Pages

29 November 2009

~Aku dan Layout Baru~

Amacam??
Penuh dgn stoberi kan?.
Suka tak??
My dear adalah pengkomen pertama dgn mengatakan :
" tak lawa lah! mcm bebudak baru nak naik [naik apa?? naik moto? naik tangga?]. Nati takde sapa nak baca blog awak tu"
[takpe la bang oi..ini pun bukan ramai nau yg masuk baca..apa ingat ini blog glamer2 yg follower ribu riban tu..nan adoo..buruk ke cantik ke camtu gak org yg bc. Tp..eh! yg penting kualiti penulisan bukan background. Eh, background pun penting gak]
**aku asik tuka2 layout. Komen tu my dear kata masa aku pakai layout mcm kat blog nih

Then aku tukar layout skang ni.
Komen dia : "ok dah tu"
Aku kata lak : "sy nak tukar background dia pink leh?"
My dear kata lak : "tak payah dah..ok dah tu"

Yea?? Ok ke??
Apa kata korang??
Apa komen anda dgn layout baru ini??
Adakah rasa annoying??

Tp takpe..kalo tk sker aku akan minta bantuan adik si rescue pasal IT aku kat opis nati.
"Adik..nati tolong kak long ah. Kak Long nak buat mcm adik buat kat friendster kak long sedikit masa dulu. Yg ada sebijik je stoberi merah meranum mengancam tu. Ingat takkkk????"

Ok geng..slamat ber stoberi !!

Pnstoberi : Sedapnya stoberi fresh dari Cameron.

28 November 2009

~Friend~


Someone turned to me and asked
"How many friends have you?"
Why 10 or 20 friends I believe
And began to named a few...

A blessed one you are
To have so many friends
But think of what you're saying...
A friend is just not someone
To whom you say "Hello"

A friend is a tender shoulder
On which to softly cry
A well to pour your troubles down
And raise your spirits high

A friend is a hand to pull you up
From darkness and despair...
When all your other "so called" friends
Have helped to put you there

A true friend is an ally
Who can't be moved or bought
A voice to keep your name alive
When others have forgot

But most of all a friend has a true heart
For from the hearts of friends
There comes the greatest love of all!

So think about all this
For every word is true
And once again answer please...
How many friends have you?

After much thought I answered
I really only have just one
"It's You!"

A Friend Is Always Special
Because Friends Love You
Just Because You're You!

-Author Unknown

Copy from here : http://www.kim-arts.com/postcard/meaning_of_a_friend.htm

Pnstoberi: Will story about my BFF later.

~Aku dan Nur Kasih~

Semalam [Dibaca : Hari Raya Aidiladha 2009. Owh..aku tk ucapkan selamat hari raya aidiladha secara official di blog plak yer (eh! ada citer bongok tau, aku ter wish selamat hari raya aidilfitri kat facebook kak rose, abih kengkawan dia gelak kat aku. Seriyes, aku tk pasan aku tulis 'aidilfitri'. Ah! tetau je lah aku, kengkadang kan sengal. Huhu)
So..aku ucapkan selamat hari raya aidiladha (cuba tgk sekali lagi..kang silap aidil lagi kang..okeh..betul) utk semua kengkawan yg membaca atau ter baca blog ini ato mungkin goggle blog2 org yg tulis pasal nur kasih ter baca plak intro aku entah hapa2 ni. Thn ni aku tk wat korban, mungkin thn dpn sbb ada plan bersama family utk berkongsi seekor lembu itu seramai 7 org. Thn bila yer, kami da buat. Sedang elok2 shj sbb kami 5 beradik, plus mak n ayah (masa tu ayah ada lagik). Ups..sudah. Ini akan diceritakan di lain entry lah. Kata nak cerita pasal "aku dan nurkasih"]

Ok, semlm aku beraya di PJ dulu, then laju2 balik ke kg sbb aku kata ke my dear mao smpai kg sblm kul 9. Nak tgk nur kasih last episod. My dear pun nak tgk jugak [wah...kedengaran spti kami suami isteri peminat mati keras cerita ini yer]. Haha. Teruskan pembacaan anda. Jadi kami smpai setgh jam sblm Nur Kasih bermula.

Kata dlm sokkaba smlm, dijangka 5 juta penonton akan menonton episod akhir ini. Dan ketika buletin utama pun, si pembaca berita pun buat gimik masa nak last tu "adakah nur menerima cinta aidil atau bertemu dgn cinta sejatinya" Wah...classs.

Okeh. Pertama2nya entry ini adalah ttg review peribadi aku ttg cerita ini. No offence pada peminat dia atau pelakon,pengarah dan suma2 krew dia lah [wahh...mcm la derang2 tu bc blog aku ni. giler ke hapa]. Kalo korang tak setuju pendapat aku, itu hal korang. Negara demokrasi k.

Cerita arahan Khabir Bhatia ini mmg mencetuskan fenomena la. Sana sini org bercerita ttg Nur Kasih. Secara ringkasnya drama ini mengisahkan percintaan sejati Nur. Tp endingnya pulak napak bukan cerita pasal percintaan sejati itu. Ending dia mcm impian seorg ayah yg nak anak dia menjadi "manusia" telah tercapai.

Citer ni start bln Mei eh? Tolong btulkan jika aku salah. Aku sebenarnya tidak mengikuti cerita ini dari mula [aku terdgr2 mcm ada suara kata "eleh..da tgk dr awal, mao komen2"] Tkpe la..ini komen je, kalo aku tk tgk dr awal, mungkin komen/pandangan ini tak menyeluruh kan.

Jadi, retu aku rs awal2 lagi aku nak wat review pasal citer ni. Tp tu la..sbb aku tk tgk. Tup2 sudah ada ulangannya. Tnpa iklan selama setgh jam di tv3. Wah. Peluang ini. So, suda byk scene aku leh review. Then dlm sebln ni aku tgk gak citer tu ms tygn ari Jumaat mlm n aku tgk final episode smlm.Semata2 utk di review [haha...musyuk punya olang..org berebut2 nak tgk sbb minat aku sbb nak wat review] Itu la sbbnya aku nak tgk sgt final smlm. Aku tak kesah pun kalo tk dpt tgk, tggu je la citer ulangan dia tu. Tp kang..basi la review aku.

Aku rs mcm aku sorang je tk tgk citer ni. Tp smlm masa aku catatkan [cewah..catat tu] status kat facebook kata aku tgk nur kasih akhir, kak lyn kata dia tk tgk. Bagus. Ada gak responden aku tk tgk. Maknanya bukan suma org [suka] tgk drama ini.

Aku tgk citer ni kdg2 je. Kdg tu tgk citer tv2, ria, prima, alih2 la ke tv3. Nak kata aku tgk tanpa berkedip2 tu idak la. [Tp citer Sumpah Bunian aku layan la secara tanpa kedip2. Haha. ]

Aku kan bkn takmo tgk. Tp citer ni awal2 aku tgk da citer nangis,nangis,nangis. Aku tak suka okeh citer pompuan [heroin] yg slalu sgt bermain dgn emosi lepas tu nangis. Aku definisi kan perempuan spti ini lembik [okeh...no offence..sbb aku mcm terdengar suara berkata "wahh..sesuka kata perempuan suka nangis tu lembik..itu namanya tulus"ok..wateva].

Aku penah tgk part yg Nur kawen dgn Adam [ha..yg ni aku tgk 3 kali tau. Sekali ms yg tygn ari Jumaat, pehtu masa sahur,then ms dia ulang semula kat tv3 skang ni]. Lepas tgk yg ni ler aku tkde keinginan nak tgk utk minggu2 seterusnya sbb satu perkara je "aku tk suka perempuan yg terpaksa menyembunyikan perasaannya" [aku nak tulis hipokrit, tp aku takut kang aku terdengar lagi suara2 ghaib yg mengatakan aku ni truk sgt smpai melabelkan Nur yg derang sanjung2 tu hipokrit]. Yelah. Ko da cinta kat Adam tu lps tu ms Adam tu marah2 kata kenapa ko terima lamaran tu, ko leh diam je. Padahal ko mmg cinta kat dia [sbb ada flashback dia masa sekolah mmg sukakan Adam]. Napa ko tk ckp je ms mlm pengantin tu yg ko mmg cintakan dia. Ini asik nangis2, nangis2, nangis. Ok. Stop. Aku malas nak tgk dan mmg lps2 tu Nur Kasih bkn pilihan Jumaat mlm ku.

Lepas tu ada ramai la kengkawan kat facebook anta request suh buat kuiz: watak apakah anda di dalam Nur Kasih. Haha. Tk buleh blah ni. Maaf le kengkawan. Aku ignore je. Sbb nya aku tk tgk. Yg pasti kalo aku buat kuiz tu, tak mungkin aku jd Nur. Tentah dpt Sarah yg pakai tudung awning kemek2 tu [till now i wondering napa takde satu butik tudung pun nak sponsor derang, walhal citer ni kengkonon ramai giler peminat] atau Katrina [haha. Nak minah saleh je] Ato Mak kpd Adam n Aidil. Hahaaaaa..

Amaran : Pjg lagi ni review ni..kalo rs malas nak bc review aku yg ntah hapa2 ni..lebih baik trus katup je blog ni. Ni merepek je lebih ni. Huhu

Dan tiap kali aku tgk citer ni pasti ada Nur nangis. Nangis. Nangis. Ha..tk bley blah. Rela tu menyembunyikan perasaan selama 4 thn. Rela ditinggalkan tanpa apa2 berita smpai 4 thn. Da nak anta emel dah kat Adam ni. Buleh plak tak jd. [oh! ini mmg ku anggap takut menghadapi cabaran. Ha. Aku terdgr lagik suara2 ghaib..tp aku mls nak tulis sini suara ghaib tu kata apa..lantak la..review aku kan].

Juga ms Katrina da balik kg Adam tu kan. Yg masa Adam da masuk bilik tidur ngan Nur, Nur suruh Adam tido ngan Katrina. Ok, fine la kalo ko mmg strong dan tegas nak suh dia tido ngan Katrina. Tp bila Adam kuar, air mata ko berdedai2 nangis. Apahal. Td beria suh tido ngan org tu, pehtu ko menangis..iskk..tk ikhlas ke hipokrit. [kali ni takde suara ghaib, cuma tingat my dear kata kat aku "itu la isteri yg solehah" Owh! ok..] Adam pun tak tido ngan Katrina masa tu. Sudahnya dia tido luar. Ha...

Skang siri ulangan tu da smpai part Aidil jd master mind menyembunyikan kisah perkahwinan Adam n Katrina. Hello....[apa hello2..ingat bercakap talipon ke apa] Aidil tu kan peguam syarie. Kenapa dia menidakkan hak Katrina sbg isteri sah Adam. Kenapa sembunyikan Katrina tu suh duk dlm bilik hotel smpai ter pengsan2 org tu. [huh! kalo aku jd Katrina mao aku ikut gi balik umah..tk kira..apa hal ko nak suh aku duk sorang2 dlm tu..udah la ko ajak aku balik Mesia pehtu buat camtu] Paling aku takjub adalah ketika Aidil bawak keta laju2 dan pap! dia tahan teksi yg bwk Adam n Katrina. Wahh..tau aje ko teksi tu bwk adik ko kan [oh! suara2 ghaib mengatakan yg kg tu jarang teksi masuk..kalo masuk tu kompem bwk org luar. Okeh fine,ko boleh thn teksi yg masuk, tp buat la teksi dr airport. Kira mcm ko mmg kenal la teksi tu dr airport..ini teksi kg biasa je..takjub..takjub]

Oh! aku tau..kalo Aidil reveal suma tu takde la citer tu habis mlm td kan. Mao bln 6 retu da abis. Atau pun jd citer cekerama je. Haha.

Aku tgk citer ni mmg memcm review aku smpai my dear kata "awak ni kan..tak renti2 meng komen" Haha.

Smlm ending dia mcm biasa2 je. Kalo aku jd salah seorg peminat mati keras ni aku rs mcm tak puas ati walo hepi ending. Bak kata kawan kpd kawan aku kat facebook tu- tak dramatik. Yeah..biasa je..pertemuan Adam n Nur dalam ketapi [ke bas tah]. Dan diakhiri dgn pertemuan Adam n Aidil bersama ayah mereka kat lombong mana tah. Disimbolikkan dgn kaki Adam yg tersangkut dlm pasir tp dpt diangkat. Gamaknya membawa makna Adam pun dah seperjalanan dgn abg dia yg baik tu la. Dah..habis. Ada ke. Haha. Tp tak kesah la. Citer indonesia bawang2 tu pun ending dia korang kata tak puas ati gak kan [aku tk tgk citer bawang2 ni..kuasa ah]

Lepas tu penangan dia pun kuat. Contoh mcm tiz zaqyah yg ttiba gmbr dia kuar pakai seksi2 tu. Kecoh la suma org kata dia tak seswai la bawak watak Nur tu apa la.
Seorang akak berkata : "akak dulu suka tgk Nur Kasih ni, tp sejak ada citer Nur ni pakai seksi, akak jd tak minat"
Sudah..gitu plak. Ko nak tgk pasal pelakon ke pasal citer. Ini 2 menda berbeza. Derang tu berlakon okeh..berlakon. Takkan ko nak dia berlakon watak tulus mulus, menangis meratap camtu ko anggap dia pun kat luar camtu. Kalo aku takde hal lah. Nama pun berlakon kan. Tk semestinya dia bertudung litup, berwatak tulus camtu kat luar pun dia camtu. Dey..yapadaa

Tp citer ni dia nyer pemandangan mmg cantik la. Derang panggil apa ye kalo bab2 pemandangan ni. Sinematografi ke apa ke tah. Angle dia amik tu mmg lawa je. Contoh mcm kat sawah padi tu. Rasa mcm sejuk, berangin je kalo duk situ.

Jadi..aku akan terus menonton citer ulangan dia ni jika ada kesempatan. Kut2 la kan aku nak review lagi. Tp takde dah kut. Takut aku. Sbb masa aku menulis aku terdengar2 suara ghaib dari peminat2 tegar citer ni. Kat opis tu pun adik2 SPS tu cukup sker dgn citer ni. Nati derang kondem aku secara berjemaah kang abis aku. Haha. Tp..."do I concern?"

Ok lah korang..makan laksa lagi best.

Pnstoberi : Semoga Nur mendapat Nur.

25 November 2009

~Aku dan Tetamu~

Bes. Bes.
BFF ku mao dtg umah [errr..ada BFF rupanya aku yer..igt takde..hehe]
Mula nya berjanji mao jumpa di Mc D Jln Pahang sana. Sbb dulu kami berjumpa2 an di sana. Dari kul 10pm smpai kul 1 pagi itu [ada aku citer dulu..malas mao link semula]

Tp aku ajak mai umah lak.
Dia tak kesah. Asalkan tpt itu selesa utk si kecilnya.

Dia kata dia nak makan sesiap dr umah nya.
Aku kata tak pyh pun takpe. Aku masak la apa2.
Tp aku kata masakan aku nati ada lah yg light2 sahaja.
Sbb aku on diet.
Mangai! Diet la plak.
Haha.
Tp mmg malam ni plan nak wat salad shj.

Oh! td waktu lunch kuar jap ke care4 wangsa maju [ada urusan ribu riban disana. Ceh! poyosss].
Waktu nak balik keta udah berjujut2 dari arah utara mahupun selatan.
Jem la tu. Ramai nak balik kg.
Raya katanya. Raya.

Tp apsal aku rasa mcm "ada aku kesah?"

Sbb aku beraya kat PJ dulu kah?
Lps tu baru nak balik kg aku kah?
Tkde lah. Entah. Raya tak raya cam sama je. Mebi dah nak menginjak2 umo dpnnya bermula dgn angka 3 ni perasaan ni lain mcm kut.
[pepandai je nak kaitkan dgn umo]

Oklah. Nak tgk masakan da siap ke blum.
Kang mlm kang nak layan tetamu lak.

Ita..kalo ko tk dtg siap!!!!

Pnstoberi : Teringat kenangan di Lendu

24 November 2009

~Aku dan Kutu~

Jenuh gak aku mencari definisi kutu ni.
Takde la plak.
Yelah..kalo kutu kepala tu mudah la kut nak carik maksud dia.
Ni aku mao carik maksud kutu duit tu.

Ha..penah main kutu?
Ke tgh main kutu skang ni smbil menanti giliran atau pun sdg membayar balik wang2 yg telah diterima?

Rasa mcm suma org penah dan tau pasal kutu duit.
Yg menjadi persoalan nya adalah : kenapa mesti panggil kutu?
Adakah kerana ianya mcm kutu yg senang beranak pinak.
Errk..duit yg buleh beranak pinak??
Ingat sistem labu peram pak man telo itu kah?
Sebut pasal pak man telo ni kan. Umah akak aku kat tepen ni dkt ngan umah si pakman nih. Huhu. Kakak aku dlu pun ada main gak skim ni. Tp dia benti cpt jd tidak la tertipu dgn pakcik itu. Oleh krn dia benti cecepat, byk gak la dia untung. Glamer ah skim ni masa tu. Tk silap aku masa tu aku sekolah rendah kut.

Berbalik pd persoalan mana dpt perkataan kutu tu.
Apasal tak taruk nama semut ke,cengkerik ke, kenapa mesti kutu?
Ah sudah! kang aku yg trok2 pikir smpai berkutu plak kepala. HuHu.

Aku mengenali mendalah skim main kutu [cewah! skim katanya] ni sejak dr sekolah rendah.
Ada sekali tu kan..aku la "kepala" tukang kutip duit tu. Pehtu kan ada sorang budak ni sudah dpt duit pastu dia kata dia takmo main. Aku ni yg bongok nak mamp** time tu kan leh benarkan plak budak tu benti. Bongok giler kan. Pastu mak aku marah2, pastu aku lak yg kena ganti suma duit2 dia pada org tk dpt lagik. Bodoh giler aku rasa. Aku ingat lagi nama budak tu. Mao aku appearkan nama dia. Tkyah la..cukup kalo aku katakan dia adalah gumuk, gelap. Tp aku tak la kesah sgt walo kena perbodohkan dek budak gumuk yg gelap itu sbb dia pun bkn tergolong dlm A list student. Aku masuk hostel form 1, dia menetap kt sekolah kat kg tu je. Pastu masa da masuk U, aku napak dia keja kilang. Haha. Tu la..kan Tuhan marah tau amik duit org. Tp..mmg bongok lah aku. Sejak tu manada aku nak main menatang kutu ni.

Smpai la last year. Oleh krn last year adalah thn yg byk pakai duit sbb nak kaf alif win kan, so..aku perlu la duit utk me renew roadtax serta insurans keta stoberi aku tu pd bulan 1 [thn 2009 ni ler]. Jadi aku pun menjoin kan diri dlm skim kutu yg di kepalai oleh my dear. Tkde sistem cabut2 undi utk dpt giliran..amik bulan yg kita nak nak kawtim la sesama ahli. Ada 12 org ahli dan sebulan RM100. Jdnya akan dpt RM1,200 lah. Wah!! kayo kan bila ttiba dpt selepuk 1,200 tu. Aku amik bln 12 yakni yang terakhir.

Tp yg buat aku serik adalah- aku main ngan geng2 lelaki. Time org lain dpt aku laju je bayar. My dear pun laju je kutip lps dpt gaji. Tup2 masa aku dpt bln 12 [tk silap masa tu gaji awal sket] da nak smpai gaji bln 1 baru aku dpt. Kira mcm tgh bulan la. Hangin tak aku??? Hangin la jawapannya. Sebab bapak2 org ni kena membayar bermacam yuran persekolahan, perlukan duit utk beli baju sekolah anak, perlukan duit utk bayar buku, tmbg bas dan bla bla bla. Oh! aku tak marah la derang beli brg2 tu suma sbb itu adalah kewajipan mereka tp mereka tidak harus lupa yg kewajipan membayar semula "hutang kutu" org lain. Sudahnya masa awal thn my dear nak carik org utk main lagi jawapan aku ialah "no way".

Secara jujur aku mmg tak berapa minat nak main kutu nih. Aku rasa better aku simpan sendiri [walo aku tau, sukar la nak kumpulkan RM100 setiap bulan secara berdisplin]. Tp aku ttp tak suka. Nati da dpt duit se lepuk tu mula la bagai2 lak aku nak beli kan. Lagi la..

Tp td ada sorang budak admin. Promote kutu grup dia. Memula aku mcm pandang enteng je. Tp tetiba aku mcm berminat. Sbbnya aku terpikir something. Simpan duit utk memberanakkan duit di dalam bank. Haha. Aci tak perkataan itu. Alah. Bukan la nak main unit trust ke apa [aku mcm berminat gak unit trust ni..tp nenati lah]. Cuma nak masuk dlm T.Haji or ASB saja. Dgn syarat duit itu tidak boleh diusik2. Hendaklah biar dia beku dan beranak sj dlm itu.

Jadi aku pun masuk lah. Dpt tak byk la..dlm RM900 shj. Tp aku request nak bulan 1 sbb aku leh trus simpan. Nati bln 12 da dpt dividen n interest kan. Byk tk byk tp kalo tk amik ada la sket dia beranak.

Simpan thn 2010, hasilnya 2011. Smbg main lagi utk tahun 2011, smpai 2012 ada la seskit nak tampal sana tampal sini. Jadi nati smpai 2012 kan sng dah. Itu lah salah satu sebab musabab aku join skim KuTu nih. Kalo aku je nak simpan sendiri mmg payah lah kan. Rajin ke nak manjat tabung gergasi tu tetiap bulan utk simpan RM100. Aku mmg tak potong gaji utk T. Haji tp ASB ada la potong [yang ni opis da masukkan, aku lak gatal2 pi kuarkan..sakittt ati kat diri sendiri..ku buat2 ilang kang buku tu baru tau].

Jd sapa nak main kutu tu kalo takde keperluan duit sgt kan, better main then amik yg dpt awal2 thn. Nati leh simpan kat bank trus. Akhir thn amik la dividen dia. Best kan?

Mulai skang aku da kena berjimat cermat dah. No more ratu rati da. No more ariani ariana da. Pakai je yg mana ada tu sudah. Mmg la ssh sbb aku ni bkn jenis penyimpan sgt. Tp have to lah. Ini adalah azam utk tahun 2010 sehingga 2012. Mesti ada satu target bila da smpai 2012 tu berapa yg harus ada dlm simpanan. Sng nati nak touch up memana yg patut.

So..main kutu kah anda? atau mati kutu kah anda???

Pnstoberi : Takde kutu kepala.

~Akhirnya kini pasti~

Sila lah menyanyi mengikut rentak lagu itu.
Huhu.

Akhirnya kini pasti.

Tk perlu pening2 lagik. Tk perlu hunting-hunting lagik.

Pejam Mata. Tawakal. Buat keputusan.

Moga2 keputusan inilah yang terbaik dan moga semuanya berjalan lancar. Aminn.

Pnstoberi : mana la entry deco.deco.deco nih. Da nak masuk bln Disember dah pun..

22 November 2009

~Jalan2 carik....(ver:2)~

Went 2 MAPEX @ MValley 2day.
Memula tk plan pun nak pegi.
Tp sbb agenda Jalan2 Carik Rumah [JJCR] itu masih tidak mempunyai kata putus, makanya kami pun meneruskan la agenda JJCR tu. Haha.

Woih!!! ape ke hey tak buleh masuk lak Cafe World nih...spoiled la masakan aku...Tkpe..try lagik.

Pegi pun da ptg. Dlm kul 4pm. Tetau je lah kalo Mid Valley tu. Dkt nak stgh jam carik paking sajork. Nyampah haih!

Masuk je MV tu trus je naik kat MAPEX tu. Ekceli bln 7 ke bln berapa tah retu aku da penah pegi. Tp tk dpt carik umah berkenan time tu sbb kebanyakan umah adalah di area2 Kelang, S. Alam, Kajang. Owhhh....

Ari ni td try lagik tgk. Gitu jugak la. Tp ada la 2,3 umah yg boleh dishortlisted.

Oleh krn pegi tpt mcm ni, mula la kita rasa mcm "eh, umah ni pun ok, umah kat situ pun ok". Pening rasa nak wat keputusan.

Susahnya nak wat keputusan nak beli umah ni..yg utama adalah pasal lokasi. Kalo pasal rega tu leh tolerate sket la sbb aku leh wat full govt loan. Carik je la dlm kelayakan aku [oh! kalo di Perak dgn kelayakan tu aku leh dpt umah Semi-D yg luas terbentang..tskkkk].

Seminggu da pikir nak beli ke tak umah Sentul Utama tu. Bkn per..lokasi, rega suma da ok, cuma yg menjadi masalah adalah completion date dia tu. Tahun 2012 nun..mcm sayup2 je lagi tarikh tu. Nak beli by agent kena la ada cash dlm 20k. Plak tu ngan nak wat tiles la apa la. Pening!

Yey! da buleh masuk pun Cafe World..ha..kan da spoiled aku nyer french onion soup tu. Tp tkpe savory stuffed turkey aku masak dgn jayanya. 3 piuk lak tu. Huye! Huye!..err..ada sesapa mao jd neighbour ai di cafe world itu?? Jum la main wey..nati addict nak masak je. Haha. Ai pun baru je seminggu main, baru je level 13. Hiksss

Antara yg aku shortlisted :




Yang pertama : Semarak Condominium.
Lokasi : Taman Raintree, Batu Caves [belakang Batu Caves]
Range rega : From RM157k [ni rega Bumi le ni] tp yg ni da abis. Yg tinggal starting dlm RM170k.
Keluasan : 926sqft - 1026 sqft
Amenities : MRR2, DUKE, pehtu nak bkk Komuter station katanya di situ.
Jarak ke opis : Dlm setgh jam mcm tu la kalo tak jem. Buleh lalu kut jln Sentul, MRR2. Kira byk jalan lah.
Completion date : 2012 [sama mcm Sentul Utama lah]
Yang best : murah sket dr Sentul Utama Condo tu.
Yg tak bestnya : Cuma tinggal unit tingkat 24 ke atas [suma ada 30 floors] Erkk..namo lah. Takat belas2 tu gagah lagi. Eii.. gayat..nati mak aku lagi takmo dtg umah aku tu. Dia mmg la namo aku beli umah tinggi2 ni. Pehtu tk napak lak view KL. Mana taknya dah dilindungi dgn B.Caves tu.

So..antara umah ni ngan Sentul Utama tu, umah ni menang dari segi rega & keluasan dia je.



Yang kedua : Bandar Tasik Puteri
Lokasi : Rawang sanun
Range rega : Semi-D Cluster Home From RM177k , Double-Storey Link House - RM195k
Keluasan : 30' x 50' n 22' x 75'
Amenities : Entah..yg ada pun proposed hway.
Jarak ke opis : 30km [hampir sejam gak la..tp kalo jem..mao la 2 jam gamaknya dlm keta]
Completion date : udah siap, kalo suma dokumen ok, buleh masuk dah.

Yang best : Landed home. Rega pun dah ok sgt kan. Pastu leh trus masuk. Dh tu floor finishes pun ok, living room dia letak broken marble, dapo ada tiles. Tangga pun parquet.

Yang Tak Bestnyer: Lokasi lah. Jauh nun. Kalo nak sgt duk sini better la aku duk umah yg my dear da beli kat Bkt Beruntung tu.

Dan tidak melupakan yg ini :



Umah ini la. Da seminggu dok pikir ni.
Umah ni gak ada akak opis aku beli. Blok A ke B tah. 2 thn lps. Masa tu rega dia RM135k saje. [apsal la ms tu akak tak pasan eh..tsssk] Skang smpai naik RM170k to RM180k dah utk dua2 blok tu.
So, kalo skang umah ni dlm RM183k, 2 thn lagi buleh naik smpai RM200k. Kalo nyer aku tk beli skang makin naik la reganya.
Lokasi mmg da strategik banget lah. Mmg tak jauh pun nak pi opis. LRT pun dkt. Pastu kwsn Melayu. Dpn dia Tmn Dato Senu. Sng la nati kut nak cari Taska ke apa ke kan.
Cina yg jual umah ni mmg keep calling je aku. Yelah...nak komisen kan. Kang kalo aku terbeli umah lain tk dpt lak komisen. Td siang SMS lagi kata nak reservekan tgkt 1 kat aku [sbb retu aku ada kata namo yg tinggi2 sgt. Ekceli aku tk kesah sgt sbb umah ni ada 15 tgkt shj. Tp bila citer kat mak, dia kata "huii..tingginya umah..gayat aku nak naik nati" Ha..sudah. Mau kang mak aku tak berkunjung ke umah aku]
Umah ni pun akan siap ber tiles suma [blok A n B takde tiles], jd nati buat grill n kabinet kitchen je lah.
Siapnyer mmg sayup la lagi..itu je yg buat aku berkira2 nak book. Katakan siap dlm 2012. Makna aku da kena laburkan dlm 10k gak utk byr sewa utk smpai ke date tu. Then nati bila start byr pun da kena byr u tk 2 umah [eh..bkn my dear ke byrkan sewa..huhu.apsal nak pening2..hiksss].
Tp..dlm pada tu dpt la aku kumpul2 duit dulu kan.

Susahnya mao wat decision kan. Keputusan tu mcm da ada, tp sekiranya kalo kengkawan ada cdgn umah mana ptt puanstoberi pilih, cdgn anda adalah amat dialu2kan. Terima kasih. Hehe.

Pnstoberi : Patut menda ni aku da buat sebaik shj aku dpt surat kompem 3 thn lepas. Aiyarkkk!!!

20 November 2009

~Sesaja~

Sesaja nak bebel.
Sesaja nak gitau yg aku dah menyampah.
Penat giler mcm tak cukup tgn.

Oh! tak buleh la nak bebel pjg2.

Nak wat entry yg ada password tu lah.

Haha!

19 November 2009

~Course : HRMIS~

Kang ada lak yg ter masuk blog aku ni bila google "HRMIS" kang.

Tkde..tkde citer pasal HRMIS pun.
Cumanya td aku kena g Taklimat n Hands On utk HRMIS nih.
Sehari je. Dr pg smpai ptg.
HR panggil wakil2 setiap bhgn. Ada officer n clerk lah.

Dan yg bes kalo ada menda2 cam gini..apa lagi..makan secara berjadual lah. Cukup lengkap ngan tea-time,lunch,kudakapan kudapan. Dan..aku tk miss walo satu waktu makan pun. Hikss.. sbb makanan adalah sedap2 smpai org JPA pun mcm kagum sbb kami2 ni kalo bab jamu menjamu ni mewah2 ajer. Upsss.....ter lebey suda. Haish..tkde la mewah mana takat minum pagi tu mihun,tghari nasik putih lauk ayam goreng,sayur campur n lemak udang,kudapan ptg popia n bubur pulut itam. Biasa je kan.

Kenyang giler lagi nih. Aku tk suka bubur pulut itam dan aku tak mkn, jd aku makan popia la 2 ketui. Kenyang...ni kejap ni td my dear call plak tnya nak ketiow tak..Namo lah aku. Kang aku nak masak lak. Ketam da sesiap aku buh kat belah bwh fridge tu nak kasik dia defrost. Tk masak2 lagi ketam rindu dendam tuh.

Taklimat adalah dr org JPA. Best jugak dan tak mengantuk sbb penceramah dia pandai berlawak ms ceramah. Dan hands on org dari Kementerian kut [aku termasuk lewat..hikss..].

Aku mmg sokong la effort govt utk meng "elektronik" kan suma2 sistem2 dia ni. Tp tu lah..nak fully utilize tu agak sukar sket. Yelah..berapa milion lak penjawat awam nih. Igt sng2 nak pantau suma dan mengajar menda2 baru esp pada yg da agak senior tu kan. Sistem HR n sistem Aset ni mmg la agak sukar sket nak memulakannya tp aku percaya bila suma menda da smoothly running menda tu mmg memudahkan kita.
Contoh mcm HRMIS ni kan. Dia ada suma data2 kita includes ttg mak,ayah family suma. So, katakan mak kita nak pi hosp kerajaan, bagi je IC then dia tau da kelayakan yg mak kita dpt kalo di admit, wad berapa ke apa ke kan. Atau mcm kita sakit then nak trus admit, tk perlu la call HR ke apa utk suh anta GL ke apa ke. Kasik IC da tau kelayakan yg kita dapat. Napak mcm as simple as that.
Lps tu mcm sistem Aset pun, kalo la suma nya di key-in dgn teratur, sng la dptkan rekod, brapa juta aset yg kita ada [oh! aku perintis pada sistem ini dan mmg unit aku terlibat scra langsung dgn sistem unit..cumanya aku tidak terlibat secara khususlah].

Tp mcm cikgu, nurse suma tu sapa nak masukkan data derang weh..aku tingat kat abg2 aku yg cikgu tu. Nak suh clerk sekolah masukkan..emm...entahlah. Nak masukkan markah peksa murid pun da nak pening dan byk keja..ini tmbh plak nak masuk sistem2 nih..dh le menda ni bukan leh wat kat umah. Training pun kena la bagi dari satu daerah ke satu daerah. Hui..pening wes kalo pikirkan. Berapa ratus ribu cikgu ada kat Mesia nih [oh! mungkin cikgu IRTIYAH kita leh kasik pandangan bab ini..ngeee]

Same goes to sistem aset tu. Mcm jabatan aku ok la lagi. Aset pun takat2 mesin wat menda kraf tu. Itu pun da bebel2 clerk yg masukkan data tu. Cuba ko byg spital..ha..aset dia dr sekecik2 steteskop smpai la sebeso2 [eh..apa yg paling beso kat spital??..entah..meja bedah kut..haha] suma tu di kira aset. Sapa nak masukkan suma tu. Lepas tu bab nak melupuskan lagik. Hui..Pening..pening...tp suma MAMPU da pikir da tu. Huhu.

Tp masalah besau adalah kita nyer internet sistem yg lembapsss giler mcm siput itu. Huii...kdg laju kdg tunggu la berabad. Ala..mcm broadband la gak. Aku geram tul tau..kdg sbb internet connection error makanan aku masak da spoiled [pepaham je la masak kat mana yg makanan atas dapo leh spoiled kalo masa da terlebey. Haha]. Gerammm...!!! ada gak aku "potong! potong! potong!" ni kanggg...!! Heiii!!!

Apa pun bila sistem2 ni mmg da bebetul ok mmg sistem govt akan bertambah efektif. Skang ni pun da ok kan..buat IC pun da cpt kan. So..meh la keja govt.
1 Malaysia.Rakyat Didahulukan.Pencapaian Diutamakan.
Wah..apahal ttiba semangat nih.

Pnstoberi : kdg aku mcm nak beralih sektor..tp bila dipikir2 kan balik, sektor inilah yg terbaik dan jika aku buat keputusan tu msti takkan dpt berpatah balik...Huhu.

17 November 2009

~Masak : Lemak Ketam~

Ari kejadian adalah Ahad retu.
Ari Ahad or ari Sabtu adalah ari gi pasar [biasa Ahad la sbb kalo Sabtu mesti terlajak2 tido lps subuh kadang tu terlajak subuh trus...huuuuu].

Keinginan meluap2 nak mkn ketam ni dtg ari Khamis ke Jumaat sblm tu dah. Nak beli kat cafe aku tu..maleh aku..kang mau seko ketam je aku da kena 10inggit. Jd..pegi beli je di pasar, bikin sendiri.

Biasa aku kalo masak "lain" sket ni aku amik gmbr n tempek kat facebook.
Utk bgtau mak aku la..
[wa..my mom ada facebook ke..haibat..! ngeee...] bkn mak aku lah, abg n anak buah aku tu nyer facebook la..derang kan hehari bkk sbb meng cafe world, jd kalo derang napak pasti la derang gitau mak. Retu gmbr nasik lemak pun aku tempek.

Ha..org jrg2 masak yg "lain" mmg poyos la. Lgpun mak aku mcm tak percaya kalo aku masak menda2 advance sket nih. Huuu...aku kalo kat kg mmg dikenali dgn pemalas nak mampos memasak..asik tidooooo jer..

Lps tu kadang aku MMS gak kat abg aku. Mak aku pun tau mendalah MMS ni. Cam retu aku gitau da beli sofa baru tu, mak aku kata apsal tak antar gmbr kat talipon..ewahh..IT savy lak mak haku nih..hikss...mak aku tergolong dlm warga emas tau..dkt 70 dah..so, kalo dia tau mendalah tu suma kira da "in" la dgn tekno skang. Abis tu, cucu dia hehari ckp menda tu, tau la dia. Aku kdg mcm nak tergelak pun ada bila aku sebut term "top up, msg" hehe. Dah tu segala katon cam sinchan, spongebob tu pun suma mak aku kenai..upin ipin jgn ckp lah. Heh!..

Ok, back to Masak Lemak Ketam stori.. (sat..solat dulu..da lambat nih..haishhhh biasa aku ni..melewat2kan solat lak)


The Ketamss [4 eko ini berharga RM15..apa nak buat..da tingin kan]

The Bahans

Bwg besau,bwg putih [seketui je..buat rasa], serai [ini lupa lak nak beli kat paso, tpaksa my dear laju2 gi beli kat kedai runcit je..hee..] dan tidak lupa segenggam cili padi [tp aku buh gak cili masak sbb my dear tak kuat pedas..kang berpeluh2 lak dia makan..kalo aku no hal lah nak buh cili padi tu byk2..my fav kan pedas2 giler nih] dan tumbuk lah kesemua bhn2 tu. oh! tak lupa juga nenas [tu my dear tgh membantu memotong nenas..ngeee]
The bahans yg da di campak ke dlm piuk.

Aku msk ni ikut resepi kat mesra.net. Ekceli, aku slalu amik resepi kat My Resepi tp di ari kejadian tu aku takleh masuk lak web tu..sbb kalo aku follow resepi kat My Resepi tu biasanya mmg menjadi, lgpun dia ada ruangan feedback tu..jd sng la nak bikin sana bikin sini kan kalo tak menjadi. So, amik je la salah satu resepi yg berderet dlm tu mesra dot net tuh.

Kata resepi itu :
Ketam yg telah dibersihkan dimasukkan ke dalam periuk bersama bahan tumbuk dan nenas. Buka api perlahan, tutup periuk dan biarkan sehingga airnya kering.
Ha..kat sini la aku da ter sinchan sket.. da 10min aku tgk air tak kering2, makin lama makin byk ada..ah sudah!

Kata resepi itu lagi :
Masukkan santan apabila air di dalam periuk tu kering. Abis..ni tak kering2 ni..cemna.. aku pun curah la santan dgn sesedap rasa. Aku da rs mcm semacam je dah.

Dan mmg ye pun..santan tak pecah minyak [ye ke term pecah minyak..sesuka aku je kan] dia tak la berketul2, tp cam bijik2 lak..
Tu la..aku kalo masak bersantan2 ni mesti jd haru gini. Nyampah.


The Hasil masakan..ngeh ngeh ngeh..!

Napak kan mcm berbijik2 smpai masa aku tempek kat facebook ada adik opis aku tnya "kak..tu masak apa tu?" Malas aku nak reply balik sbb mcm kecik ati org smpai tk kenal masakan aku. Huaaa.....

Tp..tkpe lah..asalkan keinginan ku utk makan ketam masak lemak tercapai sudah..ketam ni manisss...sedap nyer..ditambah dgn manis nenas tu plak..srrttt...sedapnye. Aku msk 2 eko je. 2 eko lagi aku nak masak "Ketam Penambat Rindu" Wahh,..gempak gitu namanya. Haha. Abis dlm buku resepi tu kata gitu..mana aku tau. Kalo jadi nati aku tempek k. Hikss...!!

Pnstoberi : Sementara aku kelutung keletang kat dapo, my dear lak tulung nengokkan masakan kat cafe world aku..hee... itu dinamakan masak di alam realiti dan virtuality..ngeee..ge..gee..

16 November 2009

~taG : Award~

Dpt tag lah.
Dpt je notification dr puanpurple laju2 aku pi tgk kat blog dia.
Tp tk smpat buat lagik [mana la nak sempat..aku duk ngadap cafe world je wiken retu. ha..tu aku da kata aku tak leh main mendalah tu..aku jd addict...tp takpe la..aku bkn guna reta opis pun..tp nyer kengkadang membuat kan aku malas masak sbb aku sibuk nak masak kat cafe aku tu je]

Oh! bln 6 dulu aku da dpt tag award ni [yg ini]

Tp oleh kerana org berlainan yg men tag..aku merajinkan diri utk buat semula..tp tang aku nyer interesting facts tu aku kopi-pes jwpn dulu lah. Aci la kan??

Rules and regulation :

1) Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award.
2) Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies.
3) Pick your ten (10) most deserving recipients and describe them.
4) Leave a comment on the recipients' blog to tell them they've been tagged.
5) Paste the award badge in your sidebar..




1) Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award.
Pemberi tag award kpd ku ini adalah :-
-Seorg peminat PURPLE. Interesting lah sbb aku pun sker purple..cuma kehadiran stoberi membuatkan aku terminat stoberi lebih sket dr purple. Apa pun purple ttp my no. 1 fav. color. [sama ngan aku]
-Seorang yg baru kawen tp blum masih dikurniakan cahaya mata [ini bukan la interesting facts..tp sbb sama mcm aku gak]
-Seorang yg sker masak2 resepi baru [puanpurple..kita tgk kat facts awak yg ni..huhu..tkleh nak pikir on d spot
-Seorang yg ceria2 juga tak kesah apa org nak kata dan suka gi makan2. Hiks...jgn marah ek puanpurple.. [Puanpurple, ini pandangan peribadi secara ikhlas hasil dari pembacaan kat blog tu..hiksss..]
-Seorang yg ku kenali di alam blog bila masa aku blog hoping dan secara kebetulan ter napak muka adik osmetku ms kat uitm dulu dlm blog dia. Trus la buzz [eh..bkn kat YM nak buzz2] dia kabo ke dia yg aku ni osmet mamaally tu. Tp aku mcm ilang ingatan sapa nama dia..da tgk tu baru tingat.. Ain..ha..puanpurple..kalo nak tau Ain ni seumah ngan Reen satu sem je. Ada lagi gmbr ngan dia. Dia ni sempoi je orgnya.


2) Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies.
Aku ingat nak tempek jwpn ku yg lalu..tp takpe lah..aku rajin nih..
Hobi saya adalah :-
-Membaca
-Mengemas
-Meng surf internet
-Mem blog
-Mem fesbuk
-Meng cafe world
-Mendengar radio
-Membeli aksesori stoberi..tp skang da krg sket sbb ada yg slalu tegur "takyah la..da banyak dah stoberi tu..nak wat pe lagik" tskkkkk..
-Memasak [konon je ni..pdhal seminggu tu berapa kali je masak..lebihnya masak kat cafe world..hakksss]
-Men soping...yeszaaa...a good therapy di kala stress (",)

3) Pick your ten (10) most deserving recipients and describe them.
Aci tak kalo skip yg nih...ngee...e..e... sbb dulu dah buat dah..tp derang tak buat pun.. tsskkk :((

4) Leave a comment on the recipients' blog to tell them they've been tagged.
Oleh krn soklan no. 3 aku tak buat jd soklan ni tak terpakai la kan..

5) Paste the award badge in your sidebar..
Okesh....

To PuanPurple : done!!!

15 November 2009

~Jalan2 carik....~

Please fill in d blank.
[sama je mcm status aku dlm facebook skang]

Siang td.
Kami jalan2 carik....
[motip nak wat dot dot dot tu??!!]

Ekceli idea jalan2 carik .... ni adalah kerana aku ter lalu kut satu jalan yg jarang2 aku lalu.

Ari Khamis tu ikut bos gi Rawang, then anta dia kat Tmn Koperasi Polis, then dia ajar aku lalu kut Sentul tu trus masuk jln Tun Razak. Aku tau tu tau la..tp tak brapa nak kompiden. Kalo tak, aku nak lalu ikut jalan Kuching tu je. Itu je aku kompiden, lgpun jalan dia lurus je. Dh la aku yg drive..tk kompiden okeh, kan da lama aku tk drive sengsorang. Tp bila bos aku ajar2 jalan2 tu aku leh imagine lah. Sbb aku penah la lalu kut situ.

So..dgn kompidennya aku pun follow je lah naluri ku ini.

Di dalam kesamaran remang2 senja [wahh..gempak..cam tajuk novel okeh] tu aku napak satu banner iklan nih.

Nak amik no. tipon tak sempat kan..so nyer aku save je la butiran yg ada dalam banner tu kan. And then smpai opis esuk nye laju2 aku google butiran yg aku da save tu.

Jumpa!..huhu..ok..try call, dpt n make an appoinment.

Makanya ari ni terjadi lah citer jalan2 carik ..... itu.

Huhu. Mengada ah nak wat dot dot dot itu..

Sebenarnya kami jalan2 carik ini. Haa...da tua baru nak berjalan2 carik ini kan.

Tau..da lambat aku baru nak cari, nak beli aset yg satu ini. Org lain tara umo aku kan dah beli second home pun. Yelah aku ni kan lambat segala bala, lmbt kawen, lmbt dpt anak..nak wat cemna.. [eh..tk baik la..mcm menidakkan rezeki je..dah..dah..jgn melalut]

Sebenarnya aku kan da menetapkan "std ISO" utk mencari yg boleh napak KLCC..so..da bertahun la nak mencariknya kan..nak napak KLCC pehtu bajet so-so je kan.

Oh! sila jgn tersilap tafsir..aku bkn mengada2 nak carik yg KLCC view ekceli.
Aku wat benchmark gitu gaya maknanya aku nak dkt ngan tpt keja aku lah.
Tpt keja aku kan berhampiran KLCC, makna selagi napak KLCC selagi tu dkt lah ngan tpt keja aku.
[eh..tp rasa kalo condo2 tinggi kat Damansara sana pun KLCC view lagi kan..ehehehehe]

Oleh krn aku ni penjawat awam makanya aku nak la gunakan privilage as penjawat awam kan. Guna skim pinjaman perumahan. Oleh kerana gaji aku pun idok la tinggi mana, so boleh dpt pun range2 rega umah takde tanah je lah kalo nak ngan std aku yg leh napak KLCC tu kan.
Ada yg kata "tak rugi ke kalo beli umah takde tanah nih".
Entah ek..itu memasing nye pendapat dan keperluan kan.
Bg aku, oleh krn aku awal2 keja da duduk dkt ngan segala mak nenek kemudahan ni, aku malas tul nak carik yg jauh2.
Contoh mcm nak tgk wyg tu la kan. Sanggup tu beli tiket esuknya bila tiket pada masa yg kita kehendak tu da takde. Kalo jauh ko sanggup nak ulang alik gitu gaya hehari. Kuasa mak noks.. Pehtu kalo nak pi pasar malam jalan TAR tu pun, buleh pi da ptg2 gitu. Agak2 nak karoke kul 11, 10.45 leh kuar lagik. Jd aku mcm "brrr...nak carik umah jejauh".
Lagi satu masalah jem. AKu penah try lah gi umah akak aku kat Bdr Mahkota Cheras sanun. Almost 1 hour aku stuck dlm jem. Mmg jem..keta gerak mengesot2 mcm sipot..owh!! tak buleh aku. Memang lah..org akan kata 'alah bisa tegal biasa'. Ha..tu kalo korang nak camtu..tkpe lah..takde hal...

Lagi satu kalo org lain beli umah sedia ada pun takde hal gak..tp aku mcm malas je. Dgr citer org yg beli "atas tgn org" ni mcm2 la plak prosedur dia and 1 thing yg wat aku mcm takleh nak beli umah "atas tgn" ni sbb aku rs mcm tak mampu je kalo nak deposit dlm 10 or 20% tu.

Dan kalo btul pun aku nak umah landed ni kat kawasan akak ipar aku kat Putra Mahkota tu ada byk [aik..mahkota jugak ek..byk tul nama taman yg ada Mahkota nih]. Itu mmg la dpt umah bes dgn kelayakan aku. Tp nyer...ha..jauh berdentum. Kalo nak rasa dkt leh..lalu kut hway baru Putrajaya tu. Tp siap la RM10 sehari utk tol n mebi minyak pun 10hinggit gak. Abis..kalo nak gi KL, nak soping, kalo takde keta camana.
Oleh kerana aku pikir2 ini suma la plan aku nak mendapatkan aset nan satu ini asik tergendala.

Tp..aku tak leh berlengah lagi. Umo da melanjut..tskkkk..kang makin lama kang makin byk lak insurans kena bayau pehtu smpai bila lak nak abis bayaunya. Yg ni pun kalo aku amik maksimum period utk byr loan, abis lps 2 thn aku pencen..humang aiii..

Ekceli aku da tgk la umah ni. Sbb aku appmt ngan ejen ekceli. Tp dgn ejen biasa la..mcm ko beli "atas tgn org" gak la..dah tu lagi la sbb pakai ejen. Nak taknak kena sediakan dlm 20% dari rega umah and byr kat ejen. Tkleh pakai govt loan lak..dan aku pun tak reti prosedur cemna nak tukar loan tu pada govt balik. Leceh ahh.

Jd kami trus ke developer office nearby d condo. Ada lagi last block. Will be complete on 2012 [eh..mcm tajuk wayang lah..eh..bkn my dear kata nak tgk ke citer ni..kena tnya ni ke dia nih..hehehe]. Dan umah ini within my kelayakan n also can do full loan wif govt loan. Lagipun lokasi strategik banget dah..Nak balik kg pun sonang..masuk DUKE trus ke Jln Duta. Gi opis pun ada la dlm 30min camtu. Nak disewa pun range rega ejen tu kata dlm 900-1300. Ok la tu kan..takde la jd cam umah kat Bkt Beruntung yg tak untung tu..huhuhu... [mampuih my dear marah kalo baca nih..] Jd utk jangka masa panjang tu idak la risau sgt kan.

So, nyer..umah ni antara di shortlist lah. Tp nyer aku mmg syg nak tinggalkan umah aku duk skang nih..tp nyer..smpai bile nak nyewa walo ini umah akak ipar aku sndiri. Huhuhu.da tiba masa aku perlu duk umah hasil titik peluh aku sendiri..Ha..poyos! [lempang pp sendiri lelaju..]

Emm..any idea lagi tak umah yg kena ngan std ISO aku tuh??? He.He.He... :P
Sbg selingan tgk la gmbr ku bergaya lagik dgn tudung RATU. Ha..yg ni aku puas ati sungguh. Elok je terletak.. rasa nak beli je lagi..tp..udah nak beli aset ni kan..renti2 kan la be Ratu2 bagai nih..pakai je la jenama "batu" [ada ke..??] dan jgn antu sudehhh... kui kui kui..


Pnstoberi : ttiba mcm tak sabar je..gitu rupanya perasaan kalo nak ada umah sendiri kan.

13 November 2009

~Aku dan Periuk Bertuah~

PotLuck lah.
Smlm lah..aku nyer plan lah..tetiba nak buat potluck lah.
Makanya jika aku yg mem plan, adik2 ku itu mem follow ajek. Ai kan kak long derang. Hikss..

Jadi hari ini td, waktu lunch kami pun ber pot luck party lah.

Hehe.

Aku mem pot kan apa?.
Spegeti tak menjadi.
Geram haku. Spegeti menjadi mcm nak hancur dan melembik. Geram giler aku.
Lps tu kuah dia plak wat hal.
Memula mcm da ok, pastu aku tmbh air..terbanyak plak..udah jd mcm tomyam rupanya.
Jd aku pun membikin supaya kuah itu menjadi pekat semula.
Macamana aku bikin itu 'rahsia'. Hua Hua Hua.
Makanya aku bwk je spegeti [hancur] dan kuah bikin ku itu.
Bekalkan gak kat my dear sebekas. Makan ngan akak2 dia kat atas tu.
Mmg tak puas ati tul dia jd hancur tu.

Tah..tak reti aku. Apsal leh mcm nak hancur. Mmg aku tk pakai brand spegeti San Remo. Aku guna spegeti apa tah. Yg M'sia nyer tu, yg dlm kotak tu. Seswai utk laksa Johor ekceli. Biasa kalo makaroni mmg aku guna San Remo. Haihhh...Itu sbb balik kg retu Kak Cik bg spegeti tu. Katanya derang tak makan dan cemna spegeti tu ada kt kg sbb retu ms raya Kak Yang wat laksa Johor.

Tp adik2 aku makan je. Ok lah. Nxt time malas lah aku wat spegeti kuah2 ni. Aku nak wat makaroni goreng je. Itu ok lah sket.

Dan ini lah hasil2 kami mem pot luck lunch di ari Jumahat yg mulia.. [ni sbb tak gaji le ni kami2 duk kat opis je..kalo tidak, da merayap2 ke mana2 dah tu]


Gmbr kat atas tu kelihatan ayam goreng rempah by Rose , Ulam n Sambal belacan by Fara [yg bertutup tu smbl belacan..abis..kang bising lak kata bau smbl belacan..tp mantop woh sambal belacan nih], sambal telur by Zahida n Nasik by Rini [ko pilih yg sng je ye Rini..hikss..] Eh, ada lagi dia bwk..tu daging masak kicap [mak mentua dia masak katanya..Daging Palembang derang panggil..sedap giler wes. Aku siap suh dia mintak resepi ke mak mentua dia].
Gmbr hok bawah tu ada la napak spegeti separa hancus aku tu. Kuah dia sebelah tu la. Peh tu sebelah kuah tu bubur caca by Nurul n Mee Goreng by Ita. Rambutan tu by Rini jugak [ok..kira ko bwk byk gak la Rini]

Eh Ita..ko bwk mee tu jer??? Oh ya..ada..ada..smlm plan dia nak bwk buah, tp katanya leceh nak potong2, so dia bwk laici tin ngan nenas [oh! Rose beria2 tk bg aku makan, takut katanya kut2 ada dah 'melekat' trus tak jadi. Tp aku wat bodow je..makan je nenas tu.. hehe..bkn aku telan satu tin tu..alah..malas ah nak beria2..]

Dan ini lah pembawa2 periuk bertuah ari ni. Tk dinafikan sekali sekala makan cam gini rs berselera plak. Tskkkk....


Pnstoberi : Terasa diri makin "berumur" bila menjadi Kak Long kepada mereka2 ini. Tkpe lah..lagipun sebulan je lagi angka 3 dan 0 akan menjelma. Huhu :))

9 November 2009

~3 perhentian~

Dgkl-Spg-N3

Hiksss...akronim shj.
Menulis smbil menonton citer kegemaran. Cuba teka citer apa..
Ya..Awan Dania.
Aku sker giler citer nih..tatau la pasal..kalo ada ulangan ari Sabtu, Ahad ke aku buleh tgk semula tnpa ada rasa jemu. Hua.Hua.Hua.
Then nak menambahkan fanatiknya aku pd citer ni aku, aku bangan kalo dpt anak pompuan nati nak taruk nama DANIA. Ha..

Oh! aku suda tersasar. Tk sempat nak tulis prolog, prolog dah.

Berbalik pd akronim aku td.
Itu perhentian yg aku lawati smlm.
Bermula dgn Dgkl tu.
Ada wedding kawan se UiTM Londu dulu.
Tatau la napa aku begitu xcited nak pi walhal aku da kata aku takmo pi dah umah memana org yg tak dtg wedding aku dulu. Tp dlm kes ini ianya adalah tidak terpakai.
Ini kerana :
Pertama - Aku tak ajak pun akak ni gi wedding aku. Mana mungkin aku nak wat balasan begitu gaya [walhal aku tau..kalo aku ajak pun, mungkin kah dia dtg..percentage nya adalah kurang..ms aku wedding retu tak ramai yg berkecimpung dlm dunia fesbuk nih..ssh la aku nak dptkan alamat derang]
Kedua - tatau la naper..aku cam xcited nak tgk dia sanding. Jd pegi aje lah..

Aku smpai Dgkl dlm kul 1 lebih. Mcm tersilap percaturan pun ye gak sbb masuk hway, kuar kut nilai 3 lps tu terpaksa lalu kut jalan lama mcm nak pi balik ke KL semula. Mana ku tau..ku pikirkan dokek yo, jauh rupanya. Tkpe lah..kalo kut bangi suma tu mau menjajau2 [tp aku penah tersesat2 gak lalu jln tu ms nak pi umah adik ipau kat sepang tu..ada mana tah entry aku buat tu, bln brapa tah].

Smpai je disambut oleh ayah pengantin. Aku perkenalkan diri as kawan pengantin. SPA ke SPR kata ayahnya. Oh! da pindah SPR la akak nih. Last aku tau dia kat SPA. Tp aku ckp "kawan se UiTM Melaka dulu". Alhamdulillah..kata ayahnya. Hehe..

Lepas tu trus makan la. Walo lauk2 napak simple je tp sedap dan fresh. Daging lembut,dia nyer jelatah [acar] pun fresh2 je timun ngan nenas dia. Yelah..kan kdg2 ada kenduri tu kalo ada acar tu, mesti da layu je timun dia suma.

Tgh2 mkn napak pengantin da berjalan kuar. Oh! kak zaty napak berbeza walo masih napak kalut2 dia tu [hiksss..]. Aku cecepat makan sbb kut sempat nak bergambar ke ngan kak zaty sbb napak dia menunggu je kat dpn khemah tu.

Abis makan trus aku pi jumpa dia kejap. Lps tu aku nak ajak la bergambar sbb aku napak lama gak la derang tggu kat situ. Tp dah kecoh2 waktu tu kan. Pengapit dia kata "kak..nati la yer..pengantin lelaki nak smpai da tu..nati pas ni kita tgkp gmbr kat pelamin". Oh! tkpe la kalo camtu..walo ada sedikit terkilan lah, sbb aku bkn leh tggu lelama..lps tu aku bergegas nak ke umah adik ipar aku lak. Yg aku ni pun satu la kan..udah org2 kecoh2 tu, yg aku sibuk plak nak bergambar apa hal..mcm la tk phm.. Alah..tk smpai sesaat pun kan amik gmbr..tp takpe..tak kesah lah. Asal hajat aku tgk akak ni bersanding tercapai sudah..hikssss....!!
Dan aku dpt tgkp gmbr dia berarak n sanding je.



Oh ya..kwn lama yg aku jumpa kat kenduri ni ada sorang je-Fiza. Dia duk Kuantan skang nih.

Lps amik2 gmbr aku trus gerak ke Spg lak. Kebetulan sbb ari Jumaat tu Mea [adik ipar] ajak pi umah dia. Ada makan2 katanya. Jd takde hal lah..da mmg satu kawasan pun. Lgpun k'org da penah pi umah dia. Sng la nak pi.
Kat umah Mea pun makan nasik minyak..cam org kawen gak. Sj dia wat makan2 sbb kengkawan opis dia nak dtg umah dia. Dkt ngan air-port sanun umahnya. Humangg aii..

Then lps makan kami gerak ke sini...haa.....


Rambang mata wess..

Lepas tu murah2 lak tu..geram je tgk. Aku ada la beli sehelai 2..gmbrnya masa aku citer deco.deco.deco nati la yer.

Jalan2 lagi kat N3 nih. Cdg nak beli pasu. Jumpa da. Eluk lak tu itam putih. Tup2 nyer aku da beratur2 nak byr, ttiba dia kata takleh lak pakai Maybank kad. Lebih RM100 je buleh byr pakai kad debit/kredit..Sudah..
Sbb nya aku kompiden je leh pakai kad tu aku napak ada sign yg tulis suma kad diterima. Tkde lak tulis pembelian lebey RM100 baru leh pakai kad. Oh! geramnya rasa.. aku tinggalkan je pasu ngan bunga2 aku nak beli kat kaunter tu je. Selamba je aku ckp "tkpe lah..sy tak cukup cash". Bukan tk buleh kalo nak beli bunga tu je..tp maleh aku...lain kali tulis la besau2 situ. Kut aku ke buta tak napak notis dia. Ha.. lantak la org igt takde duit ke apa ke. Aku pun bkn nak pakai kad kredit, aku nak pakai maybank kad. Cash kan ada dlm tu. Tau la org dpn aku tu beli brg smpai rega RM784,pakai cash. Itu org da mmg bajet nak berbelanja..aku ni sesambil lalu, mana la nak bawak ribu riban cam org tu. Huuu..nak pasu itam putih..my dear kata pi lagi nati..tp takut da takde pasu tu nati..tskkkk

Oleh kerana geram aku berjalan dari satu ke satu kedai, smbil menceceh tk dpt beli pasu itam putih tu..smbil tu my dear pujuk2. Tup2 termasuk lak kedai baju. Hikss...jumpa lak baju idaman yg telah ku cari2 selama ini [da pakai gi opis pun td] Kan..aku byr pakai maybank kad gak..tp kat kedai ni ada tulis pembelian lebih RM100 aje leh pakai kad. AKu pun tanya 2,3 org assistant kedai tu buleh pakai kad ke tak..kang jadi lagik..mao membebel aku spjg jalan balik.

Dah..puas ati..dan kami pun pulang..Jadi itu la citer 3 persinggahan aku..dan terima lah gmbr ku yg mengenakan tudung RATU. Apahal mengembang2 lak kat tepi tah..tak iron leklok la tu. Lantak lah..

Pnstoberi : Sila jgn nak kecik2 ati ok sbb pengantin mmg akan jd kelam kabut di hari persandingannya termasuk la aku kan..tp aku bkan je kelam kabut,..tp kecoh mecoh.. hua.hua.hua.

7 November 2009

~Bola~

Saja taruk tajuk gitu gaya.
Nak citer pasal Piala Malaysia 2009, tp saja letak tajuk BOLA. Hikss...

Mlm ni ada perlawanan final Piala M'sia 2009.
Agak excited la utk thn ni.
Radio ERA pun tak abis2 promote dgn lagu [ke jingle?] "hoben jang hoben" n 'Gomo Kelate Gomo'.
Maklumlah dua2 negeri ni dah berpuluh thn tak masuk final.
40 tahun kan utk Kelantan.

AKu tak de la follow up sgt citer bola2 nih.
Takde minat pun.
Tp masa tahun 2004 tk silap aku, ms tu Perak vs Tganu. Final. AKu menyibuk gak gi Bukit Jalil. Ada gmbr kat sana. Tp nyer idak la aku rajin nak men scan nyer. Ms tu manade pakai digital2 ni kan. Ms tu Perak menang weh!

Dan lps tu Perak makin tak menyerlah, maka aku pun tak amik port.
Kali ni saja je nak menyemarakkan kemeriahan tu.
Haha.

Takat aku menulis ni-masa da 71 minit 40 saat, N9 da lead. 3 - 0
Stadium yg tadi dipenuhi dgn kaler "merah" da separuh kosong.
Tpnya dipenuhi oleh asap plak tpt mereka2 itu.
Hai..cemna la buleh lepas lak mercun2 tu. Yelah..cemana pihak yg berkenaan nak check ek sorang demi sorang. Tp patutnya kena la. Kata da letak polis bebyk.
Berpuluh ribu yg dtg katanya. Lepas tu ada gak sanggup yg beli tiket2 mahal semata2 nak masuk tgk. Wat eva..aku bkn tgk sgt pun, my dear pun tak kesah..kejap2 tgk Majalah 3, kejap2 tgk Idola Kecil 2 [bes lak aku tgk bebudak ni nyanyi. Aku sker Dayana -comei je..buleh buat menantu nih..tskkk :P :P ], kejap tgk Sehati Berdansa. Suma bes2 lak malam nih. haiii...

Owh ya..pasukan favorite aku utk mlm nih.. hehe.. yelah dedua tu pun aku tak amik port. Tp bila kita berhadapan dgn 2 pilihan, kita kena la pilih satu sahaja. Katakan ada A or B ko nak pilih C lak kan..kalo exam tu da fail da tu.

Pilihan aku..hiksss...aku mmg tak berapa nak sokong kaler "merah". Jgn tnya kenapa..tp mmg bukan antara favorite lah. [no hurt feeling eh utk org2 "merah"]. Tp utk malam ni aku menyokong dan memilih pasukan "merah". Biar la kalah pun [my dear sokong "kuning" okeh..dan ramai kat opis aku tnya pun sokong "kuning].

Bagaimana aku membuat pilihan? dalam hal ini aku mengamalkan konsep "kerana nila setitik, rosak susu sebelanga" [sapa yg tau tu tau la..ke ada org yg makan cili terasa pedas atau pun sapa yg membaca blog ni tetiba pedih mata ke kan. ngeeee.ge.ge.ge...]

Owh...mmg kemenangan di pihak N9- tahniah eh Jang!..hikss. {eh..ada kusi terbakar la kat tpt penyokong "merah" tu. Apa ler derang nih smpai nak membakar2 stadium. Rasional la sket.. tah pehapa tah..aku sokong, sokong jugak tp bab2 buat perangai beruk buruk nih aku mmg tak sokong la]

To cikCha : sonok la korang ek..berbaloi2 tgk kat stadium. :)

Pnstoberi : adat permainan..ada kalah ada menang..be rationale n terima hakikat

6 November 2009

~Aku dan Sumpah Bunian~



Iyer..ai know lah..da abis pun da citer ni.
Skang ni da ganti dgn citer apa..nenek kebaya..nenek kebayan..entah, tk follow pun.
Tp citer Sumpah Bunian ni mmg aku follow lah.
Dan kerana Sumpah Bunian ni ler aku terkena 'sumpahan' gak. Tskkk...

Tau kenapa??

Ha...ini dia...tara.ra.ra...



Apa relate dgn Sumpah Bunian?? Sbb butik ni la penaja tudung dlm citer tu. Kan.. bagus kan marketing strategy derang. Slalu dgr tudung A514N1 je (bukan jenama tudung sebenar..hehehe..mcm la org tatau ye dok??) . Skali skala layan la tudung butik lain lak. Aku ada gak mcm nak pegi Al-Habshee ke [kat Bangi kalo tak silap aku], kat Hajaba ke..tp tak terpegi lagi. Tgk dlm majalah2 tudung butik2 tu pun cantik gak.

Diakui aku mmg penggemar tudung ikin awning nih. Masa memula kuar aku da beli. Masa tu baru sorang 2 je pakai gi opis. Ceh..konon mcm yg terawal la..poyos!..tak, bukan apa, yg lelain tu asik bagi alasan 'tak sesuai ngan muka lah', tak berani nak pakai lah..ala aku gamble je. Tp ramai bg respond seswai plak dgn muka aku yg dan makin tembun mcm pau nih. Dan utk tudung ni aku mmg agak tidak 'berkira ' sgt la. Tkpe la..utk keselesaan kan. Tp tkde la nak beli berpuluh2 helai. Weh..kdg tu rega sehelai je da buleh dpt sepasang batik jacquard..brrrr..

Da lama aku tgk iklan Ratu nih..tp teragak2 nak pegi. Bila tgk citer Sumpah Bunian ni esp tudung yg Nora Danish pakai dlm citer tu, mmg berkenan aku nengoknya. Kemas terletak je. Tkde la mcm citer Nur Kasih tu kan. Yg tudung adik Nur tu..senget2, kembang2 makainya. Tkde butik nak sponsor ker? Citer tu kan kebabom glamer [tp ai tak follow sgt citer tu..tgk pun tak setiap mggu].

Memula mmg gi jenguk kat A514N1 dulu. Tkde sale napaknya. Tudung aku beli masa nak raya retu pun da mahal dah [aku beli dulu ada time ada sale, nak raya kan]. Then baru gi Ratu. Kat Semua House. 1st Floor. Naik je escalator, gi arah kiri, kedai dia paling ujung. Kedai ni tak la ramai SA membontoti ko..sng la nak nengok2. Org pun tak ramai [ms aku p tu ada aku n sorang lagi je customer]. Tp aku jd mcm segan plak. Ye lah..tak ramai org pun kan. Jadi pilih punya pilih, dpt la 3 helai [pasang]. Satu yg mmg pakai ngan baju kurung sbb labuh sket, satu lagi pendek [pakai ngan t-shirt], satu lagi jenis anak tudung [yg ni sbb aku sker pakai kemeja pehtu masukkan tudung kat dlm, jd sesuai la pakai anak tudung ni sbb dia pendek, pakai ngan selendang or tudung Tok Ti pun sesuai]. Yg sorang lg customer tu dia pilih tudung syria. Emm.. aku kureng lak tudung syria nih.

Jadi ini hasil 'tgkapan' itu..ada kaler pink,krem n putih.



Ada diskaun utk ahli. Nak jd ahli kena wat belian lebey RM200. Tp aku ada sedikit teguran lah. Butik ni kena mesra pelanggan sket. Dia nyer SA tu kena lebey ramah tamah. Mcm masa masuk tu tak greet kita. [or mebi dia igt aku bkn nak beli pun..pakai pun sememeh jek], tp bila kita tanya2 derang, derang ok je layan..cuma tak memulakan perbualan. Pehtu ms aku tnya "ada tak tudung putih yg mcm citer sumpah bunian tu" SA tu mcm terpinga2. Eh..patut mgt dia kena la gitau derang da jd sponsor utk citer tu, kena la attract pelanggan dgn citer tu. Tunjuk yg Nora Danish pakai tu ke. Peh tu masa aku tnya pasal ahli tu leh la attract aku utk jadi ahli ke sbb sket je lagi, kata la buleh pakai trus kad ahli tu ke, atau nati bila dtg lagi bwk kawan leh dpt diskaun. Emm..tkpe.. napaknya derang kena improve bab yg itu.

Apa pun dr segi kualiti kain, rs lebey ok la dari yg satu tu. Rega pun macam worth la. Aku puas ati la walo rasa menggigil je masa nak bayau. Tskkk...

Akhir kata meh la kita tgk gmbr ini..aku suka lah..comey je ND nih.


Pnstoberi: baik jgn berlebih2 beli..kang esuk thn depan da kuar pesen tudung baru lak..kan da outdated

~I Know You Want Me~

Bes woh lagu ini. Mau d/load di opis tak leh.
Acces denied katanya [eh..opis ku sudah kuar memo berkaitan pekeliling KSN ttg penggunaan internet ni. Ha Ha..tatau..sapa buat.. hikss....itu aku citer nenati la pasal memo tu ek]

Ari ni kita nyanyi je.
Jum... [lirik tak berapa bagus la..tp..takpe..kita nyanyi je sbb rentak dia besh..aku mmg sker lagu2 style gini]

Kalo nak dgr lagu dia cenggana klik sini. Uno-do'-tres-cuatro

Pitbull — I Know You Want Me

Haha
It's Mr. 305 checkin' in for the remix,
You know that S 75 Street Brazil?
Well this year gon be called Calle Ocho,
Hahahaha

Que ola cata, Que ola omega
And this how we gon do it

Dale,
One-two-three-four
Uno-do'-tres-cuatro
I know you want me (want me)
You know I want cha (want cha)
I know you want me
You know I want cha (want cha)
I know you want me (want me)
You know I want cha (want cha)
I know you want me
You know I want cha (want cha)

(Hahaha)
One-two-three-four
Uno-do'-tres-cuatro

[Verse 1:]
6 to tha clock, on my way to the top uh,
Pit got it locked from brews to the locker,
All I.P uh, big and packer,
That he's not, but damn he's hot,
Label fly but Pit wont stop,
Got her in the car, quit playin' with his (Como?)
Watch him make a movie like Alba Hitch Hock, ha Enjoy Me

[Chorus:]
I know you want me (want me)
You know I want cha (want cha)
I know you want me
You know I want cha (want cha)
I know you want me (want me)
You know I want cha (want cha)
I know you want me
You know I want cha (want cha)

One-two-three-four
Uno-do'-tres-cuatro

[Verse 2:]
Mami got an ass like a donkey, with a monkey,
Look like King Kong, welcome to the crib,
305 that's what it is,
With a woman down ya s*** don't play games,
They up the chain, and they let her do everythang and anythang, hit tha thang
And they love it gettin' it in, gettin' on,
All night long (Dale)

[Chorus:]
I know you want me (want me)
You know I want cha (want cha)
I know you want me
You know I want cha (want cha)
I know you want me (want me)
You know I want cha (want cha)
I know you want me
You know I want cha (want cha)

One-two-three-four
Uno-do'-tres-cuatro

[Verse 3:]
Baby you can get it, if you win it we can play,
Baby I got cribs, I got condos we can stay,
Even got a king size matress we can lay,
Baby I don't care, I don't care, what they say

[Chorus:]
I know you want me (want me)
You know I want cha (want cha)
I know you want me
You know I want cha (want cha)
I know you want me (want me)
You know I want cha (want cha)
I know you want me
You know I want cha (want cha)

One-two-three-four
Uno-do'-tres-cuatro

Rumba (Si)
Ella quiere su Rumba (Como?)
Rumba (Si)
Ella quiere su Rumba (Como?)

Si es verdad que tu ere guapa,
Yo te voy a poner gozar
Tu tiene la boca grande
Dale ponte a jugar (Como)

One-two-three-four
Uno-do'-tres-cuatro

4 November 2009

~Ttg Seseorg~

Prolog

Ha..last mth entry ku adalah minima
Bulan ni berazam mao banyakkan entry.
Diam tak diam..da nak sethn aku guna blogspot ek.

****

Satu hari.
Aku google ttg sesuatu.
Aku taip satu pharase.
Membawa aku utk meng 'klik' satu blog.

Sepintas lalu.
Aku rasa blog ini lain dari blog2 biasa aku ter baca.
Dan rakan2 seblog nyer juga adalah bukan dari komuniti blogger yg aku slalu tgk.

Dan blog nya juga mmg informative utk aku yg perlukan info yg berkenaan.
Napak kemas blog nya.
Jalan cerita nyer tersusun.

Walo sblm ni kalo aku ter 'sesat' ke blog yg layout nyer berlatarkan itam. mesti cpt2 aku kuar, sbb aku tak berapa nak minat bc blog kaler itam..tp kali ni aku terus membaca dan terus je link dgn dia.

Dan lagi bes profesion nye berbeza dari rakan2 blog yg ada.
Cerita dia pun berbeza dari blog2 yg aku follow [samada as a silent reader or noisy reader..eh..ada ke noisy reader..apa2 lah].
Lagi pun aku pun pernah ber profesion [again..ada ke ayat camni] itu juga selama setahun.
Dan aku minat gak bidang pendidikan nih, tp aku tau rezeki aku bukan dlm bidang perguruan [oh..sejak 2 kali kantoi KPLI, aku mmg majuk tak amik dah smpai la da cukup umo nih..hikss]

Skang aku udah jd follower dia.
Buat kawan baru ku itu..salam perkenalan dan mungkin ada hikmah di sebalik "penemuan" baru ini. Moga awak juga tabah dan bahagia menghadapi hari2 yg mendatang.

****
Epilog

Ada prolog je, epilog nan ado..tkde idea dah. Huhu

~Should i???~

Prolog :

Oh! Entry pertama di bulan Nov.
Napaknya bln lps entry aku adalah thp minimum. Mengapa?

******
Pagi ini.
Smpai opis. Duduk tpt. Simpan hbeg dlm laci. On PC.
Bkk gmail, ada 2, 3 emel masih blum dibaca..biasalah..kat gmail byk emel notification dari mukabuku aku je lah.

Tetiba kan...ada satu ini :

Hi Ida,
Ash **** added you as a friend on Facebook. We need to confirm that you know Ash in order for you to be friends on Facebook.

Owh!!... aku penah napak nick itu.
Tp mana dia tau aku ada mukabuku.
Owh....aku tau sbb dia bc blog ini. Sbb retu aku ada citer pasal muka buku.
Lagipun kat sidebar ini ada kan link trus ke muka buku aku.
Tp..aku rs dia tak tgk pun link tu. Aku percaya.

Eh..tp mana dia tau nick aku ek??
Aku rasa aku takde "kawan" ngan "kawan" dia.
Ato mungkin "kawan" aku ada "kawan" ngan "kawan" dia..jd dia dpt trace aku.
Oh! Facebook ini mmg laman soSIAL yg mendekatkan hubungan persahabatan.
Ko leh jumpa kawan kepada kawan kepada kawan ko pehtu ko dapati dia adalah kawan ko jugak. Ha...gitu complicated nyer persoalan pun dpt dipermudahkan dgn hanya satu "klik". Hiksss...

Sebenar da lama aku tak bkk fesbuk aku (2 mlm adalah lama bagi aku).
Ada byk gak request friend yg masih pending.

Should I approved him?

Tp apasal lak aku tak leh approved. Org no. 2 pun aku approved kan??

Ni yg buat serba salah nih. Kenapa?

Aku rasa aku tak perlu la tau life dia. Tak perlu lah tgk gmbr2 hepi famili dia (kalo ada la kan..tentah dia nak upload gmbr pun tatau malas) Hiks....

And i know...he's read my blog. Hik hik hik..

Tp kan..apasal plak..apa masalah dia? Apsal lak aku tak leh add dia as my friend. Yg no. 2 itu pun elok je aku add..(siap smpai gado2 lagi bila dia komen menda yg aku rs macam tak suka).
Itu takpe sbb tk byk pun [takde] gmbr2 one happy family tu.

[eh! kalo ada pun..apahal?? terhiris?? terluka?? takde kan?? so??]

So, should I ??

Boleh je la approved. No hal lah. Lagi suka per..lagipun dia yg nak add aku tau..bukan aku add dia [poyoooooo - sila nada kan sebagaimana iklan yahooooo itu]

Oklah..kang balik aku approved lah.

******
Epilog

Aku rasakan bulan Oktober berlalu cepat sekali. Sbb tu entry aku di bulan Okt adalah di tahap minima.
Oh!! lepas ni da bulan Disember...Ada rasa seronok,ada rasa tak seronok.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign