Pages

28 February 2010

~PnStoberi dan kisah jiran~

HIDUP BERJIRAN MEMBAWA BAHAGIA

Oleh : Mohd Zamir bin Bahall

Pendahuluan

Kemakmuran sesebuah negara adalah bergantung sejauhmana kemantapan dan keutuhan hubungan pada setiap lapisan masyarakatnya. Hubungannya yang erat adalah antara ciri-ciri masyarakat yang berkualiti. Iaitu sebuah masyarakat yang bukan sahaja berjaya mewujudkan suasana harmoni dan aman sesama mereka bahkan menjadi aset paling penting kepada negara dalam usaha membangun dan memajukan negara baik ketika senang mahupun susah.
Menyedari akan hakikat inilah maka Islam awal-awal lagi telah menekankan betapa pentingnya menjalinkan hubungan erat di kalangan masyarakatnya. Suruhan tersebut tidak hanya terhad kepada sesama masyarakat Islam sahaja malahan melepasi batas agama, bangsa, keturunan, warna kulit, bahasa dan sebagainya.

Mengapa Kita perlu Berjiran

Islam amat menitikberatkan hubungan kejiranan kerana ia adalah salah satu daripada cara hidup Islam. Dalam konteks kejiranan, umat Islam berkewajiban mengekalkan hubungan baik dan mesra sesama mereka. Ini kerana ia memainkan peranan penting dalam menjana satu kehidupan setempat yang aman dan harmoni yang boleh memberi kemudahan, kelapangan dan jalan keluar bagi satu-satu kesulitan atau masalah. Tuntutan supaya menjalinkan hubungan baik sesama jiran dijelaskan di dalam firman Allah swt yang bermaksud:

'..dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, jiran tetangga yang dekat, jiran tetangga yang jauh, orang musafir yang terlantar dan juga hamba yang kamu miliki'.
(An-Nisaa’ : 36)

Bagi memantapkan hubungan kejiranan dalam masyarakat maka tidak dapat tidak kita perlulah terlebih dahulu menyedari keperluan dan kelebihan hidup berjiran. Antaranya:

~boleh terus smbg baca di laman sesawang ini - JAKIM

Sebelum aku nak membebel entah apa2 yg tak berilmiah ni kan, elok aku letakkan dulu tazkirah kat atas ni.

Semua org hidup berjiran dan kita mmg perlu berjiran. Lain lah kalo kita duk kat tgh utan banat sana kan. Itu pun berjiran juga dgn binatang2 dlm tu. So, nak taknak kita tak leh lari la dari berjiran.

Takat aku duk di perantauan dan duk di umah akak ipar aku ni, aku da ada 2,3 org jiran. Yelah..umah sewa kan. Kuar masuk, kuar masuk la org. Memula dulu pasangan baru kawen, lps dpt anak sorang which anak dia pun da pandai jalan dan slalu "berkunjung" ke umah aku, dia pun pindah. Aku ok je dgn jiran ni. Memasing wat hal sendiri. Then masuk lagi 1 family. Abg ni pun da ada umah kat Rawang, tp saja nak duk dkt sini, sng nak keja. Pindah jugak sbb umah ni sempit kut. Dgn family ni pun ok, derang siap bg adiah masa wedding kiterang retu.Then masuk lagi satu family. Baru je lagi.

Biasalah kalo idup berjiran, kengkadang ada jugak menda yg tidak memuaskan ati kita. Sapa penah dtg umah aku tau la keadaan umah aku which kalo ko nak dtg mmg tak buleh la serbu, ketuk pintu "assalamualaikum..assalamualaikum..". Kena la call dulu, kata da smpai kat dpn. Aku akan kuar, bukakkan kunci grill. Sbbnya umah aku umah ujung then ada grill kt dpn yg mengunci 2 buah umah [which umah aku n umah org sebelah lah]. Grill ni mmg abg aku pasang sejak duk sini. Dan bukan tgkt aku je pasang, tgkt2 lain pun sama. Tujuannya adalah tak lain tak bukan utk keselamatan dan privacy.

So, jiran2 dulu mmg acapkali kuar dan masuk sure kunci balik grill tu. Dan nak dijadikan citer tidak lah menda itu terjadi pada jiran kali ini dan menyebabkan aku mula la rasa gusar [cea...tgk, ayat ada acapkali, gusar..ada cam novel tak?? hakkk hakkk].

Dan kegusaran itu semakin terserlah bila ttiba aku tgh beromen berehat menonton tv di rumah dgn laki aku ttiba dtg sorang makcik dpn pintu umah kami. "Nak beli kerepek dik..ni makcik ada bawak kerepek pisang, pedas"

Woi mak ko..terkejut aku. Seb bek la kami masih berpakaian sopan. Kalo tidakk..haii.. dan seb bek la grill umah tu aku kunci..kut tak mau masuk dalam umah dah.

Ok, so..aku ada mcm sedikit marah la lps kejadian tu. Tp mak aku kata ckp bebaik dgn org sblh tu. SO, utk cakap bebaik ni aku serahkan la pada my dear sbb aku ni kalo ckp bebaik pun kdg org tak kenal ngan aku ingat aku marah.

My dear pun baru semlm la dpt berckp dgn abg tu. Abg tu kata anak dia la takmo tutup pintu. Ok lah kan. Da ckp.

Tup2 ari ni tgh aku ber cafe world dtg lagi org "assalamualaikum..assalamualaikum" Siap ketuk pintu ni..siap tolak aku nyer ampaian beroda tu ke tepi [sbb aku da ready ampaian tu dpn pintu supaya tak diganggu tetiba]. Pun jual kerepek jugak.

Ini sudah mendatangkan kemarahan. Privacy aku terganggu kali ke2. Pulak tu aku tgh sesedap renovate cafe nih. Geram nih...Aku sorang masa tu. Tak tahu nak kata apa, aku pi kat grill tu. Aku hentak mangga kunci tu, aku lock! Bingai!!! smlm da ckp elok2,ari ni buat jugak..so, kalo nak kata aku kurang ajar pun kata la. Bukan tak sound, da sound. Kalo tak buleh nak ikut menda simple macam tu, boleh blah.

Ha..mmg napak aku ni jiran yg teruk kan. Ok..tp buleh pikir tak..kita ada grill, kunci la. Kalo tak de grill tak pe. Mcm aku ckp td, tujuan grill tu utk keselamatan [privacy tu mcm pentingkan diri plak kan].

Tu tkpa la org jual kerepek je masuk, cuba kalo ttiba org ngamuk bwk parang, trus masuk umah. Nak kata apa. Aku tgk kerap sgt pintu umah jiran aku terdedah gitu je. Ingat secure sgt ke keadaan zaman skang. Pulak tu dia ada anak pompuan..kalo aku, mmg aku nak sgt2 safety tu. Bak kata org safety 1st. Kalo ada org masuk je umah cemana.

Come on la.. cemana aku nak buat org camni ah. Pening kepala aku.

Kak As jiran belah bawah yg tgh sidai kain tnya napa aku bising2. Selamba dek je aku citer dr atas yg derang ni tak nak kunci pintu, org senang je masuk.

Lagi satu kalo ko taknak pikir keselamatan ko, ko respect la jiran sebelah. Ko baru masuk kan, ko kena la ikut prosedur kita. Aku tak kira, pas ni aku kuar ke masuk ke aku lock je grill tu. Agaknya selama sebulan ni, derang igt kami merelakan je perkara dia buat tu. Sori.. Dah la masa 1st day dia masuk tu da buat hal. Kami nk kuar pi keja nih..kelam kabut sbb da 7.40pg. Sekali pi kat grill kunci lain plak yg dibubuhnya. DOww!!!..rasa nak pitam kejap aku. Mujur dia ada kat dlm umah. Terpisat2 kuar..kalo takde mmg MC sesaja la.

Pehtu plak memula duduk tu kemain dia sidai kain kat ampaian aku. Wah!!
Nak dijadikan citer, kiterang balik umah waktu lunch. Lelaju dia angkat kain tu. Aku berkira ke?? Aku kedekut ke?? Kat sini prinsip aku tak kira kedekut ke apa ke, tp itu adalah compound org, makanya ko takleh simply-simply guna hak dan kawasan dia. Walo pun org tu takde. Sbb aku pun tak guna tau ampaian org sblh. Setelah aku tau dan yakin derang balik kg baru aku guna. Tu pun sket je. Takde la melarat. Aku da andaikan dia tidak respect jiran. Ok, mmg la napak aku ni jiran yg teruk sgt smpai menda tu pun berkira, tp ko andaikan la duk umah teres, apa ko nak masuk kawasan umah jiran ko utk sidai kain. Tk kira la dia ada ke tak kan..sbb itu kawasan dia. Aku tak kesah kalo dia mintak kebenaran nak guna. Lagipun aku ari keja mmg tak letak kain kat luar. Takut ujan. Ini main buh je. Tak respect tu namanya. Sedangkan dulu masa memula aku beli keta, akak aku tnya kat jiran bawah ni nak tumpang paking dia sbb dia tak letak keta kat situ pun, dia nak caj RM200 sebulan. So, pikir2 kan lah.

Memanglah bak kata artikel kat atas tu hidup berjiran membawa bahagia. Tp bahagia ke kalo nak balik umah pun rasa rungsing. Skang mmg aku mcm rasa umah aku tak secure je. Privacy mmg da takde la. Jgn sesekali la nak pakai singlet plak masa wiken ni, kang ttiba ada je makcik smpai dpn pintu. Makcik tkpe lagi, kalo pakcik.

Mmg aku pentingkan privacy n same goes pada abg aku dan jiran2 terdahulu. Sbb tu kami selesa umah ada grill kat dpn ni. Tp kali ni..mmg aku kecewa tul. Mebi ada yg kata, kalo nak privacy dok kondo lah. Ha..that's why la aku mmg beli kondo. Tp tu nun sayuppppp lagi nak siapnya. 2 thn lagi. Nanges nak tunggu. Nak suh aku pindah?? Sorii..sapa yg duk sini dulu. Aku da selesa kat sini dan aku selesa dgn privacy aku selama ni. Tp tetiba privacy tu da digodam oleh org yg tak tahu bertanggungjawab. Aku cukup kecewa. Aku tau menda ni mmg sensitif dan boleh bawak gaduh. Tp ada aku kesah. Gaduh pun ok je. Asalkan hak aku tidak dicabuli. Hahahhahaha.

So, cemna ah?? tolong kasik nasihat sket ke aku. Cemna aku nak menangani masalah ni.

PnStoberi : Tk sbr nak masuk umah sendiri

26 February 2010

~PnStoberi dan HKK 2010~

Hari ni baru berkesempatan nak round2 kat booth tu.
Tu nati nxt week kalo da kena duty jadi lawatan memandu berpandu, mmg nak termuntah la pusing2 ekspo nih.
Tp kena gak pusing secara personal. Sbb kalo dah bwk grup lawatan takkan ko sesibuk nak membeli pulak. Org nak beli ko pun sibuk sama. Not gud. Not gud. Tidak ber protokol tu yer namanya anak2.
Mmg hehari la kami ke opis. Memasing da ada tugas kan.Tkpe lah. Sethn sekali je pun.
Ari ni cuti Maulidur Rasul. Pagi tu mcm tak ramai. After solat Jumaat tu da ramai.
Aku pun menyibuk sama kat org ramai2 tu.

Rasa mcm berazam takmo beli batik2 suma..tp..aku rasa mcm coi je.
Tu pun td udah suruh satu kedai feberet aku simpan satu baju. Jubah batik jenis kain crepe. [perlu ke aku citer jenis cemana kain crepe nih??]. Susah gak sbb kena tunjuk baru tau jenis2 kain ni.
Ok, sepintas lalu ek. Biasa batik original ni dibuat dgn 3 jenis kain which jacquard, crepe n ciffon. Owh, cotton pun ada.
Jacquard tu yg korang sebut sutera tu la. Itu la kain paling reasonable dlm jenis batik ni. Kira paling mampu beli lah. Tp kalo kat luar tu yg hok tiruan nyer tu kan, derang da buat kat kain satin, udah napak lebih kurang. Tp kami2 tau la mana hok tiruan mana tidak yer.
Then crepe. Crepe ni senang nak iron. Aku paling sker crepe tp rega mcm melampau la. Kain pasang dia pun rata2 RM200 ke atas.
Then satu lagi chiffon. Chiffon ni mcm crepe tp dia nipis which ko kena wat lining or pakai dgn inner. AKu tk berapa berkenan yg ni sbb dia mcm ikut bentuk badan. Org kurus tak sesuai pakai, gemuk pun tak sesuai gak. Sedang2 je sesuai. Aku ada 3,4 pasang la gak ciffon nih. Tp ada satu tu langsung aku tak pakai dah. Yg cotton tu rasa korang pun tau kan. Tp cotton ni blause buleh la. Aku pun byk gak blouse cotton ni. Ate' katanya nak pakei ari Khamis. Buleh pakai dgn kain.

So, jubah tu da dpt rega staff la. [hehe.tentah mmg rega tu dia jual ngan org lain. hehe. rasa tidak lah. Da biasa aku ngan kedai ni. Retu utk hantaran kawen hok black n white sepasang ngan my dear tu pun aku beli dr kedai dia]. Lepas tu berkenan hok kain pasang crepe. Santekkk..rega tu la. 200++. Huk huk..nak beli tp tingat umah di atas kayangan aku tu. Kata nak simpan duit. Tp d other side of my heart kata "ala, apa susah..kad kredit ada..beli je..beli je..beli je.." Wa..menangis camni. Cemana nih??? Nati nak beli utk mak lagi, MIL lagik. Tskk..menangis lagik. Last year pun dlm 800++ aku perabis tuk ari kraf nih. Gilerrrrrrzsss!!!

Abg cik aku slalu gak kirim beli kemeja. Da byk da batik dia. Sronok dia pakai gi ngajar sbb dia kata batik dia la paling lawa kat sekolah tu. Hehe. Ye lah..org lain tentu la byk pakai batik tipu tu je. Dia beli batik ori, tentu2 je lawa design dia.

Kali ni dia nak batik 1 Malaysia tu. Batik 1 Malaysia ni xklusif sket. Ada jual kat anak sykt kami je iaitu Karyaneka. Aku pun tatau la rega utk lengan pjg. Tp yg lengan pendek, kain cotton rega dia Rm30. Tatau la tu rega staff ke apa ke. Tp kalo beli kat Karyaneka mmg kami staff dpt 20% diskaun. Huhu. Tp aku ada baca, org caci maki design batik 1 mesia nih. Buruk katanya. Haha. Tkpe la..tu derang yg tak sker. Tp ok je. Tu abg aku pun nak. Lagi dia kata "abg nak la..org lain blum ada. Nak lain dari yg lain" Owh ye, design ni mmg design dari designer kraf lah. Tu aku mcm terasa ati je org caci maki design nih. Rasa nak je suruh derang lak yg buat design nyer.

Tak kesah la 1 mesia ke 1 apa ke kan..yg nyatanya cemana aku nak menahan diri dari tak nak membeli ni. Duhh..!! so, ada sesapa nak kirim beli batik. Sapa nak sila msg je aku. State la bajet berapa dan nak kaler apa. Aku da dpt kiriman beli batik pasang, kaftan batik. Sapa nak lagi, sila msg okeh. Aku sker je. At least, da pilih2 korang punya, terlepas la ingatan nak beli batik sendiri. Iyo la sesangat tu kann...hemmmm....

PuanStoberi : Masih kurang reti memakai kain batik sarung. Hehe

25 February 2010

~PnStoberi jual cerita??!!-P/word entry~

~PnStoberi wish : Happy Birthday~

entry melekat jugak..scroll down kengkalo ada entry baru


Utk ari esuk. Takut tak sempat nak tempek. So, tempek ari ni aje.

22 February 2010

~PnStoberi dan Cafe nya : Level 50~


Haha. Org lain da level hmpir 100 pun tak heboh cam pnstoberi ni kan??
Ahahahahha..lantak nak tempek gak gmbo cafe ku pada level 50.
Ini adalah target ku dan lepas ni tunggu CC jadi 2 million baru nak renovate gerai secara besar2an.


Alahai..kenitnya gmbr kan. Itu lah. Tak baik nak menunjuk-nunjuk. Ekekeke.
Ok, click la utk tumbesaran gmbr.

Ada anak panah tu. Kaler merah tu.
Buzz rating maintain 105.00 [tips : utk ramai makan di cafe anda pastikan buzz rating ini tinggi. Kalo tak, org tak ramai dan bila tak ramai makanan lambat habis dan bila lambat habis nati duit tak masuk byk. Utk naikkan buzz rating ini susunan layout cafe adalah penting. Kena suma easy access. Lagi simple susunan cafe lagi cpt buzz rating tu naik]

Cafe coins : 1.5 milion [target nak cecah 2 juta. Lepas tu nak renovate cafe]

Cafe cash : tinggal 6 je. Sebenar ada 16 tp retu aku gi memain gift crates tu kan, ttiba aku tatau apa menda yg aku dpt. Atau aku tak perasan kut.

Gift : Ada 60 gift. Haha. Aku syg oih apa yg org kasik. So, sker simpan, simpan, simpan.

Ranking : Aku kedua dlm 19 org kejiranan aku. Yg 1st tu da level 52. Saingan sengit adalah abg aku sendiri. Haha. Dia adalah cikgu, so, lagi kerap bkk cafe world ni. Tu sbb dia senang2 je lawan aku.

Addict ke main mendalah ni?? Ya saya. [che sue : sila la jgn terjebak nati buleh addict camni]. Tp tak la mcm kawan anak buah aku tu. Dia citer smpai nak berak pun usung laptop sbb takut makanan spoiled. Aku tak arr camtu. Agak2 la kan. Kalo kat opis tak buleh bkk cafeworld, so amik la makanan yg 24 jam or 12 jam
[tips : makanan akan spoiled ikut jam yg kita masak. Let's say msk makanan 12jam, dia akan spoiled lps 12 jam]

Cafe ku ini adalah no pork serve. Hehe [eh..tp bacon ada plak. ekekeke].

Ok, itu saja. Dan mmg saya tgh addict main mendalah ini.

PnStoberi : kalo la ada duit sebanyak itu..WoWWW!!!

~PnStoberi dan HKK~

Hong Kong Kong ke hong king kong ke.
Apa2 pun event sethn sekali ini mmg menghuru harakan dunia kami buat seketika.

Ok, rasa entry ni tk pjg. Saja nak memblog jugak. Nak citer pasal huru hara hari hini.

Pagi - gi keja seawal pagi luar kebiasaan sbb paking adalah jauh. Biasa lah..bila ada event kami mmg la kena pi paking merata2.
Seawal kul 8 da start keja. Tnya bos pasal menda2 bakal berlaku sepjg ari.
Kul 8.30 bos masuk meting sbb nak maklumkan ttg status terkini HKK nih.
Tup2 dlm kul 9 ada org panggil kata bos da collapse dlm meting.
Uik. Terkejut jugak sbb td nengok dia ok je.
Dia pening lalu da tak larat.
Angin kut sbb dia kata macam nak muntah. Tp dia tak pitam.
Dia call asben dia, berdesup asben dia dtg.
Mmg kalut lah waktu tu.

Aku lagi lah kalut. Byk perkara yg kena setel kan dgn bos itu. Dan kini dia dah tak sihat. Pulak tu yg assisst aku utk kerja2 ni plak MC 2 ari. Uwaaa...giler..
Lepas tu dlm kul 10 bergegas utk briefing petugas protokol masa perasmian ari Khamis ni.
Lepas tu dlm kul 11 lebih siap2kan keja sket. Surat pun bos besar tk tgk lagi. Tu draf tu. Suppose nak print utk bagi pada org2 yg ditawarkan gerai masa briefing ptg ni. Tp bos tak tgk pun draf tu lagik. Sudahhh..so, plan B- print peraturan je dulu, surat kemudian nati.

Lps tu dtg officer Promosi [hehe..ini adalah ex-bf saya. Motip sy adalah sengaja nak beritahu. Haha]. Anta memo utk aku jd petugas lawatan berpandu masa event ni berlangsung.

Then lunch. tk turun makan pun. makan bihun je yg ptt makan utk bekpas tp tak sempat.

Kul 2 je jadi kalut semula. Dlm 2.30pm yg tgh panas2 renang tu turun bwh tgk keadaan gerai. Nak tagging no utk peniaga2 nih.
Naik atas da kul 3pm - ada appoinment ngan lawyer plak. Utk trial ari Khamis ni. Diskas pun kat cafe je sbb bilik meting suma penuh. Sibuk. Suma nak bermeting.
Then tgh diskas, officer yg promosi tu call plak kata 4.30pm briefing utk petugas lawatan berpandu nih. Huh!!!.. aku da nak pitam da masa ni. Sbb kul 4pm aku pun ada briefing utk penyewa gerai tu. Waaa..mencik camni.
So, dh kul 4 tu kena excuse utk discussion bersama lawyer. Lgpun da ada officer yg lain. Naik atas semula. Meting tak start lagik. Penyewa2 suma da berkumpul. Dowww...bilik meting pun tk abis org guna lagik. Mana lak aku nak bwk derang ni suma. Mmg da stress da masa ni. Darah mcm tak berjalan ke otak dah. Kekurangan oksigen berlaku dan mula rasa nak "hijau".

Dtg lak sorang brother ni. Mungkin ingin berlawak. Tnya "ha..ni da berapa bulan ni?'
Ha..wrong timing la bro. Kena tempelak la ngan aku.
"Ini keja Tuhan bang..tak payah la duk tnya2 berapa2..rimas dah ni. hissh..bla..bla..bla.."

Ha..kan..padan muka. Org tgh sesibuk ni buleh plak nak berlawak bila aku nak mengandung. Budus tul lah. Sibuk sgt lah nak tgk aku mengandung, beranak. Sibukkkkk!!!

4.30pm baru dpt start meting. Pulak tu bos yg takeover meting tu nak pi meting lain plak. Giler..sapa nak handle nih? Aku?? kalo terpaksa ok. Tp ada officer lain, so..kasik dia handle. Dah siap suma bawak plak derang2 ni suma turun ke tapak derang nak meniaga.

Memacam hal plak bila da bagi tapak. Kurang 6 kaki pun nak berkira. Aduyaiii...pening. Dkt 6.30pm baru naik balik opis.

Haaaa.....pening haku. Call bos yg collapse td. Dia kata dia MC smpai Rabu. Huk huk..tp takpe..td aku da handle sedikit demi sedikit.

Bukan la nak kata aku ni paling sibuk kat opis tu. Tp komitmen tu banyak sungguh lah. Tp kena pepandai bahagikan lah. Tp kengkadang tu bila tiba org yg tegur dlm keadaan wrong timing tu yg tak buleh blah tuh.

Dah..mmg tak phm entry nih. Tp saja nak meluahkan selain aku nak bykkan entry. Haha. Mmg tak berkualiti la jadinya kalo pentingkan kualiti. Tsskkk..

PnStoberi : Kualiti teras kejayaan!

21 February 2010

~PnStoberi dan GUESS~

Guess What??

Haha. Tetiba. Kata je la nak citer pasal barang GUESS. Huhu.
Ini kejadian last week. Masa nak tgk citer Nabil tu. My dear nak belikan samting utk aku sempena Valentine. Masa tu 12hb, so 2 ari lagi 14 Feb kan.
Woit! ko smbut V-Day ni?? Tak baik arr..dosa. Kan haram tu.
Haha. Kecoh la plak kan. Ok, manade sambut. Buat2 tatau je pun 14 Feb tu. Cuma nya my dear nak belikan adiah befday ku yg tertunggak retu. See, kan 14 Feb tu genap 2 bln lps my befday.

So, da beli tiket wyg lelaju la pi tgk2 kedai berhampiran kat BTS tu. My dear bagi pilihan either jam tgn or sunglasses. Tp kena within bajet dia la kan. Kat kedai jam aku ter suka jam brand ini pulak.


Ter lebey bajet la sbb sumanya above 500. Aku pun rasa cam lum sedia je nak pakai jam smpai setgh ribu ni kan. Maklum la..ai kan keroje gomen aje. Tp..mmg nak pun. Tggu yer..aku mesti dapatkan jugak nati.

So, gi kedai cermin mata. Sblm ni shades aku mmg brand GUESS. Tp tu beli masa thn 2004. Which bonus pertama dari gaji aku. Jadi mmg style lama lah. Tingin gak la nak pakai yg beso mcm nak ttp satu muka tu kan. Haha.



Siap ada mcm diamond2 kan tepi tu. Biasa lah..konon feeling mak datin la. Hahaha...cam hawau je kan. aku siap tnya ke amoi salesgirl tu, yg mcm diamond ni jatuh tak. Dia kata mana ada..ini ori maa..ok, kalo jatuh nati ku datang kedai ko suh buh jugak.
Tp kalo pakai ngan tudung, mmg seswai shades ni. Nati bebila ai aplod k gmbr ai dgn cik ges baru ai ni. Mmg sesuai lah, tp bila tk pakai tudung napak tk berapa cung..

Tp, aku mmg minat shades GUESS lah. Dia tak terlalu feminin. Dan nak napak sporty sket. So, pilih2, dapat la satu. Yeay! Suka. Thank you abang. Befday abang nati nak apa?? Tp da ada pun adiahnya..tggu je 4 ari lagi yer.

PnStoberi : Hadiah kasih sayang pun da cukup. Awww...geliss je nak jiwang dlm ati ada taman. Kua kua kua

20 February 2010

~PnStoberi : Dulu dan Sekarang~


Dulu seronok tul berdating. Tak sabar kalo nak berjalan2 berdua. Naik keta sesama, jem pun tak kesah.


Mesti pikir nak kemana minggu ni. Tpt pilihan slalu nya soping complex lah. Kejap2 gi KLCC, kejap2 gi Mid Valley, kejap2 gi IKEA, OU, Jusco. Habih suma la tpt di round pendek kata.


Lepas jalan2 mesti nak gi makan2. Kalo buleh breakfast, lunch, tea-time, dinner, supper suma nak together2 lah.


Kalo da bosan2, tgk wayang plak. Dulu sebulan 2,3 kali tgk wayang. Lepas tu citer tak bes pun buleh layan. Hingga Tipu Kanan Tipu Kiri pun nak tgk jugak.


Ini terpikir masa makan kat KLCC lunch siang td [bkn lunch pun..mcm da masuk tea-time. Da nak kul 4 time tu].
Makan ngan adik2 opis. Sorang lelaki, sorang pompuan. Kiterang ada keja sket kat opis. Maklum la. Da nak ari kraf ni kan. Biziest la sket.
So, masa makan sembang2, tgk org. Then ckp kat derang
"akak rasa kan, kalo couple2 yg kuar ni majoriti mesti lum kawen"
"kenapa lak kak?"
"Hehe. Sbb akak rasa kalo da kawen, panas2 gini lebey baik lepak kat umah, tido ke tgk tv ke"

Tp betul ah. Da kawen ni lepak umah lagi besh ah. Maleh ah nak paneh2 kat luo tu.


Lepak together2 camni smbil tgk tv, lagi heaven kan. Tgk wayang pun da jadi 2,3 bulan sekali.



Tp jalan2 pun ada jugak. Tp petang2 la. Da redup2 kan. Kalo jalan2 kat taman gaya mcm kat atas tu, tak la rasa apa la sbb da ikatan yg halal kan. Tp, tpt public, tk berapa nak manis la buat gaya gini. Mana org tau kita da kawen ke blum. Takkan nak tepek N-Kad tu kat dahi kan. So, lepak2 kat umah jugak la yg bes.

http://theoriginalcyberdatingguru.com/blog/?p=182


Buat camni pun takde sapa nak tegur. Hehe.

Ok, ini entry tak berilmiah sungguh la. Cuma nak citer pas kawen ni syok duk kat umah je. Hehe. Selain itu, saja nak buat entry gak sbb bln lps sket sgt entry yg dibuat. Tak mencapai sasaran. Tskkk..

PnStoberi : Home Sweet Home

16 February 2010

~Pnstoberi masa sorang2~

Memang terhapa2 tajuk tu. Tah. Lantak lah situ. Lately ni mcm tak reti je nak buat tajuk.

Ini tingat masa dlm keta on d way nak balik KL td.
Pulak tu ditambah dgn citer2 yg aku baca kat porem cari dot net tu [aku sker baca tang citer2 kat board Misteri tu].
Tingat menda2 yg aku rasa aku mcm berani buat.
Dulu aku kan independent women. Cewah..indie la sgt kan [indie band?? kump. Hujan?? apsal bila igt indie tingat kump. Hujan. Tak soka ah kump. Hujan tu].

Ada byk citer yg aku pikir skang rasa mcm tak sangka aku mcm tu.

Citer pertama masa aku wat dip. Sem berapa tah masa tu. Tp nak cuti sem lah. Cuti sem yg pjg tu. Aku boleh balik gamble tak beli tiket. Memang la giler time tu. Aku pun tatau la pasal aku kompiden aku leh dpt tiket. Tk silap aku masa tu cuti 1 Mei. Lepas tu smpai pekan A.Gajah bas gi KL da takde [aku mmg biasa balik Ipoh, naik kat KL]. Haa..gabra!gabra! Then berpikir dgn cpt utk amik bas kat Bdr Melaka. Cdg nak direct Ipoh tp takde gak. Ada pun malam. Balik KL pun da penuh. Gabra lagi sekali. Pastu pikir utk amik bas ke Seremban. Ha. Giler jugak lah. Ok. Dpt ke Seremban. Da smpai Seremban, sekali lagi gabra sbb tkde bas ke Ipoh. Ada pun ptg2. Tp ke KL aku tak ingat. Ada kut. Entah. Aku ingat nak naik komuter je. Tk jd poblem la sbb aku tau kat mana stesen komuter suma. Tp kan ttiba datang sorang akak tu. Kami berbual2 then dia antar aku pi stesen komuter. Siap tolong bawak kan beg aku lagik. Akak tu mmg baik. Tk silap dia org Johor. Aku ada amik no. tipon dia tp da ilang entah kemana. Buat akak tu, aku ucapkan trima kasih. Gamaknya dia sian tgk aku dgn beg berbondong2 [tau lah..balik ujung sem kan], da la badan kecik je [ok, berat masa tu adalah kurang 10kilo dr skang]. So, dlm komuter call bf [ketika itu- yg keja piza], konon nak suh dia tggu kat Pudu. Tp dia tk dpt nak dtg sbb dia keja. Tskkk.. smpai kat KL beli tiket ke Ipoh. Tiket kalo tak silap aku dlm kul 5. Aku amik je. Aku pun ttau pasal apa aku takmo gi umah abg aku kat KL tu. Smpai Ipoh da malam. Ayah aku dtg jemput. Sian tau ayah sbb dia mmg tak buleh nak drive malam, so dia bwk kazen aku. Owh..ttiba tingat arwah ayah. Tskkk.. giler aku ni masa tu. Tp kalo pikir balik aku mcm tak caya aku buat camtu.
Persoalannya kenapa aku tak beli tiket awal2 dan kenapa aku takmo gi umah abg aku.

So, perkara ke2 yg aku rasa mcm bukan aku yg buat adalah lepas abis belaja. Masa nak daftar keja kat opis aku ni ler. Utk kali pertama [haha. mmg ada 2 kali daftar sbb opis aku ni leh plak yg pertama dia extendkan tarikh daftar..tp masa tu aku da ter datang KL]. Aku buat giler pi Penang dulu. Sbb bf aku [ketika itu-yg duk Penang] nak antar aku sesama. Tp dia nak aku ke Penang dulu. Ngok ah aku ni. Udah la parents aku tatau. Kalo la jadi apa2 masa tu. Huh! Nauzubillah.
Persoalannya- motip aku nak ke Penang dulu??

Lagi sekali adalah masa da keja. Da dibelikan keta masa tu. Dan boleh dikatakan hampir ttiap mggu ber dating ngan bf [ketika itu-yg duk N9]. Dia turun KL naik bas dan balik aku antar kat Seremban. Sila percaya yg aku antar dia balik dlm kul 11 lebey dan balik semula ke KL, smpai da tgh malam. Bwk keta lelaju, sengsorang plak tu. Hoi! Hoi! Hoi ya Hoi! Aku mmg mcm tak pcaya. Dlm 20-30minit aku bawak dari tol Sban smpai tol Sg Besi. Ha..ini pun sama. Kalo la bersepah incik Atoz tetengah jalan tu mmg takde hampun nyer. Kalo keta elok pun mau ayah aku tarik balik keta tu. Udah la keta baru masa tu. Baru 2,3 bulan. Nauzubillah. Kalo pikir masa skang ni sure aku rasa takkan berani.
Persoalannya - tak terpikir menda negatip kah semasa itu?

Tp kalo disimpulkan dari ketiga2 citer kat atas tu aku jd berani sbb apa?? Ye..sbb word "bf" kan.

Ok, tkde la sbb bf je aku jd "berani". Ada gak pasal family aku jadi berani. Contoh mcm aku antar parents n abg aku ke KLIA masa derang nak gi umrah. 1st time tu aku drive ke KLIA. Ok je masuk paking, paking keta. Ini ok la sbb parents n abg aku ada lagik. Masa nak balik tu. Selamba je aku sorang2 bayar paking, gi kat paking, turun balik dan elok je masuk hway. Tkde sesat2 barat pun. Cuba kalo skang ni. Nak bayar paking kat mana pun aku rasa mcm tak reti. Mcm takut je rasa kalo sengsorang. Tetambah bila aku bc citer2 misteri kat porem cari dot net tu. Itu la..org da kata kalo kita tatau, jd tak takut. Tp kalo da tau, memacam la pikir kan.
Persoalannya - cuba pi skang..buleh ke tak??

Lepas tu dulu masa blum kawen, aku leh je zoom ke sana, zoom ke sini, tkde pun rasa tak kompiden. Mcm masa nak gi lawat akak Juwita kat spital Ampang Puteri tu. Aku tak penah pegi area situ. Tp selamba je aku pegi. Then smpai, tp bila nak balik tersalah masuk hampir nak pegi bukit Belacan. Hoho. Aku tau aku sesat bila aku tak napak KLCC. Landmark nak balik umah aku adalah KLCC, so kalo tak napak KLCC aku tau aku da sesat. Ini pun masa ni baru dpt keta. So, tk berapa mahir jalan KL. Tp kalo suh skang, rasa buleh tak??? Boleh je kalo terpaksa..kalo tak buleh paksa la incik my dear antar kan. Hik hik.

Dan mcm tak percaya bila dlm 4 thn, setiap bulan aku drive berulang alik balik kg. Kadang ada gak subuh2 aku kuar dr kg sbb nak masuk opis trus [mmg la lmbt tp dgn izin lah]. Alhamdulillah, syukur sgt pada Tuhan, sepanjang2 tu tiada kejadian buruk berlaku.

*gambar hiasan,tiada kaitan dgn citer.
Eh. Ada. Dia adalah kesayangan hamba yg menjadi
peneman hamba sehingga ke akhir hayat*

Tp aku rasa bila kita sorang dan terpaksa mmg kita boleh lakukan. Tp bila da ada org utk kita 'sandarkan', makanya ....******plinggg ***** kita ttiba jadi mcm takut..tak reti. Skang ni nak drive ke Sogo pun mcm tak kompiden je. Awwww....sila jangan menyampah..hik hik.

So, korang..jum la citer kan korang nyer citer plak yg korang leh kategori kan sebagai "tak sangka buleh buat menda tu tp da buat". Nak tau jugak. Kut2 ada perkara yg da melanggar peraturan "ibu bapa". Hehe.


*Gmbr hiasan jugak.
Eh. Sapa aje le melambai tu. Anak buah aku la tu.
Owh kelihatan juga keta mini ku yg slalu dijadikan mangsa.
Apa pun aku tatap love him eh... her kut. 4 eva! my dear 9763.

PnStoberi : Ari tu karoke nyanyi lagi Sandarkan pada kenangan.

15 February 2010

~PnStoberi balik kampung~

Aku baca tajuk mcm hampagas je.
Lantak la situ. Malas nak pikir dah.

Cuti raya cina. Cuti 4 ari. Sabtu - Selasa. Mula plan nak ke Penang. Tp kansel sbb nati smpai Penang kedai jeruk pun tak bukak [tujuan utama hanya nak beli jeruk ke kalo p Penang??]. So, amik keputusan balik kg.
So, balik Sabtu petang dgn harapan jalan da tak jem kut..
Tp harapan tidak menjadi. Masuk je Sg buluh da mula menekan2 brek [my dear la..aku duk sebelah je]. Smpai la ke Slim River. Puh! Fedap ok. Fedap!. So, kata kt my dear smpai Sungkai kita kuar then ikut jalan lama. Nekad je. Exit je tk smpai 2km jem kat jalan lama. Giler..sangkut smpai la ke pekan Bidor. Giler owh giler. Lepas pekan Bidor baru lah ok. Tp masa tu da nak maghrib da.
Igt nak ikut jalan lama smpai Ipoh je. Tp bila smpai Gopeng, leh napak hway. So, napak hway da clear. Smpai Simpang Pulai masuk balik. Tk smpai 5 minit da smpai kat plaza tol. Hehe. Ingat nak makan dulu sblm balik umah, sekali aku buat hal mcm nak ter kucil plak. Yelah lebih 5 jam dalam keta. Tau je lah aku kan. My dear mmg tau sesangat lah. Aku takkan nyer nak ter kucil kat toilet2 restoran/gerai tu. Aku sanggup tahan [ye..tahu nati leh dpt penyakit batu karang]. So, melaju je lah trus ke kg. Genap 7 jam atas hway. Kejadian 2 thn lps masa aku balik sorang berulang lagi la napaknya. Serik ke tak nak balik sehari sebelum raya cina. Rasa...serik da kottt.

Jadi xtvt seterusnya adalah makan kenduri umah jiran sebelah pada ari Ahad. Akak sulung aku smpai dlm kul 3 tu. Lepas tu xtvt terjun sungai sbb panas melampau. Lepas tu xtvt p pasar malam dan membeli satey sebanyak 50cucuk utk dimakan bersama ahli keluarga. Owh. Tk ketinggalan xtvt berinteraksi dgn ahli keluarga melalui facebook. Hoho. Giler je. Umah da mcm kat siber kafe. Abg ku mmg ada strimix tu kan..so, sharing is caring. Aku pun tk perlu ber berukbeng bagai.

Dan utk ari Isnin. Xtvt beli groceries kat TF. Iye,ini adalah xtvt yg dinamakan "macam kat KL da takde beras, minyak, gula dsbnya". Haha. Aku kalo balik kg mmg slalu je singgah beli groceries kat sini. Sonang..maleh aku nak ke care4 tu. Kalo ujung bulan je slalu barang nak carik mesti abis, kalo abis je mesti ujung bulan. Ha, gitu. So, beli sini.

Balik umah xtvt mentekedarah KFC yg dibeli oleh anak buah ku dan dibelanja oleh Mamanya (akak aku ler). Masa gi TF tu pi beli skali lah. Then tido jap. Then terjun sungai lagik. Kali ini terjun beramai2. Kalo smlm tu hanya ber5. Kali ni ramai sket pesertanya.

Bes tul kan, cuaca panas2 gini, trus terjun sungai. Tp air pun da cetek. Nak menyelam pun tk dpt sgt. Siap leh bersila kat pasir tgh2 sungai tu.

Gi mandi pun nak amik gmbr. So, tgk gmbr lah. Tp cam biasa, gmbr seakan2 je dlm mukabuku tu. Hoho.

13 February 2010

~PnStoberi dan Ahmad Nabil~

Haha.
Lu Pikirlah Sendiri... de movie.

Smlm berkesempatan menonton pilem ini.
Overall best. Menarik. Ada elemen lawak, lawak giler gelak smpai pecah panggung, sedih pun ada. Ada pengajaran. Ada subjek yg hendak disampaikan. Bukan sekadar citer yg mmg cerita.

Last tgk wayang bile eh?
Owh. Alvin tu la. Kat Ipoh. Lama gak tu. Bln 11 ke 12 tah.
Mula nak tgk 1 hati 2 jiwa tu. Tk jadi lah. Lagipun da takde pun tygn tu kat GSC BTS tu.

Ok. Ini sinopsis dari official website dia - klik

Review dari aku lak :
Patut la puteri sarah mcm tak puas ati gmbr dia takde kat poster pilem nih. Mmg banyak babak dia sbb dia heroin. Smpai kena campak dlm kolah air workshop, berlari dlm ujan lah. Tup2 takde gmbr dia. Mmg la tak puas ati.
Mila pulak ada la beberapa babak je. Tu pun tk byk ckp. Cuma sedih kasut koyak, then seronok abg beli kasut baru dan ada la 2,3 lagik.
Derang ni pun agak2 la kan. Tk pun ko buh la gmbr derang ber3 ke apa.
Ok..tu bab poster.
Lepas tu pelakon dia ramai. Special appearence ramai. Tu yg ada FT, Amy Search, Aziz M. Osman.
Cuma ada sket select. Masa Puteri Sarah tgh duk atas katil kat umah dia tup2 mcm ada kena potong. Tau2 dia turun jmpa Nabil [bila masa lak Nabil dtg umah dia] pehtu tup2 ada kat pasar malam then bwk lelaju keta, tinggalkan Nabil tgh jalan. Kat sini la rasa mcm ada scene tertinggal.

Yg melawakkan lagi ada part2 yg kump. MUH dtg nyanyi2. [paling lawak masa Puteri Sarah kena baling dlm kolah air kat workshop derang dtg nyanyi2 "padan muka..padan muka"]

Apa pun ok la. Dia sebenarnya nak tunjukkan seorang anak lelaki yg bertanggungjawab menyara keluarga. Dgn bapak dia yg lumpuh, abg penagih dadah, lepas tu ada adik sekolah lagi. Tp dia asik bernasib malang je. Cuma akhirnya dia berjaya menjadi penyanyi.

Eh. Ada lagi satu gimik. Ingat tak iklan silky girl [correct me if i'm wrong] yg puteri sarah jd model dia tu. Yg dia nak buat IC, then nak amik gmbr. Ada sorang makcik tu amik gmbr kan. Ha..makcik tu pun ada. Pun kena jadi photographer gak. Mmg lawak la time tu. Satu panggung gelak. Hahahahah.

Ok lah. Tu je. Nati rasa mcm nak tgk Niyang Rapik. Preview mcm serammmmm gilerrrr citer tu. Tp my dear kata namo lah. Nati takut nak turun paking. Hehe. Tp masa tu pun da ari kraf. So..tak dapek la kut.

Eh. Sebelum masuk wayang ada dpt sesuatu. GUESS what?? hehehehe('',)

PnStoberi : selamat thn baru cina

12 February 2010

~Mansion di atas kayangan : Am~

Ok. Ini takde apa pun. Ia berkaitan dgn mansion tp ini adalah am kerana bkn utk mansion aku je nih. Saja nak jawab soklan my dear fren yg jauh di Algeria sanun.

Che Sue
said...
hoyeaah! dah start dah blog hal mansion..! aku baru tergedix menggoogle projek2 perumahan baru..tapi tu aa duk jauh ni payoh la..nk harap orang pun takley gak..dah aa limit loan gred aku tak seberapa..terhad pilihan dihati..
Sue,
Aku nak jwb komen ko kat ruangan komen je, tp mcm pjg je nak reply so better aku tulis sini je. Biasa projek perumahan baru ni ssh nak gugel. Kadang derang tak letak pun dlm web. So, kena depends kat banner/bunting kat tetepi jalan tu je kan.

So, ko bleh mintak tolong adik ko tgk ke, kawan ko tgk ke. Skang ko bajet nak umah area mana? And nak umah style apa. Kalo area KL leh la aku riki2. Kut ada bunting2 tergantung tu aku bagi la ko contact no. Tp yg payah sbb ko tkleh la tgk showroom umah tu.

Satu lagi mebi leh tgk kat MAPEX (ok, ini mungkin tak seswai utk ko yg jauh nun di perantauan). MAPEX kat KL ni ada 2kali sethn. Tp, tak semua developer participate. Cam developer aku tak masuk pun. Kebanyakan developer masuk MAPEX ni yg buat projek umah jauh2 nun. Yg jenis2 org tak pasan. Contoh : Bandar Tasik Puteri Rawang.
Tp kalo ko nak mudah tgk online ni, umah second je la. Umah org nak jual. Tp rata2 umah yg diiklan ni, da dijual oleh agen. Kalo guna agen kena byr se gedebuk 10% ke derang [tp aku rasa ko no hal kut..kan da simpan duit berkepuk kat sanun. Hehe].

Atau boleh guna kawan2 ke sedara mara ke riki kut2 ada org nak jual rumah. Beli secara direct dr tuan umah lagi senang. Tk perlu la byr se gedebuk camtu kan.
Ok, pasal limit loan. Aku lum citer pasal loan ni kan. Loan tu tak pakai limit ikut gred. Dia ikut gaji. So, kalo ikut gaji aku rasa ko nyer limit sama aku sbb ko pun da naik gred skang kan. So, sama (ke ko nak beli umah lebih 250k). Hehe. Tkpe, utk aset pertama ni beli yg sedang2 sudah. Tp kena la beli kat tpt yg ada potensi utk naik. Kalo tak..tak leh la harap sgt kan. Kalo aset ada potensi, beli yg murah pun nati 10thn lagi reganya jd berganda, so that time, kita leh jual umah tu, settle kan all loan wif MOF then beli umah baru (ini aku tatau samada dia jadi 2nd loan or balik ke loan pertama).
[Pasal prosedur loan aku akan citer lebih lanjut nati].
Owh. ada satu blog ni. Tp aku lupa da alamat dia. Ada kat cik ceri aku kat umah tu. Nati aku tempek sini dia nyer www tu. Hehe. Dia byk la bagi mcm advise nak beli umah, dia tulis umah mana baru naik (ke ko da bc blog tu).
So, skang ok tak?? Ko nak mintak tolong aku carik2 kan buleh je. Tp tu lah..takat2 area KL ni jelah. Kalo ada banner ke apa ke aku let u know. Tp area KL ni ngan loan kita tu, utk umah baru mmg thp apmt or high-rise apmt je lah. Nak umah ada tanah, mmg tak dapek. Itu mmg aku kompem bebeno tu.
Kena nekad je. Sbb kang lagi lambat lagi la ber dekad nak ngabihkan bayo nyer. Pehtu makin naik plak insurans nyer. Aku nyer insurans je da dkt 10k tambahan. Tp apa nak buat, lmbt buat keputusan.
Apa pun aku doakan terbaik utk ko. Moga dipermudahkan. Takde rezeki kita utk yg satu itu, mungkin ada rezeki ini. Hehe.
PnStoberi : sharing is caring

11 February 2010

~Ini memang Set*n~

Ha. Lantak kan situ. Da jadi memaki plak tajuk tu.
Tp aku geram ha.
Baru smlm aku buat entry pasal org buang anak.
Skali pagi td sblm nak pi keja bkk tv kuar gmbr baby yg kena hurung dgn semut.
Sgt sedih. Nak tulis ni pun aku da rasa mcm nak menangis. Tskk..iskk..iskk..

Nape tergamak derang buat baby ni mcm tu.
Kalo taknak pun, ko serahkan la pada umah kebajikan.
Kenapa? Ko takut apa yg ko sembunyikan selama ni terbongkar.
Apa, ko ingat dgn buang baby yg kau kandungkan selama 9 bulan tu boleh menghilangkan rasa takut ko suma.
Kenapa ko perlu buang dia. Ko tau tak berapa ramai kat luar sana, yg mempunyai hubungan halal yg masih berusaha untuk menimang cahaya mata.
Tp kau semudah itu je kau buang. Semudah ko buang makanan basi yg tak berguna lagik.
Dia anak kau, darah daging kau. Kenapa tergamak buat mcm tu.
Ya Allah...aku tak dapat bayangkan keadaan baby tu yg kesejukan, menangis2 kelaparan dan kesakitan di gigit semut. Sedangkan kita yg dah kulit tebal pun rasa sakit dan gatal2 kalo kena gigit dgn semut api, apatah lagi baby yg kulitnya masih lembut.
Aku doakan ko terima balasan setimpalnya. Aku pasti hidup ko akan dihantui mimpi ngeri. Ko takkan selamat.


KEJAM... Mayat bayi perempuan dihurungi semut dijumpai di hadapan Masjid Permatang Duyong, Melaka, semalam. –
Utusan/GAIE UCHEL


Apa dosa bayi perempuan ini?

Oleh Rizanizam Abdul Hamid
pengarang@utusan.com.my

MELAKA 10 Feb. – Mungkin kehadirannya ke dunia ini tidak diingini. Namun perlukah bayi yang tidak berdosa ini diperlakukan sedemikian rupa?

Tidak dapat dibayangkan ada orang yang tergamak meninggalkan bayi yang masih bertali pusat di atas lantai di tepi pintu pagar sebuah masjid di sini.

Tidak diketahui sama ada ada bayi itu masih bernyawa ketika ditinggalkan di situ. Apa yang pasti, badannya dihurungi semut sewaktu ditemui. Dan bayi itu tidak lagi bernyawa.

Tidak ada manusia waras tergamak memperlakukan sedemikian. Namun itulah yang berlaku terhadap bayi perempuan ini.

Lagi bacaan di sini

Tidak kah ko teringin mendengar rengekan dan tangisan dia.
Tidak kah ko teringin memberikan air susu mu sendiri utk dijadikan makanan dia.
Tidak kah ko teringin mendengar mulut comel nya memanggil ko mama, ibu, emak.
Tidak kah ko teringin utk melihat dia menjadi secomel ini suatu hari nati.


Aku sifatkan ko mmg terlalu kejam. Biarlah Allah shj yang membalas perbuatan kau.


PnStoberi : naluri keibuan semakin kuat. Menangis teresak ketika entry ini ditulis.

~Mansion di atas kayangan: Permulaan~

Sharing is Caring.
Jadi entry ini utk berkongsi2 info dgn sesapa yg memerlukan.

Cemana nak mula yer. Rasa mcm byk je idea, tup2 blank.
Ok, kita try.

Ini kira mcm episod permulaan lah.
Tp sblm tu, aku nak pesan, sapa nak beli "mansion", sila lah beli. Nekad je. Nak pikir tak cukup duit, smpai bebila pun akan rasa tak cukup. Ok, mmg la bukan sng mcm nak beli ikan sardin kat pasar tu kan, tp ini aset yg mana semakin lama semakin tinggi nilainya [itupun kalo lokasi yg dipilih adalah bertepatan lah]. Lagi satu makin berumur kita makin tinggi lah cost insurans nyer. Jadi suma tu kena amik kira.

Tp dalam nak beli tu kena lah amik kira lokasi [bagi aku, aku amik kira jarak dgn tempat keja, dan dkt dgn tpt2 aku slalu berlibur. Huhu] Mebi sbb aku da smpai KL ni aku trus duk kat tpt yg sgt sgt dkt dgn tpt keja, sgt sgt dkt dgn tpt berlibur makanya aku pun telah menetapkan std ISO sebegitu rupa. Tp mungkin org lain dia akan pilih tpt yg tak crowded jauh pun takpe. Tp kalo nak ttpkan tpt tak jem kalo nak carik umah kat KL ni takkan ada la kan. Yg penting survey. Lepas tu nak pikir umah takde tanah ke, umah atas tanah ke, umah 2 tingkat ke banglo ke dan apa2 lah. Mcm aku, aku tak kesah suma tu as long umah tu dkt std ISO aku tu. Hoho.

Lepas tu pikir jugak nak umah baru atau umah 2nd [beli atas tgn] atau umah lelong. Kalo umah baru, prosedur mungkin tak leceh. Tp kalo umah 2nd mmg byk sket la ding dong ding dong dia. Lepas tu plak kalo umah 2nd ni kena tgk yg dijual oleh agen atau tuan rumah sendiri. Kalo nak sng trus beli dari tuan umah je lah sbb biasa agen ni dia nak cash dlm 20% dari rega umah. Kalo umah lelong lagi la byk step dia. Lepas tu kalo nak buat loan, kena pilih la nak buat loan MOF atau bank. If ko keja gomen, sure lah elok amik loan MOF. Gunakan kemudahan yg ada. Then utk org keja swasta leh la buat advance dgn keluarkan duit KWSP. Juga gunakan kemudahan yg ada. Pastu smbg lah dgn loan bank.

Aku dulu dpt "mansion" ni secara tak langsung je. Aku anta bos aku balik umah kat Tmn Koperasi Polis sanun, ternapak banner iklan umah ni. Esuknya aku search internet then terjumpa. [utk umah baru naik biasanya mmg takde iklan2 kat internet ke, paper pun jarang2 ada tmbhn kalo kawasan tu 'hot' nyer kawasan]. Rupanya umah ni da ada 3 blok yg da siap. Kiranya aku trus survey dan dpt tgk keadaan dlm umah tu sbb aku da appoinment ngan agen yg nak jual umah [blok yg da siap] tu. Tpt pun ok dah. Masih menepati std ISO aku. Kawasan melayu. So, trus ke developer office. Jadi kat situ lah bermula.



Tp idak la aku membuat keputusan trus. Dkt sebulan gak la sblm memutuskan yg aku nak beli. Ingat sng ke. Tp agen pemaju yg jual umah ni slalu msg2, so, trus la book. Letak 1k as booking deposit. Ada 2 buah yg dia offer. Satu tu selain dpt diskaun bumi, dpt jugak lagi diskaun 3k sbb view ngadap bukit. Tingkat 1 [ha..kalo nak beli mansion tinggi2 ni mmg kena beli jugak la view nih]. Then satu lagi ada diskaun bumi je sbb KLCC n pool view. So, aku amik yg nih. Hehe. Floor yg aku amik ni floor yg cina takut nak beli. Angka tingkat tu pun takde. Dia trus je langkau ke no berikutnya. Hehe. Tkpe, aku rasa floor ni ramai melayu. Hehe.

So, bila da booking bermakna da terikat lah dgn perjanjian. Sign suma2 then nati dia akan call utk amik agreement. Dlm masa tu kalo kita intend nak amik loan MOF, kita kena dptkan surat pengesahan dari majikan [amik kat HR lah] bhwa kita keja kat situ then anta la ke developer. Utk loan bank, aku tak berapa pasti. Mungkin carik bank mana kita nak buat loan lah.

Ok. Itu kita pre-phase utk agreement lah. So, kiranya bila da book, kita kena tentukan lah kita nyer pembiayaan.

So, nati aku akan cerita phase seterusnya. Kang kalo sekali harung, pening lak nak membacanya.

PnStoberi : berdoa semoga semuanya berjalan lancar

10 February 2010

~Permata Yang Dinanti : Mengurut~

Ini pun salah satu usaha utk hamil.
Tp takat ni aku masih blum meletakkan kaedah ini as my 1st place utk hamil.
Dulu ada gak nak try, tp lps kes cousin my dear meninggal tu aku mcm trauma plak utk nak try mengurut.
Lagipun MIL pun tak galakkan guna kaedah ni.
Mak aku ada sebut, tp takde la dia paksa2 ke apa ke.

Aku ada baca gak dlm porem2, kata derang pas mengurut berjaya "lekat" la apa la. Ok la tu. Rezeki Tuhan dan secara tak langsung usaha tu berjaya lah.


Aku bukak citer ni bkn per.
Aku dpt khabar budak seopis aku peknen lps mengurut.
Katanya peranakan senget ke apa ke tah.
Sebenarnya dia ni pun antara yg "lambat" gak la peknen. Hampir sethn gak.
Tp nak kata mcm kebetulan [ttiba tingat lagu Suratan atau Kebetulan- sesuatu yang tak disangka..seringkali mendatangi kita..ups! cukop! ].
Ok, kat dept aku ada 4 org yg kategori baru kawen tp lambat peknen.
Yg pertama aku lah, kawen bln 12 then sorang lagi tu bln 4 tak silap aku, sorang lagi clerk aku- kawen bln 5 dan sorang lagi bln 6.
Nak dijadikan citer, ada lagi satu dept floor bwh tu plak "pantang cuit". Suma thp "bunting pelamin". Kira mcm ari ni dpt kad jemputan kawen dia, sok lusa da napak pakai baju peknen. Giler cpt kan.
So, skang antara keempat2 kami, yg kawen bulan 4 tu dah peknen [which aku kata dia berurut tu kan]. So, da ada yg "pecah telur" la kiranya. Moga2 berjangkitlah kat kami skang ni. Hehe.

Tp mcm aku kata tu lah. Takat ni aku tak rasa aku akan cuba keadah mengurut tu. Nenanti lah. Rasa mcm lum bersedia lak nak urut2 ni [selebihnya aku takott..huhu].

Owh ya, smlm ada lagi berita ttg org buang anak kan. Tp kali ni dia tak tanam lah, dia tinggalkan dpn rumah polis [eh. ye ke?? aku dgr sepintas lalu je brita tu]. Alahai...kalo taknak meh bagi ke aku meh. Then terjadi perbualan antara aku dgn my dear.
Me : kalo sy yg jumpa baby tu sy amik je.
My Dear : Ha. Mcm senang, nati kena soal siasat mana dpt la, anak siapa la. Cemana nak bawak balik kg?
Me : A'ah kan. Lepas tu nati nak sekolah cemna, surat beranak takde.
My Dear : Ha, tau pun..
Me : ..... (dlm hati - tk boleh ke amik je tanpa sebarang prosedur..susah lah camni)

Haha. Sesuka ati aku je kan. Mcm la senang, nak amik gitu je. Kalo kita jumpa kita kena anta ke umah kebajikan / balai polis eh. Then kalo nak amik, kena la wat prosedur anak angkat kan. Tp nyer.. kena gak tau keturunan kan kalo nak amik anak angkat nih. Aku da ckp ngan my dear, kalo 5 thn takde jugak nak amik anak angkat je. Mungkin napak mcm very desperate dan terdesak, tp kalo dikira dgn umo aku ni, tak buleh la nak lengah2 lagi kan. Mana tau dgn adanya anak angkat mungkin ada rezeki utk ada anak sendiri.

Eh. Ini entry pasal mengurut kan. Apa kes tersasar smpai anak angkat pulak. Lari tajuk sungguh lah. Ok lah. Nak tgk cafe jap. Sapa lum melawat, sila lah melawat la cafe sy. Sudah dihias dgn Valentine Deco. Hehe. Nama pun da tukar. Lalalala.

PnStoberi : masih mencuba dan trus berdoa.

8 February 2010

~PnStoberi dan xtvt ari Sabtu~

Ini xtvt ari Sabtu. Mmg full start dari 7.30pg till 11.00 mlm. Seperti yg aku pekik2 kan dlm fesbuk kan. Pheww...pnt tapi bes sbb all-in-one. Dpt jumpa family mertua, jumpa kawan, dpt karoke n settlekan pasal mansion ku. Hehe.

Ok. Ini adalah xtvt saya [okeh..entry kali ini mmg tak membina dan pjg amat. Sila bc dgn penuh kesabaran]
7.40 pagi - saya dan suami ke pasar Chow Kit. Da lama tak beli brg basah kan. Rasa dkt sebulan gak culas2 masak kat umah ni. So, ke pasar. Kami beli ikan potong [utk buat kari], tulang [utk buat bihun sup tulang], udang [nak wat nasik lemak sambal udang] sayur2an serta buah2an. Saya kalo ke pasar mmg takde list2 nih. Bila kat pasar baru pikir nak masak apa then beli bahannya.

8.30 pg - Bekpas trus di kedai mamak bersebelahan hotel international itu. Ttiba tekak mcm nak minum milo ais kedai mamak dan megi gorengnya. Dpt pun. Milo ais kedai mamak mmg pekat kan. Setappp.

9.15 pg - smpai kat umah. Tgk di tepi2 jalan byk DBKL, polis, ada anjing pengesan dan ada van RTM. Mcm blur je sbb takde banting pun kata memana menteri nak datang. [bila tgk berita tghari baru tahu- PM yang datang. Haha. Giler ah,mcm tak amik tahu keadaan sekeliling plak]

11.00 pg - ke Jalan Conlay. Mulanya ingat nak buat keja sket. Tp da lambat. So, emel je utk dibuat kat rumah [huh! tk buat pun hingga saat saya menulis entri ini]. Sesambil tu tgk makanan2 yg da masak kat PinkyRich Cafe [ari cuti kan. Fesbuk buleh bkk dan internet adalah melaju. i loike...hehe].

12.00 t/hari - gerak ke Sentul- gi developer office. Settle kan pasal ini.


Alhamdulillah. Loan saya sudah approved. Jadi kena hantar surat setuju terima lelaju. Sbb dia bagi masa 2 mggu shj. Dan sign agreement antara saya dan kerajaan M'sia. [ini sy akan cerita secara khas nati yer]

12.30 t/hari - gerak ke Sogo.

12.40 t/hari - smpai di Sogo [oh. masih tidak jauh jarak umah saya nati ke Sogo. Itu yg saya nak tu. Hehe] Dee sudah menunggu di food court. Dia makan popia. So, lps abis popia kami terus ke tgkt 8.

1.00 ptg - Di tgkt 8 Sogo-Red Box Ria. Masa utk me release tension. Ya. Saya sudah serik utk mengajak suami. Ari tu dia mcm patung cendana masa saya ajak [paksa] dia pegi. Pegi ngan Dee lagi besh [sememangnya ini adalah team karoke semenjak sy mengenali karoke-tahun 2006 rasanya]. Nyanyi la sesuka hati. Pukul 1 still ada pakej makan makanan berat. Saya order kailan fried rice n Dee makan guilini [eh..btul ke namanya ini. ala..yang mcm spegeti carbonara tu lah]

3.00 ptg - time's up! abis karoke kami lepak chill's makan kek di Secret Recipe plak. Ceh! masih tak kenyang kah. Hehe. Benarnya mao bersembang lagi dgn Dee. Maklumlah, dlm karoke mana sempat nak berbual kan. Ko makan, aku nyanyi, ko nyanyi, aku makan, lepas tu sibuk pilih2 lagu. Tingin plak rasanya nak makan kek. Saya makan kek Choc. Indulgence n Dee amik cheese choc.

4.30 ptg - Dee anta balik umah. Thanks Dee. Masih duk di KB ni buleh la hntr, kalo di Sentul nati pikir 44kali juga dia. Hehe. Suami ada dirumah menonton tv.

5.30 ptg - Bertolak ke PJ pula. Dlm perjalanan singgah pasar malam. Beli Satey utk dimakan bersama2 di umah mertua. Beli juga beberapa keping vcd. Hehe.


Kami juga melawat baby baru dlm family suami. Adam Daniel namanya. Adik suami bersalin anak keduanya. Ini kali pertama saya mengendong bb yg blum seminggu. Sy sgt teruja. Moga2 berjangkit lah nati.
Saya juga bawa adiah ini. Ketika memilih adiah ini di Jusco Rabu lepas sy juga amat teruja menengok melihat barangan baby. Huhu.
Owh. Kami juga ada bersembang2 ttg sy yg masih belum ada rezeki menimang cahaya mata. Syukur Tuhan, sebagaimana family saya, family mertua juga amat memahami dan menggunapakai ayat "tak mengapa..ada rezeki ada lah..berdoa je". Saya tahu mereka ikhlas. Alhamdulillah. Saya sgt2 bersyukur dan berterima kasih pada mereka. So, org2 di luar sana..jgn la slalu bertanya ttg bila lagi, bila lagi. Diulangi-saya bukan taknak atau tak mahu anak, tp masih belum ada rezeki. Kalo ahli keluarga saya boleh menerima kenapa tidak korang yg takde apa2 ikatan kekeluargaan dgn saya.

9.30 mlm -Balik dan singgah di Medan Selera 223. Suami kata da lama dia ingin bawa saya kesini. Masa dia bujang dulu, dia slalu melepak2 di sini bersama kengkawannya. Jadi ari ni lah harinya. Walo kami kenyang da makan nasik umah mertua, tp buleh jugak makan lagik. Suami masih buleh makan sebungkus nasik lemak beserta air milo. Saya memesan laksa. Mmg keja giler la mentekedarah laksa memalam buta. Tp nak terai sesedap mana laksa tersebut yg pernah diwar2 kan di ranc. Warung Kita sedikit masa dulu. Mmg setapp..
Lepas tu air milo dia mmg terbaikkk..rasa mcm minuman koko pun ada. Then saya plak pesan air limau asam boi. Juga ter baekkkk.. 4 biji asam boi tu. Tp manis sket la. Makan juga otak2 yg dah tersedia atas meja tu. Sebenarnya kan, sy malu giler nak amik gmbr ni sbb meja adalah terlalu rapat. Sbb tu gmbr nasik lemak tkde. Tp sy angkat je phone. Klik je la. Tp kalo camera mmg sumpah sy malu. Haha.



11.05 mlm - smpai umah. Tertido atas sofa akibat kepenatan. 15 lagi ke pukul 12 baru bgn. Cuci badan sket, tgk masakan [sempat lagik...] then gedebum tido.

So, itulah xtvt sy di ari Sabtu lepas. Penuh kan?? Jadinya labels for this post pun byk la jadinya. Hehe.

PnStoberi : geram tgk baby. Pinjam buleh???

7 February 2010

~Layak dipanggil apa?~

Binatang pun sayangkan anak.
Tp kenapa ada manusia yg lebih binatang dari binatang.
Mesti kowang da tau kan. Penuh da kat berita2 sana sini.
Tp aku mao tempek jugak kat sini.
Aku copipes dari : http://www.bharian.com.my/Sunday/Nasional/20100207000319/Article/index_html

Bayi 5 bulan mati didera disyaki diliwat
Oleh Wan Faizal Ismayatim
wfaizal@bharian.com.my

Reman ibu bapa mangsa dilanjut

PETALING JAYA: Seorang bayi lelaki berusia lima bulan yang mati dipercayai akibat didera pada 31 Januari lalu, juga didapati mempunyai kesan diliwat.

Berikutan itu, tempoh tahanan reman ke atas sepasang suami isteri yang ditahan berhubung kematian bayi mereka itu, dilanjutkan sehingga 12 Februari ini bagi membantu siasatan.
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed, berkata suspek berusia 33 dan 19 tahun itu

ditahan ketika menguruskan pengebumian anak tunggal mereka di sebuah tanah perkuburan di Sungai Buloh, 31 Januari lalu, sebelum ini direman lima hari sejak Isnin lalu.

Beliau berkata, kedua-dua suspek ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Katanya, laporan bedah siasat yang dijalankan di Hospital Sungai Buloh menunjukkan kesan lebam dan kecederaan pada seluruh badan bayi terbabit selain kesan dipercayai diliwat.

"Pasangan terbabit sebelum itu membawa bayi mereka ke Hospital Sungai Buloh untuk pemeriksaan kira-kira jam 9 malam pada 31 Januari lalu selepas bayi itu berada dalam keadaan lemah seperti tidak bernyawa.

"Pasangan itu ditahan jam 5 pagi pada keesokan harinya dan tempoh tahanan reman mereka yang berakhir hari ini (semalam) dilanjutkan hingga 12 Februari bagi membantu polis melengkapkan siasatan," katanya selepas majlis mesra rakyat kawasan Subang Perdana di sini, semalam.
************************

Sangat sakit hati, geram, rasa nak maki suma ada. Cemna leh tergamak tu ha. Tu bukan saja buleh didakwa di bawah kanun keseksaan tu, seksa kan jugak.
Alangkan org dewasa pun tak buleh berak 2 ari sbb kena buat camtu [upss...saya tulis ikut kata berita je tau..sila jgn saman.huhu] apatah bb 5 bulan. 5 bulan ok. 5 bulan. bukan 15 ke 50 thn ke. 5 bulan tu badan bb pun fragile lagik.
Org camni harus kena sula je. Bia dia rasa mcmana bb tu rasa. Kalo ye pun taknak anak dia bagi kat aku ni ha. Aku ni nak je.

PnStoberi : sgt sakittt hati bila bc/dgr berita mcm ni dlm keadaan skang nih.

6 February 2010

~PnStoberi dan Mustajab~




Huhuhu.
Korang pernah try ini Mustajab??.
Aku penah pakai yg kaler kuning tu. Tp being me yg suka beli tapi tak displin nak pakai, dkt nak setahun beli pun still ada lagik.
Owh. Losyen ini kononnya utk mengempiskan perut aku yg membuncit nih.
Tp mmg sdp la pakai. Hangat je rasa. Bau pun menyenangkan.
Yang merah itu lebih hangat dari yg kuning.

Tup2 tgk kat iklan ada yg pek promo 3 kaler skali ni. Cam bes je.
Trus la tnya kat akak opis aku yg slalu jd tukang beli mendalah kat k'org. So, order. Comey. Aku sker. Bila susun napak mcm lampu traffic light plak. Hehe.




PnStoberi : sker beli tak tak displin nak menggunakannya.

5 February 2010

~Lewat ke Liwat?~

Ok. Ini takde kena mengena dgn apa yg hangat diperkatakan.
Kalo yang "satu" itu, aku namo la buat2 entry. Ini bukan blog "berbau" politik atau isu semasa.
Ini hanya lah blog sampah sekadar suka-suka.

Cuma mcm ttiba nak terpikir.
Katakan la satu ari nati anak aku yg baya2 mcm Fatin (anak buah aku yg darjah 3 tu) dtg bertanya aku setelah dia terbaca di sokkaba atau pun terdgr di tv kan.
"Mama..liwat tu apa?"

Ha..mau tak rasa mcm nak ter pitam nak kasik jawapan.

Nak kasik jawapan apa?
Adakah :

A) "Eh, itu sokkaba tu silap tulis. Patut dia tulis L.E.W.A.T. Lewat adik tau tak. Lewat tu mcm lambat la" - tp saat tu pasti anak aku terkebil2 matanya sbb dia tau perkataan LEWAT tu tak akan memberikan makna sebenar artikel yg dia baca tu.

B) Atau nak jwb gaya gini. Ini mcm ortodoks sket la jawapan dia kan. Macam naif2 gitu
"Liwat tu.. ala.. adik takyah tau lah. TU menda tak elok tu. Dah2..gi la buat keja sekolah adik. Nati mama nak check"
-ok..kalo aku dpt jawapan ni mesti aku tak puas ati dan aku rasa kalo anak aku pun dia akan tak puas ati. Dia akan terus mencari dan mencari.

C) Atau mungkin masa tu sekolah pun akan menggunakan IT 100% dalam pembelajarannya dan dgn mudah aku bagi jawapan gini :
"Ala..adik gugel je. Nati dapat la jawapan dia. Adik search "makna liwat"
-ha..mudah kan..hopefully masa tu hendaknya mmg la pembelajaran guna IT 100% [sila berangan lah..hoho]

D) Tp kalo IQ anak aku tinggi mcm aku nih [hua hua hua...lantak arrr..] harus aku bagi jawapan kayak gini [ini pun stlh aku kutip dari artikel web ini setelah aku gugel perkataan mcm kat jawapan C tu].

Makna liwat ialah; lelaki yang menyetubuhi lelaki secara rela suka sama suka (homosexual). Adapun tindakan seseorang lelaki menyetubuhi lelaki secara paksaan tidak juga dianggap sebagai liwat tetapi dianggap sebagai rogol (paksaan sex). Manakala Dr. Musthafa Dib al-Bigha dalam kitab al-Tazhib fi adillah matan al-Ghayah wa al-Taqrib, halaman 208 mendefinisikan liwat sebagai hubungan sex antara sesama lelaki dan juga hubungan sex antara lelaki dengan perempuan yang bukan isterinya melalui dubur secara rela. (Sila rujuk Enakmen Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 bagi negeri Kelantan, bahagian 1 perkara 16,17 dan 18).

Dah arr..sesaja nak citer je. Pening jugak kan kalo anak2 kita tanya sesuatu yg kita nak jawab pun mcm nak berpeluh tiak dibuatnya. Hehe.

Pnstoberi : Dunia semakin terbuka

3 February 2010

~PnStoberi dan Hadiah~

Jap lagi nak pi Jusco.
Mao carik adiah utk wedding adik kat opis ni yg akan kawen pada ari V-Day nati [err... saja nak sebut V-Day, padahal aku tau dia kawen masa cuti TBC tu]
Lps tu mao carik adiah utk adik ipar aku yg baru melahirkan baby boy smlm.
[seb bek la dpt family mertua yg agak memahami..kalo tidak.. tsskk].

Bkn nak citer pasal nak carik adiah nih.
Tgh nak pikir apa nak beli kat my dear nih.
Ari befday dia 24hb nih.
Taun lepas aku tk beli apa2 pun.
Just wat suprise kat dia. Aku pakat2 ngan akak2 dept dia then aku gi dept dia ngan cupcakes2 yg aku tempah dr akak opis nih. Ada pun citer dlm blog ni [maleh nak link balik]

Jumpa satu artikel nih : http://www.articlealley.com/article_757619_47.html

Now a day everyone is busy, married couples have become very busy with his routine work and career. Even many of them didn’t get time to express his love with each other. On some special events like your husband’s birthday.
On this day giving special gift you can express your approach to him -{ala , hehari pun buleh express my approach kan. hehe}
A husband is the most loveable one in every married woman’s life. If newly married couple then many birthday gift ideas are there. {Apsal aku mcm blur je nak cari apa}
As the years leave behind it getting more difficult to purchase a gift for your husband. Don’t worry listed some Best gift ideas and gifts for your help.
While selecting gift first take care of your husband’s interest what your husband likes and dislikes. {ini yg susah ni..aku tak napak pun apa minat dan tak minat laki aku ni secara khusus..sgt sukar ini}

Correlation between husband and wife there is no word to say. But Value this relationship by giving birthday gift for your beloved husband and surprise him. Gift him some branded dress material if your husband likes fashion. Then a nice perfume, or A brand new cell phone, Wrist watches, Portfolio Bags, Organizers, Black Leather cheap Wallet, Black Leather Bag, Shaving set, Shirts, T-Shirts, and many other delightful Birthday gift ideas for husband. Spend some time with your husband so that he can feel better. Arrange small picnic a special trip package, A romantic dinner for two, Cook for him special dish which he likes more, write Love poem and let him feel so loved by you. {branded dress ?? emm..buleh di shorlist. Perfume - yg hntrn kawen retu pun ada lagi. Lelain tu..cam rasa nenati lah plak. Picnic - 24hb adalah hari bekerja dan utk cuti adalah tidak memungkin sbb itu adalah hari permulaan Hari Kraf Kebangsaan. Romantic dinner - KIV utk annivesary nati la. Memasak - emm..this 1 good idea. Write a poem - ini buang masa jer nih}

Even age wise gifts are also available e.g., Musical Greeting Cards, Total no. of flowers or roses with red color rapper or ribbon with loving message. No. of Chocolates Pack, etc..., so give romantic, exceptional, perfect, attractive, valuable, dramatic Birthday Gift to your spouse. {aku kenal laki aku bkn sker menda2 cenggeni. Tkyah la susah2 nak dramatic-dramatic bagai}
And compose his birthday most marvelous and unforgettable. Make a perfect expression of love for your hubby on his Birthday with special gift. {uiii...ini pun besh nih..tp itu adalah di ujung bulan..rasa timing tak betul tuh..hoho}
By giving surprise Birthday gift this year surprise your husband. The relationship between a husband and wife is the most beautiful relationship. By buying perfect gift value this relationship.

If he is interest in sports some interesting sports gift items are Basketball and Baseball. Tennis set, Cricket set, Golf, Personal Fitness Equipments, etc., {ini adalah tidak relevan dgn my dear}

Husbands are the most important persons to their wives after marriage. Giving birthday gift to husband is a nice way to make him feel pampered. Wives wanting to gift something special to their husbands on various occasions like his birthday, anniversary or any special occasion. To take care or his health you can gift him a membership to a gym. {haha. Haru kalo aku bagi ini..mmg haru. Haha.}
You can send him to some health spa for a total body mind relaxation program. {aku terpandang spa tu kan..eh. ini pun bes. aku beli yg couple spa treatment tu kan. besh. besh..okeh..leh s/list dan carik spa yg ada couple treatment}

A set of One calculator, One address book, One yearly planner, One card holder, Only slip pad etc., Men’s likes shoes, choose that. Telescope, {nak buat kejadah hapa plak teleskop nihhh} Mini Beer Fridge, Miniture Digital Camera, Portable Punch bag, Desktop Casino, Plasma Screen TV, {uikk...ini bagus nih..utk kegunaan bersama..tp namo la kasik as a birthday gift plak aihh} Retro Arcade Machine and varieties of birthday items available in shops or you can order online.

Ok. rasa tau kut nak buat apa.

PnStoberi : suka bagi adiah kat org. Rasa puas je bila tgk org gembira dpt adiah kita.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign