan cash [oleh krn byk guna cash utk perbelanjaan luar jangka]. Nak pakai kad kredit. Lps tu dua2 kad tak buleh. Lps tu konon mcm nak pakai maybank kad pun tk buleh.

Oh ya, aku napak juga ada paypass machine yg lebey kuang mcm ini. Bila aku tanya cashier tu menda ni buleh guna tak, dia kata tak penah guna. Eh. Kalo tak penah guna apa motip ko taruk dia kat situ. Sekadar hiasan?? Pun menyebabkan aku makin nak pangkah TESCO. Relevan aku nak pangkah adalah sbb ada kemudahan tp tak diberikan kemudahan tersebut kepada pengguna. So..watpe kita nak pegi sana.

Tkpe..dia tak rugi pun sbb takat aku sorang yg hanya berbelanja kurang RM500 sebln kat tpt dia, dia tak rugi apa pun kan. Slalu mmg aku beli groceries kat TF kat kg aku tu atau kat JUSCO atau Care4 je. Smlm je saja nak ke sana sbb dia bkk smpai tgh mlm kan. Masa kuar tu da lambat so, trus saja ke sana. Tapi, pasni kalo takde cash tak kuasa aku nak beli brg bulanan kat TESCO. Kena bawak duit juta2 cash baru buleh singgah sini. Kalo tidak..tidak perlu lah kan. Tkpe..dia tak rugi pun sbb takat aku.. eh..pasal aku nak ulang ayat. Giler...huhu.

Eh. Ini entry pertama di bulan Mei ya. Emm..last month target aku dpt capai. Bln ni mcm tak lepas je. Tatau la kan. Ikut mood la. Rajin tulis, tak rajin tidak la. Ate' nyer bkn ada org kesah pun aku nulis ke idak kan. Tp org2 nak carik bahan utk diwar2kan kpd org lain kesah tu. Aku tau tu. Tu lama da dia tk baca aku citer2 pasal peribadi yg melibatkan kengkawan dia, so pasti dia resah gelisah. Haha. Kim salam la yer..teman kalo nak buat entry cenggitu lagi, teman udah guna p.word, kome nak, kome carik la aku mintak p.word, tp kalo kamu si informer tak bergaji yg mintak usah mimpi le.. nonggeng ponggong ke langit pun tak siyo aku nak bagi. Haha.

Ok dah. Bye. Last but not least..kalo buleh namo pegi TESCO lagik. Tpt org2 kaya je tu.

PnStoberi : Paling selesa berbelanja di JUSCO.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign