Pages

30 April 2010

~PnStoberi di Bukit Fraser~




ENTRY INI PUN BYK GILER GMBR. MCM KAT FACEBOOK PLAK. HUHU.

Next station..Bukit Fraser.
Lama da aku tingin nak naik sini. So, bila da beramai2 ni mcm lebih meriah. Kiterang naik dari Raub. Masa naik tu ok la. Tk la rasa pening sgt. Jalan berliku tp keta tak byk. Tp macam jauhhh sgt. Mcm rasa 'apsal la tak sampai2 lagi ni, btul ke ada Bkt Fraser atas tu'.
At last smpai juga kaki bukit nyer which kita kena tggu la sbb dia ada waktu nak naik dan nak turun.

Keta kena beratur dulu. Kalo korang pegi, since smpai tu trus la masuk line sbb nati keta da pjg beratur.
Ni waktu naik dan turun dia. Naik waktu ganjil, turun genap. Kiterang tatau so, tpaksa la naik yg kul 1 punya. Smpai situ baru 12 suku. Jalan2 dulu amik gmbr.

Sempadan dah.
Smpai tu elok je da azan zohor. So, trus gi masjid dia. Sng. Kang nak jalan2 pun takde la rasa sesak je kan. Abis solat, jalan kaki sket naik ke food court dia. Ok la. Tkde mahal sgt pun. Minum air teh stoberi. Tp rasa mcm ubat. Kuii...


Masa ni Epol mcm nak naik antu sbb nasik goreng dia order kemain lambat smpai. Hihowww.

Lps tu baru jalan2. Amik gmbr sana sini. Main gerak je ikut suka nih. Manade apa sgt. Rumah2 bangalow ada lah. Nak amik gmbr pun kawasan private area kan. So, mcm da tatau apa kiterang gerak balik kat pekan dia tu. Konon nak carik map ke apa ke.


Kat pekan ada Information Centre. Singgah situ amik pamphlet. Haha. Mcm mengong pun ada. Patut pi Information Centre dulu sbb leh la tau apa2 yg bes. Ini da blank baru tau nak carik info. So, org tu pun bgtau la kat sini yg bes ada 3 tpt je- Allan Water yg buleh naik apa menda tu, yg kayuh2 kat dlm air tu. Lps tu naik kuda kat Paddock dan satu lagi memanah. Kat sini bkn ada shopping complex ke apa ke katanya. Sini more tu nature place. Gi trail buleh la. Tgk burung. Tgk pokok. Okeh la tu. Kat dlm map kiterang napak mcm dia tulis stoberi farm. Bila tnya dia kata tpt tu da ttp. Owh... ok.

Jd kiterang gi Paddock je la. Naik kuda. Derang tak naik. Aku je xcited nak naik. Sekali pusing 5inggit. Ada la dlm 5 minit kutnya. Tkpe la. Aku suka..

Lps tu da gelap sbb nak ujan. So, bergambar tpt wajib nih. Wahh..ini tpt org gi B. Fraser wajib bergambar. So, kena amik.
Ini ada brader tu tulung amik kan. Udah halus la pulak kami2 jadinya. Tp takpe lah. Maleh aku nak edit2 kan. Biar je situ jd halus. Huhu.

Derang pun tingin gak nak amik gmbr sesama. 1 Malaysia la kononnya. Huhu. Bagus. 1 Malaysia, 1 Bini. Kan Rinie kan. Hihowww..... !!

Then kul 4.40 kiterang pun balik lah. Itu kira trip da nak last2 da tu. Turun aku pening amat. Bergelodak rasa isi prut nih. Naseb ada asam. Turun tu ikut Kuala Kubu. Jumpa la segala dam ke tasek ke tah. Pastu napak juga CHiling. Owh..ini la anak buah aku si Ani pi retu. Pehtu melalui pula kesesakan tpt org duk mengundi tu.

Sekali lagi mcm kat Perlis retu kena tipu ngan signboard nak ke hway PLUS. Ok. Ini akan ada entry khas nati. Toksah citer dulu.

Singgah umah Fara. Makan bihun. Dia smpat call mak dia on d way turun tu. Suma da lapa, penat. Tu pun da kul 8 smpai umah Fara kat Kundang tu. Then anta Fara amik keta dia kat opis baru balik umah. Smpai da dkt kul 10. Mcm nak pitam rasa. Tp bess sggttt. Enjoy giler trip kali ni. Len kali buleh buat lagik.

PnStoberi : Bila da sampai opis ramai pula kata "tak ajak pun.."

29 April 2010

~Tag : Senyum~



Semangat nih.. trus wat tag dari kawan sorang ni iaitu Alang Zawi yakni geng masa aku saiz kecik [ha..ni dia yg tulis kat blog dia. Nak gelak masa aku baca ni. Napaknya saiz aku da membesar la tu. Dulu mmg aku halus giler gamaknya].

Eh. Tag dari Maria lum buat. Alooo [sambil tepuk dahi]. Jap eh Maria. Aku ingat tu. Nati aku buat. Buat tag senyum ni kejap.

Panas lagi tag ni sbb baru je dia tag aku trus buat. Ai kan rajinnn.. hihowww...

Sng bai je tag dia kali ni iaitu tunjukkan gmbr senyum. Tp jenuh juga nak carik sbb aku ni senyum jenih napak gg. Masa kawen retu pun jenuh PG suh senyum sbb dia kata bila aku senyum tatap napak mcm tak senyum. So, masa aku kawen byk la gmbr aku menyeringai..atau pun org Kedah kata "renyih". Huhu. Napak mcm hepi sokmo.
So, dpt gmbr ni. Aku da p/scape kan. Lama da aku buat ni. Ada pun kegunaan dia. Ni masa lum kawen lagi ni. Gi Pameran Lanskap kat Tasik Perdana tu.

Lepas itu, sila jawab Kenapa saya suka senyum?

- Muka sy napak garang kalo tak senyum
- Dpt menyembunyikan wajah yang ada masalah. Tp senyum ada masalah ni pun org leh kenal.
- Napak mesraaaa.....
- Senyum itu kan sedekah. So, senyum je.. apa ada hal. Ngeh..

Dah tu je. Tp kena tag org semula ya. Empat org yg sy rasa mereka ini suka tersenyum iaitu :
1) Puan Itayanin - lama da tak meng tag beliau
2) Cik Ejaa yg sdg berusaha mendapatkan lesen P - sila senyum ketika mendapat tag ini
3) Cik Aja-Mieja kita - akak tau Aja mesti tak susah nak carik gmbr senyum nih
4) Puan Maria - ni pun jarang napak gmbr dia dlm blog. Gmbr anak dia slalu. So, kasik dia suh senyummmm.. huhu

Ada contest ni. Kat sini-SENYUM. Sapa nak masuk..leh la. Me namo la..blum mao lagi join2 contest. Ai ni pemalu org nyer. Huwaaaa....

PnStoberi : Senyum seindah suria

28 April 2010

~PnStoberi di Raub~


AMARAN : ENTRY INI MEMPUNYAI BANYAK GAMBAR. MUNGKIN BOLEH MEMBUATKAN ANDA MELUAT MELIHAT AKSI2 KAMI. TAPI ADA KAMI KESAH.. SUKA TENGOK..TAK SUKA BLAH.. HAHA.. PEACE.. !!
(but, 1 permintaan je. Pada yg suka nak menyebar2kan citer dlm blog aku ni, yg igt aku citer pasal kawan2 dia harap beliau henti2kan la perangai tu. Udah2 la tu. Aku tau dia masih baca blog aku ni dlm diam. Ke ko jeles tgk kami bergembiraan sebegini)

Selamat Datang ke Pusat Rekreasi Pulau Chekas. Masa ni bkn baru datang tp da nak balik. Atu..sampai je tkde da nak stop bergambar. Suma excited nak terjun sg je.

Ini kali ke3 rasanya aku ke sini. Dan kali ini ramai2. Seronok giler. Lihat je lah bukti nya pada gmbr2 ini.
Da dpt port baeekkk punya trus kami yg perempuan ni terjun masuk air. Hoho.

Owh..ini blum masuk air lagik. Potong temikai dulu, kemas2, bancuh air baru terjun. Hihowww..

Bukti para lelaki yg mem bako ayam. Hik hik. Paling terer adalah suaminya Rinie. Laki aku tgk dari jauh je. Dan aku plak mcm mandur da. Amboii..kemahin yer. Tkpe la.. aku da bgn pepagi dah. Tender masak nasik goreng. Pulak tu buleh plak mlm tu aku lupa nak masak nasik. Seb bek terjaga dlm kul 12 lebih tu. Menonong masak nasik.

See..kami yg ber enak-enakan mandi. Hik hik. Masa ni si Mirul tu lum jatuh lagik. Lps dia jatuh tu dia da behave sket. Eii..tak buleh ingat la. Aku gerun tul tgk darah menitik2 tu. Jd lembik lutut dan nak pitam plak. Ngehh..

Ya Rabbi. Maka betul la dak Fatin kata kat Pak Usu dia dulu " Pak Su, dlm prut paksu ada temikai eh?" Adeh..ni kang ada org tnya "Da..laki ko peknen berapa bulan?" Hihoww... Ada ikan besarrrr punya. Rinie da kuntau suma bdk opis yg tgk gmbr ni kata kiterang tangguk je ikan ni guna tgn. Hihoww.. terbaekkk..trus bakar.

Ini amik gmbr konon2 air tu dlm. Konon nak suh napak kepala je. Skali kantoi suda dgn si Epol kat blakang tu. Ni suma duk bersila je dlm air tu. Nyaman tul mandi korang..air dia sejuk gilerr.. nikmat tul duk dlm tu dari kul 1 smpai 5 ptg.

Aku : Faizullah..cpt amik gmbr kak long tgh bakar sotong nih.
Faizullah : Ha..cpt.. 1, 2..
Aku : Opocot mak kau.
Haha. Ttiba sotong tu mcm meletup dan mengeluarkan bunyi pissss. hehe. Aku rasa sbb minyak dia turun ke bwh. Bebudak ni dah gelakkan aku sbb baru nak eksen sudah kantoi. Ngehh..

Da riang gembira kat bawah tu, kiterang naik kt tpt yg bbetul waterfall dia. Nama dia Lata Jarum. Sini nak bbq susah sket la sbb dia takde tpt rata. Gelap sket sbb byk pokok. So, jalan2 tgk tpt tu sudah.Ada budak tgk melompat terjun tiruk kat waterfall tu. Itu pun rendah tu dia lompat tu. (Objek yg aku nak tunjukkan adalah yg berseluar biru tu). Ada lagi satu tpt lagi tinggi. Udah la kat bawah tu batu. Giler mereka nih. Tp aku suspect mereka adalah org local. Ko giler org luar nak wat camtu. Mana berani. Dgn air yg berpusar2 sbb bawah air terjun, dgn batunya. Ngeri oih.Da bergembira melompat2 situ kiterang balik umah la. Beli beras masak nasik. Sbb ikan, ayam suma ada lagi. So, malam tu makan nasik ngan menda2 bbq je. Seb bek ada air asam kicap by mak Fara. Hehe. Makan kat serambi je derang suma nak makan kat serambi je.


Oleh kerana nan ado tibi kami pun carik hiburan sendiri. Fara da siap bwk monopoli. Ini maleh nak citer panjang2. Sbb aku mengalami kebankrapan tegar. Bergolok gadai menjual rumah tup2 bila da jual berderet2 org benti kat tanah aku tu. Huh!! Tanak citer sapa yg menang.

Tu pun org yg menang tu da tak berenti. Terpaksa aku hentikan sbb da kul 12 t.mlm. Esuknya nak jalan lagi. So..tido la beramai. Zzzzzz.....

So, sapa yg nak merasai ketenangan smbil merehatkan minda di kawasan kg, sini adalah tempatnya. Kalo dari KL lebey kuang 2 jam smpai. Dia tak jauh dari Pekan Raub. Nati napak la signage Tourism M'sia ke arah tpt. Aku rasa tpt ni da diwartakan sbg tpt pelancongan oleh Tourism. Org pun tak ramai. Sgt selesa. Tp kalo cuti pjg2 macam cuti sekolah ke cuti TBC ke ramai la org. Pegi wiken mcm ni ok. Best!

PnStoberi : menikmati keindahan alam semulajadi

~PnStoberi dan talipon~

Ok. Ada aku tulis kat status aku pasal tipon kan.
Kak Lyn ada tegur kata aku mcm majuk.
Ha..mmg la. Aku majuk dgn tipon.
Incik kobi ni baru beli kan awal thn retu.
Smlm dia buat hal. Ttiba trus blank gelap.
Mlm sblm tu mmg la aku tk tgk pun phone.
Yelah. Sejak2 tk ber msg ber gayut nih, tipon mmg dipandang enteng je la kan.
But b4 nak tido mmg aku carik dulu phone sbb takut2 ada emergency call ke msg apa ke kan.
So, masa tu kul 12 dia ok la.
Pagi tu nak pi opis aku tak check pun trus masuk hbag.
Sedar tipon tu blank masa aku da mintak TAC req kat maybank2u.
Grr..mula rasa nak baling je phone tu dlm tong sampah. Tekan2 tak buleh on.
Tp aku tak rasa dia rosak ke apa.

Ptg tu my dear ajak pi Ampang Park. Tnya kat kedai2 situ apa poblem dia. Mula aku cam malas je. Yelah..aku tau da kalo skali bagi org baiki fon ni dia akan berpanjangan la rosak dia. Itu aku pasti. So, masa beli fon ni target aku kalo rosak, buang..pakai fon lain. Target pakai 2 thn pun da ok. Tup2 4 bln da buat hal. Mmg tak la kan aku nak baiki ke apa. Lantak la situ.
Tp my dear da ajak, aku pi la. Kedai 1st tu dia kat suh pi kat Samsung balik. Ok la.
Kedai lagi satu, cina tu tipu aku. Kuang haja tul. Aku rasa nak pi balik kat dia ckp "ko kan..senang2 je nak menipu duit org"

Mana taknya. Aku pi tunjuk tak buleh on. Then dia bawak ke blkg. Agaknya dia tukar bateri la kut. Then dia gi kat aku balik kata programming rosak. Aku mcm eh. apa hal. Dia kata sbb ada 3G ke apa mmg sng programming rosak. Jd corrupt. Aku tau cina ni da kuntau aku nih. Apa hal plak 3g. Tipon aku takde 3g okeh. Agak2 la nak nipu pun. So, aku kata tipon ni takde 3g. Tu dia kata bkn sbb tu je ada la menda2 lain. mcm komputer jugak, bila da lama kena programming balik. Ok, aku tau dia nipu dah. Tipon aku ni baru 3 bln lebih ok. Bukan LAMA. Aku sj tanya. Berapa ni kalo nak baiki. 50ringgit katanya. Trus aku kata " tak payah! baik i campak je dlm tong sampah". Waa..sesenang rasa ko je kan. Lps tu elok plak dia kata, kalo nak buang, buang dlm tong sampah sini. Wahh..dah nak menipu aku ko suh buang dlm tong sampah ko plak kan. Kalo aku nak buang dlm tong smpah ko, aku pijak2..patah2 kan suma isi dia baru aku campak dlm tong sampah ko. Nak??

Then aku balik umah, aku terai caj. Tk berapa saat, aku on kan..da elok. Ha.. tu instinct aku kuat mengatakan tipon tak rosak. Cuma ada poblem pada bateri. Aku penah antar incik sani aku dulu baiki sbb programming. Corrupt. Tp dia boleh on cuma tk buleh sent msg je. So, situ aku da suspect cina ni nipu aku. Cuba kalo aku percaya. Elok je dia dpt RM50 free2. Then dia akan kata, nati balik u caj ini tipon baru on. Mmg la buleh kan. Sbb takde masalah apa.

Mmg incik kobi ni touch (censor) screen. Tp dia tak complicated mcm incik sani aku dulu. Dia takde 3g, dia tak buleh nak d.load ke aplod ke. So, celah mana leh nak corrupt. Ce kabo ke aku. Kalo corrupt pun dia mesti leh on. Tatau la pulak kalo mmg gitu gaya dia. Tp instinct aku kuat mengatakan bukan pasal programming. Kalo btul rosak, napa ari ni da ok je. Cina tu MENIPU. Memang dasar kapir laknatullah la kan. Korang bebaik la ngan kedai2 tipon ni. Mcm retu aku antar incik sani tu, elok dia baiki yg rosak tu dia jadi rosak lain. Sbb per, sbb nati kita akan dtg kedai dia semula dan dia dpt duit lagik. Yg mudah pakai smpai rosak then buang je. Tk baloi pun baiki2. Utk incik sani tu dkt nak RM500 gak aku berabis sbb baiki dia. Mmg ada warranty tp kalo mcm skrin defect mmg tak dpt warranty. Aku retu sbb skrin la smpai 100++ kena byr.

So, mmg aku merajuk dgn talipon nih. Tp ari ni dia da ok. So, tak majuk dah. Aku pun tatau la apa punca ttiba dia blank tu. Rasa aku baru caj. Sbb aku caj ari Sabtu dan tak la guna sgt pun. Slalu thn je dkt seminggu. Entah.. mebi bateri je la kalo rosak pun. Aku masih lagi marah dgn cina tu. Aku mmg doakan kedai ko terlungkup. Ni my dear la ni, aku mmg mls da nak pi lps kedai yg 1st tu ckp pi kat Samsung je. Tp dia nak jugak pegi. So..hambik la ubat. Aku kalo aku rasa mcm instinct aku kata usah..better usah sbb nati mesti jd mengecewakan kalo aku pi jugak.

Oklah tu je nak bebel tghari ni. Igt nak wat entry Pahang. Lain plak jadinya. Ptg kang la yer. Yg nyata target aku utk buat 1 entry atau lebih dlm masa sehari da berjaya utk bulan ini. Yey!! tk silap ini entry ke 32 bulan ini. Huhu.

PnStoberi : jaga kualiti ok, bukan kuantiti :)

27 April 2010

~PnStoberi di Pahang : Preview~

Kalo sblm ini kami ke Utara-bersama family, kali ini kami ke Timur bersama kawan2 pula.
Percutian yg sgt bes. Sbb tk pikir langsung pasal keja walo yg gi trip ni buleh katakan suma seopis. Ilang tension. Yg pegi aku laki bini (haross la kan..takkan aku sorang), Rinie ngan asben dia, Eta, Fara n Faizullah. Dia ni mmg rapat ngan kiterang walo lain dept. Pehtu Rinie bwk adik sepupu dia. Trip kami just mandi manda di air terjun, wat bbq n jalan2 kat B.Fraser.

Kami bertolak dari KL lebey kuang kul 8.30pg. Janji jumpa kat Tol Gombak. Mula ingat nak bekpas kat Genting Sempah tp my dear kata tak sempat nati. So, beli roti je kat Petronas. Kiterang gi dalam 7 org + 1 org kanak2. Gi 2 keta. Dah tong-tong da sapa masak itu, sapa perap ayam, sapa perap sotong. Faizullah sesubuh buta da dtg ketuk umah aku. Hehe. Dah la tak mandi lagi masa tu. Ngeh..aku ditugaskan wat nasik goreng n wat coleslow. Tp coleslow aku smpat potong kobis je mlm tu. Faizullah dtg aku suh dia potong carrot ngan gaulkan dgn lemon n sos coleslow. Hasilnya masam giler sbb aku suh dia abiskan sebijik lemon. Huhu.

Jumpa keta sebuah lagi dalam kul 9. Then gerak non-stop smpai Raub. Benti kat TF jap. Beli temikai. Ingat nak beli ais tp nan ado plak kat TF ni ha. So..kat pekan Dong baru beli ais. Smpai kat umah nenek my dear tu tukar baju suma baru gerak ke tpt nak mandi manda tu. Aku da siap2 pakai baju nak mandi da. Tk perlu tukar2 da.

**Pulau Chekas**

Smpai je, carik port bes then pasang khemah, siapkan tpt bbq dan kami para wanita trus membenamkan diri kat dlm air. Haha. Bak kata Epul "zaman da berubah..pompuan mandi, makan, yg lelaki masak".

Kiterang wat bbq ayam, sotong ngan sosej je. Tp nak dijadikan rezeki dpt plak 3 eko ikan. Ada pakcik tu dia dtg mancing, pehtu dia bwk box ikan dia turun kat tpt mandi tu. Yg lelaki ni suma serbu la. Then kiterang suh mintak beli seko. Tup2 dia kasik je. Bukan seko. Tp 3 eko. Ikan Ruhu katanya. Tah..aku pun tak tau ada nama ikan sebegitu rupa. Jadi bakar je la. Setap la. Ikan fresh kan. Walo tak rasa mcm terubuk tp ikan segar. Memang terbaekk dari ladang la kan.

Mandi, manda, makan, tup2 ada peristiwa plak. Tak buleh tidak kan. Adik sepupunya Rinie buleh plak terhantuk kat batu. Hai..terkejut aku dibuatnya. Aku blank jap sbb pikir nak anta klinik mana suma. Udah la kat kg kan. Tp seb bek ada ais. Cpt2 tuam ais. Kena kat hidung ngan bibir dia. Biasa la budak lelaki. Dajah 6 tu. Mmg tgh lasak kan. Aku da rasa nak pening sbb tgk darah mengalir kuar. Yelah..tengahari pulak kan. Mmg la darah byk. Seb bek dia ok. CUma dia kata nak tido je. Mebi sbb rasa mcm pening2 sbb darah kuar kut. Huii..meriso la si Rinie laki bini.
Tu da bgn tido budak tu ok dah. Seb bek. Smbg mandi-mandi lagik. Dlm kul 5 baru kemas2. Tu pun kalo ikut derang smpai gelap baru nak naik.

**Lata Jarum**

So, bawak derang ke Lata Jarum plak. Lata Jarum ni baru leh napak air terjun. Amik2 gmbr then trus balik umah. Dah la balik basah2 je tk tukar baju. Amik rice cooker suma kat umah nenek sedara my dear. Sbb ada ikan, ayam lagi kiterang decide masak nasik then smbg bbq kat umah je. Bebudak tu sakan nak makan kat serambi pulak. Kata Rinie, tk penah merasa makan kat serambi, so..ikut kan je lah. Walhal gelap tu sekeliling, berani pulak budak2 ni. Huhu.

Mlm tu smpat main monopoli then kul 12 tido.

**Bukit Fraser**

Esuknya iaitu Ahad kiterang gerak ke Bkt Fraser. Naik kat Raub. Ha..sgt jauh dan sgt berbelok2 jalannya. Nyaris tak pening je. Smpai kaki bukit tu kena tunggu plak. Ada waktu naik dan waktu turun. Smpai B.Fraser eluk je azan Zohor. Solat, makan then jalan2. Tkde la seronok sgt pun kat atas tu. Tk byk tpt menarik pun.

Jadi da jalan2 suma kiterang pun turun. Ikut KKB. Udah la ada p/raya situ kan. Pening woih turun tu. Nak termuntah haku. Turun ikut KKB pun ok jugak. Leh napak dam ke tasik ke tah. Napak juga tpt rekreasi Chiling tu. Owh..tau da kat mana.

Balik tu singgah umah Farah kat Kuang. Makan bihun mak dia buat. Ngee...padahal Fara tu baru call mak dia suh masak2. Hehe. Thanks yer Fara jimat blanja kami mlm itu.

Penat giler. Smpai umah kul 9 lebih. Wahh..kalah gi Perlis. Retu dari Kedah pun 6jam je. Ini da hampir 12 jam. Mana tak nya naik bukit turun bukit jumpa tasek suma la baru smpai umah.

Dah. Abis. Kos percutian kali ni tk byk sbb kongsi2 makanan. Kongsi2 keta suma. Kurang 50inggit je la rasanya sorang. So..mmg bes. Lenkali buleh buat lagi.
Entry bergambar akan di up kemudian yer.

PnStoberi : Ilang stress!!

~PnStoberi & Senam Seni~

Saja nak taruk gmbr tgh bersenam. Masa ni opis wat xtvt senam seni. Ari Jumaat. Suma kena turun. Tp ada je tak turun.

Ok. Satu. Dua. Dua lagi. Ewah..ewah.. suma napak cumil2 je. Hehe. Aku nak kata TKP aku paling cumil. Tp kang ada pembaca yg baca dlm diam cum informer tu pi gitau TKP lak aku kata TKP paling cumil. Ttiba je kang ada plak aku nyer entry yg da siap di print dlm bilik TKP. Ha..cena. Informer ni mmg bikin aku susah je nak wat entry tau. Nyampahh! [sambil jeling maut].


Eii..napak benar sj aku posing sbb kawan lagi 2 org tu da buat aksi lain dah. Ah..lantak..yg nyata aku turun bersenam. Ko turun?? [ditujukan pada informer tak bergaji yg sker baca entry aku pehtu pi spread ke sana sini. Eluk je la hai perangai]

Motip nak buat gaya camtu. Haha. Ko ado?? takdo kan?? so takyah nak bising2. Kalo nak baca, baca senyap2. Tkyah ko nak terasa aku pi kutuk kawan ko ke apa ke. Bosan lah kau nih.

Lps senam2 tu ada permainan indoor jugak. Tp masa tu da dkt kul 5. Ramai da balik pun. Org tak ramai.

Lps tu ada jugak makan-makan. Makan rojak mama eh. Rojak mamak. Ha..aku tau..informer tu da seronok dah. Ada bhn berita la kununnya. Da nak pikir nak bitau org tu suh print entry aku ni kan. Haha. Ko ingat aku nak ckp pasal kawan kau ke. Tkde masa la weiii... sibuk je...!! Ada juga cendol. Aku makan cendol..ko makan?? tp ada aku kesah ko makan ke tak?? Haha.

Ok. Itu saja. Entry ni mcm nak mem "bom" org je kan. Saja..sbb ini kan entry ber bau keopisan. Mesti silent reader yg setia tu terhidu then dia da siap sedia nak war2kan entry aku ni. Dia kan informer tak bergaji. Tup2 da kelaut..takde citer apa pun. Pasal bersenam je. Lantak la..ko nak gitau..gitau la..tinggi gak rating blog aku ni. Ko dapat apa??

PnStoberi : ada je org suka menyibuk kan?? Benci!

26 April 2010

~PnStoberi di Alor Setar~

  • Ada sawah padi yg saujana mata memandang
Tp nya masa ni derang baru nak tanam semula padi kut. So, tak buleh la nyanyi lagu ni.
"lihat jauh nun di sana tekun petani kerja, buah padi masak kuning, isteri kerja sama, potong memotong membanting padi nya..dulu padi ditumbuk inang tampi, kini mesin jadi penggantiiii..." Ha..korang ingat tak lagu ni. Masa dajah berapa tah.

So, lalu jalan lama pun ada hikmahnya. Sgt menarik. Jalan pun tak la stress sgt. Ok je.

  • Ada Muzium Padi.
My dear kata ada muzium padi. Tp tak pasti kat mana. So, napak signage. Trus masuk. Singgah je la. Menarik juga. Masuk RM3. Kalo bawak kamera harus di top-up lagi 2 inggit. Aku jujur. Tkde sembunyi2 nih. So. Kasik bayar je la.
Dia mcm bes sbb ada dia buat mcm menda berpusing kat atas tu. Ada lukisan2 pemandangan. Konon mcm kita tgk pemandangan Kedah la. Bes. Mungkin sbb ada mendalah ni dia jadi mahal. Tk la ada bagai2. Ada pasal padi je la. Ater..udah nama pun muzium padi. Lps tu lukisan2 pun byk. Buleh tk aku nak bagi cadangan. Apa kata kalo tpt2 yg derang duk letak lukisan tu space tu digunakan utk letak replika tanaman padi. Pehtu buat la sawah padi yg guna cara tradisional. Lps tu moden sket, lps tu makin moden. Ha..ada la sket pembelajaran interaktif disitu. Waah..interaktif katanya. Haha.



  • Ada Pusat Sains Negara.
Ok, tk penah2 gi PSN kat sini tup2 ter pegi yg Wilayah Utara punya. Best jugak. Baru launch. So, masuk adalah free. Ini utk kanak2 ok la. Mesti syiok sbb leh tgk memacam benda sains. Sains kan magic. So..menarik. PSN ni blkg je muzium padi tu. Paking keta kat muzium jalan kaki je ke belakang dia.
Yg ada balang2 mcm air tu tpt timbang berat air dlm badan dia. Memula ada cikgu tu timbang, tgk mendalah tu kemain tggi naik. Masa aku naik air tu tak naik tggi. Mcm dehidrat je aku nih. My dear plak syok main timbang2 berat badan kat planet lain. Yg napak selipar my dear tu masa dia jalan kat tpt ada mcm ada bayang2 air. Tp masa kita jalan bunyi mcm air berkocak. Science is magic. Huhu.
  • Ada gerai tepi sawah
Ini tak sengaja pun. Kuar je dari PSN udah lapar sbb da dkt kul 1. Misi mencari gerai makan bermula. Jadi nak pastikan mana tpt bes kita tgk mana tpt yg keta byk. So, jumpa satu kedai yg keta nya berderet2 paking. Patut la ramai. Mmg bes pun. Tepi sawah. Lauk2 kg. Ada ikan bakar. Nom nom nom. Aku tgk gak nama kedai ni tp takde lak dia tulis besar2 nama nya. So, aku amik kad dia. Nama dia Kafe Ole Nyiur. Tpt dia kat Jalan Putra, Alor Janggus. Mmg sedap dan org pun ramai. Mkn kat Jeti tu mcm tak puas sbb ramai2 kan..so, amik ikan keli bakar. Baru siap bakar. Besarrr punya. My dear amik siput. Tp bkn siput yg slalu jumpa kat pasar cokit. Ini aku rasa siput kat sungai tepi sawah tu kut. Aku tk reti makan siput walo berasal dari sg. siput. HiHowww...

  • Ada jalan nak pi highway.
Ok..merepek sudah. Huhu. Kami masuk tol Alor Setar. Dan tidak la lalu lagi berjalan2 di sekitar ALor Setar. Udah2 la tu. Lenkali pulak kami dtg lagi yer. Masuk tol dlm kul 2 ptg, smpai di KL sekitar 8pm. Ok la kan..just nice. Dlm 6jam. Berenti di RnR Sg. Perak dan Tapah.

Aku nak endingkan citer di Perlis dan Kedah ni. Nak buat entry Pahang plak. So, jumpa di Pahang pula ya. Akhir sekali, ini la souvenir utk adik2 unit aku yg dibeli di Padang Besar. Dah kira2 cam tk cukup plak. Tp mak kata "hai..jenuh la kalo ko nak kira suma dapat satu sorang" Hehe. Tp derang tk dpt key-chain derang dpt pelam sala. Kan?? hik hik


PnStoberi : ke Utara sudah, ke Timur pula ya...

~PnStoberi Di Perlis 3~

**Makan Malam di Jeti Kuala Perlis




Sebelum makan.
Order Ikan Gerut bakar. Tom Yam. Kerang bakar.
Sup Sayur. Kerang Rebus. Dan apa tah lagi. Lupa dah.

Tatau la betul ke tak namanya jeti. Tp makan seafood yg macam fresh gitu. Yang guna konsep pilih-timbang-masak-makan-bayar-terkejut dan berpeluh masa nak kuarkan duit yg mmg thp beratus lah [kalo mkn lebey 5 org la...].


Ok, makan secara berjemaah.

Lps tu trus balik.

**Ada buah mangga

Dan ini habuan memasing. Ini gmbr bila da smpai KL. Dpt satu family satu Malaysia satu guni 'sala' and 3 kilo Harum Manis berharga emas tu. Huhu. Harum Manis yg dlm bakul kuning n pink itu. Setap gilers.


So, esuknya perjalanan kembali ke KL. Sgt mencabar sbb memula tu follow je signage tunjuk hway ke KL. Tup2 smpai ke Arau. Then follow je. Tup2 tak jumpa da arah KL. Mula cemas sbb napak dia tulis Bukit Kayu Itam. Lps tu u-turn balik ke Kangar. Padahal rasanya mmg da betul jalan tu. Aku menyampah tul. Management PLUS sila amik perhatian. Tolong la bagi direction clear sket. Memula ada tulis arah ke KL, lps tu da lost. Tulis Bkt Kayu Hitam je. Cemas la org tatau jalan nih.

Tp ada hikmahnya. Sbb smpai simpang yg nak masuk Kangar tu ada simpang ke Alor Setar. So, decide lalu Alor Setar je. So, kami lalu ikut Alor Setar. Nxt entry adalah entry "Ada Apa di Alor Setar" pula ya.

Abis dh entry di Perlis. Laju2 buat sbb byk lagi entry jalan2 pas ni menyusul. Tk sgka bulan ni aku berjalan2 pada tiap2 minggu. Tpt2 yg jarang2 pegi lak tu. Emm...best sgt walo pun penat.

PnStoberi : seronok bila bersama keluarga.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign