Pages

26 July 2009

~Kaf Alif Win~

Ari minggu retu. Berulang alik ke Pandan Indah.
Majlis kenduri kahwin anak sepupu aku. .Mak aku nyer anak saudara nyer anak.Kira anak saudara aku la kan.
Dulu ms kenduri aku, derang da berpeluh2 berpanas menolong kan..ni kira time nak membalas la.
Ari Rabu lagi da amik mak kat kg. Mlm tu gak kitaorg ke umah kenduri tu. Saja igt nak ziarah smbil survey jalan. Retu penah p masa tunang.Wakil mak la kiranya masa tu sbb mak tk dpt dtg. (Dah la masa tu inai masih merah di jari. Ewah!)
Tup2 smpai umah kenduri tu ada doa selamat rupanya (ala-ala kenduri menggantung) Aku lak idak la berbaju proper utk kenduri doa selamat ke apa ke. Pakai t-shirt ngan suar track ajer. Kira ok aje lah. Duk dapo je kan.Lepas makan suma balik la.
Ari Jumaat baru mak gi balik ke umah kenduri tu. Mak nak tido sana..tp aku dtg masa ptg Sabtu which malam tu derang nikah. Tk gi pun majlis nikah. Derang nikah kat masjid. Masa ni ada gak citer tak berapa nak bes sbb keta romb lelaki kena pecah. Byk brg berharga termasuk kad T n G kena amik. Sgt busuk la pencuri tu sbb dia mencuri kat kawasan masjid. Mmg bongok lah.
Dah kul 12 lebey baru balik umah. Mak aku tgk gigih tul menolong. Takde plak dia rasa mengantuk ke apa ke. Mungkin dia kesian kat anak sedara dia. Lagipun mak cam ganti mak dia la yg dh takde. Tkpe..aku ok je..tunggu je lah kan.
Baju nikah anak buah aku ni sgt cantik. Aku ada amik gambo dia tp tu guna kamera. USB tah kat mana..so..takleh download. Dia pakai ala-ala jubah. Mmg very nice la aku tgk. Slalu org buat kebaya la apa la kan. Cantikk...tp dia pun mmg sedia cantik.
Pagi Ahad tu pegi awal lagik. Ada khatam quran n marhaban. Bekpas sedap sbb ada lontong, kuah kacang,sambal sotong,kuah lodeh. Sedap. Lepas tu tolong2 potong buah utk rojak buah then lepak je ngan anak buah aku,kakak aku..majlis sanding kul 2pm..
Aku tggu smpai dkt kul 5. Mak la nak tggu smpai abis majlis kan. Derang ada sesi potong kek lagi.
Yg bes, hiasan suma guna fresh flower. Mmg napak segar la. Baju derang pun kaler cantik gak. Ala-ala pink purple. Apsal tetiba mcm tak menarik je aku nak citer pasal wedding ni ah. Tgk je la gambau yer.Derang tak pakai flower gal..tp dia pakai "hang tuah"..bagus..mencipta kelainan.



Atas tu gambau derang potong kek. Masa tu takde org dah..ramai da balik. Tggl sedara mara jek.
Bawah tu aku ngan anak2 buah yg berpakaian seragam. Derang ni gak la yg nolong2 aku. Sblh tu mak aku ngan cucu2 sedaranya.


Puanstoberi: takde pun sedara mara sibuk tanya soklan cepu emas..see..sedara tk nyibuk pun.. org2 luar ni yg sker jaga tepi kain org ni. Tp.....suma sedara kata badan aku da naik. Haha.. takpe..ai tak kesah..mmg ye pun.senang ati katanya..lalalalalla


24 July 2009

~Rest.Rehat.Break~

Last week.
Ujung minggu.
Ari Sabtu.
Aku n My Dear.
Ke Port Dickson.

Mula2 mcm ada sdikit konflik la ngan my dear utk ke PD nih.
Usul utk ke PD ni pd mulanya mmg kurang mendapat persetujuan dari my dear.
Tp teknik memujuk haruslah padu dan jitu (eh...mcm tak kena je words ni)
Setelah puas bertikam pisau lidah..maka akhirnya pegi la jua.

Dah tghari pun pegi tu.
Bertolak dari KL jam 11 pagi.
Singgah di KFC lps tol Sg. Besi.
Drive thru shj.
Try yg ini. Sedap.. tp kalo makan pepanas la.

Kalo da sejuk benyek tu..sendiri maklum..buleh ter meluek dlm keta.
(err...aku penggemar cheese skang nih..esp cheese cair tu)
Makan dlm keta..smbil suap2 my dear yg drive.
Bebola ayam tu pun sedap.
Selain tu beli snack plate utk dinikmati di bilik hotel (err...PD takde KFC ke?? huhu..alang2 da singgah tu..trus je la beli)

Kuar hway PD kami survey2 hotel area Teluk Kemang.
Takde yg menarik.
Tiara Beach mmg bukan dlm listing..saja2 jalan tgk eagle ranch yg penah jgk di short list kan dulu..takmo arr...jauh dr laut..lak tu mcm kem bina smgt ajek..
Pusing balik ke area PD.

Misi kami ke PD ini mmg kira mcm gamble je kalo nak overnite.
Kalo ada..ada ler..takde kami kembali ke KB Resort je.
Jadi..pegi lak ke residence..ini best gak..style chalet..tp masa tu ada yg RM300++.. utk gomen leh dpt 340 katanya..tp...takmo ah..tpt ni cantik..nati la kut nak bwk family ke. Seswai la.
Then kami ke sebelah dia..Selesa Beach Resort.
Tanya. Ada lagi. Tp bilik yg ada 2 katil single je. Tp nati katil tu leh sambung la.
So, kitaorg KIV dulu la.
Kut2 ada lagi bilik yg menepati kami.
So..pegi la glory beach resort..(eh..ke bayu ah?) tah..lupa dah..
Takde gak yg murah..tggl apmt Rm300++.. takmo ah.
Guard kat luar tu siap ckp ngan kitaorg
"u tnya itu lelaki india pakai baju belang biru..dia ada bilik boleh sewa"
Erkk..dlm hati aku..percutian pun ada ulat yer.
No..no..kami bukan terdesak..
(Atau mereka igt kami couple yg sengaja mau carik bilik..haha..tunjuk N-Kad kang baru tahu.. huhu )

Lepas tu pi tpt yg aku ngan mak,abg aku penah duduk thn 2003 dulu.
Corus.
Sini mmg apmt type la.
Saja nak tnya. Tp kat tpt parking da ada budak2 moto kasik kad kat my dear.
Aku tgk alamat kad tu "Corus Apmt"
Makna kata..derang da sewa apmt tu..then derang sewa lak kat kita.
Rega aku tatau la..tk tnya...tp kompem la lebey dr sewa biasa tu.. takkan dia takmo untung kan,.

Sama gak ms aku tnya kat Mayang Sari (kalo tak silap aku nama hotel ni..sbb tak penah lak aku tgk kat dlm web..mebi hotel baru. Tpt ni pun not bad gak..tpt ni mcm privacy..lps tu mcm ada tpt nak wat bbq ngan family..laut pun dkt)
Pun da ada "ulat" sedia menunggu.
Ms masuk entrance je aku da napak org ushar keta k'org.
Dalam hati "ni sahih ulat gak ni"
Mmg betul pun..elok kitaorg kuar lps tnya ada ke tak bilik tu dia lambai2.
Aku ckp kat my dear takyah layan..maleh ah aku.

Dlm perjalanan napak Avilion (emm....mmg tak perlu tnya...ini kalo nak baik aku booking)

Dan akhirnya kami kembali ke Selesa.

Haha. Seb bek tak jadi Pak Pandir atau yg dikejar beciciran,yg dikendong tak dpt eh..terbalik suda..betul kan la sendiri.

Aku da termalu2 ngan budak kaunter tu..tp dia ok je.
Lps swipe card,dpt kunci trus nak naik bilik.
Tup2 bilik takleh bukak lak (ini hotel bukan pakai swipe card okeh..ini pakai tombol)
My dear trun balik..pehtu staff derang tolong bukakkan.
Siap gitau cara2 camna nak godek pintu. ada style rupanya nak bukak bilik tu.

Ok..lps masuk bilik..apa lagi...makan la...bes gak selesa ni.
Mulanya aku tak shortlist sbb Selesa ni bebdk opis aku penah pegi utk kursus induksi. Kata derang tak bes.. tp aku tgk ok..bilik pun mcm luas gak la. Ada balkoni utk menikmati matahari terbenam..konon la..

Makanya lepas makan2, kitorg tido..haha..baik la duk kat KB Resort je kalo nak tido.
Tp lps tu bgn solat asar..then trus terjun mandi laut. Sgt seronok...
Aku ni kan mmg sker mandi manda ni.

Mlm makan kat pekan PD tu then pegi pasar malam..tak beli apa sbb da kenyang..beli jagung jer. Round2 lagi smpai ke Teluk Kemang..balik bilik..zzzzz.

Pagi esuknyer slps bekpas mandi laut lagi..

Tp..aku ada citer masa bekpas ni tau.
Kira hotel ni mmg penuh la..so, ms bekpas tau jelah..sure ramai.Aku turun pun da dkt kul 9pg.
Igt da abis da makanan.
TP..mmg masa k'org masuk tu makanan da sket.
Makanan dlm tray tu kan mostly da abes.
Yg tinggal mee jer.
Tup2 dtg sorang brother ni..amik gambar..(ha..rasa dia ni blogger ke? ahaks)
Dia amik gmbr guest yg tgh beratur..tray2 yg kosong.
Ha...ms tu gak supervisor F n B tu dtg...kerah anak2 buah dia bhgnkitchen tu antar makanan.
Dan2 tu..nasik lemak nyer tray penuh...ayam rendang yg kosong td da ganti ngan kari ayam.
Suma2 makanan jd banyak..hahaha...meriah la aku mkn..
Tp..takde la..aku mkn nasik lemak, roti canai (sedap..rangup) tp share je ngan my dear.
Jadi..korang..kalo gi hotel kan..agak2 makanan dah abis..kosong tu..ccpt amik kamera..wat amik gambo..sure derang kelam kabut.

Tp..aku tk salahkan pihak hotel 100%. Ini pun salah satu tabiat org Mesia ni..makanan bufet je mesti org akan amik mcm takleh mkn utk esuk. Masa aku pi hanimun kat Pangkor tu..aku napak org amik roti tu mcm thp satu plastik besau roti gardenia tu. Ha..bygkan la..aku igt ada 18org ke satu meja tu..tgk ada 4 org je..entah...
Masa gi Genting tu..cina sblh meja aku..penuh tu pinggan dia..amik nasik lemak la..roti la..dan tah apa2 la..mmg penuh..last2 tak abis...serius..time tu aku rs nak snap je gmbr..tp maleh ar..mmg sakit ati tgk..walo kat dlm dewan mkn (kat Genting ni aku pggl dewan je lah sbb mmg besau giler tpt makan dia..dh la 2 tgkt) tu ada tulis sapa amik makanan tak abis kena caj ikut gram.

See..mebi pihak hotel da bajet..tp makanan tu tak cukup utk kami2 yg makan lewat nih.
Ato mebi derang tak buat banyak.
Apa pun..aku tak la kesah..sbb aku bkn makan sgt pagi ni..my dear je sesibuk ajak bekpas..ikut aku mao tido je smpai check out (apa kes la aku ni..baik takyah meronta2 nak holiday)

Tp..kejadian brother tu amik gambar menimbulkan kekalutan gak dikalangan staff yg duty pagi tu..hehe..yelah imej...ce korang google selesa beach resort..kut2 ada ke gambo tu tertempek kat memana web ke blog ke. Heheh.
Apa pun makanan derang ok gak..takde la tak sedap bak kata org yg gi induksi tu (aku rs sbb derang da duk 2minggu kat hotel tu..tu yg jd tak sedap)

So..ini lah percutian ku yg secara gamble..
My dear kata lenkali leh pi lagi,..yeyy..yeyyy..
Tp..nati nak pegi better booking lah..sbb biarpun tgh bulan..tk cuti sekolah pun..suma hotel penuh..ramai org KL bawak anak dtg mandi manda kat sini. My dear pun buleh terserempak ngan kawan sekolah dia.

Gambar tk byk la..ada ni jer..

Check out kul 11 lebey..gamble balik ikut jalan lama. Lps kuar hway PD tu, lalu kut Seremban,Mantin (smpat beli cempedak n pulasan),Beranang,Semenyih dan smpai la Kajang..singgah umah akak aku kat Bdr Mahkota...makan mee kari..hehe...save bajet utk lunch.

Bes gak jalan lama ni..memula igt kena lalu Sepang suma tu..tup2 mcm tkde..entah..kat mana tah jalan tu.Kira dkt je kalo lalu jalan lama pun.

So...nxt holiday..after raya lah...kemana yer???? Jum kawan2..kita gi reramai..Melaka maybe..mengimbas memori di Lendu (erkk...H1N1)

Pnstoberi: mmg heaven sesekali berehat nih..hilang rungsing..mmg sker sgt dpt bercuti

20 July 2009

~Cuti-Cuti Malaysia~







Kat mana ni yer???













Akhirnya....... hajat tercapai jua..











YeaYYYY!!!!.... Puanstoberi dah happy.....






Tenkiu My Dear.....
Nantikan entry berkaitan (huhu..mcm la ada org duk ternanti2 entry aku ye dok' ?? )

17 July 2009

~Need A Break??? Jgn mimpi la..~


Igt nak berehat2 smbil menikmati pemandangan matahari terbenam di pantai..
Tp...usah berangan la..duduk je la di KB Resort nih..

Sekian. Terima Kasih.

Yang Benar,
Puan Stoberi Yang Sedih Angan2 Nya Tak Kesampaian

~~~~~~tskkkkk..................... :(

14 July 2009

~Need A Break~

Desa Lagoon Resort

Glory Beach Resort

Avillion

Bayu Beach Resort

The Legend Water Chalet


Sure korang tau kat mana resort2 ni kan..

Emm...i need a break a.k.a 1/2 year anniversary honeymoon (ada ke term tu???huhu).. tak la..saja mau rehat2 aje..eh..retu da bersanding kan,...mesti la ada honeymoon. Ahaks!

Pikir2 mahu pilih yg mana yer..Avilion n The Legend tu saja nak tempek..itu utk anibesari ke buleh la..bajet utk tgh2 bln ni resort biasa2 sajek..glory tu pun mcm ok..bayu pun mcm ok.. sengaja tak mahu booking..mau walk in aje..takkan full kut tgh2 bulan neh..kalo full gak, balik KL bercuti di KB resort sudaaaa.. :P

11 July 2009

~Eh! Bersanding lagik!~

Memula kita mekap dulu...


Taraaaaa............. sapa la yang bersanding lagik tu yer...


Ada makan beradap bagai ha..betui ke korang bersanding lagik nih...ni bukan pengantin baru da ni..ni pengantin basi lama..ekekekekke
Pengantin makan tanpa ragu-ragu.. (uih..dulu masa sanding bebtul kan ngidam nak makan udang panjat nenas..kali ni makan je la tanpa segan silu..haha)


Ni pelamin ni mcm da ada je kat entry sebelum ni...tp retu ada seorg budak chubby je.. tp.. skang da ada pengantin lak yer atas pelamin tu..
Kereta lembu...dari Melaka...



Haha..apa kes la pengantin yg da nak masuk setahun ni sebuk2 bergambar kan..mesti ada yg kata...poyo ajek.. ala..poyo pun poyo ah.
Okeh..citer dia camni..

Ari Jumaat lps lunch tu peg dr dept promosi call. Nak mintak jasa baik katanya. Ingat kan apa la. Rupanya nak suruh aku n my dear jd pengantin utk majlis makan beradap ari Sabtu. Baju n mekap di sponsor oleh salah sebuah butik yg join promosi kitorg nih. Ini sebahagian dari demo/gimik utk promosi kerja kahwin ni.

Derang mmg nak amik org yg baru kawen (baru??? smbil angkat kening). Padahal ramai je org bhgn promosi tu baru kawen. Tp kata derang bos derang tak bagi sbb derang organizer..kira mcm tuan rumah la. Jd,tu yg derang tnya k'org..lagipun kitaorg kan dua2 seopis.

Memula tnya my dear..dia mcm taknak memulanya.. tp dia ckp gak kalo pakai baju ni buleh la tgkp gamba kat pelamin yg kat Laman Wau tu. Ha...aku pulak mcm xcited plak..betui gak kan. So..aku kata 'on' je kat peg promosi tu..atas sbb utama nak amik gambar sekitar2 kompleks ni. Kan retu ms aku kawen aku angan2 nak wat outdoor kat sini tak jadi..

Bincang2 nyer bincang ngan my dear akhirnya dia pun akur ler (hai..paksa rela la..tak ikut kang majuk..itu katanya..hik hik)

Ptg tu lps opis hour gi fitting..erkk..besau giler baju..
biasa la badan aku ni kan..jgn berangan la ada baju fit je dgn aku. Oleh sebab ini gak my dear takmo join tu. Dia kan da fobia baju ms sanding kat Perak tu..besau gedoboh ajer.
Butik yg kitaorg nak amik tu pun mcm "ala-ala nak taknak je layan" yelah..aku tau la kan..model yg nak pakai baju dia ni dah le tak lawa..kecik lak tu.
Aku pun kata la kat pegawai in charge tu tak pe la..carik je la org yg senang nak carik saiz. Tp derang carik gak butik lain..dapat satu butik..tgk baju n mintak dia mekapkan sekali.
Ni kira sponsor la..di samping tu turutla promote kan butik derang. Ada baju songket purple..uih...ni mmg kena la..napak pun mcm buleh pakai. Tak la besau sgt. My dear sesiap tnya kat owner butik tu saiz dia ada tak. Owner tu kata ada..buleh je. Tp,..my dear still was2..dia mcm da fobia dan masa kat PJ pun terpaksa pakai baju sendiri. Ok...lupakan pasal tu..dah puas citer kat blog lama.
Jadi..kompem la kami akan jadi pengantin untuk makan beradap. My dear bagi term n condition kat aku, kalo nak join makan beradap nih tak payah la nak amik gambo sana sini..awak tu bukan leh caya katanya..kang nak amik gambo sana sini..masuk blog la..masuk facebook la apa la.. hik hik..dia suda kenal isteri dia ni. AKu pun ha kan je la.

So, kul 3 pm aku start mekap. Kira gamble je..baju langsung tak fitting. Apa lagi..aku pun biaukan je muka di mekap..Lepas siap mekap pakai baju..ukur badan mcm dah ok (kan aku da gumuk..)tp kain dia besau giler...tgn baju mmg gedoboh abih la..
Tp...mak andam ngan owner tu 'bega' kan baju tu smpai la napak sesuai kat badan aku. Cuma tangan tu ttp napak besau while my dear nyer baju ok lak! Eh...rezeki dia la..supaya mood dia ok. Mmg baju tu ok walo baju silang..dulu my dear tk leh pakai baju silang sbb besau giler kali ni ok plak.
Owner butik tu kata kalo amik baju kat dia..mmg dia akan alter baju tu ikut saiz kita (ni kalo sewa baju utk kawen la) Katanya dia ada tailor yg akan buat suma tu, Bagus la tu kan.
Mak andam pun ok. Kak Ija nama dia. Sgt friendly.Mekap pun cantik...smooth je. Ini le dia kak Ija tu (wahh..promote sket Kak Ija) Sempat bertukar no phone n dia amik add blog aku ni. Dia pun ada blog tau..tapi malu nak bagi katanya..


Jadi..apa la nama butik yg men sponsor baju kami tu yer. Ini la butik dia. Bes tau butik ni..ada complete pakej butik dia. Katering suma lengkap la..kira macam di bawah satu bumbung.Ni blog dia : http://dlarossa.blogspot.com Buleh la tgk..kut ada yg berkenan. Kedai dia kat Taman Prima Saujana, Kajang.

Lps mekap suma ada photographer amik2 gambo kat booth butik D'la Rossa nih. Then derang pasang bunyi kompang berarak la kami smpai meja makan beradap.. Kain ni agak besau yer..sbb tu aku kena pegang..


Aduh..tetiba mcm berdebar.. tp kali ni aku dpt makan udang panjat nenas smpai 2 ekor. Ekekek..selamba...sedap je makan tak mcm masa sanding bbtul dulu. Lps tu kitorg pun photoshot la sekitar2 kompleks.
Kesimpulannya, dapat la gak aku merealisasikan impian aku utk bergambar memakai baju pengantin di sekitar opis aku. Pakai baju tradisional siap ngan sanggul lintang tu lagi (eh..ye ke nama menda tu sanggul lintang) Hehe..tenkiu my dear..mmuahhh!!!

Tp..ramai sgguh komen kat facebook kata aku chubby..haha..mmg la korang..diakui oleh sirim..mmg chubby dah..cuba tgk gambo nih..7 bln lalu..mmg la tak sechubby skang kan..huhu


Pnstoberi : sungguh berbeza ketika memakai baju pengantin hmpir 7 bulan lalu..sbb masa tu tak chubby..skang..ha...amik ko..sedebuk pipi tu napak..hua hua hua

9 July 2009

~Apa Beza Mereka Ini~

Hua Hua..tetiba..apa kes??
Ini...slalu aku kompius tau..
Photobook la..custom la..coffe table album lah...

Ala..ni album yg org slalu buat utk album kawen.
Kan ada photobook la,storyboard la,custom..sticky..
So..meh tgk apa beza mereka ini.

1.Coffee Table Album

credit to this site : www.photobymandi.com

Ini album aku utk wedding kat PJ. Aku nyer tu PG aku buat 20pages. Gambar secara turutan (makna dari aku turun keta smpai la outdoor) dan ada gambar di edit.
Kulit dia tebal dan kertas dia mcm kertas majalah tp tebal sket la (aduh..aku tatau mau panggil apa ini kertas) ada gak yg buat kertas kesat sket..
Advantage album jenis ni dia ringan la..so easy nak bwk ke sana ke mari..dan murah la sket dr storyboard..
Disadv - kut2 nati ada anak..anak tertumpah susu ke atas album ni..mmg masak la..tp..kalo napak cpt..buleh lap2 lagi..tp..kalo lama..lunyai gak ketas tu.
Jadi..simpan leklok sekiranya anda memilih album jenis ini.
Album ni tak ramai yg pakai dan bila aku tunjuk kat opis n adik beradik aku retu ramai yg sker la..sbb jarang tgk kan. Mcm kagum je derang tgk..hehe..anyway..thanks to my photographer la masa tu..aku sgt berpuas ati dengan keja beliau..hehe. Web dia ni.. http://www.faminfaizal.com kut2 ada yg mencari PG nak kawen kan.

2. Custom album


credit to :reborndesignconcept.com

3. Storyboard album


credit to: mrasyaz.fotopages.com

See..ada persamaan kan custom ngan storyboard. Sebenar aku pun tak phm custom ngan storyboard ni..aku tnya PG aku kat Perak tu dulu..dia kata custom tu storyboard la..disebut storyboard sbb gmbr disusun ikut turutan event start dari majlis nikah ke persandingan ke outdoor ke memacam la kan (story kan).
Custom ni mcm coffee table la gak tp tak la ketas dia tebal la..dan licin..tak perlu risau la tumpah air..leh lap ajer..
Bes album jenis ni..aku mmg buat utk majlis kat Perak..tp..huk huk huk sedey..impian tak tercapai..takpe..esuk aku pi turun bwh ni..tempah kat PG yg buat promosi kat opis aku ni jer.
Custom ni ada memcam saiz..ada saiz A4, ada saiz A3 (besau gabak nih..aku penah tgk..opismet aku buat) Dah le besau..berat lak tu..susah sket la nak usung ke sana sini.

4.Sticky album


credit to: sutranansehelai.fotopages.com

Ini pun bes gak..buat sendiri pun buleh..Masa tunang aku suh PG aku buat album jenis ni je.
PG aku yg amik gambar kat PJ tu promote album sticky ni dia kata "album sticky ni bukan yg jusco nyer tau" hehe.. kira xclusive la. Tp mmg ramai PG yg buat black sticky album which mmg napak xclusive la.
Aku tak amik pun sticky ni sbb utk sticky nih aku plan amik gambo then print je sendiri.. Jd plan aku, masa wedding aku ada coffee table album, storyboard n sticky (suma jenis la konon..tup2 satu suda ter kehel..sedeyy...)
Sticky tu mmg ada la. Thanks to anak buah aku yg pandai amik gambar. Aku sgt2 suka sbb -satu ; aku tak suh pun dia amik gambar..dia yg amik sendiri..kedua..gambar dia suma cantik2..angle dia amik tu ok je. Takde la mcm stgh org tu..gegar la..blur la..napak kaki je la..dia mmg ada talent lah aku tgk. Kira gmbr dia mmg ada subject yg dia focus. Bagus dia ni..aku nak suh dia jd freelance lah.
Album takyah beli sbb si Hana n si Hasta (eh..dua2 H la nama derang ni..dan kebetulan mereka ni member mesra.net) Elok2 plak si Hana bagi kaler biru (which tema umah PJ) dan Hasta bagi kaler kuning (which tema umah aku) sgt seswai tau korang kasik nih.

Jadi..itu la dia jenis2 album nyer. Boley paham dah kan..photobook tu merangkumi la.. suma tu photobook la kan..kecuali sticky tu..so..enjoy..aku mmg sker bergambar dan satu hari nati (or mebi masa 1st annivesary) aku nak amik gambar lagi ngan my dear. Dan aku juga tidak teragak2 nak kuar duit utk gambar..sbb tu masa tunang aku amik PG gak utk abadikan momen2 indah aku. Dan beribu gak utk wedding (termasuk nak buat lagi sekali sbb da poblem tu) Huhu..mujur mak aku tak bising. Must have lah..aku takut org lain tangkapkan nati jd tak puas ati.

Sementelah aku da bercerita pasal album2 ni kan..aku citer skali la pasal Photographer (PG). Mmg ramai leh amik gmbr..tp nak membuatkan gambar tu menjadi 1001 satu cerita dan 1001 kenangan itu la yg susah dan itu la kita nak carik. Untuk majlis sekali seumur idup mmg la kita mau kan yg ter baik.

skang ni mmg da bercambah2 PG yg buat bisnes amik gmbr kawen. Jd aku nak citer sket la pasal PG ni. Bila kita da keluarkan duit yg agak byk mesti la kita nak gmbr kita terbaik. Bila nak carik ter baik itu yg poblem sket. Mcm aku retu..nak carik PG Perak ssh sket la sbb tak byk. Aku jmpa PG aku masa aku tunang tu la.. itu pun last minit abis lah. Ahad nak tunang, ari Khamis baru aku deal n trus amik (thanks to d technology.aku gamble search Ipoh Photographer. So, kuar la antara2 PG kat Ipoh tu).

Spti ramai yg da tau..gmbr aku kat Perak alami sdkit poblem which aku tk dpt apa yg aku nak. Aku amik pakej utk storyboard. Dpt deal pun rega ok..tp...org kata bukan rezeki kan. Aku tak salahkan sepenuhnya PG aku..cuma aku agak terkilan sbb dia sub pada org lain.. itu la yg menybbkan timbulnya poblem tu. Masa aku tunang retu pun mmg member dia amik gambo tu tp dia yg edit dan gmbo mmg cpt siap (within 3 week-sticky album). Dia pun agaknya trust sgt pada kawan. Apa pun gmbr yg kawan dia amik n edit tu mmg cantik2..tkpe la dah berlalu pun..lagipun dia responsible n refund balik duit aku da bayar. DIa amik upah amik gmbr je..soft copy pun aku da dpt. Dia mmg kata dia buleh buatkan smpai siap..tp..entah..masa tu aku da malas..

Jd skang aku da anta softcopy tu pada PG lain. Yg join promosi kerja kahwin kat opis aku nih. Tatau la cemna naseb gmbr tu.. kalo ada rezeki ada la. Aku buat storyboard dgn rega RM350- 8' x 12'-2- pages. Ok la gak tu..kalo dikira2 balik kurang 1k la aku buat. Harap2 suma ok.

PG aku utk wedding kat PJ ok. Mmg ok sedari awal. Start dari dia dtg introduce dia nyer album smpai la dia siapkan coffee table album aku. Mmg puas ati. Aku qoute dia by emel je mulanya. Rega dia pun ok..dia dtg opis aku..tunjuk contoh album suma. Lps tu seminggu sblm majlis dia emel tnya tentatif majlis. Dtg awal utk amik gmbr aku mekap..then shot kat PJ lak..smpai la outdoor..then within 3 weeks camtu dia emel kan gmbr2 utk storyboard tu. Fail zip tu..mmg gmbr besar sbb da kena edit kan. Suh aku pilih..mana gmbr yg tknak buleh la buang, Then dia print and dapat la gmbr yg aku mmg puas ati.

Ada member aku lak..yg kawen bln 12 (lwt sket dr aku) baru dpt gmbr minggu lepas. Dia pun ada poblem gak bila PG dia dok dolak dalih. Cumanya member aku ni guna konsep sabar menanti which aku ni mmg tak sabar langsung. Hehe. Tp..setgh tahun tu..seb bek la tak beranak lagi..huhu.
Ckp pasal beranak ni..ada gak PG yg offer pakej utk gmbr 1st baby. Memacam kan. Seb bek la member aku yg amik tu bunting pelamin. Kut dpt kat aku..entah la..lelama PG tu pun da lupa.
Ada gak pakej yg tak dpt soft copy. Dpt hard copy album storyboard je. Utk soft copy dia kenakan lain bayaran..errkk..
Ada gak pakej PG yg ikut jam. Sejam - RM100. Ada gak rega ikut seniority..lagi da lama PG tu lagi mahal.
Memacam kan..tu lah..pepandai kita la utk mencari yg terbaik. Apa pun..kadang apa yg kita harapkan tu menjadi apa yg kita harapkan..tul tak??

Ok lah..dh la tu..skang ni aku tggu je la gmbr aku tu..aku rasa la kan..tulah kut amik gmbr kat tp sungai retu..muehehehehhe

7 July 2009

~Promosi Kerja Kahwin 2009~





Okeh..memula kita layan gambau pelamin dulu..bila napak pelamin ni..bayangkan skali ada bau bunga rampai (sbb aku skang ni pun terbau2 bunga rampai..emm..wanginya..balik kg ni nak amik daun pandan nak buh kat bilik la..baru mcm mood pengantin baru..cehh..!)

Lepas tu layan gambau tuan punya blog yg dah chubby..ko amik la gambo kut mana pun.. TETAP napak chubby okeh..
**(zatul..amacam..ada perbedaan tak osmet mu ini dulu dan skang)
Tu ada gambo aku duduk kat pelamin tu dua kali snap. Sekali tu napak gemuk. Aku suh akak yg amik gambo tu amik sekali lagi..aku siap duk tnya gaya cemna yg tak napak aku dah gumuk nih..menggigil tgn dia nak amik sbb ketawa..siap ckp..ha..mmg napak gemuk pun ko dah..hemm...mmg sket lagi aku jd garfield lah weh. Dan gambo berdua tu lak aku ngan akak yg tulung amik gambo aku tu ler. Kak Lin nama dia. (dlm blog lama ada la aku citer dia ni adviser aku. Syg banget sama ini kakak). Gambo berdua tu aku sker sbb fizikal aku masih napak mcm thn lps. Hua hua hua..
Lepas tu layan gambo yg takde gambo aku. Tu tangan tak bedong la tu. Amik gambo menggigil. Tp gambo usherrette reramai duduk tu aku soka tau..sbb spontan. Mcm comei je derang duk reramai tu. Sayang gambo ni blur...tskkkk.... tu pasukan penyambut ttamu opis aku ler. Ramai kata baju kami cantek..iye ker?? iye la kut. Huhu :P (baju pree..pakai je la..)Ni majlis soft launch pagi tadi. Suppose menteri yg dtg..tp dia ada tugas yg lebey penting di Manik Urai. So, ada Timb Menteri. Aku dan team cam biasa la..penyambut tetamu. Berdiri smpai nak sakit kaki. Ada majlis perkahwinan 1 Malaysia ms soft launch ni. Makna ada demo perkahwinan melayu,cina,kadazan,baba nyonya,india dan org asli. Ni kerjasama kitaorg ngan JKNN.

Ha..aku jmpa blogger kat sini iaitu cikmadulebah. Ada amik gambo ngan dia..memula dia cam takmo tp aku kata tak masuk dlm blog..masuk dlm fesbuk je. Hehe..jd takde la gambo ngan dia dlm blog ni. Tp..gambo tu terang..dan yg penting kami sesaiz je. Hehe..Cikmadulebah..gmbr tu ada dlm fesbuk jer. Aku tau dia keja JKKN..lps tu pagi td aku da masuk blog dia,dia kata dia mmg dtg..so, buleh la jumpa. Memula cam segan giler nak tegur. Lps tu dia senyum..aku pun senyum..pi la kat dia salam2 suma. Hehe. 1st time okeh jumpa kawan blogger. Eceh. Cute eh dia ni.. dia pun saiz2 aku gak (err..mebi dia tak sechubby aku kut).

Dan..meh layan gambo ini pula..


Apa menda ni?? seprah meja kah?? huhu..yup! dulu aku panggil tudung ini tudung seprah meja (eh..kowang tau ke seprah ni apa menatang?) alas meja la ato alas makanan la. Umah aku byk seprah ni dan mak aku cukup marah kalo tak bentang seprah ni kalo jamu org makan..tp aku tgk umah in law aku ok je. Eh..bukan nak ckp pasal seprah..nak ckp pasal tudung ni.
Ini tudung jenis baru yg sulam tgn tu. Ada manik2 yg dijahit (kompem tak leh masuk mesin basuh..aku ni mmg jenis humban tudung dlm mesin je biau pun ada batu..yg ni tak bley la..berterabur manik ni kang..jahanam mesin...jahanam tudung).
Ni kalo kat luar abis busuk pun RM55..tp ada yg jual RM80..tp aku beli ni buleh dpt dua kalo RM80. Jadi tau la satu berapa kan..mula aku tau rega tu aku mcm tamak nak beli sekali 3..tp seb bek aku tingat ibu ku dan serta merta ibu mertua ku. Jadi..utk aku biru (which aku nk pakai ngan baju raya biru aku tu) utk in law aku putih (baju raya dia aku beli ijau..belasah la..yg kaler ijau tak cantik langsung) dan pink masam tu utk mak la (ini aku berkenan..tp tak ngapa..kalo balik kg aku pinjam la kat mak). Mak pun da ada 2 tudung kaler ni utk match kan dgn baju aku beli retu.Satu tu tudung permaisuri..satu lagi pun jenis ini tp takde manik nih..hu..bes...bes..
**shah,ini ler tudung dia..tatau la ko suka ke tak pakai.

Buat masa ini...diulangi..buat masa ini hanya itu shj hasil tangkapan aku. Ada lagi 6 ari..tatau apa lagi yg aku buleh tgkp..aku nak beli batik crepe..tp takut itu olang satu rumah dgn aku marah ooo..sibab suda ada satu pasang baju batik beli ms HKK retu pun tak anta tempah lagi.

Owh ya..ada kawan2 yg nak beli batik jaquard (satin) tak?? RM150- 3 kali bayar. Haha..berniaga lak aku. Sapa nak buleh gitau aku sementara ada promosi nih. Buleh la pilih kaler dan corak. Tp..byk corak bunga..tp bunga yg moden2 la.
Nak yg crepe pun buleh..tp RM180 la..juga 3 kali bayo (ini kaler terhad sket..tp mmg lawo)

Ok tu je nak citer..

Bagi bakal pengantin meh la dtg..byk gak yg menarik aku tgk..last year ms aku nak kawen takde lak aku tgk bes camni..ini ada je mcm bes..kad undangan 40sen pun ada.cantik lak tu. Aku skang ni nak tgk album storyboard tu..kan aku nyer gambo kat perak tu poblem..jd aku nak tempah storyboard je la..entah apa suwei gambo kat perak tu..tak menjadik aje kalo nak wat storyboard. Itu la amik gmbo kat tepi sungai lagi. Haha.

Upss...aku lupa nak letak detail promosi nih:
-Date : 4 Julai - 13 Julai
-Masa : 10 pagi - 8.00 mlm
-Tempat : Kompleks Kraf Jalan Conlay (kalo tatau..google ajer..kompem jumpa..tatau gak calling je puanstoberi..buleh amik kat stesen putra ampang park)
-Parking free


Pnstoberi : Mmg sker menda2 camni..almaklumla..berangan nak wat butik pengantin katanya kan..uhukksss...

~mencik tau~

Ha..hehari aku post.
Apa kes??..takde kes...saja nak buat kes..

Cuma nak kata aku mencik!

Kalo kita tak suka org tanya soklan tu kat kita.
Maka kita pun jgn la tnya soklan itu juga.
Ada paham??

Dan sila la jgn buat sebarang spekulasi sblm aku sndiri yg ckp.
Ada paham

Tak paham sudah..

Lagi sekali aku ckp...aku mencik!!!

Pnstoberi: apsal nak wat spekulasi tetiba..takut aku mendahului ke????

5 July 2009

~ALLAH telah selamatkan aku dan suami~

Ha..tajuk..suspens giler kan.
Sblm tu aku ucapkan terima kasih pd kwn2 aku yg aku amat sygi yg attach komen korang dlm entry aku sblm ni..yg suruh aku byk2 bersabo tu..mekasih korang...lega..masih ada insan yg memahami walo majoritinya buat sebaliknya pada aku.

Baru aku tulis kan pasal aku tatau bila aku mati.
Dan soklan org yg tnya bila aku nak beranak tu sama ngan soklan bila aku nak mati kan.
Ha..retu aku nyaris2 da innalillah..kalo tak..tak mungkin la aku nulis dlm blog ni.
Dan..aku dh tak hadapi lagi soklan "dah mengandung ke belum"
Tuhan mmg masih perlukan aku bernafas di muka bumi ini...

Aku hampir exciden Jumaat lepas ( 3 Julai eh..bkn..26 Jun sebetul nyer..mengong)
Xciden secara bertentangan pulak tu.
Kalo takat langgo bontot tu..incik atoz aku tu da immune da..
Tp ini berlanggar dari depan okeh.
Pengalaman pertama dalam idup aku sepanjang umo yg kawan aku kata dh tua tu.

Jumaat lepas..lps keja trus kitaorg gerak balik kg dari opis.
Biasa la ptg Jumaat..trafic kat KL ni mmg difahami la..
Buleh masuk hway Jln Duta tu 20min je dari opis ni..tp..hampir sejam.
Ok je la..sepjg hway..berjalan lancar je.
Aku pun tertido2 dlm keta.
Benti kejap je..dkt hentian simpang pulai. My dear ngantuk..dia nak beli air.
Solat maghrib buleh jamak kat umah kan.
Lagipun aku tak mo smpai umah lwt malam sgt sbb jln nak masuk kg aku tu gelap dan jalan dia byk selekoh.

Lps tu kuar je hway call mak (mmg biasa camtu..dulu lagi la..dlm 2 jam je mak sure da call sbb dia tau aku dlm 2 jam mesti da kuar hway..tp my dear ni pemandu berhemah.. dlm 2 ke 3 jam dia atas hway)
Mak kata kat Sg. Siput ada expo hari peladang..owh..hari peladang peringkat ng perak la tu. Mmg buat kat ladang infoternak tu (yg ada burung ostrich tu). Jadi tak risau sgt la..keta mesti byk nak gi expo tu kan.

So..smpai kat pekan Sg. Siput ujan renyai2..
Ok la lagi..skali..lepas je TF..ujan lebat giler..
Aku pakai seat belt (ms kat hway aku pakai..lps kuar aku bukak..tp masuk je jln bengkang bengkok ni aku seriau dah..takut apa2 kalo laki aku brek mengejut ke kan..lagi pun napak jalan licin) aku baca 4 qul,ayat kursi suma dah.

Keta byk gak kuar walo dh nak kul 9 time tu.
Ok la..my dear pun bwk dlm 50km/j camtu kan.

Sekali tu..adalah dlm 6 km kut ke rumah aku..datang satu kereta dari arah bertentangan.
Masuk line kitaorg..aku gamam trus tgk cahaya tpt dpn bijik mata aku.
My dear brek mengejut.
Aku tatau pikir apa masa tu.
Cuma aku smpat terpikir kenapa laki aku tak mengelak.
Berderau darah..pucat...menggigil.
Tinggal beberapa cm je nak terlanggar weh..ngeri giler aku.

Bayangkan :
a) kalo my dear bwk laju..mmg tak smpat brek..dlm keadaan ujan,jalan licin
b) kalo keta tu pun laju..dia pun tak sempat brek
c) kalo terlanggar gak dlm keadaan dua2 laju..mmg takde dah kat muka bumi ni sbb aku penah dgr dari pakar2 jalanraya ni kata kalo xciden secara berdepan ni mmg hentaman dia teruk.so...
d) kalo pun terlanggar enjin je..ko byg kan la prosedur dia..dari report polis, insurance claim bla..bla..wess...tak sanggup aku kome..mmg ada yg balik KL naik bas la jawabnya.
e) kalo pulak org tu tak amik comprehensive insurance..ha..lagi nganga...
f) kalo my dear aku elak..mungkin keta kitorg teruk sbb belah kiri longkang sblh bukit dan belah kanan..jalan..dan ada sungai.
f) kalo kami lewat 5 minit..pasti ini tak terjadi kan..dan kami tgk je keta tu termasuk longkang..dan mungkin Tuhan juga nak selamatkan pemandu kereta tu

Bila dah memasing brek dan "pegun" dlm beberapa saat my dear gerak..org tu turunkan cermin..aku suh my dear tanya (marah) dia.
Dia kata 'taya membuang la'
Hergghhh...mebi la kut..taya dia botak ke kan..
Tp aku rasa dia tak napak selekoh tu..
Ha..memcm kemungkinan la..
Tp..aku nak tergelak pun ada..sbb my dear smpat sound
"hati2 sket bang..ujan ni"
Sempat plak tu dia pikir ayat tu..

Aku dah gigil2 nak menangis..dia pujuk2
Pastu tak kasik aku citer kat mak.
Tp aku..tau je lah..masuk je umah trus citer..hehe...

Dan..syukur Tuhan..Allah masih mahu kami teruskan hidup sbg suami isteri
Dan utk itu aku tahu masih ada rezeki utk kami.
Dan sebagaimana rezeki umurku yg masih pjg ini..seperti itu lah rezeki yg akan Tuhan berikan utk aku dan suami.
Sabarlah wahai org di luar sana yg masih menantikan berita baik mengenai org baru dalam keluarga kami..sebagaimana kita tak tahu bila umur kita akan diakhirkan begitula juga kita takkan tahu bila akan adanya kelahiran baru.

Sekian. Terima Kasih

4 July 2009

~Naseb Sempat~

Sempat tempah baju raya. Haha.
Ye lah..org suma da siap tempah.
Aku baru nak terhegeh2. Padan la muka..
Berpeluh tiak la nak carik kedai.
Ramai yg kata da tak terima.

Biasanya aku tempah kat KK.
Mmg aku biasa tempah kat tailor cina tu.
Sedap dia buat. Pastu mmg cantik dia jahit..buleh je buat apa aku nak.
Org tgk pun kata kemas dia buat.

Tp kali ni nak try carik tpt lain.
Kain tu lama da aku beli.
Bulan lepas rasanya.
Mls nak tempah kat KK tu..
satu sbb aku nak tryt kedai lain.
satu cina tu naik kan rega ajer. Dari RM35 sepasang baju kurung dh jd RM45.
Kalo camtu better aku carik kat KL je.

So..
Td carik kat MARA la.
My dear anta kat Nusy (tailor biasa buat baju utk function opis)
Baju lelaki dia trima lagi..baju pompuan tak buleh dah.
Ok..no hal..kalo tkde org trima aku leh je beli baju da siap.

Tp..kitaorg carik juga la. Pusing2 kat Mara tu. Masuk tpt yg nama dia Pasar Rakyat kalo tak silap aku. Dlm tu ada ramai tailor. ada yg tak trima..and ada yg trima. Aku terai je lah. Aku nak tempah 2 pasang..tp aku anta satu pasang satu kedai. Jd 2 kedai berlainan. Sbb aku tak biasa kan..takut lak tak sedap ke apa. Rega pun tak la mahal. Lebey kuang je kat KK tu. Aku tempah baju pahang -RM65. Satu lagi aku buat baju riau cekak musang - RM70.

So..sng ati la..baju raya dh tempah..siap nya 2 bulan lebey lagi..iaitu 19 Sept nati. Ha..hambik ko.. ok..ok..nxt year kita buat bln Januari 2010 lagi yer..

Pnstoberi:: Baju tempah tu tempah juga la..puasa ganti 2 ari tu jgn bebuat lupa plak yer puan stoberi yer.....

~Aku dah rupa ini kucing~

V
V
V
V



anda kenal kucing glamer ini??
aku rasa ini mmg seswai utk aku skang


tido..sleep..tido..sleep

lepas tu makan..eating..makan..eating..

lepas tu kat tpt keja jd macam ni

Tp....jgn jadi GARFIELD ini sudah..jenuh my dear aku nak ngangkatnyerr..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v














hahahahah..dah la wei..rasa ngantuk plak...


garfield pun garfield lah...asal ada org sayang...
Dear....i mengantuk ni.... zzzzzzzz

3 July 2009

~salah FACEBOOK ke BROADBAND~

Aku ada entry "serius" nak publish..(kemain la serius)
Tp aku tak de mood la plak nak publish kan.
Jd simpan dulu lah.
Bila aku dh ada mood baru aku publish kan yer.

Kenapa ek..aku rs aku byk modal/idea aku nak labunkan (borak ye..itu bhsa Perak) kat blog ni. Mencurah2 tau idea..tp knpa aku mcm malas je nak curahkan kat blog ni ah. Kat blog lama dulu mmg aku laju je nak tulis. Skang ni mcm nak tulis..tp tak tertulis..aiyarkkk...

Ato sbb skang ni aku ada hobi baru..
A'ah..hobi ke habit tah.
Aku suka tido awai skang ni.
Last week aku tido secara marathon dari 8.30pm smpai pagi (bgn tpt kul 12 lps my dear kejut..ha...kenapa ek dia kejut...hik..hik..
Ala..dia kejut aku sbb suh aku solat isyak..aku pun bgn..amik wuduk..solat..dan boom tido balik)
Ha..tu marathon dari 8.30pm.
Ada gak aku marathon dari 6.30pm..ptg okeh..yg ni aku da terlajak utk solat Maghrib..tp bgn mandi,solat Isyak dan smbg tido.
Ada sekali aku nak tido lewat..main la fesbuk, tgk blog org jap..kul 1 aku tido..
Hah! esuknya kul 7 aku bgn..tu pun mula2 takmo gi keja. Siap ckp ngan my dear aku nak EL. Tp my dear tak kasik..kena la bgn gak..tak buleh bukak mata okeh..aku mandi, solat Subuh (iyer..subuh gajah..) sesiap..gi keja gak..mujur umah sepelaung je dari pejabat. Kalo 2,3 pelaung alamat punch kad merah la ko..sempat..mcm biasa je..takde ter mengah2 berlari nak punch (harap maklum walo opis aku masuk pakai kad..tp still guna punch kad..maklum la..masih menggunakan amalan di zaman batu..gomen katanya..hua hua hua..kutuk opis sndiri).

Ni skang ni aku da ngadap internet dari kul 8 td. Syioknya...my dear takde..ada tugasan luar.. haha..poyos..takpe..aku takyah makan..ptg td aku dh telan KFC.
Ha..ni lagi satu hobi ke habit ke tah.
Aku asik lapo je (tu mula la nak wat spek tu..aku tak ngandung yer..aku tau aku nak peyed da ni..jerawat mcm nak tumbuh je atas dahi aku ni..sakit smpai nak pening aku bila aku tekan).
Tp serius..aku asik nak makan.
Contoh terdekat pagi tadi..aku da beli nasik lemak yg berharga 90sen (sengaja nak tulis rega sbb aku n my dear pelik napa rega dia 90sen bkn nyer singgit..pelik ah...tp apa nak kesah..sedap..ada telur sket,timun 2 hiris..nasik pun ok la..ckp2 tuk aku la. my dear kata tk cukup..beli la 2..baru 1.80)
Ok..aku mkn nasik lemak tu awal pagi (aku da buleh mkn pagi..dulu kul 10 baru aku leh bekpas). Lps tu dlm kul 10 aku mcm da start lapa..mls nak layan sgt..nak beli kuih buleh ajer..ada abg opis ni taruk kuih dia kat floor aku. Kira mcm dia jual la. Tp mls ah aku nak beli.
Pastu dlm kul 11 lebey aku suh my dear beli rojak kat bellamy..lama da tingin..since last week. Lps tu aku ada nak blanja my pren..so suh dia belikan.
Jd..sebaik shj my dear anta rojak pasembor tu aku trus mkn..dan aku rs mcm tak cukup nih..aku perlu mkn menda lain lagi (ha...giler..mau jd tong dram aku ni kang) Dan kesemua isik rojak berharga RM2.80 tu aku mkn (except telur kuning..mmg tak bleh blah la) slalu menda mcm cucur tu aku tak makan..ni suma aku sebat termasuk sayur2 tu..hai..selera mcm apa tah.
Tp lps makan rojak tu aku ok je..takde lak aku nak mkn lagi.

Hingga la ke ptg..my dear anta aku balik dulu..singgah KFC.
Beli set snack plate..ayam yg spicy baru tu ok je rasa dia. Takde la tak sdp. Ramai kata tak sdp..tp aku ok je nak makan..takde la mcm perasa tom yam, kari ke apa ke dulu tu..ini ok je..aku buleh je makan.Slalu ayam 2 ketui tu share sorang seketui ngan my dear..tp kali ni aku mkn dua2 sbb my dear takmo..da mkn memacam kat opis katanya.Dan spti biasa order aku mesti ada chezzy wedges. Aky sgt menggemari mendalah ni. Sbb mendalah ni gak aku penah gado ngan my dear. Ms tu tgh tunang la..dan makan kat rest jejantas hway sg buluh tu. Sesaja pegi nak mkn kepci situ..(aku ada citer rasanya kat blog lama). Chezzy wedges pun sgt la heaven dgn cheese dia byk tuh..my dear mkn 2,3 ketui jer..aku mkn byk..sedapnya...
dan mlm ni (takat aku nulis blog ni la..tatau bila my dear balik kang..) aku tak makan.

Ada org penah momok2 kan aku (aku sker la guna words momok ni..haha) kata nati kalo tak jaga badan aku cpt naik. Ni bila aku kata pas kawen ni bdn aku naik..so kawan aku ni kata la bdn aku ni jenis cpt naik..kena la jaga2 takut ter obes gamaknya..gamaknya la kut..tp aku kata..utk mencapai thp berat aku skang..aku amik masa hampir 30thn okeh..aku tak penah dpt berat ideal ni sejak aku lahir..haha. Iyer..dgn ketinggian aku..dulu berat aku adalah dalam kategori "bukan berat" bila timbang yg ada kata anda kurus,anda gemuk tu..mesti aku kategori kurus. Tup2 skang ni aku da dpt berat bdn ideal. Berat aku sblm kawen 39kg shj..dan masa aku jd cikgu GSTT berat aku 35kg shj (aku igt sbb nak wat laporan perubatan sblm masuk keja mengaja tu). Ms belaja dulu aku tingin amat berat aku cecah 40kg..tak penah (ke ada..kalo ada pun smpai 41kg jer) dan smpai la bln 12 last year berat aku maintain 39kg.

Dan skang..Alhamdulillah..dh ideal ni aku rasa. Apa yg aku kena buat adalah maintain kan berat ni..kena la exercise dan makan secara sihat. Ha..bila aku kata aku kena diet secara sihat msti ada org kata "alah Da..ko dh kurus nak diet apa.." ha..derang ni suka tak paham tau..bkn diet tu nak kurus..tu diet makna makan secara sihat.
Skang ni hehari aku tulis..aku mkn bekpas apa,lunch apa,ptg kalo ada n mlm.
Jadi aku buleh agak la..kalo smlm makan nasik lemak, ari ni tak buleh la makan.. (tp...smlm aku mkn nasik lemak..pg td pun nasik lemak..hancussss! )
Juwita pun masa jumpa aku tu kata aku chubby dan dia kata ok la tu..takde la napak keding. Aku sker Ta..huhu..takde le sekerempeng je kan..body mau cantik kan..err..nak pakai beautiful ke..kasik up sket di bhgn itu dan situ..hehe..

Dan perubahan fizikal tu bkn kat aku je..ia juga terjadi kat my dear aku..dia pun kata ramai tegur dah..huhu..jgn riso ye abg...org lps kawen mmg camtu..dan aku tak segan la kat in law aku..makna aku tau la jaga makan anak dia. Hehe..mmg kat umah aku slalu gak masak utk dia..dan ini juga akibatnya bila kami makan nasik di waktu malam.

Dah arr..dr aku merepek meraban tak tentu hala ni baik aku berenti dulu. Tu tajuk kat atas tu apa kes..takde apa..saje..aku nak masuk facebook lembap ayam sgt..tatau mana salah..b.band ni ke mmg fesuk tu lembap.
Mana my dear aku nih..rasa mcm nak makan sup kat Jln Doraisamy tu je plak...haishhh.....aku takut ngan selera rimau aku nih..

Pnstoberi: ini sebenarnya kesan vit. B complex..aku tau..aku mkn vitamin tu sbb aku tanak bagi aku cpt letih..asik tertido..tp kesan dia aku duk melantak je plak..haduiii

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign